vineri, 26 aprilie 2024

Aici veţi găsi canoanele ortodoxe împărţite pe cinci categorii la fel ca şi-n lucrarea părintelui Floca:

 

Acest site conţine toată colecţia de 960 de canoane a Bisericii Ortodoxe. Conţinutul este luat în totalitate din lucrarea părintelui Arhid. Prof. Dr. Ioan N. Floca, Canoanele Bisericii Ortodoxe. Note și comentarii., Editura Institutului Bibilic şi de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, Sibiu 2005, tipărită cu binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist.

Aici veţi găsi canoanele ortodoxe împărţite pe cinci categorii la fel ca şi-n lucrarea părintelui Floca:

  • Canoanele Sfinţilor Apostoli,
  • Canoanele Sinoadelor Ecumenice,
  • Canoanele Sinoadelor Locale,
  • Canoanele Sfinţilor Părinţi și
  • Canoanele Întregitoare

și în plus 3 instrumente de cercetare foarte necesare:

  • Îndrumătorul Canonic
  • Indicele Canonic și
  • Repertoriul canonic

plus două module de căutare care vă vor ajuta să cercetați detaliat temele care vă interesează.

https://canoaneortodoxe.ro/index.php

Se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazăr ?

 

Sărut dreapta, părinte! Am și eu o întrebare: în Sâmbăta lui Lazăr se mănâncă icre? Vă doresc o zi binecuvantată!


Doamne ajută!

Cezar-Constantin, problema aceasta este destul de dezbătută. În unele regiuni ale țării se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazăr, iar în altele, nu. Unii preoți spun că se mănâncă, iar alții că nu. Să nu te mire ambivalența aceasta!

Problema pleacă din cauza următoarei situații:

În Tipicul cel Mare scrie așa: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și dacă avem icre atunci să se dea fiecăruia toate câte trei lingurițe și să bea vin”, însă în Triod, cartea de slujbe esențială pentru perioada în care ne aflăm, se spune: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și bem și vin” (Tridoul, Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București, 1986, p. 459). Așadar, în Triod nu se menționează nimic despre icre.

De aici se deschide o întreagă discuție, cu argumente pro și contra, mai mult sau mai puțin „valabile”. Cert este că și cei care susțin că se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazar și cei care susțin că nu se mănâncă au argumentele lor.

Eu nu vreau să intru în vreo polemică pro sau contra. Până la urmă, fiecare trebuie să facă și după cum îi dictează conștiința. Teologii cu pregătire mai amplă decât a mea pot dezbate pro și contra.

Părerea mea umilă este ca mai bine să nu se consume icre în această zi. Deși înțeleg și argumentele pro, totuși, strict personal, cred că este cel mai bine să așteptăm frumoasă zi a Intrării Domnului în Ierusalim, pentru a ne bucura deplin de dezlegarea la pește (care, bineînțeles, include și icrele).

Repet, este strict părerea mea și nu cred că dețin adevărul absolut. Dar, până când Biserica nu se va exprima oficial cu privire la aceasta, până când în calendarele noastre nu va fi menționată această eventuală dezlegare, cred că e mai bine să păstrăm rânduiala general valabilă și specifică Bisericii Ortodoxe Române, care spun că în Postul Mare se dezlegă la Pește numai de Buna Vestire și Duminica Floriilor. Până la urmă, mai bine să fie dezlegare și să nu mănânc, decât să nu fie dezlegare și să mănânc. Chiar dacă Tipicul face referire la aceasta, câtă vreme nu este o practică generalizată în Biserica noastră, cred că mai bine ar fi de evitat. 

Postim cum postim, ne rugăm cât ne rugăm (niciodată suficient), mai avem mult de „lucrat” la viața noastră duhovnicească, astfel încât nu cred că trebuie să ne împiedicăm de un astfel de detaliu.

Așadar,  nu pot să îți spun cu toată fermitatea dacă se mănâncă sau nu icre în Sâmbăta lui Lazăr, însă cu cea mai mare convingere te pot sfătui să nu mănânci și să aștepți Duminica Floriilor.

Un părinte a răspuns la aceeași întrebare așa: „O dezlegare generoasă în tot postul este dezlegarea la iubire curată, la milostenie, la zâmbet, fapte bune, smerenie, bucurie, pace, înţelegere. Celelalte le putem mânca bine merci peste o săptămână.”

Dacă răspunsul meu nu te lămurește, îmi pare rău. Pentru conștiința ta poți să îți întrebi părintele duhovnic și să faci așa cum îți va spune!

Dumnezeu să te binecuvânteze!


 


Având în vedere faptul că în ultimii ani am avut în mod constant dezbateri pe acest subiect în secțiunea de comentarii de la această întrebare, sintetizez aici situația actuală cu privire la chestiunea dezlegării la icre în Sâmbăta lui Lazăr.

Există trei abordări :

1. Tipicul Sfântului Sava prevede dezlegarea la numai 3 lingurițe de icre;

2. Tipicul editat în ultimii ani de către Patriarhia Română (inclusiv ediția 2018) specifică faptul este dezlegare la icre (fără a mai fi amintite cele 3 lingurițe, așa cum erau meționate în edițiile mai vechi);

3. Abordarea „tradițională”, prin care se susține că nu se dezleagă la icre în această zi. 

Având în vedere cele de mai sus, reiau îndemnul ca fiecare creștin interesat de acest subiect să își întrebe duhovicul cu privire la acest subiect și să procedeze după cum va fi sfătuit.

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!





 



Vă îmbrățișez cu drag și vă port în rugăciune!

 

Rugaciuni folositoare sufletului

 

 

Rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Ierarh Filaret al Moscovei

        Doamne, nu ştiu ce să cer de la Tine. Tu unul ştii de ce am nevoie. 

        Tu mă iubeşti pe mine mai mult decât pot să Te iubesc eu pe Tine.

        Părinte, dă robului Tău cele ce singur nu ştie a le cere!

        Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mângâiere: doar stau înaintea Ta. Inima mi-e deschisă Ţie. 

        Tu vezi trebuinţele mele, pe care nu le ştiu eu. 

        Vezi şi fă după mila Ta! 

        Loveşte-mă şi mă tămăduieşte, doboară-mă şi mă ridică! 

        Mă cutremur şi tac cu evlavie înaintea voinţei Tale sfinte şi a căilor Tale nepătrunse pentru mine. 

        Mă aduc Ţie jertfă, nu am altă dorinţă decât să fac voia Ta; învaţă-mă să mă rog, singur roagă-Te în mine! Amin!

  

Rugăciunea stareților de la mănăstirea Optina 

       Doamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi va aduce ziua de azi! 

       Învrednicește-mă să mă dau întru totul voii Tale sfinte! 

       În tot ceasul acestei zile, povățuiește-mă și ajută-mă în toate! 

      Toate câte le voi auzi și mi se vor întâmpla în această zi, învață-mă să le primesc cu sufletul liniștit și cu credință tare, că pentru toate este sfântă voia Ta! 

      În toate cuvintele și faptele mele, călăuzește-mi gândurile și simțămintele! În toate întâmplările neprevăzute, fă să nu uit că totul este trimis de Tine!

      Doamne, învață-mă să mă port cu dreptate și cu înțelepciune cu toți frații mei, să nu tulbur și să nu supăr pe nimeni!

      Doamne, dă-mi putere să duc cu pace în suflet povara zilei și toate câte mi se vor întâmpla în această zi!

      Doamne, călăuzește-mi voia și învață-mă să mă rog, să cred, să nădăjduiesc, să rabd, să iert și să iubesc! Amin!

  

Rugăciune de dimineață - scrisă de părintele Arsenie Boca  

        Doamne, Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac și astfel, ținând la mine, să Te pierd pe Tine!

        Doamne, Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată, păcătuiesc în tot ceasul!

      Doamne, Cel ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric! Patimile au pus tină pe ochii minții, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre și au făcut temnița în care Te ținem bolnav, flămând și fără haină, așa risipind în deșert zilele noastre, umbriți și întristați până la pământ.

        Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi și pune foc temniței, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre și fă lumină sufletelor noastre!                

      Doamne, Cel ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, vino și Te sălășluiește întru noi, împreună cu Tatăl și cu Duhul Tău cel sfânt, căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul și mintea rămân neputincioase.

        Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârșiți și cât ești de aproape de sufletele noastre și cât ne depărtăm prin păcatele noastre, ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viața Ta. Lumina și bucuria noastră, slavă Ție! Amin!

 

Rugăciune la revărsatul zorilor a părintelui Sofronie de la Essex 

       Doamne, Cel veşnic şi făcătorule a toate, care, în bunătatea Ta cea nepătrunsă, m-ai chemat la această viaţă, care ai revărsat peste mine harul botezului şi pecetea Duhului Sfânt, care ai sădit în mine dorinţa de a Te căuta pe Tine, singurul, adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea! N-am viaţă, nici lumină, nici bucurie, nici înţelepciune, nici tărie, fără numai în Tine, Dumnezeule!

        Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii spre Tine. Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi: „Tot ce veţi cere în rugăciune cu credinţă, veţi primi” şi „Orice veţi cere în numele Meu, voi face vouă”. De aceea, îndrăznind, Te chem: păzeşte-mă de orice prihană a trupului şi a duhului! Învaţă-mă să mă rog cum se cuvine! Binecuvântează această zi pe care ai dat-o slugii Tale nevrednice! Cu puterea binecuvântării Tale, fă-mă în stare să grăiesc şi să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândeţe, pace, curaj şi înţelepciune, dându-mi de-a pururea seama de prezenţa Ta!

        Doamne, Dumnezeule, în necuprinsa Ta bunătate, arată-mi calea voii Tale şi dă-mi să umblu în faţa Ta fără de păcat! Tu, Doamne, ştii cele de care am nevoie. Cunoşti orbirea şi neştiinţa mea, cunoşti neputinţa şi stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea şi întristarea mea nu-Ţi sunt ascunse. De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea şi prin Duhul Tău cel sfânt, învaţă-mă calea pe care să merg! Iar atunci când voinţa mea cea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări, nu mă cruţa, Doamne, ci sileşte-mă să mă întorc spre Tine! 

        Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă ţin cu tărie de ce este bine! Păzeşte-mă de tot cuvântul sau de toată fapta care strică sufletul, de orice porniri care nu găsesc bună plăcere înaintea Ta şi-l rănesc pe semenul meu! Învaţă-mă ce trebuie să spun şi cum trebuie să vorbesc! Dacă e voia Ta să nu răspund, fă-mă să tac în duh de pace, să nu întristez, nici să nu-i rănesc pe semenii mei! Aşază-mă în calea poruncilor Tale şi, până la ultima mea suflare, să nu mă laşi să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, ca poruncile Tale să fie singura lege a fiinţei mele pe acest pământ în veci! Doamne, rogu-Te, ai milă de mine! Păzeşte-mă în întristarea şi nenorocirea mea şi nu ascunde calea mântuirii de la mine! În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe şi mari. Dar îmi aduc pururea aminte de răutatea, ticăloşia şi josnicia mea. Miluieşte-mă! Nu mă depărta de la faţa Ta din pricina nevredniciei mele, ci sporeşte în mine conştiinţa acestei nevrednicii şi dă-mi mie, celui mai rău dintre oameni, să Te iubesc aşa cum ai poruncit: din toată inima mea şi din tot sufletul meu şi din tot cugetul meu şi cu toată tăria mea, din toată ființa mea! Doamne, prin Duhul Tău cel sfânt, învaţă-mă dreapta judecată şi cunoştinţă! Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt! Ţine-mă în viaţă în această lume ca să-Ți pot aduce pocăinţă după vrednicie! Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici când mintea mea e oarbă încă! Când Îţi va bineplăcea să pui capăt vieţii mele, dă-mi de veste dinainte ca să-mi pot pregăti sufletul să vină înaintea Ta! Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoșător şi dă-mi bucuria mântuirii Tale! Curăţeşte-mă de toate gândurile tainice, de toată răutatea ascunsă întru mine şi dă-mi răspuns bun la scaunul de judecată! Doamne, în marea Ta milă şi necuprinsa Ta dragoste de oameni, ascultă rugăciunea mea! Amin!

  

Rugăciune a Sfântului Tihon din Zadonsk 

       Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul şi înnoitorul lumii învechite de răutatea ­păcatului, înnoieşte‑mă cu harul Duhului Tău făcător de viaţă! Dă‑mi minte, ca să pricep puterea mântuitoarei Tale veniri! Dă‑mi inimă să Te iubesc pe Tine, iubirea cea veşnică, mângâierea şi bucuria sfinţilor! Dă‑mi ochi să văd neîncetat pătimirile Tale! Dă‑mi urechi să aud sfântul Tău cuvânt! Dă‑mi gură să grăiesc cele plăcute Ţie, de folos mie şi aproapelui! Dă‑mi picioare să umblu pe cărarea poruncilor Tale şi ia de la mine, rogu‑mă, tot ce‑i al meu, dăruindu‑mi ce este al Tău, ia cele vechi şi dă‑mi numai cele noi, că Tu eşti Cel ce faci toate şi fără Tine nimic nu putem face, că binecuvântat eşti în veci! Amin!

  

Rugăciune pentru împăcare și înmulțirea dragostei

      Doamne, Dumnezeul meu, în dorința mea de primenire sufletească, pleacă-Te cu bunătate și iubire și-mi înțelege neputințele și puțina credință! Coboară cu Duhul Tău cel Sfânt peste inima mea și o încălzește cu dragostea Ta, cu pace și cu limpezime!

     Doamne, învaţă-mă să-Ţi cunosc mărirea şi bunătatea! Dă-mi inimă curată şi lesne iertătoare şi căinţă pentru supărările ce am făcut altora! Fă să am dragoste creştinească şi să pot răbda cu pace toate necazurile ce-mi vin din partea lor, făcând porunca Ta!

      Făgăduiesc să nu mai fac rău celor ce-mi fac rău; pe cel ce mă blesteamă îl voi binecuvânta. De va flămânzi vrăjmaşul, îi voi da pâine, iar de va înseta, îl voi adăpa. De va cădea, îl voi ridica şi de se va rătăci, îl voi povăţui.

      Doamne, eu nu sunt decât un om neputincios, de aceea, ajută-mă cu darul Tău, să fiu statornic în poruncile Tale! Trimite binecuvântările Tale peste vrăjmaşii mei şi întoarce inima lor cu dragoste asupra mea! 

      Alungă suferinţele şi neodihna ce-mi vin de la ei şi ne împacă! Dă-mi pacea Ta, Doamne, ca să putem să vieţuim pe pământ cu pace, cu bucurie şi să-Ţi zicem în unire, cu faţă senină şi cu inimă curată: „Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”. Că Ţie se cuvine cinstea şi închinăciunea în veci! Amin!

 

Rugăciune pentru părintele duhovnic  

       Iartă-i, Doamne Iisuse Hristoase, robului Tău, părintele (numele), din datoriile pe care le-a avut înaintea Ta şi nu le-a îndeplinit! Iartă-l, Mântuitorule, şi dăruieşte-i dezlegare de toate făgăduinţele neîmplinite şi de tot ce, din neştiinţă, a greşit! Dăruieşte-i sănătate, iertare de păcate, ţine-l între noi şi descoperă-i cum să lucreze cu fiecare dintre noi, precum şi cu mine, păcătosul! Primeşte-i rugăciunile şi ostenelile ce le face pentru noi, răsplăteşte-i dragostea cu care ne înconjoară şi-l ţine între noi până la sfârşit! Iar pe noi, păcătoşii şi nevrednicii robii Tăi, pe care ne-ai încredinţat în grija părintelui (numele) pe acest pământ, ne iartă, pentru străduinţele sale! Ajută-ne să ajungem la limanul cel dorit împreună cu vrednicul nostru părinte (numele) şi primeşte, Doamne, aceste puţine metanii (închinăciuni) de la mine, păcătosul, pentru sufletul şi trupul său! Unule, Cel ce eşti grabnic ajutător şi Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, Doamne, arată grabnică cercetare robului Tău, părintele (numele), de durere şi de chinuri! Dăruieşte-l Bisericii Tale sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul adevărului Tău şi scoţând sufletele ce încă mai petrec în bezna întunericului şi a necunoştinţei! Precum ai avut milă de noi, milostive Stăpâne, aşa şi spre robii ce poartă numele Tău cel sfânt Te milostiveşte şi-i scoate din întunericul necunoştinţei şi al fărădelegii! Aşa, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, primeşte această fiască rugăciune pentru robul Tău, părintele (numele)! Amin! 

 

Rugăciunea celui căzut în păcat 

        Doamne, Dumnezeul meu, nu știu să mă rog Ție, nu știu să cer ajutorul Tău, dar mă rog, îndură-Te de mine și vezi căderea mea! Și precum părinții înteleg cererile pruncilor lor, chiar de aceștia nu știu să le așeze în cuvinte, tot așa Te rog și pe Tine, ascultă nu cuvintele buzelor, ci pe ale inimii mele! Ridică-mă degrabă, Dumnezeule, ca să nu fiu înghițit de păcat! Ridică-mă degrabă, Dumnezeule, Cel ce ești Izvorul a tot binele și a toată virtutea! Vino în întâmpinarea mea, Dumnezeule, precum tatăl în întâmpinarea fiului risipitor! Eu sunt fiul cel risipitor, Doamne, și vreau să pun început bun mântuirii. Ajută-mă, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale îngerului meu păzitor și ale tuturor sfinților! Amin!

  

Rugăciune pentru mântuirea sufletului 

 

       Doamne şi Stăpânul vieţii mele, prea scump Mântuitor, Păstorul cel bun şi mult milostiv, ştiu şi recunosc, Doamne, că păcatele mele sunt atât de mari şi nenumărate, încât nu merit să fiu ascultat şi nici să primesc ceva bun de la Tine, căci rău înaintea Ta am făcut şi cu păcatele mele Te-am răstignit a doua oară, căci ce fel de păcate nu am făcut, ce fel de răutăţi nu am urzit şi ţesut, cu mintea, inima şi cu tot trupul şi sufletul meu! Iată, îmi stau pururea înainte şi le mărturisesc Ţie, Domnului şi Dumnezeului şi Împăratului meu!

      Ţie Îți spun toate neascultările mele de cuvântul adevărului Tău, de părinţii cei duhovniceşti şi de cei trupeşti, Ţie Îţi spun toate smintelile mele, toate desfrânările şi necurăţiile inimii mele, Ţie Îţi spun toate nelegiuirile şi păcatele mele, pe care le-am făcut fără frică şi ruşine de dreapta Ta Judecată, pe care le-am mărturisit duhovnicului şi iarăşi le-am făcut, toate păcatele mele cele de voie şi cele fără de voie, cele cu ştiinţă şi cu neştiinţă, cele din noapte şi din zi şi cele cu mintea şi cu gândul, păcatele de moarte şi cele strigătoare la cer şi cele împotriva Duhului Sfânt, păcatele cele mari şi cele mici şi mulţimea greşelilor mele. Aceste păcate stau pururea înaintea mea şi mă căiesc  şi zic din adâncul inimii mele: cum am putut eu să fac asemenea nelegiuiri, cum de nu m-am înfricoşat de mânia Ta cea dumnezeiască? Pentru aceasta, recunosc că sunt vinovat focului gheenei şi muncilor de veci, căci am păcătuit mult, greu şi fără de iertare. 

      Pentru toate păcatele mă căiesc din inimă, plâng şi sunt hotărât să nu le mai fac; ajută neputinţei mele! Eu sunt oaia cea pierdută, cheamă-mă, Mântuitorule, şi mă mântuieşte, fie-ţi milă de mine, Păstorule cel bun! Tu ai zis că nu cei sănătoşi au nevoie de doctor şi ştiu că pentru cei săraci şi păcătoşi ai venit. 

      Primeşte şi pocăinţa mea şi ajută-mă să nu mai păcătuiesc, caută cu milostivire, Doamne, Dumnezeule al cerului şi al pământului, şi dă-mi dezlegare de toate păcatele mele, pe care le ştii! Dezleagă-mă, cum ai dezlegat-o pe păcătoasa! Primeşte-mă ca pe fiul cel rătăcit şi încredinţează-mă ca pe Pavel şi Petru de iertarea Ta!

      Iartă, Doamne, şi pe vrăjmaşii mei, care mă asupresc şi mă necăjesc, nu-i lăsa la pierzare! Dă-le şi lor întoarcere la calea Ta!

    Iartă, Doamne, păcatele cele din ştiinţă şi neştiinţă ale robului Tău, părintele duhovnic (numele), care mi-a deschis ochii sufletului, ca să cunosc calea Ta! Păzeşte-l de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi! Ţine-l sănătos şi mai lasă-l printre noi, ca să ne călăuzească pe calea mântuirii!  

      Îţi mulţumim, Doamne, că ne-ai apărat cu mâna Ta cea tare şi n-ai lăsat pe vrăjmaşii noştri să râdă de noi.  Îţi mulţumim că ai păzit cu Darul Tău şi pe părintele nostru duhovnicesc (numele).

      Întăreşte, Doamne, pe toţi fraţii şi surorile noastre şi toată comunitatea noastră ortodoxă! Călăuzeşte-ne pe toţi cu Harul Tău, până la capătul drumului, căci fără de Tine nu putem face nimic! 

     Vino în ajutorul nostru, Doamne, că suntem împresuraţi de spinii necazurilor de tot felul! Adu-Ți aminte, Doamne, că, deşi suntem păcătoşi, nu suntem vrăjmaşi ai Tăi, ci nişte neputincioşi!

       Scapă-ne de toţi vrăjmaşii Tăi, Mântuitorule, şi dă-ne cât mai multe prilejuri de a întoarce sufletele pe calea Ta!

       La Tine, Doamne, este toată nădejdea noastră, deşi nu suntem vrednici de mila Ta, dar Te ştim bun şi lesne iertător. 

      Te rugăm, mult milostive Doamne, dă-ne înţelepciune să deosebim binele de rău, să ne putem feri de tot ce nu este plăcut înaintea Ta, să ştim cum să vorbim şi să alegem numai cele plăcute Ţie, să dispreţuim toate deşertăciunile acestei lumi și să alegem numai cele plăcute Ție, ca să ne putem mântui! 

       Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, pentru rugăciunile oştirilor cereşti, cu ale sfântului înger, păzitorul meu, cu ale sfântului meu ocrotitor şi cu ale tuturor sfinţilor Tăi, că binecuvântat eşti, Doamne, de toate oştirile cereşti şi Ţie slavă înălţăm în toată vremea vieţii noastre, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin! 

  

Rugăciune a Sfântului Paisie Aghioritul 

        Adu-ți aminte, Doamne, de pacea lumii! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește Biserica și Ortodoxia noastră! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe patriarhul nostru, cu turma sa! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe toți ortodocșii de pretutindeni, clerici și mireni! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe părintele nostru duhovnic! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește armata noastră! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe cârmuitorii neamului nostru! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe cei ce ne urăsc, pe cei ce ne iubesc și pe cei ce se roagă pentru noi! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe părinții, epitropii (tutorii) și dascălii noștri! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește rudele noastre cele după trup și după duh! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește bătrânețile și pe cei ce sunt părăsiți și singuri! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pruncii, pe toți cei slabi și neocrotiți! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește tineretul din școli! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe tinerii noștri! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe alcoolici, pe cei ce se droghează și pe cei ce fumează! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește toate familiile ortodoxe! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe surorile noastre ce poartă prunci în pântece! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește văduvele și orfanii! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe soții aflați în despărțire și pe toți cei încercați, frați și surori! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe cei bolnavi trupește și sufletește! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe cei ce se ostenesc în sfintele mănăstiri și parohii! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe evlavioșii închinători ai sfintelor mănăstiri și parohii! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe cei ce călătoresc pe uscat, pe ape, prin văzduh și pe cei robiți și deznădăjduiți! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe cei aflați în doliu și în întristări, frați ai noștri! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe judecători și politicieni! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe cei rătăciți și pe cei ce batjocoresc Ortodoxia noastră! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne și ne dăruiește vremuri pașnice! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, păzește-ne de boală, mânie, primejdie și luminează pe doctori și pe toți cei ce lucrează în spitale! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, păzește-ne de foamete, de nevoie și de necaz! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, păzește-ne de secetă, de foc și de cutremur! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, păzește-ne de potop, de revărsări de ape și de înghețuri! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, odihnește sufletele părinților, fraților, rudelor, moșilor și strămoșilor noștri! 

        Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine, păcătosul!

  

Suspinarea în rugăciune către Domnul

 a ieroschimonahului Partenie din Kiev 

       Când, amărât de boală, voi simţi apropierea sfârşitului meu pământesc, Doamne, miluieşte-mă! 

       Când sărmana inimă, prin ultimele bătăi, se va tângui în chinurile morţii, Doamne, miluieşte-mă! 

       Când ochii mei, pentru ultima oară, se vor umezi de lacrimi la gândul că în toată viaţa mea te-am mâniat prin păcatele şi fărădelegile mele, Doamne, miluieşte-mă! 

       Când bătăile dese ale inimii vor grăbi ieşirea sufletului meu, Doamne, miluieşte-mă! 

       Când gălbeneala feţei mele şi răceala trupului meu vor săgeta cu frică pe cei din preajmă, Doamne, miluieşte-mă! 

       Când mi se va întuneca privirea, se va tăia glasul şi-mi va împietri limba, Doamne, miluieşte-mă! 

       Când vedenii înfricoşătoare vor face să deznădăjduiesc în milostivirea Ta, Doamne, miluieşte-mă! 

       Când sufletul meu, împovărat de amintirile păcatelor săvârşite şi de frica judecăţii Tale, nu va mai fi în stare să lupte cu duşmanii mântuirii mele, care se vor sili să mă tragă de partea întunericului şi a chinurilor, Doamne, miluieşte-mă! 

        Când sudoarea morţii va acoperi trupul meu, iar sufletul în chinuri sfâşietoare se va depărta de el, Doamne, miluieşte-mă! 

        Când întunericul morţii va acoperi privirea mea de lucrurile acestei lumi, Doamne, miluieşte-mă!

        Când în trupul meu vor înceta toate simţurile, voi încremeni şi voi împietri: Doamne, miluieşte-mă! 

        Când la auzul meu nu vor mai ajunge vorbele şi sunetele de pe pământ, Doamne, miluieşte-mă! 

        Când voi asculta judecata cea dreaptă a Ta, care va hotărî viața mea veşnică, Doamne, miluieşte-mă! 

        Când trupul meu, părăsit de suflet, se va face pradă viermilor şi stricăciunii şi, în sfârşit, toată alcătuirea mea se va preface în țărână, Doamne, miluieşte-mă! 

        Când glasul trâmbiţei îi va trezi pe toţi la cea de-a doua venire şi se va deschide cartea faptelor mele, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul Tău rob (numele)! 

        În mâinile Tale, Doamne, îmi dau duhul. Amin!

 

Rugăciune către Maica Domnului „Sporirea minţii” 

    Preacurată Născătoare de Dumnezeu, casa pe care înţelepciunea lui Dumnezeu Şi-a zidit-o, dătătoarea darurilor duhovniceşti, ceea ce de la cele lumeşti la cele dinainte de lume mintea noastră o înalţi şi pe toţi la cunoştinţa înţelepciunii îi ridici, primeşte această cântare de rugăciune de la noi, nevrednicii tăi robi, care, cu credinţă şi cu smerenie, ne închinăm în faţa preacinstitei tale icoane! Înduplecă-L pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să le dea mai marilor noştri înţelepciune şi putere, judecătorilor, dreptate şi necăutare la faţa omului, păstorilor, înţelepciune duhovnicească, râvnă şi bună pază a sufletelor noastre, învăţătorilor, smerită înţelepciune, fiilor, ascultare, şi nouă tuturor, duhul chibzuinţei şi al evlaviei, duhul smereniei şi al blândeţii, duhul curăţiei şi al adevărului. Şi acum, Maică prealăudată, dă-ne bună sporire a minţii, pe cei aflaţi în vrajbă şi în dezbinare împacă-i, uneşte-i şi pune între ei o legătură de iubire nedespărţită, pe cei rătăciţi din nesocotinţă întoarce-i spre lumina adevărului lui Hristos, povăţuieşte-i în frica de Dumnezeu, în hărnicie și înfrânare și dă-le cuvântul înţelepciunii şi cunoştinţe folositoare de suflet celor ce le cer, luminează-ne cu bucuria cea nepieritoare, ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită decât serafimii! Iar noi, văzând faptele minunate şi preachibzuita înţelepciune a lui Dumnezeu în lume şi în viaţa noastră, să ne înstrăinăm de deşertăciunea pământească şi de prisositoarele griji lumeşti şi să ne ridicăm minţile şi inimile spre cer, pentru ca, prin ocrotirea şi ajutorul tău, laudă, mulţumire şi închinare pentru toate să-I aducem întreit slăvitului Dumnezeu şi Ziditorului tuturor, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

„Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel”! (Ioan 12:13)


 

Duminica Floriilor - semnificații, tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocşi prăznuiesc, astăzi, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele și care ne amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot astăzi îi serbăm pe toți aceia care poartă nume de flori.

Duminica Floriilor, menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc și deschide „Săptămâna Mare” sau „Săptămâna Patimilor”, care pregătește Paștile. 

„Floriile sunt motiv de bucurie pentru ortodocșii români și în fiecare an retrăim parcă intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, smerit pe asin. Încărcată de semnificații, această sărbătoare are parte, pe tot cuprinsul țării, de obiceiuri și tradiții, care creează de secole o conexiune profundă între noi toți, continuând să ne definească. În această zi îi sărbătorim și pe cei care poartă nume de flori și le transmit cele mai bune gânduri și un sincer „La mulți ani”!


_______

Sărbătorii Floriilor îi precede Sâmbăta lui Lazăr, înviat de către Iisus Hristos, la patru zile de la moartea acestuia. După această minune, Mântuitorul va fi așteptat și aclamat de mulţimile care l-au întâmpinat cu ramuri de finic la porţile cetăţii Ierusalimului. Astăzi, în amintirea acestei întâmpinări, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie și le împart creștinilor, care le păstrează peste an pentru a fi folosite la vindecarea diferitelor boli.

Însă tradițiile și obiceiurile specifice Floriilor diferă de la o zonă la alta. Astfel, în ajunul acestei zile, în Muntenia și Dobrogea se făcea un ceremonial complex, după modelul colindelor, dedicat lui Lazăr sau Lăzărică, zeitate a vegetației. Fetele obișnuiau să caute a afla prin diferite metode, dacă se vor căsători sau nu în anul în curs.

În anumite regiuni, la miezul nopții, fetele fierb busuioc, iar apa este folosită în ziua de Florii pentru a-și spăla părul, care astfel va fi frumos și strălucitor. 

În această zi, gospodina casei scoate în curte veșmintele și le scutură de praf, în mod simbolic de tot ceea ce este rău.

Tot astăzi se mănâncă pește și, în diferite zone ale țării, se coace un număr de pâini echivalent cu cel al membrilor familiei, forma și mărimea fiind în funcție de vârsta celui căruia îi este atribuită.

7 lucruri pe care trebuie să le păstrezi în mare taină:


 

7 lucruri pe care trebuie să le păstrezi în mare taină! Primul lucru pe care trebuie să-l ţii secret sunt planurile de viitor

1. Primul lucru pe care trebuie să-l păstrați în secret sunt planurile de viitor. Nu spuneți nimănui până planurile nu se vor îndeplini. Orice idee nu este ideală și are unele puncte slabe, în care se poate lovi foarte ușor.

2. Al doilea lucru despre care este bine să nu spuneți nimic, sunt faptele de milostenie. Un lucru bun este o raritate în această lume și de aceea trebuie păzit foarte bine. Nu vă lăudați cu faptele bune. Mândria va înlătura tot binele care a venit din această milostenie.

3. Al treilea lucru despre care nu trebuie să vorbim o reprezintă nevoinţa noastră. Nu relataţi tuturor despre limitele dvs. în alimentație, somn, rugăciune etc. Asceza fizică aduce foloase dacă este în coordonare cu starea emoțională.

4. Al patrulea lucru despre care trebuie să tăcem este curajul și bărbăția noastră. Unii au încercări interioare, alții încercări exterioare. Încercările exterioare se observă, de aceea oamenii primesc medalii, însă dacă au fost depășite anumite încercări interioare nimeni nu le poate observă și de aceea nici nu aveți premii pentru ele.

5. Al cincilea lucru sunt cunoștințele duhovnicești. Acestea au diferite niveluri și trebuie dezvăluite doar la un anumit nivel de pregătire. Principala greșeală a începătorilor este dorința de a împărtăși celorlalţi propria starea duhovnicească, care în loc să le aducă liniște, le aduce tulburare.

6. Al șaselea lucru despre care nu trebuie vorbiţi sunt problemele familiale. Țineți minte: cu cât mai puțin veți vorbi despre problemele din familia dvs. cu atât ea va fi mai puternică și mai stabilă. Cearta este îndepărtarea energiei negative care se adună în procesul de comunicare.

7. Al șaptelea lucru despre care nu trebuie să vorbiți sunt cuvintele urâte pe care le-ați auzit. Puteți să vă murdăriți încălțămintea sau puteți să vă murdăriți conștiința. Dacă veniți acasă și spuneți tot ce ați auzit de la un necioplit pe stradă, nu vă va deosebi de acea persoană care a venit acasă și nu s-a descălțat.
***
Rugăciune pentru mântuire

Dumnezeul meu, cred întru Tine şi mă rog Ţie, în­tă­reşte-mi credinţa! Te iubesc, dar sporeşte-mi dra­gos­tea! Mă pocăiesc, dar fă-mi căinţa să prisosească! Te slăvesc ca pe întâiul meu Început! Te doresc ca pe cea mai înaltă dorinţă a mea! Îţi mulţumesc, ca Bine­fă­că­torului meu celui veşnic! Te chem ca pe puternicul meu Apărător. Dumnezeul meu, binevoieşte şi povăţuieşte-mă cu în­ţe­lepciunea Ta, călăuzeşte-mă cu dreptatea Ta, mân­gâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu pute­rea Ta. Îţi închin, o, Dumnezeule, gândurile, faptele, sufe­rin­ţele mele, ca în viitor să mă gândesc la Tine, să gră­iesc de Tine, să lucrez după voia Ta, să sufăr pentru Tine. Doamne, eu voiesc ceea ce voieşti Tu, pentru că Tu voieşti să mă supun voii Tale şi făgăduiesc să fac tot ceea ce voieşti Tu. Te rog, cu umilinţă, luminează-mi mintea, oţe­leş­ te-mi voia, curăţeşte-mi trupul şi sfinţeşte-mi sufletul! Dumnezeule Preabun, ajută-mă să mă curăţesc de greşelile trecute, să biruiesc ispitele viitoare şi să lucrez cuvenitele virtuţi. Umple inima mea de dragoste pentru bunătatea Ta, de ură pentru greşe­lile mele, de râvnă pentru binele aproapelui şi de defăimare pentru de­şer­tăciunile lumii. Fă-mă să fiu supus mai-marilor mei şi cu­ dragoste către cei mai mici, credincios prietenilor şi iertător vrăjmaşilor mei. Vino, Atotputernice, întru ajutorul meu, ca să bi­ru­iesc cele şapte păcate de căpetenie, care sunt pricina tu­tu­ror păcatelor. Să biruiesc adică: mân­dria, prin sme­re­nie creştinească; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste şi bucurie pentru binele aproa­pe­lui; desfrânarea, prin înfrâ­nare şi curăţie; lăcomia, prin cumpătare; mânia, prin răbdare; lenea, prin băr­bă­ţie creştinească. Asemenea să biruiesc şi toate cele­lal­te păcate şi patimi ce izvorăsc din acestea. Şi-mi dă virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Dumnezeul meu, fă-mă înţelept întru lucrările mele, curajos în primejdii, răbdător în nenorociri şi smerit în propăşire. Nu mă lăsa să uit vreodată a fi cu lua­re amin­te la rugăciuni şi în biserică, cumpă­tat la masă, repede la împlinirea datoriilor şi statornic în hotărâri. Doamne, insuflă-mi grija să am totdeauna conştiinţă dreaptă, înfăţişare cuviin­cioasă, vorbire folositoare şi purtare în bună rânduială. Dă-mi harul Tău, ca să mă deprind a-mi stăpâni tot­dea­una patimile, a mă învrednici de darurile Tale, a pă­zi legea Ta şi a dobândi mântuirea. Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătăţile pămân­teşti şi cât de mari sunt cele cereşti, cât de scurt este tim­pul aces­tei vieţi şi cât de nemărginită este veşni­cia. Aju­tă-mi să fiu întot­deauna gata de moarte şi să mă cu­tre­mur de ju­de­cata Ta, să scap de chinurile cele veşnice şi să do­bân­desc raiul prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor