joi, 2 iulie 2020

Gastrita – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce este gastrita? Gastrita este o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei gastrice, caracterizata prin ulceratii superficiale ale mucoasei. Gastritele cronice sunt induse in special de o bacterie, Helicobacter pylori, care se localizeaza sub stratul protector de mucus al epiteliului gastric (una dintre straturile mucoasei). Aceasta bacterie poseda un bogat echipament enzimatic, care e format din substante ce ii permit sa supravietuiasca in mediul acid al stomacului. O buna parte a populatiei se confrunta cu aceasta patologie, care poate avea cauze multiple si care se manifesta de cele mai multe ori prin arsuri si durere la nivelul stomacului.
Gastrita acuta este mai des intalnita comparativ cu alte tipuri de gastrita si aceasta apare in cateva zile sau chiar cateva ore, de unde si numele de ”acuta”, si poate fi tratata in decurs de cateva saptamani sau chiar cateva zile, in functie de profunzimea inflamatiei.
Gastrita cronica se caracterizeaza prin inflamatie persistent, care produce modificari structurale si de functie ireversibile.
Care sunt cauzele aparitiei gastritei
⦁ Bacteria Helicobacter pylori, s-a afirmat ca aceasta e adevarata cauza a bolii si tratamentul specific pentru distrugerea bacteriei a determinat vindecarea gastritei. Aceasta bacterie poate fi prezenta atat in apa, cat si in alimentele pe care le consumam, sau poate fi luata de la persoane care deja sunt infectate cu Helicobacter pylori. Dupa cum am spus si la inceput, ea rezista la sucul gastric acid, fapt pentru care poate determina inflamatia mucoasei gastrice.
⦁ Alta cauza a aparitiei gastritei este refluxul de bila la nivelul stomacului, care determina sensibilizarea barierei protectoare a mucoasei gastrice. Bila ajunge in stomac din intestin din cauza unor contractii ale stomacului necorespunzatoare, deci, se va oferi tratament pentru motilitatea stomacului.
⦁ Varsta este un alt factor favorizant al gastritei, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, mucoasa gastrica se subtiaza, astfel creste posibilitatea infectarii cu Helicobacter.
⦁ Medicamentele antiinflamatoare, precum aspirina, ibuprofen, diclofenac, provoaca subtierea mucoasei gastrice.
⦁ Bauturi alcoolice, in special cele tari.
⦁ Droguri
⦁ Stres puternic
⦁ In cancer din cauza tratamentului prin radioterapie, rar.
Este de retinut faptul ca secretia normala de acid clorhidric din sucul gastric nu produce gastrita, ci sensibilizarea barierei protectoare a mucoasei favorizeaza distrugerea mucoasei de catre sucul gastric acid. Exista si exceptii, in cazul secretiei crescute de acid, de exemplu in stresul puternic, cand se produce gastrita hiperacida, iar in cazul secretiei scazute de acid, care se produce in urma unei gastrite cronice care a determinat distrugerea glandelor secretoare de suc gastric si astfel se produce gastrita hipoacida.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor