Salvia (Salvia officinalis) este o plantă comună și ușor de întreținut, care poate fi găsită în grădinile și livezile din întreaga lume. Ea este cunoscută pentru proprietățile sale medicinale și culinare, dar și pentru proprietățile sale magice.
În magia tradițională, salvia este considerată o plantă protectoare și purificatoare. Ea este adesea arsă în ritualuri pentru a curăța spațiul și a alunga energia negativă. Frunzele sunt adesea utilizate în amulete și talismane pentru a oferi protecție și pentru a atrage binecuvântări.
Salvia este, de asemenea, asociată cu puterea spirituală și intelectuală. Este adesea utilizată în ritualuri de meditație și de căutare a cunoașterii spirituale.
Salvia poate fi utilizată pentru a atrage bani și bunăstare. Este adesea utilizată în ritualuri pentru a atrage prosperitate și pentru a îmbunătăți cariera.
În medicina tradițională, salvia este utilizată pentru tratarea durerilor de gât, a răcelilor, a durerilor de cap și a problemelor digestive. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile. Frunzele de salvie pot fi mestecate sau utilizate pentru a face o infuzie, care poate fi băută de câteva ori pe zi.
În ceea ce privește utilizarea în scopuri magice, salvia este utilizată de multă vreme în practicile spirituale din America de Sud și din Europa. În Europa, era utilizată în ritualurile celtice și druidice pentru a curăța spațiul și a alunga energia negativă. În America de Sud, era utilizată în practicile spirituale ale popoarelor indigene pentru a stimula claritatea mintală și pentru a accesa conștientul superior.
Frunzele sau mănunchiurile de salvie se ard cu scopul de a purifica energiile negative. Putem arde salvia de câte ori simțim nevoia de a purifica spațiul sau pe noi. Este indicat să facem o astfel de purificare când cineva este bolnav, depresiv, după ce a avut loc o ceartă in acel spațiu, pentru a curăța energia unei case noi atunci când ne mutăm în ea, când credem că am adus energie negativă din exterior. De asemenea, cu ajutorul salviei putem purifica obiecte, cărți de tarot, cărți oracol, cristale și bijutieriile cu cristale sau alte obiecte folosite la ritualuri.
Este important ca atunci când ardeți salvia să deschideți geamurile casei pentru a ieși fumul și odată cu el, energiile nedorite. Pe parcursul purificării exprimați cu voce tare sau în gând intenția voastră. De exemplu eu spun ceva de genul: "Purific orice energie negativă și orice vibrație joasă din acest spațiu și invit pacea și bucuria în casa mea." În acest timp plimbă-te prin casă ușor cu salvia arzând, permițând fumului să ajungă în fiecare colț.
Salvie - sanatate si frumusete din gradina naturii
Salvia, denumita popular si Palma Maicii Domnului, este o planta vindecatoare sau salvatoare, cu efecte de insanatosire, asa cum ne spune si numele sau latinesc salvare. Salvia este medicamentul vegetal extrem de bogat in uleiuri cu influente benefice asupra sanatatii corpului, pielii si psihicului.
Infuzia de salvie, desi nu impresioneaza prin gustul sau usor amarui, compenseaza prin proprietatile sale. Aceasta are efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange...
Gustul delicat, usor dulce-amarui, dar si proprietatile sale, au contribuit la desemnarea Salviei, in 2001, de catre Asociatia Internationala a Plantelor, “Planta Anului”. Proaspata, uscata sau sub forma de pulbere, Salvia poate fi gasita in orice perioada a anului.
Inca din Antichitate, aceasta planta aromata a fost apreciata, considerandu-se a fi sacra. Un vechi proverb ne spune asa: “ Cine are salvie in casa, nu lasa batranetea sa se apropie ”.
O scurta prezentare
Salvia este o planta originara din tarile ce inconjoara Marea
Mediterana, fiind consumata in aceste zone de sute de ani. In practicile
medicale, Salvia are o istorie indelungata – este cea mai folosita
planta medicinala.
Salvia este recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri. In Evul Mediu, spre exemplu, salvia era cunoscuta ca o planta cu proprietati magice, care ii putea face nemuritori pe oameni. Insusi numele plantei, salvie, are o semnificatie speciala. Salvie provine din latinescul “salvare” , ce se traduce prin a fi sanatos, a salva, a vindeca. Se poate spune, asadar, ca si romanii o considerau o plantă sacra, fiind catalogata drept o regina a plantelor cu proprietati tamaduitoare, dar si cu efecte de protectie magica. In Roma Antica salvia era culeasa cu mare fast, existand un intreg ritual in acest sens. Asadar, salvia era un remediu nelipsit fiind considerata un detoxifiant excelent pentru organism, si de asemenea trata diferite infectii, era un tonic nervos, psihic, cu capacitati de reintinerire. Salvia este una din plantele careia i s-a acordat o atentie deosebita si a fost de-a lungul timpului si este inca cercetata intens, avand foarte multe utilitati practice. Mentinerea sanatatii de cele mai multe ori depinde de această planta. Medicina traditionala romaneasca nu a omis in niciun fel salvia, aceasta avand diverse intrebuintari de-a lungul timpului. Asadar, salvia poate fi gasita la farmaciile naturiste, sub diverse forme - de ceai, de pulbere, de tinctura, ulei sau ulei volatil, dovada incontestabila a necesitatii acestei plante miraculoase in casele noastre.
BENEFICII ALE SALVIEI
Salvia este considerata drept o planta miraculoasa cu proprietati vindecatoare, datorita continutului sau bogat in vitamine si antioxidanti. Salvia contine un complex de vitamine, printre care amintim vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc si sodiu, fiind un adevarat izvor de sanatate. De la salvie se folosesc frunzele si florile, foarte bogate in uleiuri volatile. Salvia se poate consuma sub forma de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctura si otet. In bucatarie, salvia are nenumarate intrebuintari. De asemenea, salvia este folosita si pentru a da savoare salatelor, gustarilor, fiind un condiment foarte apreciat pentru savoarea sa.
In medicina chinezeasca naturista, aceasta planta a fost si este
folosita pentru dezinfectarea si accelerarea procesului de vindecare a
ranilor, dar si pentru tratarea tulburarile gastro-intestinale.
Exceptand acest aspect, printre beneficiile consumului acestei infuzii,
amintim:
- Contribuie la mentinerea sanatatii cavitatii bucale si la tratarea absceselor si a complicatiilor gingivale.
- Impiedica formarea placii dentare si albeste dantura.
- Datorita proprietatilor sale antiseptice, poate fi folosita in combaterea infectiilor.
- Se poate consuma infuzie de salvie sau se pot mesteca frunze proaspete cu rol gastroprotector, pentru relaxarea muschilor stomacului, stimularea secretiei bilei, facilitarea digestiei si tratarea anumitor afectiuni.
- Regleaza transpiratia si elimina mirosurile neplacute sudoripare.
- Regleaza circulatia sangelui.
- Scade glicemia si scade rezistenta la insulina a corpului, fiind foarte eficace pentru tratarea diabetului.
- Este indicata pentru tratarea palpitatiilor, atacurilor de panica, surmenajului psihic, asteniei nervoase cauzate de oboseala.
- Salvia incetineste deteriorarea sistemului nervos, imbunatatind memoria.
- Diminueaza intensitatea durerilor menstruale si regleaza ciclul menstrual.
- Salvia uscata poate fi folosita si pentru alungarea insectelor din casa. (ex. Salvia uscata pusa in dulap, alunga insectele specifice).
- Nu este indicate a se consuma de catre persoanele gravide sau care alapteaza, salvia avand un rol important in stoparea lactatiei.
- Vindeca afectiunile benigne ale pielii.
- Salvia este recomandata si in curele de slabire: stimuleaza arderile metabolice, dizolva grasimilie si usureaza digestia.
- Elimina transpiratia excesiva a mainilor, a fetei si a talpilor.
- Infuzia de salvie ne face parul mai stralucitor si ajuta la mentinerea culorii.
Prepararea Ceaiului de Salvie
Modalitatea de infuzare a salviei nu difera de cea a plantelor in general. Pentru fiecare cana de 250ml se pune aproximativ 1 masura de frunze (o lingurita) in apa la 90-100℃ si se lasa la infuzat 3 minute. Recomandarea noastra e sa nu depasiti 3 minute. Infuzia nu isi pierde calitatile, dar capata un gust amarui... Pentru a ne bucura pe deplin de proprietatile acestei plante miraculoase, care nu impresioneaza prin gustul sau la infuzare, va recomandam unul din retetarele noastre ce au la baza salvia.
– am luat frunzele de salvie si le-am amestecat cu flori de musetel si bucati de mar intr-un retetar ce va va incanta simturile. Datorita efectului de calmare al sistemului nervos, proprietate caracteristica atat musetelului, cat si salviei, aceasta infuzie de plante este ideala pentru a se consuma seara. Si daca nu era suficient, am adaugat si bucati de mar ce aduc infuziei multa vitamina C si un gust dulceag ce va va cuceri.