Gustul amar este un adevărat tezaur de substanțe active. Susține
digestia, intensifică detoxifierea ficatului, întărește imunitatea și
are acțiune antibacteriană naturală. În
plus, amăreala stimulează eficient fluxul biliar. Iar un flux biliar
corect înseamnă o digestie mai bună a grăsimilor, un metabolism
accelerat și o absorbție eficientă a vitaminelor liposolubile (A, D, E,
K).
Ierburi și plante amare care susțin ficatul:
Ace de pin – datorită compoziției unice, sunt folosite în terapii pentru:
Susținerea imunității
Acțiune antibacteriană și antifungică
Detoxifiere și accelerarea metabolismului
Efect coleretic (stimulează bila)
Oferă organismului vitamine și minerale
Rucola – conține glucozinolați din uleiuri esențiale, care îi dau gustul amărui și susțin ficatul în procesul de curățare.
Armurariul – unul dintre cei mai puternici hepatoprotectori naturali.
Se
recomandă consumul de pudră de semințe, 1 lingură de 3 ori pe zi, cu
30-40 min înainte de masă (sau 1 oră după), cu apă caldă.O cură de 5-6 luni poate regenera ficatul complet.
Rădăcina de păpădie – bogată în vitaminele A, C, D, B6, B12 și minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc și cupru.
Sprijină digestia și funcția hepatică.
Curcuma – datorită curcuminului, are efecte antioxidante și antiinflamatoare.
Sprijină detoxifierea ficatului, digestia și scăderea colesterolului.
Ridiche, nap, hrean – în special hreanul, considerat un antibiotic vegetal extrem de puternic.
Conține de câteva ori mai multă vitamina C decât citricele!
Dizolvă sărurile, arde grăsimile, susține ficatul și intestinul.
Este folosit și pentru eliminarea paraziților intestinali.
Conține peste 20 de săruri minerale, fitoncide, proteine, alcaloizi, caroten, peroxidază și chiar enzime fluorescente rare!
Chiar
și apa simplă poate deveni terapeutică dacă adăugați: lămâie, rucola,
merișor sau cuișoare – pentru un plus de amăreală benefică.
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR - Va invit sa citim acest acatist timp de 40 de zile pentru tara noastra, una din gradinile Maicii. Hei, merci că ai citit până aici! 🤗 ↓ Te-ar putea interesa și următorul articol... Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
vineri, 22 august 2025
Puterea amarului – elixir pentru ficat și digestie
Știați că partea cea mai valoroasă a morcovului… nu este rădăcina?
Frunzele lui – acea „verdeață” pe care mulți o aruncă – sunt un adevărat superaliment ignorat.
Sunt de zeci de ori mai bogate în nutrienți decât morcovul propriu-zis și au efecte uimitoare asupra întregului organism.La început, morcovii erau cultivați nu pentru rădăcini, ci pentru frunze și semințe.
Rădăcinile au început să fie consumate abia din perioada antică.
Astăzi, lucrurile s-au inversat – puțini știu cât de valoroase sunt frunzele de morcov.
Conținutul de vitamina A în frunze este de 190 de ori mai mare decât în rădăcină. Frunzele
conțin toate grupele importante de vitamine și minerale: potasiu,
seleniu, vitamina K – esențiale pentru susținerea imunității, sănătatea
articulațiilor și reglarea tensiunii arteriale.
Detoxifică
intestinul, elimină toxinele, combat infecțiile fungice, colesterolul
crescut, varicele, întăresc sistemul osos și nervos și susțin sănătatea
reproductivă, atât la femei cât și la bărbați.
Frunzele verde-închis sunt o sursă excelentă de vitamina K, sodiu, potasiu, mangan, cupru, calciu, fier, seleniu și altele.
Conțin antioxidanți valoroși: luteină, beta-caroten, zeaxantină, clorofilă, dar și vitaminele E, C și A.
Un studiu din 2017 a arătat că extractele din frunzele de morcov au activitate antioxidantă mai mare decât rădăcinile.
Efectul
antioxidant a fost comparabil cu cel al vitaminei C și quercetinei –
flavonoid cu rol protector, regăsit în multe fructe și legume.
Antioxidanții și compușii vegetali din frunze au efecte antiinflamatorii remarcabile.
Luteolina,
una dintre substanțele fitochimice cheie din frunze, inhibă eliberarea
de citokine inflamatorii – molecule care întrețin inflamația.
Astfel, frunzele de morcov pot reduce riscul bolilor inflamatorii cronice: cardiovasculare, neurodegenerative și autoimune.
Morcovul portocaliu e celebru pentru sănătatea ochilor datorită beta-carotenului,
dar și frunzele conțin cantități semnificative de beta-caroten, luteină și zeaxantină.Beta-carotenul se transformă în vitamina A, esențială pentru vedere.
Luteina și zeaxantina se acumulează în retină și, alături de vitamina A, protejează vederea și sănătatea oculară.
Frunzele de morcov sunt printre cele mai bogate surse de vitamina K.
Doar o cană de frunze tocate oferă peste 1000% din necesarul zilnic recomandat.
Ele conțin și o cantitate mare de fibre solubile și insolubile.
Fibrele solubile includ pectina și guma vegetală, iar cele insolubile: celuloză și hemiceluloză – excelente pentru digestie.
Cum se gătesc frunzele de morcov?
Se pot consuma crude, în salate verzi sau smoothie-uri verzi, pentru un boost de clorofilă.
Gătite ușor – sotate cu usturoi și ulei de măsline, adăugate în supe, ciorbe, pesto sau tocănițe.
Uscate și transformate în pudră, pot fi presărate peste mâncare, la fel ca pătrunjelul.
Au
un gust ușor amărui și ierbos – de aceea se combină bine cu alte
verdețuri, lămâie, ghimbir sau usturoi, care le echilibrează aroma.
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Se spune ca daca aceasta rugaciune pentru bolnavi este spusa cu credinta timp de 7 zile la rand, toti sfintii vor conlucra si isi vor un...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Vila Alaman Oncea, situata in centrul orasului Brezoi, in fata parcului si cu perspectiva spre Varful Turtudanului, a fost construita in...
-
Conacul boieresc cunoscut localnicilor sub numele de Stupina lui Christoph este situat la marginea Brasovului, intr-o zona linistita ...