ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
duminică, 2 aprilie 2023
- Vine Paștile! Te-ai pregatit?
De ce zic Sfinții Părinți că atunci când păcătuim Îl răstignim pe Mântuitorul Iisus Hristos?
Ați auzit probabil de când sunteți mădulare active în Biserica lui Hristos că unii sfinți spun în scrierile lor că „prin fiecare păcat al nostru Îl răstignim pe Domnul nostru Iisus Hristos.
N-am înțeles mult timp ce înseamnă acest lucru, dar sper ca în acest articol discutând problema să înțeleg și mai bine împreună cu voi. Haideți să despicăm firul în patru și să vedem cum stau de fapt lucrurile.
Mântuitorul Iisus Hristos a trăit acum aproape 2000 de ani și atunci a fost răstignit de oamenii contemporani cu El. După răstignire El a fost îngropat, apoi a înviat, și acum este în sânul Sfintei Treimi ca Dumnezeu și Om.
Dacă eu acum fac un păcat, cum îl pot eu răstigni iarăși pe Hristos? El nu se mai află vizibil printre noi, nu-L mai afectează intrigile și răutățile noastre. Nu-L mai răstignește la propriu (fizic) nimeni. Nu-L mai prinde nimeni, nu-L mai biciuește nimeni, nu-L mai scuipă nimeni. Iisus Hristos este acum la adăpost de toate ura lumii împotriva Lui. Și când era pe pământ era la adăpost, adică era ferit, doar că de bună voie a acceptat să intre în tot acest cerc vicios al răutății și al morții.
Ce credeți că s-ar întâmpla dacă, să presupunem, Mântuitorul Iisus Hristos ar veni astăzi iarăși pe pământ, la fel de smerit și blând ca prima dată, propovăduind Împărăția Cerurilor, vindecând și mângâind sufletele oamenilor? Ar suporta lumea aceasta vicleană în care trăim, Adevărul? Am suporta noi oamenii, care fugim doar după plăcere și bani, să ni se spună că greșim, că suntem egoiști, că i-am uitat pe săracii acesti lumi, că faptele noastre sunt pline de nedreptate? Ar suporta oare toți marii conducători ai statelor lumii să li se spună că L-au uitat pe Dumnezeu, că nu-și iubesc popoarele pe care le conduc, că sunt iubitori de putere și vor să stăpânească lumea prin tot felul de constrângeri?
Am suporta noi oamenii să vină Hristos pe pământ astăzi și să ne spună că trăim într-o cultură a morții, așa cum spune Sf. Nicolae Velimirovici, că ne educăm copiii pentru a deveni egoiști și atei? Am suporta noi să ni se spună că toată economia aceasta de piață în care lucrăm are la bază doar fuga după bani în loc să aibă iubirea de oameni?
Ar suporta mai marii acestei lumi să fie rușinați de Hristos prin fapte și cuvinte?
Dacă mâine dimineață Mântuitorul ar veni iarăși între noi, milioane și sute de milioane de oameni s-ar apropia de El, și i s-ar închina, și ar înțelege ce minunată este iubirea lui Dumnezeu față de întreg pământul și ce urât este păcatul din noi?
Răspunsul din punctul meu de vedere este clar: dacă mâine ar veni Mântuitorul Hristos iarăși pe pământ, unii n-ar suporta mustrările Lui, n-ar suporta să vadă că oamenii Îl vor iubi mai mult pe Hristos decât pe ei, conducătorii satelor, orașelor, țărilor, marilor companii și a lumii întregi. Și nesuportând, Îi vor pune piedici. Nu-L vor lăsa să propovăduiască, vor încerca să-L denigreze prin mass-media prin tot felul de presupuse zvonuri, Îl vor izola și încet încet vor încerca să-L elimine, să-L omoare.
Cred că toți suntem deacord că dacă mâine ar veni iarăși Mântuitorul Iisus, în chip smerit, ca și prima oară, iarăși noi L-am răstigni. Este doar o presupunere pentru a ne ajuta să înțelegem mai departe argumentarea. Iisus Hristos a murit odată pentru totdeauna și a înviat odată pentru totdeauna, iar când va veni a doua oară va veni întru slavă, ca un Dumnezeu, judecând întreaga lume.
Prin urmare motivul pentru care Iisus Hristos a fost răstignit acum aproape 2000 de ani și pentru care ar fi răstignit și astăzi este același: păcatele noastre. Oamenii n-ar suporta sfințenia lui Dumnezeu, n-ar suporta mustrările Lui, oamenii ar conștientiza imediat răutatea din ei și s-ar îngrozi, dar totuși unii n-ar vrea să-și schimbe viața.
De fapt ce este în esență această răstignire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos? Este un refuz al lumii, al oamenilor de a-L primi pe Dumnezeu în viața lor. Este un refuz al oamenilor de a se schimba, un accept tacit de a rămâne în continuare în păcat.
Lumea iudaică L-a răstignit pe Hristos pentru că El a avut curajul să mărturisească pe față că ei trăiesc în fărădelege, că nu-L cinstesc pe Tatăl, că au lăsat poruncile lui Moise și se ghidează după tradițiile lor, că mimează sfințenia și că i-au omorât pe toți profeții trimiși de Dumnezeu pentru a trezi conștiința lor, că s-au pus pe tronul lui Dumnezeu și îi judecă pe toți dar ei nu-și mai văd propriile păcate.
Prin urmare păcatul din noi este adevărata motivație pentru gestul răstignirii?
Ce este păcatul? O încălcare a poruncilor lui Dumnezeu. Ce sunt poruncile lui Dumnezeu? Iubirea Lui față de noi oamenii și iubire între noi oamenii.
A păcătui înseamnă a face rău aproapelui și a disprețui porunca lui Dumnezeu.
Păcatul este un refuz de a asculta de Dumnezeu, de a colabora cu Dumnezeu, de a te apropia de Dumnezeu. Păcatul este o modalitate de a refuza mental existența lui Dumnezeu, și de a impune și altora această minciună. Păcătul Îl scoate pe Dumnezeu din om și pe Dumnezeu din comunitatea în care trăiesc oamenii.
Când Mântuitorul Hristos a vindecat pe demonizatul din Gadara și a alungat demonii din el în porci, iar porcii s-au aruncat în mare înecându-se, poporul Gadarei nu s-a bucurat de vindecarea apropelui lor ci s-a întristat de pierderea porcilor. Din acest motiv ei L-au rugat pe Hristos să plece de la ei.
Păcatul este un mod de a-i cere lui Dumnezeu să plece de la noi, să ne lase în pace, să nu mai impună reguli, să nu ne mai mustre prin conștiință, să nu ne mai ceară să fim buni, ci să ne lase să fim cum vrem noi.
Noi cei de astăzi, când păcătuim, îl alungăm pe Dumnezeu, îi refuzăm prezența, îi negăm existența, îl răstignim ca și iudeii, îl băgăm în mormânt ca să uităm de El.
Totuși Hristos este prezent, așa cum a spus, în fiecare om care crede în Dumnezeu, este prezent în sufletul lui, în ființa acelui om:
„Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el. ” (Ioan 14, 23)
Ba mai mult, Dumnezeu, Tatăl Fiul și Duhul Sfânt este prezent în fiecare om, chiar și nebotezat, chiar și necredincios, pentru că omul este chip al lui Dumnezeu și are viață din Duhul Sfânt, și prin El trăiește.
Păcatul pe care-l săvârșim este un rău împotriva aproapelui nostru. Dar pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, în maxima Lui iubire, se identifică cu nevoile și suferințele fiecărui om care-i poartă chipul, atunci un rău făcut aproapelui este un rău făcut lui Hristos.
Așa cum dacă cineva îi face un rău fetiței mele Sofia, îmi face mie însumi un rău, pentru că din iubire voi suferi foarte mult văzând suferința ei.
Așa se face că orice rău făcut omului de lângă tine este un rău făcut și lui Iisus Hristos, Care ca un tată iubitor suferă alături de noi. Prin urmare păcatele noastre, răutatea noastră, deși direcționată doar către anumiți oameni este direcționată de fapt către Dumnezeu.
Astfel când eu păcătuiesc față de aproapele îi fac rău lui Hristos. Dar cum, că Hristos este în ceruri acum și nu mai suferă?
Hristos este Viața lumii și vindecarea tuturor. Hristos este Dumnezeu și El a dat toate poruncile pe care trebuie să le împlinim în lume. Atunci când eu păcătuiesc îi neg autoritatea și puterea vindecătoare, și prin urmare îi îndemn și pe alții să facă la fel. Păcatul meu Îl răstignește pe Hristos în fața oamenilor, în sensul că Îl elimină, Îl desconsideră, Îl tratează cu indiferență.
Când eu păcătuiesc e ca și cum aș spune: „Ce porunci? Care Dumnezeu? Nu vezi că îi încalc poruncile și nu se întâmplă nimic. Nu e chiar așa cum spune Dumnezeu. Nu cred în toate poruncile Lui.”
Este ca și cum ai lovi un polițist în uniformă în plină stradă. Lumea va fi mai mult scandalizată de curajul de a sfida autoritatea simbolizată de uniformă, decât de gestul de a lovi în sine. Când lovești un polițist în uniformă defapt denigrez însuși statul care i-a dat autoritatea de a face ordine.
Când astăzi statele lumii legalizează păcatele: avortul, contracepția, homosexualitatea, pornografia, divorțul, etc. de fapt ele sfidează autoritatea lui Dumnezeu, Cel care a definit limitele moralității în om.
Când sfinții mucenici au fost schingiuți și chinuiți groaznic, torționarii vizau de fapt și eliminarea acestui Dumnezeu creștin, acestui Dumnezeu incomod.
Iată cum păcatele noastre Îl răstignesc pe Mântuitorul Hristos, nu în sens propriu, cât în sens moral: a răstigni înseamnă a elimina pe Dumnezeu care mustră fărădelegea.
Toți păcătuim. Toți îl răstignim pe Mântuitorul Iisus Hristos în fața aproapelui nostru. Paradoxal, răstignindu-L pe Cruce, Dumnezeu ne împacă cu El. Își deschide brațele și ne iartă. Urmăriți cu atenție dragilor cu Dumnezeu reușește să transforme orice rău în bine, răstignirea în Înviere, ura în iertare, războiul în pace, și vrajba în împăcare.
„Dumnezeu permite răul în măsura în care poate scoate un bine mai mare din el.” (Părintele Paisie Aghioritul)
Dacă greșesc, dacă am o omis ceva, dacă nu m-am făcut bine înțeles vă rog să aduceți completări sau întrebări.
Doamne ajută!
Dragă suflete, de unde ai atâta putere?
Și-o să plângi.
Și-o să-ți fie dor.
Și-o să regreți.
Și-o să pierzi.
Și-o să pleci.
Și-o să te doară.
Și-o să înveți.
O
să înveți să traiești cu toate. O să înveți să trăiești cu lacrimile în
gât. Și-o să înveți să le pui lacăt. O să înveți să traiești cu dorul,
chiar dacă vei simți că mușcă din tine cu fiecare zi ce trece. O să
înveți să trăiești cu regretele...în ciuda apăsării lor asupra
sufletului tău. O să înveți să trăiești cu pierderile, chiar dacă îți
vei simți brațele reci...O să înveți să trăiești cu durerea, chiar dacă
la un moment dat vei simți că te sufocă. O să înveți să zâmbești când
îți vine să plângi sau când ai sufletul la pământ. O să înveți să
privești oamenii în ochi și să le înfrunți cuvintele nedrepte. O să
înveți să mergi drept și sigur pe tine. O să înveți să maschezi orice
urmă de îngrijorare și-o să înveți să spui pe celebrul ,,sunt bine" când
de fapt ești praf. O să înveți să trăiești cu uitarea. O să înveți să
uiți...O să înveți să lași oameni în spate și să-ți continui drumul. O
să înveți să fii puternic. Viața o să-ți predea fiecare lecție și dacă
nu o înveți din prima, nu-i nimic, ți-o repetă până îți intră în sânge.
Așa că fii fără grijă, c-o să înveți! Cu sau fără voie...!"
Dragă
suflete, de unde ai atâta putere? De unde atâta putere de a ierta și a
zâmbi în continuare, când știi bine câte lacrimi ai avea de vărsat? De
unde mai ai speranță? De unde îți aduni încă forța și îndrăzneala de a
visa? De unde?
Mă uimești...
Fiecare în ritmul său, pe drumul său. Respectând și ritmul celorlalți. Nimeni nu poate face procesul celuilalt pentru că pentru a învăța trebuie să trăiești situații, să simți emoții, să treci prin conflicte, să alegi, să definești, să cucerești, să eliberezi, să muncești, să transformi...
Nu poți decât să însoțești, poate să ghidezi sau să sfătuiești, dar fără să te amesteci în deciziile sau alegerile altora.
Fiecare in felul lui.
Fiecare în procesul său evolutiv și deschis să învețe continuu..
Duhul pãcii si a armoniei, sã te însoteascã pretutindeni Om bun!!!
10 amestecuri de uleiuri esențiale
1. Scorţişoară - Cuisoare-Lamaie- Portocală
Uleiul esențial de
scoarță de scorțișoară promovează un răspuns imunitar sănătos. Îmi place
să combin 1-2 picături de scoarță de scorțișoară cu câte o picătură de
cuișoare, 3-4 picături Lămâie şi 3-4 picături portocală. Difuzez acest
amestec dimineaţa sau la prânz
2. Cuişoare Eucalipt Globulus - Rozmarin - Pin Silvestru
Uleiul
esențial de cuișoare promovează imunitatea și poate sprijini bunăstarea
generală. Eucalipt, Rozmarin şi Pin constituie un bun suport pentru
sistemul respirator. Ideal de difuzat cu fiecare ocazie când ne
întoarcem din mediile aglomerate: întoarcerea de la şcoală, serviciu sau
chiar de la cumpărături.
3. Mentă - Portocală - Ghimbir
Uleiul esențial
energizant de mentă susține digestia normală și promovează funcția
intestinală sănătoasă și confortul sistemului gastrointestinal dar aduce
beneficii importante şi sistemului respirator. Uleiul de Mentă
Peppermint poate fi difuzat şi singur dar dacă vei adăuga 4- 5 picături
de Portocală şi 3-4 de Ghimbir vei obţine un blend care îţi va însenina
zilele mohorâte de toamnă.
Imi place să-l difuzez dimineața deoarece favorizează o stare de spirit pozitivă.
4. Pin și Eucalipt Globulus
La primele semne de răceală și uneori
chiar preventiv, combin pinul și eucaliptul globulus 1: 1 cu ulei
purtător și frecam pieptul. Daca starea de răceala s-a instalat mai
adaug in acest ameste si 2 picături de Canabis Sativa. Imi place pentru
efectul sau anfiinflamator și calmant. Îmi place și această combinație
în difuzor.
5.Tămâie și Lavandă
Combinația de tămâie și lavandă 1: 1
cu un ulei purtător precum Avocado sau Cocos este perfectă pentru
sezonul de toamnă, pentru o piele moale și sănătoasă. Combinaţia de
aromatică are efecte calmant. Ideal de folosit seară.
6. Portocală și lămâie
Uleiurile esențiale de portocală
și lămâie miros minunat în combinații cu uleiuri picante! Combin 5
picături de portocală şi 2 picături de Lămâie cu câte 2 picătură de
ghimbir și cuișoare în difuzor pentru un miros reconfortant.
Dacă se difuzează seara nu se va folosi lămâie.
7. Ghimbir+ Paciuli + Portocală
Uleiul esențial de ghimbir susține un regim de viață sănătos și are un parfum delicios, picant. Difuzez 1 picătură de ghimbir și paciuli cu 6 picături de portocală pentru un parfum de toamnă delicat.
8. Lavandă+ Mentă + Ghimbir
Mentă Spearmint sau
Peppermint in combinaţie cu Lavandă este combinaţie pe care o folosesc
de peste 2 ani toamna, vara şi oricând am nevoie de o aromă proaspătă,
crocantă. Dacă vom adăuga la acesta combinaţie şi aromă de picantul
delicios al Ghimbirului face că acest blend să fie perfect din punct de
vedere aromatic şi respirator.
9. Cuişoare + Grapefruit + Bergamotă
O combinaţie revigorantă care ne înveseleşte dimineaţa dar e binevenită şi peste zi mai aels in zilele mohorate .
10.Paciuli - Brad balsamic - Rozmarin - Piper negru
Din punctul meu
de vedere aşa miroase toamna: note calde, pământii şi uşor picante. Din
punct de vedere emoţional este echilibrant, încurajator şi relaxant. O
binecuvântare şi pentru căile respiratorii. Îmi place să difuzez acest
amestec seara dar şi după-amiază.
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Conacul boieresc cunoscut localnicilor sub numele de Stupina lui Christoph este situat la marginea Brasovului, intr-o zona linistita ...