sâmbătă, 21 martie 2020

Plasticul – un adevarat pericol pentru sanatate si mediu

Pana acum cateva decenii, plasticul nu reprezenta o amenintare pentru omenire, datorita folosirii sale destul de restranse. Treptat, acesta a devenit tot mai des folosit in diverse domenii ale industriei, iar acum ne aflam intr-o perioada in care plasticul este unul dintre elementele amenintatoare pentru sanatatea globala. Desigur, in urma semnalelor de alarma cu care oamenii de stiinta au intentionat sa avertizeze populatia, folosirea plasticului incepe sa capete alte dimensiuni.
Sa nu uitam ca folosirea actuala exagerata a plasticului are ca substrat utilitatea sa: in bucatarie, de exemplu, folosim folie de plastic, caserole de plastic, saci de plastic, recipiente de plastic pahare sau chiar tacamuri de plastic. Sa recunoastem ca sunt practice! Totusi, dincolo de beneficitatea lor, este important sa cantarim si factorii de risc.

Efectele nocive ale plasticului. In urma unor studii efectuate in Spania, s-a constatat ca substanta Bisfenol A (prezenta in diverse tipuri de plastic) are o nocivitate foarte ridicata. Astfel, aceasta substanta provoaca dereglari ale metabolismului la nivelul lipidelor, deregleaza nivelul de glucoza din sange, iar pe fondul acestor disfunctii se instaleaza afectiuni hepatice, cardiovasculare si diabetul, dar si tulburari ale glandei endocrine. In ce obiecte din plastic regasim aceasta substanta periculoasa? Ei bine, in periute de dinti, peturi sau chiar in obiecte destinate bebelusilor (suzete sau biberoane).
Chiar daca constientizam efectele nocive ale plasticului pentru sanatatea noastra, expunerea la toxinele prezente in compozitia sa este foarte mare. Astfel, chiar daca ne propunem un stil alimentar sanatos, bazat pe fructe si legume proaspete, exista riscul ca pesticidele cu care au fost tratate sa ne afecteze. O alta sursa de toxine o reprezinta ambalajele alimentelor pe care le consumam. 

Iata cateva din bolile declansate de toxinele din plastic:
 diverse forme de cancer, chisturi uterine, sterilitate și avorturi spontane, limfoame, autism, hiperactivitate și sindromul deficitului de atenție, pubertate timpurie la copii, obezitate, afectiuni cardiovasculare, incetiniri ale cresterii, agravarea unor boli degenerative, Parkinson.

Evitatea efectelor nocive ale plasticului. Si totusi, este aproape imposibil ca in epoca actuala sa excludem plasticul din existenta noastra, de aceea este necesar sa cunoastem cum putem sa ne ferim de efectele sale nocive. Iata cateva metode:
• Inlocuirea obiectelor de plastic cu obiecte de sticla (acolo unde este posibil).
• Evitarea consumului alimentelor ambalate in plastic.
• Evitarea folosirii recipientelor din plastic pentru depozitare (caserole, pungi etc.). 
• Evitarea alimentelor la conserve.
• Cititi intotdeauna cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati, mai ales daca acestea le sunt destinate copiilor. Este foarte important ca ambalajele sa nu contina BPA (Bisfenol A).
• Evitati incalzirea alimentelor la microunde in recipient de plastic. In acest fel, se elibereaza o substanta cancerigena, numita dioxina. Aceasta fuzioneaza cu particulele de grasime din mancare, provocand daune serioase. Toxinele din plastic se elibereaza si daca depozitam petul la rece, in frigider sau congelator.
• Nu lasati alimente in pungi de plastic sub razele soarelui. Caldura soarelui va face ca plasticul sa elibereze toxinele direct in alimentele pe care urmeaza sa le consumati.
• Refolosirea peturilor inseamna expunerea indelungata la toxine.
• Oricat de comode ar fi pungile de plastic, daca vrem sa evitam efectele nocive ale acestui material, este indicat sa folosim pungile de hartie sau din panza.

Plasticul si dezastrele ecologice.
 In lume, se produc peste 320 de milioane de tone de plastic intr-un an. Cu siguranta, aceasta cantitate enorma are efecte nocive nu numai asupra sanatatii omului, ci si a planetei.
În ultimii doi ani, mai multe studii au identificat efectele microparticulelor de plastic asupra mediului înconjurător.
In urma cercetarilor efectuate, specialistii au descoperit ca in Tamisa sunt prezente peste 80 de microparticule diferite de plastic pe fiecare litru, ceea ce este devastator atat pentru ecosistem, intrucat sunt afectate multe specii subacvatice, dar si pentru oamenii care consuma preparate din aceste specii.
Din pacate, nu doar Tamisa este afectata in acest fel de folosirea exagerata si inconstienta a plasticului, ci si apele marilor sau a oceanelor, aici gasindu-se aceleasi tipuri de toxine.
ONU a publicat in anul 2016 o avertizare potrivit careia peste 800 de specii de vietati sunt contaminate cu plastic sub forma de particule care se localizeaza mai intai la nivelul tubului digestiv, trecand apoi in sange.
https://www.daciccool.ro/romania-mea/parerea-mea/9848-plasticul-un-adevarat-pericol-pentru-sanatate-si-mediu

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor