Dumnezeule milostiv și iubitor de oameni , ai milă de noi...si nu ne pedepsi după păcatele noastre , ci iarta-ne după mare mila Ta si salveaza-ne de bolile ce ne apasă...
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
marți, 26 octombrie 2021
De multe ori Te strigăm în necazurile noastre, cădem la picioarele Tale pline de sânge.. si Ti le ștergem cu lacrimile noastre îndurerate de bolile ce ne apasă...si asteptam înfrigurați ajutorul Tau...
Dar oare merităm bunătatea Ta?!!Totusi asteptam la picioarele Crucii Tale...poate intr-o zi iti va fi mila de noi...
Aboneaza-te la #sanatate! Aboneaza-te la newsletterul nostru #ACCMediaChannel! #emisiunidesanatate #tvonline #tvmedical #medicina #stomatologie #stiridinsanatate #stirimedicale #informatiimedicale #informatiisanatoase #lumeamedicala #comunicaremedicala #noutatimedicale #noutatidinsanatate #sfatulmedicului #sfatuldentistului #medical #dentar #dental #health #dentalhealth #oralhealth #healthcare #oralhealthcare #televiziunemedicala
Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum si de ce au loc resorbtiile osoase. Solutii in cazul resorbtiilor osoase. Aditiile de os
Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum si de ce au loc resorbtiile osoase. Solutii in cazul resorbtiilor osoase. Aditii de os
B1 TV, 23 octombrie 2021, de la ora 9.30
Invitat: doctor Andi Dragus
Emisiune sponsorizata de Clinica Dr. Dragus (www.clinicadrdragus.ro, www.facebook.com/clinicadrdragus, 021 312 4690)
Multi pacienti, atunci cand merg la dentist, afla ca au suferit grave resorbtii osoase si ca au nevoie de aditii de os inainte de a beneficia, de exemplu, de implanturi dentare. Dincolo de resorbtiile osoase firesti, care au loc odata cu varsta, atunci cand pierdem un dinte fara a-l inlocui apoi imediat, au loc resorbtii osoase puternice in acel loc. Iata de ce!
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Odata cu pierderea unui dinte, de fapt a radacinii dintelui, pentru ca poti sa pierzi partea coronara a lui, avand niste procese carioase mai profunde, si ramane partea radiculara, care ne mentine nivelul osos… dar, odata ce indepartam aceasta radacina, atunci incepe automat resorbtia osoasa. Pentru ca organismul este inteligent si, daca acolo nu mai simte dintele, care este un organ, el nu-l mai hraneste, nu mai trimite toti receptorii catre el… Si atunci incepe sa se produca o resorbtie in plan orizontal si vertical. Sunt foarte multe studii care discuta despre tablia vestibulara, se numeste „bundle bone”. Si aceasta tablie vestibulara, mai ales pentru zona frontala superioara, care tine de estetica, este foarte importanta. De aceea, cand extragem dintele, imediat aceasta tablie se resoarbe mult mai mult, pentru ca tablia este un os subtire. Recomandarea este sa facem extractie si atunci imediat sa facem si o aditie. Exista biomateriale pe care le punem in alveola – alveola este gaura din os in care sta radacina. Si, atunci, resorbtia osoasa este mult micsorata. Avem varianta, cand scoatem o radacina sau un dinte, sa facem implantare imediata, daca ne permite situatia, sau sa facem implantare intarziata, dupa o luna si jumatate, doua luni si jumatate – in functie de zona din care extragem, avem nevoie de o perioada de vindecare.
Asadar, inca din momentul extragerii unui dinte, acest aspect al resorbtiilor osoase trebuie avut in vedere. Tinand cont de acest lucru, se recomanda inserarea unui implant dentar imediat dupa extractie?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Nu este o regula. E vorba de toti factorii care influenteaza aceste lucruri. De exemplu, daca avem pacienti cu probleme periodontale, adica boala parodontala, parodontoza, cum este cunoscuta in popor, atunci, acesti pacienti au din start niste riscuri. Si, daca mai pastram din dinti, atunci nu putem implanta imediat, pentru ca intai trebuie sa facem asanarea completa a cavitatii bucale, sa nu mai existe pungi parodontale, sa indepartam toate microorganismele care exista in aceste pungi… Aceste lucruri se fac medicamentos, chiar si chirurgical, cu interventii minime sau mai complexe. Dar nu putem implanta imediat! Cand facem aceste lucruri, nu implantam decat cand stim ca ecosistemul cavitatii bucale este in echilibru. Deci facem exudat inainte, vedem ce dezechilibru exista… Exista 12 bacterii care sunt raspunzatoare de astfel de probleme. Si sunt frecvent intalnite. Dupa ce identificam anumite bacterii acolo, atunci incepem cu tratament medicamentos, tratament mecanic, pe dinti, profilactic, eventual mici interventii chirurgicale. Dupa ce repetam exudatul si vedem ca lucrurile s-au echilibrat, abia atunci incepem implantarea. Pentru ca, daca am implanta imediat si ar exista acest dezechilibru in cavitatea bucala, atunci toate aceste microorganisme, in timpul interventiei si dupa, prin saliva, ar intra in plaga operatorie, unde am facut lamboul, si ar fi foarte multe riscuri pentru pacient. Si, automat, si pentru noi! Deci este foarte important ca pacientii sa inteleaga ca nu tot timpul putem sa le oferim tratamente rapide. Exista si variante in care putem sa oferim tratamente rapide, dar marea parte a tratamentelor nu pot fi facute chiar foarte repede. Cu toate ca si noi, medicii, ne-am dori acest lucru!
La ce ar trebui pacientii sa fie atenti? Pentru ca, de foarte multe ori, ei nici nu constientizeaza ca au vreo problema de resorbtii osoase!
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Este important ca pacientii sa inteleaga ca ei cred ca aceasta problema este o problema a gingiilor. Nu este o problema a gingiilor, ci este o problema a dezechilibrului si a producerii anumitor mutatii in cavitatea bucala. Si aceste mircoorganisme care produc mutatii incep sa manance osul. Ele sunt de natura anaeroba si, pentru ca sub gingie nu este aer, ele se dezvolta. Se dezvolta miliarde si miliarde… Si, atunci, efectiv mananca osul, iar gingia pleaca dupa. Se inflameaza si gingia, dar de fapt este o pierdere osoasa. Odata ce ai stabilizat acest dezechilibru, iar aceste microorganisme sunt in limite normale, sa spunem, gingiile devin roz, devin sanatoase si, atunci, ele sunt prima bariera care imi protejeaza mie tot acest sistem care este paradontiul si dintele, in general. Pentru ca e foarte important sa inteleaga pacientii ca o gingie, daca este bine atasata de dinte sau de radacina, este o bariera impotriva acestor microorganisme. Lucrurile sunt destul de simple daca le intelegem. Printr-o simpla analiza de laborator, exudat, facuta pentru aceste bacterii, putem identifica ce dezechilibre sunt si le rezolvam medicamentos, daca sunt la inceput, sau profilactic si chirurgical.
Dar dupa asanarea cavitatii bucale, dupa rezolvarea acestor probleme, cand pacientul poate deja beneficia de solutiile de implantologie orala, unde sunt mai simplu de realizat implanturile dentare?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Maxilarul este un os mai putin dens, e un os mai poros. Este un os mai simplu de abordat din punctul de vedere al implantului, pe cand mandibula… Cu cat ai un os mai dur si cu mai putina medulara… Deci osul are corticala lui, care e mai dura, si are medulara, unde exista vasele de sange si nervii si asa mai departe… Cu cat ai mai multa corticala si un os mai dur, cu atat este mai putin vascularizat si este mai greu sa implantezi. De ce? Pentru ca, atunci cand folosesti freza ca sa faci neoalveola, adica gaura din os, trebuie sa racesti foarte bine… osul, daca e foarte dur, freza se incalzeste mai mult si, atunci, trebuie sa ai grija.
Dar aditiile osoase, de care e nevoie uneori, unde sunt mai simplu de realizat? Si cum anume se realizeaza acestea?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Aceste aditii osoase sunt de doua feluri. Avem aditii osoase numai pe orizontala sau sau putem avea aditii osoase pe verticala sau pe orizontala si pe verticala combinat. Cel mai simplu e sa faci aditie pe orizontala, adica sa ingrosi, sa latesti creasta. Pentru ca, ca sa poti sa pui un implant, ai nevoie de o latime a osului de minimum 7 milimetri, dar eu as prefera 8 milimetri sa fie. Pentru ca un implant, ca sa stea bine intr-un os, pe termen mediu si lung, trebuie sa aiba… studiile spun 1,5 milimetri in jurul lui, dar eu prefer tot timpul sa am mai mult. Daca reusesc sa am 2 sau chiar mai mult, e foarte bine. Din pacate, foarte rar avem pacienti care sa aiba creste de 10 – 12 milimetri. In general, pacientii au crestele de 5, 6 milimetri, chiar mai jos, creste-lama, care sunt foarte subtiri. Si atunci lucrurile se complica… In functie de aceasta latime a crestei, decizi si daca faci implantarea in acelasi timp cu aditia osoasa. Deci sunt niste reguli foarte clare, in care, in functie de cat de lata e creasta, pui implanturi si poti sa faci aditie. Cu cat creasta este mai ingusta, nu poti sa pui implanturi, faci doar aditia osoasa, in plan orizontal si vertical, depinde de situatie, si dupa aceea implantezi, peste 4 – 6 luni, cand se matureaza acel os.
Asadar, se pot face aditii pe orizontala si pe verticala. Care sunt mai simplu de realizat?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Cele pe orizontala sunt mai usor de realizat, sunt mai predictibile. Tehnicile chirurgicale sunt mai simple, pe cand cele pe verticala deja tin de chirurgia avansata si sunt lucruri delicate, care implica tot felul de instrumente de mare finete, biomateriale diferite si, sigur, si experienta medicului. Sunt mai dificile pe verticala pentru ca, in general… Imaginati-va ca aveti toti dintii in gura si ca acesti dinti sunt intr-un plan de ocluzie, adica cum se intalnesc ei, partea de sus cu partea de jos. Odata ce pierd acesti dinti si cu cat resorbtia este mai mare in plan vertical… cu cat pun implantul mai jos, cu atat coroana va iesi mai lunga si, atunci, parghia e mare! De asta spun ca, pe verticala, e important sa fim cat mai sus cu implantul si nu cat mai jos. Si, de aceea, pe verticala, trebuie sa folosesti anumite membrane speciale, trebuie sa iei os autolog, al lui, deci trebuie sa iei os din ramul mandibulei, din aceasta zona a mandibulei. Si, atunci, trebuie amestecat cu alte biomateriale, ca sa obtinem un os de calitate. De aceea, e important sa intelegem ca, OK, chiar daca pot sa pun implant aici foarte jos, dupa aceea coroana va iesi foarte lunga, va fi inestetica si… va dati seama, daca e in zona frontala, o sa ai niste dinti foarte lungi, retentivi… Si, cu cat pierzi pe verticala… de exemplu, la maxilar atrofia este centripeta, adica se duce in interior si, atunci, o sa-ti iasa niste dinti foarte inclinati. De aceea, aceste aditii pe verticala le folosim foarte des pentru grupul frontal, superior sau inferior, pentru grupul lateral, aici, unde avem molarii si premolarii, care sunt foarte importanti in masticatie. Pentru ca pacientii trebuie sa inteleaga ca dintii nu sunt toti la fel. Molarii si premolarii participa in masticatie, ei sunt facuti sa primeasca foarte foarte mari, pe cand grupul frontal este pentru fonatie, pentru estetica, pentru estetica faciala si nu este conceput sa mesteci cu el. De aceea, cand iti pierzi dinti aici, in lateral, incep sa ti se evazeze dintii de sus si de jos, pentru ca incepi sa mananaci pe cei din fata. Si, automat, cand incep sa se evazeze, se produc si resorbtii osoase.
Nu ar trebui, asadar, sa amanam vizitele periodice la medicul dentist. Si ar trebui sa urmam sfaturile medicilor stomatologi, pentru ca, daca amanam, de foarte multe ori, fara sa ne dam seama, pe moment, o sa ajungem sa avem probleme mai dificil de rezolvat. Prin urmare, pentru o buna sanatate orala, respectati vizitele periodice la medicul dentist! Si nu uitati ca sanatatea orala este importanta pentru sanatatea generala! Informati-va adecvat si aveti grija de voi si de cei dragi!
Tags: stomatologieimplant dentarimplantologieemisiuni de sanatateimplanturi dentareimplantologemisiuni medicalestomatologie Bucurestiemisiuni de stomatologieresorbtii osoaseimplantologislider_homepageresorbtie osoasaaditii de osdr. Andi DragusClinica Dr. Dragusaditie de os
...O fetiță și-a luat pușculița și a golit conținutul ei. A numărat de trei ori mărunțișul, ca să nu facă vreo greșeală. Erau 12 lei și 50 de bani. A luat banii și a plecat la farmacia din apropiere. În acea clipă farmacistul vorbea cu un bărbat bine îmbrăcat și nu a luat aminte la copilă. Fetița a făcut puțin zgomot cu picioarele, dar nimic. Atunci a luat o monedă și a început s-o lovească de masă. – Ce vrei, a întrebat-o oarecum enervat farmacistul... Nu vezi că vorbesc cu fratele meu, pe care nu l-am văzut de mulți ani? Atunci fetița i-a spus: – Vreau să-ți vorbesc despre fratele meu, care este foarte bolnav și pentru care vreau să cumpăr o minune. – Iartă-mă, dar noi nu vindem minuni, i-a răspuns farmacistul. – Știți, a spus fetița, fratele meu are ceva în cap care se mărește și tata mi-a spus că numai o minune ne va ajuta. Deci, cât costă o minune, ca s-o cumpăr? Am bani… Fratele farmacistului, care a urmărit cu interes discuția, a întrebat-o pe fetiță de ce fel de minune are trebuință fratele tău!? – Nu știu, i-a răspuns fetița cu ochii înlăcrimați. Ceea ce știu este că are nevoie de operație, iar tata nu are bani. De aceea vreau să plătesc eu, cu banii mei. La întrebarea câți bani are, fetița a răspuns: – 12 lei și 50 bani, iar dacă vor trebui și alții, îi voi găsi. – Ce coincidență, a zâmbit domnul bine îmbrăcat. Este contravaloarea exactă a unei minuni pentru fratele tău cel mic. Ăsta e prețul, 12 lei și 50 de bani. A luat banii, apoi a luat-o pe fetiță de mână și i-a spus: – Să mergem împreună la casa ta ca să-l văd pe fratele și pe părinții tăi și să facem minunea… Domnul cel bine îmbrăcat era medicul cel mai specializat în operații pe creier, un mare neurochirurg. Operația a mers foarte bine și fratele cel mic s-a întors sănătos acasă. – Operația a fost o adevărată minune, a șoptit mama. Oare cât să fi costat? Fetița zâmbea. Știa forte bine cât costă o minune: 12 lei și 50 de bani și credința unui copil mic… Morala?!..o înțelegeți cu toții.. Minunile le faceti voi,daca credinta voastră este ca de copil! Așadar crezi in tine cu toată ființa ta! "Cand iti doresti cu adevarat ceva,tot universul conspira la îndeplinirea dorinței tale"!!
Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir
De ce nu te vindeci?
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Conacul boieresc cunoscut localnicilor sub numele de Stupina lui Christoph este situat la marginea Brasovului, intr-o zona linistita ...