Cunoscuta sub denumirea de Dieta Crono, acest regim alimentar are la baza principiul conform caruia organismul nostru asimileaza in mod diferit alimentele, in functie de ora din zi la care acestea au fost consumate. Acest sistem de slabire a fost elaborat de doctorul Alain Delabos in anul 1986, care a descoperit ca organismul uman are un ritm propriu de functionare si de aceea reactioneaza diferit la alimente, respectand o ordine cronologica. Conform planului nutritional al acestei diete, zaharurile si grasimile sunt transformate dimineata in energie, dar seara se depoziteaza si formeaza grasimile nedorite in corp. De asemenea, deoarece corpul nostru secreta din patru in patru ore hormonii insulina si cortizol, alimentatia trebuie sa corespunda orarului stabilit de acestia. Astfel, micul dejun trebuie sa fie bogat in alimente cu continut crescut de lipide.
Este astfel evitata senzatia de oboseala care apare de obicei cu cateva ore inaintea pranzului. Urmand aceasta dieta pe parcursul a doua saptamani, puteti slabi intre 5 si 7 kilograme.
Dieta Crono recomanda luarea micului dejun in jurul orei 9, bogat in carbohidrati, grasimi si zaharoza. Dupa aproximativ 4 ore, in jurul orei 13 se poate lua pranzul, ce trebuie sa contina carbohidrati si sa nu fie insotit de desert. La ora 16 se poate lua o gustare de fructe sau ciocolata neagra, iar la ora 18 se va lua cina usoara, dar bogata in proteine, fara a mai consuma nimic dupa aceasta ora. Se mai poate lua o gustare la ora 10.30 dimineata, formata tot din fructe sau ciocolata neagra.
Mic dejun:
20 grame de unt, ceai sau cafea fara lapte sau zahar.
70 grame de paine (contine zaharuri lente care sunt un excelent carburant pentru organism).
100 grame de branza la alegere (poti varia cat de mult doresti, este permis consumul oricarui tip de branzeturi).
De evitat: alimentele care contin zaharuri rapide (produse de patiserie, cereale cu adaos de zahar).
Pranzul va fi bazat pe proteine animale si carbohidrati, nefiind insa foarte consistent, pentru a nu-ti produce senzatia de oboseala si de somn.
Pranz:
Orez, paste sau cartofi pregatiti in abur.
Orice tip de carne la alegere. Cantitatea acesteia o veti stabili adaugand 100 la inaltimea dumneavoastra exprimata in centimetri. De exemplu, pentru o persoana care are 170 cm, cantitatea ideala de carne este 270 g (170+100).
De evitat: aperitivele de orice fel, deserturile (produsele pe baza de zaharuri), lactatele si painea.
In timpul serii, se diminueaza productia de enzime si procesele digestive scad in intensitate. Felurile de mancare trebuie sa fie foarte lejere, uneori, daca reusiti sa sariti peste aceasta masa din zi, este excelent!
Cina:
Peste sau fructe de mare.
O portie de legume gratinate sau pregatite la abur.
Carne slaba, cu 40 de grame mai putin decat inaltimea ta exprimata in centimetri. Astfel, pentru o persoana ce masoara 170 cm, cantitatea de carne recomandata va fi de 130 g (170-40).
De evitat: lactatele, produsele pe baza de zaharuri si alcoolul.
Sursa: