Acatistul Sfintei Starețe și Mucenice Filoteea, Doamna Atenei și Doctoriță fără de arginți (19 Februarie)

Filoteea se tâlcuiește în grecește ”iubitoare de Dumnezeu”
Condacul 1
Celei ce s-a născut cu binecuvântarea Maicii Domnului care a trimis o rază de har din Icoană în pântecele maicii sale și astfel a dezlegat nerodirea pântecelui, Sfintei care mai apoi a devenit lumină și speranță pentru întreg poporul grecesc în vremuri de cotropire străină, Stareței și Mucenicei Filoteea ne rugăm. Iar tu, Sfântă, care ai salvat de la moarte și ai adus la mântuire mulțime de creștini, auzi aceste laude și mijlocește pentru noi la Dumnezeu căci cu smerenie te chemăm: Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Icosul 1
Minunat este Dumnezeu printre Sfinții Lui, căci Cerul s-a umplut de suflete ce au lucrat spre slava Numelui Său pe pământ și cinstindu-te precum o stea strălucitoare ce reverși daruri bogate celor ce te iubesc, te strigăm, Sfântă Muceniță Filoteea, și cu glasuri de umilință ne rugăm:
Bucură-te, cea ce deschizi inima spre chemarea harului;
Bucură-te, doamna locului unde trăiește rugăciunea;
Bucură-te, stăpâna bunelor obiceiuri și ancora celor ce caută izbăvire;
Bucură-te, iscusită în deșertarea păcatelor;
Bucură-te, puternică luptătoare cu patimile;
Bucură-te, Doctoriță fără de arginți, vindecând degrabă;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 2
Te-ai născut în Atena în secolul 16, Sfântă Cuvioasă, din părinți care erau nu doar foarte bogați ci și foarte credincioși. Aceștia, pe nume Syriga și Angelos, erau însă încercați de Dumnezeu cu tristețea nerodirii de prunci dar cu atât mai mult ei s-au adâncit în rugăciune și în lacrimi fierbinți pentru a dobândi un prunc binecuvântat: Aliluia!
Icosul 2
Într-un din zile, mama ta s-a dus la Biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și căzând în genunchi a implorat-o pe Maica Dumnezeului nostru să-i dăruiască un copil, și adormind a avut un vis în care o rază de Lumină a ieșit din Icoană din Preacurat chipul Împărătesei și i-a intrat în pântece și mult s-a fericit ea de asemenea arătare:
Bucură-te, că după scurtă vreme a dobândit cele cerute;
Bucură-te, că pântecele ei a rodit;
Bucură-te, că te-ai născut tu, Sfântă Filoteea;
Bucură-te, fiica Maicii Domnului, botezată Revula;
Bucură-te, sămânța vie a razei de Har;
Bucură-te, bucuria părinților și a întregii lumi;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 3
Bobul de grâu al Cerului a prins rădăcini adânci în tine, Sfântă Filoteea, crescând în rugăciuni și sfiala celor rânduiți spre lucrarea Domnului. Ajungând la vârsta de 14 ani părinții te-au căsătorit împotriva voinței tale cu un bărbat pe nume Andrei cu mult mai în vârstă care se purta urât cu tine și era violent, dar ai primit viața aceasta ca din Mâinile Domnului dând Slavă Lui neîncetat: Aliluia!
Icosul 3
Te-ai rugat mult la Dumnezeu pentru a îmblânzi inima soțului tău, plângând zi și noapte nu pentru rănile sufletești pe care ți le făcea, ci pentru mântuirea lui, iar Părintele Ceresc a rânduit ca după trei ani de căsătorie legiuită să îl cheme la El pe Andrei, iar noi te cinstim:
Bucură-te, că ai rămas văduvă la șaptesprezece ani;
Bucură-te, că și părinții tăi s-au mutat la Domnul;
Bucură-te, că ai moștenit averea tuturor;
Bucură-te, că rudele te îndrumau spre o nouă căsătorie;
Bucură-te, că nu se cuvenea pe atunci ca femeia să fie singură;
Bucură-te, că tu aveai o altă cale, auzind chemarea harului;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 4
Ai răspuns tuturor că nu vrei alt soț și că de acum încolo doar Dumnezeu îți mai este stăpân. Te-ai dăruit întru totul rugăciunii în priveghere și post, folosind averea pentru a construi o mănăstire de maici cu hramul Sfântului Apostol Andrei iar când lucrările au fost terminate ai fost prima care ai fost tunsă în monahism, primind aripile îngerești sub numele de Filoteea: Aliluia!
Icosul 4
Ai adunat lângă tine peste 150 de monahii, femei musulmane pe care le-ai adus la Hristos, sau le-ai cumpărat din haremurile turcești sau le-ai răscumpărat din sclavie de la ciprioți, iar apoi ai cerut de la Mitropolitul Atenei recunoașterea Mănăstirii. Primind acceptul oficial ai început adevărata lucrare duhovnicească, lucru pentru care te lăudăm:
Bucură-te, că ai renovat și capela Sfântului Andrei aflat în casa părintească;
Bucură-te, că în prezent acolo se află Mitropolia Atenei;
Bucură-te, că și fântână ai construit;
Bucură-te, că ai dat casă Episcopilor;
Bucură-te, că ai muncit la firul ierbii, direct în sufletele celor rătăciți;
Bucură-te, că ai adus renașterea sufletească a orașului;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 5
Odată ce Mănăstirea a devenit vlăstar viu al Bisericii lui Hristos, ai început adevărata muncă socială și caritabilă, vânzând toate proprietățile moștenite și folosind banii pentru a aduce alinare, vindecare și salvare tuturor celor din jur, iar credincioșii I-au mulțumit lui Dumnezeu pentru tine: Aliluia!
Icosul 5
Ai construit în jurul Mănăstirii un mare complex de bunăstare socială: școală pentru copii, spital, casă pentru orfani, azil pentru bătrâni, ateliere pentru învățarea artelor, casă pentru străini, și ai numit acest complex ”Partheon”, primind și turci și greci deopotrivă:
Bucură-te, că ai adunat la tine copii părăsiți;
Bucură-te, că erai mama tuturor celor abandonați;
Bucură-te, că bolnavii primeau vindecare,
Bucură-te, că cei fără case primeau de la tine sprijin;
Bucură-te, că pe străini i-ai făcut de-ai casei;
Bucură-te, că toate le puteai din dragoste și milă;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 6
Ai finanțat mai apoi școli în toată Grecia, chemând copii de pretutindeni să învețe carte și rugăciune, căci programa de studiu din școlile tale includea atât științele omenești cât și cunoașterea celor duhovnicești, iar tinerii învățau după măsura vârstei fiecăruia: istoria poporului grec și istoria Vechiul Testament, a Noului Testament precum și rânduiala rugăciunii, a spovedaniei, a Sfintei Împărtășaniei, a postului și a tuturor celor ce duc la mântuirea sufletului: Aliluia!
Icosul 6
Multe fiice ale familiilor de nobili din Atena și-au dorit să te urmeze pe calea monahismului, văzând în tine nu doar o mamă duhovnicească ci și un model de trăire a rugăciunii îmbinate cu faptele milosteniei și ale iubirii celor nepăsuiți, și numărul monahiilor a crescut cu timpul spre bucuria Îngerilor care te lăudau din Cer:
Bucură-te, cea ce îi aduci pe cei chemați la aripile îngerești;
Bucură-te, că îi scoți din negura lumii;
Bucură-te, că rupi legături și rezidești suflete;
Bucură-te, că alungi ispitele ce îi orbește;
Bucură-te, că le deschizi calea spre locul rânduit de Sus;
Bucură-te, că ești lumina și puterea lor în întunericul neștiinței;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 7
Mult te întristai de suferințele femeilor care erau răpite din casele lor sau de pe stradă de musulmani și duse în haremuri, oferind sume mari de bani pentru eliberarea lor, ba chiar ai ascuns în mănăstire multe femei însărcinate care erau prigonite de turci, salvând de la moarte și mama și copilul și îngrijindu-te de sănătatea și hrănirea lor: Aliluia!
Icosul 7
În anumite părți ale Greciei ai săpat fântâni pentru odihna celor ce lucrau la câmp sub soarele fierbinte, adăpându-i nu doar cu apa de izvor pământesc ci și cu Apa cea Vie a Cuvântului lui Dumnezeu, și ai zidit multe schituri și mănăstiri ca să se umple toată țara de Dumnezeu:
Bucură-te, că munca ta a fost în întreaga Eladă;
Bucură-te, că nu te-ai oprit din a-I sluji Domnului;
Bucură-te, că toți te-au urmat pentru că făceai tot ce spuneai;
Bucură-te, că tu, mai întâi, dovedeai cele ce le vorbeai;
Bucură-te, că erai împodobită cu toate virtuțile;
Bucură-te, că erai stâlp de urmat și cale de umblat pentru cei din jur;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 8
Ai primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, arătându-te Doctoriță fără de arginți, vindecând cu puterea rugăciunii toate bolile trupești, fiind iscusită și în mijlocirea la Dumnezeu a salvării celor credincioși din suferințele bolilor psihice, lucru pentru care te slăvim: Aliluia!
Icosul 8
Buna ta judecată și smerita cugetare te-au făcut să fi căutată de toți marii învățați ai Greciei care doreau lumina lui Hristos în întunericul mahomedan și faima ta de duhovnică s-a dus dincolo de granițe:
Bucură-te, că predai tu însăți la școala de copii din Atena,
Bucură-te, că ai reînviat tradițiile strămoșești;
Bucură-te, că ți-ai iubit poporul și ai muncit din greu;
Bucură-te, că ai scos din neștiință creștinii;
Bucură-te, că erai pildă de statornicie și înțelepciune duhovnicească;
Bucură-te, că ai adus la Hristos oamenii nu prin vorbă, ci prin faptă;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 9
Ai lucrat pentru a stimula idealul ortodoxiei și pentru a menține conștiința poporului grec și prin toate activitățile tale ai devenit un far de lumină trimis de Dumnezeu pentru a aduce nădejde și demnitate unui neam cotropit de păgâni: Aliluia!
Icosul 9
Ai scris nenumărate scrisori către grecii bogați, cerându-le sprijin financiar în lucrarea ta socială, caritabilă și religioasă, iar o parte din acestea se păstrează încă în arhiva Veneției ca dovadă a dăruirii cu care ai muncit pentru Sfânt Numele lui Dumnezeu:
Bucură-te, că din scrisori te cunoaștem mai bine;
Bucură-te, că răzbate în ele duhul tău de milostenie;
Bucură-te, că și dragostea față de săraci o simțim;
Bucură-te, că sufereai și tu odată cu cei săraci;
Bucură-te, că plângeai și tu odată cu cei bolnavi;
Bucură-te, că aveai credința vie și trăitoare;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 10
Fiindcă salvai de la islamizare mulțime de greci și fiindcă munca ta duhovnicească dobândise un avânt național devenind un model de urmat și de alții, turcii s-au înfuriat și te-au arestat, Sfântă Filoteea, căci erau însetați de sânge și se temeau că poporul grec se va trezi și își va cere libertatea: Aliluia!
Icosul 10
Te-au închis în temniță sperând că te vei speria dar tu Sfântă Cuvioasă le-ai spus: ”Primesc cu bucurie chinuri pentru Numele lui Hristos, Căruia mă închin cu tot sufletul și cu toată inima mea ca unui Dumnezeu Adevărat, și aveți toată recunoștința mea dacă mă veți trimite la moarte pentru că mor pentru El”:
Bucură-te, că o mulțime de creștini s-au adunat din senin;
Bucură-te, că judecătorii s-au temut de revoltă;
Bucură-te, că făcând sfat, au hotărât să te elibereze;
Bucură-te, că ți-au scos lanțurile;
Bucură-te, că ți-au dat drumul;
Bucură-te, că te-a întors la mănăstirea ta;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 11
Cu atât mai mult ai continuat să viețuiești în rugăciune, post, înfrânare și milostenie, vindecându-i cu darul facerii de minuni pe toți cei care te căutau, și ai construit o altă mănăstire în afara Atenei, în Patesia, unde te-ai retras împreună cu o parte din monahii ca să Îi cânți lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 11
Turcii însă nu au uitat umilința de a fi fost obligați să te elibereze, și într-o noapte au pornit cu gând de ucidere spre mănăstirea din Patesia. Astfel, în timpul privegherii în cinstea Sfântului Dionisie Areopagitul te-au smuls din biserică din mijlocul maicilor, te-au târât în curte și legându-te de un stâlp te-au torturat toată noaptea:
Bucură-te, că multe răni ți-au făcut;
Bucură-te, că abia dimineața au plecat păgânii;
Bucură-te, că maicile te-au îngrijit;
Bucură-te, că ai mai trăit până anul următor, în februarie;
Bucură-te, că ți-ai dat sufletul în Mâinile Domnului;
Bucură-te, că așa te-ai întâlnit cu Cel pe Care L-ai iubit toată viața;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 12
Ai fost îngropată lângă racla cu mâna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei în mănăstirea construită de tine în Atena, Sfântă Monahie, iar mai apoi s-au descoperit sfintele tale moaște care acum sunt așezate la închinare în Biserica Mitropolitană din Atena, dând binecuvântare și minuni nenumărate celor ce cu credință aleargă la tine pentru ajutor: Aliluia!
Icosul 12
Viața și lucrarea ta sunt un răspuns răsunător pentru cei care închid ochii la puterea pe care Dumnezeu o dă celor ce își pun existența în slujba celor din jur, arătând că la Dumnezeu totul este posibil atunci când rugăciunea este curată și inima dorește cele sfinte, iar noi te rugăm, Sfântă Filoteea, primește aceste laude de la noi:
Bucură-te, Stareță vrednică;
Bucură-te, Monahie cu aripi de Serafim;
Bucură-te, maica celor ce își caută calea în mănăstire;
Bucură-te, vindecătoarea durerilor trupești și sufletești;
Bucură-te, ocrotitoarea orfanilor și a celor îndurerați;
Bucură-te, salvând femeile însărcinate de ispitele diavolești și omenești;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 13
Sfântă Cuvioasă Filoteea, Stareța și Doamna Atenei, auzi aceste rugăciuni și mijlocește pentru noi, cei nevrednici, să primim îndurare de la Stăpânul Hristos și vindecă-ne de boli, de lene, de nepăsare, de patimile pântecelui, dă-ne darul rugăciunii și deschide inima noastră spre a simți căldura și chemarea harului, să ne bucurăm de darurile ce sunt rânduite din Cer pentru noi, să ne împlinim menirea și să cântăm Sfintei Treimi: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).
Icosul 1
Minunat este Dumnezeu printre Sfinții Lui, căci Cerul s-a umplut de suflete ce au lucrat spre slava Numelui Său pe pământ și cinstindu-te precum o stea strălucitoare ce reverși daruri bogate celor ce te iubesc, te strigăm, Sfântă Muceniță Filoteea, și cu glasuri de umilință ne rugăm:
Bucură-te, cea ce deschizi inima spre chemarea harului;
Bucură-te, doamna locului unde trăiește rugăciunea;
Bucură-te, stăpâna bunelor obiceiuri și ancora celor ce caută izbăvire;
Bucură-te, iscusită în deșertarea păcatelor;
Bucură-te, puternică luptătoare cu patimile;
Bucură-te, Doctoriță fără de arginți, vindecând degrabă;
Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Condacul 1
Celei ce s-a născut cu binecuvântarea Maicii Domnului care a trimis o rază de har din Icoană în pântecele maicii sale și astfel a dezlegat nerodirea pântecelui, Sfintei care mai apoi a devenit lumină și speranță pentru întreg poporul grecesc în vremuri de cotropire străină, Stareței și Mucenicei Filoteea ne rugăm. Iar tu, Sfântă, care ai salvat de la moarte și ai adus la mântuire mulțime de creștini, auzi aceste laude și mijlocește pentru noi la Dumnezeu căci cu smerenie te chemăm: Bucură-te, Sfântă Stareță Filoteea, Mucenica și Doamna Atenei, adu-i pe cei chemați și tămăduiește toate rănile noastre!
Rugăciune:
Sfântă Filoteea, cucernică Stareță, milostivă Monahie, puternică învățătoare a obiceiurilor celor bune, pogoară-te din Cer și vino degrabă că suntem înconjurați de ispite și tare greu ne este a mai respira în Duhul Adevărului care vine de la Tatăl.
Ai grijă de copii și tinerii noștri, deschide-le mintea și inima să înțeleagă binele așa cum este el venit de la Dumnezeu, îndepărtează-i de uneltirile legiunilor diavolești care se luptă să le cucerească inimile și sufletele, biruiește răul și fii pentru ei ca o mamă iubitoare acoperindu-i sub mantia ta de Sfântă Monahie.
Nu lăsa creștinii să se piardă de Biserica Ortodoxă, ajută-i să rămână în duh de unitate și de rugăciune, să devină toți un stâlp de foc al credinței și al speranței.
Tămăduiește bolile care vin de la trup, de la lume și de la diavol, ca având sănătate să învingem toate neajunsurile vieții.
Pentru femeile creștine care suferă în căsnicii, chinuite fiind de soți necredincioși și cu inima împietrită, fii mângâietoare și zid de răbdare, aducându-le bărbații la gânduri bune, de dragoste și pace; apără femeile însărcinate de toate ispitele ca să nască prunci sănătoși și să se bucure de ei.
Pentru cei chemați, fii călăuzitoare și deschide-le drumul spre locul rânduit de Dumnezeu, alungă piedicile și nehotărârea și luminează-le inima să audă și să înțeleagă chemarea harului.
Îți mulțumim pentru tot ajutorul, ne închinăm preacinstitei tale icoane și te rugăm să fii ca un înger păzitor pentru noi, pentru familia noastră, pentru neamul nostru și pentru Biserica noastră cea Sfântă, ca trăind o viață de rugăciune închinată slujirii lui Dumnezeu, să fim mântuiți și să ne desfătăm de bucuriile Raiului, acum și în vecii vecilor. Amin.
Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!