miercuri, 9 februarie 2022

Ceai de crusin

 

Crusinul face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu flori mici, albe-verzui, grupate in buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la inceput, apoi rosii si violet-negricioase atunci cand ajung la maturitate.
Originar din Europa si Asia, a fost introdus in America de Nord de-abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Canada fiind naturalizat cu aproximativ 100 de ani in urma. Creste la campie, pe dealuri, in paduri de lunca, zavoaie, pe malul apelor si mlastini, sporadic in regiunile montane. Se mai numeste crasici, lemn cainesc, patachina, salbis.
Crusinul este un arbust, a carei scorta este folosita pentru fabricarea unor produse medicamentoase. Coaja de crusin contine anumite substante chimice care actioneaza asemeni unui laxativ asupra organismului, stimuland functionarea intestinelor. Aceasta este bogata in flavonoide, steroli, mucilagii si saruri minerale cu rol important in reglarea digestiei, combaterea constipatiei si detoxifierea organismului.
Efectul benefic al ceaiurilor consta in faptul ca elimina balonarile, indigestiile si grabeste procesul de digestie. Cele mai intalnite afectiuni sunt indigestiile sau durerile de burta, care se manifesta prin dureri abdominale, senzatii de greata si balonari. Ele sunt provocate, cum se poate banui, de consumul excesiv de alimente bogate in grasimi si de bauturi alcoolice.
Substantele active din crusin sunt eficiente in stimularea secretiilor biliare si in imbunatatirea digestiei, pe toate planurile. Curata intestinele, distruge viermii intestinali, inhiba dezvoltarea bacteriei helicobacter pylori (responsabile pentru ulcer, gastrita si alte afectiuni gastrice).
Efectul purgativ sau laxativ al ceaiului de crusin ajuta la curatarea organismului de toxine, la reglarea functiilor ficatului si implicit, la combaterea riscului de obezitate. Este un remediu naturist excelent chiar si in tratarea afectiunilor ficatului.

 

Utilizare / administrare
ca laxativ – se prepara decoct din planta dupa modul urmator: o lingurita cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca 15min., dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se bea o cana cu decoct seara, la culcare, in doza unica (o data pe zi), sau cate 2 cani cu decoct pe zi, dimineata si seara.
ca purgativ – se prepara decoct din planta dupa modul urmator: o lingura cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca 15min.,dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se bea o cana cu decoct seara, in doza unica (o data pe zi).
 

Atentie! Administrat pentru perioade de pana la 8 zile, crusinul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. In cazul in care tratamentul depaseste aceasta perioada exista riscul de scadere a nivelului de potasiu din organism precum si de aparitie a unor afectiuni ale inimii, slabirea sistemului muscular si tulburari ale sangelui, inclusiv prezenta sangelui in urina. Anumite persoane sufera de crampe musculare severe in urma administrarii unui tratament pe baza de crusin.
Este contraindicat persoanelor care sufera de obstructie intestinala, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, hemoroizi si femeilor insarcinate sau copiilor.
Atentie intrucat coaja proaspata de crusin cauzeaza varsaturi severe. In consecinta, asigurati-va ca produsul pe care il achizitionati este mai batran de 1 an si a fost pregatit prin procesul de incalzire. Deasemenea, coaja de crusin este contraindicata copiilor cu varsta mai mica de 12 ani.

 ,,Du-Te, Doamne, de la mine...”


- Cum poţi să spui 

  că n-are sens

  tot ce-am clădit?


  Uite:

  muncesc, 

  mănânc, 

  trăiesc,

  am bani 

  şi încă...

  mă dăruiesc, 

  am femeie, 

  copii, 

  îi iubesc...


  Nu-i de ajuns? 

  Ce vrei de la mine?

  Ce-s fanteziile astea ideatice

  ce mi le-ndrugi?


  Doar n-oi fi Tu mai presus 

  decât părinţii noştri

  ce ne-au predanisit

  cum să trăim?


  Sau poate-o fi ceva 

  de capul Tău

  şi-or avea noimă 

  balivernele Tale,

  dar eu nu pretind să stau

  decât în banca mea, 

  aşa că du-Te de aici

  şi cântă la altă masă

  şi lasă-mă-n durerea mea;

  doar vezi că am treabă 

  şi mă grăbesc;

  am femeie, 

  copii, 

  îi iubesc...!


- Bine! 

  Te las! 

  Mă duc!

  Dar nici măcar 

  nu ai avut răbdare

  s-asculţi până-n sfârşit

  ce-am vrut să-ţi zic.


  Ne mai vedem, 

  dacă vei vrea tu...

"Fii atent la respirația ta,
în toate activitățile pe care le faci.
Când te îmbraci,
Fii atent la respirația ta.
Când mănânci,
Fii atent la respirația ta.
Când lucrezi,
Fii atent la respirația ta.
Când călătorești,
Fii atent la respirația ta.
Când mergi pe jos,
Fii atent la respirația ta.
Când ești acasă, te odihnești,
Fii atent la respirația ta.

Atâta timp cât ești atent la respirația ta, te ancorezi în momentul prezent, în aici și acum, iar în momentul prezent nu există gânduri, doar Tu.

În momentul prezent nu există dualitate, pur și simplu esti Tu.
Și când ești, simți pace, simți bucurie, simți libertate.
Atâta timp cât ești atent la respirația ta, rămâi în centrul tău, în miezul ființei tale interioare. Ești în echilibru cu tine, esti conștient de tine,
și aceasta este Vindecarea.

Când nu mai acorzi atenție respirației, și te scufunzi în gândurile tale, încetezi să mai fii prezent și ești distras, uiți de tine. Rămâi inconștient, adormit, iar acest lucru generează emoții, atașamente, dorințe și suferință. Asta e o boală până la urmă.

Încearcă să fii atent la respirația ta, atâta timp cât poți. Dacă uneori te rătăcești în gânduri, nu-ți face griji, nu se întâmplă nimic, doar revino la respirația ta.

Trebuie doar să fii conștient de respirația ta, pentru a rămâne într-o stare de meditație, iar acest lucru duce la adevărata vindecare.
Respiră aici, acum." - Sursa: Bianka Luz



"Rețeta de mântuire" a părintelui Paisie Aghioritul pentru toți cei osteniți și împovărați

 Limitați-vă nevoile materiale pentru că acestea creează poveri înfricoșătoare și neliniști.

Nu râvniți la oamenii care au bani, confort, slavă și putere, ci la cei care trăiesc în virtute, înțelepciune și dreaptă credință.

Nu cereți de la Dumnezeu lucruri care întăresc numai trupul, ci cereți, în primul rând, ceea ce este bun și folositor pentru suflet.

Schimbați-vă viața, descoperiți sensul vieții, câștigați timpul pe care l-ați pierdut în călătoria voastră de până acum pe acest pământ.

Nu vă încredeți în cugetul oamenilor lumești.

Vindecați-vă de bolile care domină în viața oamenilor care nu au învățat să postească, să se înfrâneze, să se roage și să nădăjduiască.

Nu deznădăjduiți, Dumnezeu este pretutindeni și îl iubește pe om.

Tăiați orice relație cu răul, trăiți liber, în acord cu voia lui Dumnezeu.

Arătați-vă credința și prin faptele dragostei față de aproapele.

Hotărâți-vă, ce vreți mai mult: să plăceți lumii sau să vă întoarceți lângă Dumnezeu.

Aproape toate problemele încep de la gură (de la felul în care vorbești, adică) și de asemenea de la cât de mult depinzi de patimile tale.

Să o iubești pe soția ta mai mult decât pe tine însuți. Cu faptele, nu cu vorbele. Și să nu-i vorbești niciodată urât, fiindcă de fiecare dată limba ucide și distruge dragostea. De asemenea, să luați aminte că unii părinți îi răsfață pe copiii lor și le fac toate voile. Și când răsfeți prea mult pe copil, devine egoist și o va lua pe o cale strâmbă. Mulți părinți au grijă să dea copiilor lor mai mult lucruri materiale. Aceasta este o greșeală. Trupul are multe pofte materiale, dar viață scurtă. Sufletul are veșnicie: alt drum, altă călătorie. Sufletul nu sfârșește în pământ, ci la Dumnezeu. Astăzi toți se ocupă de trup, iar nu de nevoile sufletului lor.

- Și care sunt nevoile sufletului, părinte?

- Iată, cum să-ți zic? Nevoile sufletului sunt felurite. Și bucuriile sufletului sunt altele decât cele ale trupului. Trupul ușor îl mulțumești, sufletul nu. Dacă ai bani și te duci într-un magazin mare, trupul este mulțumit. Dar ce poți să găsești pentru sufletul tău într-unul din magazinele acelea mari, cum le zice, supermarketuri, da. Sufletul are nevoie de alte lucruri. Sufletul are nevoie de pace, liniște, comunicare cu Dumnezeu. Pentru a se întreține trupul, este nevoie de bani și de pâinea cea de toate zilele, dar sufletul, pentru a se întreține, are nevoie de talanți dumnezeiești: pâinea cea cerească.

REGULI PENTRU CRESTINII CARE MERG DUMINICA LA BISERICA !

 1. Să te ierţi cu toţi cei din casa si din societate .
2. Să duci un mic dar la Altar,un pomelnic,o lumânare, o prescură, un pahar de vin – ce poţi. Prin acel dar pe care-l duci tu la biserică, se binecuvântează casa ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu.
3. Să mergi mai de dimineaţă !Ca să ajungi, să te poţi închina în linişte şi să îţi alegi locul fără să deranjezi slujba.
4. Bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga.Aceasta este ordinea aşezării credincioşilor în biserică. Şi vârsta stabileşte ordinea aşezării: în faţă stau femeile şi bărbaţii mai vârstnici, iar cei mai tineri – în spatele lor. Între bărbaţi şi femei se lasă o cărare în mijlocul bisericii, ca să poată merge la altar cei care vor să se închine şi să ducă darul.
5. Nu vorbeşti în biserică.Este mare păcat. Doar dacă este neapărat nevoie poţi spune ceva, dar numai în şoaptă sau prin semne.
6. Nu ieşi înainte să se termine slujba.Dacă ieşi înainte de terminarea slujbei, eşti asemenea cu Iuda, care a ieşit de la Cina cea de Taină şi s-a dus să-l vândă pe Hristos. Doar urgenţele justifică încălcărea acestei reguli canonice.
7. Nu săruţi sfinţii pe faţă.Când te închini la sfintele icoane, este păcat să săruţi sfinţii pe faţă. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruţi picioarele
8. Nu te mai duci să te închini……după ce preotul a dat binecuvântrea de Liturghie. pentru că îi tulburi pe cei care vor să asculte Sfânta Liturghie. Nici darul nu îl mai duci, îl vei da, cu lumânare şi cu prescură, la sfârşit.
9. Stai în genunchi……când se cântă: ”Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm…!”. La fel la Axionul Maicii Domnului şi la Tatăl nostru.
10. După împărtăşanie nu mai săruţi mâna preotului sau sfintele icoane.Cei căsătoriţi, care vor să se împărtăşească cu Preacuratele Taine, trebuie să păzească curăţia în familie măcar trei zile inainte, iar după măcar două zile.
11. Iei anafură pentru cei de acasă.Cel ce a venit la biserică se cheamă apostolul familiei. El trebuie să ia sfânta anafură pentru toţi cei din casă.
12. Cum ieşi din biserică.Când rosteşte preotul: ”Cu pace să ieşim! Întru numele Domnului!” şi sfârşeşte liturghia, faci trei închinăciuni în mijocul bisericii şi mergi acasă. De la biserică nu te opreşti până la uşa ta.
13. Acasă, spui rugăciunea Cuvinese cu adevarat… la sfintele icoane şi, stând la masă cu familia, povesteşti ce ţi-a rămas în cap de la slujba si predica.
14.După ce ai stat la masă, te odihneşti, apoi te duci, să faci vizite celor în necaz: bătrâni şi bolnavi.Le duci, dacă poţi, un dar cât de mic.
Asa sa ne ajute Dumnezeu !
Parintele Cleopa Ilie Manastirea Sihastria Neamt

 

Nu trebuie să ne temem atunci când suntem lipsiți de oameni, căci nu suntem singuri. Singur este cel care nu știe de Dumnezeu, chiar de i-ar fi toți oamenii prieteni.
(Sf.Nicolae Velimirovici)

Nu poţi controla comportamentul celorlalţi, poţi însă alege felul în care răspunzi la acesta.

 Nu-i lăsa pe alţii să îţi spună ce nu poţi face. Nu lăsa limitările celorlalţi să îţi limiteze propria viziune. Dacă eşti capabil de a scăpa de îndoială şi de a începe să crezi în tine, poţi realiza lucruri pe care nu le credeai posibile.

 Ce spun şi gândesc alţii despre tine nu e treaba ta. Cel mai distructiv lucru pe care îl poţi face este de a crede opinia altui om despre tine. Trebuie încetezi în a te lăsa controlat de opiniile celorlalţi.

 Sărăcia, lipsurile, limitările, există numai în mintea ta. Din momentul în care eşti capabil să-ţi controlezi gândurile, poţi face, poţi avea şi poţi fi orice îţi doreşti.

 

Dacă îţi poţi binecuvânta trecutul, eşti liber -l părăseşti. Nu poţi să "îţi laşi năvoadele" şi, în acelaşi timp, iei peştele cu tine. Cu vremea, peştele va putrezi şi va lăsa un miros groaznic.

 

Asumă-ţi responsabilitatea pentru propria ta fericire. Nu o lăsa niciodată în seama altor oameni.

 Nu este datoria ta sa salvezi oamenii

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor