luni, 20 mai 2019

Luna mai - repetitie pentru Rai

An de an, traim aceeasi minune: betia florilor! Cineva parca le deschide poarta si ele dau navala in lume prin toate punctele cardinale. Sa le spui numele, ti-ar trebui zeci de ani, iar sa le descrii culorile si parfumul, ti-ar trebui o viata. Cel mai bine este sa taci, sa te bucuri si sa intelegi: se mai implineste o data o minune daruita de Dumnezeu. Ce rost ar avea trandafirii si crinii daca nu sa ne reaminteasca iubirea de care suntem in permanenta inconjurati? 
Darurile vietii, pe care le primim zi de zi, dar pe langa care trecem adesea ca niste orbi. Ce bine ar fi sa le pretuim cat ne sunt la indemana, acum, in primavara aceasta, inainte de a fi prea tarziu. E nevoie sa ne intoarcem doar capul, pentru ca pe marginea strazii sau a unui drum prafuit, sau dincolo de gardul unei gradini, sa vedem cum florile frumoase ale lunii mai ne asteapta - nu doar sa le admiram frumusetea -, ci si sa le intovarasim bucuria ca impart alaturi de noi lumina unei zile insorite de primavara. Repetitie pentru Rai! In tot ce ne inconjoara e o farama din dragostea daruita de Cel de Sus. 
https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/9535-luna-mai-repetitie-pentru-rai

Zilele Cu Tenda, la Muzeul Taranului

Muzeul National al Taranului Roman anunta incheierea proiectului Cu Tenda - Stories, Images and Sounds on the Move [Living Memory of Southeastern Europe], proiect co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene si derulat in parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia si Universitatea Paisii Hilendarski din Plovdiv, Bulgaria. Dupa patru ani de calatorii cu tenda (cu cortul) pe urmele comunitatilor in miscare din sud-estul Europei, cei patru parteneri europeni se reunesc la Bucuresti pentru a prezenta rezultatele proiectului. 
Zilele Cu Tenda la Muzeul Taranului se vor desfasura in perioada 20-26 mai si vor cuprinde o serie de activitati dedicate atat publicului larg, cat si echipelor partenere, formate din peste 20 de specialisti din diverse domenii (antropologie, muzeografie, arte vizuale, dialog intercultural, educatie). In datele de 21 si 23 mai, sunteti invitati sa descoperiti rezultatele efortului comun de recuperare si valorificare a patrimoniului cultural al comunitatilor de aromani, karacachani (saracaceni), precum si al grupurilor etnice din nordul Macedoniei si sudul Italiei la:
Vernisajul expozitiei On the Road - marti, 21 mai 2019, de la ora 19.00, in Sala Acvariu de la Muzeul National al Taranului Roman (deschisa pana pe 5 iunie). Realizata in urma cercetarilor de teren ale echipei partenerului bulgar de la Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, expozitia propune o recompunere simbolica a drumurilor unei vechi comunitati balcanice, saracacenii. Urmele mobilitatii sezoniere sunt pastrate si transmise prin povesti, cantece si memorii - mostenire culturala explorata si prin filmul documentar „Travelling with the Karakachani”, a carui proiectie cu Q&A urmeaza vernisajului, de la ora 20.00 la Cinema Muzeul Taranului. 
Conferinta partenerilor, din data de 23 mai, intre orele 11.00 si 13.00, la Cinema Muzeul Taranului. Organizatiile implicate in proiect vor prezenta activitatile derulate timp de 4 ani, experienta lucrului intr-un proiect european de cooperare, punctand prin imagini si sunet rezultatele si produsele actiunilor. Printre acestea se numara: cercetari etnografice in peste 30 de localitati din Romania, Republica Macedonia, Bulgaria si sudul Italiei, avand ca rezultat sute de povesti de viata, amintiri, cantece, dansuri, practici familiale si comunitare - documentate fotografic, inregistrate audio si video; zeci de ateliere de creativitate si sesiuni interculturale; doua filme documentare etnografice; o piesa de teatru; performance-uri; doua expozitii itinerate in 10 localitati din Balcani; publicatii. 
- Proiectia cu Q&A a filmului antropologic A via du Mitu al partenerului italian in seara de 23 mai, orele 18.00-19.30, la Cinema Muzeul Taranului. Documentarul dezvaluie modele culturale si reprezentari ale identitatii la comunitati locale din regiunea Mito din sudul Italiei, urmarind relatia dintre imaginar, patrimoniu cultural si peisaj. 
Proiect co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene. 
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/9534-zilele-cu-tenda-la-muzeul-taranului

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor