marți, 10 decembrie 2019

<<Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit .
Pentru a răspândi fericire în jur, e nevoie să fii fericit în propria familie. Pacea și războiul încep chiar din mijlocul familiilor noastre. Dacă vrem să avem pace în lume trebuie mai întâi să ne iubim familiile.>>

Dublu vernisaj la Muzeul Taranului Roman

Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va invita joi, 12 decembrie 2019, de la ora 19.00, la vernisajul expozitiei Tonitza 70 si la vernisajul expozitiei Icoana. Bucuria sarbatorilor, care vor avea loc la Sala Irina Nicolau. La mai bine de 70 de ani de la infiintare, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti isi propune sa deschida in salile Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti o expozitie cu lucrari de pictura, sculptura si grafica apartinand artistilor care au fost profesori de specialitate ai acestei unitati de invatamant in decursul timpului.
Chiar si numele liceului, primit in 1970, trimite la un mare artist si profesor: Nicolae Tonitza. Multe lucrari ale artistilor care au predat la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza se vor regasi pe simezele acestei expozitii. Printre artistii-profesori se afla figuri reprezentative pentru arta romaneasca, incepand cu deceniul al cincilea al secolului trecut si continuand pana astazi. Artistii reprezentativi pentru Liceul Nicolae Tonitza, prezenti la aceasta manifestare, s-au remarcat prin participari la mari expozitii in tara si in strainatate, despre opera lor s-au scris studii sau monografii, lucrarile lor au intrat in muzee importante de arta contemporana.
De remarcat si faptul ca, in foarte multe cazuri, multi profesori ai liceului au devenit si profesori universitari. Multi absolventi ai acestei scoli au devenit, la randul lor, plasticieni, iar unii chiar profesori la Liceul Nicolae Tonitza, asigurand continuitatea in indrumarea elevilor in lumea artelor plastice. Expozitia care urmeaza sa fie deschisa la Muzeul National al Taranului Roman va oferi vizitatorilor un ansamblu de lucrari de inalta tinuta artistica ilustrand mai multe decenii de plastica bucuresteana si avand ca numitor comun Liceul Nicolae Tonitza.
Expozitia Tonitza 70 va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana la 19 decembrie 2019, de marti pana duminica. Lunea este inchis. Intrarea este libera.
Cu ocazia expozitiei jubiliare a Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, care implineste 70 de ani de la infiintare, elevii aduc un omagiu acestui eveniment in pragul sarbatorilor de iarna, dar si un plus de culoare, prin expozitia de icoane realizata in diferite tehnici si maniere. Atmosfera rece a iernii va fi astfel incalzita si animata, pe o perioada de o saptamana, de icoanele acestor elevi care doresc sa demonstreze ca arta, pe care o studiaza în cadrul Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, cuprinde toate formele de expresie plastica. Foaierul Salii Irina Nicolau va gazdui o lume vie a personajelor si scenelor biblice interpretate prin ochii tinerilor artisti care isi doresc ca prin gestul lor sa ii aduca mai aproape si mai repede pe vizitatori, in lumea magica a Craciunului.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/9753-dublu-vernisaj-la-muzeul-taranului-roman

Remedii de la cititori: Alifia complexa de chiparos – reteta originala

Am primit o noua reteta de la cititorul nostru fidel, domnul Ioan Marcus din Aiud, judetul Alba. Este, ca de obicei, o reteta originala, proprie, testata de domnia sa. Speram sa va fie utila, in cazul in care suferiti de vreuna din afectiunile amintite mai jos. Multa sanatate!
Către Echipa Dacic Cool - Dupa cum v-am promis, va trimit reteta si modul de preparare a alifiei de chiparos (lat. Cupressus  sempervirens). Este utila pentru varice, hemoroizi, artrita, celulita, cuperoza, tunel carpian, picioare grele (obosite, umflate) si boli reumatice. Va trimit si poza cu alifia de chiparos cu o crenguta de chiparos (langa cutia de unguent). Am reusit sa cumpar o carte veche despre plante, scrisa de dr. Alexandru Buia, din 1944, "Plantele noastre medicinale", cu doar 30 de lei, cu dedicatia autorului. Acum scriu o carte numai despre prepararea alifiilor dupa metoda mea. O doamna draguta din Simleu Silvaniei o sa-mi tiparească aceasta carte. Dar numai mie cate un exemplar. Va doresc numai bine si sanatate. Cu stima si respect: Marcus Ioan, din Aiud, judetul Alba

Chiparosul in terapeutica
De la acest conifer sunt folosite in tratament ramurile, bogate in flavonoide si derivati oxigenati, si conurile, care sunt folosite sub forma de pulbere. Din frunzele arborelui se face un decoct care combate tusea, iar ramurile pot fi utilizate in vederea formarii de ulei esential cu rol antiseptic, diuretic si antispastic.
Proprietati terapeutice: antireumatic, antiseptic, antispasmodic, antitoxic, antisudorific, astringent, dezodorizant, diuretic, hepatic, tonic general, vasoconstrictor. Este recomandat ca adaos in preparate cosmetice pentru barbati, este util in acnee, pentru tenul gras si pentru tenul hiperhidratat.

Prepararea alifiei complexe din frunze si ramurele tinere cu frunze de chiparos
Ingrediente: 3-4 linguri frunze de chiparos, 1 lingurita flori de coada-soricelului, 1 lingurita flori de galbenele, 1 lingurita radacina de tataneasa, 1/2 lingurita frunze de marul lupului, 1 lingurita frunze de vita-de-vie rosie, 1 lingurita frunze de alun, 1 lingura frunze de castan salbatic, 1 lingurita frunze de lumanarica, 1 lingurita muguri de plop negru, 1 lingurita parte aeriana de turita mare, 1/2 lingurita flori de lavanda, 1 lingura frunze de roinita, 1/2 lingurita fructe de ienupar.
Preparare: Se topesc 1000 grame de unt sau grasime tartinabila cu continut de grasime 70%, iar in topitura se introduc ingredientele enumerate mai sus (amestecul de plante), se fierb pana se ofilesc putin plantele, preparatul se ia de pe foc, se lasa in repaus pana a doua zi. A doua zi se incalzeste preparatul pana la topire, se ia de pe foc, se lasa in repaus pana a treia zi, a treia zi se incalzeste preparatul si se strecoara cu ajutorul unei strecuratori in care se pun doua straturi de tifon.
Separat, se topesc 20 de grame de tamaie medicinala si se toarna in vasul in care s-a preparat unguentul (acest vas este acum gol). Tot separat, se topesc 15-20 de grame de ceara de albine si se toarna peste tamaia topita (daca tamaia s-a solidificat, atunci se incalzeste pana la topire) si se amesteca bine ambele topituri (de tamaie si de ceara). Peste topitura de ceara si tamaie se toarna unguentul aflat inca in stare lichida, apoi se amesteca bine. In unguentul topit se mai pot adauga uleiuri vegetale: 1 lingura ulei de in, 1 lingura ulei din seminte de canepa, 1 lingura ulei din samburi de struguri, 1 lingura ulei de soia, 1 lingura ulei de migdale, 1 lingura unt de shea. Se amesteca foarte bine, pana la omogenizare. Eventual, se pot incorpora in unguentul topit cateva picaturi de ulei esential (volatil) de chiparos - cam 20 de picaturi.
Cineva din strainatate mi-a sugerat ca tamaia medicinala bine pisata (pulbere) se pune la macerat in putin ulei de masline, se lasa cam 3-4 zile, pana se dizolva tamaia in ulei, apoi se adauga la unguent – in felul acesta, scapam de fumul degajat de tamaie la topire. Eu inca nu am incercat aceasta varianta. Dupa ce s-a amestecat bine preparatul cu toate componentele, asa, in stare lichida, se toarna in recipiente corespunzatoare (cutiute de plastic cu capac filetabil pentru unguente).
Mod de intrebuintare (unguent): Se unge de 2-3 ori pe zi zona afectata de boala.
Indicatiile terapeutice ale alifiei de chiparos complexe: Preparatele care au la baza chiparosul sunt utile in tratarea reumatismului, ajuta la tratarea tulburarilor de ordin vascular, a varicelor (venelor varicoase, tratarea vaselor capilare sparte), a hemoroizilor, a picioarelor grele (obosite, umflate), diminueaza retentia de apa, ajuta in artrita, celulita, cuperoza, transpiratie excesiva, tunel carpian.
Peretii vaselor sunt intariti si le este crescuta rezistenta, diminuandu-se, astfel, permeabilitatea vaselor.
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/9751-remedii-de-la-cititori-alifia-complexa-de-chiparos-reteta-originala

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor