vineri, 8 septembrie 2023

Antrenează-ți mintea să vadă binele în orice situație! (Pr. Hrisostom Filipescu)

 Antrenează-ți mintea să vadă binele în orice situație! (Pr. Hrisostom Filipescu)„Tu bucură-te că vezi răsăritul și nu mai complica tot ce este simplu! Semnat, Timpul „

Să nu uit. Când inima îngheață, pune lemne pe foc. Lemnele dragostei. Încălzește-te și gustă din dulceața rugăciunii. Vorbe rotunde și calde, de drag. Zâmbește, mâine va fi mai bine ! Vezi-ți de drumul tău, curat, demn și fericit. Dumnezeu îți prețuiește dragostea, bunătatea, reușitele, mulțumirea, seninătatea, omenia. Asta e tot ce contează. Fii împăcat și rămâi în pace.

Câte inimi care bat, atâtea feluri de dragoste. Există mereu timp pentru iubire… există mereu timp pentru iertare…

Gesturile mici fac diferența. Prezența ta să aducă bucurie!

Părintele Ieromonah Hrisostom Filipescu

Părintele Arsenie Boca :


 Prea Binecuvantată Stăpână, Pururea Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul mai presus de fire, pentru mântuirea noastră şi Te-ai arătat ca o mare a darurilor Dumnezeieşti şi râu pururea curgător al minunilor şi reverşi bunătăţi celor ce cu credinţă aleargă către Tine!
Căzând înaintea Chipului Tău cel Minunat, ne rugăm Ţie prea bună Maică a Iubitorului de oameni. Stăpână, revarsă asupra noastră milele Tale cele bogate şi grăbeşte a împlini rugăminţile noastre pe care le aducem Ţie, Grabnică ajutătoare, care ne sunt de folos, mângâiere şi mântuire pentru fiecare rânduindu-le.
Cercetează cu harul Tău Prea Milostivă Stăpână pe robii Tăi şi dăruieşte celor înviforaţi linişte, celor legaţi slobozire şi pe toţi mângâie, care sunt întristaţi de felurite necazuri!...Prea Binecuvantată Stăpână, Pururea Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul mai presus de fire, pentru mântuirea noastră şi Te-ai arătat ca o mare a darurilor Dumnezeieşti şi râu pururea curgător al minunilor şi reverşi bunătăţi celor ce cu credinţă aleargă către Tine!
Căzând înaintea Chipului Tău cel Minunat, ne rugăm Ţie prea bună Maică a Iubitorului de oameni. Stăpână, revarsă asupra noastră milele Tale cele bogate şi grăbeşte a împlini rugăminţile noastre pe care le aducem Ţie, Grabnică ajutătoare, care ne sunt de folos, mângâiere şi mântuire pentru fiecare rânduindu-le.
Cercetează cu harul Tău Prea Milostivă Stăpână pe robii Tăi şi dăruieşte celor înviforaţi linişte, celor legaţi slobozire şi pe toţi mângâie, care sunt întristaţi de felurite necazuri!...▪︎Părintele Cleopa Ilie :
De mult ar fi pierdut Dumnezeu lumea, cum spun dumnezeieștii Părinți, pentru mulțimea păcatelor cu care oamenii mânie pe Dumnezeu, dacă Maica Domnului n-ar fi mijlocit cu lacrimi fierbinți de mamă înaintea Fiului ei Preaiubit, pe Care L-a născut în peștera din Bethleem. Căci nu voiește Maica milei și a milostivirii să piardă Dumnezeu sufetele oamenilor, pentru că știe că s-ar pierde toată lumea care s-a făcut sălaș al atâtor păcate și răutăți. Prea Sfânta Fecioară Maria însă, care a slujit Tatălui ca fiică, lui Hristos ca Maică și Prea Sfântului Duh ca locaș, pururea slujește Prea Sfintei Treimi în ceruri, împreună cu toți Sfinții și îngerii și se roagă pentru noi și pentru mântuirea noastră. Avem acolo, în cer, o Maică bună și milostivă, care duce la Fiul ei lacrimile și rugăciunile noastre. (…)


   ▪︎Părintle Teofil Părăian :
Noi nu putem să-L despărțim pe Domnul Hristos de Maica Domnului, nici pe Maica Domnului de Domnul Hristos. Sunt alcătuiri la sfintele slujbe în care această legătură au făcut-o gânditorii de Dumnezeu, care ne-au dat conștiința că Maica Domnului a fost aceea prin care Mântuitorul lumii a venit în lume. Cele ce le-a făcut Mântuitorul nostru Iisus Hristos își au începutul în faptul că El, Mântuitorul, S-a născut din Preasfânta Fecioară Maria. Maica Domnului cea binecuvântată, cea prin care a venit Domnul nostru Iisus Hristos, prilejuiește, prin mijlocirea ei, prin existența ei, faptul de a se fi nimicit, de a se fi înghesuit, de a se fi împuținat iadul, de a fi fost chemat Adam la viața cea fericită, faptul că blestemul nu mai este pentru cine vrea să fie sub binecuvântare. Între bucuriile mari pe care le avem noi din credința noastră, este și bucuria de a fi cinstitori ai Maicii Domnului.


   ▪︎Părintele Sofian Boghiu :
Maica Domnului este simbol al Bisericii! Fericiți sunt creștinii care, după Sfânta Treime, o cinstesc pe Maica Domnului din toată inima lor și, oriunde se află, se roagă mereu zicând această rugăciune: Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, miluiește-mă pe mine păcătosul (sau păcătoasa).
Tu, care ai născut cu trup pe Împăratul păcii, sădește în noi pacea Fiului tău și gonește din sufletele noastre viforul patimilor. Tu, care ești izvor nesecat de vindecări, tămăduiește neputințele noastre și ne alină durerile, că toate le poți câte le voiești, ca o Maică a Celui Atotputernic.
Amin !
La mulți ani cu sănătate, bucurii și întărire in credință!
Măicuța Domnului cu noi cu toți!🙏❤️🇷🇴🌹🌹🌹🤗😘


CANONUL PĂRINTELUI LAVRENTIE DE LA FRĂSINEI care se face pentru SPORUL CASEI și ALUNGAREA DUHURILOR NECURATE de la Părintele Cătălin:

 CANONUL PĂRINTELUI LAVRENTIE DE LA FRĂSINEI care se face pentru SPORUL CASEI și ALUNGAREA DUHURILOR NECURATE de la Părintele Cătălin:
* In seara zile de 7 spre 8 septembrie, ajunul Nașterii Maicii Domnului, creștinul vă așeza în casa sa un vas cu aghiazma mare și o lumânare aprinsă. La ora 18:00, când începe noua zi liturgică va stropi fiecare colț din casă, spunând rugăciunea" Tatăl Nostru " de 3 ori sau "Psalmul 50" o dată. Dacă este posibil, in acest moment fiecare creștin își pomenește cu voce tare Viii și Adormiții.
La ora 21:00  se va tămâia casa rostindu-se rugăciunile începătoare și Psalmul 142 și veți spune cererile în gând.
Multă binecuvântare și Har!

 UN SFAT PENTRU VOI, CEI TINERI, CARE SUNTETI LA INCEPUT DE DRUM
Găseşte omul cu care să îţi respiri viaţa.
Găseşte omul care să îţi sărute fruntea şi palmele.
Găseşte omul care să îşi dea ultimii bani pe care îi are în buzunar doar pentru a-ţi lua o floare, ca să-ţi aducă aminte cât te iubeşte.
Găseşte omul care să te facă să râzi când de fapt vrei să plângi.
Găseşte omul care să te ţină de mână când dormi, când te trezeşti şi când greşeşti.
Găseşte omul care să îţi spună că eşti cea mai importantă, mai bună şi mai frumoasă din lume.
Găseşte omul care te tachinează, iar după câteva secunde te strânge în braţe.
Găseşte omul care să îţi zică ”totul va fi bine”, ”poţi”, ”felicitări” şi ”mulţumesc”.
Găseşte omul care alege să tacă pentru a-ţi asculta toate gândurile bune sau nebune.
Găseşte omul care să îţi deseneze fericirea pe chip.
Găseşte omul care să te înveţe să crezi în tine şi să speri.
Găseşte omul care are cheia potrivită pentru uşa viselor tale.
Găseşte omul care are răbdare să te înveţe să zbori.
Găseşte omul ale cărui mâini îţi pot şterge lacrimile şi îţi pot mângâia zâmbetele.
Găseşte omul care are timp să te iubească, să îţi vorbească şi să te îmbrăţişeze.
Găseşte omul cu care să râzi, să plângi şi să taci.
Găseşte omul care să te privească în ochi şi să îţi asculte sufletul.
Găseşte omul care să te înveţe să visezi viitorul alături de el.
Găseşte omul care te învaţă să evoluezi şi care are încredere în tine.
Găseşte omul în ochii căruia să îţi vezi viitorul şi liniştea.
Găseşte omul. Omul care să îţi fie prezent şi viitor.
Găseşte omul care să îţi fie înainte de toate prieten, apoi iubeşte-l şi păstrează-l. Ai grijă de sufletul lui. Asta e tot ce trebuie să faci.
Dacă l-ai găsit, păstrează-l şi nu uita să mulţumeşti zilnic pentru că l-ai găsit.

Maria, numele cel mai iubit

 

Maria este cel mai cunoscut si mai des intalnit prenume feminin. Raspandit pe scara larga in Europa, cele doua Americi, in Australia, Africa si Asia, despre numele de origine ebraica Maria se spune ca ar insemna copil dorit. Vechi nume biblic, preluat de evrei din egipteana, numele Maria s-a raspandit, prin greaca si latina, la toate popoarele crestinate, devenind cel mai cunoscut prenume feminin de sursa biblica. In Vechiul Testament, in Exod, numele este purtat de sora mai mare a lui Moise, profetesa Maria. In Noul Testament, sunt amintite mai multe femei cu acest nume, dintre care cea mai importanta este Maica Domnului, slavita Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria. Biserica Ortodoxa i-a inchinat Preacuratei Fecioare Maria mai multe praznice, printre care Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), Bunavestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august). Traditional, persoanele care poarta numele Preasfintei Fecioare Maria isi sarbatoresc onomastica pe 15 august (Sfanta Marie Mare) si pe 8 septembrie (Sfanta Marie Mica).

Etimologie
Pentru Maria, cel mai discutat si mai controversat prenume, s-au propus, pana astazi, mai bine de 60 de solutii etimologice. In acceptiunea egipteana, numele Maria ar putea veni de la cuvintele mry - iubit sau mr - iubire. In greaca Noului Testament numele apare sub doua forme: Maryam si Miryam/Miriam.
La trecerea din greaca in latina, Mariam a devenit Maria, forma aceasta fiind preluata, cu mici modificari, in limbile franceza, italiana, spaniola, engleza. Sfantul Ieronim (347-420), primul traducator al Bibliei din greaca, ebraica si aramaica in latina (Vulgata), considera numele Mariam ca fiind un compus din cuvintele ebraice mar - picatura si yam - mare, adica picatura de mare, redat in latina ca stilla maris (prin erorile de copiere a textului latin s-a ajuns la structura mai cunoscuta stella maris - stea de mare). De aici se spune ca deriva si prenumele feminin Stela, care, initial, era considerat sinonim cu Maria.
In Europa de Vest, numele Maria este atestat incepand din secolul al IV-lea. Desi cultul Fecioarei Maria era larg raspandit pe continent, numele de botez Maria nu se generalizeaza decat destul de tarziu (intre secolele al XV-lea si al XVIII-lea), in buna parte si pentru ca numele era atat de respectat incat parintii nu indrazneau sa-l atribuie copiilor. In Spania, de exemplu, erau atribuite, prin botez, nume de sarbatori sau de sanctuare dedicate Sfintei Fecioare. Asa au aparut prenume precum Consuela/Consuelo, care inseamna cel/cea care consoleaza. Tot in vestul Europei se intalnesc frecvent prenume masculine duble, de tipul Jean-Marie, Rainer-Maria, Fernando-Maria etc. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, in Anglia, se pare ca 25% dintre femei purtau numele Mary. Ca o curiozitate, numele capitalei Argentinei, Buenos Aires, se pare ca este si el legat de unul dintre culturile dedicate Sfintei Fecioare Maria: intemeietorul orasului, Pedro de Mendoza, a numit asezarea de pe malurile fluviului La Plata Nuestra Senora del Buen Aire, devenita, mai tarziu, Buenos Aires, dupa numele unei biserici din Sevilla, inchinate Fecioarei vanturilor bune, ocrotitoarea navigatorilor de pe vasele cu panze.
In Europa de Est, prenumele Maria nu a fost niciodata perceput ca fiind tabu. Desi la romani atestarile apar de-abia in secolul al XV-lea, se presupune ca numele era mult mai vechi, fiind folosit, probabil, inca de pe vremea populatiei romanizate si crestinate de la nordul Dunarii, inainte de contactul cu slavii.

Derivate de la prenumele Maria:
Maricica, Marioara, Mariuca, Maruca, Mariuta, Marieta, Marica, Maricuta, Marita, Maruta, Mara, Mioara, Mia, Mimi, Mari, Mariana, Ana-Maria, Anne-Marie, Masa, Mita, Maia, Rica, Uta
Nume precum Marian sau Marius, despre care filologii nu considera ca ar avea vreo legatura etimologica cu numele Maria, popular se considera ca ar fi legate de numele Maria, intrand in mentalul colectiv ca fiind derivate de la acest nume. Asemanarile cu numele Maria sunt formale, aceste nume derivand pe alte filiere de la vechi ginte romane.
(Originea numelui Mara este disputata. Unii specialisti il considera un derivat de la Maria, in timp ce alti lingvisti sustin ca ar avea o alta origine, mai exact ca ar reproduce un vechi nume ebraic, Marah (care inseamna amar). Vom dedica numelui Mara si ipotezelor privind originea lui un alt articol.)

Personalitati cu numele Maria:
Regina Maria a Romaniei (1914-1927); Maria Rosetti (1819-1893), prima femeie ziarist din Romania, care a constituit modelul pentru tabloul Romania revolutionara de C. D. Rosenthal; Maria Tanase (1913-1963), Maria Ciobanu (n. 1937)
Maria Magdalena (primul martor al Invierii Domnului); Maria Stuart, regina a Scotiei (1542-1567); Maria Tereza a Austriei, imparateasa a Imperiului Romano-German (1745-1765); Maria Antoaneta, regina a Frantei (1774-1792); Marie Curie (1867-1934); Francois-Marie Arouet (Voltaire) (1694-1778); Rainer Maria Rilke (1875-1926); Carl Maria von Weber (1786-1826)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Maria:
Despre persoanele botezate cu prenumele Maria sau cu derivate de la acest nume se spune ca sunt firi perfectioniste, rabdatoare, deosebit de sensibile, sociabile. Persoanele cu acest nume pot manifesta inclinatii catre profesii legate de copii, profesii medicale sau legate de sanatate, dar si profesii creative sau din domeniul economic.

http://www.daciccool.ro/traditii/semnificatia-numelui/5062-maria-numele-cel-mai-iubit?fbclid=IwAR1StgPu8QRo4tG3qKWolsOToaadwFpp-E6xE4fErAEdXUXWWqOUHNhVOPg

Nasterea Maicii Domnului

Anul bisericesc incepe la 1 septembrie. Asa se face ca praznicul Nasterii Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, marcata la data de 8 septembrie.
Parintii Fecioarei Maria erau dreptii Ioachim si Ana. Tatal era urmas al regelui David, in timp ce mama provenea din familia lui Aaron, originea parintilor Maicii Domnului implinind proorocirea potrivit careia Mesia avea sa aiba o descendenta imparateasca si preoteasca. Ajunsi la varste inaintate, avand fiecare peste 50 de ani, Ioachim si Ana nu aveau copii, intr-o vreme in care lipsa copiilor era vazuta ca o pedeapsa divina. Ei au continuat insa sa se roage cu lacrimi fierbinti lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil. Atat lui Ioachim, cat si Anei, li s-a aratat in vis Arhanghelul Gavriil, spunandu-le ca Dumnezeu ii va binecuvanta cu un prunc, ce se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale, devenind un vas ales al lui Dumnezeu. (Luca, 1, 4-23)

In invatatura ortodoxa, Maica Domnului este numita Pururea Fecioara, Cea plina de har. Termenul Pururea Fecioara aminteste de faptul ca Maica Domnului, noua Eva, cea prin care se reinnoieste umanitatea, a nascut in chip negrait pe Fiul lui Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfant. Epitetul Cea plina de har isi are originea in Vechiul Testament, unde despre Fecioara Maria se vorbeste ca despre o scara intre cer si pamant. In Biserica Ortodoxa, Fecioara Maria este numita Prea Sfanta si Preacurata, fiind cinstita mai presus de ingeri si de sfinti, dupa cum reiese si din cuvintele imnului liturgic inchinat Maicii Domnului: Cea care esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii.
Data de 8 septembrie, aleasa de Biserica Ortodoxa pentru praznuirea Nasterii Maicii Domnului, marcheaza ziua sfintirii unei biserici din Ierusalim, inchinate Fecioarei Maria, in secolul al V-lea.
In calendarul popular, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este perceputa ca fiind granita dintre vara si toamna: se spune ca in aceasta zi randunelele isi iau zborul spre tarile calde, iar frigul ia treptat locul arsitei verii. Este vremea targurilor si a culesului viilor. (Oana-Ilinca Moldoveanu)

 http://www.daciccool.ro/traditii/romania-crestina/1842-nasterea-maicii-domnului?fbclid=IwAR1CbuSiVJ0mwbmLOvsSTt7ih03sKZMyjWJ5wU4v_FhvOr8hA9nTYl5d6hw

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor