joi, 19 septembrie 2019

Muzeul oualor Lucia Condrea - arta, maiestrie, perfectiune

Muzeul oualor Lucia Condrea din Moldovita este cel mai mare muzeu cu oua decorate din lume, cuprinzand peste 11.000 de exponate. In localitatea bucovineana Moldovita, decorarea oualor este o traditie care provine de la etnia hutula, care s-a salasluit in acele locuri. Doamna Lucia Condrea este un artist desavarsit, care a dezvoltat pasiunea sa pentru inchistrirea oualor, ducand-o la un nivel de neegalat. Stiu ca de multe ori se spune ca perfectiunea nu exista, dar dupa ce am vizitat acest muzeu pot afirma ca acolo am gasit perfectiunea.
Muzeul oualor a functionat din anul 1993 in locuinta Luciei Condrea. In anul 2007 s-a inaugurat muzeul ce poate fi vizitat astazi, in strada Stadionului din Moldovita. Pasind in muzeu, am fost impresionati atat de exponatele din cele 106 vitrine, cat si de daruirea membrilor familiei care ne-au explicat cate ceva despre tehnicile folosite de doamna Lucia Condrea si ne-au oferit spre vizionare un filmulet, spre a intelege mai bine cele 15 modalitati de lucru utilizate. Pornind de la grafica batik-ului, in alb si negru, pe care a perfectionat-o, doamna a dezvoltat alte 14 modalitati de decorare a oualor. Dansa a transpus pe oua vechi cusaturi hutule sau romanesti, motive zoomorfe, motive de pe stergare sau motive crosetate, pornind de la decorarea traditionala cu ceara de albine. Interesant este ca doamna Condrea calculeaza matematic astfel incat sa asigure continuitatea modelului, indiferent de dimensiunea oului.
Ouale expuse in muzeu sunt unicat. Alaturi de miile de oua decorate de artista, se gasesc unele foarte vechi, de peste 100 de ani, adunate din satele locuite de hutuli, dar si oua din alte tari, cum ar fi din Egipt, Franta, India, China, Olanda, Germania, Turcia.
Doamna Lucia Condrea a participat timp de 26 de ani la expozitii internationale, unde a obtinut numeroase premii, devenind unul dintre cei mai importanti artisti din domeniu. Lucrarile sale se pot gasi in marile muzee ale lumii, la case regale sau in colectii personale. Daca va aflati in Bucovina nu ratati vizita la Muzeul oualor Lucia Condrea! Se va dovedi o alegere extraordinara atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari! 

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor