marți, 30 iunie 2020

In Arena – De la tilinca la opinca. Dictionar pe sarite. Un produs etnologic marca MTR

Az – Buche – Vedi… Asa silabiseau scolarii din primele clase pe vremea cand alfabetul era chirilic, adica literele si numele lor veneau dintr-o limba straina. Cuvintele insa erau de-ale noastre, neaose. Multe dintre acestea nu se mai folosesc azi ori s-au pastrat numai in textele vechi sau in vorbirea batranilor din unele sate. Scolareste se numesc regionalisme si arhaisme. Si totusi: mai stie astazi careva dintre voi ce inseamna copaie si la ce foloseste? Sau de ce era nevoie de melita si cum arata aceasta? Sau daca tilinca e o podoaba, un instrument muzical sau un nume de fata? Ei, stie cineva?
Sau pare a fi mai degraba o limba straina care cere un talmaci? Sunt cuvinte care apar nu doar in carti, fie ele de scoala sau nu, dar te mai impiedici de ele si prin muzee, prin cantece, prin filme, prin concediile ori vacantele de la tara. Pot sa-ti iasa in cale unde nu te-astepti si sa te ia prin surprindere. Multe sunt cuvinte folosite si folositoare la tara, dar, deocamdata, etnologi seriosi de obicei, dar cu chef de joaca din cand in cand, o sa vi le impartaseasca doar pe acelea pe care le au la indemana. Le-au aflat de la bunici, matusi, vecini, dar si din carti, din munca de la muzeu, ori din cercetarile de teren.
Ar putea sa o ia metodic, ordonat, dupa alfabet, epuizand fiecare litera. Ca intr-un adevarat dictionar! Sau s-o ia pe sarite. E mai distractiv asa. Sarind dintr-o litera intr-alta, cuvant dupa cuvant, incepand de joi, 30 aprilie, cu A de la “acioaie”, iar azi s-a ajuns la I de la “Iele”, dupa ce ne-au povestit animat si relaxat despre “banita”, “cahla”, “dramba”, “epizootie”, “fota”, “glaja” si “hobel”. Povestea va continua pana la capatul lumii literelor, ca apoi sa o reia de la A la Z cu noi cuvinte potrivite pentru un dictionar ca un sotron. Pe care-l vor juca in echipa, ajutati atat de resurse lingvistice, cat si multimedia, cu bucuria de a descoperi cu fiecare nou (dar vechi) cuvant cat de minunata si cuprinzatoare este limba romana. Nu cea invatata la scoala, ci aceea din amintirile, vocile, glumele, cantecele care ii dau viata cu adevarat.
ASA CA sunteti asteptati pe pagina de Facebook (www.facebook.com/MuzeulTaranului), in fiecare joi, cu un nou cuvant (din) vechi!
Daca ati pierdut vreun cuvant, le veti regasi pe toate pe canalul de YouTube Muzeul National al Taranului Roman, la care sunteti invitati sa va abonati, sa dati share, like si sa comentati.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro.

De ce sa consumam sparanghel

Asparagus officinalis pe numele sau stiintific, sparanghelul este o planta ierbacee perena, cultivata mai intai in zona de est a marii Mediterane, in anii 3000 î.Hr. Astazi, sparanghelul creste in zone nisipoase din Europa, Asia, Africa si America si a fost considerat "hrana regilor". Se pare ca acest nume i-a fost atribuit dupa ce regele Ludovic al XIV-lea a fost fascinat de gustul special si a cerut sa fie construite solarii speciale, astfel incat sa se poata delecta cu aceasta minunata leguma tot timpul anului.

Alaturi de ceapa, praz si usturoi, sparanghelul provine din familia Liliaceae, are un gust deosebit si foarte putine calorii. Sparanghelul contine vitaminele A, B1, B2, C, dar si tanin, acizi grasi, arginina, mangan, potasiu, acid folic, fier, fosfor, zinc, calciu.

Beneficiile sparanghelului pentru sanatate. Sinergia tuturor elementelor pe care le contine creeaza proprietati care propulseaza sparanghelul in topul celor mai benefice legume. Astfel, consumul regulat de sparanghel sustine sanatatea. Iata cateva din beneficiile sparanghelului pentru sanatate:
• Este un bun diuretic si depurativ. Sparanghelul contine o cantitate foarte mare de apa, dar si de potasiu, asadar consumul regulat va stimula functia hepatica si renala, ajutand la eliminarea toxinelor. De asemenea, sparanghelul combate retentia de lichide si reduce efectele celulitei.
• Reduce tensiunea arteriala. Odata cu stimularea procesului diuretic, se reduce si tensiunea arteriala. Un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry a relevat faptul ca in sparanghel se gaseste o substanta care inhiba enzimele cauzatoare de cresterea tensiunii.
• Are foarte putine calorii. Datorita aportului scazut de vitamine, sparanghelul poate fi consumat si de catre cei care vor sa scape de excesul de kilograme.
• Este o sursa buna de antioxidanti. Sparanghelul este o sursa inestimabila de antioxidanti, printre care vitamina C si acid folic. Acestea ajuta la combaterea radicalilor liberi si la anihilarea tumorilor.
• Are efecte laxative. Bogat in fibre, sparanghelul poate regla tranzitul intestinal, mai ales daca este inclus in alimentatie cu regularitate.
• Contribuie la starea de buna dispozitie. Sparanghelul, in special cel salbatic, contine un aminoacid numit triptofan, un precursor al serotoninei. De aceea, consumul de sparanghel contribuie la instalarea starii de echilibru psihic.
• Are proprietati antiinflamatorii. Pe buna dreptate, sparanghelul poate fi considerat un antiinflamator natural, datorita unor substante pe care le contine, printre care rutina si quercitina, care au un rol esential in combaterea inflamatiilor din organism.
• Ajuta sistemul nervos. Datorita cantitatii mari de potasiu, sparanghelul sustine activitatea sistemului nervos, cardiovascular, dar si a celui muscular.
Cum gatim sparanghelul. Cu astfel de proprietati, nu e de mirare ca sparanghelul a devenit in ultima vreme una dintre legumele preferate, mai ales de catre cei care tin diete. Sparanghelul se poate gati la abur, apoi se stropeste cu suc de lamaie. Se mai poate pregati la cuptor, alaturi de alte legume, in supe, paste, alaturi de orez sau peste. Indiferent de modalitatea in care alegem sa il gatim, sparanghelul va incanta, cu siguranta, papilele gustative si va da un plus de sanatate. 

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor