miercuri, 12 iulie 2023

12 Cuvinte înțelepte și sfaturi de la Sfântul Paisie...ca ghid duhovnicesc pentru viața noastră!


 „Mulți oameni au totul, dar au și tristețe pentru că le lipsește Hristos...”
„Fie că ne rugăm pentru noi înșine sau pentru alții, rugăciunea trebuie să fie a inimii...”
„Astăzi, în mijlocul atâtor primejdii în care trăiește omul, Dumnezeu îl protejează așa cum o mamă protejează un copil mic când începe să meargă. Acum ne ajută mai mult Iisus Hristos, Fecioara Maria și Sfinții, dar nu înțelegem. Unde ar fi lumea dacă ei nu ar ajuta!”
„Dumnezeu nu ne părăsește niciodată... Îl părăsim!”
„Cu o singură privire spre Cer, lucrurile s-ar schimba!”
„Anii prin care trecem sunt foarte grei și foarte periculoși, dar până la urmă Hristos va învinge!”
„Cărțile Sfintilor Parinti pentru a ajuta, trebuie citite cu smerenie și rugăciune...”
„Cu ploaia demonică, va veni soarele divin!”
„Acceptă totul cu dragoste, cu bunătate, cu blândețe, cu răbdare și smerenie. Fii ca piatra. Lasă totul să se prăbușească peste tine și ca valurile care se rostogolesc înapoi. Fii linistit!”
„Domnul a fost răstignit, nu ucis – dat la moarte, nu omorât!”
„Fie ca „Slava lui Dumnezeu” să nu lipsească niciodată de pe buzele tale!”
„De ce, bătrâne, deși am simțit de multe ori atotputernicia lui Dumnezeu, nu vedem noi Voia Lui pentru noi?” „Este o capcană a diavolului. Diavolul aruncă cenuşă în ochii omului, ca să nu vadă Pronia lui Dumnezeu. Pentru că, atunci când omul va vedea pronia lui Dumnezeu, inima lui de granit se va înmuia, va deveni sensibilă și va izbucni în laudă, iar asta nu-i convine diavolului”.

 

SFÂNTUL PAISIE AGHIORITUL: Dragostea adevărată a unei persoane îl informează pe celălalt fără manifestări exterioare

– Bătrâne, cum să arăt iubire? – Cum ar trebui să arăt cuiva dragostea? Eu nu înțeleg asta. Acesta este ceva fals, ipocrit. Pentru că iubirea trebuie să existe în noi și să ne trădeze, da. Dragostea adevărată îl informează pe celălalt fără manifestări exterioare. Dragostea înseamnă a asculta cu durere suferința celuilalt. Dragostea este atât o privire îndurerată, cât și un cuvânt pe care îl vei spune cu durere celuilalt, atunci când acesta se confruntă cu o anumită problemă. Dragostea înseamnă a-i împărtăși întristarea, a-l mângâia în necazul lui. Dragostea înseamnă să purtați un cuvânt greu pe care o să vi-l spună. Toate acestea ajută mai mult decât multe cuvinte și manifestări exterioare.

Când te doare în interior pentru altul, Dumnezeu îl informează pe acela despre iubirea ta și o înțelege fără manifestări exterioare. La fel cum răutatea noastră nu se manifestă, ci este internă, celălalt însă o înțelege., o simte. Vedeți, chiar și diavolul, când se prezintă ca un „înger al luminii”, aduce tulburări, în timp ce Îngerul adevărat aduce cu el o stare blândă, inexprimabilă.
– Ce anume, bătrâne, mă împiedică să cunosc dragostea altora?
– Nu ai cultivat iubirea? Cine iubește, este informat despre iubirea celuilalt, dar îl informează și pe celălalt despre dragostea lui. Cealaltă persoană înțelege dacă te prefaci sau dacă îl iubești cu adevărat, pentru că dragostea merge ca o telegramă. Dacă facem de exemplu o vizită la un orfelinat, copiii vor înțelege imediat în ce dispoziție am mers. Niște oameni care doreau să înființeze o instituție pentru copiii abandonați veniseră odată la Kalivi să-mi ceară părerea.
„Cel mai important, le-am spus, este să-i iubești pe acești copii ca și pe copiii tăi și chiar mai mult. Acesta este ceea ce îi va informa pe copii despre dragostea ta. Dacă nu te doare, mai bine nu începe să faci nimic”. Atunci un doctor, foarte evlavios, a spus: „Ai dreptate, Părinte. Odată, mai multe persoane am vizitat pentru prima dată un orfelinat și copiii au înțeles starea de spirit a fiecăruia dintre noi.„Domnul cutare, spuneau ei, este un trecător; domnul cutare a venit să-și petreacă timpul cu noi; domnul cutare ne iubește cu adevărat”.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor