miercuri, 12 iulie 2023

12 Cuvinte înțelepte și sfaturi de la Sfântul Paisie...ca ghid duhovnicesc pentru viața noastră!


 „Mulți oameni au totul, dar au și tristețe pentru că le lipsește Hristos...”
„Fie că ne rugăm pentru noi înșine sau pentru alții, rugăciunea trebuie să fie a inimii...”
„Astăzi, în mijlocul atâtor primejdii în care trăiește omul, Dumnezeu îl protejează așa cum o mamă protejează un copil mic când începe să meargă. Acum ne ajută mai mult Iisus Hristos, Fecioara Maria și Sfinții, dar nu înțelegem. Unde ar fi lumea dacă ei nu ar ajuta!”
„Dumnezeu nu ne părăsește niciodată... Îl părăsim!”
„Cu o singură privire spre Cer, lucrurile s-ar schimba!”
„Anii prin care trecem sunt foarte grei și foarte periculoși, dar până la urmă Hristos va învinge!”
„Cărțile Sfintilor Parinti pentru a ajuta, trebuie citite cu smerenie și rugăciune...”
„Cu ploaia demonică, va veni soarele divin!”
„Acceptă totul cu dragoste, cu bunătate, cu blândețe, cu răbdare și smerenie. Fii ca piatra. Lasă totul să se prăbușească peste tine și ca valurile care se rostogolesc înapoi. Fii linistit!”
„Domnul a fost răstignit, nu ucis – dat la moarte, nu omorât!”
„Fie ca „Slava lui Dumnezeu” să nu lipsească niciodată de pe buzele tale!”
„De ce, bătrâne, deși am simțit de multe ori atotputernicia lui Dumnezeu, nu vedem noi Voia Lui pentru noi?” „Este o capcană a diavolului. Diavolul aruncă cenuşă în ochii omului, ca să nu vadă Pronia lui Dumnezeu. Pentru că, atunci când omul va vedea pronia lui Dumnezeu, inima lui de granit se va înmuia, va deveni sensibilă și va izbucni în laudă, iar asta nu-i convine diavolului”.

 

SFÂNTUL PAISIE AGHIORITUL: Dragostea adevărată a unei persoane îl informează pe celălalt fără manifestări exterioare

– Bătrâne, cum să arăt iubire? – Cum ar trebui să arăt cuiva dragostea? Eu nu înțeleg asta. Acesta este ceva fals, ipocrit. Pentru că iubirea trebuie să existe în noi și să ne trădeze, da. Dragostea adevărată îl informează pe celălalt fără manifestări exterioare. Dragostea înseamnă a asculta cu durere suferința celuilalt. Dragostea este atât o privire îndurerată, cât și un cuvânt pe care îl vei spune cu durere celuilalt, atunci când acesta se confruntă cu o anumită problemă. Dragostea înseamnă a-i împărtăși întristarea, a-l mângâia în necazul lui. Dragostea înseamnă să purtați un cuvânt greu pe care o să vi-l spună. Toate acestea ajută mai mult decât multe cuvinte și manifestări exterioare.

Când te doare în interior pentru altul, Dumnezeu îl informează pe acela despre iubirea ta și o înțelege fără manifestări exterioare. La fel cum răutatea noastră nu se manifestă, ci este internă, celălalt însă o înțelege., o simte. Vedeți, chiar și diavolul, când se prezintă ca un „înger al luminii”, aduce tulburări, în timp ce Îngerul adevărat aduce cu el o stare blândă, inexprimabilă.
– Ce anume, bătrâne, mă împiedică să cunosc dragostea altora?
– Nu ai cultivat iubirea? Cine iubește, este informat despre iubirea celuilalt, dar îl informează și pe celălalt despre dragostea lui. Cealaltă persoană înțelege dacă te prefaci sau dacă îl iubești cu adevărat, pentru că dragostea merge ca o telegramă. Dacă facem de exemplu o vizită la un orfelinat, copiii vor înțelege imediat în ce dispoziție am mers. Niște oameni care doreau să înființeze o instituție pentru copiii abandonați veniseră odată la Kalivi să-mi ceară părerea.
„Cel mai important, le-am spus, este să-i iubești pe acești copii ca și pe copiii tăi și chiar mai mult. Acesta este ceea ce îi va informa pe copii despre dragostea ta. Dacă nu te doare, mai bine nu începe să faci nimic”. Atunci un doctor, foarte evlavios, a spus: „Ai dreptate, Părinte. Odată, mai multe persoane am vizitat pentru prima dată un orfelinat și copiii au înțeles starea de spirit a fiecăruia dintre noi.„Domnul cutare, spuneau ei, este un trecător; domnul cutare a venit să-și petreacă timpul cu noi; domnul cutare ne iubește cu adevărat”.

 

De fiecare dată când deznădăjduim săvârșim un păcat împotriva dragostei Tatălui SFÂNTUL CUVIOS SOFRONIE DE LA ESSEX


                                                                                                                 Înainte de a i se arăta Domnul, Sfântul Siluan a petrecut un ceas întreg despărțit de Dumnezeu: Dumnezeu îl părăsise. Mai târziu, când Domnul i-a spus: ,,Ţine-ţi mintea în iad”, cuvântul Lui se referea la acel ceas cumplit ce a premers vederii lui Hristos. Sfântul Siluan a primit răspuns trăirii vecinicului său iad, sub forma descoperirii de la Dumnezeu a vecinicei mântuiri.
 De fiecare dată când deznădăjduim, esențial vorbind, noi săvârșim un păcat împotriva dragostei Tatălui. Iar când vom trăi atât de adânc fiecare păcat ce ne îndepărtează de Tatăl, atunci ne vom tângui pentru întreaga omenire. Și aceasta ne apropie de Hristos, Cel ce a murit pe Golgota. După o astfel de moarte urmează Învierea.
 Căderea în păcat ne-a despărțit de Unimea cu Dumnezeu, ne-a afundat în patimi și oamenii au început a trăit pătimaș. Iar atunci când omul cu mintea petrece în iad, nici una din patimi nu mai lucrează în el. În fața omului se desfășoară absolutul întuneric care insuflă omului o cumplită deznădejde. Iar Domnul îi spune: „Ține-ți mintea în iadul pe care l-ai cunoscut și nu deznădăjdui.” Căci în acest răstimp omul trăiește în afara păcatului și a patimilor. Astfel el dă lui Dumnezeu loc spre a veni și a fi în el. Dumnezeu este foc și apropiindu-ne de acest foc trebuie să o facem cu cea mai mare smerenie.
 În vremea negrijaniei, Părinții au hotărât ca pravilă de obște lepădarea de sine: a ne osândi întru toate. O astfel de stare este mai prejos decât cea despre care citim în viața lui Siluan. Însă este calea împărătească lăsată nouă de către Părinți. Astfel, când ceva rău i se întâmplă, omul zice: ,,Eu sânt vinovatul; dacă nu aș avea gânduri rele și dacă eram plin de dragostea lui Hristos, aceasta nu mi s-ar fi întâmplat”. Și omul se zbuciumă, se mâhnește pentru sine și așa crește treptat în dragostea către Dumnezeu.
                                                                                                                                                       Arhimandrit Sofronie Saharov, Cuvântări duhovnicești, vol. 2, Editura Accent Print, Suceava, 2013

Învață să faci din toată inima bucurii celorlalți și vei vedea câtă bucurie iți va dărui ție Dumnezeu.

 

Sfintii, oamenii lui Dumnezeu, sunt minunate, nevestejite, înmiresmate flori. Nu te atinge de ele cu buze întinate de duhoarea pacatului. Roaga-te lor cu inima si cu buze curate, cu luare-aminte, adunându-ti gândurile, cu evlavie, fara graba. Ei sunt cer cuvântator, au dus pe pamânt viata cereasca, împodobita cu minuni si cu alese fapte de desavârsire, în iubire necuprinsa si adânca smerenie, în nerautate, rabdare, jertfire de sine, iubind pe Dumnezeu mai presus de toate.
Iertarea si Ignoranta.
Oamenii vor sa traiasca fara griji si fara incercari in viata.Ei se lasa purtati in caruselul existentei si uita de Dumnezeu.Cand intalnesti oameni maturi care nu stiu sa isi faca cruce,constati ratacirea si suferintele din interiorul lor.Ignoranta si pozitionarea fata de Divinitate si Legile sale inseamna trairea in care ne aflam.Cand iertam si nu judecam pe aproapele nostru traim asemenea AtoateCreatorului.Cand ignoram si suntem ignorati suntem intr-un colt al existentei.
Imi pasa de omul de langa mine,il slujesc si il accept asa cum este fara judecata si ignoranta.


Iubirea Sufletului


 
"Începe Postul de la Suflet. După Căderea din Rai, Iubirea Sufletului o facem Ură, Dragostea o facem Ucidere şi Dăruirea o facem Egoism. Aşa Posteşte şi cu Sufletul, nu te mai hrăni cu Ura, cu Duşmănia, cu Închistarea şi Egoismul. Opreşte aceste Negativuri de Suflet şi Restabileşte Legătura directă cu Dumnezeu prin care să Reconştientizezi Conştiinţa ta de Suflet Trezit la adevărata Viaţă Curată şi Luminoasă. Doar în această Măsură se vor Emana apoi în Corpul tău Noi Energii Bune esenţiale, care le vor Înlocui pe cele Rele şi vor Revitaliza tot Corpul tău. Începe cu Rugăciunea Minţii, ca Post de Conştiinţă, Oprind Mintea în Conştiinţa Iubirii de Dumnezeu care este mai mare decât toate Gândurile posibile.
Începe cu Pocăinţa de Suflet-Inimă care este Postul de Duh de Suflet, prin care Opreşti Răutatea Sufletului. Pocăinţa Sinceră faţă de Dumnezeu este Revitalizarea Întregului Suflet, ca Pogorârea Sfântului Duh care Curăţă Duhul de Suflet şi-i dă Noi Puteri de Suflet, Puteri ce se prelungesc apoi în Corp şi Revitalizează tot Biologicul. Nu Neglija Acest Tratament de mare Valoare, care este Temelia Tratamentelor următoare diverse.
Tratamentul Religios este un Tratament tot aşa de Obiectiv ca şi cel Medical. Dumnezeu este o Realitate Obiectivă, nu simplă Sugestie, şi aşa Tratamentul Religios este Real şi faptic, atât în Suflet cât şi în Organele Corpului. Nu neglija Spovedania ca Descărcarea Conştiinţei de Toxinele Păcatelor. Nu neglija Slujbele Religioase, ca Primire de Energii Harice şi de Purificare directă prin Lucrarea Sfântului Duh care este Dumnezeiscul Curăţitor şi Dătător de Viaţă. Nu neglija Învăţătura Hristică ce este Medicament real al Bolilor de Limbaj de Suflet, care apoi generează Boli de Funcţii Organice.
Se vorbeşte Mistic despre Tămăduiri prin Formule Magice... Este o Amintire de Tămăduire prin Cuvântul Dumnezeiesc...
Sfinţii Vindecă prin Cuvânt Boli ca şi Mântuitorul Hristos în Evanghelie. Citiţi Zilnic Evangheliile, câte un Capitol sau câteva Versete, citiţi cu voce tare şi Puterea cuvintelor Dumnezeieşti vă va aduce Vindecări. Repetaţi Cuvintele Evanghelice în Inimă şi în Minte şi veţi simţi Noi Energii binefăcătoare. Acestea nu sunt simple sugestii... Cuvintele Sfinte produc real Energii-Vibraţii tămăduitoare. Şi Medicina descoperă Puterea Paranormală a unor Cuvinte Magice...
În tulburările Nervoase şi Psihice Pronunţaţi Cuvinte Sfinte, dar nu în Cap ci în Gât aproape de Inimă şi veţi vedea cum vă calmaţi agitaţia psihică... Oprirea Gândurilor în Cuvântul Sfânt este Postul Gândurilor şi al Minţii. Oprirea Sentimentului Inimii în Pocăinţa Inimii este Postul Inimii Păcătoase şi Bolnave. Cei Bolnavi de Inimă să facă mai mult Această Pocăinţă de Reîntoarcere a Iubirii către Dumnezeu şi multe simptome de boală se ameliorează. Ca Medicină Isihastă vă Indicăm aceste Remedii în Lărgire şi Integralitate Suflet-Corp."
Medicina Isihasta. Taina vindecarii.
pp. 201 - 203
Avva Ghelasie Gheorghe

La început poate părea plăcut și distractiv,


 
Bârfele poartă adesea un element de critică rău intenționată și judecată a celorlalți, și astfel întărește și ego-ul prin superioritatea morală implicită dar imaginată care există ori de câte ori aplici o judecată negativă oricui. ~Eckhart Tolle Iată de ce nu ar trebui să BÂRFI: În Grecia Antică, Socrate avea o mare reputație de înțelepciune. Într-o zi, cineva a venit să-l găsească pe marele filozof și i-a spus: - Știi ce tocmai am auzit despre prietenul tău? - Un moment, răspunse Socrate. Înainte să-mi spui, aș vrea să-ți testez cele trei site. - Cele trei site? - Da, continuă Socrate. Înainte de a spune ceva despre ceilalți, e bine să-ți faci timp să filtrezi ceea ce vrei să spui. Eu îl numesc testul celor trei site. Prima sită este ADEVĂRUL. Ai verificat dacă ceea ce ai de gând să-mi spui este adevărat? - Nu, tocmai am auzit-o. - Foarte bine! Deci, nu știi dacă e adevărat. Continuam cu a doua sita, cea a BUNATATEI. Ce vrei sa-mi spui despre prietenul meu e bine? - Oh, nu! Dimpotrivă. - Deci, interogat Socrate, vrei să-mi spui lucruri rele despre el și nici măcar nu ești sigur că sunt adevărate? Poate mai treceți testul celei de-a treia site, cel de UTILITATE. Este util să știu ce îmi vei spune despre acest prieten? - Nu, serios. - Deci, s-a concluzionat Socrate, ceea ce urma să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici util. Atunci de ce ai vrut să-mi spui asta? "Bârfa este un lucru rău. La început poate părea plăcut și distractiv, dar până la urmă, ne umple inimile de amărăciune și ne otrăvește și pe noi! "
  

„DE CE ATÂTA RĂU ÎN LUMEA ASTA?” - PĂRINTELE JUSTIN PÂRVU -

Azi, noi suntem moderni. Sf. Scriptură a rămas prin mașina numărul cutare… Pregătirea noastră duhovnicească însă stă în deplina sărăcie. Cu cât lumea adună mai multă avere ca să-și poată întreține viața, cu atât monahul trebuie să se pregătească de sărăcie cât mai multă, să nu aibă bagaj, să nu aibă casă, avere și lucruri multe. Să rămână la sărăcia cu care s-a născut, să fugă de duhul agonisirii, care se luptă împotriva sărăciei!
E mare lucru viața primelor secole primare ale creștinismului, lupta creștinismului cu păgânismul. Și azi este aceeași mișcare, același sistem, aceeași forță de luptă împotriva creștinismului, aceeași luptă în sec. II, aceeași luptă în secolul XXI, luptă cu toate forțele împotriva diavolului. De aceea o legendă spune cum s-a născut diavolul. Păi, cum s-a născut? Dumnezeu, după ce a făcut lumea, a lăsat-o în seama îngerilor. Și unii îngeri au căzut în păcatul mândriei. Și așa s-au născut demonii. Și acum la fel, acest veac, prin toată păcătoșenia lui, mereu naște demoni… Și noi ne mirăm: „Măi, dar de ce este atâta rău în lumea asta? Parcă înainte nu era așa”. Nu era așa, pentru că înainte lumea trăia într-o rânduială de ordine creștină. Avea altă concepție despre lume, despre Dumnezeu. Acum, în evul acesta modern, se înmulțesc și demonii și răul în lume.
Noi suntem cei care generăm răul în lume și dăm forță celui rău. De altfel, când sfârșește monahismul sfârșește și creștinismul. Și parcă a început monahismul să intre o fază nu chiar de putrefacție… dar într-un fel de mucegai. Când doarme omul de la 5-6 ore, 10 ore, atunci prinde un fel de mucegai.


 

STOMACUL ȘI EMOȚIILE, TALE....


 

Stomacul, este atașat emoțional de mâncare, iubire, afecțiune, supraviețuire, recompensă și mamă. Ne înlocuim nevoia de afecțiune și iubire cu hrană, în momente de pierdere, separare sau moarte, sau pentru a atenua stresul economic sau material și așa mai departe.
Problemele de stomac, sunt adesea asociate cu „pâinea de fiecare zi”, adică cele care afectează aspectele materiale ale vieții, fie la locul de muncă, sau emoțional. Ne spune că suntem tulburați și nesiguri, pentru că avem dificultăți în a controla lumea materială. Ne îngrijorează greutățile financiare, profesionale, școlare, judiciare și continuăm să ne întoarcem într-un mod obsesiv, deoarece avem multă anxietate cu privire la viitor.
Cum să ajuți stomacul să se vindece emoțional?
1.- Fii conștienta de sentimentele tale când ceea ce se întâmplă în viața ta este greu de „digerat”. Durerea de stomac, este un bun indicator, că ceva indigerabil marchează acel moment din viața ta, sau te transportă la o experiență anterioară, asociată prezentului și de care trebuie să te vindeci.
2.- Nu „înghiți”, ceea ce nu ești de acord, mușcându-ți limba și cuvintele pe care le-ai spune în acel moment. Învață să spui nu, să te reafirmi și să renunți la acele trenuri, care nu te vor duce acolo unde vrei.
3.- Nu „înghiți” relațiile toxice de teama de a nu le dezamăgi sau de teama de vinovăție. Stai departe de cei care nu-ți fac viața fericită.
4.-Dacă există o „enervare indigerabilă” în viața ta, ia una dintre cărarile, care se aliniază cel mai mult cu scopul tău în viață, nu sta prea mult în nehotărâre.
5.-Dacă ai „înghițit” deja ceva si nu mai poți vomita, încearcă să nu te contamineze. Absoabe din experiență utilul, acceptă că fiecare fapt care ni se întâmplă ne transformă.
6.- Dacă o situație „îți ridică stomacul”, fii atenta la acel semnal din corp, decide cu înțelepciune, să nu te hrănești cu el.
7.- Dacă simți ,,fluturi în stomac``, se anunță o transformare. Deschide-te, pentru a simți: starea de bine a ,,fluturatului tău``, te va împinge către nou, dar dacă disconfortul, te supara, îndepărtează-te într-un loc sigur.
8.- Senzația de gol în stomac (când alimentația este adecvată), îți vorbește de nemulțumire existențială. Evita auto-înșelarea și verifica-ți cu atenție, sinceritate care domenii din viața ta, sunt neglijate.
9.- O acumulare de gaze in stomac te invita sa devii constient de ideile care au fost lasate la digerat in timpul zilei.
10.-Greața repetitivă, iti vorbește de neîncredere excesivă. Din experiențele trecute, ai învățat să te aperi de ceea ce este în jurul tău, dar acum este excesiv. Frica se vindecă cu o doză de încredere și confruntare.

Te rog să fii tot timpul cu copiii mei.


 

„Învățați-vă să-i spuneți Maicii Domnului: «Maica Domnului, pe copiii mei ți-i dăruiesc. Eu nu pot să fiu tot timpul cu ei, tu însă poți să fii mereu cu ei. Te rog mult, auzi-mă! Sunt mamă, sunt îngrijorată, am o neliniște, dar această îngrijorare și neliniște ți-o dau ție, pentru că tu poți să o duci. Te rog să fii tot timpul cu copiii mei.»”

MECANISMELE DE APĂRARE ALE CORPULUI


- Căscatul
Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul dupa ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.
- Strănutul
De obicei, strănutăm atunci când căile nazale se umplu cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante. Strănutul este modalitatea organismului de a scăpa de acest "gunoi".
- Întinderile de dimineata
Noi instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În același timp, intinderile lucreaza mușchii, refac fluxul de sange si ne imbunatatesc starea de spirit.
- Sughițurile
Când mâncam foarte repede și înghițim bucăți mari de mâncare sau pur și simplu ne supraîncărcăm, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reacție este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Rezultatul este o portie de sughiț.
- Tresăritul în timpul somnului
Acesta se referă la acel sentiment ciudat când te pui în pat sa adormi și după ceva timp corpul îți este străbătut ca de un șoc electric. În acest moment, toti muschii se contractă atât de puternic încât te trezești imediat.
Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când esti pe punctul să adormi, frecvența respirației scade rapid, în timp ce pulsul incetineste doar foarte putin si muschii sunt relaxati. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluții ca prevestind moartea. Așa că el încearcă să te salveze, oferindu-ti un șoc.
- Încrețirea pielii cand stai în apă
Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci cand stai mai mult în apa joacă un rol important. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate fi alunecos. Astfel încât pielea de pe mâini imediat începe să se schimbe pentru a-ți fi mai ușor să te prinzi de suprafețele netede.
- Pierderea memoriei
Pierderea memoriei se întâmplă de multe ori după apariția experiențelor cele mai neplăcute. Creierul nostru șterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.
- Pielea de "găină"
Funcția primară a pielii de "găină" este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajuta apoi să ne încălzim mai usor în condiții climatice nefavorabile.
- Lacrimile
În afară de a acționa ca protecție pentru membrana mucoasă a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de "apărare emoțională". Oamenii de știință cred că, în situații de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenția persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să fim cu toții foarte recunoscători pentru corpul nostru care lucreaza pentru a ne proteja în fiecare zi.
Amintiți-vă să vă relaxați - organismul vostru are grijă de tot!"
_________
Iulia Ionescu, Învățăturile Universului - Natura din noi

  

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor