sâmbătă, 18 mai 2024

Ceaiuri pentru pneumonie – Rețete de ceaiuri și remedii dr. biolog Gheorge Mohan

 

Pneumonia este o infecție a plămânilor în care alveolele pulmonare se umplu cu puroi sau cu lichid, după caz. Acesta este motivul pentru care simptomul principal acuzat de pacienți este dificultatea respiratorie.

Simptome specifice:

  • Tuse
  • Respirație scurtă
  • Febră, transpirații și frisoane cu tremur
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Inapetență
  • Oboseală
  • Greață și vărsături, mai ales la copii
  • Durere ascuțită sau străpungătoare în piept

Când tușesc sau respiră adânc, bolnavii de pneumonie acuză o durere în piept. Respirația este superficială și rapidă, simt că nu pot respira bine nici măcar când se află în stare de repaus. De asemenea, pacienții au o stare profundă de extenuare și un nivel scăzut de energie.

Tusea poate fi atât uscată, cât și productivă, mucul gros de culoare verde sau galbenă iar flegma poate conține sânge.

Pneumonia duce la creșterea temperaturii corpului și la apariția de friguri iar greața și vărsăturile sunt întâlnite mai des la copiii mici.

Simptome mai rar întâlnite:

  • Durere de cap
  • Tuse cu sânge
  • Dureri musculare și articulare
  • Confuzie, dezorientare mai ales la vârstnici
  • Respirație șuierătoare

De la un pacient la altul, simptomele pot fi diferite atât în frecvență cât și în intensitate. De exemplu, unele persoane nici nu observă aceste simptome, în timp ce alții ajung într-o stare critică care necesită internare la spital. Modul de reacție al corpului depinde de starea generală de sănătate, de vârstă și de patogenul care a produs infecția.

Pneumonia bacteriană – Cauză și simptome

Pentru cele mai multe cazuri de pneumonie bacteriană, Streptococcus pneumoniae este bacteria răspunzătoare, un germen care trăiește în tractul respirator superior. Infecția se poate dezvolta, de exemplu, după o răceală sau o gripă și afectează, de cele mai multe ori, doar o parte a plămânilor sau un singur lob.

Persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală, sau cele cu infecții virale, boli respiratorii sau sistemul imunitar slăbit sunt persoanele la risc de pneumonie bacteriană.

Acest tip de pneumonie are tendința de a crea forme severe de boală, pacienții având simptome puternice care necesită îngrijiri medicale.

De exemplu, febra poate crește foarte mult, ajungând chiar la un nivel periculos de 40,5 grade, bolnavul transpirând profund, având pulsul mărit și respirația accelerată. Buzele și unghiile se pot învineți din cauza oxigenării proaste a sângelui, iar pacientul poate ajunge într-o stare de delir.

Pneumonia virală – Cauză și simptome

În ceea ce privește pneumonia virală, instalarea simptomelor are loc treptat, în decursul câtorva zile, boala debutând în mod asemănător unei răceli. Provoacă tuse uscată, febră, dureri de cap și musculare și slăbiciune generală. Simptomele se înrăutățesc în 1 sau 2 zile.

Tusea devine mai puternică, apar probleme respiratorii și dureri de mușchi și pot să apară și albăstrirea buzelor și febră mare.

În cazul copiilor, cel mai comun este virusul sincițial respirator ( RSV ) și în cele mai multe cazuri boala este mai ușoară și trece mai repede decât pneumonia bacteriană.

Pneumonia virală poate fi cauzată de același virus care cauzează și gripa sau alte infecții ale tractului respirator superior.

Conform experților, acest timp de pneumonie provocată de virusul gripal este mai severă și, uneori, chiar fatală.

Acest virus pătrunde în plămâni unde se înmulțește, umplând țesuturile pulmonare cu lichid, fără nici un simptom fizic care să arate acest lucru.

Acest timp de pneumonie poate fi mai severă la persoanele care au deja alte afecțiuni pulmonare.

De asemenea, pneumonia poate fi cauzată și de ciuperci precum Pnuemocystis jirovecii, Coccidioidomycosis, Histoplasmosis, Cryptococcus și este întâlnită mai ales la persoanele cu imunitate scăzută sau cu boli cronice.

Pneumonia la bebeluși – Simptome

Unii nou-născuți cu pneumonie pot fi total asimptomatici, însă cele mai comune semne sunt tusea, febra, moliciunea, agitația și vărsăturile.

Ceaiuri pentru pneumonie recomandate de Dr. Gheorghe Mohan

Ceai de ciuboțica-cucului

2 lingurițe de flori se pun la infuzat în 250 ml de apă clocotită, timp de 20 de minute. Se consumă câte 3 căni / zi.

Ceai de troscot

1 linguriță de plantă se pune la infuzat în 1 cană de apă clocotită și se administrează 2 ceaiuri / zi.

Ceai mixt 1

Ingrediente necesare: 25 g frunze de podbal, 25 g flori de tei, 25 g flori de soc, 25 g ciuboțica-cucului, 10 g isop, 5 g cimbru și 5 g rădăcini de ciuboțica cucului. 1 lingură din acest amestec de pune în 250 ml de apă și se fierb timp de 5 minute. Se îndulcește ceaiul răcorit cu miere.

Ceai mixt 2

Ingrediente necesare: 40 g măceș, 20 g frunze de ciuboțica-cucului, 10 g frunze de roiniță și 30 g cătină.

Se prepară ca ceaiul de mai sus și se administrează câte 2 / zi, îndulcit cu miere.

Băi cu muștar

În paralel cu tratamentul intern, se pot face și băi cu muștar, la care se folosesc semințe de muștar negru. 100-200 grame de semințe se pun într-un săculeț de tifon care se leagă la gură și se scufundă în apa din cadă, unde se lasă timp de 5 minute în apa fierbinte înainte de a face baie.


Punctului celor 100 de boli.


 O legenda japoneza cu invataturi utile despre:
Punctul longevității
O legenda japoneza spune ca, odata acolo traia un om fericit care a primit cunostinte de nepretuit de la tatal sau – cunoasterea punctului longevitatii sau punctului celor 100 de boli.
In urma sfatului primit in dar de la tatal sau, fiul si-a masat acest punct in fiecare zi si a trait sa vada nasterea si moartea mai multor imparati.
Masarea unor puncte specifice este una dintre cele mai vechi metode de tratament orientale cunoscute, fiind folosita de mii de ani. In ansamblu, corpul uman are 365 de puncte si 12 meridiane principale, acelasi numar cu cel al zilelor si cu cel al lunilor dintr-un an. Efectul acestor masaje speciale se bazeaza pe teoria canalelor si meridianelor care se afla intr-o foarte stransa legatura cu anumite organe ale organismului uman.
In medicina traditionala chineza, corpul este vazut ca fiind un sistem energetic si, prin urmare, acest masaj poate afecta intr-un mod pozitiv fluxul de energie si activitatea functionala a organelor.
Activarea punctului Zu San Li produce un efect de intinerire si de vindecare, intarziind procesul de imbatranire. In China, acest punct este cunoscut sub numele de “Punctul Longevitatii”, iar in Japonia sub numele de “Punctul celor 100 de boli”.
Unde este localizat punctul magic Zu San Li?
Punctul Longevitatii este localizat sub rotula genunchiului. Pentru a-l gasi, acopera-ti genunchiul cu palma corespunzatoare genunchiului pe care-l acoperi (ex. genunchiul drept – palma dreapta). Punctul este situat intre sfarsitul degetului mic si degetul inelar, sub forma unei adancituri intre oase. Acesta este punctul magic Zu San Li.
Ce responsabilitati are acest punct si de ce japonezii il numesc “Punctul celor 100 de boli”?
Acest punct:
• controleaza activitatea organelor care se afla in jumatatea inferioara a corpului;
• controleaza activitatea maduvei spinarii in partile responsabile de functionarea tractului gastrointestinal, organelor genitale, rinichilor si glandelor suprarenale;
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” poti creste activitate glandelor suprarenale, cele mai puternice glande care actioneaza ca un sistem de aparare principal al sanatatii tale. Aceste glande sunt cele care secreta adrenalina, hidrocortizon si alti hormoni foarte importanti in sange.
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” in fiecare zi, poti normaliza activitatea glandelor suprarenale, glande care indeplinesc urmatoarele functii la nivelul intregului organism:
• Normalizeaza tensiunea arteriala;
• Normalizeaza glucoza, insulina;
• Elimina procesele inflamatorii de la nivelul intregului organism;
• Regleaza activitatea sistemului imunitar;
• Imbunatatesc digestia;
• Vindeca boli ale tractului gastrointestinal;
• Trateaza efectele unui accident vascular cerebral;
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” iti vei putea dezvolta increderea in sine, vei elimina stresul si tensiunea si vei gasi armonia interioara.
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” se pot vindeca mai multe boli, inclusiv banalul sughit, constipatia, gastrita sau incontinenta.

Acupunctura este știința în care se utilizează pentru tratamentul diferitelor patologii, puncte aparținând unor căi circulatorii distincte denumite meridiane.

Din multitudinea de puncte existente la nivelul corpului uman, am ales să vorbesc astăzi despre un punct supranumit și punctul celor 100 de boli. Acest punct aparține meridianului stomacului.

Zu San Li este cunoscut în China sub denumirea de punctul longevității, iar în Japonia, așa cum este precizat și mai sus, este cunoscut ca punctul celor o sută de boli.

Una dintre legendele japoneze spune că, într-o vreme îndepărtată, a existat un om fericit care a primit o învățătură extrem de valoroasă de la tatăl lui – cunoașterea Punctului longevității, sau a celor o sută de boli.

Urmând indicațiile tatălui, fiul și-a masat acest punct zilnic și a trăit destul încât să vadă nașterea si moartea mai multor împărați.

Localizarea acestui punct este la un lat de palmă sub genunchi.

Zu San Li

A fost considerat de către Ma-Dan Yang printre cele „11 puncte stelare divine”, fiind printre cele mai vitalizante puncte de acupunctură ale organismului.

Utilizarea acestui punct este uimitoare și prin faptul că determină stabilitatea trupului și minții, amplifică nivelul general de energie (fiind punct major de stimulare al Qi-ului și sângelui), tonifică membrele inferioare și echilibrează nivelul energetic al tuturor organelor din sfera digestivă, ameliorând digestia. Poate fi considerat în mod alegoric ca punct de conectare cu mama Pământ.

De asemenea, este un punct de resuscitare important în medicina chineză, de tonifiere, cum s-a precizat mai sus, a corpului și minții, chiar și în cazul unor persoane foarte debilitate energetico-funcțional sau în recuperarea organismului după boli cronice.

Pe lângă aspectul net curativ deosebit al acestui punct, foarte important este aspectul profilactic, de creștere a rezistenței față de atacul factorilor patogeni externi, dar și de creștere a longevității.

În aceste aspecte se utilizează de obicei, nu atât înțeparea punctului cu acul, cât utilizarea moxibustiei. Aceasta presupune aplicarea conurilor de moxa la nivelul acestui punct. Pentru creșterea rezistenței la boli, aplicarea o dată la 5-7 zile a moxei timp de 10 minute se consideră suficientă.

Li Dong Yuan, autorul celebrei lucrări Pi Wei Lun (Discuție asupra stomacului și splinei) spunea: „pentru persoanele în vârstă cu deficit de Qi, a se utiliza Zu San Li si Qihai, cu 50-60 conuri de moxa aplicate de fiecare dată.”

În concluzie, Zu San Li poate fi utilizat pentru profilaxia bolilor produse prin atacul factorilor patogeni externi, prelungirea vieții și creșterea calității vieții, cât și cu rol curativ, având efect printre altele în: afecțiuni ale stomacului și splinei, tonifierea Qi-ului și sângelui, tonifierea Qi-ului originar, creșterea acuității vizuale, reglarea funcțiilor intestinale, dizolvarea edemelor, eliminarea vântului și umidității, sindroame dureroase ale genunchilor și coatelor, etc.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor