Pneumonia este o infecție a plămânilor în care alveolele pulmonare se umplu cu puroi sau cu lichid, după caz. Acesta este motivul pentru care simptomul principal acuzat de pacienți este dificultatea respiratorie.
Simptome specifice:
- Tuse
- Respirație scurtă
- Febră, transpirații și frisoane cu tremur
- Bătăi rapide ale inimii
- Inapetență
- Oboseală
- Greață și vărsături, mai ales la copii
- Durere ascuțită sau străpungătoare în piept
Când tușesc sau respiră adânc, bolnavii de pneumonie acuză o durere în piept. Respirația este superficială și rapidă, simt că nu pot respira bine nici măcar când se află în stare de repaus. De asemenea, pacienții au o stare profundă de extenuare și un nivel scăzut de energie.
Tusea poate fi atât uscată, cât și productivă, mucul gros de culoare verde sau galbenă iar flegma poate conține sânge.
Pneumonia duce la creșterea temperaturii corpului și la apariția de friguri iar greața și vărsăturile sunt întâlnite mai des la copiii mici.
Simptome mai rar întâlnite:
- Durere de cap
- Tuse cu sânge
- Dureri musculare și articulare
- Confuzie, dezorientare mai ales la vârstnici
- Respirație șuierătoare
De la un pacient la altul, simptomele pot fi diferite atât în frecvență cât și în intensitate. De exemplu, unele persoane nici nu observă aceste simptome, în timp ce alții ajung într-o stare critică care necesită internare la spital. Modul de reacție al corpului depinde de starea generală de sănătate, de vârstă și de patogenul care a produs infecția.
Pneumonia bacteriană – Cauză și simptome
Pentru cele mai multe cazuri de pneumonie bacteriană, Streptococcus pneumoniae este bacteria răspunzătoare, un germen care trăiește în tractul respirator superior. Infecția se poate dezvolta, de exemplu, după o răceală sau o gripă și afectează, de cele mai multe ori, doar o parte a plămânilor sau un singur lob.
Persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală, sau cele cu infecții virale, boli respiratorii sau sistemul imunitar slăbit sunt persoanele la risc de pneumonie bacteriană.
Acest tip de pneumonie are tendința de a crea forme severe de boală, pacienții având simptome puternice care necesită îngrijiri medicale.
De exemplu, febra poate crește foarte mult, ajungând chiar la un nivel periculos de 40,5 grade, bolnavul transpirând profund, având pulsul mărit și respirația accelerată. Buzele și unghiile se pot învineți din cauza oxigenării proaste a sângelui, iar pacientul poate ajunge într-o stare de delir.
Pneumonia virală – Cauză și simptome
În ceea ce privește pneumonia virală, instalarea simptomelor are loc treptat, în decursul câtorva zile, boala debutând în mod asemănător unei răceli. Provoacă tuse uscată, febră, dureri de cap și musculare și slăbiciune generală. Simptomele se înrăutățesc în 1 sau 2 zile.
Tusea devine mai puternică, apar probleme respiratorii și dureri de mușchi și pot să apară și albăstrirea buzelor și febră mare.
În cazul copiilor, cel mai comun este virusul sincițial respirator ( RSV ) și în cele mai multe cazuri boala este mai ușoară și trece mai repede decât pneumonia bacteriană.
Pneumonia virală poate fi cauzată de același virus care cauzează și gripa sau alte infecții ale tractului respirator superior.
Conform experților, acest timp de pneumonie provocată de virusul gripal este mai severă și, uneori, chiar fatală.
Acest virus pătrunde în plămâni unde se înmulțește, umplând țesuturile pulmonare cu lichid, fără nici un simptom fizic care să arate acest lucru.
Acest timp de pneumonie poate fi mai severă la persoanele care au deja alte afecțiuni pulmonare.
De asemenea, pneumonia poate fi cauzată și de ciuperci precum Pnuemocystis jirovecii, Coccidioidomycosis, Histoplasmosis, Cryptococcus și este întâlnită mai ales la persoanele cu imunitate scăzută sau cu boli cronice.
Pneumonia la bebeluși – Simptome
Unii nou-născuți cu pneumonie pot fi total asimptomatici, însă cele mai comune semne sunt tusea, febra, moliciunea, agitația și vărsăturile.
Ceaiuri pentru pneumonie recomandate de Dr. Gheorghe Mohan
Ceai de ciuboțica-cucului
2 lingurițe de flori se pun la infuzat în 250 ml de apă clocotită, timp de 20 de minute. Se consumă câte 3 căni / zi.
Ceai de troscot
1 linguriță de plantă se pune la infuzat în 1 cană de apă clocotită și se administrează 2 ceaiuri / zi.
Ceai mixt 1
Ingrediente necesare: 25 g frunze de podbal, 25 g flori de tei, 25 g flori de soc, 25 g ciuboțica-cucului, 10 g isop, 5 g cimbru și 5 g rădăcini de ciuboțica cucului. 1 lingură din acest amestec de pune în 250 ml de apă și se fierb timp de 5 minute. Se îndulcește ceaiul răcorit cu miere.
Ceai mixt 2
Ingrediente necesare: 40 g măceș, 20 g frunze de ciuboțica-cucului, 10 g frunze de roiniță și 30 g cătină.
Se prepară ca ceaiul de mai sus și se administrează câte 2 / zi, îndulcit cu miere.
Băi cu muștar
În paralel cu tratamentul intern, se pot face și băi cu muștar, la care se folosesc semințe de muștar negru. 100-200 grame de semințe se pun într-un săculeț de tifon care se leagă la gură și se scufundă în apa din cadă, unde se lasă timp de 5 minute în apa fierbinte înainte de a face baie.