joi, 26 septembrie 2024

Crima este aceeaşi! Iubirea înseamnă să te sacrifici pentru binele unei alte persoane.

 

O femeie îngândurată, cu un copil în brațe, s-a dus la medicul ei şi i-a spus:
“Domnule doctor, am o problemă serioasă şi am nevoie disperată de ajutorul dumneavoastră!
Copilul meu nu are nici măcar un an, iar eu sunt din nou însărcinată.
Nu vreau să am copii cu o vârstă atât de apropiată.”
Medicul i-a spus :
”În regulă, ce vreţi să fac?”
Ea a răspuns:
“Vreau să întrerupeţi sarcina mea şi mă bazez pe ajutorul dumneavoastră pentru aceasta.”
Medicul a stat pe gânduri câteva clipe, şi apoi i-a răspuns femeii:
“Cred că am o soluţie mai bună la problema dumneavoastră. Şi e mai puţin periculoasă pentru sănătatea dumitale.
Vedeţi dumneavoastră, pentru a nu fi nevoită să aveţi grijă de doi copii în acelaşi timp, haideţi să îl ucidem pe cel care-l ţineţi în braţe.
Aşa vă puteţi şi odihni o vreme înainte ca celălalt să se nască.
Dacă tot vom omorî unul din ei, nu contează pe care. Nu există niciun fel de risc pentru corpul dumneavoastră dacă îl alegeţi pe cel din braţe.”
Femeia ... speriată…, a zis :
“Nu, doctore, e înspăimântător ce spui ! E o crimă să omori un copil! ”
“Sunt de acord,” zise medicul.
“Dar păreaţi să fiţi de acord cu acest lucru, aşa că mă gândeam ca aceasta ar fi cea mai bună soluţie.”
Medicul a zâmbit, ştiind că s-a făcut înţeles.
El a convins-o pe acea mamă că nu există nicio diferenţă între a omorî un copil care deja s-a născut şi unul care este încă în pântece.
Crima este aceeaşi!
Iubirea înseamnă să te sacrifici pentru binele unei alte persoane.
Avortul însă, înseamnă să sacrifici o altă persoană pentru binele tău.

Rugăciune puternică pentru momentele grele ale vieţii (Rugăciune către Sfânta Treime)


 O, Dumnezeule Mare, mântuieşte-mă de toate relele; o, Dumnezeule Mare, care ai hărăzit mângâiere tuturor Sfinţilor, hărăzeşte-mi-o şi mie, care ajuţi şi sprijini toate lucrările, ajută-mă şi sprijină-mă în toate nevoile, scapă-mă de toate primejdiile, de toţi duşmanii văzuţi şi nevăzuţi.

În numele Tatălui care a creeat lumea, în numele Fiului care a răscumparat-o, în numele Sfântului Duh care a împlinit legea în toată a ei desăvârşire.

Binecuvântarea lui Dumnezeu Tatăl care cu cuvântul a zidit lumea, să fie pururea cu mine!

Binecuvântarea Domnului Isus Hristos, fiul Marelui Dumnezeu, să fie pururea cu mine!

Binecuvântarea Sfântului Duh cu cele mai scumpe daruri ale Sale, să fie pururea cu mine!

Doamne, norii grei ai nenorocirilor şi ai supărarilor se abat asupra capului meu şi întristările sfâşietoare mă copleşesc, dar mă mângăi că Tu mă iubeşti şi această încredinţare mă încurajează. Plin(ă) de nadejde în dragostea şi bunătatea Ta, nu voi lăsa să mă biruiască împotrivirile soartei, ci mă voi lupta cu curaj, căci numai cu ajutorul Tău voi reuşi.

La tine, dar Preabunule Doamne, alerg şi mă rog: vino grabnic şi mă mântuie cu puterea Ta, cu mila Ta, precum ai mântuit şi pe Petru cel ce venea pe apă; întinde-mi mâna ca şi lui şi mai presus Doamne dă-mi sănătate şi..........(se spune o singură dorinţă).

Doamne, ai milă şi nu zăbovi şi primeşte cu bunătatea Ta rugaciunea mea ce o fac către Tine, apără-mă cu Harul Tău şi ajută-mă sa fiu statornic în angajamentul ce-l iau faţă de Tine: de a da o bucată de pâine la săraci şi de a mă ruga pentru cei aflaţi în primejdii sau suferinţă şi pentru mântuirea tuturor oamenilor.

Trimite Doamne binecuvantarea Ta peste duşmanii mei cunoscuţi....(se spune numele) şi necunoscuţi şi ind reaptă-i cu gânduri bune spre mine şi spre toţi ai casei mele.Tu Doamne, doreşti ca omul să trăiască în unire şi dragoste pe pământ.

Fă-i şi pe cei ce mă asupresc, mă urăsc, mă chinuiesc, mă năpăstuiesc, mă descurajează, ma desconsideră, să cunoască milostivirea Ta şi luminează-le Tu, Doamne, inima lor şi fă-o primitoare de dragoste, ca să trăim în deplină unire, cu inima curată şi ne iartă nouă greşelile, precum iertăm celor ce ne greşesc nouă. AMIN!
Sfânta Treime

Sfanta Treime este praznuita a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor. Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt una in fiinta. Sfanta Treime e "o singura fire, o singura vointa, o singura lucrare, o singura putere, o singura autoritate, pentru ca e o singura Dumnezeire", spune Sf Ioan Damaschin. Apoi Sfantul Atanasie cel Mare incearca o alta redare a Sfintei Treimi: "Toti trei au o singura fiinta, vointa, putere si slava, o singura Dumnezeire, aratata in trei ipostasuri, sunt un singur Dumnezeu in trei persoane, asa cum soarele are disc, raza si lumina, dar e un singur soare."

Tatal, Fiul si Sfantul Duh au impreuna insusirea de a fi nefacuti si mai au ca si trasatura comuna Dumnezeirea. Deosebit este faptul ca Fiul si Sfantul Duh sunt din Tatal. Tatal este nenascut, Fiul este nascut din Tatal iar Sfantul Duh este purces din Tatal.

DUMNEZEU TATAL nu primeste existenta de la nimeni, El este izvorul din care se trag Fiul si Sfantul Duh. Tatal este vesnic si inseamna VOINTA! Tatal a creat totul din nimic prin Voia Lui si toate cele vazute si nevazute se supun Voii Lui. Acest lucru reiese si din Rugaciunea "Tatal Nostru" pe care Domnul Iisus Hristos a transmis-o Sfintilor Apostoli: "Tatal Nostru care esti in Ceruri, Sfinteasca-Se Numele Tau! Vie imparatia Ta, Faca-se Voia Ta, precum in cer, asa si pe pamant."
La crearea lumii ia parte Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Au fost impreuna de la inceputuri.

DUMNEZEU FIUL este nascut, insa este impreuna vesnic cu Tatal si de-o fiinta cu Acesta. Fiul nu Si-a inceput existenta la nastere, ci de la inceputuri: de cand e Tatal e si Fiul.
Fiul se mai numeste si "CUVANTUL". In Facerea Lumii scrie: "Si a zis Dumnezeu: Sa fie lumina. Si a fost lumina." Tatal a poruncit prin Voia Lui iar Fiul a zidit prin Cuvant, urmand Voia Tatalui.
Fiul este Ziditorul lumii, asa cum spune si Sfantul Ioan Apostolul:"La inceput era Cuvantul …….acesta era intru inceput la Dumnezeu. Prin El (Cuvantul) toate s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut." Si daca toate Tatal le-a facut prin Fiul, atunci si mantuirea lumii trebuia s-o savarseasca tot prin Fiul. Dumnezeu Fiul si-a luat asupra Lui lucrarea Mantuirii.

DUHUL SFANT purcede doar de la Tatal. Sfantul Atanasie spune:" Sfantul Duh este din Tatal, nu facut, nici plasmuit, nici nascut, ci purces" de la inceputuri. "Toate cate le au Tatal si Fiul, le are si Duhul Sfant" spune Apostolul Ioan, pentru ca orice lucrare savarsita de Dumnezeu in lume e savarsita de cele trei persoane Dumnezeiesti in aceasta ordine: porneste de la Tatal, prin Voia Lui, e infaptuita de Fiul si desavarsita de Sfantul Duh. Aici se arata insa doar partea pe care o are fiecare in lucrare, nu deosebirea de asezare si de rang in cadrul Sfintei Treimi.
Duhul Sfant a umplut de viata cele facute la inceput: "Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.."(Facerea1,2). Sfantul Ioan Spune :"Duhul este cel ce da viata".

Sfintii Parinti ne spun ca prin Iisus Hristos avem intrare la Tatal dar prin Sfantul Duh avem intrare la Iisus Hristos. Fiul este usa spre Tatal, dar Duhul Sfant e cheia care ne deschide aceasta usa. El ne deschide calea spre Hristos pentru ca ne descuie mintea, ne aduce cunoastere prin luminare dumnezeiasca. Tatal este casa, Iisus Hristos este usa, iar Sfantul Duh este cheia usii. De aceea spune Iisus "Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine".
Iisus este "Adevarul", dar Cel care ne povatuieste mintea noastra la tot Adevarul, umplandu-ne de Adevar, este Sfantul Duh, ne explica Sfantul Ioan Apostolul. Hristos este "Viata", dar cel ce sadeste in noi viata este Sfantul Duh. Deci Iisus Hristos zideste, iar Sfantul Duh desavarseste.
Sfantul Duh purcede de la Tatal, dar prin Fiul. Proorocii Vechiului Testament erau ajutati sa auda Cuvantul lui Dumnezeu (pe Fiul) prin Sfantul Duh. Duhul cobora Cuvantul in inima lor, ii facea sa-L auda, sa-L inteleaga.
Sf.Simion Noul Teolog, explica foarte frumos si pe intelesul nostru, lucrarea Sfantului Duh :"..De ce Sfantul Duh se numeste gura lui Dumnezeu si Fiul se numeste Cuvantul? Fiindca precum cuvantul nostru, care este in sufletul nostru se rosteste si se arata altora prin gura noastra si in alt chip e cu neputiinta sa-l rostim sau sa-l aratam, decat prin vorbirea gurii, la fel si Fiul lui Dumnezeu nu poate fi cunoscut sau auzit, daca nu Se descopera prin Prea Sfantul Duh." Astfel ca Duhul Sfant ne ofera capacitatea de a intelege cunoasterea pe care o primim - desavarseste lucrarea Domnului. Si lucrarea aceasta se numeste "harul dumnezeiesc".
Sfantul Duh iti ofera darurile divine, printre ele numarandu-se si clarvederea, clarcunoasterea, clarsimtirea, clarauditia. Sfantul Apostol Pavel spune .."avem felurite daruri, dupa harul ce ni s-a dat. Daca avem proorocie, sa proorocim dupa masura credintei….daca unul invata, sa se sarguiasca in invatatura…"

Toate fapturile vazute si nevazute create de Dumnezeu se supun Voii Lui. Indiferent ca ne rugam Maicii Domnului, Sfintilor Parinti, apostoli, ingerilor pazitori, arhanghelilor, toti se supun Voii lui Dumnezeu si nu o incalca. Si cand suntem ajutati in rugaciunile noastre catre ei, sa ne amintim sa multumim mai intai lui Dumnezeu si apoi celorlalte calauze divine, pentru ca prin Voia Sa se infaptuieste totul.


Ritmul casei şi programul zilnic Ce să facem seara?

Viaţa creştinului are un ritm aparte, care se raportează la Dumnezeu. Pe lângă hrană şi somn, ritmul acesta ţine cont şi de rugăciune, de viaţa sufletească, de mulţumirea şi recunoştinţa pentru fiecare zi din viaţă, cu lumina şi bucuriile ei, dar şi pentru lecţiile pe care le avem de învăţat din lucrurile dureroase. Mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului ne oferă câteva sfaturi despre cum trebuie să plecăm la drum în fiecare zi pe care ne-o dăruieşte Dumnezeu:

Ce să facem dimineaţa?

1. Când te trezeşti, încearcă să îţi îndrepţi gândurile spre Dumnezeu.

2. Spune „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh“ şi apoi rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul“, în continuu.

3. Imediat după asta, sau în acelaşi timp, dă-te jos din pat. Lucrul acesta este neplăcut pentru trup, căci trupul, ca o slugă leneşă, doreşte să zacă, să doarmă, să se desfete şi să lenevească. Această împotrivire să fie prima ta jertfă adusă lui Dumnezeu.

4. Odată sculat din pat, spală-te imediat şi apoi îmbracă-te decent. Este necesar să ne îmbrăcăm imediat dimineaţa, chiar dacă nu se află nimeni în preajma noastră.

5. După ce te-ai spălat şi te-ai îmbrăcat, te duci în faţa sfintei icoane şi spui rugăciunea de dimineaţă.

6. Uneori ne putem ruga folosind ale cuvinte decât cele din rugăciunile date de Sfânta Biserică. În cazul acesta respectă cu grijă următoarele:

a. Mulţumeşte-i lui Dumnezeu că te-a păzit în noaptea ce a trecut şi îţi dă timp de pocăinţă şi îndreptare, căci fiecare zi este pentru noi una nouă, şi nu una meritată, căci nici o zi nu urmează automat după noapte. (Foarte mulţi oameni, după ce s-au culcat seara, nu s-au mai sculat în această viaţă, ci în cea viitoare.)
b. Mulţumeşte-i lui Dumnezeu că te-a creat, că te ţine în viaţă, că te-a răscumpărat, că te-a adus la credinţa cea adevărată şi în ea ţi-a dat şi continuă să îţi dea toate mijloacele pentru mântuire.
c. Mulţumeşte-i Domnului că în noaptea care a trecut a binevoit să-ţi întărească puterile trupului şi ţi-a dat posibilitatea să te îndeletniceşti iar cu problemele de folos vieţii. (Câţi oameni, din cauza infirmităţilor, nu sunt în stare să-şi câştige existenţa?)
d. Roagă-te ca Dumnezeu să-ţi ierte păcatele cu fapta, cu intenţia, cu dorinţa sau cu gândul.
e. Roagă-te să îţi dea voinţă puternică şi neschimbătoare, ca să-I aparţii cu totul numai Lui.

7. Ca să te păzeşti de păcat în cursul zilei încearcă să te gândeşti încă de dimineaţă la tot ce ţi s-ar putea întâmpla pe parcursul zilei. Încearcă să analizezi ce urmează să faci şi cu cine urmează să-ţi petreci timpul. Cu ce ocazii de a cădea în păcat te-ai putea întâlni? Încearcă imediat să te gândeşti cum ai putea cel mai uşor şi mai sigur să petreci toată ziua fără păcat, cum să eviţi anumite situaţii şi ispite sau, dacă nu poţi să le eviţi, cum să faci să nu te vatămi de ele.

8. Roagă-te lui Dumnezeu să-ţi întărească voinţa şi să-ţi dea putere. Cum putem să începem ceva fără binecuvântarea lui Dumnezeu? Fără ea, toată munca noastră este în zadar.

9. Trebuie să ne rugăm în acest fel încă de dimineaţă, luând hotărâri şi măsuri de protejare, căci nici un alt timp nu este atât de potrivit pentru rugăciune. Dimineaţa gândurile sunt mai puţin încordate, inima este mai curată.


 Seara, după ce ţi-ai terminat treburile zilei, nu te deda în nici un caz odihnei, indiferent cât de mult te-au obosit treburile de peste zi. Nu se cuvine ca un creştin să fie nerecunoscător. După terminarea treburilor, ridică-ţi mintea la Dumnezeu şi mulţumeşte-I pentru toate lucrurile bune pe care le-ai primit de la El în timpul zilei care acum se apropie de sfârşit, adică pentru că ai rămas în viaţă, pentru putere trupească şi sufletească, pentru sănătate, pentru hrană, pentru băutură, pentru toate gândurile mântuitoare, pentru dorinţele sfinte, pentru lumina pământească şi cerească, pentru ajutor şi apărare, pe scurt pentru tot lucrul bun.

După masa de seară, la fel ca dimineaţa, dă-i inimii gânduri duhovniceşti. De exemplu: m-am apropiat cu încă o zi de moarte. Ce ar fi dacă Dumnezeu m-ar chema la Dreapta Judecată în noaptea ce vine? Aş trece cu bine? Dimineaţa am avut intenţia să îmi petrec ziua în sfinţenie. Am reuşit?

După ce ţi-ai pus aceste întrebări:
a) Roagă-te Duhului Sfânt ca să-ţi lumineze mintea şi să te ajute să-ţi aminteşti cu precizie cum ai petrecut ziua care acum se termină. Te-ai expus păcatului sau intenţia de a evita păcatul a slăbit? Cum te-ai purtat când ai fost tratat nepoliticos, când nu ţi s-a dat ascultare, când alţii au râs de tine etc.?
b) Analizează cum ai încercat sau n-ai încercat să-ţi ţii promisiunea pe care ai făcut-o dimineaţă să eviţi păcatul. Ce anume te atrăgea în păcat sau chiar a reuşit să te atragă în el? Ce metodă ai folosit împotriva mrejelor păcatului sau împotriva obstacolelor de a împlini voia lui Dumnezeu şi de ce a dat greş acea metodă?
c) Roagă-te ca Duhul Sfânt să te ajute să îţi aminteşti ce nu ai reuşit să faci şi de ce.
Creşterea noastră duhovnicească depinde exact de acest fel de cercetare conştiincioasă asupra noastră. Prin aducerea în minte a celor făcute în ziua ce a trecut, ţine-te aproape de aceste idei călăuzitoare: tot ce afli bun în tine să nu-l consideri al tău, ci al lui Dumnezeu, „căci tot lucrul bun şi tot darul desăvârşit de sus este“ (Iacov 1, 17), şi mulţumeşte din tot sufletul tău lui Dumnezeu pentru acest lucru.
Tot lucrul nesăbuit pe care îl găseşti în tine să ţi-l atribui ţie, slăbiciuni şi obiceiuri prosteşti. Căieşte-te grabnic, roagă-L pe Dumnezeu să te ierte şi din nou ia hotărârea să nu mai păcătuieşti, mai ales să nu mai faci aceleaşi păcate, să nu uiţi de Dumnezeu şi să acţionezi cu prudenţă întotdeauna şi pretutindeni.

Ce să facem înainte de a merge la culcare?

Când simţi că se apropie somnul, îndreaptă către Dumnezeu rugăciunile de seară, fie pe cele rânduite de Biserică, fie cu propriile cuvinte. Dar asigură-te că rugăciunile tale sunt sfinte şi complete:

a. Întâi, mulţumeşte lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Lui faţă de tine şi faţă de toată lumea, pentru Întruparea Fiului Său, pentru patimile şi moarte Sa, pentru credinţă, pentru sfintele Taine, pentru toată îndrumarea din interior şi din afară, naturală şi supranaturală.

b. Roagă-te ca Dumnezeu să-ţi ierte toate păcatele făcute în această zi şi în trecut, după cum şi tu îi ierţi pe cei ce ţi-au greşit. Roagă-te mai ales să nu te lase să mori în păcate.

c. Roagă-te ca să binevoiască să-ţi păzească locuinţa de duşmanul nostru şi de cursele lui viclene – visele care sunt vătămătoare atât pentru suflet cât şi pentru trup – şi să-ţi trimită pe îngerul păzitor care întotdeauna se roagă pentru tine, te povăţuieşte şi te apără sufleteşte şi trupeşte de rău.

d. Roagă-te ca Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi cei apropiaţi inimii tale: părinţi, fraţi, surori, întreaga familie, rude, cunoştinţe, binefăcători, prieteni, duşmani şi, de asemenea, pe mai-marii tăi atât cei duhovniceşti cât şi cei din lume.

e. Roagă-te ca Dumnezeu să-i ajute pe săraci, pe năpăstuiţi, pe cei în necazuri şi în dureri, pe cei ce călătoresc, pe cei bolnavi, pe toţi cei nedreptăţiţi, să-i aline pe nefericiţi, să dea adăpost orfanilor, să-i întărească pe muribunzi, să dea odihnă celor adormiţi, să binecuvânteze pe copii, să călăuzească pe tineri spre fapte bune, să întărească pe vârstnici în viaţă sfântă, să-i aducă pe păcătoşi la pocăinţă, să stârpească întunericul în care trăiesc păgânii, ereticii, schismaticii, să-i lumineze cu lumina cunoştinţei Sale şi să-i îndrume pe calea mântuirii şi să-i mântuiască pe ei.
În încheiere, încredinţează-te în mâinile lui Dumnezeu ca şi cum aceasta ar fi ultima noapte din viaţa ta şi dimineaţa ar trebui să te prezinţi la scaunul de Judecată al lui Hristos.

Consemnare din Mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului - O zi de viaţă sfântă

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 50 - martie 2011

Rugăciuni pentru sporul casei

 Rugăciuni pentru sporul casei


Există şi rugăciuni pentru sporul casei care se pot face de către cei care sunt în necazuri şi în lipsuri.

- Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon se poate citi luni, marţi, miercuri şi vineri.
- Paraclisul Maicii Domnului, în fiecare seară.

Este bine să se postească miercurea şi vinerea, şi dimineaţa să se ia anafură şi aghiasmă. Pentru sporul casei este recomandat să se ducă la biserică în fiecare sâmbătă câte o pâine şi o lumânare, la slujba vecerniei de după-amiază.

- Acatistul Sfântului Mucenic Mina, se va citi dimineaţa şi seara pentru izbăvirea de necaz şi de pagubă, timp de 40 de zile. Se poate citi şi Psaltirea de 3 ori în aceste 40 de zile, numai cu binecuvântarea părintelui duhovnic.
- Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului se citeşte zilnic, pentru ferirea de rele.

Suntem încredinţaţi că Dumnezeu se îngrijeşte de noi în toată vremea. Dar dacă vrem să cunoaştem adevărata valoare a bogăţiei, a bunurilor pământeşti, trebuie să le privim ca de pe patul de moarte. Atunci vom vedea că la fel de goi cum am ieşit din pântecele maicilor noastre, tot aşa ne întoarcem în pământul din care am fost zidiţi.

Nu bogaţii vor fi osândiţi, ci cei care slujesc bogăţiei. Bogăţia de ar curge, nu vă lipiţi inima de ea – spunea Hristos ucenicilor Săi, pe principiul “cine are două haine, să dea una şi celui care nu are”. Dumnezeu nu dă mai mult decât ne trebuie. Şi dacă totuşi banii se înmulţesc, înseamnă că din prisosul acesta eşti chemat să împarţi şi celor care nu au. Aşa lucrează iconomia divină.

“Săracilor, ce vă lipseşte dacă Îl aveţi pe Dumnezeu? Bogaţilor, ce aveţi dacă vă lipseşte Dumnezeu?”

În cele trecătoare, nu poţi deveni bogat decât sărăcind pe altul. În cele duhovniceşti însă, nu poţi deveni bogat decât îmbogăţind pe altul. Cauţi bogăţia? Fă-ţi-L prieten pe Dumnezeu şi vei fi cel mai bogat, spunea cu înţelepciune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Rugăciune pentru sporul casei, din Psalmii Vecerniei:

,,Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul! Doamne, Dumnezeul meu, măritu-Te-ai foarte! Întru strălucire şi în mare podoabă Te-ai îmbrăcat. Cel ce Te îmbraci cu lumina ca şi cu o haină. Cel ce întinzi cerul ca un cort. Cel ce acoperi cu ape cele mai de deasupra ale lui. Cel ce pui norii suirea Ta, Cel ce umbli peste aripile vânturilor.
Cel ce trimiţi izvoare în văi, prin mijlocul munţilor vor trece ape, adăpa-se-vor toate fiarele câmpului, asinii sălbatici setea îşi vor potoli. Peste acelea păsările cerulul vor locui, din mijlocul stâncilor vor da glas.
Cel ce adăpi munţii din cele mai de deasupra ale Tale, din rodul lucrurilor Tale se va sătura pământul. Cel ce răsari iarbă dobitoacelor şi verdeaţă spre slujba oamenilor, ca să scoată pâine din pământ şi vinul veseleşte inima omului, ca să veselească faţa cu untdelemn şi pâinea inima omului o întăreşte.
Sătura-se-vor copacii câmpului, cedrii Libanului pe care i-ai sădit; acolo păsările îşi vor face cuib. Locaşul cocostârcului în chiparoşi. Munţii cei înalţi adăpost cerbilor, stâncile scăpare iepurilor.
Făcut-ai luna spre vremi; soarele şi-a cunoscut apusul său. Pus-ai întuneric şi s-a făcut noapte, când vor ieşi toate fiarele pădurii, puii leilor mugesc ca să apuce şi să ceară de la Dumnezeu mâncarea lor. Răsărit-a soarele şi s-au adunat şi în culcuşurile lor se vor culca.
Ieşi-va omul la lucrul său şi la lucrarea sa până seara. Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut! Umplutu-s-a pământul de zidirea Ta. Marea aceasta este mare şi largă, acolo se găsesc târâtoare, cărora nu este număr, vietăţi mici şi mari. Acolo corăbiile umblă, balaurul acesta pe care l-ai zidit, ca să se joace în ea.
Toate către Tine aşteaptă ca să le dai lor hrană la bună vreme. Dându-le Tu lor, vor aduna. Deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăţi. Dar întorcându-Ţi Tu faţa Ta, se vor tulbura. Lua-vei duhul lor şi se vor sfârşi şi în ţărână se vor întoarce. Trimite-vei duhul Tău şi se vor zidi şi vei înnoi faţa pământului.
Fie slava Domnului în veac! Veseli-se-va Domnul de lucrurile Sale. Cel ce caută spre pământ şi-l face pe el de se cutremură. Cel ce se atinge de munţi şi fumegă. Cânta-voi Domnului în viaţa mea, cânta-voi Dunmezeului meu cât voi fi.
Plăcute să-i fie Lui cuvintele mele, iar eu mă voi veseli de Domnul."
(Psalmul 103)

Doamne fii cu mine, Doamne ajută-mă, ocroteşte-mă că Tu ştii nevoile mele şi ale familie mele. Doamne ajută-ne să fim mai buni şi mai iubitori. AMIN

Rugăciune pentru sporul casei:


 
Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuieşti şi spre cele smerite priveşti, binecuvântează casa noastră şi cu puterea Ta, întăreşte-ne pe noi, robii Tăi (numele), cei ce locuim în ea.
Bine este, Doamne, ca şi casa noastră să ne fie ca o doua biserică, în care noi ne închinăm înaintea Sfintelor Icoane şi ne rugăm Ţie. Binecuvântează, Doamne, găspodăria noastră şi înmulţeşte în ea toate bunătăţile, ca să uităm de grijile şi nevoile pământeşti şi să putem lucra mai cu osâdrie pentru dobândirea vieţii cele veşnice şi pentru a ajunge în locaşurile Tale cele Sfinte.
Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmaşului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească şi să ne ferească de toată răutatea şi să ne povăţuiască spre lucrarea tuturos faptelor celor bune şi spre împlinirea Sfintelor porunci.
Că Ție Ți se cuvine a ne milui şi a ne mântui, Dumnezeul nostru;
Și Ţie Slavă Inălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

ȘTII CE TE DEFINEȘTE CA FIINȚĂ?


 "CINE EȘTI?

Nu ești numele tău, culoarea ochilor sau pielea ta. Nu esti școala pe care ai absolvit-o, sau o diplomă universitară, sau poziția pe care o deții unde lucrezi. Nu ești mașina pe care o conduci și nici casa în care locuiești. Nu ești călătoriile , ceea ce cumperi, sau banii. Nu ești „imaginea sau statutul”. Nu ești cu cine te-ai căsătorit și nici „standardele sociale” pe care le urmezi. Nimic din asta nu te face mai bun decât oricine, pentru că nimic din asta nu vorbește despre cine ești TU cu adevărat.

ȘTII CE TE DEFINEȘTE CA FIINȚĂ?

Ești BUNĂTATEA pe care o exprimi în vorbire, IERTAREA pe care o acorzi atunci când ești jignit și EMPATIA sinceră pe care o ai înaintea oricui îți trece calea.

Ești GENEROZITATEA pe care o împărtășești, ești TOLERANȚA față de cineva care te deranjează și SMERENIA de a nu face pe nimeni să se simtă mai puțin decât tine.

Ești INTEGRITATEA prin faptul că nu discriminezi după gusturile, obiceiurile sau poziția ta, ești GENTILEȚEA pe care o ai, tu ești BUNĂTATEA pe care o arăți aproapelui tău.

Ești INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ pe care o proiectezi atunci când gândești înainte de a vorbi, pentru a nu face rău.

Ești ZÂMBETUL pe care îl dai străinului care trece pe lângă tine ,sau LOIALITAEA pe care o împărtășești cu o altă ființă umană.

Tu ești MATURITATEA și CONGRUENȚA în ceea ce gândești, spui și ce faci.

Tu ești SINCERITATEA când te uiți în ochii celuilat și spui că te iubesc, nu din inerție, ci cunoașterea a tot ceea ce înseamnă iubirea.

Tu ești CETATEA pe care ai construit-o, BLÂNDEȚEA pe care o dăruiești, modul în care percepi pe deplin viața.

Ești FERICIREA pe care o radiezi după o durere, pentru că ai învățat că durerea este opțională atunci când decizi să înveți din ea.

Ești IUBIRE DIVINĂ, CONȘTIINȚĂ, VOINȚĂ și LUMINĂ!!!

Ești TOT UNIVERSUL și TOT UNIVERSUL ESTE ÎN TINE!!!""Dragostea poate avea trei
                        dimensiuni:
• Una este DEPENDENȚA, în care trăiesc majoritatea oamenilor.
Femeia depinde de bărbat, bărbatul depinde de femeie: se exploatează și se domină reciproc, se posedă și îl reduc pe celălalt la a fi doar o marfă.
Asta se întâmplă în lume în 99% din cazuri, de aceea iubirea, care ar trebui să deschidă porțile raiului, deschide porțile iadului.

• Alta este INDEPENDENȚA, asta se întâmplă din când în când.
Dar chiar și această posibilitate aduce nefericire, pentru că aici conflictul este aproape constant.
Nu este posibil nici un acord: ambii sunt absolut independenți și niciunul nu este pregătit să facă compromisuri.
Se oferă libertate celuilalt, dar asta seamănă mai mult cu indiferența decât cu libertatea.
Amândoi trăiesc în spațiile proprii și relația lor pare superficială; ambilor le este frică să pătrundă în profunzimea celuilalt, pentru că amândoi sunt mai atașați de libertatea lor decât de iubire.

• A treia posibilitate este INTERDEPENDENȚA.
Se întâmplă între doi oameni care nu sunt nici dependenți, nici independenți, dar în sincronizare profundă unul cu celălalt, de parcă ar respira unul pentru celălalt, un suflet în două trupuri: de fiecare dată când se întâmplă, este cu adevărat iubire.
Celelalte două sunt doar acorduri sociale, psihologice sau biologice... doar acorduri.
În al treilea caz, iubirea are ceva spiritual.
Se întâmplă foarte rar, dar de fiecare dată când se întâmplă o parte din rai coboară pe pământ."

  Osho

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor