luni, 27 mai 2024

Sinaxar 29 Mai

 

În această lună, în ziua a douăzeci şi noua, pomenirea sfintei muceniţe Teodosia fecioara, cea din Cezareea (aducerea moaştelor).

teodosia din Tir, care a marturisit in Cezareea Odată, în vremea persecuţiei împotriva creştinilor care dura deja de cinci ani, Sf. Teodosia în vârstă de 17 ani a vizitat prizonierii creştini condamnaţi în Pretoriumul din Cezareea, Palestina. Erau Sfintele Paşti şi mucenicii vorbeau despre Împărăţia lui Dumnezeu. Sf. Teodosia i-a rugat să o pomenească şi pe ea când vor ajunge în faţa lui Dumnezeu.

Soldaţii au prins-o şi au dus-o în faţa lui Urban, guvernatorul, spunînd că acea fecioară se închina în faţa prizonierilor. Acesta i-a cerut să jertfească la idoli dar a refuzat, mărturisindu-şi credinţa în Hristos. Apoi au torturat-o îngrozitor, rupîndu-i carnea cu cârlige de fier până i s-au văzut oasele.

Muceniţa a răbdat în tăcere şi cu zâmbetul pe faţă chinurile şi când guvernatorul i-a cerut din nou să sacrifice la idoli iar ea i-a răspuns: "Nebunule, mi s-a dăruit să fiu în rândul mucenicilor". Apoi i-au pus o piatră de gât şi a fost aruncată în mare dar au salvat-o îngerii. Din nou au prins-o şi a fost dată să o sfâşie fiarele sălbatice dar acestea nu s-au atins de ea. În final călăii i-au tăiat capul.

Noaptea, Sf. Teodosia a apărut părinţilor ei care au încercat să o convingă să nu se sacrifice pentru Hristos. Era îmbrăcată într-o haină strălucitoare, cu o cunună pe cap şi o cruce strălucitoare de aur în mână, spunîndu-le: "Priviţi gloria de care aţi vrut să mă lipsiţi!"

Sf. Muceniţă Teodosia din Tir a îndurat mucenicie în anul 307. Ea mai este prăznuită şi în 29 mai, zi în care i s-au mutat sfintele moaşte la Constantinopol şi apoi la Veneţia.

Tot în această zi, pomenirea sfintei preacuvioasei muceniţe Teodosia cea din Constantinopol (sec. VIII).

Aceasta a trăit pe vremea împăratului Teodosie III Atramiteanul, fiind fiică de părinţi dreptmăritori, din Constantinopol. Când era ea de şapte ani, a răposat tatăl său; iar maică-sa luând copila, a tuns-o într-o mânăstire din Bizant, după care s-a săvârşit şi maică-sa, lăsând fericitei toată avuţia ei. Iar sfânta din aurul şi argintul acela a făcut trei icoane: una a lui Hristos, alta a Născătoarei de Dumnezeu, şi a treia a sfintei mucenice Anastasia, iar restul I-a împărţit la săraci.

teodosia cea din constantinopolDupă câtăva vreme, a luat împărăţia pe care o lăsase ortodoxul Teodosie, Leon Isaurul (717-741) cel rău credincios. Pentru că marele patriarh Gherman nu se pleca la pângăritele lui dogme, prin silnicie a fost dat afară din patriarhie cu ciomege şi cu săbii, şi voia ca sfânta icoană a lui Hristos, cea de deasupra porţilor (care se zice cea de aramă) să o pogoare şi să o dea focului. Şi în vreme ce se săvârşeau acestea şi spătarul era pe scară, vrând să pogoare sfânta icoană, fericita Teodosia împreună cu alte credincioase femei şi bărbaţi apucând scara au prăbuşit la pământ pe spătar, care a murit, şi ducându-se la Patriarhie, au împroşcat cu pietre pe răucredinciosul patriarh Anastasie. Îndată celorlalte femei şi bărbaţilor li s-au tăiat capetele, a căror pomenire se săvârşeşte la nouă ale lunei lui August; iar pe sfânta Teodosia un gealat oarecare crud şi neomenos trăgând-o către Bou, (aşa se numea partea aceea a oraşului) şi luând un corn de berbec, a lovit-o nebuneşte peste grumazi, şi i-a pricinuit ei cununa muceniciei. Iar din minunile ce pururea se lucrează prin ea, este cu putinţă tuturor să afle cât de mare îndrăzneală a dobândit ea către Dumnezeu. Şi se săvârşeşte soborul ei în mănăstirea zisă Dexiocratus, unde se află şi sfintele ei moaşte.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului mucenic Olvian, episcopul cetăţii Aneu.

Acest cuvios a trăit pe vremea împărăţiei lui Maximian, fiind consul Alexandru şi Maxim. Şi a fost el adus la Iulie şi Elian, de care fiind întrebat şi neplecându-se a jertfi idolilor, a fost dezbrăcat de haine şi pătruns şi ars pe coapse cu frigări de fier înroşite în foc; apoi a fost pus la închisoare şi spre a doua cercetare fiind adus, şi neplecându-se, a fost dezbrăcat şi i s-a strujit trupul cumplit şi aşa a fost aruncat în foc, unde şi-a dat duhul lui Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Alexandru, papă al Alexandriei.

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici, un bărbat şi soţia sa, care s-au săvârşit zdrobindu-li-se oasele cu toiegele.

Tot în această zi, pomenirea sfântului noului mucenic Nan sau Ioan Tesalonirceanul, care în Smirna a mărturisit în anul 1802 şi care de sabie s-a săvârşit.

 

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Acatistul Sfintei Mucenițe Teodosia, fecioara din Tir (29 mai)

Troparul Sfintei Mucenițe Teodosia din Tir, glasul al 2-lea

La fapta bună, muceniță, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos și locaș iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai rușinat pe vrăjmașul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind, și arătat cu sabia credinței ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; și bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credință te cinstesc pe tine.

Condac Sfintei Mucenițe Teodosia din Tir, glasul al 4-lea

Cu ostenelile ai câștigat viața cea fără de osteneală, și în sângiuirile tale ai înecat pe vrăjmașul cel spurcat al Bisericii lui Hristos, prealăudată, și te bucuri cu oștile cele de sus, acoperind pe cei ce săvârșesc pomenirea ta.

Condacul 1

Luând asupra ta puterea Crucii și surpând tăria vrăjmașului cu bună știință, ai lovit de răbdarea ta și durerea trupului și ocara păgânilor, primind cununa de crini a mucenicilor lui Dumnezeu. Ceea ce acum te veselești în Ceruri în ceata Sfintelor Fecioare, primește aceste cântări de la noi care te chemăm: Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Icosul 1

Cetele de Îngeri s-au adunat pe pământ din porunca Domnului Hristos și te-au întărit în a-I urma pe drumul Crucii, Sfântă Teodosia, iar păcatele tale s-au spălat în sângele pe care cu bunăvoie l-ai vărsat spre iertarea greșelilor celor cu voie și fără de voie, urcând curată în Împărăția Lui, iar de acolo auzi aceste laude:

Bucură-te, vlăstar ieșit din rădăcina Cuvântului lui Dumnezeu;

Bucură-te, fecioară iubitoare de Adevăr;

Bucură-te, neîntinată copilă, cu inima ridicată la Cer;

Bucură-te, cea pură la suflet;

Bucură-te, cea luminată în gândire;

Bucură-te, inimă plină de razele aurii ale harului;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 2

Te-ai născut în cetatea Tirului din Siria din neam de părinți închinători idolești, Sfântă Teodosia, dar deși în oraș era obiceiul jertfelor la idoli și toți săvârșeau păcate de moarte, te-ai ferit de a te însoți cu ei și ai ales a te lipi cu inima de Dumnezeu, Căruia Îi cântai în fiecare zi: Aliluia!

Icosul 2

Ai găsit câteva fecioare asemenea ție, curate și cuminți, unindu-vă în credința în Dumnezeu și petrecând zii și noapte în rugăciune și fapte de milostenie, iar noi te cinsim:

Bucură-te, cea credinicioasă și plină de evlavie;

Bucură-te, pârga tinereții închinată lui Dumnezeu;

Bucură-te, crin binemirositor al fecioriei;

Bucură-te, floare parfumată ca tămâia din Rai;

Bucură-te, cea cu bună purtare;

Bucură-te, veselia trăirii cu gândul la Cer;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 3

Ai ascultat întocmai de îndemnul lui Hristos: ”Cine are poruncile Mele și le păzește, acela Mă iubește și cine Mă iubește va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi și Mă voi arăta lui” și prin aceasta ai primit Cunua veșniciei: Aliluia!

Icosul 3

”Cine iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine și cine iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Cine nu-și ia crucea lui și nu vine după Mine nu este vrednic de Mine.” zice Domnul, iar noi ne rugăm:

Bucură-te, că mult ai pătimit din cauza părinților tăi după trup;

Bucură-te, că ei te sileau să jerfești la idoli;

Bucură-te, că te-ai împotrivit cu toată puterea ta;

Bucură-te, că te pedepseau și te lipseau de hrană;

Bucură-te, că încercau să te amăgească cu amenințări;

Bucură-te, că nimic nu au izbutit;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 4

Dei erai de numai 17 ani, nu ai făcut din credința ta o taină ci ceea ce credeai propovăduiai public, având în inima ta cuvintele lui Hristos: ”Pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri; dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri” Aliluia!

Icosul 4

Era multă teamă în cetate fiind vremea persecuțiilor împăratului Maximian împotriva creștinilor, dar tu te-ai apropiat în Ziua Învierii Domnului de prizonierii creștini care erau închiși din pricină că nu vroiau să se închine idolilor și noi te lăudăm:

Bucură-te, că ai vrut să iei parte la durerea lor;

Bucură-te, că ei își așteptau moarte mucenicească;

Bucură-te, că le-ai vorbit cu îndrăzneală;

Bucură-te, că le-ai spus despre Împărăția lui Dumnezeu;

Bucură-te, că i-ai rugat să te pomenească și pe tine la Tronul Lui;

Bucură-te, că le-ai întărit credința și L-ai mărturisit pe Hristos în fața păgânilor soldați;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 5

De îndată ai fost prinsă, Sfântă Teodosia, chipurile că ai săvârșit o faptă nelegiuită și ai fost dusă în fața guvernatorului Urban, care aflând cele întâmplate ți-a cerut să te închini idolilor căci el nu știa a se ruga lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5

Ai refuzat, Sfântă Muceniță, și ți-ai mărturisit din nou credința în Hristos, în puterea Crucii și a Învierii Lui, în bucuriile Împărăției lui Dumnezeu. Guvernatorul s-a mâniat ca o fiară, iar noi ne rugăm:

Bucură-te, că te-a supus la munci groaznice;

Bucură-te, că au smuls cu gheare carnea de pe trupul tău;

Bucură-te, că ți-au împuns sânii cu țepușe de fier;

Bucură-te, că diavolul s-a lovit de rădbarea ta;

Bucură-te, că Îngerii Domnului străjuiau lângă tine;

Bucură-te, că te răcoreau în chinuri cu aripile lor;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 6

Pe când încă abia mai suflai fața ta era strălucitoare și zâmbeai, Sfântă Teodosia, suferind în tăcere biciuirea cărnii fiindcă sufletul tău se făcea mai ușor ca să zboare spre Cer: Aliluia!

Icosul 6

Urban ți-a cerut din nou să jertfești idolilor, dar i-ai răspuns: ”Nebunule, mi s-a dăruit să fiu în rândul mucenicilor. Cruzimea ta mă face fericită și grozav m-ar durea dacă n-aș simți-o. Mă bucur că sunt chemată la cununa muceniciei și mulțumesc lui Dumnezeu, din toată inima, că m-a învrednicit de un asemenea har.”

Bucură-te, fecioară blândă și curată;

Bucură-te, trup neputincios în care a lucrat puterea lui Dumnezeu;

Bucură-te, cea întărită în chinuri de Dragostea lui de Tată;

Bucură-te, că Mirele Hristos te-a vrut mireasa Lui;

Bucură-te, că nu te-au îngenunchiat slujitorii diavolului;

Bucură-te, că uneltirile satanei au pierit cu sunet;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 7

Văzând guvernatorul că nu izbutește nimic cu chinurile, a poruncit să ți se lege o piatră de gât și să fii aruncată în mare, iar tu cu bucurie ai primit: Aliluia!

Icosul 7

Însă prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu nu te-ai săvârșit din viață, Sfântă Teodosia, ci El a poruncit Îngerilor Săi care te-au scos din apă și te-au adus la mal nevătămată.

Bucură-te, că te-ai dus în fața lui Urban;

Bucură-te, că aveai fața luminoasă;

Bucură-te, că purtai în mâini piatra cu care ai fost legată de gât;

Bucură-te, că povara morții fusese biruită de Dumnezeu;

Bucură-te, că instrumentul pieirii își pierduse toată puterea;

Bucură-te, că viața este în Mâinile lui Dumnezeu, nu a demonilor;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 8

Urban guvernatorul te-a aruncat imediat în groapa cu fiare sălbatice, fiindcă avea mintea întunecată de diavoli și nu a vrut nici atunci să înțeleagă cum că toate acele minuni se lucrează prin puterea lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Zidirea lui Dumnezeu n-a vrut să te vateme, Sfântă Muceniță, așa încât fiarele sălbatice s-au așezat la picioarele tale ca niște mielușei, desfătându-se de lumina Harului care răzbătea prin trupul tău chinuit, iar noi ne închinăm:

Bucură-te, cea ce îmblânzești firea pătimașă;

Bucură-te, cea ce alungi ispitele de moarte;

Bucură-te, că prin tine se stinge tirania;

Bucură-te, că tu aduci pace în inimile schinguite;

Bucură-te, că scoți la iveală adevărul din marea tulbure a vieții;

Bucură-te, că distrugi uneltele de vrăjitorie și magie ale vrăjitorilor;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 9

După multe încercări nereușite Urban a hotărât să te dea morții din nou, de data aceasta prin tăierea cu sabia, iar tu I-ai strigat lui Dumnezeu cu glas de mulțumire: Aliluia!

Icosul 9

Plecându-ți capul sub sabie, s-a văzut o porumbiță zburând din gura ta, care strălucea mai mult decât aurul și s-a suit la cer.

Bucură-te, că sufletul tău s-a dus Acasă;

Bucură-te, că ai zburat nestringherită spre Cămara de Nuntă;

Bucură-te, că sângele vărsat ți-a spălat păcatele;

Bucură-te, că ai mers cu veselie în ceata Sfintelor Fecioare;

Bucură-te, că te-ai învelit pe veșnicie de harul necreat al Împărăției Domnului Hristos;

Bucură-te, că de acolo ne auzi și pe noi, păcătoșii;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 10

În următoarea noapte te-ai arătat părinților tăi, îmbrăcată cu o haină strălucitoare, cu o cunună pe cap și o cruce strălucitoarea în mână, plină de bucurie și de împlinire: Aliluia!

Icosul 10

Erai înconjurată de multe alte fecioare, și ele mântuite, și le-ai zis părinților: „Vedeți voi ce mare este slava și harul Hristosului meu, de care voiați să mă lipsiți?” iar noi ne veselim:

Bucură-te, că nu ai lăsat dragostea de părinți să biruie iubirea de Hristos;

Bucură-te, că ai ales partea cea bună;

Bucură-te, că mergând după El, ai primit și Mamă și Tată;

Bucură-te, că Maica Domnului te-a ocrotit ca o Mamă;

Bucură-te, că te-ai făcut copilul Tatălui Ceresc;

Bucură-te, că ai mers pe calea iubirii de Dumnezeu, nu de părinți;

Bucură-te, că dator este omul a-L iubi pe Dumnezeu mai presus de orice;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 11

Dragostea ta pentru Dumnezeu a biruit și durerea trupului și frica de moarte, că deși erai doar o copilă nu te-ai înfricoșat de amenințările diavolului ci ai stat biruitoare în fața morții strigându-L pe Domnul Hristos cu nădejde: Aliluia!

Icosul 11

Neînțeleasă este pentru necreștini această biruință a ta, Sfântă Teodosia, însă noi mărturisim cu tărie că ai pătimit fiind întărită de harul lui Dumnezeu Care nu Își părăsește mucenicii ci le dă curaj până la capăt.

Bucură-te, mijlocind și pentru noi curaj în ispite;

Bucură-te, că ne dai puterea de a-L urma cu orice preț pe Dumnezeu;

Bucură-te, luminarea minții în a alege bine;

Bucură-te, că prin tine se deschid drumurile rugăciunii;

Bucură-te, că rupi legăturile bolnăvicioase cu părinții necredincioși;

Bucură-te, că ne îndreptezi simțirile spre judecata dreaptă;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 12

Te-ai bucurat nespus că ai fost chemată la cununa muceniciei şi I-ai mulţumit lui Dumnezeu din toată inima că te-a învrednicit de un asemenea har și arătându-te cu fața luminoasă în munci ai zâmbit spre Veșnicie: Aliluia!

Icosul 12

Descrețește și frunțile noastre, Sfântă Muceniță, să nu ne doboare întristarea ci să fim veseli în duh că toate pătimirile noastre au un sens, fiind sunt scări ce duc în Sus la mântuire, și rugându-te să urci cu noi trepțile despătimirii și ale răbzoiului nevăzut, te cinstim:

Bucură-te, porumbiță aurită a Cerului;

Bucură-te, purtătoare de răni mucenicești;

Bucură-te, vindecând rănile noastre duhovnicești;

Bucură-te, alinând tristețea adusă de diavol;

Bucură-te, dezlegând plânsul cel vătămător;

Bucură-te, ocrotitoarea noastră în vremurile grele;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 13

Sfântă Muceniță Teodosia, cea ce din purtătoare de chinuri te-ai făcut purtătoare de biruință, caută cu milă și spre noi și dezleagă necazurile care ne fac viața grea, adu-ne sănătate trupului și umple de har inima și sufletul nostru ca să zâmbim și noi cu bucurie și să ne desfătăm de slava lui Dumnezeu tot mereu: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icosul 1

Cetele de Îngeri s-au adunat pe pământ din porunca Domnului Hristos și te-au întărit în a-I urma pe drumul Crucii, Sfântă Teodosia, iar păcatele tale s-au spălat în sângele pe care cu bunăvoie l-ai vărsat spre iertarea greșelilor celor cu voie și fără de voie, urcând curată în Împărăția Lui, iar de acolo auzi aceste laude:

Bucură-te, vlăstar ieșit din rădăcina Cuvântului lui Dumnezeu;

Bucură-te, fecioară iubitoare de Adevăr;

Bucură-te, neîntinată copilă, cu inima ridicată la Cer;

Bucură-te, cea pură la suflet;

Bucură-te, cea luminată în gândire;

Bucură-te, inimă plină de razele aurii ale harului;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 1

Luând asupra ta puterea Crucii și surpând tăria vrăjmașului cu bună știință, ai lovit de răbdarea ta și durerea trupului și ocara păgânilor, primind cununa de crini a mucenicilor lui Dumnezeu. Ceea ce acum te veselești în Ceruri în ceata Sfintelor Fecioare, primește aceste cântări de la noi care te chemăm: Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Rugăciune:

Trupul tău firav s-a făcut stâncă tare iar mintea ți-ai ațintit-o doar spre Cer, Sfântă Muceniță Teodosia, și închipuindu-ți că stai la Picoarele Crucii Domnului pe Golgota, ai învins toate durerile cărnii iar sufletul tău a primit biruința.

Vino și la noi și ne încurajează, precum odinioară te-ai arătat creștinilor întemnițați, și ne întărește credința în Dumnezeu, căci mare este puterea ta. Vino și la noi și ne scoate din apa mării ispitelor, acolo unde slujitorii satanei ne aruncă prin vrăjile lor, și desfă de la gâtul nostru pietrele care ne afundă în adînc, ca să ieșim la liman liberi și nevătămați.

Închide gura fiarelor care caută să ne înghită sufletul, ajută-ne în ispitele ce vin de la părinții necredincioși, dă-ne curaj și stai lângă noi biruind cu rugăciunea răul care se înmulțește, iar la sfârșitul vieții roagă-te pentru noi să primim bucuria celor care au luptat pentru Hristos până la capăt ca să ne veselim cu tine și cu Ceata Sfintelor Fecioare în Împărăția lui Dumnezeu, acum și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniţă Teodosia, fecioara

Troparul Sfintei Muceniţe Teodosia, fecioara, glasul al 4-lea

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

 

Cântarea 1

Glasul al 4-lea

Irmosul

Adâncul Mării Roşii cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu o a biruit.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dumnezeu, Cel Ce de bună voie S-a suit pe Cruce şi S-a făcut ţie Teodosia cale de pătimire, căci surpând pe tiranul, l-a făcut să se batjocorească de mucenici, ca o vrabie.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bună tărie ai surpat la pământ pe înşelătorul, preacinstită Teodosia şi ca o purtătoare de biruinţă, ai primit cununa biruinţei, muceniţă prealăudată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cel ce odinioară avea semeţie mare, acum s-a surpat, lovindu-se de răbdarea ta, sfântă muceniţă, căci luând asupra ta puterea Crucii, ai ruşinat pe cel ce fără de măsură se trufea.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu vicleşug înşelându-mă şarpele, m-a luat rob, punând întru mine poftă a mă face dumnezeu; iar prin tine, Preacurată, chemându-mă din nou, chiar cu adevărat m-am îndumnezeit.

 

Cântarea a 3-a

Irmos: Se veseleşte de Tine Biserica...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pofta cea dumnezeiască pe tine Teodosia te-a arătat mireasă lui Hristos, căci ai iubit Crucea Lui, muceniţă credincioasă.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Părăsind purtarea de grijă a trupului cea făcătoare de stricăciune, cinstită Teodosia, vieţuieşti întru Duh făcător de viaţă, prealăudată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vindecă-mi cugetul cu cinstit darul tău cel de Dumnezeu dăruit şi sufletul meu care este slăbănogit de patimi tămăduieşte-l.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ridicat-ai, o, Stăpână Preacurată, chipul meu cel căzut, născând pe Începătorul sculării noastre a tuturor.

Irmosul

Se veseleşte de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti puterea mea, Doamne şi scăparea şi întărirea.

 

Cântarea a 4-a

Irmosul

Ridicat pe Cruce văzându-Te Biserica pe Tine, Soarele dreptăţii, a stat întru a sa rânduială, precum se cuvine strigând: Slavă puterii Tale, Doamne.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mândrindu-se tiranul cel viclean, socotea ca să înspăimânteze cu muncile bună întărirea răbdării tale, iar tu prealăudată strigai: Slavă lui Dumnezeu.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cunoştinţă de mai înainte te-ai îmbogăţit de dumnezeiasca numire cea de Dumnezeu dată, muceniţă purtătoare de chinuri, căci te-ai făcut dare lui Dumnezeu, veselindu-ne pe noi care cu credinţă şi cu dragoste te cinstim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind înfrumuseţată şi îmbrăcată cu podoabă mucenicească, înroşită cu sângele tău, cugetătoare de Dumnezeu Teodosia, strigai Mirelui tău: Cu dragoste voi alerga după Tine.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fecioară Preacurată, cu cuviinţă dumnezeiască ai născut pe Cuvântul Întrupat şi ai rămas Fecioară; drept aceea cu glasuri netăcute şi cu credinţă neîndoită, strigăm ţie: Stăpână, bucură-te.

 

Cântarea a 5-a

Irmosul

Tu, Doamne, lumina mea, în lume ai venit, lumina cea sfântă, Care întorci din întunericul necunoştinţei, pe cei ce Te laudă pe Tine cu credinţă.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuget dumnezeiesc iubind fecioarele pe Hristos, au mers după Dânsul, slăvindu-L cu cântări.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Schimbând viaţa cea vremelnică, pe viaţa cea veşnică, prin puţin sânge, a moştenit muceniţa împărăţia cerurilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Moaştele mucenicilor ca nişte izvoare curg tămăduiri celor bolnavi şi prin credinţă vindecă bolile sufletelor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cine poate să tâlcuiască taina ta, Preacurată? Căci pe Ziditorul, pe Care nu-L încap toate, L-ai încăput în pântecele tău.

 

Cântarea a 6-a

Irmos: Jertfi-voi Ţie...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pentru Tine Hristoase cu sârguinţă a primit moarte muceniţa Teodosia, înspăimântându-se de îngrozirile tiranilor, urmând patimii Tale celei de bună voie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Întărindu-se femeile cu Crucea Ta, fiind rănite de dorire şi de dragostea Ta cea dumnezeiască, prea lesne au călcat capetele balaurilor, precum ai zis, Mântuitorule.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Mirele cel înţelegător, aflându-te pe tine Porumbiţă cu totul desăvârşită şi Preacurată şi Crin foarte luminos şi Floare din văi, S-a sălăşluit întru tine, o, Maică a lui Dumnezeu.

Irmosul

Jertfi-voi Ţie cu glas de laudă, Doamne, Biserica strigă către Tine, de sângele demonilor curăţindu-se, cu sângele cel curs prin milostivire din coasta Ta.

 

CONDAC

Glasul al 2-lea

Podobie: Căutând cele de sus...

Cu ostenelile ai câştigat viaţa cea fără osteneală şi în sângiurile tale ai înecat pe vrăjmaşul cel spurcat al Bisericii lui Hristos, prealăudată şi te bucuri cu oştile cele de sus, acoperind pe cei ce săvârşesc pomenirea ta.

 

Cântarea a 7-a

Irmosul

În cuptorul persienesc tinerii lui Avraam, cu pofta dreptei credinţe, mai vârtos decât cu văpaia focului fiind aprinşi, au strigat: Binecuvântat eşti în Biserica slavei Tale, Doamne.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Văzându-te noi pe tine, muceniţă, împodobită cu frumuseţi de Dumnezeu date, cu credinţă şi cu cântări, curat strigăm Mirelui tău: Binecuvântat eşti în Biserica slavei Tale, Doamne.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Împreună cu fecioarele purtând făclie, ai intrat acum, muceniţă, bucurându-te, în cămara cea cerească a Mirelui strigând: Binecuvântat eşti în Biserica slavei Tale, Doamne.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce șade pe tronul cel înălţat, aflându-te pe tine pe pământ Tron de cuviinţă dumnezeiască, Fecioară, S-a odihnit întru tine. Binecuvântată eşti tu între femei, Preacurată Stăpână.

 

Cântarea a 8-a

Irmos: Mâinile întinzându-şi...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dezlegându-te de legăturile trupului, cinstită Teodosia, cu bucurie ai zburat către cămara Mirelui cea luminoasă, dănţuind ca o mireasă şi strălucind cu sânge roşu mucenicesc şi strigând: Toate lucrurile lăudaţi pe Domnul, şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Învrednicitu-te-ai luminat a locui în cămara Mirelui cea cerească, cinstită Teodosia, aflând mărire veşnică pururea pomenită şi cu adevărat te-ai îmbogăţit cu roada vitejiei tale, strigând: Binecuvântaţi toate lucrurile pe Domnul şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Arătatu-te-ai cu adevărat purtătoare de nume, cinstită Teodosia, căci dare de Dumnezeu preaaleasă te-ai dat nouă, preaînţeleaptă, izvorând râuri de daruri, mai presus de cuget, celor ce cu credinţă cântă: Binecuvântaţi toate lucrurile Domnului pe Domnul, şi-l preaînălţaţi întru toţi vecii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu adevărat născând pe Dumnezeu, cu adevărat te-ai arătat Maică a lui Dumnezeu, Preacurată, purtând adevărată numire a Dumnezeirii, asemenea cu naşterea. Pentru aceea noi credincioşii cu cuget dumnezeiesc te mărim, Născătoare de Dumnezeu, Preacurată Stăpână.

Irmosul

Să lăudăm, bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.

Mâinile întinzându-şi Daniil, gurile leilor cele deschise în groapă le-a încuiat şi puterea focului a stins, cu buna faptă încingându-se, tinerii cei iubitori de dreapta credinţă, strigând: Binecuvântaţi toate lucrurile Domnului pe Domnul.

 

Cântarea a 9-a

Irmos: Hristos, piatra cea netăiată...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu rugăciunile tale, de Dumnezeu cugetătoare, muceniţă Teodosia, prealăudată, dezleagă lanţurile greşelilor celor ce cu dreaptă credinţă te laudă pe tine, ca una ce stai înaintea lui Dumnezeu Atotţiitorului, preacinstită.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îndumnezeindu-te cu plecarea către Dumnezeu, cu iscusire ai câştigat pofta strămoaşei Eva, făcându-te Dumnezeu prin împărtăşire dumnezeiască; pentru aceasta, preafericită Teodosia, pe tine te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu totul este dulceaţă Mirele tău, purtătoare de chinuri, muceniţă Teodosia; cu totul este veselie sufletească Hristos, de Care acum îndestulându-te, adu-ţi aminte de noi cu rugăciunile tale.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cuvântul, Cel ce a împodobit toate, vrând să Se întrupeze, S-a sălăşluit întru tine, pe tine singură aflându-te mai sfântă decât toate şi te-a arătat cu adevărat, Născătoare de Dumnezeu, Maică Fecioară.

Irmosul

Hristos, piatra cea netăiată de mână, cea din capul unghiului, din tine muntele cel netăiat Fecioară S-a tăiat, adunând firile cele osebite. Pentru aceasta veselindu-ne, pe tine Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

 

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină...

Dare lui Dumnezeu eşti după cuviinţă, muceniţă înţeleaptă, strălucind întru pătimire şi întru luminată feciorie, cu razele luminând cugetele tuturor, celor ce pururea te cinstesc pe tine cu credinţă, Teodosia şi săvârşesc pe pământ praznicul tău cel prealuminat, de Dumnezeu fericită.

 

SEDELNA, glasul al 8-lea: Podobie: Pe înţelepciunea...

Cu curgerea sângiurilor tale toată puterea diavolului celui viclean, cu adevărat înecând mărită, adâncul cel mare al chinurilor fără vătămare ai trecut şi intrând în cămara cea cerească, te-ai sălăşluit în pământul cel sfânt, după vrednicie primind plata ostenelilor, prealăudată Teodosia; roagă pe Hristos Dumnezeu ca să dăruiască iertare de greşeli, celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta.

Troparul Sfintei Muceniţe Teodosia, fecioara

Glasul 4

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

Sinaxar 28 Mai

 

În această lună, în ziua a douăzeci şi opta pomenirea sfântului sfinţitulul mucenic Eutihie, episcopul cel din Melitina.

Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Nichita (Niceta) Mărturisitorul, episcopul Calcedonului (sec. IX).

Nichita - NicetasAcest preacuvios Nichita, din pruncie iubind pe Hristos, s-a lepădat de lume şi de toate cele ce sunt în lume, şi făcea plăcere lui Dumnezeu prin vieţuirea îmbunătăţită cu fapte. De aceea a fost ridicat în scaunul arhieriei Calcedonului, pe care, stând ca o făclie în sfeşnic, strălucea lumii şi înfrumuseţa Biserica lui Hristos. Şi era foarte milostiv către săraci, hrănind pe cei flămânzi, îmbrăcând pe cei goi şi pe cei străini primindu-i; şi era tată sărmanilor şi apărător văduvelor şi mingâietor pentru cei scârbiţi. Şi fiind atunci luptă împotriva icoanelor sub împăratul Leon Armeanul s-a arătat fidel mărturisitor al lui Hristos, pentru că mult s-a luptat împotriva păgânătăţii, mustrând şi lepădând cele neortodoxe, învăţând şi îndemnând pe toţi cu bună-cinste a se închina icoanei lui Hristos şi a preacuratei dumnezeieştii Maicii Sale şi ale tuturor sfintilor. Şi multe a pătimit de la acel rău-credinciosul împărat şi de la cei de un cuget cu dânsul: izgoniri, batjocuri şi chinuri, pentru dreapta credinţă; şi după mulţi ani şi după multe trudiri muceniceşti, după ce cu săvârşită plăcere dumnezeiască s-a mutat din acestea de aici, l-a preamărit pe el Dumnezeu în ceruri, înaintea îngerilor Săi, şi pe pământ înaintea oamenilor. Pentru că prin cinstitele lui moaşte se făceau minuni, şi se dădea tămăduiri tuturor bolilor, pentru ca să fie Dumnezeu preaslăvit prin el, Care este preamărit întru sfinţii Săi.

Tot în această zi, pomenirea sfintei muceniţe Eliconida.

Această sfintă a trăit pe vremea împăraţilor Gordian şi Filip, şi era din cetatea Vitaliei. Şi a fost prinsă şi adusă la Perinie, ducele Corintului, şi neplecându-se a jertfi idolilor, ci mărturisind pe Hristos Dumnezeu adevărat, a fost supusă la felurite şi grele chinuri; dar scăpând din acestea a mers la capiştea idolilor şi prin rugăciune a surpat la pământ idolul zeiţei Atena, a lui Die şi a lui Asclipie.

După acestea luând stăpânIrea de la Perinie Iustin antipatul, a fost adusă muceniţa şi la acesta, şi neplecându-se a aduce jertfe idolilor, a fost supusă şi de acesta la grele chinuri, din care cu ajutorul Celui de sus, scăpând nevătămată a primit muceniţa moartea prin tăierea capului şi aşa purtătoare de cunună s-a suit la ceruri.

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Crescent, Pavel şi Dioscorid.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, care cu pace s-a săvârşit.

 

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Canon de rugăciune către Sfântul Sfinţit Mucenic Eutihie, Episcopul Melitinei


Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Eutihie, Episcopul Melitinei, glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Eutihie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Cântarea 1

Glasul al 4-lea

Irmosul

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt voi răspunde Împărătesei Maici şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sălăşluindu-te acum cu dumnezeieştile puteri şi stând înaintea scaunului harului, luminează dumnezeieşte cu mijlocirea ta, pe cei ce cinstesc sfântă pomenirea ta, cea purtătoare de lumină, Sfinte Eutihie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuvioşie ai vieţuit, preafericite Eutihie, făcându-te ucenic desăvârşit apostolilor lui Hristos şi te-ai înălţat la vârstă desăvârşit, chinuindu-te luminat, vrednicule de minune.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ai intrat în priveliştea muceniciei veselindu-te şi ai dorit de moarte aducătoare de viaţă şi înecându-te în mare, ai înecat mulţime de mii ale vrăjmaşului, fericite Eutihie.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Din tine, Preacurată arătându-Se Iubitorul de oameni întru asemănare de trup, a mântuit lumea cea pierdută şi supusă înşelăciunii. Pentru aceasta te cinstim şi te fericim pe tine.

 

Cântarea a 3-a

Irmosul

Pe ai tăi cântăreţi Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce eşti izvor viu şi îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească întăreşte-i şi întru dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învredniceşte-i.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Aflând pe slugile Cuvântului semănători de cele bune, ai primit în inima ta sămânţa Duhului şi cu dreapta credinţă ai odrăslit spic însutit, cugetătorule de Dumnezeu.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Aprinzându-te arătat cu focul Dumnezeirii celei fără de materie ai ars credinţa cea rea, preafericite Eutihie şi cu sfinţenie te-ai chinuit. Pentru aceasta cu credinţă te lăudăm.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Alipindu-te cu sufletul şi cu inima de sfinţii ucenici ai Cuvântului, cu sfinţenie ţi-ai petrecut viaţa şi te-ai sălăşluit luminat întru luminile sfinţilor, Sfinte Mucenice Eutihie.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Risipeşte, rogu-mă, întunericul minţii mele cu lumina ce este întru tine, ca una ce eşti bună şi te roagă, să mă fac mai bun prin mijlocirile pocăinţei, ca întru credinţă să te slăvesc pe tine, Născătoare de Dumnezeu.

 

Cântarea a 4-a

Irmosul

Sfatul cel neurmat şi dumnezeiesc, al întrupării Tale celei de sus, celei din Fecioară, proorocul Avacum avându-l în minte, a strigat: Slavă puterii Tale, Doamne.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca pe unul, ce eşti strugure copt din via cea înţelegătoare, te lăudăm cu cuvântul, căci cu adevărat cu dreaptă credinţă ne izvorăşti nouă vinul umilinţei, mărite Eutihie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu răsăritul chinurilor tale, mucenice, cu adevărat luminezi toată lumea, ca soarele cel mare, prin har încetând întunericul sufletelor noastre, Sfinte Eutihie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Să ne veselim duhovniceşte astăzi, săltând întru pomenirea purtătorului de nevoinţe şi să-i strigăm lui: Mare Mucenice Eutihie, cere tuturor iertare de greşeli.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Carte te-a scris pe tine mai înainte adunarea proorocilor, Preacurată Fecioară, întru care cu degetul Tatălui s-a scris Cuvântul, scriind pe credincioşi în cartea vieţii, Mireasă a lui Dumnezeu.

 

Cântarea a 5-a

Irmosul

Spăimântatu-s-au toate de dumnezeiască mărirea ta; că tu Fecioară, neispitită de nuntă ai avut în pântece pe Dumnezeu Cel peste toate şi ai născut pe Fiul Cel fără de ani; Cel Ce dăruieşte pace tuturor, celor ce te laudă pe Tine.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înălţatu-te-ai către Domnul cu aripile de aur ale preasfintei mucenicii, preafericite şi te-ai odihnit în locaşurile dumnezeieşti, numărându-te acum împreună cu adunările prea lăudaţilor pătimitori, de Dumnezeu fericite Eutihie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Asemănându-te cu Cel Ce şi-a întins mâinile pe Cruce de bunăvoie, înţelepţeşte te-ai legat de mâini, fiind pus la închisoare şi aruncat fiind în adâncul mării, ţi-ai primit sfârşitul cel fericit, cuvioase.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cunoscutu-s-au, mărite, cărările tale în ape, în care sfârşindu-te înţelepţeşte ai înecat pe trufaşul tiran cu toată tabăra lui. Pentru aceea fericindu-te cu dreaptă credinţă te cinstim, mucenice înţelepte.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fiind eu omorât de patimi şi de cugete, către milostivirile tale alerg, Preacurată, către Acoperământul tău cel fierbinte şi către ajutorul tău alerg, Stăpâna noastră, Ceea ce eşti Singură de Dumnezeu slăvită; fă-mă viu şi mă miluieşte.

 

Cântarea a 6-a

Irmosul

Înţelepţii de Dumnezeu, care faceţi acest praznic dumnezeiesc şi cu totul cinstit al Maicii lui Dumnezeu, veniţi să batem din palme, slăvind pe Dumnezeu, Cel Ce S-a născut dintr-însa.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Primind harul minunilor, tămăduieşti bolile sufletelor şi vindeci neputinţele celor ce cu credinţă aleargă sub acoperământul tău, mucenice Eutihie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcându-te plin de dumnezeiasca credinţă şi de har, ai propovăduit cuvântul mântuirii împreună cu Apostolii, risipind întunericul cel adânc al credinţei celei rele, Mărite Eutihie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuvioşie propovăduind pe Cuvântul cel fără de început, în piele ai fost băgat ca într-un sicriu şi ai fost aruncat în adâncul mării Eutihie, nevoindu-te să ajungi către limanul mântuirii.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fii liman, Preacurată, îndreptându-mă către limanul mântuirii, mie celui ce mă viforesc acum în valurile vieţii, mă miluieşte de cursele vrăjmaşului.

 

Cântarea a 7-a

Irmosul

N-au slujit făpturii cugetătorii de Dumnezeu, fără numai Făcătorului, ci îngrozirea focului bărbăteşte călcând-o, se bucurau, cântând: Prealăudate Doamne al părinţilor şi Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Tare împotrivire arătând Sfinte Mucenice Eutihie, bărbăteşte ai ruşinat pe înţelepţii păgânilor cu duhul cântând: Prealăudate Doamne al părinţilor şi Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Aflând pe ucenicii Cuvântului, care te învăţau cele mai presus de cuget, ţi-ai plecat urechea şi acum izvorăşti ape de tămăduiri, celor ce cu credinţă se apropie de tine, Eutihie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Primind cu adevărat în inima ta râul cel viu al Duhului, ai uscat râurile cele tulburi ale înşelăciunii şi acum izvorăşti ape de tămăduiri, celor ce cu credinţă se apropie de tine, SfinteEutihie.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fiul, Cel ce șade în sânurile Tatălui netâlcuit, şade ca un prunc în sânurile tale cele Preacurate, spre chemarea de iznoavă a noastră, Căruia strigăm: Doamne al părinţilor şi Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

 

Cântarea a 8-a

Irmosul

Pe tinerii cei binecredincioşi în cuptor, naşterea Născătoarei de Dumnezeu i-a mântuit, atunci fiind închipuită, iar acum lucrată. Pe toată lumea ridică să-ţi cânte ţie: Pe Domnul lucrurile lăudaţi-L şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Grăind înşelătorii multe în deşert împotriva ta, de Dumnezeu fericite, s-au ruşinat, punând vinovăţii asupra ta, cel ce ţi-ai păzit sufletul tău nevinovat, Sfinte Mucenice Eutihie şi cântai: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile și-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-se cugetul tău cu lumina Duhului, Mărite Eutihie, a rămas neîmpărtăşit de negura înşelăciunii; înălţându-se către Dumnezeu prin ple­cările cele neîncetate, strigând: Pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lăudăm, preafericite, purtătorule de nevoinţă, ostenelile, râvna ta cea îndumnezeită şi biruinţele prin care ai surpat vicleniile vrăjmaşului şi ai primit cununa nestricăciunii, de la pricinuitorul de nevoinţă şi Împăratul tuturor, Mare Eutihie.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Împreunat-ai cu naşterea ta cele de demult depărtate, Fecioară de Dumnezeu Dăruită. Pentru aceasta, ca pe o Pricinuitoare a tuturor virtuţilor, cu dreptatea cugetului te fericim pe tine, strigând: Pe Domnul lăudaţi-L toate lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

 

Cântarea a 9-a

Irmosul

Tot neamul pământesc să salte cu Duhul fiind luminat şi să prăznuiască firea minţilor celor fără de trup, cinstind sfânta prăznuire a Maicii lui Dumnezeu şi să strige: Bucură-te Preafericită, Născătoare de Dumnezeu, Curată, pururea Fecioară.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Iată a sosit astăzi cinstita pomenire a pătimitorului lui Hristos; toţi dar împreună să alergăm cu cuget de dreaptă credinţă, ca să lăudăm cu credinţă minunile şi sfinţite luptele lui, care s-a arătat cu adevărat înger pământesc şi om ceresc.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un prinos, fericite, ţi-ai dat sufletul tău lui Dumnezeu, primindu-ţi dumnezeiescul sfârşit în mijlocul apelor şi acum te sălăşluieşti lângă pârâul desfătării, prin împărtăşire îndumnezeindu-te foarte bine şi umplându-te de lumina cea veşnică.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întărire şi laudă eşti credincioşilor, celor ce sărută dumnezeieştile tale moaşte, cugetătorule de Dumnezeu, mucenice şi săvârşesc totdeauna dumnezeiască pomenirea ta, cel ce eşti pârga cea mare a purtătorilor de chinuri, părtaşule al tuturor îngerilor, vrednicule de laudă.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Adunatu-s-a poporul ca să-ţi laude astăzi vitejiile şi isprăvile, nevoinţele şi luptele. Pe care prin rugăciunile tale, Mare Mucenice Eutihie, mântuieşte-l de toată înconjurarea robiei barbarilor celor fără de Dumnezeu.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Luminează, Preacurată, ochii sufletului meu, încetează viforul cel ce mă împresoară din supărarea demonilor şi îndreptează strâmtorarea cugetului meu spre calea voirilor lui Hristos, ca pururea cu credinţă să te fericim, Preacurată Fecioară.

 

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină...

Bine săvârşindu-ţi nevoinţa înţelepte, ai primit de la Dumnezeu darurile minunilor, Sfinte Mucenice Eutihie. Pentru aceasta adunându-ne, după datorie te cinstim, închinându-ne cu credinţă sicriului moaştelor tale, care ne izvorăşte nouă cu îndestulare har şi mare milă.

Viața pe scurt - Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului (sinaxar)

Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul a iubit Biserica și pe Hristos din fragedă pruncie, pentru care lepădat lumea și de toate cele din lume.

Sfântul Nichita Mărturisitorul ales Episcopul Calcedonului

Pentru viata sa duhovniceasca îmbunătățită, Sfântul Nichita Mărturisitorul a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului. A condus această biserică aproape 50 de ani, dovedindu-se un bun păstor și plin de osârdie în sporirea dreptei credințe.

Calcedonul a fost o cetate deosebit de însemnată în istoria Bizanțului. Pe lângă faptul că acolo a avut loc cel de-al IV-lea sinod ecumenic, cetatea a avut și un însemnat rol politic și strategic, aflându-se pe malul răsăritean al Bosforului.

Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului 28 mai - a

În timpul slujirii arhierești, Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul s-a evidențiat mai ales prin virtutea milosteniei, hrănind pe cei flamanzi, îmbrăcând pe cei goi, primind și odihnind pe cei străini. În Sinaxar este pomenit ca "tata al sărmanilor, apărător al văduvelor și izbăvitor al celor năpăstuiți". A avut grije în biserica sa de toți cei aflați în nevoi, bătrâni, bolnavi și tineri orfani deopotrivă, toți alergau la Episcopul Nichita și acesta nu înceta să le fie alături și să îi ajute după putința sa.

Sfântul Ierarh Nichita un Mărturisitor al dreptei credințe

A fost un aprig apărător al credinței statornicite de Sfinții Părinți, mărturisind pretutindeni că icoanele sunt vrednice de cinstire în timpul prigoanei din vremea împăratului Leon Armeanul. Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul s-a arătat mărturisitor al lui Hristos, vădind învățăturile greșite ale iconoclaștilor și propovăduind dreapta credință cu privire la cultul cinstirii sfintelor icoane. Din aceasta cauza a fost trimis în temnița, suferind numeroase chinuri, fiind o pildă până în ziua de astăzi că Adevărul trebuie mărturisit cu orice preț.

Icoana Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului 28 mai

Sfântul Nichita a arătat că prin cinstirea sfintelor icoane, cinstea nu se oprește la lemnul sau materia lor, ci urcă la cel ce este închipuit pe ele, adică la prototip. De asemenea, acest mod de înțelegere a cinstirii sfintelor icoane a aparținut Bisericii creștine încă de la început, astfel încât ceea ce Leon susținea, nu era nici adevărat și nici motiv suficient de a prigoni ierarhi, monahi și laici laolaltă.

Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului trece la cele veșnice

După multe lupte împotriva celor care prigoneau cinstirea sfintelor icoane Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul s-a retras într-o mănăstire din Palestina, unde s-a mutat în pace la Domnul. A rămas în amintirea creștinilor ca o pildă de îndrăznire, de iubire de aproapele și de mult curaj duhovnicesc.

Surse: Creștin Ortodox, Trinitas TV, Basilica, EvenimentulIstoric.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul

Dumnezeu l-a preamărit pe Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul în cer înaintea îngerilor Săi, iar pe pământ înaintea oamenilor, de vreme ce la cinstitele lui moaște s-au făcut minuni care dau tămăduiri de toate bolile ca să se slăvească întru el Dumnezeu, Cel preamărit întru sfinții Săi. Amin.

Sursă: MonitorulSv.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Nichita

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul!

Nichita - acest nume derivă din greaca veche „nīkē (νίκη) Niketas (Νικήτας)”, care înseamnă „necucerit, victorie, învingător”. În prezent numele Nichita este popular în Grecia și în Rusia.

Derivate ale numelui Nichita

Nakita, Nika, Mykyta și Mikita.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Nichita?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 28 mai când este pomenit Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului. Mai sunt și alți sfinți care au purtat acest nume cum ar fi Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul serbat pe data de 3 aprilie sau Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul serbat pe 15 septembrie.

Sursă: Name-Doctor.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul

Icoana Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului 28 mai - a
Icoana Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului 28 mai
Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

Luminându-te cu vărsarea luminii celei dumnezeiești, luminezi pe cei ce cu credință săvârșesc adormirea ta cea purtătoare de lumină.
Prin lucrările cele arătătoare de lumină te-ai arătat plin de lumină, luminând pe cei ce sunt în noaptea celor cumplite și i-ai îndreptat cu duhul către lumina cea cerească, Sfințite Părinte Nichita.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Primind în locul ostenelilor și durerilor tale de la Dumnezeu răsplătire cu darul minunilor, luminezi pururea pe cei ce se apropie de sicriul tău cel sfințit, fericite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cu voia Tatălui mai presus de fire de la dumnezeiescul Duh ai zămislit pe Fiul lui Dumnezeu și cu trup L-ai născut, pe Cel din Tatăl fără mamă, iar pentru noi din tine fără tată.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nichita, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condac - Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, glasul al 8-lea

Strălucind cu lumina faptelor tale, te-ai făcut moștenitor scaunului celui apostolesc, preacuvioase Nichita și ca un soare ai luminat turma ta, părinte, umplând pe toți de dumnezeieștile învățături. Pentru aceasta strigăm Ție: Bucură-te înfrumusețarea Calcedonului.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului (Viețile Sfinților)

Cuviosul părintele nostru Nichita iubea din tinerețe pe Hristos. El s-a lepădat de lume și de toate cele din lume și, plăcând lui Dumnezeu prin viața îmbunătățită, a fost ridicat la scaunul arhieresc al Calcedonului. Ca arhiepiscop, stătea ca o făclie în sfeșnic, cu care a luminat lumea și a împodobit Biserica lui Hristos. Și era foarte milostiv spre săraci, că hrănea pe cei flămânzi, îmbrăca pe cei goi, primea și odihnea pe cei străini. El era tatăl sărmanilor, apărătorul văduvelor și izbăvitorul năpăstuiților.

În vremea eresului luptătorilor de icoane de pe vremea împărăției lui Leon Armeanul, Sfântul Ierarh Nichita s-a arătat mărturisitor al lui Hristos, de vreme ce s-a nevoit mult împotriva credinței celei rele, mustrând și lepădând dogmele cele necredincioase, apoi, învățând și sfătuind cu dreaptă credință a se închina icoanei lui Hristos, a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu și a tuturor sfinților. El a pătimit mult pentru dreapta credință de la împăratul cel răucredincios și de la cei de un gând cu el, și astfel a suferit izgoniri, defăimări și chinuri.

După mulți ani și după multe osteneli de mărturisitor, a trecut cu pace la Dumnezeu, de la cele de aici. Dumnezeu l-a preamărit în cer înaintea îngerilor Săi, iar pe pământ înaintea oamenilor, de vreme ce la cinstitele lui moaște s-au făcut minuni care dau tămăduiri de toate bolile ca să se slăvească întru el Dumnezeu, Cel preamărit întru sfinții Săi. Amin.

Ce minunat!

 


Eul" și "al meu", ne ghidează viața, și de aici pornesc durerile, frustrările, depresia... și toată amărăciunea vieții!  
Am venit goi, pe lume și tot asa vom pleca, doar că la venire eram curati ca îngerii, iar la plecare cu ce am adunat în suflet!  
Bagajul din suflet este tot ce avem! Atât!  
"Casa mea, copilul meu, familia mea, mașina mea, contul meu"...ne sunt imprumutate, după cum ne străduim, că Dumnezeu ne respecta libertatea în tot ce facem!  
E vital cum ne folosim de libertatea dăruită, care ne poate mantui, sau ne poate pierde.  
"E viața mea și fac ce vreau cu ea" auzim deseori...  
Pe pământ putem decide ce facem cu viața noastră, dar ceea ce va urma este consecință a faptelor și vom găsi ce am "lucrat"!  
Din mila Domnului cădem în propriile capcane, din care, ori ne trezim, ori pierim. Șansele sunt egale pentru toți, doar deciziile fac diferența.  
Dacă conștientizăm iubirea Domnului nostru Iisus Hristos și vom alerga sa ne recunoaștem greșelile, cu gând de părăsire a lor, este minunat!  
Este începutul înțelepciunii, dăruit de Dumnezeu, care ne ajută să înțelegem că nu avem stăpânire pe nimic în această viață!  
Tot ce avem este în interiorul nostru, nu în afara noastră...si cu asta vom rămâne în veci.  
Suferința este cea care ne arată realitatea în care suntem, că putem avea lumea la picioare și sa nu ne pese decât de durerea din suflet!  
Suferința ne poate salva, dacă alergăm sa cerem ajutor Lui Dumnezeu, care ne răspunde imediat, altfel ne pierdem.  
Așadar, sa nu uităm că suntem trecători prin viața, că nu avem nimic al nostru, că toate, toate trec pe acest pământ, și doar sufletul este nemuritor, de care trebuie să ne ingrijim, fiind comoara noastră, dăruită de Dumnezeu!  
Mântuirea e usoara, dacă suntem buni și iubim, cu smerenie, în numele Lui Dumnezeu, fără a judeca, dar ego-ul ne împiedică!  
Doamne, ai milă de noi!


Ce minunat!

10 moduri prin care să-ți îmbunătățești fiecare zi


 



1. Primul gând, după ce te trezești din somn, să fie la Hristos. Sfântul Porfirie spunea: "Nu vă ocupați mintea cu întunericul, deschide fereastra ca să intre lumina."

2. Rugăciunea. Te poți ruga și atunci când faci lucruri simple în fiecare zi. De pildă, un monah spunea rugăciunea lui Iisus când cobora scările de la metrou, care îi aminteau de coborârea la iad. Gândește-te de câte ori ai putea rosti rugăciunea la fiecare treaptă.

3. Să nu vezi fiecare zi ca pe o rutină. Pentru creștini, fiecare zi e o surpriză. Până seara Dumnezeu va face ceva și îți va transmite un mesaj. Viața să nu curgă monoton și banal...

4. Să ne apropiem de oameni cu mai multă iubire.

5. În fiecare zi să îți faci puțin timp pentru liniştire, chiar și 10 minute. Să nu privești viața din perspectiva ritmurilor amețitoare. Și atunci, vei auzi glasul lumii lăuntrice, pentru că atunci când e furtună nu poți privi limpede adâncul mării.

6. Neliniștea pleacă prin amintirea morții. Dacă te gândești la sfârșitul tău, te debarasezi de lucrurile neimportante. Acest gând ne aduce cu picioarele pe pământ și ne face să fim realiști. Atunci te smerești, iar stresul pleacă.

7. Să ne gândim că nu suntem singuri. Îi avem pe Sfinți. Putem să ne rugăm lor și să le cerem să mijlocească pentru noi.

8. Să facem la sfârșitul fiecărei zile o mică cercetare de sine. Așa cum Sfântul Dorothei făcea, scriind pe cine a rănit, pe cine a supărat, iar astfel încerca să se schimbe, să se îndrepte.

9. Să privim fiecare zi ca pe un dar al lui Dumnezeu mulțumind cu recunoștință și pentru lucrurile mărunte.

10. În fiecare zi să ne gândim ca Cineva, în urmă cu 2000 de ani, S-a răstignit pentru noi. Iar acest lucru te va face să simți că Dumnezeu te iubește foarte mult. Dacă sufletul tău se va liniști și se va smeri, chiar și în ultimul ceas, Hristos ți Se va revela și te va ajuta.

Mitropolitul Antonie de Suroj

Lista medicamentelor nedisponibile în farmacie:

 

1. Exercițiul fizic este medicament.
2. Rugăciunea este medicament.
3. O dietă echilibrată este medicament.
4. Râsul este medicament.
5. O atitudine pozitivă este medicament.
6. Somnul este medicament.
7. Meditația este medicament.
8. A iubi pe cei din jurul nostru este medicament.
9. A fi iubit este medicament.
10. Recunoștința este medicament.
11. Renunțarea la ranchiună, la ură, este medicament.
12. Joaca cu veselie este medicament.
13. Citirea și hrănirea sufletului cu, Cuvântul Lui Dumnezeu este medicament.
14. Conversațiile plăcute cu cei dragi este medicament.
15. Îmbrățișarea este medicament.
16. Gândirea pozitivă și gândirea corectă este medicament.
17. Călătoriile și plimbările în natură sunt medicamente.
18. Prietenii buni sunt medicamente.
19. A fi iertat și a ierta pe alții este medicament.
20. Baia de soare este medicament.
21. Cântatul este medicament.
22. A te încrede în Divinitate este medicament.
23. A fi surprins de bunătatea Divinitatii este medicament.
24. Trezirea timpurie este un medicament.

Dacă utilizăm suficient aceste medicamente, rareori vom avea nevoie de medicamentele vândute în farmacii sau chiar deloc..

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor