vineri, 6 septembrie 2019

Concertul picturilor, o campanie inedita la MNAR!

Muzeul National de Arta al Romaniei a lansat miercuri, 4 septembrie 2019, campania Concertul picturilor. O plimbare "moderato" printre lucrari "forte", care le propune vizitatorilor sa descopere colectiile muzeului dintr-o noua perspectiva: muzica "vazuta" prin ochii artistilor plastici. Bucurestiul vibreaza pe ritmuri de muzica simfonica in aceasta perioada, datorita celei de-a XXIV-a editii a Festivalului International „George Enescu”, iar Muzeul National de Arta al Romaniei se afla chiar in mijlocul acestei efervescente, mai ales ca o parte dintre concerte au loc la Sala Auditorium a muzeului. MNAR le ofera astfel celor pasionati de muzica un motiv in plus pentru a-si petrece o parte din timp in salile sale.
Campania, care a plecat de la ideea ca artele se influenteaza reciproc, iar muzica a fost adesea "muza" pentru artistii plastici, ii va purta pe cei interesati pe trei trasee speciale, ce prezinta unele dintre cele mai frumoase lucrari cu tematica muzicala din patrimoniul MNAR.
Primul traseu se afla in Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Pe parcursul sau, vizitatorii pot afla mai multe despre relatia dintre muzica si artisti precum Teodor Aman, Stefan Luchian sau Marcel Iancu. In plus, special pentru aceasta campanie, vor fi expuse si doua sculpturi cu tema muzicala, create de Dimitrie Paciurea (Portretul lui Beethoven) si Boris Caragea (Nud feminin cu mandolina). De asemenea, din dorinta de a permite cat mai multor vizitatori sa asiste la acest "concert vizual”, programul Galeriei Nationale de la MNAR va fi prelungit pana la ora 19:00 in fiecare zi de miercuri din luna septembrie.
Al doilea traseu ii va purta pe iubitorii artelor printre capodoperele din Galeria de Arta Europeana. Pe langa bucuria de a admira operele unor mari artisti, precum El Greco, Rubens, Rembrandt sau Monet, vizitatorii vor intalni cate o lucrare cu tema muzicala in fiecare dintre cele cinci scoli expuse (italiana, spaniola, germana, franceza si olandeza), expresie a faptului ca muzica a inspirat artisti plastici din toate zonele si din toate secolele. In Galeria de Arta Europeana va fi expusa, special pentru aceasta campanie, lucrarea Natura statica cu note muzicale apartinand unui artist german din secolul al XVIII-lea.
Cel de-al treilea traseu isi asteapta vizitatorii la Muzeul Colectiilor de Arta, aflat tot pe Calea Victoriei, la numarul 111. Aici, vor avea ocazia sa vada cum pasiunea pentru muzica si arte plastice s-a impletit inclusiv in modul in care colectionarii si-au ales lucrarile de suflet, multi dintre ei oprindu-se si asupra unor lucrari cu teme muzicale. Este cazul colectiilor Corneliu Baba, Iosif Iser, Anastase Simu, Garabet Avachian sau Moise Weinberg (o parte dintre acestia fiind melomani), acestea reprezentand cele cinci opriri din cadrul traseului de la Muzeul Colectiilor de Arta. Ineditul acestui traseu consta in faptul ca in cadrul colectiilor Baba si Iser vor fi expuse si instrumente muzicale care au apartinut celor doi mari pictori.
Traseele din campania Concertul picturilor. O plimbare "moderato" printre lucrari "forte" pot fi descarcate gratuit de pe site-ul muzeului, www.mnar.arts.ro. De asemenea, in dreptul fiecarei opriri din cele trei trasee, vizitatorii vor avea la dispozitie un cod QR care le va deschide o pagina cu informatii suplimentare despre lucrarile respective.
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/9640-concertul-picturilor-o-campanie-inedita-la-mnar

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor