marți, 21 aprilie 2020

Congelarea corecta a alimentelor

Studii recente au aratat faptul ca 30% din mancarea pe care o cumparam anual ajunge la gunoi. Una din cauzele acestei risipe imense este lipsa de informare in ceea ce priveste metodele de conservare. Dintre toate metodele de conservare, congelarea este cea care se potriveste cel mai bine omului modern. Desigur, prin conservare, cea mai mare parte din alimente pierd o parte din nutrienti, insa este modalitatea prin care ne putem bucura de gustul fructelor si al legumelor indiferent de anotimp. Exista, desigur, cateva reguli prin care conservarea ne ajuta sa pastram calitatea alimentelor.
De la legume crude, fierte, la carne sau produse semipreparate cumparate din magazin, toate acestea le putem pastra in congelator, cu conditia sa stim care sunt conditiile de congelare a fiecarui aliment in parte.

Pregatirea alimentelor inainte de congelare. Una din principalele reguli ale procesului de congelare este pregatirea adecvata a alimentelor. Astfel, daca un aliment a fost preparat termic, este esential sa se astepte ca acesta sa se raceasca. In cazul in care este pus direct de pe aragaz in congelator, atunci congelarea nu va mai fi eficienta. In plus, celelalte alimente congelate se pot deteriora si ele din cauza temperaturii ridicate. Asadar, este important ca dupa prepararea termica sa se astepte ca produsul de congelat sa se raceasca, apoi sa fie portionat si pus in pungi, etichetat si, in cele din urma, asezat in sertarul congelatorului.

Impachetarea si etichetarea. Pungile pentru congelator trebuie alese in functie de portionarea alimentelor. De asemenea, daca se aleg pungi de calitate, destinate procesului de congelare, atunci putem vorbi de o congelare optima. In caz contrar, daca pungile se rup, atunci intreg procesul este compromis. Etichetele sunt si ele importante, intrucat ajuta atat la identificarea produsului, cat si a timpului de congelare. Dupa ce s-a pus alimentul in punga, este foarte important sa se scoata cat mai mult aer din punga. In acest fel, se va folosi la maximum spatiul din congelator.

Perioada de congelare. Pastrarea alimentelor nu inseamna ca le putem folosi pe o perioada nedeterminata. Specialistii in alimentatie recomanda ca perioada maxima de pastrare a alimentelor in congelator sa fie astfel:
• Mancarea gatita –  3 luni
• Fructe si legume – 8-12 luni
• Peste - 6 luni
• Carne porc/vita – 6 -12 luni
• Carne tocata – 3 luni
• Bacon – 1-2 luni
• Carnati -  1-2 luni
• Cascaval – 6 luni
• Branza de vaci – 1 luna
• Aluat necopt – 1-4 luni
• Nuci, seminte – 3 luni

Congelarea painii si a prajiturilor. Painea se poate pastra la congelator pentru maximum o luna, in timp ce cozonacul poate fi pastrat chiar si 6 luni. Produsele de patiserie crude au aceeasi durata ca si cozonacul. Pizza necoapta are o perioada de congelare de maximum doua luni.

Carnea de porc, pui, vita si peste. Mare atentie la carnea de peste! Este important ca pestele ales pentru congelare sa fie proaspat, eviscerat si bine curatat. Nu uitati sa etichetati. Aceeasi atentie se acorda si atunci cand congelam carne de pui, porc sau vita. Este esential sa se aleaga carne proaspata, sa fie bine spalata si apoi portionata corespunzator, asezata in pungi adecvate, etichetate si consumate neaparat in functie de perioada de pastrare a fiecarui aliment.

Toate alimentele se pot congela? Nu. Nu toate alimentele se pot pastra la congelator. Din categoria acestora fac parte: ouale, ouale fierte, smantana, iaurtul, maioneza, conservele, alimentele cu gelatina, cerealele, orezul sau pastele nefierte, salata verde, bauturile carbogazoase și berea, budinca, salatele gata pregatite sau dressinguri pentru salate, pepenele, castravetii, ridichile, merele sau cremele pentru prajituri, bananele

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor