duminică, 19 mai 2024

Să sărbătorim iubirea în fiecare zi.


 

Totul e invadat de inimioare plușate, de roșu, de alb și pe alocuri de roz. Un clișeu grețos ce te izbește de cum pui piciorul afară din bloc – acesta e peisajul dezolant ce te izbește în toată luna februarie.

Iubirea e acum exprimată în daruri mai mici sau mai mari, banale sau extravaganta toate vândute la suprapreț. Parcă am uitat… Parcă am uitat că nu despre asta e iubirea.

Iubirea e despre ore nesfârșite petrecute la telefon sau pe mess. Iubirea e despre dor și nerăbdarea aceea de a-l vedea pe cel drag. Iubirea e despre diminețile acelea leneșe care ai vrea să se perpetueze.

Iubirea e zâmbet. Iubirea e înțelegere dincolo de cuvinte. Iubirea e sprijin. Și, uneori, iubirea e și o ciondăneală de îndrăgostiți.

Iubirea e… nemăsurabilă. Nu te poți lega la un voltmetru. Bine, poți face asta, dar îți va arăta un mare nimic. Nici nu poți cântări iubirea, cel puțin nu în cadouri. Cum poți cântări un zâmbet, un sărut?

Iubirea nu are vârstă sau timp. Iubim de când ne naștem și până când ne dizolvăm în țărână. Iubim inocent la început. Apoi, ne mistuim foc ca mai apoi să ne domolim. E ca un cerc,  ba nu, o inimă.

Ziua iubirii e în fiecare zi, prin urmare. Nu e doar azi. Nu e doar mâine. Nu am nevoie de Valentine’s, nici de Dragobete. Ea se sărbătorește zilnic. Uneori fără a realiza. Poate într-o zi ai dus tu gunoiul. Ai spălat vasele în locul ei. Ai gătit ceva special. Ori, pur și simplu, ai fost acolo.

Nu știu de unde și nu văd de ce trebuie să-mi exprim iubirea în declarații pompoase, în inimi plușate (unele puțin deformate, semănând cu o parte anatomică pe care mă abțin să o numesc). Asta nu îmi pare iubire. Are iz de… troc, de ktisch, de… „hai să postez să vadă lumea ce mult ne iubim”. Pentru mine, în iubire e loc doar de doi și de nimic altceva. Restul e doar fum de petardă.

Cum ne fac rau emotiile


 


Pentru a-ti proteja sanatatea mentala, este indicat sa incerci sa iti tii emotiile sub control. Oricat de greu de crezut ar parea, organele interne pot fi afectate de starile noastre emotionale.

Te-ai intrebat vreodata care este impactul emotiilor asupra organelor?Conform medicinei traditionale chineze, organismul uman este afectat de toti stimulii externi si interni, generand o serie de reactii diferite.

Corpul nostru nu se limiteaza doar la a indeplini functii metabolice de baza, precum transformarea mancarii in energie astfel incat noi sa putem trai. In realitate, acesta trebuie sa proceseze toti stimulii pe care ii primeste. Evident, raspunsul sau la acesti stimuli afecteaza fiecare organ in parte.

Pe langa stimulii fizici primiti de corp datorita sistemului nervos, noi experimentam si emotii. Chiar daca acestea nu sunt mereu vizibile, ele provoaca reactii care pot stimula sau inhiba functionarea anumitor organe.

Desi reactiile sunt de obicei benefice, atunci cand emotiile noastre sunt intense, negative si de durata, impactul lor asupra organelor poate fi devastator. Acest lucru creste susceptibilitatea la anumite boli.

In articolul de azi iti prezentam tot ceea ce trebuie sa stii despre impactul emotiilor asupra organelor.

Cateva informatii de baza despre impactul emotiilor asupra organelor

Conform medicinei traditionale, deteriorarea organelor este strans legata de emotiile pe care le experimentam. Atunci cand un organ este bolnav, exista riscul ca intreg corpul sa se dezechilibreze. Din acest motiv, trebuie sa fim capabili sa identificam cauza emotionala a problemei, astfel incat sa o putem remedia.

Cu alte cuvinte, este necesar sa ne schimbam starea mentala si sa promovam tipare de gandire pozitiva. In cele ce urmeaza iti vom arata modul in care emotiile pot afecta cateva organe de baza.

  1. Inima, intestinul subtire si bucuria

Medicina traditionala chineza ne spune faptul ca bucuria este strans legata de inima si intestinul subtire.

Primul organ este responsabil de reglarea fluxului sanguin si, printre altele, tine sub control functionarea vaselor de sange. Cel de-al doilea absoarbe nutrientii si mineralele provenite din alimentele ingerate.

Desi emotiile sanatoase ca bucuria stimuleaza inima si intestinul subtire, excesele pot cauza:

  • Anxietate
  • Tahicardie
  • Insomnie
  • Lipsa de concentrare

Persoanele cu probleme la nivelul inimii sau al intestinului subtire tind sa fie sensibile, extrovertite si vorbarete. Ele sunt deseori coplesite de propriile emotii si intampina dificultati in a le tine sub control.

Ca sa iti ajuti inima si intestinul subtire sa functioneze mai bine, este important sa inveti cum sa faci fata euforiei, agitatiei, excitabilitatii si altor emotii intense asemanatoare.

In fond, bunastarea acestor doua organe este strans legata de sanatatea intregului corp.

  1. Ficatul si vezica biliara – mania si furia

Mania si furia, precum si toate celelalte emotii asociate lor influenteaza ficatul si vezica biliara. Rolul ficatului este sa depoziteze sangele si sa regleze circulatia energiei vitale, iar vezica biliara se ocupa de colectarea si excretarea bilei.

Daca experimentezi probleme la nivelul acestor doua organe, este posibil sa fii o persoana dinamica, care tinde sa se lase coplesita de griji excesive. Poate chiar reactionezi agresiv uneori la aceste emotii.

Pe langa manie si furie, este important sa identifici si sa tii sub control sentimente ca frustrarea si indignarea. De asemenea, retine faptul ca un ficat sanatos produce energie regeneratoare si eliberatoare.


  1. Splina, stomacul si obsesia

Stomacul si splina sunt asociate obsesiei, nostalgiei si reflectiei. Primul organ este responsabil de nutritia generala, iar cel de-al doilea este o componenta a sistemului limfatic si mentine echilibrul fluidelor corpului.

Oamenii care sufera de boli asociate stomacului si splinei tind sa fie pasnici si calmi, dar intampina dificultati in a lua decizii.

  1. Plamanii, intestinul gros si tristetea

Plamanii si intestinul gros sunt strans legate de emotii ca melancolia, tristetea si mahnirea. Principalul rol al plamanilor este sa regleze respiratia, pe cand intestinul gros contribuie la digestie, la absorbtia nutrientilor si la mentinerea functionarii sistemului imunitar.

Daca experimentezi probleme cu oricare dintre aceste organe, este posibil sa fii o persoana foarte rationala, predispusa la autoreflectie.Introspectia excesiva poate avea consecinte fizice, putand cauza pierderea poftei de mancare, o senzatie de presiune in piept si o stare generala de apatie.

  1. Rinichii, vezica urinara si frica

Emotii ca frica si anxietatea au un impact semnificativ asupra rinichilor.Printre sarcinile acestor organe se numara eliminarea deseurilor din sange. Vezica biliara este responsabila de depozitarea si eliminarea urinei.

Persoanele care experimenteaza durere si slabiciune la nivelul regiunii lombare, precum si alte simptome asemanatoare ar putea trece printr-o perioada de nesiguranta.

In schimb, echilibrarea energiei renale poate mari increderea in abilitatile noastre.

Acum ca ai vazut care este impactul emotiilor asupra organelor mentionate in acest articol, poti incepe sa te concentrezi asupra adoptarii unor tipare de gandire pozitiva. Astfel, organismul tau se va putea vindeca mai usor.

Bea suc de sfecla rosie in fiecare zi


 SFECLA ROSIE

Timp de 6 luni, din toamna pana in primavara, in salata mea zilnica exista sfecla rosie rasa cruda.

Mama mea, cand avea 27 de ani, era sa moara de TBC. Medicii ii mai dadusera 3 zile de trait, familia era la capataiul ei, cand a visat-o pe bunica ei care ii intinda o farfurie cu supa.
- Ia, fetita mea, i-a spus bunica, e supa de sfecla cu usturoi. Mama a povestit visul, bunica mea i-a dat imediat asemenea supa si a continuat sa ii dea in saptamanile urmatoare ...iar mama a mai trait pana la 74 de ani.
Imprieteniti-va cu ea! Este o garantie de sanatate pe termen lung.

Putina istorie

Leguma banala in zilele noastre, sfecla rosie are un trecut glorios. Descoperita in urma cu aproape patru milenii, cultivata in Iran, Babilon si Assiria pentru gustul placut al frunzelor ei, la scurta vreme a fost randul radacinilor sa faca furori, mai ales in tarile arabe, unde a devenit si marfa pentru export. Caravanele negustorilor plecau la drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu sfecla. O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes.

In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Cand se certau sotii, deasupra usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla.
In Roma, atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa. De aceea, imperatorul Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in sfecla.
In Romania , sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre, odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei.
In secolul X, calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie, ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturale. Este adevarat! Batranii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare. Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol.

La tara se tinea post negru obligatoriu, miercuri si vineri. In seara zilei de marti, se bea ceai din plante si apa in care s-a fiert sfecla. Toata ziua de miercuri, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, nu se manca nimic. Seara, iar se bea ceai din mai multe plante (patlagina, sunatoare, musetel, roinita sau urzica) si se mancau cateva sfecle coapte in cuptor, asezonate cu leustean si usturoi!
Un asemenea regim alimentar le permitea satenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani. Poate vom descoperi si noi secretele sanatatii perfecte si ale longevitatii, daca vom acorda respect si atentie nemarginitei experiente si intelepciuni populare.

Fisa biografica
Frunzele sfeclei la fel de delicioase ca radacina

Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica.
Folosirea ei in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin continutul de fier. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei.
In structura radacinii de sfecla este prezent si cuprul. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturi lor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului.
Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic. Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism.
Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei. De nepretuit este rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei. Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei: atat tuberculii cat si frunzele.


TRATAMENTE INTERNE

* Alcoolism.
Complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu sar uri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool.
Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.

* Amigdalita.
In medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla.
O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 ling uri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.

* Anemie.
Continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.

Substantele vitale din sfecla nu se distrug prin fierbere (dar e preferabil sa fie consumata cruda)

* Bronsita cronica.
Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samb uri si taiate felii.
Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe 10-12 minute pe baie de ab uri dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt.
Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.

* Constipatie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie (fibrilatie a uri culara).
Se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500- 700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o ling uri ta de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore. (Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la bauturi le alcoolice, inclusiv berea . Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero). Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de castan etc.
Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente.

* Curatarea organismului de metale grele si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine.
Se prepara un amestec din cantitati egale de suc uri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.

* Curatirea sangelui, intarirea imunitatii.
500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere (cu 2 degete) si se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la racoare.
Se consuma de trei ori pe zi, cate 100- 150 g , timp de o luna.
Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala grea.

* Depuneri de colesterol, constipatie.
Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.

* Dezintoxicare - un pahar de frunze de sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat in loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 strat uri de tifon.
Dupa doua saptamani se strecoara.
Se beau cate unul, apoi cate doua pahare pe zi.

* Disbacterioza.
Flora intestinala se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata.
Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o ling uri ta de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla.
Se pastreaza la rece..

* Gripa, raceala. Se amesteca 300 g suc de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 ling uri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitit uri mici, intre mesele principale.

* Hipertensiune. In medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 ling uri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.

* Hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o lamaie, 1,5 l de apa si 300 g de zahar sau miere de albine. Se tin ingredientele intr-un borcan de 3 l , acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se beau, de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar durerile de cap si vajaiturile.

* Litiaza renala. Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate de coaja.
Se pun intr-un borcan de trei litri.
Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider.
Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.

* Menopauza. Deseori, in perioada climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.

* Pietre in colecist. Ca sa eliminati pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.

TRATAMENTE EXTERNE

* Guturai. Se pun in nas picat uri de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.

* Lichen, eczeme, ars uri . Se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.

* Limfostaza (elefantiazis). Edemul limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care si comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi timp, se bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana la racire. Se imparte in 2 doze si se bea dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.

* Mastopatie. Terciul din sfecla tocata, pus intr-un tifon, se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.

* Paradontoza. Se rade sfecla pe razatoarea mica. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30 de minute. Imbunatatirea se observa peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie repetat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunilor).


Test de sanatate cu suc de sfecla

Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei. Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari.
De regula, se stie ca suc uri le de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse. Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.).

Cu ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un exercitiu simplu.
Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla cruda, data prin razatoarea fina. Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei. Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba. Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.

Vin tonic din sfecla

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7 pahare". Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce (cabernet). Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi.
Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

SFECLA si CANCERUL

Folosirea sucului de sfecla in vindecarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani. Pigmentul din planta este actorul principal in lupta cu cancerul.
Doza zilnica minima de pigment se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii.
Pigmentul nu este toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie. Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.

Consumul regulat de sfecla sub orice forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii. Se recomanda feluri de mancare unde sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.
In Centrul oncologic de la Moscova, li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe razatoare fina, in 3-4 reprize. Daca sfecla cruda nu este acceptata de organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc. Dupa trei saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.
Persoanelor cu cancer mamar si de piele li se aplica, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla, pentru micsorarea locului afectat.

Rugăciune către Maica Domnului, pentru cei care nu pot învăța



 




Preacurată Născătoare de Dumnezeu, casa pe care Înţelepciunea lui Dumnezeu Sieşi Şi-a zidit-o, dătătoarea darurilor duhovniceşti, ceea ce de la cele lumeşti la cele dinainte de lume mintea noastră o înalţi şi pe toţi la cunoştinţa înţelepciunii îi ridici! Primeşte această cântare de rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, care cu credinţă şi cu smerenie ne închinăm în faţa preacinstitei tale icoane!

Înduplecă-L pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să le dea mai-marilor noştri înţelepciune şi putere, judecătorilor – dreptate şi ne-căutare la faţa omului, păstorilor – înţelepciune duhovnicească, râvnă şi bună-paza sufletelor noastre, învăţătorilor – smerită înţelepciune, fiilor – ascultare, şi nouă, tuturor, duhul chibzuinţei şi al evlaviei, duhul smereniei şi al blândeţii, duhul curăţiei şi al adevărului.

Şi acum, Maică prealăudată, dă-ne bună sporire a minţii, pe cei aflaţi în vrajbă şi în dezbinare împacă-i, uneşte-i şi pune între ei o legătură de iubire nedespărţită, pe cei rătăciţi din nesocotinţă întoarce-i spre lumina adevărului lui Hristos, povăţuieşte-i către frica de Dumnezeu, înfrânare şi hărnicie.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria, dă-le cuvântul înţelepciunii şi cunoştinţe folositoare de suflet celor care le cer, luminează-ne cu bucuria cea nepieritoare, ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită decât serafimii.

Iar noi, văzând faptele minunate şi preachibzuita înţelepciune a lui Dumnezeu în lume şi în viaţa noastră, să ne înstrăinăm de deşertăciunea pământească şi de prisositoarele griji lumeşti şi să ne ridicăm minţile şi inimile noastre spre Cer, pentru ca prin ocrotirea şi ajutorul Tău laudă, mulţumire şi închinare pentru toate să-I aducem Întreit Slăvitului Dumnezeu şi Ziditorului tuturor, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

 

O poveste

 Eu: Doamne, pot să-ți pun o întrebare?
Dumnezeu: Sigur!
Eu: Promite-mi că nu te vei supăra….
Dumnezeu: Promit!
Eu: De ce ai îngăduit ca astăzi să mi se întâmple atâtea lucruri?
Dumnezeu: Ce vrei să spui?
Eu: Ei bine, astăzi m-am trezit cam târziu…
Dumnezeu: Așa…
Eu: Tocmai astăzi, mi-a luat o veșnicie să pornesc mașina!
Dumnezeu: Bun…
Eu: La prânz, am comandat un sandwich, însă mi-au făcut sandwich-ul greșit și a trebuit să aștept ceva timp, până am primit ce am dorit.
Dumnezeu: Hmmm…
Eu: În drum spre casă, telefonul meu a cedat, chiar atunci când am răspuns apelului pe care-l primisem!
Dumnezeu: În regulă…
Eu: Și una peste alta, când am ajuns acasă, nu doream decât să-mi relaxez picioarele, în noul meu aparat de masaj și relaxare. Dar nu funcționa! Nimic nu a mers bine azi! De ce ai făcut asta?
Dumnezeu: Păi… ia să vedem! În această dimineață, Îngerul morții a fost la căpătâiul tău și a trebuit să trimit unul dintre îngerii mei
să se bată cu el pentru viața ta. Te-am lăsat să dormi până atunci!
Eu: Oh!
Dumnezeu: Nu am îngăduit ca mașina ta să pornească repede, deoarece pe drumul pe care trebuia să circuli era un șofer beat, care te-ar fi lovit și accidentat foarte rău, dacă ai fi fost atunci pe drum!
Eu: Aha.
Dumnezeu: Prima persoană care ți-a făcut astăzi greșit sandwich-ul avea o boală gravă și nu am vrut să iei boala, deoarece știam că nu-ți poți permite să-ți pierzi locul de muncă.
Eu: Aha.
Dumnezeu: Telefonul tău a cedat, deoarece persoana care te-a sunat avea de gând să dea o mărturie falsă despre ceea ce ai vorbit cu ea la telefon, astfel încât nu am îngăduit nici măcar să vorbești cu ea, în așa fel încât să fii acoperit.
Eu: Înțeleg, Doamne…
Dumnezeu: Oh, cât despre acel aparat de masat picioarele… acesta avea un scurtcircuit care ar fi produs o avarie în seara asta, în casa ta. Nu cred că ți-ai fi dorit să stai în întuneric.
Eu: Of! Îmi pare rău, Doamne!
Dumnezeu: Să nu-ți pară rău, învață doar să ai încredere în Mine …. în toate lucrurile care ți se întâmplă, fie ele bune sau rele!
Eu: Mă voi încrede în Tine, Doamne!
Dumnezeu: Și nu te îndoi niciodată, deoarece planul Meu pentru ziua ta este mai bun decât planul tău!
Eu: Nu mă voi îndoi, Doamne! Și lasă-mă doar să-ți spun, Doamne, că Îți mulțumesc pentru tot ceea ce ai îngăduit să mi se întâmple astăzi.
Dumnezeu: Cu drag, copile. A fost o zi în care, ca de obicei, am fost Părintele tău, iar Eu ador să am grijă de copilașii mei …"



SEMNELE CĂ SUNTEM SAU NU "PE DRUMUL CEL BUN"

 În viață ne putem da seama destul de ușor atunci când suntem sau nu suntem pe un drum potrivit pentru că, și Dumnezeu, dar și efectele acțiunilor noastre asupra noastră și asupra celor din jur ne ghidează prin semne pe care bine este să le observăm și să le luăm în considerare - atât pe cele bune pentru a continua în direcția respectivă , cât și cele negative pentru a ne opri și reorienta energia, dorințele, acțiunile în direcții mai potrivite .

Mai jos este o listă cu prezentarea generală a unor astfel de semne care ne indică faptul că suntem pe drumul cel bun(✔️) dar și de semne-avertisment care ne atrag atenția că nu suntem pe drumul cel bun (✖️) :

✔️ni se deschid mereu căi ce ne poartă în mod firesc, pas cu pas către persoanele, situațiile, conjuncturile potrivite care ne ajută să ne împlinim menirea și să fim fericiți, apărând oportunități chiar și fără să le fi căutat noi , semn că suntem susținuți să facem ceea ce ne-am propus/respectiv că suntem încurajați să parcurgem acel drum indicat de respectivele ocazii ivite

✔️ne înțelegem bine cu toți oamenii din viața noastră în toate tipurile de relații în care suntem implicați(de cuplu, familie, prietenie, parteneriat de lucru și pentru diverse tipuri inițiative pozitiv-creative), mereu întâlnim și creem relații cu persoanele potrivite, împreună cu care suntem și facem bine atât pentru noi cât și pentru ceilalți

✔️facem tot ce facem cu bucurie, cu pasiune, cu ușurință - asta neînsemnând lipsa necesității de a ne implica în ce facem, ci faptul că nu percepem implicarea noastră în diverse relații și activități ca pe un efort, ba dimpotrivă - semn că acestea ni se potrivesc

✔️suntem energici, sănătoși, senini, avem dorințe și aspirații pozitive de diverse feluri

✔️simțim că suntem în armonie cu noi înșine și cu lumea, că noi și cei cu care intrăm în contact suntem și acționăm mereu la locul potrivit, la timpul potrivit, în felul potrivit

✔️acțiunile noastre de oricare fel au efecte pozitive asupra persoanelor din viața noastră, fie ei parteneri de cuplu, membrii de familie, prieteni, colegi/coechipieri (îi facem să fie mai buni, mai puternici, mai fericiți, mai conștienți, mai pricepuți etc) și asupra vieții comunității/poporului/lumii în care trăim (mai mult sau mai puțin direct)

✔️chiar și dacă nu trăim într-o lume sigură atunci când suntem pe drumul cel bun avem parte și de protecție față de pericole de tot felul cum ar fi: propriile mici greșeli, probleme de sănătate, accidente, conflicte, situații și oameni cauzatori de probleme ; iar dacă se întâmplă totuși să ne întâlnim cu ele, efectele lor negative sunt amortizate sau chiar eliminate
❗Însă chiar dacă am trecut prin una sau mai multe situații în care ne-am dat seama că suntem protejați de Dumnezeu, este bine să fim oricum mereu atenți, conștienți și responsabili în viața de zi cu zi, deoarece conștiența noastră rămâne unul din factorii importanți care ne protejează de ceilalți și de noi înșine și numai ținând-o trează putem menține permanent legătura cu Dumnezeu.

Semne că nu suntem pe drumul cel bun :
✖️depunem eforturi să fim buni și eficienți în activitățile și relațiile în care suntem implicați iar în cadrul acestora avem mereu probleme, dezamăgiri, neînțelegeri, nepotriviri, frustrări, conflicte, eșecuri, ceea ce înseamnă că alegerile noastre sunt gresite

✖️apar tot felul de piedici în ceea ce facem, sau am vrea să facem, cum ar fi: probleme de sănătate, defazări, situații neplăcute, accidente, eșecuri - semn că suntem în locurile/relațiile/situațiile nepotrivite , că dorințele, inițiativele și direcțiile în care suntem implicați sunt nepotrivite

✖️suntem bolnăvicioși, vulnerabili fizic și spiritual

✖️simțim că nimic nu se leagă în propria viață, suntem dezorientați, apatici, lipsiți de energie, de dorințe, de bucurii și trăiri pozitive în general

✖️producem suferință și lipsuri celor din jur (lipsuri de libertate în exprimare, lipsuri de conștiință, lipsuri sufletești etc)Atunci când este posibil să fim pe drumul greșit, este necesar să înțelegem că nu este bine să perseverăm atunci când vedem că apar tot felul de obstacole și probleme doar pentru a demonstra că suntem puternici și ambițioși sau din credința eronată că suferința este firească și chiar necesară în viață, că însuși Dumnezeu ne aduce în suferință pentru a ne testa (pentru că nu e așa).

 Este ca și cum Dumnezeu încearcă să ne oprească și să ne spună că facem rău și că avem alternative mai bune iar noi insistăm cu încăpățânare să ne îndreptăm către prăpastie.

Când avem parte de probleme constante, repetate și, eventual, din ce în ce mai multe și mai grave acesta este un semn foarte clar că NU avem susținerea Lui Dumnezeu în acele direcții și că ar fi bine să înțelegem cu ajutorul Său unde greșim și încotro este bine să ne reorientăm dorințele, energia, implicarea pe orice aspect al vieții noastre, oricât de dificil ar părea acest lucru, pentru că vom avea multă susținere Divină în sensul schimbărilor pozitive.

Să fim atenți tot timpul la semne și să ne consultăm cu Dumnezeu în tot ce vrem să facem pentru a ști dacă dorințele noastre se potrivesc cu necesitățile noastre, ale celor din jur, ale lumii.

Îngeri care ne pot ajuta să observăm și să recunoaștem semnele bune și mai puțin bune :
Îngerul puterilor și al virtuților
Îngerul domniilor
Îngerul stăpânirii
Arhanghelul Metatron
Îngerul păzitor/personal
Îngerul conștiinței
Îngerul intuiției
Îngerul discernământului
Îngerul protecției

Prof. dr. 🎓 Alexandru Vlad Ciurea a scris în cartea sa, 🧠 " Sănătatea creierului pe înţelesul tuturor " ,

 - Te ajută să faci față asaltului emoțional :
Rugăciunea este extrem de utilă pentru a-ți da puterea de a face față stresului de zi cu zi. Îți oferă un timp de liniște, singur, în care te poți gândi și îți oferă posibilitatea de a te concentra asupra ta și de a reduce stresul mental.

- Ține departe tulburările comune legate de stres :
Bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea, ulcerul și migrenele, toate sunt considerate a fi rezultatul unui stres prea mare .
Conform terapiilor alternative precum Ayurveda,
 stresul este motivul numărul unu pentru acumularea de toxine în organism ,
ceea ce duce nu numai la afecțiuni cronice precum diabetul, ci și la anumite tipuri de cancer.

- Te face mai fericit :
Un studiu realizat de ⚕️ Dr. Andrew Newberg,
de la Departamentul de Psihiatrie al Universității din Pennsylvania ,
a descoperit că rugăciunea poate crește efectiv nivelul de dopamină sau "hormonul fericirii" din creierul tău . Făcându-te mai fericit și mai liniștit.

- Te face o persoană mai bună :
Același studiu a constatat, de asemenea, că această practică ajută la reducerea nivelului ego-ului cuiva prin afectarea zonei din creier asociate cu acea emoție.
( ‼️ ... arhiereii sunt imuni ‼️)
Prin urmare, te face mai umil, mai puțin avid de lucruri materiale și o persoană mai bună.

- Accelerează recuperarea post-chirurgicală :
Alte studii au constatat că rugăciunea ajută la vindecarea mai rapidă a cicatricilor chirurgicale .
Acest lucru se datorează faptului că,
atunci când corpul tău nu este sincronizat și este stresat,
 își concentrează toate eforturile în a se egaliza; oferind astfel mai puține resurse pentru vindecarea rănilor .

- Ține bolile la distanță :
Se știe că rugăciunea îmbunătățește imunitatea cuiva.
De asemenea, un studiu special a constatat că rugăciunea reduce și simptomele astmului .
Studiile privind motivul pentru care se observă această reacție sunt încă în curs de desfășurare.

- Este bună pentru inimă : Practica rugăciunii a arătat o mulțime de beneficii asupra funcționării inimii tale.
Se știe că accelerează recuperarea inimii după un atac de cord și o intervenție chirurgicală .
 În afară de aceasta, ajută și la reglarea bătăilor inimii, o face mai puternică și mai puțin stresată.

- Te ajută să trăiești mai mult :
În afară de toate celelalte beneficii ale rugăciunii, unul dintre cele mai izbitoare avantaje este că te ajută să trăiești mai mult .
Minimizând toate efectele nocive ale stresului și ale factorilor de mediu, îți ajută organismul să se vindece mai bine și să îmbătrânească mai eficient.
Toate acestea puse împreună ajută organismul să se vindece mai repede și să învingă afecțiunile comune care te afectează atunci când îmbătrânesti.🙏

EFECTELE MEDITAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE DURATA PRACTICĂRII!

 3 minute – produc schimbări în câmpul electromagnetic uman, se îmbunătățește circulația și balanța biochimică a sângelui.
🔅 7 minute – încep să se modifice ușor anumite pattern-uri de gândire din creier, crește diametrul câmpului electromagnetic individual – aura .
🔅 11 minute – încep să se producă schimbări în sistemul nervos și endocrin al organismului.
🔅 22 minute – permite „celor trei minți” (negativă, pozitivă și neutră) să se echilibreze și să înceapă să lucreze împreună. Subconștientul începe să se purifice.
🔅 31 minute – permite glandelor endocrine, respirației și concentrării să influențeze simultan celulele și ritmurile organismului. Secreția glandelor endocrine este complet echilibrată, la fel și energia eterică a chakrelor (acestea fiind punctele de conjuncție energetică dintre centrii fizici și spirituali).
🔅 62 minute – produce modificări în substanța cenușie a creierului. Stimulează lobii frontali ai creierului, hipofiza și glanda pineală. Prin intermediul corpului fizic, a emoțiilor și a stării mentale se stabilește comunicarea cu Divinitatea din interior. Umbra din mentalul subconștient, precum și proiecțiile externe sunt integrate.
🔅 2,5 ore – modifică psihicul, în funcție de câmpul magnetic înconjurător astfel, încât mentalul subconștient să se fixeze într-o schemă nouă de funcționare, sub influența Conștiinței Universale.
EFECTELE MEDITAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE NUMĂRUL ZILELOR DE PRACTICĂ
🔅 40 zile – ne scapă de un obicei nociv
🔅 90 zile – permit dobândirea unui obicei nou, benefic
🔅 120 zile – manifestarea firească a unui nou obicei/abilități
🔅 1000 zile – obiceiul/abilitatea este adusă la măiestrie
EFECTELE MEDITAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE NUMĂRUL CELOR CE MEDITEAZĂ
Orice meditație este o incredibilă armonizare cu natura și Universul; dar atunci când mai există și alți oameni lângă noi, efectul unei astfel de meditații colective devine mult mai puternic.
” În Epoca de Aur oamenii vor învăța cu toții să se unească între ei. Și această unire are și ea propriile ei legi de manifestare:
🔅 Două aure umane se amplifică între ele de până la 7 ori, dacă oamenii sunt uniți de aceeași idee, frecvența lor e aceeași și ei meditează pentru un scop comun.
🔅 3 de oameni – aurele se amplifică de 7 ori la pătrat, adică de 49 de ori.
🔅 Dacă se unesc în meditație 4 persoane – ei își amplifică reciproc aurele cu 7 la puterea a 3-a, adică de 343 ori!
🔅 Prin urmare, cu cât mai mulți oameni cu același nivel de elevare meditează împreună, cu atât mai valoros devine fiecare membru, ce li se alătură în continuare, deoarece el crește exponențial puterea meditației. Colectivul este o mare putere!”

Este Frica o boala? Interviu cu Dr Ghislaine Lanctôt

 Picioarele umflate apar in faza activa a Conflictul tuburilor colectoare renale TCR, numit și conflictul fugarului.

Când sunt tuburile colectoare renale active te simți singură, abandonată, simți ca te zbați ca un peste pe uscat.

Rinichii răspund la conflicte de existența și supraviețuire și la conflicte legate de lichidități (înec, bani).

▶️ Mai poți explora:

🐟- A ramane fara lichiditati (mă zbat ca peștele pe uscat, ca si cand esti in desert);
🐳- situații de lipsă de apă sau inundatii, înec.
🏦- simt ca nu am bani; poate afacerea mea e amenințată sau pusă in pericol financiar. Mi-e frica sa nu rămân fără loc de munca pentru ca nu mai am din ce trăi. Am o frică financiară de viitor.
🏃- conflictul fugarului - îmi este amenințată existența. De exemplu, emigranții se confruntă des cu acest conflict.
👣- ma simt abandonată, sufăr vital din lipsa de dragoste (care simbolizează viața).
🐉- e nevoie sa supraviețuiești intr-un mediu toxic emotional (rinichii filtrează sangele si elimină toxinele prin urină).
 
👉Fă o listă cu situațiile în care îți simți pusă in pericol existența.
👉Fă o listă cu fricile tale.

⛲️Apa in simbolistica o reprezintă pe mama. Ce relație/conflicte ai cu mama ta?

🤷‍♀️ În ce aspect din viața ta îți pierzi teritoriul?

🙏Îți doresc să treci cu ușurintă peste acest conflict și multă sănătate!🌷

Litania lui Bene Gesserit Împotriva Fricii

 

Nu îmi va fi teamă. Frica este cea care ucide mintea. Frica este moartea măruntă care aduce distrugerea totală.

Îmi voi infrunta frica. Îi voi da voie să treacă peste mine și prin mine.

Şi, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior şi voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai rămâne nimic.

Voi rămâne doar eu.

Potrivit Medicinei Chineze, pe suprafața limbii sunt reprezentate toate viscerele și organele persoanei.

 


Evaluarea limbajului, aspectului, mobilității și interrelațiilor este foarte importantă în evaluarea generală a stării de sănătate a pacientului.
OBSERVAREA LIMBII
Prin protruziunea ei limba este singura structura internă a corpului care poate fi observata din exterior; este asociată cu inima, este o manifestare a acesteia.
Conform principiilor medicinei chineze, prin observarea limbii unei persoane se poate observa indirect întreaga imagine energetică a acestuia.
Observarea limbajului trebuie făcută cu scrupulozitate cu lumină naturală.
Pacientul trebuie să-și putrezească limba câteva secunde ca să nu-și schimbe culoarea.
Terapeutul va trebui să se asigure că pacientul nu a ingerat alimente care poate le-au schimbat culoarea (licoare, bomboane, cafea, fum etc. ).
In mod normal limba are o culoare roz carne, este moale, elastica, mobila, neteda la suprafata, omogena de culoare, prezinta un strat foarte usor de implicare, papule sunt prezente la suprafata cu o culoare asemanatoare cu cea a corpului lingvistic si de dimensiuni mici, in zona sublinguală nu există vene vizibile.
Orice modificare a aspectului limbii, comparativ cu cea a limbii normale, indică un dezechilibru al unui organ sau viscere.
TOPOGRAFIA LIMBAJULUI
Potrivit Medicinei Chineze, pe suprafața limbii sunt reprezentate toate viscerele și organele persoanei.
Corpul uman are aproximativ forma unei limbi (și cea a unei mâini) și acest lucru reflectă la rândul său corpul uman; aspectul unui semn pe o anumită zonă a limbii indică o schimbare a organului sau viscerelor corespunzătoare.
Partea anterioară a limbii reprezintă partea superioară a corpului iar partea din spate reflectă partea inferioară.
Vârful limbii corespunde inimii, înțeleasă mai mult în aspectul său ca sediu al Shen decât ca organ.
Pe zona retrospectivă imediată se reflectă plămânii; centrul limbii reprezintă stomacul și splina.
Pe ambele părți ale limbii, atât ficatul, cât și vezica biliară se reflectă simultan.
Rădăcina limbii reflectă: Rinichi, Vezică urinară, Intestin mic, Intestin mare.
Rădăcina limbii reprezintă acea parte a organismului în care sunt conţinute toate substanţele reziduale (urină şi fecale) şi, prin urmare, în această zonă indusă este în mod normal frecventă.
 
 
 

Medicina chineză: Ce poate dezvălui limba ta despre sănătatea ta?

În medicina chineză, limba este considerată un instrument de diagnostic puternic, oferind perspective valoroase asupra sănătății unui individ. Dincolo de funcțiile sale convenționale, se crede că limba reflectă starea organelor interne, fluxul de energie și echilibrul general al corpului.

Culoarea limbii și semnificația ei:

Culoarea limbii în medicina chineză:

În această tradiție antică de vindecare, diferitele culori ale limbii sunt asociate cu sisteme și elemente specifice de organe. Înțelegerea acestor corelații le permite practicienilor să identifice potențialele dezechilibre sau dizarmonii în interiorul corpului.

  • Limbă palidă: o limbă palidă poate indica o deficiență de sânge sau o circulație deficitară. În medicina chineză, este adesea legată de probleme ale splinei, ficatului sau rinichilor.
  • Limba roșie: O limbă roșie poate sugera exces de căldură în organism, potențial legată de o inflamație sau dezechilibre energetice. Zona specifică de înroșire a limbii poate ghida în continuare practicienii în identificarea organelor afectate.
  • Limbă violetă sau albăstruie: această colorare poate fi asociată cu stagnarea sângelui sau cu o circulație deficitară. Adesea indică probleme de bază ale inimii sau ale sistemului circulator.
  • Înveliș galben: Un strat galben pe limbă poate indica căldură sau umiditate în exces. Este de obicei legat de afecțiuni care afectează sistemul digestiv sau ficatul.
  • Strat alb: Un strat alb poate sugera prezenta unei răceli sau a unei gripe. Practicienii acordă atenție grosimii și locației stratului alb pentru a evalua dezechilibrele specifice ale organelor.

Înțelegerea acestor nuanțe de culoare îi ajută pe medici să formuleze planuri de tratament personalizate, care pot include acupunctură, remedii pe bază de plante, ajustări dietetice și recomandări legate de stilul de viață.

Forma și textura limbii:

Forma limbii în medicina chineză:

Forma limbii este, de asemenea, un aspect crucial al diagnosticului în medicina chineză. Oferă perspective asupra echilibrului energiei vitale, sau Qi, din corp.

  • Limba umflată: Umflarea limbii poate indica o acumulare de umezeală sau flegmă. Acest lucru ar putea fi legat de probleme cu splina sau rinichi.
  • Limbă subțire sau mică: o limbă subțire sau mică poate sugera deficiență de Qi. Ar putea fi asociată cu o lipsă de energie sau vitalitate în organism.
  • Fisuri: Prezența fisurilor pe limbă poate indica deficiența de Yin sau deshidratare. Adesea indică dezechilibre în reglarea fluidelor în organism.

Textura limbii în medicina chineză:

Textura învelișului limbii oferă informații suplimentare despre afecțiunile interne:

  • Acoperire umedă: O acoperire sănătoasă a limbii ar trebui să aibă un nivel moderat de umiditate. Uscarea excesivă sau umezeala excesivă pot indica dezechilibre în Yin sau Yang.
  • Acoperire lipicioasă: o acoperire lipicioasă sau grasă poate sugera prezența umezelii sau a mucoasei, asociată în mod obișnuit cu probleme digestive.
Importanța limbii în menținerea echilibrului:

În filosofia medicinei tradiționale chineze, limba nu este doar un observator pasiv, ci un participant activ în menținerea echilibrului corpului. Este considerată o reflectare a mediului intern, răspunzând dinamic la schimbările de sănătate.

Un medic calificat în medicina chineză poate detecta dezechilibrele într-un stadiu incipient prin diagnosticarea limbii, permițând intervenția proactivă. Fie că este vorba despre identificarea debutului unei boli, evaluarea eficacității tratamentelor în curs sau măsurarea vitalității generale a corpului, limba deține o mulțime de informații în ochii unui expert în medicină chinezească.

Pași practici pentru sănătatea limbii în medicina chineză:

Menținerea unei limbi sănătoase în contextul medicinei chineze implică alegeri ale unui stil de viață aliniate cu principiile echilibrului Yin și Yang. Iată câteva practici:

  • Dieta echilibrată: adoptă o dietă bogată în alimente diverse, bogate în nutrienți, pentru a susține Yin-ul și Yang-ul corpului.
  • Hidratarea: Asigură-ți un aport adecvat de lichide pentru a hrăni fluidele corporale și pentru a preveni uscarea.
  • Managementul stresului: practici precum acupunctura, remediile pe bază de plante și activitățile de respirație conștienta ajută la gestionarea stresului, promovând fluxul Qi.
  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică îmbunătățește circulația Qi, contribuind la bunăstarea generală.

În concluzie, limba ta este un mesager tăcut al sănătății tale interne, transmitând o poveste pe care medicii specializați în medicina chineze o interpretează cu pricepere. Îmbrățișând înțelepciunea medicinei chineze, poți avea o conexiune mai profundă cu corpul tău și poți porni într-o călătorie către o bunăstare holistică, în care limba devine un ghid pentru atingerea și menținerea echilibrului.

CORPUL TĂU CERE AJUTOR:

 


CORPUL TĂU CERE AJUTOR:

1. Piele uscată:
Corpul tău nu are vitamina E.
Pentru a-ți completa nevoile, include în dieta ta nuci, pește gras și ulei vegetal virgin.

2. Păr și unghii fragile:
Aceste simptome indică un deficit de vitamine din complexul B și calciu. Mănâncă fasole, mac, drojdie și cereale integrale.

3. Sângerare de la gingii:
Înseamnă o deficiență de vitamina C. Mâncați ceapă, usturoi, fructe și legume cât mai des posibil.

4. Insomnie, crampe și comportament capricios, compulsiv:
Corpului tău îi lipsește magneziu și potasiu.
Aceste elemente le găsiți în cacao, ciocolată, banane, cartofi, caise uscate, prune și sfeclă.

5. Piele dură pe coate:
Acest simptom indică faptul că aveți o deficiență de vitamina C și A care se găsește în fructe și legume, de exemplu în diferite tipuri de citrice, morcovi, roșii, caise și dovlecei

6. Vrei ca preparatele tale sa fie cat mai sarate sau esti predispus sa plangi:
Poți avea infecție sau inflamație în organism, în special în sistemul urogenital.

7. Vreți cât mai mult dulce:
Poate ești epuizat și ai nevoie de un impuls rapid de energie. În acest caz, este mai bine să consumăm miere sau ciocolată neagră pentru a evita problemele gastrointestinale.

8. Poftă de semințe de floarea soarelui:
Corpul tău nu are antioxidanți și alți nutrienți.

9. Aveți un gust acru:
Organismul are nevoie de aceste produse deoarece dintr-un motiv oarecare are nevoie de stimularea ficatului sau a vezicii biliare.
Include lămâie, mere și vin oțet și afine în meniu.

10. Ai părul plat sau picioarele reci și ești obosit:
Lipsa de iod. Mănâncă fructe de mare.

Sinaxar 23 Mai

 În această lună, în ziua a douăzeci şi treia, pomenirea Preacuviosului părintelui nostru Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadelor.

Mihail marturisitorulAcest sfânt ce poartă numele îngeresc Mihail, fiind dăruit lui Dumnezeu din braţele mamei sale, şi curăţindu-se pe sine cu întregimea vieţii, s-a făcut preot lui Dumnezeu celui preaînalt, şi fiind întărit de Dumnezeu, a stins şi a potolit toată bârfirea şi deşertăciunea hulitorilor de Dumnezeu, astupând gurile cele fără de Dumnezeu ale ereticilor, ce se deschideau împotriva sfintelor icoane. Şi neputând suferi fiara cea cumplită, adică tiranul Leon Armeanul, dumnezeieştile cuvinte ale grăirii sale, deoarece sfântul nu s-a spăimântat de înfricoşările lui nici s-a muiat cu mintea de acelea, ci cu glas slobod striga: "Eu mă închin şi cinstesc dumnezeiasca şi cinstita icoană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, şi a sfintei Maicii Sale, iar dogma şi porunca ta o scuip şi nu o bag în seamă".

După aceea, ruşinându-se tiranul şi aprinzându-se de mânie, l-a osândit cu o depărtată izgonire, iar sfântul păzind chipul lui Dumnezeu curat şi neîntinat a fost gonit din loc în loc. Şi aşa săvârşind alegerea cea bună şi împodobindu-se cu îndoite cununi, s-a adăugat către arhierei ca un arhiereu, şi către mucenici ca un mucenic.

Tot în această zi, pomenirea sfintei purtătoarei de mir Maria lui Cleopa, care cu pace s-a sävârşit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Salona Romanul, care de sabie s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Seluc, care s-a săvârşit fiind tăiat cu ferăstrăul.

 

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei


Troparul Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea 1

Glasul al 2-lea

Irmosul

Întru adânc a aşternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea preaînarmată, iar întrupându-Se Cuvântul, a pierdut păcatul cel prearău, Domnul cel prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucind părinte cu lumină negrăită prin sihăstrie, te-ai făcut arhiereu lui Dumnezeu, dumnezeiescule Mihaile, povăţuind preoţia cea împărătească şi păstorind Biserica lui Hristos, preafericite.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Grăind ritoriceşte cu gură luminată, tuturor cu dreaptă credinţă ai descoperit dogmele cele insuflate de Dumnezeu, înfruntând hula ereziilor şi foarte bine părtinind credinţei celei bune, preafericite Mihaile.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Făcându-te locaş dumnezeieştilor daruri, preafericite, tuturor credincioşilor arătat pe acestea le-ai împărtăşit, viaţă următoare după Dumnezeu câştigându-ţi şi fiind îmbrăcat cu dreptatea ca şi cu o haină, de Dumnezeu insuflate Mihaile.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Din pântecele tău, Preacurată Fecioară, strălucindu-ne nouă Soare, ne-a luminat cu dumnezeieşti fulgere, izgonind toată tulburarea demonilor cea întunecoasă, Domnul cel Prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit

 

Cântarea a 3-a

Irmos: Pe piatra credinţei...

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ales-ai mai de cinste cele netrecătoare şi în veac statornice, decât cele trecătoare, grăitorule de Dumnezeu; căci în multe feluri ai fost împodobit, strigând: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Darul cel dumnezeiesc s-a revărsat pe buzele tale; lărgit-ai gura ta şi ai primit darurile înţelepciunii şi strigai: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară, de Tine, Doamne.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Supus-ai patimile prin înfrânare, luminatu-ţi-ai cugetul cu privirea, făcutu-te-ai lucrător bunătăţii, cântând: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cei ce suntem cugetători de Dumnezeu, să lăudăm pe Maria cea Preacurată, Născătoarea de Dumnezeu, ca pe una ce s-a arătat pricină mântuirii, căreia strigăm: Nu este altă nădejde şi întărire credincioşilor, afară de tine Prealăudată, de Dumnezeu mărită.

Irmosul

Pe piatra credinţei întărindu-mă, lărgit-ai gura mea asupra vrăjmaşilor mei, că s-a veselit duhul meu a cânta: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru, şi nu este drept afară de Tine, Doamne.

 

Cântarea a 4-a

Irmosul

Venit-ai din Fecioară nu sol, nici înger, ci Tu Însuţi Domnul Te-ai întrupat şi m-ai mântuit pe mine tot omul. Pentru aceasta strig Ţie: Slavă puterii Tale, Doamne.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind de cuvintele slavei, ai părăsit buna plăcere a trupului, sfinţite învăţătorule şi toată viaţa ta o ai pus jertfă lui Hristos bine mirositoare, preafericite.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cei ce s-au abătut din calea nepătimirii, acum s-au arătat străini, căzând în negura eresurilor; pe care i-ai defăimat preafericite, cinstind icoana lui Hristos.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Limba ta s-a arătat condei Duhului, Mihaile preamărite, cugetând a scrie rânduiala întrupării Cuvântului Atotţiitorului, pururea pomenite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Îndreptează-mi viaţa, Născătoare de Dumnezeu, ocârmuind-o cu porunca cea dumnezeiască a Cuvântului Celui întrupat din tine şi mă povăţuieşte către lumină, Fecioară Maică, Marie Mireasă a lui Dumnezeu.

 

Cântarea a 5-a

Irmosul

Luminarea celor ce zac întru întuneric, mântuirea celor deznădăjduiţi, Hristoase Mântuitorul meu, către Tine mânec Împăratul păcii, luminează-mă cu strălucirea Ta, că alt Dumnezeu afară de Tine nu ştiu.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din braţe te-ai închinat Cuvântului, descoperitorule de cele dumnezeieşti, arătându-te prinos cu bună frumuseţe, strălucind întru socotinţe de fapte bune şi culegând roadă înţelepciunii, căci arătat te-ai făcut păstor vrednic de primire.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cuvântul lui Dumnezeu locuind din destul întru tine, cugetătorule de Dumnezeu, a izvorât râuri de învăţături, întru care desfătându-ne ne veselim, arătat mijlocitor avându-te pe tine, care ne faci nouă milostiv pe Domnul, fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cel ce a împodobit toate cu puterea Sa cea dumnezeiască, cunoscând mai înainte curăţia ta, te-a împodobit pe tine, grăitorule de cele dumnezeieşti, cu mirul preoţiei celei prea tainice; căci te-ai arătat preot lui Dumnezeu mare glăsuitor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preasfântul Cuvânt care a strălucit din Tatăl, primind a Se face la toate întocmai cu noi, S-a sălăşluit întru tine Maica lui Dumnezeu şi din tine Preacurată, S-a născut Om împreună şi Dumnezeu Atotputernic.

 

Cântarea a 6-a

Irmos: Întru adâncul greşelilor...

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îmbrăcându-te în haina mântuirii şi a dumnezeieştii veselii, ai primit de la Dumnezeu cununa vrednică a mărturisirii, prealăudate.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suferind izgonirile cele amare, ai ajuns, înţelepte, la lăţimea foarte desfătată a Raiului, dănţuind împreună cu mucenicii, cugetătorule de Dumnezeu preafericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Făcându-te ucenic lui Hristos Dumnezeu, ai râvnit patimilor Lui, fericite, vitejeşte dându-te primejdiilor pentru Biserica Lui, de Dumnezeu insuflate.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu cuget înţelegător se învăţau toţi proorocii naşterea ta cea negrăită, Preacurată, duhovniceşte însemnând, şi spunând tuturor mai înainte cele ce vor să fie.

Irmosul

Întru adâncul greşelilor fiind înconjurat, chem adâncul milostivirii Tale cel neurmat; Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.

 

CONDAC

Glasul al 4-lea

Podobie: Arătatu-Te-ai astăzi...

Ca un soare mare răsărind, ai luminat pe toţi cu lumina faptelor tale celor bune şi cu strălucirile minunilor, purtătorule de minuni, cel ce eşti numit cu nume îngeresc.

 

Cântarea a 7-a

Irmosul

Porunca cea potrivnică lui Dumnezeu, a tiranului celui călcător de lege, înaltă văpaie a ridicat. Iar Hristos a tins cinstitorilor de Dumnezeu tineri rouă Duhului, Cel ce bine este cuvântat şi preaslăvit.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiara cea cu nume rău nu a suferit graiul cel dumnezeiesc al limbii tale, Mihaile preasfintite, ci te-a osândit la izgoniri depărtate, dar văzând tăria ta se ruşina, propovăduitorule de cele sfinţite.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Adunarea ortodocşilor cea sfinţită a lui Hristos, se îndreptează cu învăţăturile tale preaînţelepte, căci te-ai făcut organ răsunător al Duhului, strigând măririle Atotţiitorului, făcătorule de minuni, Sfinte Mihaile.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Înţelepţeşte ai defăimat necredinţa cea hulitoare, a următorilor lui Manent celor cu nume rău, arătat cinstind icoana cea preacurată a lui Hristos şi a Maicii lui Dumnezeu şi ale Sfinţilor, Părinte Mihaile, cuvioase.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Făcutu-te-ai, preacurată Fecioară, locaş frumos întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, căci pentru multa milostivire m-a luat din tine pe mine tot omul, Cel ce este binecuvântat şi preaslăvit.

 

Cântarea a 8-a

Irmos: Pe Dumnezeu, Care S-a...

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stând înaintea judecăţii, propovăduitorule de Dumnezeu Mihaile, nu te-ai spăimântat de îngrozirile celor fără de lege, ci cu mare glas strigai: Cinstesc icoana cea preacurată a Mântuitorului Hristos şi pe cele ale Sfinţilor.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Părinte descoperitorule de cele sfinte, ştiind că cinstea icoanei trece la chipul cel dintâi, urmând Scripturilor celor de Dumnezeu insuflate, ai învăţat pe toţi cei din Sinada să cinstească icoana lui Hristos şi pe cele ale Sfinţilor.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Cu cuget tare şi vârtos împreunându-te, înţelepte, cu luptătorii de Dumnezeu, biruitor te-ai arătat, arătând cu fapta şi cu cuvântul, precum a fost cu cuviinţă, a cinsti preacurată icoana Mântuitorului Hristos şi pe cele ale tuturor sfinţilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Râu de tămăduiri izvorăşti nouă creştinilor, din care luând har din destul, lăudăm naşterea ta cea preacurată şi o preaînălţăm întru toţi vecii.

Irmosul

Să lăudăm, bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.

Pe Dumnezeu, Care S-a pogorât în cuptorul cel cu foc la tinerii evreieşti şi văpaia întru răcoreală o a prefăcut, ca pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi Îl preaînălţaţi întru toţi vecii.

 

Cântarea a 9-a

Irmos: Fiul Părintelui...

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te acum cu lumina cea nemărginită, ca unul ce stai înaintea luminii celei mari, te-ai învrednicit a dobândi arătat sfârşitul cel dorit de tine; către care sârguindu-te, ai alergat vieţuind cu dreaptă credinţă, preafericite.

Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Învrednicitu-te-ai, părinte, a vedea lumina cea mai presus de cuget, ale cărei arătări ai fost câştigat pe pământ; ci roagă-te lui Hristos, mijlocind ca să se mântuiască ucenicii tăi cei ce te cinstesc acum şi te măresc, vrednicule de minune.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Întărindu-te cu dumnezeiescul har, înţelepţeşte ai stins prin strălucirile înţelepciunii tale, semeţiile vrăjmaşilor lui Dumnezeu, ca unul ce ai avut întru tine izvorul strălucirilor celor de acolo, preasfinţite Mihaile, dumnezeiescule propovăduitor al lui Hristos.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Primind ca lâna în pântece ploaia cea cerească, Preacurată, ne-ai născut  nouă pe Cel ce dă nemurire celor ce cu dreaptă credinţă Îl laudă pe El şi te veselesc pe tine, Născătoare de Dumnezeu.

Irmosul

Fiul Părintelui celui fără de început, Dumnezeu şi Domnul, întrupându-Se din Fecioară S-a arătat nouă, ca să lumineze cele întunecate şi să adune cele risipite. Pentru aceasta pe Născătoarea de Dumnezeu cea prealăudată o mărim.

 

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău...

Sfinţitu-te-ai pe tine prin viaţă desăvârşit şi te-ai arătat preot Dumnezeului Celui Preaînalt, de care întărindu-te, ai astupat gurile cele eretice, care se deschideau împotriva icoanei lui Hristos şi fiind izgonit, ai săvârşit călătoria, Sfinte Părinte Mihaile.

Sinaxar 22 Mai

 

 

Sinaxar 22 Mai

 

În această lună în ziua a douăzeci şi doua, pomenirea sfântului mucenic Vasilisc, nepotul sfântului Teodor Tiron.

Acest sfânt a trăit în zilele lui Maximian şi era din satul Humialon, din Eparhia Amasiei, nepot al sfântului marelui mucenic Teodor Tiron. Odată a fost la luptă mucenicească mai înainte cu sfântul Eutropie şi Cleonic, care erau în rândul ostaşilor, tovarăşi cu sfântul Teodor. Şi săvârşind aceia mucenicia pentru Hristos, el a rămas în temniţă.

După aceea, dorind ca să săvârşească calea strădaniei, şi rugându-se pentru aceasta lui Dumnezeu, a fost învrednicit arătării sale, căci i s-a poruncit să se tocmească cu rudeniile lui şi să meargă la Comane să mărturisească. Deci mergând cu ostaşii la casa lui, şi sărutând pe maică-sa şi pe fraţii săi, şi învăţându-i să stea în credinţa lui Hristos, a fost prins atunci de slujitorii ce fuseseră trimişi de guvernatorul Agripa. Aceştia legându-l şi încălţându-l cu încălţăminte de fier care aveau într-însele multe cuie ascuţite, I-au gonit tocmai spre drumul Comanelor. Şi sosind la satul Dacnon, au găzduit la o femeie, anume Traiani, şi au legat pe sfântul de un paltin uscat cu mâinile îndărăt; şi făcând sfântul rugăciune, a înverzit paltinul şi a înfrunzit, iar acolo unde sta sfântul a ieşit din pământ o fântână cu apă, ceea ce văzând slujitorii şi femeia aceea, se zice că au crezut în Hristos şi au dezlegat pe sfântul din legături. Şi dacă au sosit la oraşul Comanelor, a fost dus sfântul înaintea guvernatorului, şi neplecându-se el a jertfi, a făcut cu rugăciunea sa să se pogoare foc din cer şi a ars capiştea idolilor şi idolul din ea, Apolon. Atunci, mâniindu-se foarte guvernatorul şi pornindu-se cu urgie, a poruncit să i se taie capul şi să i se arunce trupul în râu; şi aşa şi-a luat cununa muceniciei, întru slava şi lauda Dumnezeului nostru, Amin.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Sinod al doilea cel a toată lumea, care a fost în Constantinopol, în vremea împăratului Teodosie cel Mare, la anul 381, împotriva lui Macedonie, eretic şi luptător împotriva Duhului Sfânt.

 

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Marcel, care, adăpat fiind cu plumb topit, s-a săvârşit.

Ioan VladimirTot în această zi, pomenirea sfântului Ioan Vladimir, cneazul Serbiei şi făcătorul de minuni, care de sabie s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Codru, care s-a săvârşit fiind târât de cal.

Tot în această zi, pomenirea sfintei muceniţe Sofia doctoriţa, care de sabie s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului noului sfinţit mucenic Zaharia de la Prusa, care s-a nevoit la anul 1802.

 

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

 

 

Acatistul Sfîntului Mare Mucenic Teodor Tiron


Condacul I:


Alesului luptător şi Marelui Mucenic Teodor Tiron, al Sfintei Treimi mărturisitor, apărătorul credinţei şi surpătorul păgînătăţii, cu mulţumire să-i cîntăm noi credincioşii întru veselia inimii, strigîndu-i din tot sulletul: Bucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.



Îngeri din ceruri veniţi cu noi pe tînărul Teodor Tiron cu bucurie să-l lăudăm, căci el cu căldură a iubit şi a mărturisit pe Hristos Dumnezeu şi Om, pentru aceasta să-i strigăm:\r\nBucură-te, că prin tine Dumnezeu s-a proslăvit.\r\nBucură-te, că prin tine satana s-a ruşinat.\r\nBucură-te, al Sfintei Treimi înflăcărat vestitorule.\r\nBucură-te, al idolilor neînsufleţiţi mare biruitorule.\r\nBucură-te, al celor două firi ale lui Hristos propovăduitorule.\r\nBucură-te, al dumnezeirii şi omenirii Lui mărturisitorule.\r\nBucură-te, cel ce pe Măria Fecioara o vesteşti.\r\nBucură-te, cel ce pe ea Născătoare de Dumnezeu o numeşti.\r\nBucură-te, al credinţei adevărate îndreptătorule.\r\nBucură-te, de Hristos încununat biruitorule.\r\nBucură-te, că prin mijlocirea ta la Hristos mulţi au venit.\r\nBucură-te, al dreptcredincioşilor întîi stătător neadormit.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul II:


Văzînd bărbăţia sufletului tău, Domnul ti-a arătat tie, de Dumnezeu înţelepţite, semnul de a primi mucenicia. Iar tu, lepădînd toate cele pămînteşti, ai strigat lui Dumnezeu: Aliluia.


Icosul II:


In locul acela, unde vietuia balaurul, te-ai născut tu. Teodore Tirone, şi cu vitejia ta l-ai învins pe el; iar Evsevia văzînd moartea lui s-a bucurat, şi cîntînd a strigat:\r\nBucură-te, viitorul mucenic al Hristosului meu.\r\nBucură-te, al patriei mele laudă către Dumnezeu.\r\nBucură-te, cel ce balaurul pierzător ai zdrobit.\r\nBucură-te, cel ce întru bărbăţie eşti nebiruit.\r\nBucură-te, al lui Hristos din lume alesule.\r\nBucură-te, întru slava Lui rîvnitorule.\r\nBucură-te, al credinţei ortodoxe întărire.\r\nBucură-te, al tinerilor evlavioşi povăţuire.\r\nBucură-te, mare îngrădire în dreapta credinţă.\r\nBucură-te, asupra celor necredincioşi biruinţă.\r\nBucură-te, al harului dumnezeiesc vas ales şi neîntinat.\r\nBucură-te, al faptelor celor bune chivot binecuvîntat.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.\r\n


Condacul III:


„Vino, dar, Teodore, – a strigat vrăjmaşul lui Hristos Vringa,- şi adă jertfa idolilor precum noi, iar dacă nu vei asculta te voi da chinurilor”, – tu însă, preaslăvite, laudă ai înălţat lui Dumnezeu: Aliluia.


Icosul III:


Foc dumnezeiesc ai pus tu, mare mucenice, pe altarul idolesc şi ai ars idolii, fiind mînat către vitejie de focul dragostei dumnezeieşti, pentru aceasta strigăm ţie aşa:\r\nBucură-te, ostaş tînăr al împăratului împăraţilor.\r\nBucură-te, podoaba preaslăvită a mucenicilor.\r\nBucură-te, cel ce pe Vringa cu cuvîntul l-ai cucerit.\r\nBucură-te, cel ce prin vitejia ta pe Hristos l-ai proslăvit.\r\nBucură-te, cel ce cu foc pe idolii păgîneşti ai mistuit.\r\nBucură-te, cel ce puterea focului ai biruit.\r\nBucură-te, mare mucenice bucuria îngerilor.\r\nBucură-te, apărătorul cel prea dulce al bisericilor.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul IV:


Prietenia diavolească a lui Publie şi Vringa ai batjocorit-o prin bărbăţia ta, mare mucenice, şi mărturisind pe Hristos drept Fiul Lui Dumnezeu ai osîndit păgînătatea, strigînd lui Dumnezeu: Aliluia.


Icosul IV:


Îngerii au lăudat pe Hristos Mîntuitorul, cel ce te-a cercetat pe tine în temniţă, umplîndu-te de veselie cerească. Domnul ţi-a poruncit ţie: „Bucură-te, şi nu te înfricoşa, mare mucenice, căci cu Mine vei birui şi de cunună te voi învrednici”, – pentru aceasta şi de la noi auzi:\r\nBucură-te, prietene a lui Hristos Mîntuitorul.\r\nBucură-te, pîine dulce a lui Hristos Izbăvitorul.\r\nBucură-te, viteazule mărturisitor.\r\nBucură-te, înţelepţirea tinerilor.\r\nBucură-te, a păcătoşilor grabnică îndreptare.\r\nBucură-te, că în legături fiind de la Hristos ai primit cercetare.\r\nBucură-te, că ai văzut în temniţă cereasca luminare.\r\nBucură-te, a nebuniei păgîneşti prea înţeleaptă mustrare.\r\nBucură-te, că la icoana ta privind lumea în credinţă se întăreşte.\r\nBucură-te, că prin apărarea ta Ortodoxia se îngrădeşte.\r\nBucură-te, Teodore – darul cel trimis nouă de la Dumnezeu.\r\nBucură-te, dulce mîngîere şi alinare a sufletului meu.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.



Te-ai asemănat unui crin frumos în grădina celui Preaînalt, fiind răsădit de credinţa cea fierbinte întru Hristos, de aceea acum cînţi lui Dumnezeu în raiul cel ceresc: Aliluia.


Icosul V:


Văzîndu-te pe tine dat chinurilor, Teodore Tirone, necuviosul Publie s-a umplut de mînie, deşi s-a mirat de îndelunga răbdarea ta, iar noi slăvind pe Dumnezeu, cu veselie strigăm ţie aşa:\r\nBucură-te, mucenice a lui Hristos Dumnezeu.\r\nBucură-te, că spre patimile Lui ai avut rîvnă mereu.\r\nBucură-te, că temniţa pentru el ai primit.\r\nBucură-te, că pentru Domnul ai fost înlănţuit.\r\nBucură-te, că pîine dulce a Treimii te-ai jertfit.\r\nBucură-te, că prin credinţa ta idolii ai risipit.\r\nBucură-te, cel ce cu bărbăţie hrana păgînească nu ai primit.\r\nBucură-te, că pentru Domnul de păgînul Publie ai fost biciuit.\r\nBucură-te, celor flămînzi cu pîinea vieţii hrănitorule.\r\nBucură-te, al celor ce te cheamă pe tine ajutătorule.\r\nBucură-te, rază strălucitoare al celor ce rătăcesc în noaptea păcatelor.\r\nBucură-te, laudă preaslăvită a dreptcredincioşilor.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.



„Ardeţi în foc pe batjocoritorul idolilor”,- a strigat tiranul ostaşilor săi, iar ei te-au aruncat pe tine în cuptorul cel cu foc, ca să primeşti sfîrşitul cel fericit cîntînd: Aliluia.


Icosul VI:


Duhul Sfint a luminat inima ta, mare mucenice, şi ţi-a dat înţelegerea vitejiei lui Cleonic, care întărindu-se în mărturisirea ta, strigă ţie aşa:\r\nBucură-te, cel ce ai stins văpaia focului prin credinţă.\r\nBucură-te, cu marii mucenici, purtător de biruinţă.\r\nBucură-te, că prin vitejiile tale Hristos s-a proslăvit.\r\nBucură-te, cel ce puterea focului în rouă ai prefăcut.\r\nBucură-te, cel ce împărăţiei lui Hristos ai urmat.\r\nBucură-te, cel ce în feciorie trupul ţi l-ai păstrat.\r\nBucură-te, cel ce prin nevoinţă sufletul ţi-ai luminat.\r\nBucură-te, cel ce asupra morţii de obşte te-ai înălţat.\r\nBucură-te, cu sfinţii îngeri împreună vieţuitorule.\r\nBucură-te, al Ortodoxei înfocat rîvnitorule.\r\nBucură-te, apărătorul ei de cursele ereticilor.\r\nBucură-te, sfinte, – bucuria dreptcredincioşilor.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul VII:


Primit-ai mucenicia şi la Hristos te-ai arătat înţelepte al Domnului, şi cu solirea şi ruga ta la scaunul celui Preaînalt aprinzi focul dragostei către Dumnezeu a celor, ce cu credinţă căntă: Aliluia.


Icosul VII:


Rîvnind vitejia mironosiţelor, smerita Evsevia mironosiţă s-a făcut. Şi pe cînd ele se gîndeau la cele lumeşti şi au cumpărat mir, ea cumpărînd cinstitele tale moaşte, înflăcărat striga:\r\nBucură-te, că pentru Hristos ai voit a primi mucenicia.\r\nBucură-te, că prin aceasta ai adus părinţilor tăi bucuria.\r\nBucură-te, al euhaiţilor purtător de slavă.\r\nBucură-te, al Bisericii Ortodoxe podoabă.\r\nBucură-te, cel ce locueşti în cîmpiile cereşti.\r\nBucură-te, cel ce în împărăţia Cerului sălăşluieşti.\r\nBucură-te, că întru înţelepciune îţi voi zidi biserică.\r\nBucură-te, că cinstite moaştele tale vor fi puse în ea.\r\nBucură-te, al casei mele sfinţire.\r\nBucură-te, al sufletului meu bucurie.\r\nBucură-te, între mucenicii lui Hristos, stea luminoasă.\r\nBucură-te, lauda şi dragostea noastră.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacut VIII:


Cel ce întăreşte toate, Iisus Atotţiitorul, a iubit podoaba sufletului tău, pe care tu, preaslăvite, ai păstrat-o neprihănită, sfinţind-o cu sîngele tău şi strigînd lui Dumnezeu: Aliluia.\r\n


Icosul VIII:


Adusa-i în jertfa Domnului inima toată şi mintea, şi trupul. El, însă, proslăvindu-tc pe tine în ceruri şi pe pămînt Teodore, ţi-a dăruit puterea minunilor, pentru aceea auzi de la noi:\r\nBucură-te, cel ce cu prietenia lui Dumnezeu te-ai îmbogăţit.\r\nBucură-te, cel ce pămîntul de minuni l-ai umplut.\r\nBucură-te, al evlaviei înaltă dobîndire.\r\nBucură-te, al celor ce te slăvesc mare apărare.\r\nBucură-te, cel ce ai săvîrşit calea vieţii cea slăvită.\r\nBucură-te, al dreptăţii cunună neveştezită.\r\nBucură-te, cel ce cu Hristos pe viclean l-ai biruit.\r\nBucură-te, cel ce cu bărbăţie credinţa ai păzit.\r\nBucură-te, cel plin de slavă negrăită.\r\nBucură-te, către Dumnezeu rugăciune neadormită.\r\nBucură-te, cel ce lauzi pe Dumnezeu cu mulţimea îngerilor.\r\nBucură-te, împreună vorbitorule cu ceata mucenicilor.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul IX:


Cuprins de răutate diavolească, hulitorul şi prigonitorul adevăratei credinţe – păgînul împărat Iulian Apostatul, – a vrut ca prin gustarea mîncărilor spurcate spre păcat să aducă ceata lui Hristos, care cînta lui Dumnezeu: Aliluia.


Icosul IX:


Cunoscînd viclenia Apostatului, Mare Mucenice Teodore Tirone, prin mijlocirea ta pe fiii lui Hristos de sminteală ai izbăvit, cel ce ai urît înşelăciunea diavolească, de aceea auzi de la noi:\r\nBucură-te, al ortodocşilor izbăvire de închinarea păgînească.\r\nBucură-te, al Bisericii stîlp şi creştinilor întărire duhovnicească.\r\nBucură-te, al vrăjmaşului apostat biruitor.\r\nBucură-te, al celui ce de Dumnezeu s-a lepădat grabnic mustrător.\r\nBucură-te, al dorinţelor celor păcătoase înfrînare.\r\nBucură-te, al împăratului nelegiuit ruşinare.\r\nBucură-te, al prea sfintei minuni facătorule.\r\nBucură-te, al vicleniei împăratului biruitorule.\r\nBucură-te, al darului dumnezeiesc plinătate.\r\nBucură-te, al Duhului Sfînt vas luminate.\r\nBucură-te, cel ce pe Hristos în lume l-ai proslăvit.\r\nBucură-te, cel ce la Domnul în ceruri te-ai sălăşluit.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul X:


Voind după mare mila sa a păzi curaţi de spurcăciune pe fiii săi, Mînruitorul te-a trimis pe tine, Mare Mucenice Teodore Tirone, către ierarhul Constantinopolului să-i vesteşti voia Sa, pe care cunoscînd-o, a cîntat împreună cu tine: Aliluia.


Icosul X:


„Spune dreptcredincioşilor să nu se atingă de hrana cea din tîrg, căci a spurcat-o pe ea cu porunca sa necuviosul Apostat,” -ai zis ierarhului şi pentru aceasta strigăm ţie aşa:\r\nBucură-te, al legii nescrise împlinitorule.\r\nBucură-te, al voinţei dumnezeieşti vestitorule.\r\nBucură-te, că nebunia lui Iulian ai biruit.\r\nBucură-te, cel ce mîncarea cea spurcată nu ai primit.\r\nBucură-te, că ai păstrat postul dreptcredincioşilor.\r\nBucură-te, veselia cea dumnezeiască a mucenicilor.\r\nBucură-te, cel ce de Dumnezeu ne eşti dăruit.\r\nBucură-te, că celui Preaînalt cu rîvnă ai slujit.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul XI:


A lăudat ierarhul pe cel Preaînalt cînd a cunoscut uneltirile apostatului viclean, întrebîndu-te pe tine, Teodore: „Cine eşti tu şi cu ce vei hrăni pe cei credincioşi şi săraci ?” – pentru aceasta să-i cîntăm lui Dumnezeu: Aliluia.


Icosul XI:


Tu, însă, ai răspuns ierarhului: „O păstorule, pregăteşte colivă şi o dă credincioşilor spre mîncare, iar numele meu este Mucenicul lui Hristos Teodor, de la Dumnezeu trimis vouă spre ajutor”, – şi pentru aceasta strigăm ţie aşa:\r\nBucură-te, al nostru de grijă mare purtător.\r\nBucură-te, al Ortodoxei viteaz apărător.\r\nBucură-te, dezrădăcinătorul rătăcirii idoleşti.\r\nBucură-te, stîlpul şi întărirea credinţei creştineşti.\r\nBucură-te, de Dumnezeu trimis nouă ajutătorule.\r\nBucură-te, despre hrana cea nespurcată povăţuitorule.\r\nBucură-te, cel ce coliva a întrebuiţa ne-ai învăţat.\r\nBucură-te, că şi prin acesta Hristos este lăudat.\r\nBucură-te, al minunii tale descoperire şi pururea proslăvire.\r\nBucură-te, cu mucenicii lui Hristos împreună vieţuire.\r\nBucură-te, că celor drepţi le eşti înălţare.\r\nBucură-te, către Hristos solitor întru neadormire.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul XII:


Voind Domnul a arăta harul pe care l-a dat ţie, te-a făcut izbăvitorul celor robiţi, tămăduitorul celor neputincioşi, cîrmaciul celor ce călătoresc pe mare, povăţuitorul celor ce greşesc, descoperitorul celor ce fură, ca să cîntăm lui Dumnezeu: Aliluia.


Icosul XII:


Slăvind nevoinţele şi minunile tale, Mare Mucenice Teodore, cîntăm ţie întru smerenie, căci Domnul care a primit patimile tale s-a sălăşluit în inima ta, învăţîndu-ne a te chema aşa :\r\nBucură-te, că ai păstrat sufletul tău neprihănit.\r\nBucură-te, că prin cinstitele tale patimi l-ai sfinţit.\r\nBucură-te, al celor robiţi izbăvitorule şi înainte stătătorule.\r\nBucură-te, doctorul rănilor trupeşti şi a celor bolnavi, vindecătorule.\r\nBucură-te, izbăvitorul celor ce sunt în primejdie pe mare.\r\nBucură-te, trîmbiţă dulce şi răsunătoare.\r\nBucură-te, că rugăciunile celor tineri le împlineşti.\r\nBucură-te, că te-ai sălăşluit în lăcaşurile cele cereşti.\r\nBucură-te, întărirea neputincioşilor.\r\nBucură-te, mîngîierea vîrstnicilor.\r\nBucură-te, al săracilor bogăţia cea dreaptă.\r\nBucură-te, cîntînd cu îngerii cîntarea cea întreit sfîntă.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


Condacul XIII:


O, prea minunate Mare Mucenice Teodore Tirone, dar de Dumnezeu dăruit celor ce cu dragoste te laudă pe tine! Primeşte cu milostivire acest prinos, izbăveşte-ne pe noi de toată scîrba şi întristarea cu solirea ta, şi scoate din muncile viitoare pe cei, care pentru tine cîntă lui Dumnezeu : Aliluia. (acest Condac se zice de trei ori)


apoi  iarăși:


 Icosul I


Îngeri din ceruri veniţi cu noi pe tînărul Teodor Tiron cu bucurie să-l lăudăm, căci el cu căldură a iubit şi a mărturisit pe Hristos Dumnezeu şi Om, pentru aceasta să-i strigăm:\r\nBucură-te, că prin tine Dumnezeu s-a proslăvit.\r\nBucură-te, că prin tine satana s-a ruşinat.\r\nBucură-te, al Sfintei Treimi înflăcărat vestitorule.\r\nBucură-te, al idolilor neînsufleţiţi mare biruitorule.\r\nBucură-te, al celor două firi ale lui Hristos propovăduitorule.\r\nBucură-te, al dumnezeirii şi omenirii Lui mărturisitorule.\r\nBucură-te, cel ce pe Măria Fecioara o vesteşti.\r\nBucură-te, cel ce pe ea Născătoare de Dumnezeu o numeşti.\r\nBucură-te, al credinţei adevărate îndreptătorule.\r\nBucură-te, de Hristos încununat biruitorule.\r\nBucură-te, că prin mijlocirea ta la Hristos mulţi au venit.\r\nBucură-te, al dreptcredincioşilor întîi stătător neadormit.\r\nBucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


şi  Condacul I 


Alesului luptător şi Marelui Mucenic Teodor Tiron, al Sfintei Treimi mărturisitor, apărătorul credinţei şi surpătorul păgînătăţii, cu mulţumire să-i cîntăm noi credincioşii întru veselia inimii, strigîndu-i din tot sulletul: Bucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.


RUGĂCIUNE\r\ncătre Sfîntul Mare Mucenic Teodor Tiron


O, prea sfinte Mare Mucenice Teodore Tirone, auzi rugăciunea noastră, a credincioşilor, celor ce te preamărim, şi întru smerenie o aducem către tine din tot sufletul. Cel, ce din tinereţe ai arătat credinţă înflăcărată în Hristos Domnul, şi pentru dînsa viaţa ţi-ai pus, dăruieşte celor ce ne rugăm ţie puteri sufleteşti, ca să păstrăm şi noi în toate zilele vieţii noastre curăţenia credinţei adevărate. Cel ce în cuptorul cel cu foc mărturisirea credinţei ai pecetluit-o cu mucenicia ta, fii nouă pildă în rîvna propovăduirii Adevărului Lui Hristos. Cel ce ai îngrădit pe cei drepţi de păcatul păgînătăţii şi al lepădării de Dumnezeu, păzeşte-ne şi pe noi curaţi de cursele ereticeşti şi de năvălirea diavolească.


O, prea sfinte Mare Mucenice Teodore Tirone, cu mijlocirea ta în faţa Prestolului celui Preaînalt, roagă-l pe Domnul Dumnezeul nostru să ne învrednicească pe noi a trece vămile vrăjmaşului celui cumplit, ca împreună să proslăvim întru împărăţia Cerului pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfîntul Duh acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor