miercuri, 15 septembrie 2021

Despre importanta lactobacililor. Cand si cui ii este recomandat suplime...

Schimba-ti Viata! Informeaza-te! - Protocoalele de siguranta in stomatol...

In Arena – Expozitia de fotografie Oas, la Muzeul Taranului Roman

 

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 15 septembrie 2021, ora 17.00, la Sala Tancred Banateanu, la vernisajul expozitiei de fotografie Oas, a fotografului satmarean Remus Tiplea, care documenteaza de cativa ani nunta din Tara Oasului. Expozitia de fotografie prezinta imagini extrase din proiectul dedicat nuntii si intitulat Nunta nuntii, un proiect amplu derulat pe parcursul unui deceniu, punctand atat elementele de ritual care s-au mai pastrat din ceremonialul nuntii traditionale, cat si transformarile survenite de-a lungul timpului: gateala miresei si a mirelui, steagul, ceterasii, socacitele, tapuritura, dantul, petrecerea.

In cadrul vernisajului, va fi lansat albumul fotografic a lui Remus Tiplea, Nunta nuntii, aparut in 2020 in editie bilingva, romano-engleza, si care va fi prezentat de catre Robert Laszlo, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare, un proiect editorial realizat sub egida acestei institutii de cultura satmarene.
Remus Tiplea (nascut in 1972, la Negresti-Oas), a inceput sa fotografieze in anul 2009, concentrandu-se in special asupra fotografiei documentare si macro. Sase ani mai tarziu, Remus Tiplea s-a clasat, cu proiectul “Ciurdarii”, in finala Sony World Photography Awards, seria fiind prin urmare expusa in Londra, Berlin, Koln, Beijing, New York si Milano. Fotografiile lui au fost prezentate si in cadrul unor expozitii personale organizate la Cluj-Napoca, Paris si Lisabona, fiind publicate, totodata, in numeroase reviste de prestigiu din Europa si Statele Unite ale Americii, precum: The Huffington PostThe TelegraphThe GuardianLa RepubblicaNational Geographic sau Feature Shoot. In 2017, Remus Tiplea a publicat albumul fotoetnografic Din Oas in Pasti; in 2018, a iesit de sub tipar albumul Dumnezeul meu/My Lord (267 de fotografii), in editie bilingva, romano-engleza, iar in 2019 a aparut albumul de fotografii Asta-iarna/Last winter, la Editura Limes din Cluj-Napoca, toate cel trei proiecte editoriale fiind realizate sub egida Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare.
Fotograful satmarean Remus Tiplea este primul fotograf roman publicat cu un fotoreportaj de sapte pagini, in revista National Geographic din Statele Unite. In ultimele 12 luni, Remus Tiplea a fost unul dintre cei mai publicati fotojurnalisti din revista National Geographic RomaniaUn veac de migratie in Tara Oasului (noiembrie 2018), Ultimii ciurdari ai satului (februarie 2019) si Bulbucatii (mai 2019). Alaturi de Remus Tiplea, Vasile Pop-Negresteanu va expune lucrari de arta vizuala, transfigurand artistic ritualul nuntii in Oas.
Artistul vizual Vasile Pop-Negresteanu aduce in atentia publicului pe simezele MNTR o selectie de fapturi din universul preocuparilor sale, realizate in diferite momente ale vietii, in diferite materiale, medii, expresii artistice vizuale, integrand in proiectii parietale filmul documentar Nunta in Tara Oasului (1960), al regizoarei Elisabeta Bostan, creatiile compozitorului Dan Variu, Radu Gaina, producator TVR, si Mihaela Grigorean, intr-un ritual al cuvantului, sunetului, formei si culorii reprezentand universul osenesc, harnicia, sufletul si spiritul osenilor intr-o renastere continua, perpetuat prin obiceiuri, datini insemnate, impletite, incifrate pe rabojul lui Cronos, momentul nuntii in Tara Oasului.
Vasile Pop-Negresteanu (nascut in 1955, la Negresti-Oas) a studiat la Liceul de Muzica si arte din Baia Mare si Satu Mare si la Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu, Facultatea de Arta monumentala si restaurare, din Bucuresti, promotia 1981. Expune pictura incepand cu 1974. A participat la diferite expozitii oficiale personale si de grup (500 expozitii) dintre care mentionam (selectiv): 2006-2009, Simpozionul de Arta Contemporana Forma, culoare, timp (concept, curator si participant), 2017, Muzeul National Cotroceni (expozitie personala), 2012, Cite Internationale des Artes – Paris, Soleil de l’Est, 2010. Expozitie de arta contemporana Romaneasca RCR Gallery Werkschau Spinnerei – Leipzig, 2018, Centenar 2018, Bucuresti, 2019, Desenul post Brancusi Muzeul de Arta, Targu Jiu. Ca monumentalist, este autorul a 6 ansambluri murale de certa originalitate, realizate in biserici din Baia Mare si Negresti-Oas intre anii 1997-2009.
Expozitia va fi precedata de o conferinta sustinuta de Mihaela Grigorean cu tema Tara Oasului – de la perceptie cotidiana la (re)constructie analitica: o autoetnografie a cercetarii.
Mihaela Grigorean (nascuta in 1979, la Turt, Tara Oasului) este etnolog, doctor in filosofie si cercetator. A publicat numeroase articole si studii de specialitate si mai multe carti de autor: O hermeneutica transdisciplinara a Evangheliei dupa Toma, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2014, prefata de acad. prof. Basarab Nicolescu, Un periplu al Frumusetii in Tara Oasului – impletitul miresei, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2016, Un periplu al mestesugurilor in Tara Oasului – ouale incondeiate din Camarzana, Editura Eurotip, 2017, Un periplu al Frumusetii in Tara Oasului – impletitul miresei. A voyage of beauty in Oas Country. The Braiding of the bride, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2018, Rascruci – Crossroads, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021.
Vernisajul va fi urmat de un moment autentic, in interpretarea tapuritoarei Bianca Angela Cionca, alaturi de vestitii ceterasi din Tara Oasului, participantii la eveniment fiind invitati la degustarea unor preparate culinare specifice Tarii Oasului.
Expozitia poate fi vizitata la Sala Tancred Banateanu, pana la 3 octombrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Pret bilet: adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 2 lei.

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-expozitia-de-fotografie-oas-la-muzeul-taranului-roman/

In Arena – O lume intr-un recensamant, expozitie la MTR

 Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 16 septembrie 2021, de la ora 17.00, la Sala Media, la vernisajul expozitiei O lume intr-un recensamant. Familie, gospodarie si societate rurala romaneasca. Expozitia, organizata de Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Romane si Muzeul National al Taranului Roman, va propune o incursiune in familia si gospodaria rurala din Tara Romaneasca a secolului al XIX-lea. Perspectiva pe care o ofera, insa, difera de marile paradigme care au abordat aceste subiecte.

Referindu-se la familie, nu se privesc ritualurile de trecere si alte obiceiuri; legat de gospodarie, nu casa si curtea se afla in centrul atentiei. In schimb, se revine la cateva dintre intrebarile de baza puse atat de istorici, cat si de sociologi si ale caror raspunsuri inca lasa loc de noutati. Cat de devreme se fondau familii? Ce fel de rude locuiau in aceeasi casa? Ce se poate spune despre locuirea impreuna, despre relatiile sociale din acea epoca?
Pe firul acestor intrebari patrundeti intr-o sursa inedita si putin explorata din punctul de vedere al istoriei sociale: formularele primului recensamant general al Tarii Romanesti, din 1838. A fost, de fapt, prima data cand autoritatile romanesti au incercat sa inregistreze toata populatia la nivelul intregii tari: barbati, femei, copii, indiferent de varsta, religie, categorie sociala.
S-au prelucrat registrele a doua regiuni, una de la Dunare, din Dolj, alta de la munte, din actualul judet Arges. Esantioanele de populatie arata atat asemanari intre cele doua, cat si deosebiri. La campie, analiza conduce catre ideea unor relatii mai stranse intre generatii. Nevoia de forta de munca si presiunea de a munci pamantul puteau insemna o perioada mai indelungata de convietuire intre parinti si copiii casatoriti, amanarea impartirii averii si a plecarii cuplului tanar din casa parinteasca. La munte, a trai separat pare sa fi fost o regula aproape universala. Orice socializare si legaturi existau intre rude, ele se petreceau, mai degraba, de la o gospodarie la alta, decat in sanul aceleiasi gospodarii. A locui alaturi de familia altuia arata de cele mai multe ori ocrotirea celor mai vulnerabili din comunitate, si mai putin presiunile economice.
Intreaga ancheta arata interactiunea dintre mediul geografic, economie si norme sociale, iar esantioanele alcatuite sunt publicate in baza de date pentru istorie demografica lansata in acelasi timp la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Romane.
Expozitia poate fi vizitata la Sala Media, pana in ziua de 10 octombrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-o-lume-intr-un-recensamant-expozitie-la-mtr/

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor