miercuri, 20 noiembrie 2024

De ce îngăduie Dumnezeu boala și mâhnirea?


 
,,Mâhnirea este un lucru rău. Însă în spatele acestui rău, în spatele durerii, în spatele mâhnirii, în spatele încercării, se ascunde binecuvântarea lui Dumnezeu, se ascunde nașterea din nou, replăsmuirea omului, a familiei. Aproape toți datorează întoarcerea lor la Dumnezeu unei încercări. Li se pare că toate merg bine și nu-și mai aduc aminte de Dumnezeu. Însă Dumnezeu le ia copilul. Să vezi atunci bocete, durere, plânsete și celelalte. După acestea toate vine Harul lui Dumnezeu și adumbrește, iar oamenii se liniștesc, se apropie de Biserică, vin la spovedanie, se apropie de preot. Datorită copilului lor merg la Biserică. Durerea îi face să caute, să se roage pentru odihna lui, să plătească Liturghii.
Inima, care mai înainte era împietrită și nu primea nimic, acum, înmuiată de durere, se face primitoare a cuvintelor lui Dumnezeu. Gândește-te la un om în vigoarea tinereții. Diplome, slăviri, sănătate, toate frumoase. Dar când îl doboară la pat o boală, atunci începe să gândească diferit. <Deșertăciunea deșertăciunilor, toate sunt deșertăciune. Se poate să mor. Și atunci ce folos din toate acestea?>. Se apropie de el un om și-i dă o carte, spunând: <Citește această carte și vezi ce spune!>. Aude și un cuvânt al lui Dumnezeu, dar de data aceasta îl ascultă cu atenție. Durerea i-a pregătit deja inima și a făcut-o potrivită pentru primirea cuvântului lui Dumnezeu. Și astfel se face replăsmuirea omului. Iar după ce se face bine, se ridică din patul durerii și de acum înainte își trăiește viața cu luare aminte, nemaitrăind ca mai înainte cu mândria și închipuirea de sine pe care o avea.
Boala și mâhnirea sunt, prin excelență, medicamentul purtării de grijă a lui Dumnezeu, necesar pentru a-l aduce pe om lângă El și a-i spori virtutea."
Starețul Efrem Filoteitul

Sper că se va găsi cineva să citească acest articol până la capăt...


 
Scrisoarea lui Caragiale către Vlahuţă:
"Frate Vlahuta, De ce sa ne facem spaima si inima rea degeaba? La noi nu e nici mai multa nici mai putina stricaciune decât în alte parti ale lumii, si nici chiar nu s'ar putea altfel.
Calitatile si defectele omenesti sunt pretutindeni aceleasi; oamenii sunt peste tot oameni. Limba, costume, obiceiuri, apucaturi intelectuale si morale, religiuni - precum si toate celelalte rezultate ale locului unde au trait, ale împrejurarilor prin care au trecut - îi pot arata ca si cum s'ar deosebi mult cei dintr'un loc de cei dintr'altul; ei însa, în fundul lor, pretutindeni si totdeauna sunt aceiasi. Nu exista pe pamânt speta zoologica mai unitara decât a regelui creatiunii. Între un polinezian antropofag si cel mai rafinat european, alta deosebire hotarâta, nu exista decât modul de a-si gati bucatele. Nici un neam de oameni nu-i mai bun sau mai rau, nici unul mai inteligent ori mai prost; unul e mai asa, altul mai altminterea; dar, la urma urmelor, toti sunt la fel. Zi-le oameni si da-le pace!
Asadar, sa nu ne mai facem inima rea si spaima gândindu-ne ca lumea româneasca ar fi mai stricata decât altele. Nu, hotarât; neamul acesta nu e un neam stricat, e numai nefacut înca; nu e pân'acum dospit cumsecade. E înca nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura frânta; înca nu crede în dreptate; înca nu poate scoate din sânu-i pe cine sa-i poata comanda; înca nu stie de cine sa asculte - fiindca nu are deocamdata încredere în nimeni... Fript cu lapte, sufla si 'n brânza. N'a ajuns sa cumpaneasca bine ceea ce i se pune împotriva; si astfel înca nu întelege ca în mâna lui ar sta sa-si îndrepteze soarta si sa dispuna apoi de 'ntregul de ea - precum e drept si precum are sa si fie odata. În fine, nu are înca destula îndrazneala sa-si rafuiasca socotelile cu "binevoitorii lui epitropi". Dar cu vremea, trebuie sa vina si asta; trebuie sa vina si întelegerea fara de care nu poate fi o natiune sigura de avutul ei, nici de onoarea, nici de viitorul ei.
Românii sunt astazi un neam întreg de peste zece milioane de suflete, având una si aceeasi limba (nu ca s'o laudam noi), extraordinar de frumoasa si de ... grea, având un mod de gândire deosebit al lui, o comoara nepretuita de filosofie morala, de humor si de poezie - cu atât mai originala avutie cu cât este un amestec de mosteniri si de dobândiri antice, grecesti, slave, orientale si altele, pecetluite toate cu netagaduita lui nobila pecetie romanica, latina, care-l arata bun si netagaduit stapân al lor. Din aceasta stapânire seculara a lui rezulta si puterea nebiruita de asimilare a acestui popor, ce înca d'abia pe departe încep a-si simti importanta în lumea europeana. Si de aceea, este asa greu de 'nteles teama ce o au unii de "înstrainarea neamului românesc", "de alterarea spiritului national", de... "pierderea românismului"! Sa se piarza neamul românesc! - Auzi dumneata! ... Dar sa ne temem ca are sa se prapadeasca, sa se piarza, asa de azi pe mâine, pâna nici nu s'a ridicat înca bine 'n picioare, un neam de zece milioane!... De ce?... Fiindca un Fanica oarecare, sec, n'are destul respect pentru antemergatorii progresului nostru cultural?... fiindca un mutunache maimuteste apucaturile si tonul de boulevardier parisien?... fiindca inteligente tinere îsi risipesc zadarnic vremea în a critica, în loc sa si-o întrebuinteze în a face mai bine decât au facut aceia pe care îi critica?...
Tânar, batrân, face omu, individual, ce-i place si ce stie face... Ei, si? Aici nu e vorba de ce-i place unuia sau altuia sa faca; e vorba de ce poate face o lume întreaga... Si lumea îsi vede înainte de mersul ei; faca oricine ce-o pofti... Cine nu merge cu ea înainte si sta, cu gândul la sine - sa-si faca în ceafa cararea, sa critice tot fara a face nimica, sa tâfneasca de necaz ca altii au facut ceva înainte-i ori ca altii vor însemna ceva pentru dânsul - acela îsi crede ziua lui eterna; si, mâine, lumea o sa fie departe de el înainte, si el o sa se afle înapoi, departe de ea. Ba, adesea, lumea trebuie sa dea câtiva pasi înapoi, ca sa-si ia vânt spre a merge mai sigur înainte. Vai de cel ce n'a luat seama la miscarea ei prudenta!... se va gasi ratacit, ca s'a bizuit a merge cu capul înainte fara socoteala. Oamenii toti mor; unii mai de timpuriu, altii mai târzior... Dar, toti mor; dar numai unii îmbatrânesc: aceia cari nu simt ca lumea merge si ca omul nu trebuie sa se întepeneasca 'n calcâe pe loc, ci trebuie sa se lase dus, în pasul lumii. De aceea vedem atâtia tineri batrâni si atâtia batrâni tineri... atâtia sdraveni si verzi pâna la chemarea de sus si atâtia ofiliti si muceziti înainte de a fi legat rod...
... Sa se prapadeasca neamul românesc? Dar întoarca-se Oltul si Muresul de-a'ndaratelea catre obârsia lor în creerii muntilor Cicului, neamul românesc tot el, neam românesc va fi, lucrând cuminte, asteptând cu rabdare vremea când sa dea si el culturii si civilizatiei europene concursul lui specific, pe cât va fi fost înzestrat pentru asta de Pronia cereasca - fiindca oricum ne-om învârti si ne-om rasuci noi oamenii, legile care stapânesc mersul omenirii tot în mâna Proniei ceresti sunt si trebuie sa ramâna; caci a puterii acesteia nepatrunse de noi este si omenirea o aratare. Fie data în omenire parte cât mai frumoasa si neamului românesc! Dumnezeu sa te tina în sfânta lui paza! Al tau vechiu, Caragiale"
I.L.Caragiale – “Despre lume, arta si neamul romanesc”, Editura Humanitas, 1994

În seara de Ovidenii se norocește anul ce urmează

 


Astăzi este prăznuit Sfântul Cuvios Grigore Decapolitul.
Acesta s-a născut într-una din cetățile Decapoliei, care se numește Irinopolis. Ajungând la vârsta de opt ani, Grigorie a fost dat la carte și, după ce s-a nevoit vreme destulă și a învățat toate câte i s-a părut că-i sunt de trebuință, alerga totdeauna la biserică cu multă evlavie, și toate cuvintele folositoare și mântuitoare de suflet câte le auzea le împlinea și cu fapta, ca un cunoscător și înțelept (...).
Și străbătând vestea minunilor sale pretutindeni, atunci prea bine credinciosul ban Barbu Craioveanul, care se trăgea din neamul Basarabilor, zidind din temelie sfânta mănăstire Bistrița, întru cinstea Adormirei Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, în județul Vâlcea, pre apa Bistrița, și vrând s-o împodobească cu un odor scump și sfânt ca acesta, cu multă sârguință, cu multă rugăciune către Dumnezeu și către sfântul a adus cu mare cheltuială sfintele moaște din mănăstirea unde se afla în sfânta mănăstire nou zidită; le-a așezat acolo, cu multă cinste și evlavie, în sfânta biserică, în partea dreaptă. ªi de atunci până în ziua de astăzi se află acolo nestrămutate, întregi și nestricate, izvorând mireasmă prea frumoasă și dând tămăduiri de tot felul de boale, ca și mai nainte, la cei ce alergau cu credință către el (din Viețile sfinților).
Spre această zi se pune într-o strachină apă la privegheat. De strachină se lipește o lumânare aprinsă. De cu seară oamenii fac o sută de mătănii, la miezul nopții altă sută și în zorii zilei alta. Această apă privegheată este de mare ajutor, dacă se spală cineva cu dânsa, pentru sănătatea trupului și pentru adăpost împotriva răutății
omenești.
În seara de Ovidenii se norocește anul ce urmează: dacă pe cer sunt stele și e senin, frumos, anul va fi rău, iar dacă va fi ninsoare, lapoviță, un ger sec sau promoroacă, anul va fi bun.
Antoaneta Olteanu – Calendarele poporului român (Paideia, 2000)

👍Exerciții de respirație pentru ameliorarea stresului


 

⚡️
Când expirați mai mult decât inspirați, începeți să vă simțiți mai calm și mai relaxat.

➡️
Cum să faci 4-2-6 respirații:

- Respiră în 4 secunde
- Pauza de 2 secunde
- Expiră 6 secunde
- Fa o pauza din nou

➡️
Puteți inspira și expira pe nas sau vă poate fi mai ușor să expirați pe gură ca și cum ați sufla o lumânare.👍

GÎNDURI ÎN TIMP

   • Chi va piano, va sano; chi va sano, va lontano. (Cine merge încet, merge sănătos. Cine merge sănătos, merge departe.) (Proverb italian)
     • Ura şi trăsnetul ating vîrfurile cele mai înalte.
(B. Gracián)
     • Nu e loc destul?! Mergi tu la dreapta, eu voi merge la stînga! 
(Biblia, VT, Fac., 13) (8.12.2003)
     • Sette volte il giorno il giusto cade. (De şapte ori pe zi, înţeleptul se poticneşte)
(Ariosto) (9.12)
     • Sufletul nu e călător; omul înţelept stă acasă. Călătoria e paradisul proştilor.
(R.W.Emerson) (10.12)
     • Cîtă melancolie în orice lucru încheiat!
(Nietzsche) (11.12)
     • Toţi vă vor binele. Nu-i lăsaţi să vi-l ia.
(S. J. Lec) (13.12)
     • O tempora! O mores! (O, timpuri! O, moravuri!)
(Cicero) (16.12)
     • Cine împrăştie frică, va vinde protecţie.
(Marian Popa)
     • Unii beau ca să-şi înece necazurile. Dar necazurile ştiu să înoate.
(Cineva) (23.12)
     • Spiritul primeşte o idee doar dîndu-i corp: de aici comparaţiile.
(J. Renard)
     • Mai bine un nebun cuminte, decît un înţelept nerod.
(Shakespeare, Cum vă place) (27.12)
     • Inteligenţa fără voinţă e pasăre fără aripi.
(Un contemporan al dv.)
     • Porcul îl baţi si el zice că-l scarpini.
(Proverb românesc) (2.01.2004)
     • Buba cap nu face pînă nu se coace.
(Proverb românesc) (4.01)
     • Din păcate, viteza întunericului este egală cu viteza luminii.
(G.P.) (5.01)
     • Ciorapii şi prietenul casei trebuie cîrpiţi la timp.
(Acelaşi contemporan) (6.01)
     • Bătrîneţea începe de cînd începi să te temi de ea.
     • Istoria omenirii devine tot mai mult o cursă între educaţie şi catastrofă.
(H. G. Wells) (8.01)
     • Idioţii înţeleg totdeauna ceva.
(André Malraux) (9.01)
     • Constiinţa domneşte, dar nu guvernează.
(Paul Valéry) (10.01)
     • Moravurile (bune) fără legi pot totul, legea fără moravuri, aproape nimic.
(Mihai Eminescu) (12.01)
     • Pasiunile înjosesc, pasiunea înalţă.
(Mihai Eminescu) (13.01)
     • Sau ţara aceasta să fie în adevăr românească, sau nici nu merită să fie.
(Mihai Eminescu) (14.01)
     • Adevărul e stăpînul nostru, nu noi stăpînim adevărul.
(Mihai Eminescu) (15.01)
     • Ţinta noastră a fost totdeauna conservarea elementului naţional.
(Mihai Eminescu) (16.01)
     • Omnia mea mecum porto. (Tot ce am, am asupra mea)
(Bias, un stoic) (26.01)
     • La mémoire est toujours aux ordres du coeur. (Memoria e mereu la porunca inimii.)
(Rivarol, un moralist) (27.01)
     • Nulla dies sine linea. (Nici o zi fără o linie)
(Un strămoş: Plinius) (28.01)
     • Înţelepciunea vine pe calea deziluziei.
(Santayana) (29.01)
     • Banca e locul unde capeţi o umbrelă pe vreme bună şi ţi se cere s-o înapoiezi cînd toarnă cu găleata.
(Robert Frost) (30.01)
     • Arta e limitare – esenţa oricărui tablou e rama.
(G. K. Chesterton) (31.01)
     • Mal de muchos, consuelo de tontos. (Răul tuturor, alinarea proştilor)
(Dicton spaniol) (01.02.04)
     • Mehr Licht! (Mai multă lumină!)
(Goethe) (3.02)
     • Video meliora proboque – deteriora sequor. (Văd binele şi-l aprob - dar urmez răul.)
(Ovidiu) (4.02)
     • A luat ţărnă cu urechi.
(Zicală românească) (5.02)
     • Nimeni nu aude altceva decît ceea ce pricepe.
(Goethe) (6.02)
     • Ne sutor ultra crepidam! (Nu mai sus de sandale, cizmarule!)
(Pliniu cel Bătrîn) (7.02)
     • Contentement passe richesse. (Mulţumirea cu ce ai ţine loc de bogăţie)
(Proverb francez) (8.02)
     • Spiritul de contradicţie e personalitatea prostului.
(G. Călinescu) (9.02)
     • Democraţia e un mecanism ce are grijă să nu fim guvernaţi mai bine decît merităm.
(G. B. Shaw) (10.02)
     • Dacă ţi-i bărbatul moale, / Du-l la tîrg şi dă-l pe oale.
(Zicală românească) (11.02)
     • Experienţa ne învaţă că oamenii nu învaţă nimic din experienţă.
(Iarăşi G. B. Shaw) (12.02)
     • Wisdom has two parts: 1) Having a lot to say. 2) Not saying it. (Înţelepciunea e compusă din două părţi: 1) Să ai o mulţime de lucruri de spus. 2) Să nu le spui.
(Mary O'Connor) (13.02)
     • Going to church doesn't make you any more a Christian, than standing in the garage makes you a car. (Mersul la biserică nu te face creştin, aşa cum statul în garaj nu te face maşină.)
(Oswald Chambers) (14.02)
     • O hartă poate fi ispititoare ca o femeie frumoasă.
(Mihail Ralea) (15.02)
     • Tînăr eşti o singură dată, imatur poţi să rămîi la nesfîrşit.
(Ogden Nash) (16.02)
     • Qui bene amat, bene castigat. (Cine iubeşte bine, pedepseşte bine)
(Dicton latin) (17.02)
     • Din păcate, viteza întunericului este riguros egală cu viteza luminii.
(bis) (G.P.) (18.02)
     • Mă preţuieşti? La cît peste 30 de arginţi?
(după S. J. Lec) (19.02)
     • Băşcălia este jegul spiritului.
(G.P.) (20.02)
     • Nu poţi dori ceea ce nu cunoşti.
(Voltaire) (21.02)
     • Prostia rămîne una dintre cele mai rentabile mărfuri.
(Magda Mihăilescu - Adevărul) (22.02)
     • Cine iubeşte certarea, iubeşte stiinta; dar cine urăşte mustrarea, este prost.
(Biblia, Proverbele lui Solomon, 12, 1) (23.02)
     • Femeia vede unde bărbatul abia zăreşte.
(Proverb românesc) (24.02)
     • Guarda e passa! (Priveşte doar, şi treci mai departe!)
(Dante) (25.02)
     • Die Liebe ist der Liebe Preis. (Iubirea e preţul iubirii.)
(Schiller) (26.02)
     • Words pay no debts. (Cu vorbe nu plăteşti datoriile.)
(Shakespeare, Troilus şi Cresida) (27.02
)
 
    • (Scrieţi dv. gîndul care vă place!)
(28.02)
     • Auri sacra fames! (Blestemata sete de bani!)
(Virgiliu, Eneida) (29.02)
     • Intelectualul este cineva aflat în căutarea adevărului dincolo de interesele sale.  
(Jean D'Ormesson) (01.03.2004)
     • Nessun maggior dolor che ricordarsi del tempo felice nella miseria. (Nu e durere mai mare decît să-ţi aminteşti de fericire cînd eşti căzut.)
(Dante, Infernul, c. V) (02.03)
     • Părerile sunt libere, dar nu obligatorii.
(Caragiale) (03.03)
     • Strîmbii mănîncă ţara, că drepţii nu mai apucă.
(Proverb românesc) (04.03)
     • Paradoxul lenei: să te scoli devreme ca să ai mai mult timp de stat degeaba.
(După Tristan Bernard) (05.03)
     • Femeia nu e deloc inferioară bărbatului, nu-i e superioară cîtuşi de puţin, iar de egalitate nici nu poate fi vorba.
(Un parlamentar englez) (6.03)
     • Unii bărbaţi se poartă cu femeile ca un urangutan cu o vioară.
(Balzac) (07.03)
     • Soarele răsare roşu şi tot roşu el apune: / Omul bun în zile rele e tot bun ca-n zile bune.
(Coşbuc) (08.03)
     • Omul este mare tocmai fiindcă-şi cunoaşte starea de decădere.
(Pascal) (09.03)
     • Dragostea e oarbă? Nu. Presbită. Nu vede bine decît de la distanţă.
(Drew Barrymore) (10.03)
     • Căile celor ce şed fără lucru sunt acoperite de spini.
(Proverb românesc) (11.03)
     • Copilăria este inima tuturor vîrstelor.
(Lucian Blaga) (12.03)
     • Somnul raţiunii naşte monştri.
(Goya) (13.03)
     • De mult timp, bancnota a înlocuit buletinul de vot.
(Roger Garaudy) (14.03)
     • Libertatea e înţelegerea necesităţii.
(SPINOZA) (Nu Marx!) (15.03)
     • Inteligenţa nu e molipsitoare. Prostia, da.
(Autorul e modest) (16.03)
     • Ministru e un om care stă pe scaun şi le spune la alţii să facă cerere.
(Un copil, 7 ani) (17.03)
     • Pădurea dă coadă securei.
(Proverb românesc) (18.03)
     • Nu e prost cine mănîncă, ci e prost cine îi dă.
(Proverb românesc) (19.03)
     • S-a învăţat dezbrăcat / Şi i-e ruşine îmbrăcat. (Proverb românesc) (20.03)
     •
Avere, fericirea celor săraci cu duhul. (Jules Renard, Jurnal, 1905 ) (21.03)
     • A thing of beauty is a joy for ever.  (John Keats) (22.03)
     • Pasiunea te face pe jumătate filosof. (
Cilibi Moise) (23.03)
     • A maid that laughs is half taken. (Proverb englez) (24.03)
     • Întotdeauna găseşti un lucru în ultimul loc în care îl cauţi. (Murphy) (25.03)
     • He that does you an ill turn will never forgive you. (Cel care ţi-a făcut un rău nu te va uita niciodată) (Proverb englez) (26.03)
     • Innocence itself sometimes hath need of a mask. (Chiar şi nevinovăţia are uneori nevoie de o mască)
(Proverb englez) (27.03)
     • Cînd nu mai eşti copil, ai murit de mult. (Brâncuşi) (28.03)
     • Cînd caut comori nu sap în nori, ci în pămînt.
(Lucian Blaga) (29.03)
     • Celor pe care-i stimezi, fă-le onoarea intransigenţei tale.
(Garabet Ibrăileanu) (30.03)
     • Veselia omului e ca mirosul florilor: ea nu se înalţă din sufletele veştede.
(Nicolae Iorga) (31.03)
     • Moartea celor bătrîni îmbătrîneşte pe cei tineri.
(Vasile Pârvan) (1.04.2004)
     • Omul e un animal marin, care merge pe pămînt şi ar vrea să zboare.
(Carl Sandburg) (2.04)
     • Un om făţarnic are două feţe şi nici un obraz.
(Nicolae Iorga) (3.04)
     • Culmea interfonului: Să suni şi să primeşti ton de fax.
(Autor necunoscut) (4.04)
     • Omul e un cocor care zboară pe dinlăuntru.
(Arghezi) (5.04)
     • To be or not to be
(Shakespeare) To do is to be (Nietzsche) To be is to do (Sartre) Do be do be do (Sinatra) (6.04)
     • Cine nu are o doză de gîndire utopică, nu gîndeşte deloc.
(G. Călinescu) (7.04)
     • Nu răspunde nebunului după nebunia lui.
(Vechiul Testament, Pildele sau Proverbele lui Solomon) (8.04)
     • Începutul unei certe este ca slobozirea unei ape, de aceea curmă cearta înainte de a se înteţi.
(Vechiul Testament, Pildele sau Proverbele lui Solomon) (9.04)
     • Moartea şi viata sunt în puterea limbii, oricine o iubeşte îi va mînca roadele.
(Vechiul Testament, Pildele sau Proverbele lui Solomon) (10.04)
     • Pariaţi că Dumnezeu există. De cîştigaţi, cîştigaţi tot; de pierdeţi, nu pierdeţi nimic.
(Pascal) (11-12.04)
     • Firile slabe nu pot fi sincere.
( La Rochefoucauld ) (13.04)
     • Analfabeţii nu pot învăţa pe alţii alfabetul.
(G. Călinescu) (14.04)
     • Cuvîntul e magic: omul rosteşte fiecare vorbă cu altă inimă
(Paul Zarifopol ) (15.04)
     • Pămîntul se învîrteşte ca să aibă toate ţările pămînt. El cînd se învîrte dă pămînt la toate ţările.
(Un copil) (16.04)
     • Cave, age, tace. (Ascunde-te, lucrează, taci)
(Deviza lui Mateiu Caragiale) (17.04)
     • Nu poţi găsi nicăieri poezie, dacă n-o ai în tine.
(Joubert) (18.04)
     • Are o potcoavă şi-i mai trebuie trei şi calul. (Proverb românesc)
     • L'homme arrive novice à chaque âge de la vie. (Omul ajunge novice la fiecare vîrstă a vieţii)
(Chamfort) (20.04)
 
    • Lucrările făcute cu plăcere sunt adesea cele mai reuşite: ca şi copiii din dragoste.
(Chamfort) (21.04)
     • ...Lascia dir la gente...! (Lasă-i să vorbească!) (Dante) (22.04)
 
    • Artistului îi pasa de Hecuba... şi de Cuba!
[ G(eorge) Călinescu, 1962 ] (23.04)
 
    • It is the unforseen that always happens. (Neprevăzutul se întîmplă întotdeauna)
(Shakespeare) (24.04)
 
    • Tunetul e foarte impresionant, dar treaba o face trăsnetul.
(Mark Twain) (25.04)
     • Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust! (Două suflete sălăşluiesc în trupul meu)
(Goethe, Faust) (26.04)
     Cel mai mare rău e deprinderea cu răul. (Al.Vlahuţă) (Da, da!) (27.04)
     • Calul aleargă, călăreţul ajunge.
(N. Iorga) (28.04)
     • Culmea fotbalului: Să deschizi frigiderul şi să strigi "Goool!!!"
(29.04)
     • Puterea nu corupe; dar ticăloşii, dacă ajung într-un post de conducere, corup puterea.
(G. B. Shaw) (30.04)
     • Chassez le naturel, il revient au galop. (Alungaţi firescul - el revine în galop)
(Destouches, 1680-1754) (1.05.04)
     • L'amor, che move il sole e l'altre stelle... (Iubirea, care mişcă soarele şi celelalte stele)
(Dante) (2.05)
     • Timeo hominem unius libri. (Mă tem de omul unei singure cărţi)
(Toma d'Aquino) (5.05)
     • LEGE  Întotdeauna găseşti un lucru în ultimul loc în care îl cauţi.
(Murphy) (6.05)
     • AXIOMA LUI COLE  Suma inteligenţei pe planetă este constantă, dar populaţia e mereu în creştere.
(Murphy) (8.05)
     • LEGEA LUI PARKER  Frumuseţea e de suprafaţă, prostia, însă, pătrunde pînă la os.
(Murphy) (9.05)
     • LEGEA LUI KATZ  Oamenii şi naţiunile acţionează raţional numai după ce epuizează toate celelalte posibilităţi.
(Murphy) (10.05)
     • LEGEA LUI HARTLEY  Poţi duce un cal la rîu, dar numai dacă-l convingi să înoate pe spate ai realizat ceva.
(Murphy) (11.05)
     • LEGE  Orice lucru care merită făcut trebuia făcut de ieri.
(Murphy) (12.05)
     • LEGEA I A LUI FINAGLE  Dacă o experienţă reuşeşte, înseamnă că s-a stricat ceva.
(Murphy) (13.05)
     • LEGEA LUI LIEBERMANN  Toată lumea minte. Noroc că nimeni nu ascultă.
(Murphy) (14.05)
     • LEGEA LUI KAFKA  În lupta dintre tine şi lume, pariază pe lume. (Murphy) (15.05)
     • PORUNCA 3 A LUI ALGREN
  Nu te încurca niciodată cu o femeie care are mai multe necazuri ca tine.
(Murphy) (16.05)
     • LEGEA LUI ANDERSON  O problemă complicată, privită îndeaproape, se dovedeşte şi mai complicată.
(Murphy) (17.05)
     • LEGE  Necazurile vin cîte trei, norocul vine singur.
(Inspirată de Murphy) (18.05)
     • LEGE  Orice ai vrea să faci, trebuie să faci altceva mai întîi...
(Inspirată de Murphy) (19.05)
     • CE E SUFLETUL?  Sufletul e atunci cînd îţi pune mama prăjituri pe farfurie şi îi laşi prăjituri şi lu' ăla mic.
(Copil, 8 ani) (20.05)
     • CE E ZÎMBETUL?   Zîmbetul e atunci cînd nişte oameni rîd cu gura închisă ca să nu deranjeze oamenii de la bloc.
(Copil, 7 ani) (21.05)
     • CE E TRISTEŢEA?  Tristeţea înseamnă cînd un om vine la altul şi bea mult.
(Copil, 7 ani) (22.05)
     • CE E UN MINISTRU?   Ministru e un om care a învăţat zece clase şi după care s-a dus la serviciul de miniştri.
(Copil, 8 ani) (23.05)
     • CE SUNT ŢĂRANII?   Ţăranii sunt nişte oameni săraci care nu au ce să mănînce şi vorbesc pe altă limbă, pe ţărăneşte.
(Copil, 7 ani) (24.05)
     • Un gînd pentru ziariştii şi celelalte victime de la Mihăileşti.
(25-27.05)
     • Frumuseţea e datorie.
(Paul Zarifopol) (28.05)
     • Constrîngerea creează forţă.
(Leonardo da Vinci) (29.05)
     • Două lucruri sunt infinite. Universul şi prostia umană. Dar despre univers încă nu sunt sigur.
(Einstein) (30.05)
     • Marea întrebare, la care nu ştiu să răspund, în ciuda a treizeci de ani de studiu despre femei, este următoarea: "Ce vrea, de fapt, o femeie?" (Sigmund Freud) (31.05)
     • "Care e folosul?" Dar care e folosul folosului? (Titu Maiorescu) (1.06.04)
     • Omul fericit nu are calendar.
(Titu Maiorescu) (2.06)
     • Punctualitatea e politeţea regilor.
(Proverb francez) (3.06)
     • Şi drumul cel mai lung începe tot cu un pas.
(Proverb chinezesc) (4.06)
     • A visa că adevărul sau alt lucru de prisos / E în stare ca să schimbe în natur-un fir de păr, / Este piedica eternă ce-o punem la adevăr.
(Eminescu) (5.06)
     • Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile.
(Iosif Vissarionovici Stalin) (6.06)
     • Urna bate turma
(Nu se ştie cine) (7.06)
     • Cel mai greu lucru pentru un român care ştie ceti e să nu scrie. (Caragiale) (8.06)

     • După ce ştii totul, vine îndoiala. (Camil Petrescu)
(9.06)
     • A gîndi înseamnă a suplini experienţa cu idei. (G. Călinescu) (10.06)

     • Argumentarea e şi capitol al politeţii. (Paul Zarifopol) (11.06)
     • Nu contează cine votează.Contează cine numără voturile. (Tovarăşul Iosif Vissarionovici Stalin) (12.06)
     • "...Soarele negru al Melancoliei..."
(Gérard de Nerval) (13.06)

     • "Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este moral, e demagogia"
(Eminescu, Timpul, 16 mai 1882) (14.06)
     • "...Muşti de-o zi pe-o lume mică..." (Eminescu, Scrisoarea I ) (15.06)
     • Non idem est si duo dicunt idem. (Nu e tot una cînd doi oameni spun acelaşi lucru; lat.) (16.06)

     • Dimensiunile prietenei mele: 1024x768x256...
(20.06)
     • Do ut des. (Dă ca să ţi se dea)
(Dicton latin) (21.06)
     • Passa il pensier sì come sole in vetro (Ca soarele prin geam răzbate gîndul) (Petrarca) (23.06)

     • Vox clamantis in deserto. (Voce strigînd în deşert) (Matei, 3, 3) (24.06)
     • Nu tot ce zbiară ne mănîncă.
[ Un participant (M.D.) la Forum ] (25,26.06)
     •
PROVERBE REMANIATE: Cine se scoală de dimineaţă, cade singur în ea. ( ? ? ? ) (27.06)

     • Animal post coitum triste. (După actul sexual, orice fiinţă e tristă)
(Dicton latin) (28.06)
     • On a toujours besoin d'un plus petit que soi (Ai întotdeauna nevoie de unul mai mic decît tine)
(30.06)
     • Tot ce nu mă ucide, mă face mai puternic.
(Nietzsche) (2.07.04)
     • Sărbătorile învrednicesc putorile.
(Proverb românesc) (5.07)
     • Tăcerea este uneori cel mai bun răspuns. (Dalai Lama) (7,8.07)
     • Cu penele altuia te poţi împodobi, dar nu poţi zbura. (Blaga) (10.07)
     • Franţa fără măreţie nu e Franţa. (De Gaulle) (14.07)
     • Cînd omul cade, îi piere şi umbra. (Proverb românesc) (16.07)
     • Cîrnatul cînd se-ndeasă începe a crăpa. (Proverb românesc) (18.07)

Cei 10 psalmi care vindecă mai mult decât îți poți imagina

 


Însuşi citirea lui se face într-o stare de destindere, de linişte lăuntrică, cu uitare de sine, traind profund fiecare cuvânt al Psalmului.

Din cei 150 de Psalmi, am ales 10 ca prioritari în împrospătarea forţelor şi refacerea sănătăţii. Pe aceştia i-am împărţit în patru categorii:

1. Psalmi care se citesc în caz de boală, poticnire, stres, depresie anagapica, dizarmonie;

2. Psalmii profilaxiei, sau păstrătorii vieţii;

3. Psalmii penitenţei, sau ai purificării;

4. Psalmii perfectiunii, pentru cei care, după însănătoşire, caută iluminarea.

Psalmii însănătoşirii: 22 şi 102

Psalmul 22 (în unele Biblii, este numerotat ca Psalmul 23) începe cu versetul: „Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi” („Domnul este păstorul meu”). Se citeşte pentru orice fel de „poticnire” maladivă, psihică sau somatică. Este un Psalm al însănătoşirii dinspre spirit spre trup. Puterea lui constă nu doar în sugestie, ci în activarea arhetipului Tatălui protector şi dătător de viaţă. Tatăl care biruieşte „valea umbrei morţii” stimulând resursele vieţii, neutralizând potrivnicii sau tăietorii vieţii. „Toiagul Tău şi varga Ta, acestea m-au mângâiat…”: lovirea sorții este resimţită ca operaţie psihică de întărire. Psalmul acesta este construit în întregime pe arhetipul renaşterii şi pe simbolul salvării: începând cu salvarea fizică (hrană, apă), continuând cu cea energetică („… Sufletul meu l-a întors”) şi terminând cu cea pontificală („ca să locuiesc în casa Domnului…”). Efectul medical şi atitudinea mentală imunogenă decurg din identificarea cu realitatea Duhului.

Psalmul 102 (103) care începe cu „Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul…”. Acesta conţine sugestii puternice, care creează un bine mental — condiţia restabilirii sănătăţii. Pacientul e întărit în redescoperirea legii revelate. Este prin excelenţă un psalm al regenerării, al întineririi.

Psalmii profilactici: 6 şi 38

Psalmul 6, care începe cu „Doamne, nu cu mânia Ta să mă mustri pe mine, nici cu urgia Ta să mă cerţi…”. Este un Psalm care evidenţiază relaţia între păcat şi boala. Eroarea, contrazicerea legii, păcatul, au ca urmare o îmbolnăvire somatică sau psihică. Boala psihică apare mai întâi ca o îngustare a minţii, alteori ca o tulburare de personalitate, ca o scindare sau o dizarmonie. Psalmul 6 nu lăsa păcatul să se încuibezepâna ajunge boala, ci-l stopează. Trebuie spus că boala nu e o pedeapsă pentru păcat, ci o oprire de la păcat. Nu concepem un Dumnezeu pedepsitor. El a plantat în om, în fiecare celulă a corpului omenesc, legea Sa. Când legea este încălcată sau contrazisă, se manifestă durerea şi boala — nu întru pedeapsă, însa, ci întru restabilirea legii.

Psalmul 38 (39) care începe cu „Zis-am: Pazi-voi căile mele, ca să nu păcătuiesc eu cu limba mea…” („Zis-am; Voi veghea asupra căilor mele…”). Este un Psalm care ne îndeamnă la luarea de cunostinta a condiţiei noastre de trecători, de pelerini pe acest pământ. Amintirea morţii nu naşte tristeţe, ci o valorizare corectă a vieţii. Este aici conţinut şi mesajul din Ecleziast: Toate sunt zadarnice, numai poruncile lui Dumnezeu dau sens în acest univers…

În alt Psalm găsim o idee care ar părea şocantă prin paradoxul ei: „minciuna sunt fiii oamenilor “, ca o traumă de trezire spre Duh, spre salvare spirituală.

Psalmii penitenţei sau ai purificării: 21, 31, 50,141

Însănătoşirea presupune două etape: arderea negativităţii ancestrale sau achiziţionate şi restabilirea comuniunii cu armonia divină.

Psalmul 21 (22), care începe cu „Dumnezeul meu. Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit ?” („Dumnezeule, Dumnezeule! Pentru ce m-ai părăsit…”) Ştim că Iisus, pe cruce, făcea rugăciunea Sa, rostind chiar acest Psalm: „Eli, Eli! Lama sabahtani ?” (Mat. 27: 46). Nu-i vorbă, deci, de o poticnire sau o deznădejde a Sa, ci de penitenta pentru neamul omenesc. Iisus rosteşte acest Psalm, căci în acel moment EI îi împlineşte profeţia; în acest Psalm se spune: „… Strapuns-au mâinile mele şi picioarele mele (…) şi pentru cămaşa mea au aruncat sorţi”. Penitenţa Lui arde păcatul lumii. Citind acest Psalm, reactualizam penitenţa lui Hristos însuşi.

Psalmul 31 (32). „Fericiţi cărora s-au iertat fărădelegile şi cărora s-au acoperit păcatele. Fericit bărbatul, căruia nu-i va socoti Domnul păcatul, nici nu este în gura lui vicleşug…” („Ferice de cel cu fărădelegea iertată şi de cel cu păcatul acoperit. Ferice de omul căruia nu-i ţine în seama Domnul nelegiuirea! Ferice de omul căruia Domnul nu-i socoteste greșeala”).

Este un Psalm cu putere de întărire. Apare însa întrebarea: există oare greşeli care nu sunt „socotite”? Greşeli pentru care nu plăteşti prin boală sau moarte? Există greşeli pe care Dumnezeu le-ar trece cu vederea? Răspunsul, (afirmativ), rezultă şi din acest psalm, dar şi din observarea unei cazuistici a penitenţei universale, însoţit însa de următoarea explicaţie: prin greşeală, te micşorezi. Poţi trăi şi micşorat, suportând însa toate inconvenienţele micşorării tale: marginalizare, mediocritate… Poţi trăi micşorat şi sănătos (!), cu condiţia să nu ieşi de sub binecuvântare, că micşorarea să nu devină nimicire.

Psalmul 50 (51). „Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mila Ta (…) întoarce faţa Ta de la păcatele mele…”. Este cel mai important Psalm al penitenţei. Uneori duhovnicii impun drept canon copierea zilnică a acestui psalm, timp de 21 de zile. El conţine şi sugestia arderii păcatului, dar şi imperativul iertării, ca ultimă şansă a purificării.

Psalmul 141 (142). „Cu glasul meu către Domnul am strigăt, cu glasul meu către Domnul m-am rugat.” („Cu glasul meu strig către Domnul…”) Este Psalmul asumării sacrificiului de sine, spre ridicare celor părăsiţi şi spre transformarea singurătăţii în şansă.

Psalmii desăvârşirii: 45 şi 119. Litania Legii

Psalmul 45 (46). „Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară.” („Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru…”) Este un Psalm al practicii spirituale. Adevarata sănătate nu este o problemă medicală, ci sufletească. De aici reiese şi importanţa acestui Psalm al ascezei, unde găsim scris: „Opriţi-vă şi cunoaşteţi ca Eu sunt Dumnezeu…” („Opreşte-te şi cunoaşte …”) (45: 10) Unii autori filocalici (Isaia Pustnicul, de exemplu) au dezvoltat acest verset, vorbind despre cele 6 opriri ale realizării.

Psalmul 118 (119). „Fericiţi cei fără prihană în cale, care umblă în legea Domnului.” („Ferice de cei fără prihană în calea lor…”). Psalmul acesta îi „încununează” pe toţi ceilalţi. Este un tratat de medicină, de înţelepciune, de mistică. El reaminteşte secretul restaurării omului: interiorizarea Legii revelate; şi cauza bolilor: încălcarea legilor universale.

Cele mai importante legi universale pe care le încălca omul sunt iubirea de Dumnezeu şi iubirea de semen. Această încălcare se numeşte: agresivitate, egoism, mândrie, furie, vanitate, osândirea aproapelui şi neputinţa iertării.

Psihologia numeşte această serie de erori, structurate în caracter, „complexul Cain”: tendința omului de a-şi elimina semenul. Această tendinţă – adesea tradusă în practică — are ca urmare şi ca avertisment o îmbolnăvire. Blestemul, blasfemia, ura, osândirea, au ca primă urmare o cefalee, o dereglare endocrină sau circulatorie, o scădere energetică. Nu ca să te pedepsească, ci ca să te oprească de la încălcarea legii universale.

Psalmul 118 ne trezeşte în memorie detaliile legii, rememorarea lor continuă, întru deplină sănătate a trupului şi întru iluminarea minţii.

Se înţelege că nu numai Psalmii selectaţi de noi aici, ci şi toţi ceilalţi, au o acțiune benefică salvării noastre.

Scrierile revelate conţin coduri puternice, dar adesea enigmatice, pierdute uneori de noi, oamenii moderni Regăsirea lor cere un travaliu ascetic, de fiecare dată răsplătit.

Sursa: Psihoterapie isihasta. Editura: Paralela 45. Anul de aparitie: 2010.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor