vineri, 18 decembrie 2020

Alimente antiimbatranire care reduc ridurile

 

Imbatranirea este inevitabila. Cu toate acestea, nu vrem ca timpul sa-si lase amprenta pe pielea noastra. Pete maronii, riduri, laba gastii - aceste semne, care vin odata cu varsta, pot fi contracarate cu anumite alimente si substante nutritive. Imbatranirea tenului poate fi ingrijoratoare. Din fericire, chirurgia si medicina nu sunt singurele instrumente care ne pot pastra pielea tanara. Un regim alimentar adecvat poate fi, de asemenea, de mare ajutor.


Riduri, pierderea tonusului pielii: care sunt cauzele?
Imbatranirea fetei si a pielii raspunde la trei factori principali. In primul rand, cei impotriva carora putem face putin: genetica si mecanisme interne. In timp, pielea devine mai subtire si mai uscata din cauza functiei glandulare scazute. De asemenea, fibrele de colagen (fibre de sustinere a pielii) se epuizeaza. Aceste elemente duc la aparitia ridurilor si la pierderea tonusului epidermei. Este posibil sa incetinim aceste mecanisme, dar nu sa le oprim.
In cartea sa Ridurile ... si tu, doctorul Jean-Claude Trokiner explica: Ridul care apare pe fata ta se datoreaza intr-adevar partial imbatranirii pielii si pierderii elasticitatii. Dar nu la toti se intampla la fel. Unii oameni vor vedea primele riduri marcate la treizeci de ani, sau chiar mai inainte, in timp ce altii isi vor mentine pielea neteda mult timp. Nici importanta muschilor in dezvoltarea ridurilor nu trebuie subestimata. Muschii pielii - muschii pe care ii contractam pentru a ne forma expresiile faciale - sunt atasati de piele. Deci, daca aveti probleme cu acestia - muschi prea contractati sau prea relaxati - se formeaza riduri. Un alt factor important in aparitia semnelor timpului: viata sanatoasa. De fapt, stresul, ritmul vietii, consumul de tutun si alcool, poluarea, dar mai presus de toate expunerea la soare, toate pun o presiune pe piele si accelereaza imbatranirea acesteia.

Imbatranirea pielii: importanta dietei
O dieta dezechilibrata favorizeaza si aparitia ridurilor. Alimentele in exces si produsele grase sau exagerat de dulci pot fi cauza mai multor boli (diabet, obezitate, boli cardiovasculare etc.) care favorizeaza imbatranirea prematura a pielii si a corpului. De asemenea, este mai bine sa evitati alcoolul si sa reduceti alimentele prajite din grasimi animale sau uleiuri vegetale rafinate. Prin urmare, este important sa aveti o dieta sanatoasa si variata. Alegeti fructe si legume proaspete, precum si leguminoase si cereale integrale. Multe dintre aceste alimente si substante nutritive sanatoase sunt deosebit de bune pentru piele. Nu ar trebui sa ezitati sa pariati pe aceste "ajutoare" antiimbatranire.

Alimente bogate in vitamina C impotriva petelor pe piele
Vitamina C si actiunea sa antioxidanta joaca un rol esential in prevenirea aparitiei ridurilor. Acest element promoveaza sinteza colagenului care contribuie la tonusul pielii. De asemenea, poate incetini formarea de radicali liberi daunatori care duc la semne de imbatranire. In plus, previne supraproductia de melanina. Aceasta actiune ajuta la prevenirea formarii petelor intunecate si a hiperpigmentarii, care apar si cu varsta. O metaanaliza din 2019, publicata in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, a analizat 31 de studii privind rolul vitaminei C in ingrijirea pielii. S-a descoperit ca vitamina C a fost eficienta in reducerea hiperpigmentarii cauzate de deteriorarea UV. Vitamina C de multe ori ne face sa ne gandim imediat la lamaie. Cu toate acestea, nu citricele contin cea mai mare cantitate de vitamina C. Cea mai buna sursa este coacazul negru cu un continut de 200 mg. Putem cita aici si: patrunjel, kiwi, piper, varza, hrean crud sau litchi.

Ceaiul verde, un puternic antioxidant
Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. 15.000 de cani de ceai ar fi baute in fiecare secunda. In afara de aceasta nebunie pentru gust, planta originara din Asia este, de asemenea, un bun produs antiimbatranire. Frunzele de ceai (Camellia sinensis) contin polifenoli, compusi care au atat proprietati antiinflamatorii, cat si antioxidante. Acestea cresc si efectele vitaminei C. In plus, joaca un rol clar in prevenirea ridurilor, roseata, iritare sau rozacee. Ceaiul verde contine, de asemenea, antioxidanti puternici, inclusiv catehine (20%), dar si epigalocatechina galat (sau EGCG). Aceste elemente scad actiunea radicalilor liberi si ajuta la vindecarea celulelor deteriorate. De asemenea, va protejeaza pielea de imbatranirea prematura. Daca bautura are multe beneficii pentru sanatate si antiimbatranire, nici de ea nu trebuie facut abuz. Amintiti-va, contine teina, un stimulent, la fel ca si cofeina.

Morcovi si omega-3 pentru o piele sanatoasa
Morcovii sunt bogati in beta-caroten. Este precursorul vitaminei A. Aceste elemente apara pielea impotriva radicalilor liberi indusi de radiatiile solare. De asemenea, ajuta la protejarea lipidelor, care se gasesc in membranele celulare. Putin mai mult, beta-carotenul da o stralucire buna! Si un sfat suplimentar pentru a-si amplifica efectul: acest antioxidant este mai bine abordat de corpul nostru atunci cand este consumat cu "grasimea buna", adica omega-3 sau omega-6. Puteti obtine omega-6 din ulei de floarea-soarelui sau de porumb. Omega-3, care protejeaza si pielea de efectele nocive ale razelor UVB, se gaseste in nuci, masline, rapita si ulei de soia, precum si in unii pesti, precum hering, somon, macrou, sardine etc. Daca nu-ti plac morcovii, nu-ti face griji. Vitamina A se gaseste in multe alimente. Puteti apela la rosii, mango, pepene galben sau crucifere (varza, conopida, ridiche etc.).

https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/frumusete/10039-alimente-antiimbatranire-care-reduc-ridurile

(R)evolutia tablourilor, la MNAR

 

In decembrie 2020, dupa mai bine de trei decenii de preocupare, Muzeul National de Arta al Romaniei si Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti prezinta parcursul restaurarii picturilor impuscate la Revolutia din 1989, printr-un proiect inedit. Cele doua institutii de cultura au lansat ieri, 17 decembrie a.c., o serie de 11 clipuri video prin care actorii TNB vorbesc despre picturile din colectia de Arta Romaneasca Moderna ce au fost puternic avariate in timpul acelor zile. Proiectul este inspirat de expozitia temporara Laborator II - 1989. Restaurarea picturilor impuscate, deschisa la MNAR.

Impuscate frontal, in rafale, picturile au urmat un lung si amplu proces de restaurare, prin care au fost supuse unor serii de actiuni de salvare, de recompunere si refacere, gratie eforturilor restauratorilor muzeului. Interesant pentru specialisti a fost nu doar procesul in sine de restaurare, cat acela de a constientiza "traumele" la care au fost supuse aceste lucrari si de a vedea urmele adanci lasate in destinele lucrarilor.
Proiectul (R)evolutia tablourilor. Actorii TNB spun povestile lucrarilor impuscate in decembrie 1989 prezinta cazul fericit al unor picturi salvate si repuse in circuitul expozitional. Actorii Teatrului National I.L. Caragiale din Bucuresti se transpun si devin vocile acestor tablouri. Prin glasurile lor, proiectul atrage atentia asupra efectelor actiunilor de atunci, imprimate printre straturile de culoare. Aflati fata-n fata cu picturile restaurate, actorii povestesc, simt si transmit incarcatura pieselor de arta. Rememorarea tragicelor evenimente de acum 31 de ani, reanalizarea fiecarei lucrari in parte si chiar simpla vizionare a stadiilor inainte si dupa restaurare transforma proiectul de fata intr-un adevarat manifest istoric, facand apel la constiinta.
Clipurile video sunt puse la dispozitia publicului prin platformele de comunicare ale MNAR si TNB, respectiv conturile de YouTube si paginile de Facebook ale institutiilor, in incercarea de a face cat mai accesibile publicului larg aceste unice povesti. Seria de clipuri va incepe cu lucrarile semnate de Ioan Andreescu (1850-1882). Puteti afla povestile celor patru lucrari impuscate si restaurate, prin participarea actorilor Ileana Olteanu, Lari Giorgescu, Alexandru Potocean si Mircea Rusu. Restauratorii picturilor sunt Sorina Gheorghita, Ioan Sfrijan si Horatiu Costin.
Proiectul este realizat de Muzeul National de Arta al Romaniei si Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti, cu participarea grupului Laboratorului de restaurare pictura de sevalet si a actorilor: Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Ion Caramitru, Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki si Daniel Badale.
Clipurile de prezentare sunt completate si de o expozitie dedicata, amenajata chiar pe gardul MNAR din Calea Victoriei. Trecatorii pot vedea cele 11 tablouri, alaturi de cei 11 actori, si pot accesa clipurile video prin intermediul codurilor QR ce insotesc fotografiile expuse. Spatiul ce nu a putut delimita evenimentele din 1989 devine acum reperul celor trei decenii de recuperare culturala. Concepul foto-video a fost realizat de fotograful Teatrului National din Bucuresti, Florin Ghioca.
Cristina Verona Tobi, managerul interimar al MNAR, a transmis un mesaj in memoria celor intamplate in 1989: Fata de toti cei care au fost in Piata Palatului de atunci, avem astazi un gand de multumire pentru libertatea castigata, fata de toti cei care au provocat distrugeri Palatului Regal si operelor de arta, un gand de iertare, iar fata de toti cei care au lucrat, au restaurat si au salvat patrimoniul, un gand de recunostinta. De asemenea, Cristina Verona a punctat demararea campaniei realizate impreuna cu o alta institutie din subordinea Ministerului Culturii - Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti, prin care alaturi de actorii TNB se va prezenta povestea fiecarei lucrari impuscate.
Sunteti invitati sa urmariti proiectul in online, la adresele: www.facebook.com/MuzeulNationalDeArtaAlRomanieiwww.facebook.com/TNB.Rowww.youtube.com/channel/UCCG9s0kj4p2AJvUZ76tVDogwww.mnar.arts.ro

https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/10040-revolutia-tablourilor-la-mnar

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor