joi, 2 iulie 2020

Gastrita – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce este gastrita? Gastrita este o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei gastrice, caracterizata prin ulceratii superficiale ale mucoasei. Gastritele cronice sunt induse in special de o bacterie, Helicobacter pylori, care se localizeaza sub stratul protector de mucus al epiteliului gastric (una dintre straturile mucoasei). Aceasta bacterie poseda un bogat echipament enzimatic, care e format din substante ce ii permit sa supravietuiasca in mediul acid al stomacului. O buna parte a populatiei se confrunta cu aceasta patologie, care poate avea cauze multiple si care se manifesta de cele mai multe ori prin arsuri si durere la nivelul stomacului.
Gastrita acuta este mai des intalnita comparativ cu alte tipuri de gastrita si aceasta apare in cateva zile sau chiar cateva ore, de unde si numele de ”acuta”, si poate fi tratata in decurs de cateva saptamani sau chiar cateva zile, in functie de profunzimea inflamatiei.
Gastrita cronica se caracterizeaza prin inflamatie persistent, care produce modificari structurale si de functie ireversibile.
Care sunt cauzele aparitiei gastritei
⦁ Bacteria Helicobacter pylori, s-a afirmat ca aceasta e adevarata cauza a bolii si tratamentul specific pentru distrugerea bacteriei a determinat vindecarea gastritei. Aceasta bacterie poate fi prezenta atat in apa, cat si in alimentele pe care le consumam, sau poate fi luata de la persoane care deja sunt infectate cu Helicobacter pylori. Dupa cum am spus si la inceput, ea rezista la sucul gastric acid, fapt pentru care poate determina inflamatia mucoasei gastrice.
⦁ Alta cauza a aparitiei gastritei este refluxul de bila la nivelul stomacului, care determina sensibilizarea barierei protectoare a mucoasei gastrice. Bila ajunge in stomac din intestin din cauza unor contractii ale stomacului necorespunzatoare, deci, se va oferi tratament pentru motilitatea stomacului.
⦁ Varsta este un alt factor favorizant al gastritei, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, mucoasa gastrica se subtiaza, astfel creste posibilitatea infectarii cu Helicobacter.
⦁ Medicamentele antiinflamatoare, precum aspirina, ibuprofen, diclofenac, provoaca subtierea mucoasei gastrice.
⦁ Bauturi alcoolice, in special cele tari.
⦁ Droguri
⦁ Stres puternic
⦁ In cancer din cauza tratamentului prin radioterapie, rar.
Este de retinut faptul ca secretia normala de acid clorhidric din sucul gastric nu produce gastrita, ci sensibilizarea barierei protectoare a mucoasei favorizeaza distrugerea mucoasei de catre sucul gastric acid. Exista si exceptii, in cazul secretiei crescute de acid, de exemplu in stresul puternic, cand se produce gastrita hiperacida, iar in cazul secretiei scazute de acid, care se produce in urma unei gastrite cronice care a determinat distrugerea glandelor secretoare de suc gastric si astfel se produce gastrita hipoacida.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro.

In Arena – Culoarea aerului, expozitie la MTR

Muzeul National al Taranului Roman gazduieste in perioada 1-15 iulie 2020, in Sala Acvariu, expozitia colectiva Culoarea aerului, ce reuneste lucrarile de pictura ale artistilor Bogdana Contras, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile, Eugen Iovan si sculpturile invitatului lor, reputatul artist Aurel Contras. Curatorul expozitiei este criticul de arta Madalina Mirea. Vernisajul are loc astazi, 1 iulie, ora 18.00.
Sunteti asteptati atat la eveniment, cat si pe durata expozitiei 1-15 iulie 2020, de marti pana duminica, orele 10.00-18.00.
Cinci artisti plastici va invita la primul vernisaj din restul vietii voastre, atat de altfel si totusi atat de asemanatoare cu ce ati trait pana acum. Culoarea aerului este un demers linistitor si recuperator, in proportii egale, de care aveati o uriasa nevoie. Simezele generoase ale Salii Acvariu, de la Muzeul National al Taranului Roman aduna, in luna iulie a acestui an – pe care il veti tine minte cu totii – cinci destine artistice individuale din generatii diferite, pe care le leaga gestul ferm, curajos, expresia calma si rafinata si un caracter narativ implicit, pe care fiecare il privilegiaza in lucrarile sale.
Cornelia Gherlan va propune structuri indraznete, volume care isi cer imperios dreptul la viata, amintind de sinele vostru tensionat, dedublat, modelat din contraste cromatice fara cusur.
Eugen Iovan mana privitorul la ape adanci, pe malul carora sezum si plansam, intr-o suprapunere de tuse deopotriva subtile si nervoase, creand o atmosfera de indicibila gratie.
Bogdana Contras insereaza, curajos, elemente grafice insolite, in compozitii limpezi, in care volumele ferme sunt concurate de fragile elemente vegetale, picurand liniste in sufletul vostru insetat de bine, adevar si frumos.
Adriana Vasile descrie pe panza singuratatea cea de toate zilele si va ia partasi la nelinistea ei, creata prin elementele grafice cu o acuta prezenta, revizitand trecutul, privind spre un viitor incert.
Aurel Contras, cu obiectele sale aproape sacre, confera intregului un aer inalt, cvasi-mistic, vibrant, precum culoarea aerului insusi, in pragul eruperii unui vulcan.
Cinci oameni simpli si vii, cu infinite nelinisti si cautari, va extrag, pentru cateva clipe, din linistea ce s-a asternut in jur, mai infricosatoare decat agitatia infinita, care o preceda. Faceti-va acest dar si zaboviti in Acvariu, de dragul sutelor de ani pe care i-ati petrecut, cu totii, in preajma operelor de arta. Va garantez ca nu veti regreta.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor