luni, 27 mai 2024

Sinaxar 29 Mai

 

În această lună, în ziua a douăzeci şi noua, pomenirea sfintei muceniţe Teodosia fecioara, cea din Cezareea (aducerea moaştelor).

teodosia din Tir, care a marturisit in Cezareea Odată, în vremea persecuţiei împotriva creştinilor care dura deja de cinci ani, Sf. Teodosia în vârstă de 17 ani a vizitat prizonierii creştini condamnaţi în Pretoriumul din Cezareea, Palestina. Erau Sfintele Paşti şi mucenicii vorbeau despre Împărăţia lui Dumnezeu. Sf. Teodosia i-a rugat să o pomenească şi pe ea când vor ajunge în faţa lui Dumnezeu.

Soldaţii au prins-o şi au dus-o în faţa lui Urban, guvernatorul, spunînd că acea fecioară se închina în faţa prizonierilor. Acesta i-a cerut să jertfească la idoli dar a refuzat, mărturisindu-şi credinţa în Hristos. Apoi au torturat-o îngrozitor, rupîndu-i carnea cu cârlige de fier până i s-au văzut oasele.

Muceniţa a răbdat în tăcere şi cu zâmbetul pe faţă chinurile şi când guvernatorul i-a cerut din nou să sacrifice la idoli iar ea i-a răspuns: "Nebunule, mi s-a dăruit să fiu în rândul mucenicilor". Apoi i-au pus o piatră de gât şi a fost aruncată în mare dar au salvat-o îngerii. Din nou au prins-o şi a fost dată să o sfâşie fiarele sălbatice dar acestea nu s-au atins de ea. În final călăii i-au tăiat capul.

Noaptea, Sf. Teodosia a apărut părinţilor ei care au încercat să o convingă să nu se sacrifice pentru Hristos. Era îmbrăcată într-o haină strălucitoare, cu o cunună pe cap şi o cruce strălucitoare de aur în mână, spunîndu-le: "Priviţi gloria de care aţi vrut să mă lipsiţi!"

Sf. Muceniţă Teodosia din Tir a îndurat mucenicie în anul 307. Ea mai este prăznuită şi în 29 mai, zi în care i s-au mutat sfintele moaşte la Constantinopol şi apoi la Veneţia.

Tot în această zi, pomenirea sfintei preacuvioasei muceniţe Teodosia cea din Constantinopol (sec. VIII).

Aceasta a trăit pe vremea împăratului Teodosie III Atramiteanul, fiind fiică de părinţi dreptmăritori, din Constantinopol. Când era ea de şapte ani, a răposat tatăl său; iar maică-sa luând copila, a tuns-o într-o mânăstire din Bizant, după care s-a săvârşit şi maică-sa, lăsând fericitei toată avuţia ei. Iar sfânta din aurul şi argintul acela a făcut trei icoane: una a lui Hristos, alta a Născătoarei de Dumnezeu, şi a treia a sfintei mucenice Anastasia, iar restul I-a împărţit la săraci.

teodosia cea din constantinopolDupă câtăva vreme, a luat împărăţia pe care o lăsase ortodoxul Teodosie, Leon Isaurul (717-741) cel rău credincios. Pentru că marele patriarh Gherman nu se pleca la pângăritele lui dogme, prin silnicie a fost dat afară din patriarhie cu ciomege şi cu săbii, şi voia ca sfânta icoană a lui Hristos, cea de deasupra porţilor (care se zice cea de aramă) să o pogoare şi să o dea focului. Şi în vreme ce se săvârşeau acestea şi spătarul era pe scară, vrând să pogoare sfânta icoană, fericita Teodosia împreună cu alte credincioase femei şi bărbaţi apucând scara au prăbuşit la pământ pe spătar, care a murit, şi ducându-se la Patriarhie, au împroşcat cu pietre pe răucredinciosul patriarh Anastasie. Îndată celorlalte femei şi bărbaţilor li s-au tăiat capetele, a căror pomenire se săvârşeşte la nouă ale lunei lui August; iar pe sfânta Teodosia un gealat oarecare crud şi neomenos trăgând-o către Bou, (aşa se numea partea aceea a oraşului) şi luând un corn de berbec, a lovit-o nebuneşte peste grumazi, şi i-a pricinuit ei cununa muceniciei. Iar din minunile ce pururea se lucrează prin ea, este cu putinţă tuturor să afle cât de mare îndrăzneală a dobândit ea către Dumnezeu. Şi se săvârşeşte soborul ei în mănăstirea zisă Dexiocratus, unde se află şi sfintele ei moaşte.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului mucenic Olvian, episcopul cetăţii Aneu.

Acest cuvios a trăit pe vremea împărăţiei lui Maximian, fiind consul Alexandru şi Maxim. Şi a fost el adus la Iulie şi Elian, de care fiind întrebat şi neplecându-se a jertfi idolilor, a fost dezbrăcat de haine şi pătruns şi ars pe coapse cu frigări de fier înroşite în foc; apoi a fost pus la închisoare şi spre a doua cercetare fiind adus, şi neplecându-se, a fost dezbrăcat şi i s-a strujit trupul cumplit şi aşa a fost aruncat în foc, unde şi-a dat duhul lui Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Alexandru, papă al Alexandriei.

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici, un bărbat şi soţia sa, care s-au săvârşit zdrobindu-li-se oasele cu toiegele.

Tot în această zi, pomenirea sfântului noului mucenic Nan sau Ioan Tesalonirceanul, care în Smirna a mărturisit în anul 1802 şi care de sabie s-a săvârşit.

 

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Acatistul Sfintei Mucenițe Teodosia, fecioara din Tir (29 mai)

Troparul Sfintei Mucenițe Teodosia din Tir, glasul al 2-lea

La fapta bună, muceniță, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos și locaș iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai rușinat pe vrăjmașul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind, și arătat cu sabia credinței ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; și bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credință te cinstesc pe tine.

Condac Sfintei Mucenițe Teodosia din Tir, glasul al 4-lea

Cu ostenelile ai câștigat viața cea fără de osteneală, și în sângiuirile tale ai înecat pe vrăjmașul cel spurcat al Bisericii lui Hristos, prealăudată, și te bucuri cu oștile cele de sus, acoperind pe cei ce săvârșesc pomenirea ta.

Condacul 1

Luând asupra ta puterea Crucii și surpând tăria vrăjmașului cu bună știință, ai lovit de răbdarea ta și durerea trupului și ocara păgânilor, primind cununa de crini a mucenicilor lui Dumnezeu. Ceea ce acum te veselești în Ceruri în ceata Sfintelor Fecioare, primește aceste cântări de la noi care te chemăm: Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Icosul 1

Cetele de Îngeri s-au adunat pe pământ din porunca Domnului Hristos și te-au întărit în a-I urma pe drumul Crucii, Sfântă Teodosia, iar păcatele tale s-au spălat în sângele pe care cu bunăvoie l-ai vărsat spre iertarea greșelilor celor cu voie și fără de voie, urcând curată în Împărăția Lui, iar de acolo auzi aceste laude:

Bucură-te, vlăstar ieșit din rădăcina Cuvântului lui Dumnezeu;

Bucură-te, fecioară iubitoare de Adevăr;

Bucură-te, neîntinată copilă, cu inima ridicată la Cer;

Bucură-te, cea pură la suflet;

Bucură-te, cea luminată în gândire;

Bucură-te, inimă plină de razele aurii ale harului;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 2

Te-ai născut în cetatea Tirului din Siria din neam de părinți închinători idolești, Sfântă Teodosia, dar deși în oraș era obiceiul jertfelor la idoli și toți săvârșeau păcate de moarte, te-ai ferit de a te însoți cu ei și ai ales a te lipi cu inima de Dumnezeu, Căruia Îi cântai în fiecare zi: Aliluia!

Icosul 2

Ai găsit câteva fecioare asemenea ție, curate și cuminți, unindu-vă în credința în Dumnezeu și petrecând zii și noapte în rugăciune și fapte de milostenie, iar noi te cinsim:

Bucură-te, cea credinicioasă și plină de evlavie;

Bucură-te, pârga tinereții închinată lui Dumnezeu;

Bucură-te, crin binemirositor al fecioriei;

Bucură-te, floare parfumată ca tămâia din Rai;

Bucură-te, cea cu bună purtare;

Bucură-te, veselia trăirii cu gândul la Cer;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 3

Ai ascultat întocmai de îndemnul lui Hristos: ”Cine are poruncile Mele și le păzește, acela Mă iubește și cine Mă iubește va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi și Mă voi arăta lui” și prin aceasta ai primit Cunua veșniciei: Aliluia!

Icosul 3

”Cine iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine și cine iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Cine nu-și ia crucea lui și nu vine după Mine nu este vrednic de Mine.” zice Domnul, iar noi ne rugăm:

Bucură-te, că mult ai pătimit din cauza părinților tăi după trup;

Bucură-te, că ei te sileau să jerfești la idoli;

Bucură-te, că te-ai împotrivit cu toată puterea ta;

Bucură-te, că te pedepseau și te lipseau de hrană;

Bucură-te, că încercau să te amăgească cu amenințări;

Bucură-te, că nimic nu au izbutit;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 4

Dei erai de numai 17 ani, nu ai făcut din credința ta o taină ci ceea ce credeai propovăduiai public, având în inima ta cuvintele lui Hristos: ”Pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri; dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri” Aliluia!

Icosul 4

Era multă teamă în cetate fiind vremea persecuțiilor împăratului Maximian împotriva creștinilor, dar tu te-ai apropiat în Ziua Învierii Domnului de prizonierii creștini care erau închiși din pricină că nu vroiau să se închine idolilor și noi te lăudăm:

Bucură-te, că ai vrut să iei parte la durerea lor;

Bucură-te, că ei își așteptau moarte mucenicească;

Bucură-te, că le-ai vorbit cu îndrăzneală;

Bucură-te, că le-ai spus despre Împărăția lui Dumnezeu;

Bucură-te, că i-ai rugat să te pomenească și pe tine la Tronul Lui;

Bucură-te, că le-ai întărit credința și L-ai mărturisit pe Hristos în fața păgânilor soldați;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 5

De îndată ai fost prinsă, Sfântă Teodosia, chipurile că ai săvârșit o faptă nelegiuită și ai fost dusă în fața guvernatorului Urban, care aflând cele întâmplate ți-a cerut să te închini idolilor căci el nu știa a se ruga lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5

Ai refuzat, Sfântă Muceniță, și ți-ai mărturisit din nou credința în Hristos, în puterea Crucii și a Învierii Lui, în bucuriile Împărăției lui Dumnezeu. Guvernatorul s-a mâniat ca o fiară, iar noi ne rugăm:

Bucură-te, că te-a supus la munci groaznice;

Bucură-te, că au smuls cu gheare carnea de pe trupul tău;

Bucură-te, că ți-au împuns sânii cu țepușe de fier;

Bucură-te, că diavolul s-a lovit de rădbarea ta;

Bucură-te, că Îngerii Domnului străjuiau lângă tine;

Bucură-te, că te răcoreau în chinuri cu aripile lor;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 6

Pe când încă abia mai suflai fața ta era strălucitoare și zâmbeai, Sfântă Teodosia, suferind în tăcere biciuirea cărnii fiindcă sufletul tău se făcea mai ușor ca să zboare spre Cer: Aliluia!

Icosul 6

Urban ți-a cerut din nou să jertfești idolilor, dar i-ai răspuns: ”Nebunule, mi s-a dăruit să fiu în rândul mucenicilor. Cruzimea ta mă face fericită și grozav m-ar durea dacă n-aș simți-o. Mă bucur că sunt chemată la cununa muceniciei și mulțumesc lui Dumnezeu, din toată inima, că m-a învrednicit de un asemenea har.”

Bucură-te, fecioară blândă și curată;

Bucură-te, trup neputincios în care a lucrat puterea lui Dumnezeu;

Bucură-te, cea întărită în chinuri de Dragostea lui de Tată;

Bucură-te, că Mirele Hristos te-a vrut mireasa Lui;

Bucură-te, că nu te-au îngenunchiat slujitorii diavolului;

Bucură-te, că uneltirile satanei au pierit cu sunet;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 7

Văzând guvernatorul că nu izbutește nimic cu chinurile, a poruncit să ți se lege o piatră de gât și să fii aruncată în mare, iar tu cu bucurie ai primit: Aliluia!

Icosul 7

Însă prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu nu te-ai săvârșit din viață, Sfântă Teodosia, ci El a poruncit Îngerilor Săi care te-au scos din apă și te-au adus la mal nevătămată.

Bucură-te, că te-ai dus în fața lui Urban;

Bucură-te, că aveai fața luminoasă;

Bucură-te, că purtai în mâini piatra cu care ai fost legată de gât;

Bucură-te, că povara morții fusese biruită de Dumnezeu;

Bucură-te, că instrumentul pieirii își pierduse toată puterea;

Bucură-te, că viața este în Mâinile lui Dumnezeu, nu a demonilor;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 8

Urban guvernatorul te-a aruncat imediat în groapa cu fiare sălbatice, fiindcă avea mintea întunecată de diavoli și nu a vrut nici atunci să înțeleagă cum că toate acele minuni se lucrează prin puterea lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Zidirea lui Dumnezeu n-a vrut să te vateme, Sfântă Muceniță, așa încât fiarele sălbatice s-au așezat la picioarele tale ca niște mielușei, desfătându-se de lumina Harului care răzbătea prin trupul tău chinuit, iar noi ne închinăm:

Bucură-te, cea ce îmblânzești firea pătimașă;

Bucură-te, cea ce alungi ispitele de moarte;

Bucură-te, că prin tine se stinge tirania;

Bucură-te, că tu aduci pace în inimile schinguite;

Bucură-te, că scoți la iveală adevărul din marea tulbure a vieții;

Bucură-te, că distrugi uneltele de vrăjitorie și magie ale vrăjitorilor;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 9

După multe încercări nereușite Urban a hotărât să te dea morții din nou, de data aceasta prin tăierea cu sabia, iar tu I-ai strigat lui Dumnezeu cu glas de mulțumire: Aliluia!

Icosul 9

Plecându-ți capul sub sabie, s-a văzut o porumbiță zburând din gura ta, care strălucea mai mult decât aurul și s-a suit la cer.

Bucură-te, că sufletul tău s-a dus Acasă;

Bucură-te, că ai zburat nestringherită spre Cămara de Nuntă;

Bucură-te, că sângele vărsat ți-a spălat păcatele;

Bucură-te, că ai mers cu veselie în ceata Sfintelor Fecioare;

Bucură-te, că te-ai învelit pe veșnicie de harul necreat al Împărăției Domnului Hristos;

Bucură-te, că de acolo ne auzi și pe noi, păcătoșii;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 10

În următoarea noapte te-ai arătat părinților tăi, îmbrăcată cu o haină strălucitoare, cu o cunună pe cap și o cruce strălucitoarea în mână, plină de bucurie și de împlinire: Aliluia!

Icosul 10

Erai înconjurată de multe alte fecioare, și ele mântuite, și le-ai zis părinților: „Vedeți voi ce mare este slava și harul Hristosului meu, de care voiați să mă lipsiți?” iar noi ne veselim:

Bucură-te, că nu ai lăsat dragostea de părinți să biruie iubirea de Hristos;

Bucură-te, că ai ales partea cea bună;

Bucură-te, că mergând după El, ai primit și Mamă și Tată;

Bucură-te, că Maica Domnului te-a ocrotit ca o Mamă;

Bucură-te, că te-ai făcut copilul Tatălui Ceresc;

Bucură-te, că ai mers pe calea iubirii de Dumnezeu, nu de părinți;

Bucură-te, că dator este omul a-L iubi pe Dumnezeu mai presus de orice;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 11

Dragostea ta pentru Dumnezeu a biruit și durerea trupului și frica de moarte, că deși erai doar o copilă nu te-ai înfricoșat de amenințările diavolului ci ai stat biruitoare în fața morții strigându-L pe Domnul Hristos cu nădejde: Aliluia!

Icosul 11

Neînțeleasă este pentru necreștini această biruință a ta, Sfântă Teodosia, însă noi mărturisim cu tărie că ai pătimit fiind întărită de harul lui Dumnezeu Care nu Își părăsește mucenicii ci le dă curaj până la capăt.

Bucură-te, mijlocind și pentru noi curaj în ispite;

Bucură-te, că ne dai puterea de a-L urma cu orice preț pe Dumnezeu;

Bucură-te, luminarea minții în a alege bine;

Bucură-te, că prin tine se deschid drumurile rugăciunii;

Bucură-te, că rupi legăturile bolnăvicioase cu părinții necredincioși;

Bucură-te, că ne îndreptezi simțirile spre judecata dreaptă;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 12

Te-ai bucurat nespus că ai fost chemată la cununa muceniciei şi I-ai mulţumit lui Dumnezeu din toată inima că te-a învrednicit de un asemenea har și arătându-te cu fața luminoasă în munci ai zâmbit spre Veșnicie: Aliluia!

Icosul 12

Descrețește și frunțile noastre, Sfântă Muceniță, să nu ne doboare întristarea ci să fim veseli în duh că toate pătimirile noastre au un sens, fiind sunt scări ce duc în Sus la mântuire, și rugându-te să urci cu noi trepțile despătimirii și ale răbzoiului nevăzut, te cinstim:

Bucură-te, porumbiță aurită a Cerului;

Bucură-te, purtătoare de răni mucenicești;

Bucură-te, vindecând rănile noastre duhovnicești;

Bucură-te, alinând tristețea adusă de diavol;

Bucură-te, dezlegând plânsul cel vătămător;

Bucură-te, ocrotitoarea noastră în vremurile grele;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 13

Sfântă Muceniță Teodosia, cea ce din purtătoare de chinuri te-ai făcut purtătoare de biruință, caută cu milă și spre noi și dezleagă necazurile care ne fac viața grea, adu-ne sănătate trupului și umple de har inima și sufletul nostru ca să zâmbim și noi cu bucurie și să ne desfătăm de slava lui Dumnezeu tot mereu: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icosul 1

Cetele de Îngeri s-au adunat pe pământ din porunca Domnului Hristos și te-au întărit în a-I urma pe drumul Crucii, Sfântă Teodosia, iar păcatele tale s-au spălat în sângele pe care cu bunăvoie l-ai vărsat spre iertarea greșelilor celor cu voie și fără de voie, urcând curată în Împărăția Lui, iar de acolo auzi aceste laude:

Bucură-te, vlăstar ieșit din rădăcina Cuvântului lui Dumnezeu;

Bucură-te, fecioară iubitoare de Adevăr;

Bucură-te, neîntinată copilă, cu inima ridicată la Cer;

Bucură-te, cea pură la suflet;

Bucură-te, cea luminată în gândire;

Bucură-te, inimă plină de razele aurii ale harului;

Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Condacul 1

Luând asupra ta puterea Crucii și surpând tăria vrăjmașului cu bună știință, ai lovit de răbdarea ta și durerea trupului și ocara păgânilor, primind cununa de crini a mucenicilor lui Dumnezeu. Ceea ce acum te veselești în Ceruri în ceata Sfintelor Fecioare, primește aceste cântări de la noi care te chemăm: Bucură-te, Sfântă Muceniță Teodosia, purtătoare de biruință, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Rugăciune:

Trupul tău firav s-a făcut stâncă tare iar mintea ți-ai ațintit-o doar spre Cer, Sfântă Muceniță Teodosia, și închipuindu-ți că stai la Picoarele Crucii Domnului pe Golgota, ai învins toate durerile cărnii iar sufletul tău a primit biruința.

Vino și la noi și ne încurajează, precum odinioară te-ai arătat creștinilor întemnițați, și ne întărește credința în Dumnezeu, căci mare este puterea ta. Vino și la noi și ne scoate din apa mării ispitelor, acolo unde slujitorii satanei ne aruncă prin vrăjile lor, și desfă de la gâtul nostru pietrele care ne afundă în adînc, ca să ieșim la liman liberi și nevătămați.

Închide gura fiarelor care caută să ne înghită sufletul, ajută-ne în ispitele ce vin de la părinții necredincioși, dă-ne curaj și stai lângă noi biruind cu rugăciunea răul care se înmulțește, iar la sfârșitul vieții roagă-te pentru noi să primim bucuria celor care au luptat pentru Hristos până la capăt ca să ne veselim cu tine și cu Ceata Sfintelor Fecioare în Împărăția lui Dumnezeu, acum și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniţă Teodosia, fecioara

Troparul Sfintei Muceniţe Teodosia, fecioara, glasul al 4-lea

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

 

Cântarea 1

Glasul al 4-lea

Irmosul

Adâncul Mării Roşii cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu o a biruit.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dumnezeu, Cel Ce de bună voie S-a suit pe Cruce şi S-a făcut ţie Teodosia cale de pătimire, căci surpând pe tiranul, l-a făcut să se batjocorească de mucenici, ca o vrabie.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bună tărie ai surpat la pământ pe înşelătorul, preacinstită Teodosia şi ca o purtătoare de biruinţă, ai primit cununa biruinţei, muceniţă prealăudată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cel ce odinioară avea semeţie mare, acum s-a surpat, lovindu-se de răbdarea ta, sfântă muceniţă, căci luând asupra ta puterea Crucii, ai ruşinat pe cel ce fără de măsură se trufea.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu vicleşug înşelându-mă şarpele, m-a luat rob, punând întru mine poftă a mă face dumnezeu; iar prin tine, Preacurată, chemându-mă din nou, chiar cu adevărat m-am îndumnezeit.

 

Cântarea a 3-a

Irmos: Se veseleşte de Tine Biserica...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pofta cea dumnezeiască pe tine Teodosia te-a arătat mireasă lui Hristos, căci ai iubit Crucea Lui, muceniţă credincioasă.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Părăsind purtarea de grijă a trupului cea făcătoare de stricăciune, cinstită Teodosia, vieţuieşti întru Duh făcător de viaţă, prealăudată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vindecă-mi cugetul cu cinstit darul tău cel de Dumnezeu dăruit şi sufletul meu care este slăbănogit de patimi tămăduieşte-l.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ridicat-ai, o, Stăpână Preacurată, chipul meu cel căzut, născând pe Începătorul sculării noastre a tuturor.

Irmosul

Se veseleşte de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti puterea mea, Doamne şi scăparea şi întărirea.

 

Cântarea a 4-a

Irmosul

Ridicat pe Cruce văzându-Te Biserica pe Tine, Soarele dreptăţii, a stat întru a sa rânduială, precum se cuvine strigând: Slavă puterii Tale, Doamne.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mândrindu-se tiranul cel viclean, socotea ca să înspăimânteze cu muncile bună întărirea răbdării tale, iar tu prealăudată strigai: Slavă lui Dumnezeu.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cunoştinţă de mai înainte te-ai îmbogăţit de dumnezeiasca numire cea de Dumnezeu dată, muceniţă purtătoare de chinuri, căci te-ai făcut dare lui Dumnezeu, veselindu-ne pe noi care cu credinţă şi cu dragoste te cinstim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind înfrumuseţată şi îmbrăcată cu podoabă mucenicească, înroşită cu sângele tău, cugetătoare de Dumnezeu Teodosia, strigai Mirelui tău: Cu dragoste voi alerga după Tine.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fecioară Preacurată, cu cuviinţă dumnezeiască ai născut pe Cuvântul Întrupat şi ai rămas Fecioară; drept aceea cu glasuri netăcute şi cu credinţă neîndoită, strigăm ţie: Stăpână, bucură-te.

 

Cântarea a 5-a

Irmosul

Tu, Doamne, lumina mea, în lume ai venit, lumina cea sfântă, Care întorci din întunericul necunoştinţei, pe cei ce Te laudă pe Tine cu credinţă.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuget dumnezeiesc iubind fecioarele pe Hristos, au mers după Dânsul, slăvindu-L cu cântări.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Schimbând viaţa cea vremelnică, pe viaţa cea veşnică, prin puţin sânge, a moştenit muceniţa împărăţia cerurilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Moaştele mucenicilor ca nişte izvoare curg tămăduiri celor bolnavi şi prin credinţă vindecă bolile sufletelor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cine poate să tâlcuiască taina ta, Preacurată? Căci pe Ziditorul, pe Care nu-L încap toate, L-ai încăput în pântecele tău.

 

Cântarea a 6-a

Irmos: Jertfi-voi Ţie...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pentru Tine Hristoase cu sârguinţă a primit moarte muceniţa Teodosia, înspăimântându-se de îngrozirile tiranilor, urmând patimii Tale celei de bună voie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Întărindu-se femeile cu Crucea Ta, fiind rănite de dorire şi de dragostea Ta cea dumnezeiască, prea lesne au călcat capetele balaurilor, precum ai zis, Mântuitorule.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Mirele cel înţelegător, aflându-te pe tine Porumbiţă cu totul desăvârşită şi Preacurată şi Crin foarte luminos şi Floare din văi, S-a sălăşluit întru tine, o, Maică a lui Dumnezeu.

Irmosul

Jertfi-voi Ţie cu glas de laudă, Doamne, Biserica strigă către Tine, de sângele demonilor curăţindu-se, cu sângele cel curs prin milostivire din coasta Ta.

 

CONDAC

Glasul al 2-lea

Podobie: Căutând cele de sus...

Cu ostenelile ai câştigat viaţa cea fără osteneală şi în sângiurile tale ai înecat pe vrăjmaşul cel spurcat al Bisericii lui Hristos, prealăudată şi te bucuri cu oştile cele de sus, acoperind pe cei ce săvârşesc pomenirea ta.

 

Cântarea a 7-a

Irmosul

În cuptorul persienesc tinerii lui Avraam, cu pofta dreptei credinţe, mai vârtos decât cu văpaia focului fiind aprinşi, au strigat: Binecuvântat eşti în Biserica slavei Tale, Doamne.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Văzându-te noi pe tine, muceniţă, împodobită cu frumuseţi de Dumnezeu date, cu credinţă şi cu cântări, curat strigăm Mirelui tău: Binecuvântat eşti în Biserica slavei Tale, Doamne.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Împreună cu fecioarele purtând făclie, ai intrat acum, muceniţă, bucurându-te, în cămara cea cerească a Mirelui strigând: Binecuvântat eşti în Biserica slavei Tale, Doamne.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce șade pe tronul cel înălţat, aflându-te pe tine pe pământ Tron de cuviinţă dumnezeiască, Fecioară, S-a odihnit întru tine. Binecuvântată eşti tu între femei, Preacurată Stăpână.

 

Cântarea a 8-a

Irmos: Mâinile întinzându-şi...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dezlegându-te de legăturile trupului, cinstită Teodosia, cu bucurie ai zburat către cămara Mirelui cea luminoasă, dănţuind ca o mireasă şi strălucind cu sânge roşu mucenicesc şi strigând: Toate lucrurile lăudaţi pe Domnul, şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Învrednicitu-te-ai luminat a locui în cămara Mirelui cea cerească, cinstită Teodosia, aflând mărire veşnică pururea pomenită şi cu adevărat te-ai îmbogăţit cu roada vitejiei tale, strigând: Binecuvântaţi toate lucrurile pe Domnul şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Arătatu-te-ai cu adevărat purtătoare de nume, cinstită Teodosia, căci dare de Dumnezeu preaaleasă te-ai dat nouă, preaînţeleaptă, izvorând râuri de daruri, mai presus de cuget, celor ce cu credinţă cântă: Binecuvântaţi toate lucrurile Domnului pe Domnul, şi-l preaînălţaţi întru toţi vecii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu adevărat născând pe Dumnezeu, cu adevărat te-ai arătat Maică a lui Dumnezeu, Preacurată, purtând adevărată numire a Dumnezeirii, asemenea cu naşterea. Pentru aceea noi credincioşii cu cuget dumnezeiesc te mărim, Născătoare de Dumnezeu, Preacurată Stăpână.

Irmosul

Să lăudăm, bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.

Mâinile întinzându-şi Daniil, gurile leilor cele deschise în groapă le-a încuiat şi puterea focului a stins, cu buna faptă încingându-se, tinerii cei iubitori de dreapta credinţă, strigând: Binecuvântaţi toate lucrurile Domnului pe Domnul.

 

Cântarea a 9-a

Irmos: Hristos, piatra cea netăiată...

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu rugăciunile tale, de Dumnezeu cugetătoare, muceniţă Teodosia, prealăudată, dezleagă lanţurile greşelilor celor ce cu dreaptă credinţă te laudă pe tine, ca una ce stai înaintea lui Dumnezeu Atotţiitorului, preacinstită.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îndumnezeindu-te cu plecarea către Dumnezeu, cu iscusire ai câştigat pofta strămoaşei Eva, făcându-te Dumnezeu prin împărtăşire dumnezeiască; pentru aceasta, preafericită Teodosia, pe tine te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu totul este dulceaţă Mirele tău, purtătoare de chinuri, muceniţă Teodosia; cu totul este veselie sufletească Hristos, de Care acum îndestulându-te, adu-ţi aminte de noi cu rugăciunile tale.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cuvântul, Cel ce a împodobit toate, vrând să Se întrupeze, S-a sălăşluit întru tine, pe tine singură aflându-te mai sfântă decât toate şi te-a arătat cu adevărat, Născătoare de Dumnezeu, Maică Fecioară.

Irmosul

Hristos, piatra cea netăiată de mână, cea din capul unghiului, din tine muntele cel netăiat Fecioară S-a tăiat, adunând firile cele osebite. Pentru aceasta veselindu-ne, pe tine Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

 

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină...

Dare lui Dumnezeu eşti după cuviinţă, muceniţă înţeleaptă, strălucind întru pătimire şi întru luminată feciorie, cu razele luminând cugetele tuturor, celor ce pururea te cinstesc pe tine cu credinţă, Teodosia şi săvârşesc pe pământ praznicul tău cel prealuminat, de Dumnezeu fericită.

 

SEDELNA, glasul al 8-lea: Podobie: Pe înţelepciunea...

Cu curgerea sângiurilor tale toată puterea diavolului celui viclean, cu adevărat înecând mărită, adâncul cel mare al chinurilor fără vătămare ai trecut şi intrând în cămara cea cerească, te-ai sălăşluit în pământul cel sfânt, după vrednicie primind plata ostenelilor, prealăudată Teodosia; roagă pe Hristos Dumnezeu ca să dăruiască iertare de greşeli, celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta.

Troparul Sfintei Muceniţe Teodosia, fecioara

Glasul 4

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor