„Mândria, invidia, neiertarea aproapelui, zgârcenia, lăcomia, dorința de înnavuțire, avorturile, desfrânările şi multe alte păcate şi patimi ţin în moarte sufletul. Degeaba omul se roagă, dacă în inima lui nutreşte răutate şi invidie.
Doar pocăinţa adevărată poate aduce frângerea de inimă şi rugăciunea curată, ce atrag Harul Domnului. Dar dacă nu avem milă (dragoste) faţă de aproapele, putem noi oare să avem nădejde în mântuire? V-aţi pus vreodată această întrebare ? Dacă nu ne e milă de omul flămând de la uşa bisericii, care a fost oare rostul că ai mers la Sfânta Liturghie? Dacă nu ne pasă de cel suferind, care e rostul rugăciunii?”
Chemarea este să urmărim Binele, deși în fiecare zi ochii noștri și
sufletele noastre sunt invadate de rău și astfel involuntar într-o luptă
oarbă ajungem să slujim răul.
Răul nu poate fi scos afară, din viața noastră, din țara noastră decât dacă nu va mai avea loc de binele deja săvârșit de noi.
''V-am mai spus.. un mod de a evolua spiritual, nu este numai de a merge la biserică!
Sfinţii părinţi spun aşa..
Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia.
Sfantul Ioan Gura de Aur spune că: „Sufletul tulburat este tronul diavolului”
Şi mortii dacă ar învia cineva, adică să aibă aceasta putere, dar dacă poartă ură, zavistie, pizmă, şi răutate, are pe diavolul în el.
Vedeţi cât de fină este forma păcatului?
Este mut şi surd pentru că nu reacţionează! Câţi oameni nu vin la biserică? Câţi nu ascultă predica şi Sfânta Liturghie? Şi cu toate astea, sunt goi ca răchita! Doar frunze şi crengi. De ce? Pentru că este greu să pui în practică ceea ce se spune în predică. Şi nu îţi cere nimeni să le faci pe toate odată...
"Fraţilor, roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să şi umblăm. Să nu fim iubitori de mărire deşartă, supărându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii. Fraţilor, chiar de va cădea un om în vreo greşeală, voi cei duhovniceşti îndreptaţi-l pe unul ca acesta cu duhul blândeţii, luând seama la tine însuţi, ca să nu cazi şi tu în ispită.
Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos..."
Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos..."
Parintele Calistrat Chifan