miercuri, 9 februarie 2022

Ceai de crusin

 

Crusinul face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu flori mici, albe-verzui, grupate in buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la inceput, apoi rosii si violet-negricioase atunci cand ajung la maturitate.
Originar din Europa si Asia, a fost introdus in America de Nord de-abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Canada fiind naturalizat cu aproximativ 100 de ani in urma. Creste la campie, pe dealuri, in paduri de lunca, zavoaie, pe malul apelor si mlastini, sporadic in regiunile montane. Se mai numeste crasici, lemn cainesc, patachina, salbis.
Crusinul este un arbust, a carei scorta este folosita pentru fabricarea unor produse medicamentoase. Coaja de crusin contine anumite substante chimice care actioneaza asemeni unui laxativ asupra organismului, stimuland functionarea intestinelor. Aceasta este bogata in flavonoide, steroli, mucilagii si saruri minerale cu rol important in reglarea digestiei, combaterea constipatiei si detoxifierea organismului.
Efectul benefic al ceaiurilor consta in faptul ca elimina balonarile, indigestiile si grabeste procesul de digestie. Cele mai intalnite afectiuni sunt indigestiile sau durerile de burta, care se manifesta prin dureri abdominale, senzatii de greata si balonari. Ele sunt provocate, cum se poate banui, de consumul excesiv de alimente bogate in grasimi si de bauturi alcoolice.
Substantele active din crusin sunt eficiente in stimularea secretiilor biliare si in imbunatatirea digestiei, pe toate planurile. Curata intestinele, distruge viermii intestinali, inhiba dezvoltarea bacteriei helicobacter pylori (responsabile pentru ulcer, gastrita si alte afectiuni gastrice).
Efectul purgativ sau laxativ al ceaiului de crusin ajuta la curatarea organismului de toxine, la reglarea functiilor ficatului si implicit, la combaterea riscului de obezitate. Este un remediu naturist excelent chiar si in tratarea afectiunilor ficatului.

 

Utilizare / administrare
ca laxativ – se prepara decoct din planta dupa modul urmator: o lingurita cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca 15min., dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se bea o cana cu decoct seara, la culcare, in doza unica (o data pe zi), sau cate 2 cani cu decoct pe zi, dimineata si seara.
ca purgativ – se prepara decoct din planta dupa modul urmator: o lingura cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca 15min.,dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se bea o cana cu decoct seara, in doza unica (o data pe zi).
 

Atentie! Administrat pentru perioade de pana la 8 zile, crusinul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. In cazul in care tratamentul depaseste aceasta perioada exista riscul de scadere a nivelului de potasiu din organism precum si de aparitie a unor afectiuni ale inimii, slabirea sistemului muscular si tulburari ale sangelui, inclusiv prezenta sangelui in urina. Anumite persoane sufera de crampe musculare severe in urma administrarii unui tratament pe baza de crusin.
Este contraindicat persoanelor care sufera de obstructie intestinala, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, hemoroizi si femeilor insarcinate sau copiilor.
Atentie intrucat coaja proaspata de crusin cauzeaza varsaturi severe. In consecinta, asigurati-va ca produsul pe care il achizitionati este mai batran de 1 an si a fost pregatit prin procesul de incalzire. Deasemenea, coaja de crusin este contraindicata copiilor cu varsta mai mica de 12 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor