Sărut dreapta, părinte! Am și eu o întrebare: în Sâmbăta lui Lazăr se mănâncă icre? Vă doresc o zi binecuvantată!
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Doamne ajută!
Cezar-Constantin, problema aceasta este destul de dezbătută. În unele regiuni ale țării se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazăr, iar în altele, nu. Unii preoți spun că se mănâncă, iar alții că nu. Să nu te mire ambivalența aceasta!
Problema pleacă din cauza următoarei situații:
În Tipicul cel Mare scrie așa: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și dacă avem icre atunci să se dea fiecăruia toate câte trei lingurițe și să bea vin”, însă în Triod, cartea de slujbe esențială pentru perioada în care ne aflăm, se spune: „La masă mâncăm fiertură cu untdelemn și bem și vin” (Tridoul, Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București, 1986, p. 459). Așadar, în Triod nu se menționează nimic despre icre.
De aici se deschide o întreagă discuție, cu argumente pro și contra, mai mult sau mai puțin „valabile”. Cert este că și cei care susțin că se mănâncă icre în Sâmbăta lui Lazar și cei care susțin că nu se mănâncă au argumentele lor.
Eu nu vreau să intru în vreo polemică pro sau contra. Până la urmă, fiecare trebuie să facă și după cum îi dictează conștiința. Teologii cu pregătire mai amplă decât a mea pot dezbate pro și contra.
Părerea mea umilă este ca mai bine să nu se consume icre în această zi. Deși înțeleg și argumentele pro, totuși, strict personal, cred că este cel mai bine să așteptăm frumoasă zi a Intrării Domnului în Ierusalim, pentru a ne bucura deplin de dezlegarea la pește (care, bineînțeles, include și icrele).
Repet, este strict părerea mea și nu cred că dețin adevărul absolut. Dar, până când Biserica nu se va exprima oficial cu privire la aceasta, până când în calendarele noastre nu va fi menționată această eventuală dezlegare, cred că e mai bine să păstrăm rânduiala general valabilă și specifică Bisericii Ortodoxe Române, care spun că în Postul Mare se dezlegă la Pește numai de Buna Vestire și Duminica Floriilor. Până la urmă, mai bine să fie dezlegare și să nu mănânc, decât să nu fie dezlegare și să mănânc. Chiar dacă Tipicul face referire la aceasta, câtă vreme nu este o practică generalizată în Biserica noastră, cred că mai bine ar fi de evitat.
Postim cum postim, ne rugăm cât ne rugăm (niciodată suficient), mai avem mult de „lucrat” la viața noastră duhovnicească, astfel încât nu cred că trebuie să ne împiedicăm de un astfel de detaliu.
Așadar, nu pot să îți spun cu toată fermitatea dacă se mănâncă sau nu icre în Sâmbăta lui Lazăr, însă cu cea mai mare convingere te pot sfătui să nu mănânci și să aștepți Duminica Floriilor.
Un părinte a răspuns la aceeași întrebare așa: „O dezlegare generoasă în tot postul este dezlegarea la iubire curată, la milostenie, la zâmbet, fapte bune, smerenie, bucurie, pace, înţelegere. Celelalte le putem mânca bine merci peste o săptămână.”
Dacă răspunsul meu nu te lămurește, îmi pare rău. Pentru conștiința ta poți să îți întrebi părintele duhovnic și să faci așa cum îți va spune!
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Având în vedere faptul că în ultimii ani am avut în mod constant dezbateri pe acest subiect în secțiunea de comentarii de la această întrebare, sintetizez aici situația actuală cu privire la chestiunea dezlegării la icre în Sâmbăta lui Lazăr.
Există trei abordări :
1. Tipicul Sfântului Sava prevede dezlegarea la numai 3 lingurițe de icre;
2. Tipicul editat în ultimii ani de către Patriarhia Română (inclusiv ediția 2018) specifică faptul este dezlegare la icre (fără a mai fi amintite cele 3 lingurițe, așa cum erau meționate în edițiile mai vechi);
3. Abordarea „tradițională”, prin care se susține că nu se dezleagă la icre în această zi.
Având în vedere cele de mai sus, reiau îndemnul ca fiecare creștin interesat de acest subiect să își întrebe duhovicul cu privire la acest subiect și să procedeze după cum va fi sfătuit.
Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!