sâmbătă, 18 mai 2024

Punctului celor 100 de boli.


 O legenda japoneza cu invataturi utile despre:
Punctul longevității
O legenda japoneza spune ca, odata acolo traia un om fericit care a primit cunostinte de nepretuit de la tatal sau – cunoasterea punctului longevitatii sau punctului celor 100 de boli.
In urma sfatului primit in dar de la tatal sau, fiul si-a masat acest punct in fiecare zi si a trait sa vada nasterea si moartea mai multor imparati.
Masarea unor puncte specifice este una dintre cele mai vechi metode de tratament orientale cunoscute, fiind folosita de mii de ani. In ansamblu, corpul uman are 365 de puncte si 12 meridiane principale, acelasi numar cu cel al zilelor si cu cel al lunilor dintr-un an. Efectul acestor masaje speciale se bazeaza pe teoria canalelor si meridianelor care se afla intr-o foarte stransa legatura cu anumite organe ale organismului uman.
In medicina traditionala chineza, corpul este vazut ca fiind un sistem energetic si, prin urmare, acest masaj poate afecta intr-un mod pozitiv fluxul de energie si activitatea functionala a organelor.
Activarea punctului Zu San Li produce un efect de intinerire si de vindecare, intarziind procesul de imbatranire. In China, acest punct este cunoscut sub numele de “Punctul Longevitatii”, iar in Japonia sub numele de “Punctul celor 100 de boli”.
Unde este localizat punctul magic Zu San Li?
Punctul Longevitatii este localizat sub rotula genunchiului. Pentru a-l gasi, acopera-ti genunchiul cu palma corespunzatoare genunchiului pe care-l acoperi (ex. genunchiul drept – palma dreapta). Punctul este situat intre sfarsitul degetului mic si degetul inelar, sub forma unei adancituri intre oase. Acesta este punctul magic Zu San Li.
Ce responsabilitati are acest punct si de ce japonezii il numesc “Punctul celor 100 de boli”?
Acest punct:
• controleaza activitatea organelor care se afla in jumatatea inferioara a corpului;
• controleaza activitatea maduvei spinarii in partile responsabile de functionarea tractului gastrointestinal, organelor genitale, rinichilor si glandelor suprarenale;
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” poti creste activitate glandelor suprarenale, cele mai puternice glande care actioneaza ca un sistem de aparare principal al sanatatii tale. Aceste glande sunt cele care secreta adrenalina, hidrocortizon si alti hormoni foarte importanti in sange.
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” in fiecare zi, poti normaliza activitatea glandelor suprarenale, glande care indeplinesc urmatoarele functii la nivelul intregului organism:
• Normalizeaza tensiunea arteriala;
• Normalizeaza glucoza, insulina;
• Elimina procesele inflamatorii de la nivelul intregului organism;
• Regleaza activitatea sistemului imunitar;
• Imbunatatesc digestia;
• Vindeca boli ale tractului gastrointestinal;
• Trateaza efectele unui accident vascular cerebral;
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” iti vei putea dezvolta increderea in sine, vei elimina stresul si tensiunea si vei gasi armonia interioara.
Prin masarea punctului “celor 100 de boli” se pot vindeca mai multe boli, inclusiv banalul sughit, constipatia, gastrita sau incontinenta.

Acupunctura este știința în care se utilizează pentru tratamentul diferitelor patologii, puncte aparținând unor căi circulatorii distincte denumite meridiane.

Din multitudinea de puncte existente la nivelul corpului uman, am ales să vorbesc astăzi despre un punct supranumit și punctul celor 100 de boli. Acest punct aparține meridianului stomacului.

Zu San Li este cunoscut în China sub denumirea de punctul longevității, iar în Japonia, așa cum este precizat și mai sus, este cunoscut ca punctul celor o sută de boli.

Una dintre legendele japoneze spune că, într-o vreme îndepărtată, a existat un om fericit care a primit o învățătură extrem de valoroasă de la tatăl lui – cunoașterea Punctului longevității, sau a celor o sută de boli.

Urmând indicațiile tatălui, fiul și-a masat acest punct zilnic și a trăit destul încât să vadă nașterea si moartea mai multor împărați.

Localizarea acestui punct este la un lat de palmă sub genunchi.

Zu San Li

A fost considerat de către Ma-Dan Yang printre cele „11 puncte stelare divine”, fiind printre cele mai vitalizante puncte de acupunctură ale organismului.

Utilizarea acestui punct este uimitoare și prin faptul că determină stabilitatea trupului și minții, amplifică nivelul general de energie (fiind punct major de stimulare al Qi-ului și sângelui), tonifică membrele inferioare și echilibrează nivelul energetic al tuturor organelor din sfera digestivă, ameliorând digestia. Poate fi considerat în mod alegoric ca punct de conectare cu mama Pământ.

De asemenea, este un punct de resuscitare important în medicina chineză, de tonifiere, cum s-a precizat mai sus, a corpului și minții, chiar și în cazul unor persoane foarte debilitate energetico-funcțional sau în recuperarea organismului după boli cronice.

Pe lângă aspectul net curativ deosebit al acestui punct, foarte important este aspectul profilactic, de creștere a rezistenței față de atacul factorilor patogeni externi, dar și de creștere a longevității.

În aceste aspecte se utilizează de obicei, nu atât înțeparea punctului cu acul, cât utilizarea moxibustiei. Aceasta presupune aplicarea conurilor de moxa la nivelul acestui punct. Pentru creșterea rezistenței la boli, aplicarea o dată la 5-7 zile a moxei timp de 10 minute se consideră suficientă.

Li Dong Yuan, autorul celebrei lucrări Pi Wei Lun (Discuție asupra stomacului și splinei) spunea: „pentru persoanele în vârstă cu deficit de Qi, a se utiliza Zu San Li si Qihai, cu 50-60 conuri de moxa aplicate de fiecare dată.”

În concluzie, Zu San Li poate fi utilizat pentru profilaxia bolilor produse prin atacul factorilor patogeni externi, prelungirea vieții și creșterea calității vieții, cât și cu rol curativ, având efect printre altele în: afecțiuni ale stomacului și splinei, tonifierea Qi-ului și sângelui, tonifierea Qi-ului originar, creșterea acuității vizuale, reglarea funcțiilor intestinale, dizolvarea edemelor, eliminarea vântului și umidității, sindroame dureroase ale genunchilor și coatelor, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor