Crusinul face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust
indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu flori mici, albe-verzui,
grupate in buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la inceput, apoi
rosii si violet-negricioase atunci cand ajung la maturitate.
Originar din Europa si Asia, a fost introdus in America de Nord de-abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Canada
fiind naturalizat cu aproximativ 100 de ani in urma. Creste la campie,
pe dealuri, in paduri de lunca, zavoaie, pe malul apelor si mlastini,
sporadic in regiunile montane. Se mai numeste crasici, lemn cainesc,
patachina, salbis.
Crusinul este un arbust, a carei scorta este folosita pentru
fabricarea unor produse medicamentoase. Coaja de crusin contine anumite
substante chimice care actioneaza asemeni unui laxativ asupra
organismului, stimuland functionarea intestinelor. Aceasta este bogata
in flavonoide, steroli, mucilagii si saruri minerale cu rol important in
reglarea digestiei, combaterea constipatiei si detoxifierea
organismului.
Efectul benefic al ceaiurilor consta in faptul ca elimina balonarile, indigestiile si grabeste procesul de digestie. Cele mai intalnite afectiuni sunt indigestiile sau durerile de burta, care se manifesta prin dureri abdominale, senzatii de greata si balonari. Ele sunt provocate, cum se poate banui, de consumul excesiv de alimente bogate in grasimi si de bauturi alcoolice.
Substantele active din crusin sunt eficiente in stimularea secretiilor biliare si in imbunatatirea digestiei, pe toate planurile. Curata intestinele, distruge viermii intestinali, inhiba dezvoltarea bacteriei helicobacter pylori (responsabile pentru ulcer, gastrita si alte afectiuni gastrice).
Efectul purgativ sau laxativ al ceaiului de crusin ajuta la curatarea organismului de toxine, la reglarea functiilor ficatului si implicit, la combaterea riscului de obezitate. Este un remediu naturist excelent chiar si in tratarea afectiunilor ficatului.
Utilizare / administrare
– ca laxativ – se prepara decoct din planta dupa
modul urmator: o lingurita cu varf de planta se adauga la o cana cu apa
clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca 15min.,
dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se
bea o cana cu decoct seara, la culcare, in doza unica (o data pe zi),
sau cate 2 cani cu decoct pe zi, dimineata si seara.
– ca purgativ – se prepara decoct din planta dupa
modul urmator: o lingura cu varf de planta se adauga la o cana cu apa
clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca
15min.,dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop
terapeutic se bea o cana cu decoct seara, in doza unica (o data pe zi).
Atentie!
Administrat pentru perioade de pana la 8 zile, crusinul nu prezinta
riscuri majore asupra organismului. In cazul in care tratamentul
depaseste aceasta perioada exista riscul de scadere a nivelului de
potasiu din organism precum si de aparitie a unor afectiuni ale inimii,
slabirea sistemului muscular si tulburari ale sangelui, inclusiv
prezenta sangelui in urina. Anumite persoane sufera de crampe musculare
severe in urma administrarii unui tratament pe baza de crusin.
Este contraindicat persoanelor care sufera de obstructie
intestinala, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, hemoroizi si
femeilor insarcinate sau copiilor.
Atentie intrucat coaja proaspata de crusin cauzeaza varsaturi
severe. In consecinta, asigurati-va ca produsul pe care il achizitionati
este mai batran de 1 an si a fost pregatit prin procesul de incalzire.
Deasemenea, coaja de crusin este contraindicata copiilor cu varsta mai
mica de 12 ani.