ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
luni, 5 august 2024
12 motive pentru care cititul cărților ar trebui să facă parte din viața ta:
1. Autostrada cunoașterii: Cărțile oferă un rezervor vast de cunoștințe pe aproape orice subiect imaginabil. Scufundă-te adânc în istorie, știință, filosofie sau explorează noi hobby-uri și interese.
2. Vocabular îmbunătățit: Cititul regulat te expune la o gamă mai largă de vocabular, îmbunătățind abilitățile de comunicare și înțelegere.
3. Creșterea memoriei: Studiile sugerează că cititul poate ajuta la ascuțirea memoriei și a funcției cognitive, menținându-ți mintea activă
4. Reducerea stresului: ghemuirea cu o carte bună poate fi o formă de evadare mentală, oferind o amânare temporară de la anxietățile zilnice și o șansă de a te relaxa.
5. Concentrare și concentrare îmbunătățită: În lumea rapidă de astăzi plină de distrageri, cititul îți întărește capacitatea de concentrare și concentrare pentru perioade prelungite.
6. Empatie și perspectivă: Pășirea în pielea personajelor fictive îți permite să dezvolți empatia și să câștigi o înțelegere mai profundă a diferitelor perspective.
7. Creativitate îmbunătățită: Cititul te expune la idei noi și procese de gândire, potențial stârnind propria creativitate și abilități de rezolvare a problemelor.
8. Abilități de scriere mai puternice: Scufundarea în proză bine scrisă îți poate îmbunătăți stilul de scriere, structura propozițiilor și claritatea generală a comunicării.
Nouă. Calitate îmbunătățită a somnului: Schimbă timpul ecranului pentru o carte înainte de culcare. Natura calmantă a cititului te poate ajuta să te relaxezi și să te relaxezi, promovând o calitate mai bună
Acatistul Fecioara șerpilor la Icoana Maicii Domnului Panaghia Fidousa din Insula Kefalonia (Grecia) – 15 august
Serpii Maicii Domnului reprezinta o minune deosebita pe care Maica Domnului o savarseste anual, in vremea postului Maicii Domnului, in insula Kefalonia. La numai doua sate departare de localitatea Pastra (3km), unde are loc minunea anuala a reinfloririi crinilor de la icoana Maicii Domnului, se afla localitatea Markopoulo, locul unei alte minuni a Maicii Domnului. Drumul ce porneste din port, inspre localitatea Markopoulo, aflata in sudul insulei, este strajuit pe stanga de munti si pe dreapta de mare.
Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice. Stancile grecesti, ce se inalta brusc din apele albastre si transparente, alcatuiesc locul ideal pentru o viata linistita si senina: mici sate, case modeste, ruinele unei oras antic si cateva locasuri de cult, sunt doar o parte din frumusetile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita "insula contrastelor", caci pe aceasta, ruine romane, venetiene si bizantine se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul plajelor insorite.
Serpii Maicii Domnului reprezinta o minune deosebita pe care Maica Domnului o savarseste anual, in vremea postului Maicii Domnului, in insula Kefalonia. La numai doua sate departare de localitatea Pastra (3km), unde are loc minunea anuala a reinfloririi crinilor de la icoana Maicii Domnului, se afla localitatea Markopoulo, locul unei alte minuni a Maicii Domnului. Drumul ce porneste din port, inspre localitatea Markopoulo, aflata in sudul insulei, este strajuit pe stanga de munti si pe dreapta de mare.
Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice. Stancile grecesti, ce se inalta brusc din apele albastre si transparente, alcatuiesc locul ideal pentru o viata linistita si senina: mici sate, case modeste, ruinele unei oras antic si cateva locasuri de cult, sunt doar o parte din frumusetile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita "insula contrastelor", caci pe aceasta, ruine romane, venetiene si bizantine se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul plajelor insorite.In fiecare an, in luna august, in postul Adormirii Maicii Domnului, cand crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august), un numar insemnat de serpi mici apar in jurul bisericii si a clopotnitei din localitatea Markopoulo. In aceasta perioada, biserica inchinata Maicii Domnului "Langouvarda" este luata cu asalt de o specie unica de serpi mici, fiecare avand capul insemnat cu o cruce.
Anual, in ziua de 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului, o specie unica de serpi (lungi de 60 de centimetri si insemnati cu o cruce alba, pe cap si pe limba) apar in jurul vechii biserici din localitatea Markopoulo. Serpii vor disparea, iarasi in chip minunat, dupa slujba savarsita in ziua de Adormirea Maicii Domnului. In timpul slujbei savarsite pentru Maica Domnului, serpii intra in biserica, umpland tot locul: se urca pe icoane, se incolacesc in jurul sfestnicelor, stau pe credinciosi si in Sfantul Altar.
Exista o emotie generala legata de aparitia acestor serpi, nu atat pentru vreun potential pericol, cat pentru faptul ca daca acestia nu vor aparea in perioada amintita, ceva rau se va intampla in regiune. Astfel, in anii 1940 si 1953, cand serpii nu au fost prezenti la biserica din Markopoulo, au avut loc razboaie si calamitati naturale.
In anul 1924, cand Biserica Ortodoxa din Grecia a adoptat, impreuna cu celelalte state crestine, calendarul indreptat (nou), multi au asteptat sa vada de vor mai aparea sau nu serpii Maicii Domnului. Aparand serpii, ca in fiecare an, crestinii au inteles ca Sfantul Sinod este in masura sa hotarasca asemenea lucruri administrative.
Aceasta biserica se afla zidita pe locul fostei Manastiri Langouvarda, distrusa de turci, precum si de un cutremur, in anul 1953. Traditia locala, bazandu-se mai mult pe legende insa, spune ca, in momentul in care manastirea a fost atacata de pirati, candva in anul 1705, maicile s-au rugat Maicii Domnului sa le transforme in serpi, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite. Rugaciunea acestora a fost ascultata, iar piratii s-au infricosat de vederea serpilor.
Serpii Maicii Domnului, avand capul insemnat cu o cruce, precum si limba, in forma de cruce, apartin clasei de serpi "telescopus fallaxspecies", numita si "sarpele-pisica european". Acesti serpi intra in biserica in vremea slujbei, iar nu oricand, aratand o blandete deosebita fata de crestinii din interior. Imediat ce se termina slujba Sfintei Liturghii, serpii devin oarecum agresivi, ei iesind din biserica si intorcandu-se in pustiul din zona. Oricat ar fi cautati acestia, ei nu vor putea fi gasiti, pana anul urmator.
Teodor Danalache
Acatistul Fecioara șerpilor la Icoana Maicii Domnului Panaghia Fidousa din Insula Kefalonia (Grecia) – 15 august
Condacul 1
Toată suflare te slăvește, toată zidirea lui Dumnezeu te cheamă, toată simțirea te cinstește, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, iar noi, cei care ne închinăm Sfintei tale Icoane Fidousa, ne minunăm de tine și te chemăm: Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Icosul 1
Celei mai cinstite decât Heruvimii și mai mărite decât Serafimii, Împărătesei Cerului și a pământului ne rugăm, Fecioarei Născătoare de Dumnezeu care ocrotește văzduhul și sufletul nostru de viforul cel rece al ispitelor, și cugetând la făptura ei preaminunată care în ziua Adormirii ei s-a ridicat cu totul lângă Dumnezeu, o slăvim împreună cu toate Puterile Cerești:
Bucură-te, acoperământul nostru binecuvântat;
Bucură-te, rugul nestins al luptei duhovnicești;
Bucură-te, sabia aprinsă a apărării noastre;
Bucură-te, lumina izbăvitoare de duhurile rele;
Bucură-te, scutul de nepătruns al gândurilor noastre;
Bucură-te, armura inimii rugătoare;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 2
În Insula Kefalonia, acum câteva secole, pe coasta dealului unde este construit satul, sătenii au văzut un singur copac din pădure cum este cuprins de flăcări și au alergat spre el, crezând că s-a aprins foc în pădure, dar când au ajuns acolo au văzut că arsese un singur copac iar restul pădurii era neatinsă de foc: Aliluia!
Icosul 2
Deși copacul se mistuise până la rădăcină, pe el se afla Icoana Maicii Domnului Fidousa, neatinsă de flăcări, ce apăruse din minune dumnezeiească spre bucuria sătenilor care au strigat:
Bucură-te, cea ce apari când inima te cere;
Bucură-te, maica celor osândiți de lume la singurătate;
Bucură-te, acoperitoarea rănilor;
Bucură-te, tămăduitoarea bolilor sufletești;
Bucură-te, liniștitoarea minților tulburate de diavoli;
Bucură-te, izgonitoarea vrăjilor și a demonilor;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 3
Sătenii, plin de emoție, s-au închinat Icoanei și au dus-o în Biserica din satul lor, dar a doua zi au văzut că Icoana lipsește. Căutând-o în cântări de rugăciune, au găsit-o așezată pe rădăcina copacului ars, în pădure, și au dat slavă lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 3
Aducând din nou Icoana la Biserică, același lucru s-a petrecut încă de două ori: deși au încuiat Icoana în Biserică ea dispărea ca să fie găsită pe rădăcina copacului, până când sătenii au înțeles că dorești, Maică, să rămâi acolo, de aceea au construit o nouă Biserică deasupra rădăcinii arse și au pus Icoana la mare cinste, în ea.
Bucură-te, că mai târziu ai vrut a se zidi acolo mănăstire de maici;
Bucură-te, făcătoare de minuni;
Bucură-te, aducătoare de vești bune;
Bucură-te, ceea ce arzi ce e rău;
Bucură-te, că le adăpi setea celor ce le e dor de Cer;
Bucură-te, că mângâi inimile îndurerate;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 4
Trecând vremea, pe locul acela s-a construit o Mănăstire de maici închinată ție, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, și venind pirații să jefuiască insula monahiile s-au rugat ție să le aperi de turci să nu fie necinstite, având nădejde în Stăpâna lor: Aliluia!
Icosul 4
Iar tu, Maică, de îndată ai făcut o minune, căci ai poruncit să apară mulțime de șerpi care au înconjurat mănăstirea și au pus pe fugă tâlharii care s-au speriat de moarte, iar noi ne rugăm:
Bucură-te, că auzi grabnic strigătul nostru de ajutor;
Bucură-te, că vii pe loc, atunci când ești chemată;
Bucură-te, că vocea celor disperați ajunge la tine imediat;
Bucură-te, că miluiești și acum monahiile binecredincioase;
Bucură-te, că ne salvezi de necinste și pagubă;
Bucură-te, că înlături calomnia și judecata;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 5
De atunci, în fiecare an între Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos și Adormirea ta, Maica Domnului, pământul rodește același fel de șerpi, aducând cinstirea cuvenită lui Dumnezeu Ziditorul lor și ție, Împărăteasă: Aliluia!
Icosul 5
Venirea lor aduce multă bucurie credincioșilor, fiind semnul bunăvoinței tale față de ei, Preacurată, și prin aceasta se fericesc de binecuvântarea unui an îmbelșugat și lipsit de pericole, strigându-te așa:
Bucură-te, ceea ce ne dai semne minunate;
Bucură-te, că pământul te cinstește deopotrivă;
Bucură-te, că el zămislește an de an șerpii rugători;
Bucură-te, că suflarea lor te laudă pe tine;
Bucură-te, că și noi te cinstim după măsură;
Bucură-te, că ne închinăm ție și te slăvim;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 6
Nimeni nu poate înțelege minunea aceasta, cum nu poate nimeni să găseasă nici specia din care fac parte șerpii cu atât mai mult cu cât ei nu apar decât în acele zile anume, lăsându-ne muți de uimire în fața Înțelepciunii lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6
Dacă într-un an șerpii nu se arată e semn prevestitor de nenorociri pentru insulă, și în doi ani Dumnezeu a îngădăduit aceasta pentru smerenia celor care se roagă așa:
Bucură-te, cea ce miluiești deplin sufletul ce plânge;
Bucură-te, că dragostea ta e mai puternică decât necredința noastră;
Bucură-te, că trimiți binecuvântare ta în casele creștinilor;
Bucură-te, că alungi duhurile rele;
Bucură-te, că dezlegi neputința de a rodi prunci;
Bucură-te, că alini durerea și vindeci boala;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 7
Serpii cei binecuvântați poartă asupra lor pecete de la Dumnezeu, fiind însemnați și pe cap și pe limbă cu semnul Sfintei Cruci care din albul pictat răsare ca vestea bună a mântuirii celor care se închină Sfintei Treimi: Aliluia!
Icosul 7
În ziua praznicului Adormirii tale, Preacurată Maică, șerpii coboară de pe stâncile din jurul Mănăstirii și vin să se închine la Biserică, se urcă pe străni, pe pereții pictați cu icoana și pe Icoana ta Fidousa, iar cei de față te cheamă cu evlavie:
Bucură-te, că atunci clopele bat tare;
Bucură-te, că sărbătoarea este pentru tine;
Bucură-te, că ne bucurăm și noi deoptrivă;
Bucură-te, că luminezi inimile noastre cu fericirea duhovnicească;
Bucură-te, că ne eliberezi din temnța întristării;
Bucură-te, că ne insufli zborul către ”Doamne miluiește”;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 8
Odată cu venirea serii în ziua Adormirii tale, șerpii se retrag în vălul tainei dumnezeiești și dispar cu desăvârșire de pe insulă până anul următor, când de ziua Schimbării la Față apar din nou ca să aducă binecuvântarea ta, Maică: Aliluia!
Icosul 8
Ai ales făptura aceasta, Stăpână, ca să ne arăți că duhul rău se dezleagă, patimile se sting, păcatele sunt învinse, și ne grăiești despre puterea Femeii din care s-a născut Cel care a zdrobit capul șarpelui-diavol, iar noi te cinstim:
Bucură-te, că tai puterea ispititorului;
Bucură-te, că alungi pirații demoni;
Bucură-te, că ne acoperi cu mantia ta;
Bucură-te, că ne liniștești teama;
Bucură-te, că ne dai curaj duhovnicesc;
Bucură-te, că aduci pacea;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 9
Eva oarecând a ascultat de glasul străinului șarpe, și străină de Dumnezeu s-a făcut și ea deopotrivă cu Adam, căci au mușcat din taina cunoșterii și și-au agonisit doar moarte, părăsind prin despărțire de Dumnezeu părtășia cu Edenul: Aliluia!
Icosul 9
Dar iată că din fecioria pântecele tău, Maică, ai născut Tunetul care a rupt porțiele iadului și distrugând El ușile ferecate ale chinului a ridicat-o pe Eva la fericirea Raiului pierdut, și noi cu glasuri smerite te cinstim:
Bucură-te, că Dumnezeu Tatăl ne-a dat o Mamă în ceruri;
Bucură-te, că tu cobori la noi degrabă;
Bucură-te, că ne dai semne minunate;
Bucură-te, că ești ocrotitoarea celor bântuiți de demoni;
Bucură-te, că șarpele străin nu are nici o putere în fața ta;
Bucură-te, că mijlocești la Domnul Hristos a-l zdrobi cu călcâiul Său;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 10
Întăritoare a credinței te avem, Maică Născătoare de Dumnezeu, și toți cei care cred în tine primesc daruri îmbelșugate, iubire și apărare, izbăvindu-ne de năvălirile duhurilor rele și ducându-ne spre calea cea bună: Aliluia!
Icosul 10
Ești arătătoare spre Lumina dătătoare de viață Iisus Hristos și ne dai gândul cel drept atunci când nodurile imaginației țes în mintea noastră înșelăciune, iar noi cei mântuiți prin rugăciunile tale te cinstim:
Bucură-te, liniștind tulburările inimii;
Bucură-te, alungând ispitele de ceartă;
Bucură-te, risipind norul întunecat al vrăjilor;
Bucură-te, dezlegând uneltirile de blestem;
Bucură-te, odihna celor împovărați;
Bucură-te, bucuria celor necăjiți;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 11
Sămânța ta Iisus Hristos a călcat peste șerpi și peste scorpii, iar călcâiul Lui s-a rănit ca un pelican ce-și înțeapă coasta pentru a-și hrăni cu sânge puii însetați, de aceea tu Maică ești vasul preacurat din care s-a prelins spre noi mana cerească, umplând tot pământul de Cuvântul lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 11
Iată că și acum diavolul ne înțeapă călcâiul, Stăpână, încercând să ne stăvilească râvna la rugăciune și să ne împiedice a merge înainte, spre Împărăția lui Dumnezeu, dar te chemăm pe tine să zbrobești capul vicleanului străin, ca salvați să te slăvim:
Bucură-te, armura noastră pentru loviturile ce vin de la vrăjitori și descântători;
Bucură-te, scut de netrecut pentru magia cunoscută și necunoscută;
Bucură-te, reînnoind vlaga noastră;
Bucură-te, adăpându-ne cu harul tău vindecător;
Bucură-te, tămăduirea trupului și a sufletului;
Bucură-te, stârpirea pe veci a întunericului;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 12
Spre șarpele de aramă ridicat de Moise au privit odinioară iudeii scăpând de moarte adusă de șerpii otrăvitori pe care Dumnezeu îi trimisese drept pedeapsă pentru păcatele lor. Noi ne ridicăm ochii spre Icoana ta, Stăpână, și ne rugăm să ne salvezi de diavolul ucigaș ca să trăim în rugăciune: Aliluia!
Icosul 12
Mulțumim milostivirii tale, Născătoare de Dumnezeu, și te chemăm ca pe o Mamă: auzi glasurile copiilor tăi și nu zăbovi să ne ajuți, căci în tine nădăjduim și către tine strigăm:
Bucură-te, vindecându-ne de toate neputințele;
Bucură-te, cea ce alungi teama de animale, mai ales de reptile;
Bucură-te, ocrotitoarea celor fără de ajutor;
Bucură-te, schimbând plânsul în bucurie;
Bucură-te, nimicind capul trufaș al șarpelui-diavol;
Bucură-te, punând vrăjmașii sub picioarele noastre;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 13
Preacurată Maică, Fecioara șerpilor, alergăm la tine cu speranță și ne rugăm: izbăvește-ne de vipere, de scorpii, de balaur, de aspidă, de vasilisc și de toate reptilele vătămătoare de trup, de minte și de suflet, ca într-un glas să te mărim iar lui Dumnezeu să Îi cântăm: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).
Icosul 1
Celei mai cinstite decât Heruvimii și mai mărite decât Serafimii, Împărătesei Cerului și a pământului ne rugăm, Fecioarei Născătoare de Dumnezeu care ocrotește văzduhul și sufletul nostru de viforul cel rece al ispitelor, și cugetând la făptura ei preaminunată care în ziua Adormirii ei s-a ridicat cu totul lângă Dumnezeu, o slăvim împreună cu toate Puterile Cerești:
Bucură-te, acoperământul nostru binecuvântat;
Bucură-te, rugul nestins al luptei duhovnicești;
Bucură-te, sabia aprinsă a apărării noastre;
Bucură-te, lumina izbăvitoare de duhurile rele;
Bucură-te, scutul de nepătruns al gândurilor noastre;
Bucură-te, armura inimii rugătoare;
Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Condacul 1
Toată suflare te slăvește, toată zidirea lui Dumnezeu te cheamă, toată simțirea te cinstește, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, iar noi, cei care ne închinăm Sfintei tale Icoane Fidousa, ne minunăm de tine și te chemăm: Bucură-te, Fecioara șerpilor, cea ce zdrobești piatra poticnirii, salvându-ne de vrăjmașii văzuți și nevăzuți!
Psalmul 42 (Psaltirea Maicii Domnului):
1. Judecă-mă, Doamnă Fecioară şi fă-mi dreptate în cearta mea cu
trupul, cu lumea înşelătoare şi cu diavolul, cu şarpele cel viclean, cu
aspida cea aducătoare de moarte,
2. Ca să mă izbăvesc de aceşti trei înfricoşaţi şi vicleni vrăjmaşi, cu ajutorul Tău!
3. Zdrobeşte, Stăpână, capetele lor trufaşe, slăbeşte-le puterile şi întăreşte-mă să le stau împotrivă!
4. Dreapta ta întru tărie, că ţii cu ea pe Cel ce ţine toate!
5. Să învie Domnul în mine, cu darul Său, pentru rugăciunile tale de Maică şi se vor risipi vrăjmaşii mei. Amin.
Psalmul 51 (Psaltirea Maicii Domnului):
1. Pentru ce te lauzi cu răutatea? O, şarpe viclean, aspidă din iad?
2. Pleacă-ţi capul tău trufaş în faţa Sfintei Fecioare binecuvântată, care este plină de darul blândeţii.
3. Cu puterea ei, te vei înnămoli în adânc, ca şi faraonul egiptean.
4. Piciorul ei îţi va zdrobi capul şi stăpânirea ta.
5. Dreptatea ei îţi va risipi răutatea ta şi sfinţenia ei va preface toată otrava ta în nimic.
6. Iar noi credincioşii, ne bucurăm de numele ei şi cântăm toate faptele ei preaslăvite şi măririle lui Dumnezeu. Amin.
Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!
Sfântul Gherasim vindecatorul de boli mintale, alungatorul de demoni
Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice
Datorita multor minuni pe care le-a savarsit, Sfantul Gherasim din Kefalonia este cunoscut ca protector si tamaduitor atat al bolilor psihice, cat si al persoanelor demonizate. In zilele de praznuire ale Sfantului Gherasim - 16 august si 20 octombrie - , trupul sau este purtat in racla in picioare, pe deasupra persoanelor bolnave.
In anul 1953, imediat dupa ce s-a inregistrat puternicul cutremur de pamant, care a distrus insula Kefalonia in proportie de 90%, au fost foarte multe aratari ale Sfantului Gherasim de-a lungul intregii insule. Cei care au fost vatamati si au fost prinsi in interiorul locuintelor si al cladirilor au spus ca acesta i-a mangaiat si i-a intarit .
Viața Sfântului Gherasim din Kefalonia
Sfântul Gherasim, Noul Pustnic al Chefaloniei, s-a născut în satul Trikkala din Peloponez. În primii ani ai maturității s-a călugărit pe insula Zakynthos, după care a plecat la Muntele Athos unde a devenit schimonah, studiind împreună cu pustnicii de pe Sfântul Munte.
Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu Părintele nostru Gherasim cel nou, sihastru cel din Peloponez, ale cărui sfinte moaște sunt în Chefalonia, în pace s-a săvârșit.
Sfântul Gherasim, Noul Pustnic al Chefaloniei, s-a născut în satul Trikkala din Peloponez. În primii ani ai maturității s-a călugărit pe insula Zakynthos, după care a plecat la Muntele Athos unde a devenit schimonah, studiind împreună cu pustnicii de pe Sfântul Munte.
Primind binecuvântare de la părinți, călugărul s-a dus la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt Dătător de Viață al Mântuitorului. După ce a vizitat multe din locurile sfinte din Ierusalim, Muntele Sinai, Antiohia, Damasc, Alexandria și Egipt, el s-a întors la Ierusalim, devenind îngrijitor de candele la Sfântul Mormânt.
Călugărul a fost hirotonit diacon și apoi preot de către Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1534-1579). Sfântul Gherasim a continuat să trăiască viață sfântă. Pentru singurătate s-a retras la Iordan, unde a petrecut patruzeci de zile fără întrerupere. Binecuvântat de patriarh pentru o viață solitară, Sfântul Gherasim s-a retras în singurătatea din Zakynthos, unde s-a hrănit numai cu ierburi.
După cinci ani, a simțit dorința de a pleca pe insula Chefalonia unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. Sfântul a restaurat biserica din Omala și a construit o mănăstire de măicuțe unde a trăit, a muncit și a privegheat neîntrerupt timp de treizeci de ani. El se ruga îngenunchind pe pământul gol. Pentru viața lui sfântă, Sfântul Gherasim s-a învrednicit de darul vindecării bolnavilor și a izgonirii duhurilor necurate.
La vârsta de 71 de ani, sfântul a știut că va muri curând. După ce le-a binecuvântat pe măicuțe, a adormit cu pace întru Domnul în 15 august 1579. După doi ani, deschizîndu-i-se mormântul, s-au descoperit moaștele sale întregi și frumos mirositoare, vindecătoare de boli.
Deoarece Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește în 15 august, Sfântul Gherasim se prăznuiește în ziua de 16 august. În ziua de 20 octombrie se prăznuiește dezvelirea moaștelor sfântului, în anul 1581.
Acatistul Sfântului Cuvios Gherasim Kefalonitul
Condacul 1
Pe robul lui Dumnezeu Sfântul Gherasim, care prin mulţimea nevoinţelor sale a primit cununa cea nestricăcioasă, pe cel care prin sfintele sale moaşte revarsă râuri de tămăduiri, veniţi, credincioşilor, să-l lăudam într-un glas, zicând: Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Icosul 1
Viaţa
ta a fost o viaţă răstignită, Sfinte al lui Dumnezeu, că lepădând
poftele lumeşti ai luat crucea lui Hristos asupra ta, iubind nevoinţa şi
defăimând trecătoarele desfătări. Învăţându-ne de la tine să mergem pe
calea Evangheliei şi a rugăciunii, îţi zicem cu inima smerită:
Bucură-te, că pământul Trikalei l-ai binecuvântat;
Bucură-te, că din copilăria ta ai mers pe calea virtuţilor;
Bucură-te, că în insula Zakintului te-ai îndeletnicit cu rugăciunea;
Bucură-te, că împreună cu sfinţii aghioriţi o lauzi pe Născătoarea de Dumnezeu;
Bucură-te, că te-ai învrednicit să te închini la Locurile Sfinte;
Bucură-te, că în Biserica Sfântului Mormânt ai primit mângâiere cerească;
Bucură-te, că, aprinzând acolo candele, ai aprins şi candela inimii tale;
Bucură-te, că, fiind hirotonit preot, nu ţi-ai împuţinat nevoinţele;
Bucură-te, că, întorcându-te în Zakint, în peşteră ai vieţuit;
Bucură-te, că în Kefalonia ai fost trimis de Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 2-lea
Ocrotitor al drept-credincioşilor te-ai arătat, Sfinte, risipind mrejele ereticilor apuseni, care căutau să atragă lumea în înşelare. Că prin tăria cuvântului şi prin mulţimea minunilor ai închis gurile ritorilor multvorbitori, cântându-I lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Şi
după moartea ta ai fost prigonit de cărturarii şi preoţii slujitori ai
papei, care nu voiau să recunoască sfinţenia ta şi darul dat ţie de
Dumnezeu prin neputrezirea sfintelor tale moaşte, care stătuseră în
pământ mai mult de doi ani şi fuseseră descoperite întregi şi
binemirositoare. Trupul tău binecuvântat a fost îngropat iarăşi în
pământ, spre mâhnirea credincioşilor, dar nu după multă vreme a fost pus
în biserică spre închinare, spre bucuria celor care te lăudau, zicând:
Bucură-te, că prigonitorii sfintelor tale moaşte au fost ruşinaţi;
Bucură-te, că prin neputrezirea trupului te-ai arătat templu al Duhului Sfânt;
Bucură-te, semn de netăgăduit al Învierii Mântuitorului Hristos;
Bucură-te, mustrătorule al celor care defaimă predaniile Sfinţilor Părinţi;
Bucură-te, că prin minuni ai ruşinat propovăduirea catolicilor;
Bucură-te, că pe hoţul care a spart geamul raclei tale l-ai pedepsit;
Bucură-te, cel ce îi pedepseşti pe cei care batjocoresc Biserica lui Hristos;
Bucură-te, aprig duşman al schismelor şi ereziilor;
Bucură-te, îndreptător al celor rătăciţi pe calea adevărului;
Bucură-te, că pe mulţi i-ai adus la cunoaşterea dreptei credinţe;
Bucură-te, povăţuitorule al preoţilor pe calea mărturisirii adevărului;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 3-lea
Cine poate spune mulţimea minunilor tale, robule al lui Dumnezeu? Că poporul te laudă, mulţumindu-ţi pentru grabnicul tău ajutor, că nu s-a pomenit să alerge cineva la tine şi să rămână fără răspuns. Şi, pentru aceasta, Îi cântăm Celui ce te-a încununat: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Te-ai
arătat omului care voia să aducă la mănăstirea ta zece capre, ca
mulţumire pentru ajutorul primit de la tine, şi i-ai arătat drumul, ca
să nu se rătăcească. Şi când te-ai făcut nevăzut, el a înţeles purtarea
ta de grijă, că şi după moarte ai primit puterea de a fi călăuza
creştinilor. Pentru aceasta ţi-a cântat unele ca acestea:
Bucură-te, cel ce ne arăţi calea spre Împărăţia cerurilor;
Bucură-te, că primeşti laudele noastre precum Hristos cei doi bani ai văduvei;
Bucură-te, nădejde a celor ispitiţi de deznădejde;
Bucură-te, lumină cerească ce luminezi vieţile noastre;
Bucură-te, că alungi îndoiala de la cei slabi în credinţă;
Bucură-te, că pelerinii simt chemarea ta şi se grăbesc să ajungă la tine;
Bucură-te, că mănăstirea ta, Noul Ierusalim, s-a arătat comoară duhovnicească;
Bucură-te, îndrumător al monahilor pe calea muceniciei fără de sânge;
Bucură-te, că împreună cu Sfântul Spiridon eşti surpător al ereziilor;
Bucură-te, că împreună cu Dionisie ocrotitor eşti al drept-credincioşilor;
Bucură-te, că ai binecuvântat pământul Zakintului;
Bucură-te, că nu doar insulele, ci tot pământul grecesc te cinsteşte;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 4-lea
Să alerge mulţimea bolnavilor spre ajutorul ceresc, să caute cei istoviţi din pricina durerilor spre Sfântul Gherasim, care s-a arătat doctorie dumnezeiască, nou şarpe de aramă ridicat de Dumnezeul lui Moise în pustia sufletelor noastre, şi să Îi cântăm Celui ce l-a acoperit cu mulţime de daruri: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Pe
negustorul cu mâna bolnavă nu l-ai lăsat să alerge prin ţări străine
după ajutorul doctorilor cu nume mare, ci l-ai chemat la mănăstirea ta
din Kefalonia. Şi, atingându-se de racla ta, după ce s-a rugat cu
credinţă, a dobândit tămăduire. Şi, împreună cu soţia sa, I-a mulţumit
lui Dumnezeu, pentru care noi îţi zicem unele ca acestea:
Bucură-te, cel ce auzi rugăciunile bolnavilor;
Bucură-te, că ai primit de sus darul tămăduirilor;
Bucură-te, far spre care se îndreaptă mulţimea celor suferinzi;
Bucură-te, cel ce vii în întâmpinarea celor apăsaţi de boală;
Bucură-te, doctor ceresc care îi cercetezi pe bolnavi;
Bucură-te, că îi păzeşti pe credincioşi de doctorii cei nepricepuţi;
Bucură-te, că goneşti frica celor ce se tem de doctori;
Bucură-te, că stingi focul durerilor de nesuportat;
Bucură-te, că îi ajuţi pe cei pe care nu îi vindeci să rabde fără să cârtească;
Bucură-te, scăpare a celor care nu mai aşteaptă ajutor de la oameni;
Bucură-te, că în ceasul morţii veghezi sufletele care părăsesc această lume;
Bucură-te, îngrijitor al celor care îi îngrijesc pe bolnavi;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltiri diavoleşti!
Condacul al 5-lea
Minune nemaiauzită s-a arătat prin tine, Sfinte, că pe femeia stăpânită de duhul necurat, care voia să o arunce în apă şi să o înece, ai ţinut-o prin rugăciunile tale deasupra apei. Şi le-ai cerut maicilor să alerge să o ajute, iar ele, găsind-o stând deasupra apei ca pe uscat şi văzând că se tămăduise, I-au cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 5-lea
„Gherasime,
mă arzi ca un foc, voi pleca, căci m-au ajuns flăcările pe care le
scoţi din tine”, a strigat diavolul prin gura tinerei care fusese adusă
la racla cu sfintele tale moaşte, mărturisind darul dat ţie de Dumnezeu.
Şi tânăra, tămăduindu-se, ţi-a adus mulţumiri cu inima zdrobită,
zicându-ţi unele ca acestea:
Bucură-te, Cuvioase, că mare este darul dat ţie de sus;
Bucură-te, că cei chinuiţi de diavol primesc uşurare prin tine;
Bucură-te, prigonitorule al duhurilor celor necurate;
Bucură-te, lumină care goneşti întunericul;
Bucură-te, rugător pentru cei pentru care nu are cine să se roage;
Bucură-te, primind cuvintele de mulţumire de la cei pe care i-ai ajutat;
Bucură-te, că ai ţinut-o deasupra apei pe femeia îndrăcită;
Bucură-te, că ai vindecat-o prin rugăciunile tale;
Bucură-te, că maicile au cunoscut puterea rugăciunilor tale;
Bucură-te, că prin această minune le-ai îndemnat să recunoască sfinţenia ta;
Bucură-te, că atunci sfintele tale moaşte au fost puse spre închinare;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltiri diavoleşti!
Condacul al 6-lea
Văzând cum unii creştini biruiţi de deznădejde au fost ispitiţi de gândul sinuciderii, ai venit în ajutorul lor în chip minunat, îndemnându-i să lepede cugetele demonice şi să Îi cânte lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Pe
tânărul îndrăcit care vroia să-şi pună capăt zilelor şi s-a aruncat din
clopotniţă nu numai că l-ai ţinut în viaţă, ci l-ai şi tămăduit de
suferinţa sa, izgonind pe diavol. Iar pe cei care s-au temut că, din
pricina căderii, tânărul va muri i-ai întărit în credinţa în Dumnezeu,
pentru care au zis către tine unele ca acestea:
Bucură-te, că strici urzelile diavoleşti;
Bucură-te, că tânărul care s-a aruncat din clopotniţă nu a murit;
Bucură-te, că l-ai scos nevătămat din gura iadului;
Bucură-te, că îi fereşti pe creştini de păcatul sinuciderii;
Bucură-te, Sfinte care te rogi pentru toată lumea;
Bucură-te, că nu te scârbeşti de patimile noastre;
Bucură-te, că ne arăţi calea lepădării de patimi;
Bucură-te, că ne chemi la războiul duhovnicesc;
Bucură-te, mustrătorule al leneviei şi al iubirii de sine;
Bucură-te, că aduci lumina în minţile întunecate;
Bucură-te, că cei pe care i-ai scăpat din ghearele iadului îţi mulţumesc;
Bucură-te, apus al disperării şi răsărit al nădejdii;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 7-lea
„Crucea este armă nebiruită, sabie cu două tăişuri”, striga copilul chinuit de diavol, muşcând crucea ta, pe care o ţinea preotul care citea rugăciuni în faţa sfintelor tale moaşte. Şi diavolul, strigând că nu poate suferi puterea ta, a plecat, iar copilul I-a cântat Domnului: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Mult
au suferit părinţii lui Spiridon, când copilul lor, stăpânit de diavol,
îţi spunea cuvinte hulitoare. Dar, având în sufletele lor nădejdea în
Dumnezeu şi ştiind mulţimea minunilor tale, au stăruit în rugăciune şi
rugăciunea le-a fost ascultată. Iar noi, crezând că vii în ajutorul
tuturor celor care se roagă ţie cu credinţă, îţi aducem aceste puţine
laude:
Bucură-te, cel ce lui Spiridon i-ai luminat copilăria;
Bucură-te, că ai împlinit rugăciunile părinţilor lor;
Bucură-te, cel ce ai şters mulţimea lacrimilor lor;
Bucură-te, că prin nevoinţa ta ai primit putere împotriva demonilor;
Bucură-te, că puterea crucii ţi-a fost pavăză în ispite;
Bucură-te, că cei ce sărută crucea ta iau binecuvântare;
Bucură-te, chemarea pe calea cea îngustă a mântuirii;
Bucură-te, pildă de nevoinţă şi îndreptar de rugăciune;
Bucură-te, că ne înveţi să iubim nevoinţa;
Bucură-te, că te-ai asemănat pustnicilor din vechime;
Bucură-te, că împreună cu aceştia te rogi pentru noi păcătoşii;
Bucură-te, că ne călăuzeşti spre Ierusalimul cel de sus;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltiri diavoleşti!
Condacul al 8-lea
Prin gura femeii paralitice din Etolia s-a auzit duhul necurat zicându-ţi: „Nu am putere asupra ta, căci prin rugăciune te faci foc pe deplin”. Iar tu i-ai dat tămăduire bolnavei şi, împreună cu părinţii săi, aceasta I-a adus Domnului cântarea de mulţumire: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Nu
te-ai scârbit de femeia îndrăcită, care te blestema în fel şi chip, ci
ţi-a fost milă de ea, că mult pătimise din lucrarea diavolului. Şi,
plecând urechile la rugăciunea îndureratului ei bărbat, ai vindecat-o,
pentru care au plecat din mănăstirea ta mulţumindu-ţi pentru ajutor şi
zicându-ţi unele ca acestea:
Bucură-te, foc ceresc care îi arzi pe diavoli;
Bucură-te, că pe cei care ajung la sfintele tale moaşte îi binecuvântezi;
Bucură-te, că pe cei care nu pot ajunge la tine îi ajuţi după credinţa lor;
Bucură-te, tămâie cu bun miros care alungi demonii;
Bucură-te, că risipeşti puterea farmecelor;
Bucură-te, cel ce ne fereşti de răutăţile duşmanilor;
Bucură-te, că în faţa ta vrăjitorii se arată neputincioşi;
Bucură-te, că până la sfârşitul vremurilor vei lupta împotriva lor;
Bucură-te, că întăreşti în răbdare rudele celor îndrăciţi;
Bucură-te, că în ispite aduci alinare sufletelor lor;
Bucură-te, glas care cântă laude Dumnezeului Celui viu;
Bucură-te, că pomenirea numelui tău le este rană demonilor;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 9-lea
Doi ani de zile au pătimit cei doi fraţi îndrăciţi din Mavrata şi, prin rugăciunile tale, îngerii întunericului au plecat, zicând: „Ne-ai ars, nu mai putem să rămânem mai mult”. Iar noi, cunoscând puterea dată ţie de la Dumnezeu, Îl lăudăm şi cu mulţumire Îi cântăm: Aliluia!
Icosul al 9-lea
„Mamă,
dezleagă-mă”, a zis către mama sa tânărul care fusese legat pentru
tulburarea făcută din pricina demonului care îl stăpânea. Căci, căutând
ajutor de la doctori, a rămas neajutorat, dar cerând ajutor de la tine a
aflat izbăvire şi, tămăduindu-se, ţi-a cântat unele ca acestea:
Bucură-te, cel ce ai vestit bucuria mamei credincioase şi fiului ei;
Bucură-te, cel ce ai adus liniştea în sufletele lor chinuite;
Bucură-te, că pe tatăl cel necredincios l-ai chemat spre lumina adevărului;
Bucură-te, că mulţi părinţi se roagă ţie pentru copiii lor;
Bucură-te, că nu au rămas ruşinaţi cei care au nădăjduit în ajutorul tău;
Bucură-te, că pe fraţii din Mavrata nu i-ai lăsat să se chinuiască;
Bucură-te, că ai dezlegat legăturile cu care îi legaseră diavolii;
Bucură-te, că rudeniile care îi legaseră cu lanţuri şi funii s-au minunat;
Bucură-te, că, dezlegându-i pe fraţi, L-au slăvit pe Dumnezeu;
Bucură-te, că părinţii acestor fraţi mult au postit pentru a-i ajuta;
Bucură-te, că îi povăţuieşti pe părinţi să stăruie în rugăciune;
Bucură-te, că prin rugăciunile părinţilor îi ajuţi pe copiii lor;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 10-lea
Ajungând în faţa judecătorului, creştinul cel nevinovat nu s-a lăsat biruit de deznădejde, ci a aşteptat lucrarea ta, ocrotitorule al celor năpăstuiţi. Şi având loc în vremea judecăţii un cutremur de pământ, cel care îl nedreptăţise a fost cuprins de frica morţii şi şi-a recunoscut păcatul, iar creştinul I-a mulţumit Domnului, zicând: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Ne-a
cerut Mântuitorul Hristos să îi binecuvântăm pe cei care ne blestemă şi
să îi iubim pe cei care ne fac rău, dar suntem slabi în credinţă şi
răutăţile vrăjmaşilor noştri ne covârşesc. Pentru aceasta cădem către
tine, Sfinte Gherasim, cerând să vii în ajutorul celor nedreptăţiţi, şi
te lăudăm aşa:
Bucură-te, că pe creştinul cel nevinovat l-ai ajutat;
Bucură-te, că judecătorul i-a făcut dreptate celui năpăstuit;
Bucură-te, că stai împotriva pârâşilor care nu au frică de Dumnezeu;
Bucură-te, judecător ceresc care împarţi dreptatea;
Bucură-te, că ne înveţi să biruim răutatea prin bunătate;
Bucură-te, că ne îndemni să alegem iubirea în locul urii;
Bucură-te, împăciuitorule al celor care se vrăjmăşesc;
Bucură-te, că aduci pacea în casele creştinilor;
Bucură-te, că pe părinţi îi împaci cu fiii lor;
Bucură-te, că alungi tulburarea din mănăstiri;
Bucură-te, că pe cei prigoniţi pentru credinţa lor îi întăreşti;
Bucură-te, că şi noi mărturisim harismele tale;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 11-lea
Ajungând la mănăstirea ta, soldatul Decaneos nu a vrut să şi se închine, ci te-a batjocorit, dispreţuindu-i pe cei care se rugau ţie pentru ajutor. Dar degrabă l-a ajuns mânia lui Dumnezeu, că a murit de moarte năprasnică, fără să îţi mai ceară iertare şi fără să Îi cânte Celui ce poartă de grijă tuturor: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Lumea
aceasta, iubitoare de desfrâu şi de apostazie, îi prigoneşte pe
iubitorii de Dumnezeu, batjocorindu-i pentru credinţa lor. Şi mulţimea
ispitelor i-ar doborî la pământ, dacă nu ar fi ocrotiţi de Dumnezeu şi
dacă nu ar fi călăuziţi de ajutorul Maicii Domnului şi al tuturor
sfinţilor. Iar noi, cei care ştim minunile tale, îţi cântăm:
Bucură-te, că prin mustrarea celor necredincioşi ne fereşti de păcatul necredinţei;
Bucură-te, primind rugăciunile celor ce se roagă ţie pentru rudele lor;
Bucură-te, că îi ajuţi pe copii pentru rugăciunile părinţilor lor;
Bucură-te, că îi ajuţi pe părinţi pentru rugăciunile copiilor credincioşi;
Bucură-te, mustrătorule al celor care au minţile întunecate de păcat;
Bucură-te, că, în viaţă fiind, ai chemat oamenii să se spovedească;
Bucură-te, că şi acum ne îndrepţi paşii spre Taina Spovedaniei;
Bucură-te, că cei ce se roagă ţie leapădă frica de spovedanie;
Bucură-te, împreună-rugător cu duhovnicii pentru îndreptarea ucenicilor lor;
Bucură-te, chip al povăţuitului desăvârşit;
Bucură-te, biruitorule al patimilor, că îi ridici pe cei căzuţi;
Bucură-te, călăuzitorule al păstorilor pentru rugăciunile celor păstoriţi;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 12-lea
Vrând soldaţii italieni să distrugă mănăstirea ta, te-ai arătat într-un nor mare, alungând duşmanul, spre bucuria călugărilor şi a creştinilor drept-credincioşi. Ai făcut de ruşine puterea celor puternici şi i-ai înălţat pe cei smeriţi, care I-au cântat lui Dumnezeu cu evlavie: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Necazuri
de tot felul ne împresoară şi furtuna ispitelor se abate asupra
noastră, Sfinte Gherasim. Dar credem că nu ne vei lăsa singuri, ci vei
veni în ajutorul nostru, cerând de la Dumnezeu pentru noi cele ce ne
sunt cu adevărat de folos. Şi pentru aceasta îţi zicem:
Bucură-te, cel ce păzeşti mănăstirea ta din Kefalonia de toate relele;
Bucură-te, că ai stat împotriva soldaţilor rău-credincioşi;
Bucură-te, că prin arătarea ta ai umplut sufletele lor de teamă;
Bucură-te, că prin rugăciunea ta au fost biruiţi;
Bucură-te, trâmbiţă care vesteşti înfrângerea duşmanilor;
Bucură-te, armă aducătoare de biruinţă ostaşilor drept-credincioşi;
Bucură-te, că şi acum păzeşti casele creştinilor care te cinstesc;
Bucură-te, liman al celor greu încercaţi de primejdii;
Bucură-te, scut al celor care prăznuiesc pomenirea ta;
Bucură-te, risipitorule al duhurilor care ne ispitesc;
Bucură-te, că dai cele de trebuinţă celor ce se roagă ţie;
Bucură-te, rugător neobosit în faţa tronului Sfintei Treimi;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul al 13-lea
O, Sfinte Gherasim, lauda Kefaloniei şi cunună a Bisericii lui Hristos, vino degrabă în ajutorul nostru, al celor necăjiţi, întristaţi şi deznădăjduiţi, şi roagă-te pentru noi ca Bunul Dumnezeu să ne ridice povara încercărilor care ne apasă şi să ne dea tărie în credinţă, ca să Îi cântăm: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)
Apoi se zic iarăşi Icosul 1: Viaţa ta a fost o viaţă răstignită, Sfinte al lui Dumnezeu..., Condacul 1: Pe robul lui Dumnezeu, Sfântul Gherasim...,
Icosul 1
Viaţa
ta a fost o viaţă răstignită, Sfinte al lui Dumnezeu, că lepădând
poftele lumeşti ai luat crucea lui Hristos asupra ta, iubind nevoinţa şi
defăimând trecătoarele desfătări. Învăţându-ne de la tine să mergem pe
calea Evangheliei şi a rugăciunii, îţi zicem cu inima smerită:
Bucură-te, că pământul Trikalei l-ai binecuvântat;
Bucură-te, că din copilăria ta ai mers pe calea virtuţilor;
Bucură-te, că în insula Zakintului te-ai îndeletnicit cu rugăciunea;
Bucură-te, că împreună cu sfinţii aghioriţi o lauzi pe Născătoarea de Dumnezeu;
Bucură-te, că te-ai învrednicit să te închini la Locurile Sfinte;
Bucură-te, că în Biserica Sfântului Mormânt ai primit mângâiere cerească;
Bucură-te, că, aprinzând acolo candele, ai aprins şi candela inimii tale;
Bucură-te, că, fiind hirotonit preot, nu ţi-ai împuţinat nevoinţele;
Bucură-te, că, întorcându-te în Zakint, în peşteră ai vieţuit;
Bucură-te, că în Kefalonia ai fost trimis de Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
Condacul 1
Pe robul lui Dumnezeu Sfântul Gherasim, care prin mulţimea nevoinţelor sale a primit cununa cea nestricăcioasă, pe cel care prin sfintele sale moaşte revarsă râuri de tămăduiri, veniţi, credincioşilor, să-l lăudam într-un glas, zicând: Bucură-te, Sfinte Gherasim, zid nesurpat de uneltirile diavoleşti!
şi această
Rugăciune către Sfântul Gherasim Kefalonitul
Sfinte Gherasim, robule al lui Hristos, cel ce ai strălucit înaintea oamenilor ca lumină în întuneric, care ai călăuzit poporul spre cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, primeşte de la noi această puţină rugăciune. Vezi, Sfinte, durerile noastre. Vezi necazurile care ne apasă. Vezi mulţimea ispitelor care ne învăluiesc neîncetat. Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, aşa cum te-ai rugat pentru mulţimea credincioşilor care mărturisesc minunile tale. Mare dar ne-a făcut nouă Domnul prin neputreziciunea sfintelor tale moaşte. Că ne-am întărit în credinţă auzind că bolnavii care s-au atins de racla ta au fost vindecaţi şi că i-ai alungat pe diavoli de la cei îndrăciţi.
O, Sfinte Gherasim, precum ai scăpat insula Kefaloniei de jugul agarenilor şi de multe necazuri, tot aşa ajută-ne şi pe noi. Am căutat uşurare prin puterile noastre, dar nu am aflat. Am căutat ajutor de la oameni, dar am rămas nemângâiaţi. La tine venim, Sfinte, nădăjduind că nu ne vei ruşina. Ci ne vei da cele de trebuinţă, arătându-ne care este calea pe care trebuie să mergem. Ştim că dacă în viaţă alegem după voia noastră cea rea, rămânem lipsiţi de ajutorul dumnezeiesc. Roagă-te pentru noi, Sfinte, să cunoaştem şi să facem voia lui Dumnezeu, ca să ajungem în raiul cel preadulce, în care tu Îl lauzi pe Dumnezeu cu toţi sfinţii şi cu toate puterile cereşti, în vecii vecilor. Amin.
Şi se face otpustul.
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Conacul boieresc cunoscut localnicilor sub numele de Stupina lui Christoph este situat la marginea Brasovului, intr-o zona linistita ...