miercuri, 5 martie 2025

Alifii ușor de făcut acasă

 

 Sigur cele cumpărate din farmacii sunt preparate în mediu steril, cu doze precis măsurate, dar există afecțiuni pentru care poți pregăti acasă alifii care sunt în afara oricărui risc iar unele dintre ele te vor ajuta mult mai bine. 
 Pe de o parte, pentru că știi că-s preparate de mâna ta pentru tine (factorul psihologic funcționează extraordinar în orice tratament), iar pe de alta, fiindcă obții cantități mici și, ca atare, alifiile vor fi mereu proaspete, cu principiile active forte. 
 Să vedem, așadar, câteva rețete. 
 
 Gloss de buze 
 O rețetă veche, probată de generații. 
 Hrănește buzele și le dă strălucire. 
 Ingrediente: 
  •   50 ml ulei de ricin 
  •   20 g ceară de albine 
  •   20 g ceară albă 
  •   pigment 
  Mod de preparare.  
 Pui într-un vas uleiul de ricin, adaugi ceara albă și ții pe foc mic până când se topeşte. Adaugi ceara de albine și pigmentul şi amesteci până ce se omogenizează.  
 Laşi să se răcorească, torni în cutiuţe mai vechi de pudră sau de farduri. 
 
 Balsam antimicoze  Este eficient în tratarea micozelor picioarelor, folosindu-se până la dispariția afecțiunii. 
  Ingrediente: 
  •   20 g rădăcină de tătăneasă 
  •   10 g rozmarin 0,75 l 
  •   ulei de măsline 
  •   40 g ceară de albine 
 Mod de preparare:
  Amesteci plantele mărunțite cu uleiul şi le ții ½ oră pe foc, la bain-marie. 
 După ce s-a răcorit, storci bine preparatul într-un săculeţ de tifon, apoi laşi peste noapte. 
 Dimineaţa, topeşti ceara de albine şi amesteci până la omogenizare cu plantele fierte şi stoarse. 
 
 Cremă de gălbenele 
 Un cicatrizant/dezinfectant clasic, excelent pentru răni ușoare și alte afecțiuni ale pielii.
  Ingrediente:
  •  500 g flori de gălbenele uscate 
  •  40 g ulei de măsline 
  •  40 g unt de cacao 
  •  40 g ceară de albine 
 Mod de preparare. 
 Pui gălbenelele într-un borcan, torni peste ele uleiul de măsline, acoperi şi laşi la macerat 2-3 săptămâni.
  Strecori maceratul, îl pui la foc mic, adaugi ceara şi untul de cacao și amesteci. Când s-a topit totul, laşi să se răcorească, apoi torni în borcane închise la culoare, pe care le închizi ermetic. 
 
 Alifie pentru unghii să crească mai repede și mai frumoase dar și mai sănătoase. 
 Ingrediente: 
  •  ½ linguriţă de piper-roşu 
  •  10 picături de apă fiartă 
  •  1 linguriţă de cremă de mâini 
 Mod de preparare. 
 Amesteci bine toate ingredientele, apoi laşi amestecul la aburi zece minute. 
 Răceşti amestecul, îl întinzi pe unghii, aştepți 15-20 de minute, apoi clăteşti mâinile. Se foloseşte maximum o dată pe lună. 
 
 Pomadă pentru sâni 
 În afară de o alimentație sănătoasă și de gimnastică, după 30 de ani, sânii tăi au nevoie de masaj. 
 Cele mai bine sunt cremele pe bază de mărar. 
 Ingrediente: 
  •  10 g de ceară de albine 
  •  3 linguri de miere 
  •  1 linguriţă de seminţe de mărar 
 Mod de preparare. 
 Topeşti ceara la foc mic, apoi adaugi mierea și semințele de mărar, amestecând continuu. 
 Laşi pomada să se răcească şi o aplici zilnic pe sâni şi pe decolteu, dar numai pe pielea foarte-foarte curată. 
 

  Alifie de tataneasa 

RECOMANDARI : entorse, fracturi, dureri articulare, dureri musculare, artite, artroze, hemoroizi  
 Tătăneasă proaspătă se spală şi se taie foarte fin 4-6 rădăcini (în funcţie de mărime), iar apoi se prăjejşte în 250 de grame de untură de porc. 
 Când untura începe să facă spumă, se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă să stea până a doua zi, când amestecul se încălzeşte puţin, doar până ce devine fluid. 
 Se strecoară apoi printr-o pânză curată, având grijă să se stoarcă foarte bine resturile de plante. 
 Se introduce imediat în recipiente mici şi curate şi se păstrează la frigider. 
 Observatii: Pentru a iesi un unguent mai inchegat dar si pentru calitatile sale terapeutice, se adauga ceara curata de albine. Ceara fiind si un bun conservant. 
 In retete se mai pot folosi ingrediente suplimentare: miere de albine, propolis, argila, vitamina E si A, uleiuri esentiale. 
 
 Unguente pentru tratarea varicelor şi a hemoroizilor. 
 1. Se va alege o cană cu frunze verzi de castan ce se va macera în 100 ml de alcool timp de 24 de ore.
  Se vor adăuga apoi 200 g de unt topit şi margarină şi se va încălzi timp de două ore pe baie de apă. 
 După răcire se va reîncălzi şi se va pune în cutii de plastic sau sticlă. 
 Se va unge cu această compoziţie locul bolnav. 
 2. Se fierb castanele după ce au fost curăţate de coajă, se pasează până se obţine o pastă şi apoi se adaugă orice grăsime în proporţie egală cu amestecul obţinut. 
 
 Cremă cu muşeţel  folosită zilnic pe faţă şi pe corp, protejează şi hrăneşte pielea uscată şi aspră, vindecând iritaţiile. 
 Ingrediente 
  • 250 ml. ulei de măsline, de susan sau de floarea-soarelui presat la rece; 
  • 3 linguri de flori de muşeţel proaspete mărunţite sau 4 linguri de flori uscate mărunţite; 
  • 200 gr. ceară de albine (dată pe răzătoare) 
Mod de preparare  
 Uleiul se pune într-o cratiţă, pe foc, pe baie de abur. Se adaugă florile de muşeţel, amestecând. 
 Se lasă să fiarbă timp de 5-6 minute, după care vasul se îndepărtează de pe foc, compoziţia se amestecă şi se lasă totul acoperit peste noapte, într-o cameră răcoroasă. 
 A doua zi se pune din nou pe foc, lăsându-se să dea în câteva clocote. 
 Se strecoară uleiul prin tifon (se stoarce bine uleiul cu mâna), iar în uleiul cald obţinut se adaugă ceara de albine dată pe răzătoare, care se amestecă până se topeşte. 
 Crema cu muşeţel se depozitează într-un recipient de sticlă, se închide ermetic şi se păstrează la frigider.

Ceaiuri

 

In cazul hepatitei acute, fitoterapia este indicata pe parcursul intregii perioade a afectiunii.  
Bolnavilor le sint foarte indicate ceaiul din macese si scoruse, sucul de coacaze, agrise.
  In cazul hepatitelor acute sint recomandate amestecurile de plante.
  - Se amesteca in parti egale frunze de menta, flori de siminoc, seminte de fenicul, frunze de coada-soricelului. 6 grame din acest amestec se pun in 300 de mililitri de apa fierbinte, se fierb 10 minute, se lasa la infuzat doua ore, apoi se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa. Daca se doreste ca amestecul de mai sus sa aiba si efecte sedante se mai adauga radacina de valeriana, frunze de trifoi si de bujor.
  - Se amesteca radacina de valeriana, frunze de menta, flori de paducel si de musetel, muguri de hamei (in parti egale). Se pregateste o infuzie dupa reteta de mai sus si se administreaza dimineata si seara inainte de culcare cite 100 de mililitri, inainte de masa.
  - In perioada posthepatica sint indicate sucurile de legume (morcovi, cartofi, varza, sfecla) diluate cu apa; se bea cite o jumatate de pahar si se creste treptat doza de concentratie a sucurilor, in functie de cit suporta bolnavul (la unii pacienti, sucurile provoaca balonare). 
   
  Ceaiul de macese – indicat impotriva hepatitei acute.
  Pentru a se conserva mai bine vitamina C, pentru un ceai de măceșe bun, este indicat să lași apa până fierbe bine, apoi să adaugi fructele uscate și zdrobite de măceșe. 
 Infuzie:  
 Într-o cană cu apă clocotită se adaugă 2 – 2,5 gr de fructe de măceșe și se lasă la infuzat pentru 10 minute. După acest timp, se strecoară și se bea ceaiul pe durata întregii zile. 
 Decoct
 Se pun într-un litru de apă 30-35 de gr de fructe măcinate de măceșe, apoi se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară. Decoctul se poate bea pe parcursul zilei sau doar la micul dejun. 
 Ceai de măceșe crude: 
 Se taie două linguri de măceșe proaspete, se adaugă într-o cană de apă călduță și se lasă totul la infuzat pentru aproximativ 6 ore. Se strecoară și se bea ceaiul. 
 Ceaiul de măceșe se bea în cure de 2-3 săptămâni, 2 până la 4 căni pe zi. 

Plantele recomandate in terapia hepatitei cronice.

  In tratarea bolnavilor cu hepatita cronica se folosesc cel mai des mesteacanul, merisorul, siminocul, sunatoarea, galbenelele, porumbul, papadia, salvia, macesul, iarba-dulce si alte plante medicinale. In cazul unei activitati intense a procesului (hepatita activa), fitoterapia este indicata alaturi de preparate medicamentoase.
  Prin obtinerea efectului medicamentelor, doza acestora este scazuta treptat.
  In cazul hepatitei cronice, tratamentul fitoterapeutic dureaza cinci-sase luni, dupa care se face o pauza de una-doua luni. Dupa aproximativ un an se poate intrerupe administrarea permanenta a infuziilor de plante, iar in anii urmatori se va urma un tratament antirecidiva in perioadele cele mai probabile de acutizare pentru fiecare bolnav sau primavara si toamna. 
 Bolnavilor care sufera de hepatita cronica li se recomanda mai multe amestecuri de plante medicinale.
  - Se amesteca flori de siminoc, frunze de coada-calului, frunze de urzica, macese (cite doua parti), frunze de mesteacan, frunze de sunatoare, scoarta de crusin (cite o parte). 5 grame din acest amestec se pun in 300 de mililitri de apa fierbinte, se fierb 5 minute, se lasa la infuzat patru-cinci ore intr-un loc calduros, se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.
  - Foarte indicat este si amestecul din flori de musetel, radacini de iarba-dulce, matase de porumb (cite doua parti), frunze de menta, frunze de sunatoare (cite o parte). Se pregateste o infuzie si se administreaza dupa reteta de mai sus.
   - Se amesteca in parti egale radacini de cicoare, frunze de coada-calului si coada-soricelului, flori de luminarica si galbenele. Infuzia se pregateste si se administreaza ca si la reteta precedenta.
  - Se amesteca seminte de fenicul si chimen, scoarta de crusin, frunze de coada-soricelului si fierea-pamintului (in parti egale). Se face o infuzie si se beau cite 200 de mililitri pe parcursul zilei in inghitituri mici. Este foarte recomandata in cazul inclinatiei catre constipatie.
  - Se amesteca radacini de iarba-dulce, frunze de rostopasca si sovirv (cite o parte), flori de musetel si frunze de menta (cite doua parti). Din 5 grame de plante se pregateste o infuzie si se beau cite 200 de mililitri o data, de doua ori pe zi, inainte de masa. Este o reteta foarte eficienta si in cazul colitei.

  Matase de porumb si frunze de coada calului.

  In medicina populara este folosita si urmatoarea reteta: se amesteca matase de porumb, frunze de coada-calului (cite doua parti), frunze de sunatoare, seminte de anason (cite o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se pun la baie de aburi sau la foc mic 30 de minute, apoi se mai lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa.
  - Se amesteca radacini de papadie (doua parti), frunze de trifoi, frunze de coada-calului si iarba-rosie (cite o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa rece, se lasa la infuzat zece ore, se fierb dupa aceea 10 minute, apoi se strecoara; se beau cite 50-100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa. 
  - Dupa aceeasi reteta se pregateste o infuzie din urmatorul amestec: doua parti flori de galbenele, cite o parte flori de boz, frunze de rostopasca si fierea-pamintului. Se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa. 
 - Acelasi mod de preparare si de administrare este recomandat si in cazul urmatorului amestec de plante: flori de musetel si de galbenele, frunze de menta (cite doua parti), frunze de trei-frati-patati (o parte).
  - Similar se pregateste o infuzie din urmatorul amestec: flori de siminoc, frunze de coada-soricelului (cite doua parti), frunze de pelin, seminte de fenicul (o parte). 

 In ciroza hepatica, plantele se folosesc impreuna cu medicamentele.
 In cazul bolnavilor cu ciroza hepatica se folosesc aceleasi plante ca si in cazul tratarii hepatitelor cronice.
 In perioadele de acutizare a afectiunii, fitoterapia poate fi administrata impreuna cu preparatele farmaceutice. Astfel, pot fi folosite amestecuri de plante care au actiune antiinflamatoare, care contin vitamine, stimuleaza procesele de regenerare si care cresc rezistenta generala a hepatocitelor. In caz de necesitate pot fi folosite plante cu actiune diuretica, purgativa, dar intotdeauna trebuie sa fie alese acele plante care nu contin cantitati mari de alcaloizi toxici sau substante iritante. In acest sens, nu este bine sa includeti in amestecurile de plante pentru perioade indelungate (mai mult de doua-trei saptamini) crusin, revent, sunatoare, rostopasca. De asemenea, este bine sa evitati la un moment dat plantele atit de recomandate in unele retete: ghintura, ienuparul, tataneasa, pelinul, dracila.

  In cazul cirozei hepatice sint recomandate amestecuri de plante medicinale.
 - Se amesteca macese, flori de siminoc (cite doua parti), frunze de urzica (o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se lasa la infuzat patru ore, apoi se administreaza pe parcursul zilei 200 de mililitri de infuzie, in inghitituri mici.
 - Se amesteca radacini de cicoare, frunze de coada-calului si coada-soricelului, flori de galbenele (in parti egale). Se pregateste o infuzie si se administreaza dupa reteta de mai sus. 
 - Se amesteca seminte de chimen, flori de galbenele, frunze de coada-soricelului, flori de musetel, radacini de iarba-dulce, macese (in parti egale). 10 grame din acest amestec se pun in 500 de mililitri de apa calduta, se lasa la infuzat in termos opt ore, apoi se da in clocot, se strecoara si se administreaza cite 100 de mililitri dimineata si seara, inainte de masa. Aceste amestecuri de plante pot fi utilizate pe parcursul a sase-sapte luni, apoi se face o pauza de una-doua luni. In perioadele de pauza sint indicate ceaiurile vitaminizante.
  - Se amesteca macese, frunze de urzica, radacini de morcov (cite trei parti), coacaze negre (o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa, se fierb 10 minute, se lasa la infuzat patru ore, apoi se beau cite 200 de mililitri pe zi, in timpul meselor.
  - Dupa aceeasi reteta se pregateste o infuzie din urmatorul amestec: macese si fructe de merisor (cite o parte), frunze de urzica (trei parti); se beau cite 100 de mililitri de doua-trei ori pe zi, inainte de masa.

Detoxifierea colonului – 7 modalități naturale de curățare

 

 Detoxifierea colonului – 7 modalități naturale de curățare
  Sănătatea digestivă este esențială pentru a te simți fericit, sănătos și bine, din acest motiv detoxifierea colonului este esențială în procesul de curățare și regenerare a organismului. Este foarte important acest organ în procesul de digestie! 
 Din păcate, colonul este cel mai afectat organ din cauza alimentației. Distrugerea bacteriilor din colon cu alimente procesate și pline de E-uri dăunătoare, conduce la diverse afecțiuni sau carențe de vitamine și minerale, care la rândul lor ne alterează starea generală de sănătate și produc alte daune în organism.
 Ce este colonul?
 Un organ important din sistemul digestiv, numit și intestinul gros. Sănătatea colonului este o parte semnificativă a sănătății digestive. 
Totuși, anumite aspecte ale curățării colonului pot fi benefice. Se pot rezolva prin detoxifierea colonului probleme precum constipația sau mișcările intestinale neregulate și există unele dovezi că se poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de colon.
Alte beneficii ale detoxifierii colonului ar fi:
  • eliminarea toxinelor și a paraziților;
  • reglarea tranzitului intestinal lent;
  • imbogățirea absorbției nutritive la nivelul colonului;
Cine are nevoie de o curățire a colonului?
Orice consumăm va ajunge în cele din urmă deșeu. Tipul de alimente consumate va determina dacă devin un deșeu bun sau dăunător. Deșeurile bune sunt eliminate eficient din organism, în timp ce deșeurile dăunătoare tind să se blocheze în interiorul intestinelor.
Deșeurile blocate devin toxice ducând la multe complicații de sănătate, cum ar fi obezitatea, constipația și cancerul de colon. Unele dintre cele mai frecvente simptome care pot apărea ca urmare a sănătății precare a colonului pot include:
  • Dureri de stomac și crampe abdominale
  • Oboseala si lipsa de energie
  • Pofta de zahar si junk food
  • Durerile de cap
  • Alergiile
  • Constipația
  • Depresia, anxietatea, iritabilitatea
  • Respiratia urât mirositoare
  • Erupții cutanate și eczeme
  • Ceața creierului și funcția mentală redusă
  • Sistem imunitar slăbit
  • Leziuni (iritări) ale colonului
  • Cancer de colon
 În general, orice alimente bogate în fibre sunt bune pentru sistemul digestiv, așa că nu este surprinzător, consumul de alimente bogate în fructe și legume (de preferință organice sau bio) este una dintre cele mai bune strategii când vine vorba de protecția colonului.
 7 metode naturale recomandate pentru detoxifierea colonului
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că este timpul să faci câteva schimbări în dieta ta. Adăugați aceste câteva metode naturale de detoxifiere a colonului folosite la scară largă de oameni în prezent.
Însă, sa știi că poți face chestii simple pentru a stimula curățarea colonului, în mod natural, acasă în confortul tău. 
O sănătate mai bună și un colon fericit „sunt chiar după colț”!
Următoarele îndrumări în curățarea naturală a colonului necesită puține chletuieli și sunt, de asemenea, destul de sigure
Detoxifierea colonului prin consumul regulat de apă
 Să bei multă apă și să te menții hidratat este o modalitate excelentă de a regla digestia.
 Pentru persoanele care vor o curățare a colonului, se recomandă să bea șase până la opt pahare de apă călduță (la temperatura camerei) pe zi.
De asemenea, încearcă să mănânci multe alimente bogate în apă (suculente sau zemoase). Acestea includ fructe și legume precum pepenele verde, roșiile, salata verde, chiar și țelina.
Detoxifică colonul cu apă sărată sau zeamă de varză murată
 Înainte de a mânca dimineața, amestecă 2 lingurițe de sare cu apă călduță. Se recomandă sarea de mare sau sarea de Himalaya.
 Bea apa rapid pe stomacul gol și, în câteva minute, probabil vei simți nevoia de a merge la baie. Fă acest lucru dimineața și seara și asigură-te că stai acasă, lângă baie, pentru curățare. Poate fi necesar să mergi la baie de mai multe ori.
 SUGESTIE: Suntem români, iar tradiția ne oferă zeama de varză murată.   Dacă înlocuiești din exemplul de mai sus, apa sărată cu moarea de varză, beneficiezi de același rezultat plus îmbogățești flora intesinală și ajuți corpul cu nutrienți, fermenți, probiotice, vitamine și minerale naturale pe care zeama de varză murată le conține din belșug. O cană de zeamă de moare de varză pe stomacul gol, dimineața!
 Dieta bogata in prebiotice din fibre ajută la detoxifierea colonului
Fibrele sunt un macronutrient esențial adesea trecut cu vederea în dietă. Se găsește în alimente vegetale întregi și sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele și multe altele.
Plantele conțin celuloză și fibre care ajută la eliminarea excesului de materie din colon. De asemenea, reglează constipația și intestinele hiperactive, stimulând în același timp bacteriile utile ca prebiotic.
Asigură-te că mănânci o mulțime de alimente bogate în fibre, care ajută la un colon sănătos. De asemenea, o dietă bogată în fibre poate fi benefică pentru înmulțirea bacteriilor intestinale (flora intestinală).
Sucuri și smoothie-uri pentru curățarea colonului
Sucurile sunt produse de curățare destul de populare folosite pentru detoxifierea colonului. Sucurile presate la rece si chiar smoothie-urile sunt recomandate de catre nutritionisti sub forma de dieta pentru detoxifierea colonului.
Amestecurile de sucuri conțin unele fibre și nutrienți de pe urma cărora beneficiază procesul de digestie. De asemenea, fibrele rețin apă pentru a ajuta la hidratare și pentru a menține regularitatea scaunului.
În funcție de nevoile tale, poți alege o cura de detoxifiere normala sau una rapida.
Cura de detoxifiere normala contine 4 sucuri extrem de gustoase din legume si fructe, o salata cu un supliment vegetal si o supa crema.
Cura de detoxifiere rapida este bazata doar pe hrană lichidă si contine 4 sucuri din legume si fructe, o supa crema si un smoothie la masa 3 
Consuma mai mult tipurile de amidon rezistent
Amidonul rezistent este un tip de amidon produs în timpul procesării alimentelor. Se găsește în sursele naturale de amidon rezistent precum sunt cartofii fierți și răciți (conțin amiloză modificată), cerealele, bananele verzi, orezul și cam toate leguminoasele rădăcinoase 
Alimentele bogate în probiotice promovează detoxifierea colonului
Adăugarea în dietă a alimentelor cu conținut de probiotice natural, este o altă modalitate de a curăța colonul în mod natural și constant. Acest lucru îmbunătățește, de asemenea, sănătatea generală a colonului în multe moduri.
Oțetul de mere este, de asemenea, considerat o sursă importantă de probiotice și este inclus în consum pentru detoxifierea colonului.
 Se presupune că enzimele și acizii pe care îi conține oțetul de mere suprimă bacteriile rele.
Ce alimente să consumi pentru curățarea colonului în mod natural?
Iată alimente benefice care vă vor ajuta să vă readuceți colonul pe drumul cel bun și să funcționeze ca un aparat digestiv activ și cu eficiență:
  • Lămâi – Aproape orice citrice va avea proprietăți excelente de curățare a colonului, dar lămâile sunt într-o ligă proprie atunci când vine vorba de detoxifierea colonului. Lămâile funcționează ca un antiseptic pentru a ajuta la eliminarea acumulării de deșeuri și pentru a preveni creșterea microorganismelor nesănătoase în intenstinele noastre.
  • Merele și oțetul de mere – Merele sunt încărcate cu fibre și încurajează o digestie sănătoasă. Merele conțin și pectină care ajută la eliminarea toxinelor și la întărirea mucoasei intestinale. Consumul de oțet de mere nefiltrat oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv echilibrarea pH-ului organismului, îmbunătățirea digestiei, adăugarea bacteriilor benefice intestinului și ajutarea la eliminarea toxinelor din organism. Pentru cei cărora nu le place gustul oțetului de mere, recomandăm să încerce în combinație cu miere de albine sau siropuri, alaturi de puțină apă, precum un suc.
  • Broccoli – Acesta este un superaliment pe care toată lumea ar trebui să-l includă în dieta sa. Broccoli este o legumă cruciferă care este plină de antioxidanți care protejează celulele de cancer. Fibrele solubile găsite în broccoli promovează bacteriile benefice și în colon.
  • Avocado – Din punct de vedere tehnic, este un fruct, iar el conține atât fibre solubile, cât și insolubile. Fibrele solubile încurajează mișcările intestinale regulate și previne acumularea deșeurilor toxice. Fibrele insolubile ajută la prevenirea cancerului de colon prin crearea de volum și curățarea colonului natural și ușor.
  • Usturoiul – Această plantă este folosită în întreaga lume de mii de ani. S-a demonstrat că usturoiul este dăunător pentru bacterii, viruși și paraziți și ajută la eliminarea agenților patogeni din colon. Un anti-biotic pe care dacă îl consumăm regulat, promovează un sistem imunitar rezistent, ce elimină intrușii din colon, până în sânge!
  • Spanacul – Frunzele verzi ale acestui aliment plin de fier sunt una dintre cele mai bogate surse și de vitamina A. Spanacul introdus în alimentația de sezon, creează furaj pentru a asigura un colon curat și o digestie fără probleme.
  • Apa – Bine, apa nu este cu adevărat un aliment, în sine, dar pur și simplu nu este posibil să ai un colon sănătos fără ea. Fibrele sunt absorbite de apă, iar dacă mănânci fibre fără suficientă H2O, cel mai probabil constipația va fi rezultatul final. Consumul de multă apă va asigura că cea mai mare parte a fibrelor din intestin este împinsă pentru a curăța colonul și pentru a elimina deșeurile și toxinele. Un pahar cu apă dimineața pe stomacul gol, în loc de cafea, este un laxativ foarte eficient.

Detoxifierea

 

Detoxifierea este un proces natural prin care organismul elimină în mod firesc toxinele prin intermediul transpirației, respirației, al urinei, bilei și scaunului.  
 O cură de detoxifiere sau curățare înseamnă adoptarea unui anumit stil de alimentație și de viață, pentru o perioadă de timp, cu scopul de a accelera și de a îmbunătăți procesul natural de detoxifiere prin eliminarea toxinelor din corp.
   Toxinele din corpul nostru produc cele mai diverse probleme, de la metabolism încetinit și poftă de dulciuri sau alte alimente nesănătoase și până la insomnie și chiar depresie.   
 Mulți oameni au scăpat de aceste neplăceri printr-o cură de detoxifiere, care reprezintă o metodă naturală de a vindeca organismul, de a-i da un “reset” și de a adopta un stil de viață mai sănătos.   
 Dacă suferi de constipație, balonare, dureri de cap, dacă te confrunți cu probleme ale pielii, poftă de alimente nesănătoase, respirație urât mirositoare și schimbări frecvente de dispoziție, înseamnă că organismul tău este inundat cu toxine și ai nevoie de o cură de detoxifiere.   
 Curele de detoxifiere răspund unei cerințe esențiale a vieții moderne: restabilirea echilibrului organismului.    
 Beneficii importante asupra organismului:   
  •  îmbunătățirea stării fizice și emoționale;   
  •  repararea țesuturilor;   
  •  creșterea vitalității și dobândirea unei stări de bine;   
  •  îmbunătățirea metabolismului;  
  •  eliberarea de obiceiuri nesănătoase și dependențe alimentare;  
  •  îmbunătățirea digestiei;  
  •  ameliorarea alergiilor, iritațiilor, a durerilor de cap, insomniei și anxietății;
  •  scăderea tensiunii arteriale;   
  •  eliminarea poluanților din organism;   
  •  traversarea mai ușoară a menopauzei;   
  •  eliminarea paraziților din organism și a unor afecțiuni virale și bacteriene;  
  •  îmbunătățirea funcționării sistemului limfatic;   
  •  ameliorarea stresului;   
  •  dobândirea senzației de optimism și bucurie de a trăi;   
  •  eliberarea de obstacole emoționale și psihologice; 
  •  îmbunătățirea funcționării organelor și fluxurilor interne ale organismului.  
  Metode eficiente de detoxifiere și curățare a organismului      
 1. Detoxifiere eficientă prin reglarea alimentației   
Detoxifierea prin reglarea alimentației poate fi realizată prin ținerea de post, prin consumul de alimente pro-detoxifiere si prin eliminarea alimentelor/ingredientelor nesănătoase. Alimentele pro-detoxifiere sunt alimente care sprijină organismul în timpul curelor de detoxifiere, contribuind la eliminarea mai eficientă a toxinelor. Printre acestea se numără legumele crucifere (varză, broccoli, varză de Bruzelles, ridichi sau napi), legumele care conțin glutation (usturoiul, ceapa și prazul) sfecla roșie, ghimbirul. 
 2. Detoxifiere cu ceaiuri   
Pentru rezultate vizibile ale detoxifierii cu ceaiuri poți urma următorul program:   dimineața: de îndată ce te trezești pune apă la fiert și adaugă în ea felii sau suc de lămâie și ghimbir.   
Acest amestec te ajută să îți “trezești” organele interne și să dai un “impuls” metabolismului.   în timpul zilei: bea între 3 și 6 cești de ceai verde, fie preparat ca atare, fie amestecat cu iasomie sau ceai alb.  seara: consumă ceaiul menționat la etapa de dimineata. 
Dacă urmezi această cură de detoxifiere timp de 7, 14 sau 28 de zile vei observa rezultate vizibile asupra corpului tău și din punct de vedere fizic și din punct de vedere emoțional. 
  3. Eliminarea toxinelor cu ajutorul sucurilor   
 Este o modalitate plăcută și colorată de a oferi corpului tău tipuri și cantități de fructe și legume după care nu te dai în vânt în mod obișnuit Iți oferă fibră solubilă pe care organismul o poate procesa și integra mai rapid în fluxul sanguin, astfel încât să te poți bucura mai repede de avantajele acestei cure. 
 Cura cu sucuri nu înlocuiește mesele, ci este un supliment al acestora; pentru ca eliminarea toxinelor să funcționeze este indicat să NU consumi alimente ultra-procesate pe durata curei, totuși, dacă alegi să consumi numai sucuri fără alte alimente, această cură va avea efecte de detoxifiere DOAR dacă este ținută timp de 2-3 zile; o durată mai mare va crea efecte secundare negative pentru organismul tău, de aceea nu este recomandată mai ales fără consultarea prealabilă a unui medic specialist; 
 Pentru a păstra aportul de calorii la un nivel la care să nu te simți tot timpul înfometată sau obosită, se recomandă consumarea a 9-12 cești de suc zilnic – ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de multe provizii proaspete, de timp și bani;  Consumă întotdeauna suc proaspăt preparat, altfel te poți îmbolnăvi din cauza bacteriilor care se dezvoltă în sucul neconsumat imediat;  
 Alternează fructele și legumele pe care le consumi în suc pentru a te asigura că beneficiezi de aportul tuturor vitaminelor și mineralelor eficiente în lupta contra toxinelor;  Vei avea nevoie de un storcător. Asigură-te că este unul performant, chiar dacă nu este ieftin.  
 Fructe și legume pe care le poți mixa: mere, ananas, struguri, fructe de pădure, portocale, lămâi, castraveți, salată verde, sparanghel, țelină, conopidă, andive, fasole păstăi, spanac, varză, morcovi, napi, sfeclă roșie.  Ierburi pe care le poți adăuga în sucuri: coriandru, pătrunjel, mentă.  
 4. Reteța de detoxifiere a doctorului Axe:  
 Cantitățile și ingredientele rețetei sunt: 1 pahar cu apă  2 linguri cu suc proaspăt de lămâie  1 linguriță cu scorțișoară măcinată  2 linguri cu oțet din cidru de mere  Opțional, 1 pachet de pudră de ștevie și puțin piper roșu.  
 Sucul de lămâie, bogat în vitamina C, este un antioxidant puternic.  El contracarează efectele negative ale radicalilor liberi, reglează nivelului zahărului din sânge și contribuie la echilibrarea ph-ului din organism.  Scorțișoara este de asemenea un antioxidant cu efecte pozitive asupra funcționării organismului.
 Alături de piperul roșu, scorțișoara îmbunătățește digestia și accelerează metabolismul și implicit eliminarea toxinelor.  
 Oțetul din cidru de mere conține enzime benefice, aminoacizi esențiali, minerale, vitamine, pectină și “bacterii ‘bune”. El contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal, facilitând absorbția amidonului din cereale.  
 Acizii acetic și citric, continuți de același oțet contribuie la curățarea ficatului şi a sistemul limfatic.  
 Extractul de ștevie este un îndulcitor natural, perfect pentru orice băutură atunci când vrem să evităm zahărul procesat.

Plante

  În urmă cu cateva zeci de ani, se foloseau, în bolile reumatice, numai două medicamente: aspirina şi colchicina.
   În prezent, fitoterapia recomandă, ca adjuvante, speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative şi revulsive local.

   1. Seminte de in 

  Durerea de sciatică este cea care iradiază în partea de jos a spatelui.
  Foarte utilă este cataplasma cu seminţe de in pe zona dureroasă.
  Se pune o lingură de seminţe de in la înmuiat 12 ore (dimineaţa), se pune într-o pânză subţire curată (tifon) şi se aplică pe zona dureroasă. Se lasă o oră. Se poate aplica zilnic, preţ de 10 zile şi apoi se face o pauză de 30 de zile.
  Ca dietă, sunt recomandate supele de rădăcinoase cu ciuperci.

  2. Untul pamantului

  Untul pământului este un remediu excelent pentru tot ce înseamnă dureri de spate, de oase şi articulaţii.
 Este foarte bun pentru bolile reumatice.     
 Ajuta la reducerea inflamatiilor de la nivelul articulatiilor, le mareste elasticitatea, stimuleaza circulatia sanguina si incalzesze locul dureros.
  Nu se recomandă consumarea acesteia intern, întrucât poate crea reacţii adverse la nivelul sistemului nervos sau digestiv.
  Se foloseşte doar rădăcina, sub formă de tinctură, alifie sau unguent.
  În reumatism – rădăcina se dă prin răzătoare şi se aplică direct pe piele; se înveleşte într-o pânză curată şi se lasă timp de 15 minute; zona va începe imediat a se încălzi şi durerea se va diminua treptat; se repetă procedeul de câteva ori, zilnic, iar după mai multe aplicaţii se va constata o mai bună mobilitate a articulaţiilor.
 În durerile de spate – se aplică o compresă cu tinctură de untul-pământului, timp de 30 de minute; se înveleşte zona dureroasă cu un un material călduros; se recomandă folosirea acestui tratament de 2 ori pe zi. - se maseaza locul dureros cu tinctura de untul pamantului de 2- 3 ori pe zi.

  3. Tataneasa – regina plantelor de leac

 Două din cele mai eficiente plante pentru reumatism și dureri articulare sunt tătăneasa și cimbrișorul.
 Acestea se pot folosi separat, sub formă de alifie, tinctură sau ulei, sau se pot combina pentru efecte mai puternice.
 Se pun la macerat câteva rădăcini proaspete de tătăneasă spălate și mărunțite (sau făcute pulbere prin râșnița de cafea) într-o sticlă cu alcool de 40 de grade. 
 În altă sticlă, se pune cimbrișor (înflorit) la macerat într-o sticlă cu alcool de cereale de 30-40 de grade, și se lasă la loc însorit sau călduros.
 Tincturile se lasă la macerat 2 săptămâni, apoi se strecoară și se amestecă cele 2 soluții.
 În tinctura mixtă rezultată se mai adaugă 2-3 aspirine. Cu această esență se ung și se freacă zonele dureroase.
 Alifia de tătăneasă este de asemenea eficientă în durerile articulare. 
 Se poate prepara în casă, din 50 g de plantă și 200 g de untură nesărată de porc sau pasăre, unt sau margarină (80% grăsime). 
 Se pune grăsimea la încins și se adaugă planta. Se lasă un sfert de oră la fiert, apoi se lasă 24 de ore în repaus, amestecând regulat. La final se face o cremă.
 
4. Frunzele de nuc reduc inflamatiile fiind utile in reumatism sau alte dureri articulare.
 Frunzele de nuc se culeg cat sunt tinere si de un verde intens. Frunzele se rup fara codita si se pun la uscat, in strat subtire, pe hartie alba, la loc umbros si bine aerisit.
  •  Se culeg frunze de nuc, se rup in fasii si se stropesc cu tuica de prune, de 35-40 de grade (asa cum se stropesc rufele inainte de-a fi calcate). Se aplica un strat gros de frunze, pe locul dureros – o suprafata de circa 10 cm, apoi se badijoneaza cu o folie de plastic cat mai strans si se leaga deasupra cu fasa elastica. Operatia se face seara inainte de culcare, tratamentul mentinandu-se pana dimineata. Se fac circa 3-4 sedinte. 
  •  Se sapa o groapa la radacina unui nuc si se taie un fragment dintr-o ramificatie a ei mai subtire (sa aiba diametrul de circa 5-10 mm). Se spala de pamant si se introduce intr-o sticla de trei sferturi cu ulei de floarea-soarelui sau masline. Se sigileaza bine sticla cu dop de pluta si ceara, apoi se ingroapa in pamant, astfel ca lumina sa nu patrunda. Operatia se face toamna, inainte de a cadea frunzele, iar sticla se scoate iarna, prin luna ianuarie, cand pamantul ingheata. Cu acest ulei se ung partile anchilozate sau dureroase.

  5. Coacazul negru

    Gută, reumatism. Se recomandă cura depurativă cu suc de coacăze negre. Se bea dimineaţa 1/2 - 1 pahar, iar seara aceeaşi cantitate, înainte de a mânca.
  Coacăzele negre, în special sucul lor, sunt un excelent depurativ, îndepărtând multe din reziduurile toxice din organism.
  Pe parcursul anotimpului rece, pentru a mări imunitatea, se face o cură, de o lună minimum, cu pulbere de fructe uscate - se iau 4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol.

  6. Lemnul - dulce

  Are efectul de a stimula producerea de cortizon in organism, si astfel ajuta la reducerea durerilor din articulatii.
  Se iau 3 - 4 lingurite de tinctura pe zi, in cure de 20 de zile cu 7 - 10 zile de pauza intre ele. 

  7. Mesteacanul

  Cele mai mult utilizate sunt frunzele tinere, recoltate în lunile mai-iulie, când sunt puţin lipicioase datorită glandelor care produc o răşină cu miros balsamic.
  După uscare prezintă un miros caracteristic, uşor aromat şi gust slab amărui. Ajuta la eliminarea azotilor si clorurilor, fiind un remediu excelent pentru cei care sufera de guta.
  - infuzie din 10 g frunze tinere uscate la 250 ml apă clocotită; se infuzează două ore în vas acoperit şi se bea, pe parcursul zilei, în porţiuni mici, urmate de puţină apă;
  - infuzie concentrată din 20 g frunze tinere uscate la 200 ml apă în clocot, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, când infuzia a scăzut la temperatura de 400C; se infuzează 6 ore şi se beau 2-3 ceşti pe parcursul zilei, la intervale de 4 ore, cu efecte diuretice în edeme renale şi cardiace şi pentru eliminarea toxinelor şi a acidului uric.
  - din coaja de mesteacan se prepara o infuzie din 2 linguri la o cana de apa fiarta, efectul fiind mai evident în cazul asocierii cu osul iepurelui, urzică şi creţuşcă. Cand apa se raceste un pic se mai adauga la acesta infuzie un varf de cutit de bicarbonate de sodiu, care are efectul de a reduce aciditatea infuziei.
  Se administreaza 3 - 4 linguri de infuzie pe zi.

  8. Salcie 

 Coaja de salcie contine o substanta care se numeste salicozida, care atunci cand se descompune in organism da acidul salicilic, care are proprietati antiinflamatoare.
  Substanţele active conţinute în scoarţa de salcie conferã preparatelor medicinale proprietãţi antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, antipiretice, tonice, astringente, hemostatice.
  Preparatele din scoarţã de salcie sunt utilizate în afecţiunile reumatice, pentru calmarea durerilor şi combaterea febrei.
  Decoctul de scoarţã de salcie se preparã din 2 linguri de produs mãrunţit, la 1 canã cu apã.
  Se administreazã 3-4 linguri pe zi. Se poate administra şi sub formã de pulbere în dozã de jumătate de linguriţã înaintea celor trei mese principale. 
 Se pot folosi si unguente de scoarta de salcie pentru a masa zonele dureroase sau se mai pot consuma cate 2 - 3 varfuri de cutit de pulbere de scoarta macinata pe zi. 

  9. Varza si brusture

  Frunzele de varza si de brusture au proprietatea de a reduce inflamatia si distrug microbii care pot declansa infectia la nivelul articulatiilor.
  Se aplica seara pe locul dureros cataplasme cu aceste frunze, o seara cu varza iar urmatoarea cu brusture.
  Compresele cu decoct din rădăcină de brusture au capacitatea de a atrenua şi chiar alunga durerile cauzate de reumatism, de luxaţii şi de entorse. 
 Varza poate fi utilizată pentru a calma durerile reumatismale şi diferitele nevralgii.
  Fierbe în puţină apă 4 frunze de varză alături de 4 cepe tocate mărunt şi 4 pumni de tărâţe de grâu. După ce a scăzut apa, se ia fiertura şi se aşază pe o pânză subţire de bumbac, care se aplică pe locul dureros, timp de 2 ore sau mai mult. 

  10. Plopul negru

  In scopuri medicinale se folosesc mugurii, care se pot recolta de la sfarsitul lui februarie pana la inceputul lui aprilie, preferabil inainte de dezvoltarea frunzelor, direct de pe ramuri.
  Mugurii sunt ovoizi, luciosi, rasinosi in interior, de culosre brun-deschis pana la brun, cu miros placut si gust amarui, aromat. Mugurii de plop negru au efectul de a elimina toxinele si uree din sange si reduce si durerea si inflamatiile. 
 Utilizare:
  - macerat, cu o lingurita de muguri de plop zdrobiti ce se adauga la o cana de 250 ml de apa rece; se beau 2-3 cani pe zi; maceratul dintr-o lingurita de muguri la 200 ml apa rece, pastrat intr-o sticla inchisa ermetic, se poate folosi pentru clatitul gurii si aspiratie pe nas, de 2-3 ori pe zi: dimineata, la sculare, dupa masa de pranz si seara, inainte de culcare; este un remediu excelent pentru paza portilor de intrare a microbilor, adica a nasului si a gurii.
  - unguent din 20 % muguri zdrobiti, cu 100 g vaselina; ulei, 20 % muguri la 100 g ulei de masline, floarea-soarelui sau porumb;
 -  tinctura din 10-20-30 % muguri zdrobiti; se macereaza in 100 ml alcool de 90°, timp de 10 zile; se iau cate 10-20-30 picaturi in apa, de trei ori pe zi, inainte de mese cu o ora; 
  Mugurii de plop negru au efectul de a elimina toxinele si uree din sange si reduce si durerea si inflamatiile. Se administreaza tinctura de plop minim 3 luni de zile.

  In uz intern se recomandă:

 - infuzii din flori de soc (una-două linguriţe la 250 ml apă clocotită), cu efecte în eliminarea toxinelor prin diureză şi prin sudaţie puternică.
 - infuzie din flori de muşeţel (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare şi anestezice;
 - infuzie din flori (de sulfină) şi frunze (de frasin, mesteacăn, salvie, rozmarin, urzică) din care se beau două-trei căni pe zi;
 - infuzie din frunze de tarhon care produc o puternică diureză însoţită de eliminarea toxinelor;
 - infuzie din herba (de ciuboţica cucului, sovârv, troscot, turiţă mare), fructe (de ienupăr şi fenicul), muguri (de pin şi viţă-de-vie);
 - decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin şi mesteacăn, herba de coada calului, teci de fasole, rădăcini de lemn dulce cu acţiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr - diuretic şi dezinfectant, scoarţă de salcie - analgezic şi febrifug; din amestec se ia o lingură la 200 ml apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute şi se beau trei căni pe zi.

 În uz extern se aplică:

 - comprese calde cu infuzie de sulfină, coada calului şi tătăneasă;
 - băi generale cu plante, luate separat sau în amestec, folosind frunze de frasin, mentă şi ştevie, flori de fân, fructe de ienupăr şi castan sălbatic, muguri de pin, rădăcini de tătăneasă, scoarţă de salcie şi făină de muştar negru;
 - frecţii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrişor, fructe de ienupăr şi ardei roşu, rădăcini de hrean şi tătăneasă;
 - frecţii cu ulei de ienupăr, mentă, pin, lavandă, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, muşeţel, sunătoare şi eucalipt, folosite separat sau în amestecuri.

Alifii

 

Un mare avantaj al cremelor si unguientelor preparate in casa este aceea ca le cunoastem exact compozitia, lipsesc aditivii de culoare, textura si conservare care de multe ori au efecte nocive pe termen lung si, nu in ultimul rand, se pot prepara usor, cu costuri reduse. 
 

   1. Alifie de tataneasa 

  Recomandari: entorse, fracturi, dureri articulare, dureri musculare, artite, artroze, hemoroizi.
  Tătăneasă proaspătă se spală şi se taie foarte fin 4-6 rădăcini (în funcţie de mărime), iar apoi se prăjejşte în 250 de grame de untură de porc. 
  Când untura începe să facă spumă, se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă să stea până a doua zi, când amestecul se încălzeşte puţin, doar până ce devine fluid.
   Se strecoară apoi printr-o pânză curată, având grijă să se stoarcă foarte bine resturile de plante.
   Se introduce imediat în recipiente mici şi curate şi se păstrează la frigider. 
  Observatii: Pentru a iesi un unguent mai inchegat dar si pentru calitatile sale terapeutice, se adauga ceara curata de albine. Ceara fiind si un bun conservant. 
  In retete se mai pot folosi ingrediente suplimentare: miere de albine, propolis, argila, vitamina E si A, uleiuri esentiale. 
  
  Tinctura de tataneasa 
  Se pun 20 linguri rase de pulbere de tataneasa intr-un vas si apoi se adauga 3 parti alcool alimentar 96 gr. si o parte apa, atat cat sa cuprinda pulberea si sa ramana o pelicula de alcool de 5 cm deasupra. 
  Se lasa la macerat 10 zile, apoi se stoarce si se filtreaza. 
  Se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. 
  Tinctura de tataneasa este foarte eficienta la persoanele care sufera de reumatism sau artrite, entorse, guta, luxatii, hemoroizi si fisuri anale, diaree, dizenterie si infectii intestinale, infectii urinare (cistite) si renale (nefrite, pielonefrite), pietre la rinichi si vezica urinara, chisturi ovariene, fibrom, polipi intestinali si stomacali. 
   2. Unguent cu tataneasa 
  Ai nevoie de 100 ml de tinctura de tataneasa (vezi mai sus cum se prepara), se evapora intr-un vas emailat sau din inox, pe foc mic, pana se obtine un extract siropos, de consistenta mierii. 
  Cand inca este cald, se adauga 50 de grame untura topita, obtinuta din osanza de porc, 30 g margarina si aproximativ 10 ml ulei de floarea soarelui. 
  Se da de pe foc si se continua omogenizarea pana la racire. 
  O alta idee eficienta este de a inlocui 10 gr din cantitatea de margarina, cu 10 gr de lanolina. 
 
  Alifia de usturoi este un remediu extern ce are efecte vindecatoare extraordinare, mai eficiente decat medicamentele obisnuite impotriva multor afectiuni: bataturi, micoze ale pielii, nevralgii reumatismale, etc.
 Preparare 
 O capatana de usturoi pisat se amesteca bine cu 100 – 150 grame de unt
 Amestecul obtinut se pune pe foc mic la bain-marie timp de 3 ore. 
 Dupa fierbere, amestecul se strecoara si se pune intr-un vas curat. 
 Se adauga ceara de albine curata, de marimea unei cirese mari
 Amestecam repede cu o lingura de lemn pana se topeste ceara, lasam sa se odihneasca preparatul 10 – 15 minute dupa care amestecam din nou cu un mixer cosmetic sau cu o lingura de lemn, ca la maioneza timp de 10 minute.
 Preparatul este gata, il bagam la frigider si se poate folosi dupa 6 ore.
 Se pastreaza la frigider sau in locuri racoroase ferite de lumina si caldura.
 Daca folosim alifia de usturoi pentru reumatism si intepaturi de insecte se pot adauga 10 picaturi ulei de menta, iar pentru negi si herpes suc proaspat de rostopasca ( sau tinctura ).
 In reumatism se foloseste cu succes gelul sau unguentul pe baza de sare de bazna.
  Mod de folosire  
 Se aplica cantitati mici de alifie de usturoi de mai multe ori pe zi, intr-un strat subtire, pe locul afectat si apoi se maseaza usor cateva secunde.
 Tratamentele cu alifie de usturoi se pot intinde pe o perioada mai mare de timp depinzand de gravitatea afectiunii. 
 Alifia de usturoi este un remediu natural de exceptie deoarece nu are efecte adverse.
 Pentru a verifica totusi daca pielea dumneavoastra nu este sensibila la usturoi si ca nu aveti probleme alergice, se poate face un test pe o portiune mica a corpului. 
Alifia nu trebuie sa inroseasca pielea si, nu trebuie sa provoace mancarime. 
 
  Unguentul de usturoi: preparare și indicații terapeutice 
 Ingrediente: 
  • o căpățână mare de usturoi organic 
  • 2 pahare cu apă plată 
  • jumătate de pahar de ulei nerafinat
  • ceară de albine topită. 
 După ce ați curățat usturoiul, pisați-l cât mai fin și puneți-l la fiert. Când apa scade la jumătate, filtrați și peste reziduurile solide adăugați uleiul fierbinte și ceara topită, până ce produsul ajunge la consistența unei smântâni groase. 
 Odată răcit, unguentul se păstrează la frigider. 
 Acesta se folosește pentru masarea locurilor afectate, în caz de: reumatism dureri lombare inflamații ale ligamentelor dureri articulare infecții ale pielii elongații. 
 Dacă aveţi pielea sensibilă, faceţi un test pe o porţiune mică a corpului. Dacă alifia nu înroşeşte pielea şi nu provoacă mâncărime, este sigură pentru aplicare.
 
Crema de ardei iute
  O crema cu efecte puternice antireumatice si pentru imbunatatirea circulatie periferice este crema de ardei iute. 
  In grasimea fierbinte (200-250 gr) se adauga 3-4 linguri de ardei maruntit si se fiebe 10 minute. 
  Se filtreaza si se da la rece. 
  Se recomanda sa se faca o proba pe o portiune mica de piele inainte de a fi utilizata. Daca apar mancarimi, usturimi sau roseata puternica pe piele atunci inseamna ca exista o reactie alergica la ardeiul iute si nu se recomanda folosirea cremei.
 
 Cataplasmă cu usturoi  
 Se zdrobesc 5-7 căței de usturoi, se învelesc în tifon subțire și apoi se aplică pe zona afectată, unde se țin vreme de 30-60 de minute, chiar și mai puțin, dacă simțiți că nu suportați efectul iritant pe piele. 
 Este bine ca peste cataplasmă să se pună și o folie de plastic, pentru a împiedica evaporarea unor substanțe active, dar și pentru a limita răspândirea mirosului.
 
  Cataplasme (comprese) din castane salbatice 
 Castanele sălbatice sunt un bun remediu contra durerilor reumatice provocate de frig, dar şi contra degerăturilor. 
 În acest sens, se aplică pe zonele dureroase cataplasme. 
 Acestea se prepară prin amestecul de făină de castane sălbatice cu făină de grâu (în proporţii egale), se adaugă oţet şi se omogenizează. 
 Cataplasmele se ţin 20 de minute. 
 
 Remediu împotriva durerilor articulare
 Ingrediente:  
- miere de albine naturală  
- muștar (de preferat muștar iute)  
- sare  
- bicarbonat de sodiu  
- 20 g boia de ardei iute  
- 20 g praf de ghimbir  
Preparare  
  Se amestecă câte o linguriță din toate aceste ingrediente până când seobține o pastă omogenă.  
 Se pune amestecul într-un recipient și se pastreaza in frigider   
 Se aplică crema pe zona afectată, se acoperă cu o pungă de plastic și se leagă cu un fular, pentru a ține cald. 
Se menține timp de o oră și jumătate – două ore.  
 Utilizați acest remediu înainte de culcare. Clătiți a doua zi, dimineață. 
 Se repetă acest tratament timp de 4-5 zile la rând.  
 Veți simți efectul chiar după prima aplicare.  
 După cele 4-5 zile, folosiți amestecul doar la nevoie.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor