miercuri, 15 noiembrie 2023

Postul Craciunului

 

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Craciunului incepe miercuri, 15 noiembrie. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Dezlegari in Postul Craciunului

Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.

Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.


In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica

Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.

Zilele din anul acesta in care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica), 23 noiembrie (Sfantul Antonie de la Iezerul Valcii), 25 noiembrie (Sfanta Mucenita Ecaterina si Sfantul Mercurie), 26 noiembrie (duminica), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 2 decembrie (Sfantul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul), 3 decembrie (Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava cel Sfintit), 6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfanta Mucenita Filofteia), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 10 decembrie (duminica), 12 decembrie (Sfantul Ierarh Spiridon), 16 si 17 decembrie (sambata si duminica), 18 decembrie (Sfantul Daniil Sihastrul).

Postul Craciunului in tipicul Sfantului Sava

In tipicul Sfantului Sava intalnim urmatoarele precizari: "Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga)."

Randuieli liturgice specifice in Postul Craciunului

In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.

 

Cine nu posteşte nu îl iubeşte pe Dumnezeu.
Cine nu posteşte deloc nu va vedea niciodată pe Dumnezeu, iar cine nu ţine măcar zilele de miercuri şi de vineri nu va avea un suflet simţitor.Postul este «Maica Sănătăţii» şi are o vechime şi o cărunteţe de-o vârstă cu Adam!
Postul gurii înseamnă, să nu insultăm, să nu calomniem, să nu învrăjbim, căci cel ce ucide cu gura şi cu limba, ucide veşnic!
Postul are mai multe trepte: flămânzirea, postul fără untdelemn, postul sec, postul înalt şi postul foarte înalt.
 
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Curățați-vă inimile prin spovedanie, lepădați păcatele pocăiți-vă sincer în fața lui Dumnezeu și împărtășiți-vă cu Sfintele Taine cât le mai aveti!

 Nu uitați că înainte de a posti să piară din sufletul fiecaruia ura, duşmania, invidia și răutatea. lertați din tot sufletul pe cei cu care sunteți certați. Diavolul posteste, nu se SMERESTE. Diavolul piere din fața omului atunci când vede că este iubire fața de aproapele. Ce zice HRISTOS "când cineva te loveste peste obraz intoarcel și pe celălalt " şi atunci divolul crapă de ciudă. Câtă bucurie se face în cer pentru un păcătos care se întoarce cu adevărat la dreapta credință. Ce înseamnă dreapta credinţă? Înseamnă sa nu ții minte răul, să infrunti mânia și să aduci în suflet iubirea.

Doamne ajută şi iertaţi.

 Dacă ar posti omul de la judecată, ar fi floare la ureche postul de bucate! Vrei să simți  Postul Nașterii Domnului cu adevărat?! Atunci lasă în grija lui Dumnezeu ce este de judecat! Iar eu acum în plină seară, îmi cer tuturor iertare! Să avem un post binecuvântat și cu virtuți presărat! Haideți să postim cu adevărat, nu doar cu bucate ci prin fapte! Să mă iertați pentru tot ce v-am greșit și Dumnezeu să ne ierte până la sfârșit!
Doamne miluieste🙏🙏🙏

 Floarea recunoștinței

   Un tânăr a luat un trandafir, dintr-una din multele florării ale pieței și îi lipseau 50 de bani pentru a completa suma,

     la care florăreasa i-a spus:

    " - Dacă nici pentru o floare nu ai bani, mai bine nu-i dăruieşti nimic, nu vei face nimic altceva decât s-o răneşti pe biata fată."
 
    Băiatul rușinat a plecat capul în jos și a lăsat  trandafirul.

     Înțelegându-I neputința, din toată sărăcia mea am luat trei trandafiri, iar când am plătit i-am spus florăresei că intenția acestui băiat valorează mai mult decât trandafirul și comentariul ei !
 
    M-am îndreptat spre băiat și i-am zis:

-Dă-i asta, tu nu-ți face griji, azi pentru tine, mâine pentru mine...
    Du-te și cucerește-o campionule și fă-o să se simtă cea mai iubită și importantă persoană din viața ta !

    A primit florile cu uimire, s-a uitat la mine cu ochii lui limpezi și plini de iluzie și mi-a spus:

-Mulțumesc frumos, domnule!
   Dumnezeu să vă binecuvânteze! ... nu sunt pentru o fată, sunt pentru mama mea, azi e ziua ei de naştere ... !"

   
    Și a lăcrimat adânc.

   - De ce lăcrimezi ?
    A întrebat curios străinul.

    - Pentru că mama mea este în Cimitr !
    Noi am crescut orfani de tată , iar mama noastră este și rămâne ca o sfântă !

     Îngândurat străinul cumpără un buchet de trandafiri să îl ofere mamei lui care trăia !

    "Niciodată nu ştim despre situațiile prin care trec semenii noștrii  ,
   de aceea nu trebuie  judecați niciodată ! "

   Nu știi ce este în sufletul nimănui !

    Fiți buni și nu răniți cu
vorba,
 sprijiniți-vă,
     ajutați-vă  unii pe alții !
 
   Suflet în Lumină lină !

 Binecuvântarea Părintelui Paisie Olaru de la Sihla

Gânduri la început de post .

,,Domnul să te audă
Domnul să te vadă
Domnul să te iubească
Domnul să te însoțească
Domnul să te apere
Domnul să te călăuzească
Domnul să te mângâie
Domnul să te ajute
Domnul să te apere de vrăjmași
Domnul să-i îmblânzească
Domnul să-ți moaie inima
Domnul să te facă să nu ții minte răul
Domnul să te ajute să nu faci răul
Domnul să te călăuzească să faci binele
Domnul să te facă milostiv
Domnul să-ți dea putere să ierți
Domnul să te facă să vezi în alții partea cea bună.
Domnul să te ocrotească și un colțișor de rai să- ți dăruiască !"

Așa se ne ajute Dumnezeu.
Amin!
Despre post
Gheronda Efrem Filotheitul
✦ Postul este izgonitorul diavolilor. Cu post şi rugăciune, a zis Domnul, diavolii sunt alungaţi.
✦ De pântecele plin, Sfântul Duh nu se apropie.
✦ Fiecare creştin care vrea să trăiască creştineşte trebuie să pună la temelie postul, rugăciunea şi trezvia, căci atunci omul ajunge la o măsură mare a virtuţii.
✦ Boala este un post fără de voie, bolnavul prin răbdare şi mulţumire va înlocui postul pe care nu-l poate face datorită bolii.
✦ Când postul este întărit şi însoţit de rugăciune, citirea cărţilor duhovniceşti, trezvie, participare la slujbele Bisericii, spovedanie, Sfântă Împărtăşanie, fapte bune şi milostenie, atunci se întregeşte frumuseţea pregătirii sufletului pentru intrarea în Săptămâna Mare. Atunci va simţi Sfintele Patimi. În toată această perioadă, inima se va preschimba, sufletul va deveni sensibil şi va simţi mai intens Pătimirea lui Hristos. Va cunoaşte cât de puternică este dragostea lui Hristos pentru om. Va vedea că Hristos Dumnezeul nostru a trăit muceniceşte viaţa Sa pe pământ, ca să ne ajute pe noi, trândavii, să ne nevoim. Dacă Hristos a suferit, oare, noi, ucenicii Lui, vom alege alt drum?
✦ Dacă îl judecăm pe fratele nostru, postul nu ne e de folos. Nu ne e de folos să postim dacă nu suntem atenţi la gândurile, la cuvintele şi la inima noastră. Postul e de folos când conţine şi dragoste către fratele nostru.
✦ Numai prin smerenie vom înainta. Postul este bun, iubirea bună, milostenia este frumoasă, la fel şi îndurarea. Dar ce este mai presus de toate? Trebuie să devenim smeriţi. Şi mai sus de smerenie ce este? Puterea de deosebire. Dacă puterea de deosebire lipseşte din virtuţi, greşim. Şi virtuţile au nevoie de cârmuire. Binele, dacă nu se naşte cu cuvioşenie, nu este bine. Postul este bun, dar este mijloc, nu scop. Mijloacele au scop şi scopul este smerenia, şi din smerenie vine puterea de deosebire.
De aceea trebuie să armonizăm tot ce facem, prin discernământul duhovnicului. Duhovnicul îţi va spune cât să posteşti, când să te împărtăşeşti, cum să cugeţi, cum să-l loveşti pe vrăjmaş, ce trebuie să faci aici, şi astfel, cu discernământul duhovnicului iluminat prin Sfântul Duh, pregăteşte-ţi sufletul tău. Deci postul este sfânt, dar este o cale. O vom aranja cum ne spune duhovnicul şi după puterile noastre psihotrupeşti. Să nu facem mai mult decât se cuvine, mai mult decât putem face. Trebuie măsură în toate. Pentru că lipsa de măsură nimiceşte folosul.

Post binecuvântat și cu mult folos duhovnicesc!

 

Să aveți un post - al Naşterii celei după trup a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos - binecuvântat cu dragoste, rugăciune, iertare și pocăință.
"Diavolul nu se bucură atât de mult când păcătuim faţă de Dumnezeu, cât se bucură când deznădăjduim."
Sfântul Ioan Gură de Aur


Postul este un act liber consimţit, reglementat de disciplina religioasă spre a pregăti creștinii pentru un eveniment important din istoria mântuirii şi reprezintă și o abţinere de la toate lucrurile și gândurile rele.
Postul Crăciunului începe cu ziua de 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie inclusiv. Lăsatul Secului are loc pe 14 noiembrie, însă, dacă această zi cade miercuri sau vineri, atunci postul începe în ziua de 14 noiembrie.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.
Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când aștepta să primească Decalogul scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoveghi.
Această uniformizare a fost necesară deoarece la început nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile: unii țineau un post aspru, alții mai ușor.
Recensământul lui Cezar August, în timpul căruia Sfântul Ev. Luca ne spune că S-a născut Domnul (Lc. 2,1) a avut loc în 25 decembrie (14 Nisan), anul 754 de la fondarea Romei.
Sfântul Ioan Gură de Aur confirmă că Nașterea Domnului a fost serbată la Roma de la început în 25 decembrie. La fel afirma mai târziu și Fericitul Ieronim.
Deși în majoritatea comunităților creștine Crăciunul se serba în 25 decembrie, creștinii din Orient au celebrat această sărbătoare până în secolul IV în aceeași zi cu Botezul Domnului (6 ianuarie), numind praznicele unite Sărbătoarea arătării Domnului sau Teofania.
După anul 375, acestea s-au serbat în Orient la date distincte, precum în celelalte comunități creștine.
Sfântul Tihon vorbește despre însemnătatea reală a postului Nașterii Domnului, arătând că postul adevărat că e abținerea de la orice rău:
Dacă vrei, creștine, să-ți fie postul folositor, atunci, postind trupește, să postești și duhovnicește și să postești întotdeauna.
Cum pui frâu pântecelui tău, tot așa pune-l și gândurilor și patimilor tale. Să postească mintea ta de gândurile cele deșarte, de ținerea de minte a răului. Să postească voia ta de dorirea cea rea.
Postul Crăciunului e o pregătire, o sfințire a gândurilor, a simțirilor, a trupului și a sufletului prin pocăință, Spovedanie, Euharistie, citirea mai deasă a Sfintei Scripturi și a scrierilor sfinților părinți și printr-o atenție spirituală deosebită.
Datina colindatului în poporul român este străveche. Nu poate fi precizată cu exactitate data apariţiei acestui obicei, dar conţinutul poetico-literar al colindelor arată că ele sunt dinaintea formării poporului nostru, adică din secolul I, când Sf. Apostol Andrei propovăduia Evanghelia pe teritoriul Dobrogei.
Colindul românesc, prin forma sa simplă şi prin mesajul pe care-l exprimă, e glasul sfânt al Evanghelii şi al Bisericii extins sau transmis în sufletele şi-n casele creştinilor.
Postul Nașterii Domnului e o perioadă dedicată dăruirii. Darurile se oferă ca milostenie pentru cei aflați în lipsuri.
Darurile de Crăciun sunt simbol al răspunsului nostru la multele daruri duhovnicești pe care Domnul ni le aduce prin întruparea Sa.
Crăciunul este legat de daruri și datorită Sf. Nicolae, serbat în 6 decembrie, care a îmbinat apărarea Ortodoxiei cu grija față de săraci, orfani, însingurați și înfrigurați.
În acest post, pe lângă pregătirea duhovniceasca interioară, creștinul trebuie să facă și milostenie, după modelul Sfântului Nicolae, dăruind altora, ca semn al iubirii frățești, daruri spirituale și daruri materiale sau măcar un cuvânt bun, o mână de ajutor, o încurajarea unui om sărac, singur, deznădăjduit sau întristat.
Post binecuvântat și cu mult folos duhovnicesc!

Îndemn la un altfel de post:

 

"Renunță la a-i mai judeca pe alții:
- descoperă scânteia Divina din ei!
Renunță la a mai spune cuvinte care rănesc:
- umple-te de cuvinte care vindecă!
Renunță la a mai fi nemulțumit:
- umple-te de recunoștință!
Ține post de nervi:
- umple-te cu răbdare!
Ține post de pesimism:
- umple-te cu speranță!
Ține post de preocupări inutile:
- umple-te de încredere în Divinitate!
Renunță la a te mai plânge:
- umple-te de respect pentru acea minune care este viața!
Renunță la a-i mai stresa pe alții:
- umple-te de o rugăciune neîncetată!
Renunță la a mai fi acru:
- umple-te de bunătate!
Renunță la a-ți da importanță:
- umple-te de compasiune pentru ceilalți!
Renunță la teama pentru lucrurile tale:
- umple-i pe ceilalți de darul tau !
Renunță la a mai fi descurajat:
- umple-te de entuziasmul credinței!
Ține post de tot ceea ce te separă de Dumnezeul creator al Sufletului nostru:
- umple-te de tot ce te apropie de El !"


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor