ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
sâmbătă, 16 martie 2024
Care sunt virtuțile sufletului și care ale trupului
Filocalia II
Întrebări, nedumeriri și răspunsuri
Întrebarea 1:
Care sunt virtuțile sufletului și care ale trupului?
Răspuns:
Virtuțile sufletului sunt acestea: iubirea, smerenia, blândețea, îndelunga răbdare, îngăduința, nepomenirea răului, nemânierea, neînfurierea, nezavistia, nejudecarea; necăutarea la slăvi, milostenia, neprihănirea, neiubirea de argint, compătimirea, lipsa de trufie, lipsa de mândrie, străpungerea inimii.
Iar virtuțile trupului sunt: culcarea pe jos, privegherea, postul, înfrânarea, sărăcia, neîmprăștierea.
DESCOPERIRE DUMNEZEIASCĂ despre clipa MORȚII, a sfântului NIFON.
Un oarecare frate a întrebat pe cuviosul Nifon, zicând: «Mă rog să-mi spui, oare este durere și silă atunci când se desparte sufletul de trupul său, sau iese cu ușurință și cu liniște?».
Atunci cuviosul Nifon i-a răspuns: «Fiule, pe câtă vreme încă n-am murit, ce pot eu să știu, însă după descoperirea ce mi s-a făcut, îți voi spune ție, dar să iei aminte. Sunt unii dintre cei drepți care au moarte amară și iarăși sunt unii dintre cei păcătoși care au moarte lină.
Deci, să știi că prin greutatea și amarul ce pătimesc drepții la moarte, li se ridică amarul greșelilor pe care le au ca niște oameni ce sunt, căci nimeni nu este fără de păcat, decât numai unul PREABUNUL DUMNEZEU.
Iar dulceața și liniștea de la moartea unora care sunt păcătoși, face să li se șteargă și puținul bine pe care de multe ori cu silă îl fac în viață.
Și așa, iată, cel drept iese cu totul curat din viața asta, iar cel păcătos merge cu totul lipsit de orice bunătate.
Dar să știi, fiule, că deși s-ar arăta amară moartea celui drept, asta este pentru puțină vreme, căci el, după aceea se bucură și se veselește în veci, Iar la cel păcătos chiar de se arată moartea ușoară (și cu dulceață) ea trece îndată și pe urmă se arde și se pedepsește veșnic în focul cel nestins.
Mai putem vedea uneori și că unii făcători de rele au moarte amară și numaidecât se trimit în muncile iadului. Iar unii dintre cei drepți au moarte ușoară și se trimit îndată la viața cea veșnică.
Multe sunt judecățile PREABUNULUI DUMNEZEU prin care se socotește sfârșitul potrivit cu viața fiecăruia.
Dar nu trebuie să ne speriem de moarte, ci de ceasul judecății.
Atunci când se desparte sufletul de trup îl iau pe el o mulțime de Îngeri, căci atunci aleargă împreună și Îngerii cei care păzesc neamul creștinesc și iscodesc ca să vadă ce va fi cu sufletul acela. Se adună de asemenea și o mulțime de demoni și stau atunci de față.
Îngerii scot la iveală faptele Iui cele bune, iar demonii pe cele rele, Deci, se iau atunci la întrecere amândouă părțile și așteaptă până vine hotărârea de sus, fie spre mântuire, ori spre osândire.
Nu-ți poți închipui în ce chin și în ce durere și strâmtorare se află atunci Sufletul! Socotind el în sine că hotărârea poate fi spre osândă, încremenește de frică.
Când însă socoate că va fi spre mântuire, se mângâie în sine, înălțându-și adesea mâinile în sus, se roagă ca să nu fie dat în mâinile demonilor întunecați.
Atunci și Îngerii sunt neliniștiți, așteptând hotărârea mântuirii cu nerăbdare.
Iar duhurile cele necurate așteaptă să primească hotărârea pierzării.
Deci, unde va hotărî DREPTUL JUDECĂTOR, acolo va fi slobozit sufletul, adică ori în mâinile dumnezeieștilor Îngeri spre mântuire, ori a viclenilor demoni spre pierzare.
Fiule, aceasta este groaza și teama de a nu fi judecat spre osândă și de a nu cădea în mâinile viclenilor demoni, căci a muri este lucru firesc și de obște pentru toți, iar ceasul când va auzi porunca PREABUNULUI DUMNEZEU chinuiește mai mult sufletul, care tremură ca nu cumva să-l ajungă hotărârea care duce la pierzare.»
Postul Mare a Învierii, 18 martie - 4 mai. Calendarul zilelor de post. 48 de zile de pocăință și schimbare lăuntrică. Ajută-ne Doamne!
Doamne ajuta, numai ca dezlegare la peste este pe 25 martie, la Bunavestire, nu pe 7 aprilie, dupa calendarul vechi!
Dumnezeu va avea grijă! El știe cu adevărat ce este bine și ce este rău pentru noi. Mulți medici din păcate nu mai au studiile necesare și mai dau informații nereale
Postul Mare a Învierii, 18 martie - 4 mai. Calendarul zilelor de post. 48 de zile de pocăință și schimbare lăuntrică. Ajută-ne Doamne!
Postirea ;
,, Postul n-are nicio treabă cu ce fac alții.
E strict o alegere personală și nu este obligatoriu...
A mânca ,, de dulce " în perioada postului nu este o infracțiune, nici o depravare.
Nu-i mai judecați pe cei care nu țin post.
Și nu-i mai judecați nici pe cei care țin post.
Postul presupune neapărat și bunătate, cumințenie și respect față de semeni.
Și smerenie.
Postul n-ar trebui să fie un act de bravură și nici motiv de ceartă și dezbinare între oameni.
Nici trufie.
Mai nou există conflicte între cei care țin post și cei care nu țin, între vegetarieni și cei care consumă carne și se pare că unii nu înțeleg că fiecare are dreptul să facă alegeri după bunul plac.
Ține post și taci.
Fii vegetarian și taci.
Nu strâmba din nas și nu privi de sus când vezi că alții au ales altfel decât tine.
Nu te purta de parcă tu ai fi fără păcat, de parcă tu te-ai născut perfect și nu te-ai confruntat niciodată cu slăbiciuni omenești. Nu-i trata fără respect pe cei care au ales altfel. Dacă Dumnezeu îi îngăduie, cine te crezi tu să-i judeci și să-i anulezi ?
Privește în farfuria ta, în casa ta și în sufletul tău.
Pentru alegerile celorlalți nu ești tu răspunzător, nu vei plăti tu, nu vei fi judecat.
Nu mâncăm animale, dar ne mâncăm între noi !"
,, Slăbește, bucură-te și taci !
Lasă-te de fumat, bucură-te și taci !
Curăță ograda ta, bucură-te de curățenie și lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuși l-a pus. Căci între vecin și gunoiul din curte există o relație ascunsă, niște emoții pe care nu le cunoști, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată și cauze ce vor rămâne, poate, pentru totdeauna ascunse minții și inimii tale".
P. S.
Și totuși...
- Parinte... dacă nu țin post părinte, pățesc ceva?
-Nu pățești nimic! Nu te trăznește Dumnezeu din senin și nici nu te dă popa afară din biserică.....
-Și atunci, care-i treaba cu postul ăsta?
-Fii atent ! Cînd te duci la o nuntă ce faci?
-Mă spăl și mă îmbrac la patru ace!
-De ce?
-Pentru că nu mă pot prezenta în fața mirilor murdar și îmbrăcat nașpet.
-Atunci trebuie să înțelegi că nu ai cum să te prezinți altfel în fața Mirelui Hristos, decît cu trupul, inclusiv burta curățite prin post și sufletul îmbrăcat la patru ace cu milostenie și rugăciune.
-Acum m-am prins. Mulțumesc părinte. Cum le faci dumneata pe toate ușor de înțeles.
-Mă bucur! ☺️
Alex Andru
... Bunătatea naște bunătate, iar răutatea... răutate.
Odată, pe când turcii tot cucereau lumea, a fost ocupată o mică insulă. Cum turcii voiau să scape de greci, i-a adunat în curtea învățătorului de la singura școală existentă și se pregăteau să-i execute. Cum oamenii erau așezați la zidul casei, comandantul plutonului, care aștepta să dea ordinul de execuție, văzu în grădină un butuc ce avea struguri foarte frumoși, unii chiar buni de mâncat. Având timp, până prizonierii erau așezați la zid, a dat să ia un strugure, când auzi un strigăt dintre cei ce așteptau să fie executați:
ohi, ohi, ohi... Adica: nu, nu, nu... Ieri i-am stropit și sunt otrăvitori. Atunci comandantul îl întrebă surprins pe condamnat: cum,... eu voi da ordin sa fii executat și ție …... Bunătatea naște bunătate, iar răutatea... răutate.
Odată, pe când turcii tot cucereau lumea, a fost ocupată o mică insulă. Cum turcii voiau să scape de greci, i-a adunat în curtea învățătorului de la singura școală existentă și se pregăteau să-i execute. Cum oamenii erau așezați la zidul casei, comandantul plutonului, care aștepta să dea ordinul de execuție, văzu în grădină un butuc ce avea struguri foarte frumoși, unii chiar buni de mâncat. Având timp, până prizonierii erau așezați la zid, a dat să ia un strugure, când auzi un strigăt dintre cei ce așteptau să fie executați:
ohi, ohi, ohi... Adica: nu, nu, nu... Ieri i-am stropit și sunt otrăvitori. Atunci comandantul îl întrebă surprins pe condamnat: cum,... eu voi da ordin sa fii executat și ție îți pasă că o să mor?
Da domnule, eu sunt Creștin și nu vreau să te am pe conștiință!... Impresionat, turcul a dat ordin să fie eliberați grecii și i-a cruțat!
Quot errat demonstrandum!... Bunătatea naște bunătate!...
Sinaxar 17 Martie
Sinaxar 17 Martie
În această lună, în ziua a şaptesprezecea, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Alexie, omul lui Dumnezeu.
Preacuviosului părintele nostru Alexie s-a născut la Roma, fiind singurul copil al patricianului Eufimian şi al Aglaidei, care erau de neam nobil şi bogaţi. Ajungând la vârsta potrivită, tatăl său i-a ales soţie, pregătindu-i cămara de nuntă. După căsătorie, când a intrat în cămara de nuntă, în care se găsea soţia lui, în loc să rămână acolo cu ea, şi-a scos inelul său şi dându-i-l şi binecuvântând-o, a ieşit în ascuns din casă şi a plecat îndată la Edesa. Şi venind la biserica de aici, a rămas pe lângă ea timp de optsprezece ani, îmbrăcat cu haine sărace şi zdrenţuite, hrănindu-se din mila şi îndurarea celor ce veneau la biserică.
Mai târziu a plecat de acolo, căci nu se mai putea să rămână mai multă vreme ascuns, din cauza virtuţilor lui, fiindcă mulţi, înţelegân-du-i viaţa lui virtuoasă, veneau mereu la el şi-l stânjeneau, şi a voit să se ducă în Tarsul Ciliciei, la biserica sfântului apostol Pavel, dar nu şi-a putut împlini această dorinţă, deoarece corabia cu care călătorea, împinsă fiind de vânt, a fost îndrumată într-altă parte. Ajungând deci la Roma, a venit la casa părinţilor lui. Aici, nemaifiind cunoscut de nimeni, îşi petrecea viaţa înaintea porţii casei sale, luat în derâdere şi batjocorit de înşişi servitorii lui, pătimind atât de mult, cât poate pătimi un om străin lipsit de orice îndrăzneală din partea unor oameni petrecăreţi şi gălăgioşi. Când a simţit că i se apropie fericitul sfârşit, a cerut o bucată de hârtie şi a scris pe ea cine este şi unde s-a născut. Şi a păstrat această hârtie la el, până când împăratul Onoriu, după o descoperire dumnezeiască, venind la el, l-a găsit dându-şi duhul. Şi rugându-se de el şi luând de la el scrisoarea şi citind-o în auzul tuturor, au cunoscut cu toţii cele cu privire la el. Deci, toţi fiind cuprinşi de spaimă, au luat şi au îngropat cu cinste şi cu mare cuviinţă sfintele lui rămăşite în biserica sfântului apostol Petru, moaştele lui răspândind după aceea miruri cu bun miros şi vindecări tuturor celor ce se apropiau de ele.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Pavel, care, pentru sfintele icoane, în foc s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului Teostirict Mărturisitorul, care în pace s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Marin, care de sabie s-a săvârşit.
Sfântul Marin, din dragoste mistuitoare pentru Mântuitorul Hristos, a distrus un templu al idolatrilor în timpul unui festival păgân, călcând în picioare sacrificiile lor şi declarându-se creştin. După ce a fost crunt torturat, sfântului i s-a tăiat capul.
Tot în această zi s-a întâmplat şi pedeapsa înfricoşătoare a cutremurului, care, cu iubire de oameni, a fost adusă asupra noastră şi din care, mai presus de orice nădejde, ne-a izbăvit pe noi Domnul cel iubitor de oameni. Şi s-a întâmplat aceasta în vremea împăratului Constantin.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Patrick, Episcopul şi Iluminătorul Irlandei (383-461).
Sfântul Patrick, Iluminătorul Irlandei s-a născut în jurul anului 385, fiul lui Calpurnius, un colector de taxe roman. El a trăit în satul Bannavem Taberniae, undeva la gura râului Severn din Wales. Când Patrick avea 16 ani, ţinutul a fost atacat de piraţi şi el a fost unul din captivi. El a fost dus în Irlanda unde a fost vândut ca sclav şi pus să lucreze ca îngrijitor de porci pe un munte, numit Slemish în Antrim County. În perioada cât a fost sclav Patrick a învăţat limba irlandeză care i-a fost de folos mai târziu în misiunea lui viitoare.
El a trăit în rugăciune şi singurătate pe munte timp de 6 ani. Sf. Patrick a avut două viziuni: în prima i se arăta că se va întoarce acasă, iar în a doua vedenie i se spunea că vaporul lui este gata. Pornind pe jos, Patrick a parcurs două sute de mile de-a lungul coastei. Acolo a reuşit să se îmbarce pe vapor şi s-a întors în Marea Britanie la părinţii săi.
Puţin mai târziu, s-a dus la Gaul şi a studiat preoţia în Auxerre, sub Sf. Germanus (prăznuit în 31 iulie). În cele din urmă, a fost sfinţit episcop şi i s-a încredinţat misiunea în Irlanda, urmându-i Sfântului Paladie (prăznuit în 7 iulie). Sf. Paladie nu a avut prea mult succes în Irlanda. După un an, s-a dus în Scoţia, unde a murit în anul 432.
Patrick a avut un vis în care un înger a venit la el ţinând în mână mai multe scrisori. Alegând una pe care scria Vocea Irlandezilor, i-a auzit pe irlandezi cum îl chemau înapoi la ei.
Cu toate că Sf. Patrick a avut rezultate deosebite în propovăduirea Evangheliei, el nu a fost nici primul nici unicul misionar în Irlanda. El a ajuns acolo în jurul anului 432 (deşi nu se ştie sigur anul), cam la un an după ce Sf. Paladie şi-a început misiunea în Irlanda. Pe coasta de sud-est mai erau şi alţi misionari activi, dar Sf. Patrick a avut cea mai mare influenţă în răspândirea cuvântului Evangheliei. De aceea, a rămas cunoscut drept "Iluminătorul Irlandei".
Cartea sa autobiografică "Confesiuni" cuprinde multe din încercările şi dezamăgirile pe care acesta le-a trăit de-a lungul misiunii sale. Patrick i-a mărturisit odată unui prieten că era tulburat de un anumit păcat pe care l-a comis înainte de a împlini 15 ani. Prietenul l-a asigurat că Dumnezeu se va îndura de el şi îl va milostivi, susţinându-l în numirea lui ca episcop. Mai târziu, însă, prietenul l-a trădat dezvăluind secretul lui Patrick, în încercarea de a-l opri să devină episcop. Mulţi ani de atunci, Sf. Patrick încă mai plângea pentru prietenul său care l-a umilit public.
Sf. Patrick a înfiinţat multe biserici şi mănăstiri pe teritoriul Irlandei, dar convertirea poporului irlandez nu era o sarcină uşoară. Aceştia erau ostili şi de multe ori îl atacau pe Sf. Patrick, acesta înfruntând pericolul, insultele şi ocările care i se aruncau cu referire la statutul său de străin şi fost sclav. Se crede chiar că ar fi fost în pericol de moarte. În ciuda tuturor obstacolelor el a rămas fidel chemării sale şi a botezat mulţi oameni întru Hristos.
Epistola sfântului către Coroticus este o lucrare autentică. În aceasta el denunţă atacul celor din Coroticus asupra uneia din congregaţiile sale. Lucrarea Lorica este atribuită tot Sfântului Patrick. În scrierile sale, putem citi despre conştientizarea chemării sfântului de către Dumnezeu, precum şi hotărârea şi smerenia sa în îndeplinirea misiunii. El se considera "un păcătos", cel mai neştiutor dintre toţi, şi cel mai dispreţuit dintre toţi. El mulţumeşte lui Dumnezeu pentru reuşitele sale şi nu se bazează pe puterile sale. "Datorez totul lui Dumnezeu pentru că din mila Lui atâţia oameni s-au născut din nou întru El."
Pe vremea când a înfiinţat Scaunul Episcopal în Armargh în 444, Sf. Patrick a mai avut şi alţi episcopi care-l ajutau, mulţi preoţi şi diaconi locali, încurajând dezvoltarea monahismului.
Sf. Patrick este deseori înfăţişat ţinând în mână un trifoi, sau cu şerpi care fug de la el. El a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi. Cele trei frunze care cresc dintr-o tulpină l-a ajutat să explice conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane. Mulţi cred acum că povestea alungării şerpilor din Irlanda nu are nici un fond istoric.
Sf.Patrick s-a stins din viaţă în 17 martie 461 (unii spun că în 492). Sunt mai multe variante despre ultimele sale zile, dar mai mult legende. Muirchu spune că nu se ştie locul în care a fost îngropat Sf. Patrick. Sf. Columba din Iona (prăznuit în 9 iunie) spune că Duhul Sfânt i-a descoperit că Patrick a fost îngropat la Saul, locul primei sale biserici. O lespede de granit a fost amplasată pe locul tradiţional al mormântului său din Downpatrick în 1899.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Acatistul Sfântului Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu
Rugăciuni care se citesc înainte de orice Acatist
Condacul 1
Cuviosului și mult nevoitorului, al lui Hristos, Alexie, acum din suflet să-i aducem prinos de laude și cu dorire să-i strigăm: Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Icosul 1
Îngerii
din cer s-au mirat văzând nevoințele tale și răbdarea cea mare și,
primind duhul tău în lăcașurile cele preaînalte, de bucurie s-au umplut,
îndemnându-ne și pe noi a zice ție:
Bucură-te, că părinții i-ai părăsit pentru Hristos;
Bucură-te, că El te-a încununat frumos;
Bucură-te, că părinților tăi te-ai dăruit prin rugăciune;
Bucură-te, că ei mult s-au bucurat de tine;
Bucură-te, că mare mulțumire au dat lui Dumnezeu;
Bucură-te, că Domnul a primit rugăciunea lor;
Bucură-te, că toată cetatea s-a bucurat de nașterea ta;
Bucură-te, că părinții tăi mult s-au mângâiat;
Bucură-te, că pentru aceasta pe Hristos au lăudat;
Bucură-te, că ești rodul rugăciunii;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 2-lea
Văzând părinții tăi frumusețea ta cea sufletească și trupească, s-au gândit a te împreuna cu nunta cea după legea firii, însă tu, arzând cu sufletul către Hristos, ai zis: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Logodindu-te
după dorul părinților tăi, ai intrat în cămară, însă, fiind tu cu
dragostea mai fierbinte către Dumnezeu, ai dat miresei tale brâul și
inelul și ieșind pe ascuns din cămară, ai purces la călătorie,
rugându-te neîncetat; iar noi zicem ție:
Bucură-te, că Domnul ți-a fost călăuză în cale;
Bucură-te, că spre Laodiceea ai călătorit;
Bucură-te, că pe Domnul cel dorit ai aflat;
Bucură-te, că de toată viața lumească te-ai înstrăinat;
Bucură-te, că chipul Mântuitorului ai căutat;
Bucură-te, că pe El în cetatea Mesopotamiei L-ai aflat;
Bucură-te, că acel chip mult te-a mângâiat;
Bucură-te, că toată averea ta la săraci o ai dat;
Bucură-te, că pentru aceasta plată de la Dumnezeu ai luat;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 3-lea
Începând tu a viețui în Biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, totdeauna postind și hrana ta împărțind-o la săraci, lumea s-a mirat de răbdarea ta zicând: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Locuind tu în cetatea Edesei, tot poporul, privindu-te ca pe un înger, a început a te lăuda zicând:
Bucură-te, că în Edesa ai petrecut șaptesprezece ani în post și rugăciuni;
Bucură-te, că în Biserica Maicii Domnului ai viețuit îngerește;
Bucură-te, că viața ta cea bună pe toți i-a minunat;
Bucură-te, că de cinstea lor pe ascuns te-ai depărtat;
Bucură-te, că, fugind, în Cilicia ai călătorit;
Bucură-te, că mâna lui Dumnezeu spre Roma te-a îndreptat;
Bucură-te, că ieșind din corabie în grija lui Dumnezeu te-ai dat;
Bucură-te, că în casa părintească neștiut de nimeni ai intrat;
Bucură-te, că de aceasta inima ta s-a mângâiat;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 4-lea
Întorcându-se tatăl tău de la curtea împărătească înconjurat de multe slugi și văzându-l tu pe el în așa mărire, și el, necunoscându-te pe tine, te-a miluit ca pe un sărac, iar tu, Cuvioase, ai mulțumit lui Dumnezeu din toată inima, cântând: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Începând,
Cuvioase, a locui în coliba mică din fața Palatului părintesc, neștiind
nimeni cine ești, adesea te rugai pentru cetate și popor, dar noi
mirându-ne de răbdarea ta zicem:
Bucură-te, că acea colibă mică ți-a fost lăcaș ceresc;
Bucură-te, că slugile tale te-au batjocorit;
Bucură-te, că fiind în atâtea rele nu ai cârtit;
Bucură-te, că pentru toate lui Dumnezeu ai mulțumit;
Bucură-te, că auzind plângerea miresei tale nu ai mâhnit-o;
Bucură-te, că auzind jalea lor nu te-ai milostivit;
Bucură-te, că de răbdarea ta mulți s-au folosit;
Bucură-te, că lor harul lui Dumnezeu le-ai hărăzit;
Bucură-te, că pentru aceasta raiul ai moștenit;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 5-lea
Văzând diavolul pornirea ta spre fapta bună, îndemna pe slugi să te batjocorească, să te lovească peste obraz cu palma și lături să toarne peste tine, dar tu, viteazule nevoitor, te întremai asupra lui cu rugăciunea, cântând lui Dumnezeu, Celui ce te întărea: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Mireasa
ta cea de Dumnezeu înțelepțită, neștiind unde te găsești și nevrând a
se despărți de soacra sa, ci ca o altă Rut, închizându-se în cămară,
adesea plângea, iar tu, auzind acestea prin fereastră, răbdai făcând
rugăciuni, pentru care minunându-ne strigăm:
Bucură-te, diamantul răbdării;
Bucură-te, turn neclintit de ispite;
Bucură-te, răbdătorule de chinuri;
Bucură-te, ostașule nebiruit;
Bucură-te, piatră nesfărâmată de lacrimile părintești;
Bucură-te, comoară nejefuită de bântuielile diavolești;
Bucură-te, aur lămurit prin răbdare;
Bucură-te, că te-ai făcut nouă scăpare;
Bucură-te, că prin tine mulți ne folosim;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 6-lea
Fiind tu fiu și moștenitor al casei părintești, primit-ai hrană din mâna slugilor tale, iar tu la alți săraci împărțind-o, te-ai hrănit cu pâine și cu apă, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Când
a voit Dumnezeu să te ia din cele trecătoare, ți-a descoperit ziua
mutării tale și tu, fiind vesel de aceasta, ai cerut hârtie spre a-ți
scrie viața, iar noi strigăm ție:
Bucură-te, că mult te-ai nevoit;
Bucură-te, că pe vrăjmașul l-ai biruit;
Bucură-te, că a ta viață tuturor ne-a folosit;
Bucură-te, că cele de aici pe toate de nimic le-ai socotit;
Bucură-te, că cele cerești ai dobândit;
Bucură-te, că timp de șaptesprezece ani nimeni nu te-a cunoscut;
Bucură-te, că toată viața în chinuri o ai petrecut;
Bucură-te, că la înălțimea raiului ai ajuns;
Bucură-te, rugătorule neobosit;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 7-lea
Apropiindu-se fericitul tău sfârșit și scriindu-ți toată viața ta, ai adăugat și aceasta, ca să te ierte părinții tăi pentru necazurile pe care le-ai pricinuit cu lipsa ta și, ținând hârtia în dreapta ta, ai adormit cântând: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Episcopul
Inocențiu, slujind în Biserica Sfinților Apostoli, a auzit glas din cer
zicând, în auzul tuturor, cum că tu ai adormit în Domnul și, neștiind
unde să te găsească spre rugăciune, s-a întors, zicând:
Bucură-te, omul lui Dumnezeu;
Bucură-te, prietenul Lui cel mare și curat;
Bucură-te, că din pruncie L-ai slujit;
Bucură-te, că pentru El pe toate le-ai disprețuit;
Bucură-te, că a ta petrecere a fost minunată;
Bucură-te, că toți ne-am spăimântat de aceasta;
Bucură-te, că ești pildă de răbdare pentru noi;
Bucură-te, că ne-ai adus pe noi la multă mirare;
Bucură-te, că de aici ne-am pornit spre a ta căutare;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 8-lea
Împăratul Honoriu și tot poporul, fiind strâns în biserică și auzind glasul dumnezeiesc chemându-te de sus și pe episcop îndemnându-l spre căutarea ta, de cutremur umplându-se, au căzut cu fețele la pământ, strigând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 8-lea
A
doua oară slujind episcopul, cu mult popor, a auzit iarăși glas
poruncitor zicându-i că în casa lui Eufimian este omul lui Dumnezeu și,
spăimântându-se toți, nu înțelegeau, iar noi zicem ție acestea:
Bucură-te, că episcopul spre a ta căutare s-a pornit;
Bucură-te, că împăratul Honoriu la casa părintească a venit;
Bucură-te, că prin rugăciunea lor te-ai descoperit;
Bucură-te, că de aceasta toată cetatea s-a bucurat;
Bucură-te, că diavolul văzând aceasta s-a tulburat;
Bucură-te, că îngerii mult s-au veselit;
Bucură-te, că prin tine cetatea s-a mântuit;
Bucură-te, că apărător de cetate te-au numit;
Bucură-te, grabnicule ajutător;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 9-lea
Neștiind Eufimian că în casa lui locuiești tu, comoara cea neprețuită, a zis împăratului: Viu este Dumnezeu, că eu nu știu pe nimeni în casa mea cu fapte bune care să știe a cânta: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Împăratul
și episcopul s-au pornit să vină spre casa ta, împreună cu tot clerul,
dar tatăl tău a ajuns mai înainte, gătindu-le loc, iar poporul,
nerăbdător a te vedea, a început a striga:
Bucură-te, ajutorul nostru cel grabnic;
Bucură-te, întărirea cetății noastre;
Bucură-te, izbăvitorul nostru din necazuri;
Bucură-te, rugătorule prea fierbinte pentru sufletele noastre;
Bucură-te, solitor către Dumnezeu;
Bucură-te, preabunule părinte;
Bucură-te, alesule de Dumnezeu;
Bucură-te, vasul Lui cel curat;
Bucură-te, oglindă neîntinată;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 10-lea
Întru mâhnire fiind cei ce se adunaseră în casa tatălui tău și neștiind unde să te găsească, iată, sluga aceea care era rânduită spre îngrijirea ta a zis în auzul tuturor că săracul din colibă a adormit, neștiind ei că tu ești cel care ai cântat: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Auzind
tatăl tău că săracul a adormit, a venit în căscioara ta cea plină de
Duhul Sfânt și, văzându-te pe tine adormit și ținând în mână hârtia și
nevrând s-o dai lor, a zis cu umilință:
Bucură-te, comoară ascunsă;
Bucură-te, că ai fost stâlp de foc;
Bucură-te, că ne-am înfricoșat de viața ta;
Bucură-te, că Părintele Ceresc a primit răbdarea ta;
Bucură-te, că ai fost înger în trup;
Bucură-te, că diavolul s-a batjocorit;
Bucură-te, că prin tine multă lume s-a mântuit;
Bucură-te, că mulți leproși s-au curățat;
Bucură-te, că noi de aceasta ne-am veselit;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 11-lea
Îngenunchind tot poporul la sfintele tale moaște cu multă smerenie și multe rugăciuni înălțând către Dumnezeu, te-ai milostivit spre ei și, dându-le hârtia cea scrisă, a înțeles dintr-însa că tu ești omul lui Dumnezeu și au strigat toți: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Mulțime de
popor văzând în curte maica și mireasa ta, Sfinte Alexie, nu înțelegeau
și, dându-și seama că acel sărac ești tu, fiul și soțul cel pierdut,
despletindu-și părul capului cu jale au alergat la coliba ta, vrând cât
mai curând a striga către tine:
Bucură-te, preaiubite;
Bucură-te, al mamei tale dorite;
Bucură-te, scumpule odor;
Bucură-te, al părinților tăi mângâietor;
Bucură-te, al miresei tale sfătuitor;
Bucură-te, al legii lui Dumnezeu păzitor;
Bucură-te, al slugilor tale de rău nepomenitor;
Bucură-te, al necazurilor primitor;
Bucură-te, al nostru mângâietor;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 12-lea
Aglaida, scumpa ta mamă, neștiind ce să facă la aflarea ta, să se bucure sau să se mâhnească, a alergat cu jale să-și vadă preaiubitul său fiu și, dând în lături poporul, a strigat cu plângere: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Scoțând
cinstitele tale moaște din coliba cea săracă, le-au pus în racla cea de
mult preț, dând cinstea cea cuviincioasă, ca unui mare nevoitor, și
privindu-ți fața ta cea îngerească au strigat către tine unele ca
acestea:
Bucură-te, că te-ai nevoit bărbătește;
Bucură-te, că acum te veselești cu îngerii;
Bucură-te, că ai biruit pe diavolul;
Bucură-te, că te rogi pentru noi către Domnul;
Bucură-te, că gonești duhurile cele viclene;
Bucură-te, că ologii prin tine își au umblarea;
Bucură-te, că leproșii prin tine se curățesc;
Bucură-te, că acum stai lângă Sfânta Treime;
Bucură-te, că acolo Îl vezi pe Domnul Hristos Cel dorit de tine;
Bucură-te, că pentru El ai luat fericit sfârșit;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul al 13-lea
O, Preabunule Părinte Alexie, cel ce ai lăsat casa părintească pentru Hristos, nu ne lăsa pe noi, cei cuprinși de multe ispite, ci te roagă pentru noi și ne împlinește cererile către mântuire, ca împreună cu tine să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)
Apoi iarăși se zice Icosul 1: Îngerii din cer s-au mirat văzând nevoințele tale…, Condacul 1: Cuviosului și mult nevoitorului, al lui Hristos…,
Icosul 1
Îngerii
din cer s-au mirat văzând nevoințele tale și răbdarea cea mare și,
primind duhul tău în lăcașurile cele preaînalte, de bucurie s-au umplut,
îndemnându-ne și pe noi a zice ție:
Bucură-te, că părinții i-ai părăsit pentru Hristos;
Bucură-te, că El te-a încununat frumos;
Bucură-te, că părinților tăi te-ai dăruit prin rugăciune;
Bucură-te, că ei mult s-au bucurat de tine;
Bucură-te, că mare mulțumire au dat lui Dumnezeu;
Bucură-te, că Domnul a primit rugăciunea lor;
Bucură-te, că toată cetatea s-a bucurat de nașterea ta;
Bucură-te, că părinții tăi mult s-au mângâiat;
Bucură-te, că pentru aceasta pe Hristos au lăudat;
Bucură-te, că ești rodul rugăciunii;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
Condacul 1
Cuviosului și mult nevoitorului, al lui Hristos, Alexie, acum din suflet să-i aducem prinos de laude și cu dorire să-i strigăm: Bucură-te, Cuvioase Părinte Alexie!
și se face otpustul.
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu
Troparul Sfântului Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, glasul al 8-lea
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Alexie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Troparul Sfântului Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, glasul 1
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Alexie. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Cântarea 1
glasul al 2-lea
Irmosul
Întru adânc a aşternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea prea întrarmată; iar Cuvântul, Întrupându-Se, a nimicit păcatul cel prea rău, Domnul Cel Preaslăvit; că Singur cu Slavă S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Călătorit-ai pe calea cea prea strâmtă, din tinereţe petrecând, înţelepte, viaţă curată şi cuvioasă. Pentru aceasta, lărgeşte-mi acum strâmtorarea minţii mele, ca să te laud pe tine, cel ce petreci în lărgimea raiului, Preacuvioase Părinte Alexie.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Dându-te cu totul lui Dumnezeu, fericite, ai trăit în afară de trup şi de lume, alegând mai degrabă, în locul bogăţiei celei trecătoare, pe cea cerească şi veşnică şi în locul patriei de aici, Sionul cel de sus.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Fiind născut ca şi Samuel, preafericite, ai dezlegat pântecele cel sterp al maicii tale; şi primind în pântecele inimii tale frica cea preacurată, ai născut prin credinţă duh de mântuire cu fapte bune şi dumnezeieşti.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fiul lui Dumnezeu, Cel împreună fără de început, te-a avut pe tine, Fecioară, ca pe o pricină a asemănării cu noi, aflându-te pe tine singură, curată, mai nevinovată decât toată făptura. Pentru aceasta, toate neamurile te lăudăm şi te fericim.
Cântarea a 3-a
Irmosul
Înflorit-a pustiul ca şi crinul, Doamne, Biserica cea stearpă din păgâni, prin venirea Ta; întru care s-a întărit inima mea.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Rănit fiind de dragostea curăţiei ai schimbat cămara cea de pe pământ cu Cămara Cerească şi dezmierdarea soţiei cu prea plăcuta asemănare cu îngerii.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Zgomotele cele din viaţă şi mulţimea bogăţiei le-ai părăsit şi te-ai înstrăinat de patria ta, Părinte Alexie, urmând sărăcia lui Hristos.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
În lacrimi, în osteneli şi în înfrânare ai căutat binele, preaînţelepte, când avea să-ţi vină lumina cunoştinţei şi să dea nepătimire inimii tale.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel dintru înălţime, nevăzut de îngeri, Preacurată, născându-Se jos din tine, Se vede Om desăvârşit, ca să dobândească din nou lumea cea pierdută.
Irmosul
Înflorit-a pustiul ca şi crinul, Doamne, Biserica cea stearpă din păgâni, prin venirea Ta; întru care s-a întărit inima mea.
Cântarea a 4-a
Irmosul
Venit-ai din Fecioară nu sol, nici înger, ci Însuţi Tu, Domnul Întrupat şi m-ai mântuit pe mine, tot omul. Pentru aceasta, strig Ţie: Slavă Puterii Tale, Doamne!
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Suferit-ai sărăcia, făcându-te cerşetor ca şi săracul Lazăr. Căci dorirea cea dumnezeiască, fericite, atrăgea inima ta cea dornică de bogăţia cea cerească.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Viaţa cea neîmbuibată şi lipsită de averi ai dorit, Sfinte Alexie, hrănindu-te numai o dată pe săptămână, pentru dragostea bucuriei celei nestricăcioase, preafericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Căutând să faci din inima ta Biserică a Domnului, ai iubit a şedea în casa Născătoarei de Dumnezeu, mărite şi a privi de-a pururea frumuseţile cele cereşti.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce ai hrănit cu lapte pe dătătorul laptelui, Fecioară, te rog satură şi inima mea, care este acum înfometată şi strâmtorată, cu toată cunoştinţa şi cu dumnezeiască umilinţă.
Cântarea a 5-a
Irmosul
Mijlocitor Te-ai făcut între Dumnezeu şi oameni, Hristoase Dumnezeule; căci prin Tine, Stăpâne, din noaptea necunoştinţei, către Părintele Tău, Începătorul luminii, ridicare am aflat.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu curgerile sfinţitelor tale lacrimi adăpându-ţi sufletul ai rodit spic cu adevărat însutit, bine păzit Lucrătorului Celui Nemuritor.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Văzutu-te-ai pe pământ următor petrecerii celor fără de trup cu înfrânarea ta cea desăvârşită, părinte, vrednicule de laudă şi cu stăruinţa în rugăciune, prin care te-ai luminat.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu focul rugăciunilor ai ars materia păcatului, înţelepte şi cu privegheri de noapte toată dezmierdarea ai adormit-o; şi adormind, te-ai mutat la lumina cea neînserată.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Ce locuieşte în lumină, în sfânt pântecele tău a locuit, Preacurată, ca să mântuiască lumea cea pierdută în întunericul necunoştinţei. Pe Care roagă-L să lumineze pe toţi cei ce te laudă pe tine.
Cântarea a 6-a
Irmosul
De adâncul greşelilor fiind înconjurat, chem adâncul milostivirii Tale cel neurmat; din stricăciune, Dumnezeule, scoate-mă.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcându-te Biserică vie lui Dumnezeu, cea Neispitită de nuntă, Sălaşul lui Hristos, te scoate la iveală pe tine cel ascuns şi te măreşte pe tine cel ce căutai să nu te arăţi.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Rugăciunile tale au fost primite ca o tămâie la Dumnezeu, fericite; drept aceea cu viaţa ta ai îmbălsămat cugetele credincioşilor cu harul Duhului.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pe tine, cel împodobit cu sfinţită vieţuire, cu toate că nu voiai, mărite, iarăşi te dă Hristos patriei tale, măcar că fugeai de slava cea trecătoare.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Legile firii înnoindu-le Ziditorul făpturii, Preacurată Stăpână, din tine în chip de negrăit S-a Născut şi mă îndumnezeieşte pe mine, pentru nemăsurata Lui milă.
Irmosul
De adâncul greşelilor fiind înconjurat, chem adâncul milostivirii Tale cel neurmat; din stricăciune, Dumnezeule, scoate-mă.
CONDAC, glasul al 2-lea
Podobie: Căutând cele de sus...
Casa părinţilor tăi ca pe o casă străină socotind-o, ai rămas lângă ea, în chipul sărăciei; iar după mutarea din viaţă, cununa măririi primind, te-ai arătat minunat îngerilor din cer şi bucurie oamenilor pe pământ, Sfinte Părinte Alexie, omule al lui Dumnezeu.
CONDAC, glasul al 4-lea
Podobie: Arătatu-Te-ai astăzi...
Preacinstita prăznuire a Preafericitului Alexie săvârşind astăzi, cu dreapta credinţă să-l lăudăm, zicând: bucură-te, podoaba cea desfătată a cuvioşilor!
Cântarea a 7-a
Irmosul
Porunca cea potrivnică lui Dumnezeu, a tiranului celui călcător de lege, înaltă văpaie a ridicat. Iar Hristos a pogorât cinstitorilor de Dumnezeu tineri roua Duhului; Cel Ce este Binecuvântat şi Preaslăvit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Rămas-ai, cuvioase, stând la porţile părinţilor tăi, cu totul necunoscut, primind luarea în râs a slugilor tale, crunt fiind batjocorit şi trudindu-te în nespus de multă sărăcie.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca unul ce ai omorât cugetul trupului tău, văzând pe părinţii tăi şi de aceştia fiind necunoscut, răbdai silnicia firii, cuvioase şi dispreţul mulţimii slugilor tale, care te amărau.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
O, minune! Cum ai rămas pururea ca un sărac în bogăţia nesfârşită a umilinţei, Sfinte Alexie! Cum ai răbdat să fii batjocorit şi defăimat de slugile tale, preaînţelepte, care nu cunoşteau vieţuirea ta?
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Tainei Celei Mari te-ai făcut Slujitoare, Preacurată; căci L-ai Întrupat pe Dumnezeu, Cel Ce ne izbăveşte din relele cele mari, pe noi, cei ce te mărim, Curată, Binecuvântată, de Dumnezeu dăruită.
Cântarea a 8-a
Irmos
Cuptorul cel cu foc, oarecând în Babilon, lucrările şi-a despărţit din dumnezeiască poruncă, pe haldei arzând şi răcorind pe credincioşii care cântau: Binecuvântaţi, toate lucrurile Domnului, pe Domnul!
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Necunoscut fiind mai înainte părinţilor tăi, în vremea mutării tale din viaţă le-ai descoperit taina, arătându-te, mărite, spre Slava Dumnezeului nostru, Celui Ce cu mărire şi după vrednicie te-a preamărit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Domnul, cu mare glas, te arată pe tine Romei întregi, ca pe o comoară ascunsă, preafericite, care şedeai în chip de sărac şi care dăruieşti cu dar de tămăduiri pe toţi cei ce cu credinţă vin la tine.
Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.
Mai-marii popoarelor, împăraţii şi preoţii, din arătare dumnezeiască, s-au adunat să te îngroape pe tine, fericite şi au văzut privelişte mare, uimindu-se de minunile pe care le săvârşeai, cuvioase, prin puterea dumnezeiească a Duhului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca să ne înnoiască pe noi cei stricaţi prin alunecarea cea de demult, Iubitorul de oameni S-a Întrupat fără stricăciune, din pântecele tău cel nestricăcios, Preacurată. Şi ai izbăvit pe toţi din stricăciunea păcatului, Ceea ce eşti cu totul fără prihană.
Irmosul
Să lăudăm, să binecuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii
Cuptorul cel cu foc, oarecând în Babilon, lucrările şi-a despărţit din dumnezeiască poruncă, pe haldei arzând şi răcorind pe credincioşii care cântau: Binecuvântaţi, toate lucrurile Domnului, pe Domnul!
Cântarea a 9-a
Irmosul
Fiul Părintelui Celui fără de început, Dumnezeu şi Domnul, Întrupându-Se din Fecioară, S-a arătat nouă, ca să lumineze cele întunecate şi să adune cele risipite. Pentru aceasta, pe Născătoarea de Dumnezeu cea Prealăudată o slăvim.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Învrednicitu-te-ai, cuvioase, să vezi slava lui Dumnezeu, Celui Ce te-a preamărit pe tine în chip strălucit, până în sfârşit, fericite. Căci cei ce nu vedeau au văzut lumină şi cei ce mai înainte erau muţi au grăit, Prealăudate Părinte Alexie.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Când stăteai înainte şi când ai fost dus spre îngropare, arătatu-te-ai ca un soare, părinte, trimiţând în chip minunat raze de tămăduiri, izgonind patimile cele întunecate, arzând pe demoni şi luminând pe cugetătorii de Dumnezeu.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alexie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Adunatu-s-au, din arătare dumnezeiască, să te îngroape pe tine, cel mai ales dintre patriarhi, împăratul cel preaiubitor de Hristos, mai marii poporului, bătrânii, tinerii şi cetele călugărilor, sfinţindu-se cu atingerea de tine, fericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Răpit ai fost, purtându-te pe carul faptelor bune şi te-ai odihnit acolo unde sunt cetele cuvioşilor, ale apostolilor, ale mucenicilor, ale patriarhilor şi ale drepţilor. Cu care, adu-ţi aminte de noi, cei ce te cinstim pe tine, Sfinte Părinte Alexie.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Glasul lui Gavriil îl aducem ţie, bucurându-ne şi zicând: Bucură-te, țarina cea nearată! Bucură-te, dezlegarea blestemului! Bucură-te, izvorul Apei Celei Vii, Lauda cuvioşilor, Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară!
Irmosul
Fiul Părintelui Celui fără de început, Dumnezeu şi Domnul, Întrupându-Se din Fecioară, S-a arătat nouă, ca să lumineze cele întunecate şi să adune cele risipite. Pentru aceasta, pe Născătoarea de Dumnezeu cea Prealăudată o slăvim.
SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul...
Toţi credincioşii, privind cu cugetul sudorile şi ostenelile tale, înţelepte, ne umplem sufletul de toată umilinţa şi cu dragostea inimii, cinstindu-te pe tine în cântări, ne simţim mânaţi să aducem cântări dumnezeieşti, slavă şi laudă Stăpânului tuturor, Preafericite Alexie, strigând ţie cu credinţă, ca unui slujitor al Domnului: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc pomenirea ta cea sfântă.
SEDELNA, glasul al 3-lea. Podobie: De frumuseţea Fecioriei tale...
Desfătarea lumii cu cuvioşie ai părăsit-o, Sfinte Alexie, schimbând bogăţia cea stricăcioasă cu cea cu adevărat nestricăcioasă şi veşnică. Pentru aceasta, te mărim împreună cu toţi Sfinţii şi prăznuim cu sfinţenie acum pomenirea ta, rugându-ne să dobândim cu rugăciunile tale, părinte, mare milă.
SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 3-lea. Podobie: De frumuseţea Fecioriei tale...
Neînţeleasă şi necuprinsă cu mintea este taina cea mare şi înfricoşătoare care s-a lucrat întru tine, Stăpână, de Dumnezeu Dăruită. Că, zămislind pe Cel Necuprins, L-ai născut îmbrăcat în Trup din Preacuratele tale sângiuri. Pe Care totdeauna roagă-L, Preacurată, ca pe Fiul tău, să mântuiască sufletele noastre.
SEDELNA Sfintei Cruci şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 3-lea. Podobie: De frumuseţea Fecioriei tale...
Ceea ce Te-a născut pe Tine, Hristoase, văzându-Te ridicat pe Cruce ca un osândit, unele ca acestea grăia, plângând cu jale: Vai mie! Cum nu s-a milostivit nicicum spre Tine poporul cel nemulţumitor pe care l-ai miluit, din mulţimea milei Tale? Nu mă lăsa singură în lume, Cel Ce Unul Singur eşti fără de păcat.
Rugăciune către Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu
O, mare bineplăcute al lui Hristos, sfinte omule al lui Dumnezeu Alexie, care cu sufletul stai în cer înaintea Tronului Domnului, iar pe pământ săvârşeşti minuni felurite cu harul cel dat ţie de Sus! Caută cu milostivire spre cei ce stau înaintea sfintei tale icoane şi se roagă cu umilinţă, cerând de la tine ajutor şi acoperire. Tinde spre Domnul Dumnezeu, rugându-te, cinstitele tale mâini şi cere pentru noi de la Dânsul lăsarea greşelilor noastre celor de voie şi celor fără de voie, pentru cei bolnavi vindecare, pentru cei năpăstuiţi ocrotire, pentru cei necăjiţi mângâiere, pentru cei aflaţi în restrişti grabnic ajutor, iar pentru toţi cei ce te cinstesc sfârşit paşnic şi creştinesc al vieţii şi răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos.
Aşa, bineplăcutule al lui Dumnezeu, nu fă de ruşine nădejdea noastră, pe care după Dumnezeu şi după Născătoarea de Dumnezeu la tine o punem, ci fii nouă ajutător şi acoperitor spre mântuire, ca primind, cu rugăciunile tale, har şi milostivire de la Domnul, să preaslăvim iubirea de oameni a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, Unuia Dumnezeu în Treime slăvit şi închinat, precum şi sfânta ta mijlocire, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Fără cunoaștere nu vom ști niciodată cum să descifrăm mesajul primit sau arătat.
PERSOANELE INTUITIVE
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Conacul boieresc cunoscut localnicilor sub numele de Stupina lui Christoph este situat la marginea Brasovului, intr-o zona linistita ...