duminică, 26 ianuarie 2020

Faclii ale neamului - Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv

Din prea marea preocupare pentru "a avea", ni s-a atrofiat dispozitia de a iubi. Societatea ne incita la progres, stimuland concurenta, generand astfel prapastii intre noi. Nimic nu ne invita sa iubim, sa fim darnici, milostivi, empatici. Este aproape de neconceput in zilele noastre sa cedezi, sa dai mai mult si sa ramai tu cu mai putin, sa ajuti jertfind din timpul si avutul tau. Milostenia nu mai caracterizeaza actiunile noastre cotidiene, iar in cel mai scurt timp, ma tem ca va disparea si din vocabular. Considerata a fi "mama tuturor faptelor bune", milostenia era pana nu de mult o virtute, o calitate deosebita, inaltatoare si sfintitoare.
Marea frumusete a acestei virtuti este ca ea sta la indemana tuturor. Vietile sfintilor vorbesc despre nenumarate virtuti, insa, dintre toate acestea, milostenia pare sa ne fie cea mai accesibila, in urcusul nostru pe scara care duce mai aproape de Dumnezeu. Nu toti avem ravna de a priveghea neincetat, nu toti putem tine post aspru, nu toti putem face zilnic sute de metanii, insa toti putem fi milostivi, toti putem iubi, toti putem fi sprijin pentru aproapele. Vedem in sinaxar ca multi dintre sfinti sunt numiti dupa calitatile si virtutile prin care s-au remarcat raportat la slavirea lui Dumnezeu sau prin slujirea si purtarea de grija fata de semeni. Dupa apelative precum marturisitorul, tamaduitorul, dreptul, luminatorul, stalpnicul, martirul, dascalul etc., putem sti de la bun inceput prin ce s-au evidentiat anumiti sfinti.
Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, dupa cum o spune si numele, a ramas viu in constiinta romanilor tocmai prin felul milostiv in care si-a trait viata. S-a nascut in anul 1818, in Basarabia, intr-o familie binecredincioasa, primind la botez numele Ioan. Ramanand orfan de tata, iar mama intrand in monahism, micutul Ioan traieste de la varsta de 10 ani in obstea manastirilor, alaturi de unchiul sau, de asemenea monah. Astfel, de mic copil a deprins dulceata rugaciunii si a vietii traite in Hristos. Ajuns sa vietuiasca la manastirile Sfantul Spiridon din Iasi si Sfantul Samuil din Focsani, unde functiona si cate un spital, tanarul Ioan se pune si in slujba celor aflati in suferinta, intelegand ca are menirea si datoria de a-si ajuta aproapele.
Imbraca haina monahala la Buzau, fiind hirotonit diacon si urmeaza Seminarul Teologic din Buzau, iar mai apoi Academia Sfantul Sava din Bucuresti. Este ales Episcop-vicar al Mitropoliei Tarii Romanesti, mai apoi Episcop al Argesului, iar in cele din urma Mitropolit al Moldovei, unde desfasoara importante lucrari de sporire a patrimoniului bisericesc. A infrumusetat biserici si a slujit Domnului cu multa ravna, insa cel mai mult s-a preocupat de semeni, de ajutorarea si pastorirea lor, facand din milostenie cel mai de nadejde prieten. Miluind pe saraci si pe cei aflati in nevoi, imbarbatand pe bolnavi, pe orfani si pe vaduve, impartind mereu tot ce avea, a trait iubind si daruind. Se spune ca atunci cand nu mai avea ce sa dea, se imprumuta si miluia. Cat de larga si buna trebuie sa fie inima unui om care da, chiar si atunci cand nu mai are? Dupa 27 de ani de la numirea sa ca Mitropolit al Moldovei, Iosif cel Sfant si Milostiv s-a mutat la cele vesnice in data de 26 ianuarie 1902. Din anul 2017, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor.
De la el putem invata ca lucrarea faptelor bune aduce pace si bucurie vesnica. Si-a strans comori in Cer pentru ca si noi cei de acelasi neam cu el sa intelegem ca omul creste atunci cand se pleaca in fata lui Dumnezeu, dar si in fata semenilor. Milostenia in toate formele ei este intotdeauna indicatorul unei vietii morale inalte. Putem face binele in nenumarate feluri, fie material, fie fizic sau afectiv, fie doar cu o vorba buna sau cu o mangaiere. Fapta buna are multe fete, insa toate aceste fete ascund cate un zambet. Fapta buna sterge lacrimi, usuca ura, imprastie raul, dezgheata inimi, incalzeste suflete, iar savarsita in sens crestin devine sfintitoare.
https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/9796-faclii-ale-neamului-sfantul-ierarh-iosif-cel-milostiv

Modexpo 2020 promoveaza antreprenorii romani din industria textila si industria modei

Editia de primavara a Modexpo 2020 - Expozitie internationala de tesaturi textile, imbracaminte, pielarie, blanarie, incaltaminte si marochinarie, accesorii, are loc la Romexpo intre 2 si 5 aprilie 2020. Evenimentul stimuleaza dialogul intre specialisti din industria textila si din industria modei, designeri, producatori, importatori, distribuitori pentru dezvoltarea unor colaborari viitoare si este locul ideal de prezentare a noutatilor sezonului primavara-vara 2020.
Modexpo este unul dintre evenimentele Romexpo cu o evolutie constanta, majoritatea participantilor revenind la fiecare editie. 85% dintre expozantii Modexpo I 2019 au lansat noi produse in cadrul targului si si-au indeplinit targetul de vanzari propus. Alaturati-va expozantilor Modexpo de anul acesta si profitati de avantajele pe care participarea la un asemenea eveniment vi le ofera!
Editia de primavara a Modexpo promoveaza in special producatorii romani din industrie care doresc sa atraga un nou segment de public, tinerii designeri si micile ateliere autohtone care surprind publicul prin creatii inedite si indraznete. Modexpo I 2020 readuce in atentia specialistilor importanta calitatii materialelor folosite in industria modei si, de aceea, incurajeaza participarea la eveniment a cat mai multor reprezentanti din domeniul textil.

Cine sunt antreprenorii care pot expune la Modexpo?

Modexpo este locul care prezinta simultan:
- produse finite din industria usoara (confectii textile si tricotaje pentru femei, barbati, tineret, copii, confectii piele/blana, incaltaminte, marochinarie);
- tendinte in moda (case de mode, tineri designeri, asociatii de design, site-uri si publicatii de specialitate);
- materii prime si accesorii pentru industria usoara;
- utilaje din domeniu;
- servicii pentru industria usoara.
Romexpo ii sprijina pe expozantii si partenerii fiecarei editii Modexpo sa organizeze demonstratii, workshopuri, conferinte, seminarii si dezbateri in care sa abordeze subiecte de actualitate din industrie.
Asadar, editia de primavara a Modexpo 2020 va fi gazda perfecta pentru micii si marii producatori si importatori care isi doresc sa prezinte noutati, promotii si discounturi, atat pentru cei care activeaza in domeniu, cat si pentru pasionati si publicul larg.
Nu ratati participarea si impuneti tendintele vestimentare ale anului 2020 la Romexpo, intre 2 si 5 aprilie 2020!
Manifestarea se va desfasura impreuna cu Mobila Expo, Construct-Ambient Expo, Romtherm, Expo Flowers & Garden si Antique Market I.

Program de vizitare:
- 2-4 aprilie (joi-sambata), orele 10.00-18.00;
- 5 aprilie (duminica), orele 10.00-16.00.
Mai multe informatii despre eveniment se gasesc pe: www.modexpo.ro.

Despre Romexpo
Romexpo S.A., societate comerciala cu capital privat, are ca actionar majoritar Camera de Comert si Industrie a Romaniei, unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri romani.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor