vineri, 1 septembrie 2023

Să ne înfrânăm ochiul cel iscoditor şi urechea cea iscoditoare; să punem zăbală strânsă asupra acelui mai mic mădular al trupului care este în stare să dea naştere unor mari cutremure, asupra limbii noastre; să potolim năzuinţele dobitoceşti ale trupului prin înfrânare.
Sfântul Ignatie Briancianinov
 „Când lă­săm să se acumuleze stă­rile de rău în noi, fără să le deschidem nicio supapă, la un mo­ment dat, ele se transformă în boală.”

 

Stai drept

 

Stai drept, spune Jordan Peterson. De ce? Pentru că trupul este templul spiritului uman. Mișcările corporale trădează toată constituția personalității noastre.

Tensiunea musculară a feței contribuie la exprimarea emoțiilor. Când stai aplecat pe o rână, când ești diminuat sau pipernicit ori când te relaxezi excesiv, lăsându-ți membrele să atârne, atunci n-ai o postură de lider. Nimeni nu-ți va acorda respectul.

Limbajul corporal transmite celorlalți semnale despre tine la un nivel subliminal. Corpul chircit amplifică sentimentul ratării. Să stai drept înseamnă să asumi poziția unui general roman, aflat mereu călare în timp ce dă comenzile militare. Starea de ebrietate sabotează verticalitatea.

Să stai drept, spune Jordan Peterson, înseamnă să înfrunți necunoscutul, precum Moise, cel care-și conduce poporul prin deșert. Când îți vor vedea postura verticală, atunci oamenii vor începe să te asculte. Tu însuți vei vorbi cu mai multă încredere și-ți vei găsi cuvintele mai ușor. Nu uita lecția homarului care trăiește pe această planetă de aproape 350 de milioane de ani.

Fără oameni drepți, întreaga noastră civilizație s-ar prăbuși. La Călugăreni, Mihai Vodă n-a stat povârnit în șaua calului. În fața Sultanului Ahmet al III-lea, domnitorul Constantin Brâncoveanu nu și-a plecat capul. Privind spre Hermann Göring, Rudolf Hess și ceilalți criminali naziști, judecătorii Tribunalului din Nürnberg nu s-au înclinat.

În fața acuzatorilor mincinoși aduși la faimosul proces stalinist din 1947, Iuliu Maniu s-a ridicat în picioare. Un gest de mare curaj și robustețe interioară. Arhitectul unirii Transilvaniei cu Țara-Mamă știa că trebuie nu doar să trăiești, ci și să mori cu demnitate. Învingătorii privesc spre zări și mari depărtări.

Să ai coloană vertebrală (chiar și fără coloană oficială) înseamnă să poți înfrunta cu demnitate suferința și adversitatea. În absența verticalității, n-ar mai fi nicio lege valabilă și n-ar mai fi nici dreptate.

Stai drept, ca să zdrobești mai ușor capul șarpelui. Stai drept, pentru a fi stăpânul propriilor alegeri. Stai drept, ca să te însoțești cu oamenii buni. Stai drept și viața te va răsplăti în abundență.
sursa 

Mihail Neamtu

Numai prin pocăință și prin Sfânta Taină a Spovedaniei, care ne dăruiește iertare de păcate, putem reface unirea cu Cerul

 "Cei care îi pot răbda pe cei foarte mândri, fără însă să-i linguşească, aceştia sunt cei mai smeriţi oameni, cei mai credincioşi şi mai drepţi, deoarece mereu vor fi nedreptăţiţi şi dispreţuiţi de cei mândri."

( Sfantul Paisie Aghioritul )

 "Nevoința rugăciunii este barometrul duhovnicesc care arată cum este vremea sufletului nostru. Dacă însetăm după rugăciune, este un semn bun. El arată că sufletul nostru este viu și însetează după Dumnezeu. De va pieri, însă, această sete sfântă pentru vorbire în rugăciune cu Dumnezeu, este un semn rău, anume că păcatul a umplut sufletul cu întunericul său și că suntem aproape de acea stare vrednică de plâns, care se numește moarte duhovnicească.
Dintr’o astfel de moarte duhovnicească ne poate învia doar Dumnezeu, prin minunea pocăinței noastre, a fiecăruia dintre noi. El ne întoarce iarăși la rugăciune și la râvnă.
Așadar, râvna se păstrează prin rugăciune, la fel cum focul se întreține prin adăugirea de combustibil. Din rugăciunea sinceră se naște un simțământ cald față de Domnul, care se arată rar la început, apoi mai des și tot mai des, până ce la cei întăriți acesta se preschimbă în simțirea neîncetată a lui Dumnezeu. Acest simțământ este dulce și fericit, și prima sa ivire te îndeamnă să-l dorești și să-l cauți, încât să nu mai părăsească inima ta, căci în el este raiul (Sfântul Theo­fan Zăvorâtul). Cel ce voiește să intre într’acest rai se cuvine, după sfaturile Episcopului Theofan Zăvorâtul, să urmeze această pravilă: Când te rogi, să nu încetezi rugăciunea până ce nu se va trezi în inima ta vreun simțământ față de Dumnezeu: fie evlavie, fie credincioșie, fie mulțumire…, fie smerenie, fie nădejde. Dacă o lumânare stă foarte mult în razele Soarelui, se încălzește peste măsură. Așa se întâmplă și aici. Când cel ce se roagă stă foarte mult sub razele unirii voite cu Dumnezeu, inima lui se încălzește din ce în ce mai mult de căldura nepământească a harului și râvna lui se va înteți. Adevărata viață duhovnicească începe atunci când omul primește această căldură, acest foc binecuvântat. (Sfântul Theofan Zăvorâtul)
Dar râvna poate scădea și în locul ei să-și facă loc răceala. Însă întotdeauna este această răceală aducătoare de pierzanie? vor întreba unii. Episcopul Theofan Zăvorâtul răspunde că există o răcire vremelnică, pricinuită de oboseală sau de boală. Aceasta nu este foarte primejdioasă, deoarece trece repede, o dată cu încetarea pricinei. Cumplită este însă răceala pricinuită prin depărtarea de bunăvoie de la voia lui Dumnezeu, ca urmare a unei viețuiri păcătoase. Această răceală ucide duhul și taie viața duhovnicească. Trebuie să ne temem ca de moarte de această răcire. Ea apare ca urmare a nepăsării în viața duhovnicească. Această nepăsare, la rândul ei, este legată de biruirea noastră de desfătări nebineplăcute lui Dumnezeu, de căderea noastră în păcate și mai cu seamă de nemărturisirea acestora. Fiecare păcat rupe legătura noastră cu Dumnezeu. Numai prin pocăință și prin Sfânta Taină a Spovedaniei, care ne dăruiește iertare de păcate, putem reface unirea cu Cerul."

Fii mulțumit pentru ceea ce ai !

     Când ești bolnav, ai da orice să te vindeci și îți promiți că vei face atâtea lucruri dacă Dumnezeu îți mai dă o șansă...
   Însă atunci când te-ai vindecat, o iei de la capăt și de cele mai multe ori, nu te ții de cuvânt.
   Când ai bani mulți, te plângi mereu că ești obosit și nu faci față responsabilităților.
   Însă atunci când ești sărac, te plângi că ești prost plătit și ai face orice să fii bogat.
   Când ești căsătorit, spui mereu că ești sătul de responsabilitățile familiei și de partenerul de viață și parcă ți-ar plăcea să fii mai liber.
   Însă atunci când ești singur, ți-ai dori din suflet să găsești pe cineva bun cu care să-ți împarți viața...
   Când ai mașină, ești mereu supărat că s-a scumpit întreținerea ei, dar îți dorești una și mai nouă.
   Însă atunci când nu ai mașină, te-ai săturat să fii pieton și îl invidiezi pe cel care are.
   Când ai copii, ești mereu epuizat și uneori simți că nu mai vrei să auzi de nimeni și nimic.
   Însă atunci când nu ai copii, ți-ai dori din suflet să ai.
   Când ești copil, te prefaci că ești adult și îți dorești din răsputeri să crești cât mai repede.
   Însă atunci când devii adult, te gândești că, era mai bine să fii copil.
   Când ai părinții în viață, te-ai săturat să te deranjeze tot timpul.
   Însă atunci când părinții nu mai sunt, ai da orice să le mai auzi vocea, măcar un minut.
   Dacă locuiești într-un apartament, ai da orice să ai o casă în natură.
   Însă dacă ai o casă, nu ești fericit pentru că întreținerea sa, îți ocupă prea mult timp.

Morala:
   În concluzie, așa este omul, o ființă veșnic nemulțumită de ceea ce are și care mereu se concentrează pe ceea ce nu are și își pierde timpul încercând să caute fericirea undeva în universul nemărginit, când de fapt:
 "Fericirea este azi, acum, aici, chiar în jurul său."

Mila lui Dumnezeu cu noi toți

"Orice înfăptuim pentru aproapele nostru ni se va întoarce de către Dumnezeu. Iertăm, vom fi iertaţi, iubim, vom fi iubiți, facem milostenie, vom fi milostiviți. Nu îl judecăm pe seamănul nostru, nu ne va judeca nici Dumnezeu pe noi. Toate se vor face în mod egal. Orice dăruim, aceasta vom primi."

Părintele Efrem Athonitul

Curăţeşte-ţi mintea şi inima de toată răutatea.

Părintele Paisie Olaru

 DESPRE MÂNTUIRE ÎN ULTIMELE TIMPURI.

Oamenii secolului XXI vor fi mântuiți și chiar vor dobândi sfințenie pentru trei ascultări: pentru păstrarea credinței ortodoxe și transmiterea ei altora, în primul rând copiilor și nepoților lor; pentru pocăința zilnică și pentru participarea regulată la Sfintele Taine ale Bisericii.

Cuviosul Paisie Aghioritul.

9 principii de viață învățate de la pisici:

 

9 principii de viață învățate de la pisici:
1. Respectul de sine este o prioritate !
2. Un pic de răsfăț este întotdeauna binevenit!
3. Nevoile tale sunt importante!
4. Stabilește limite clare pe care nu le negociezi !
5. Când îți dorești ceva important ... fii tenace și perseverează!
6. Alege-ți cu grijă anturajul și rămâi doar acolo unde îți este bine!
Unde nu ești fericit, pune-ți coada pe spinare și pleacă!
7. Să te pisicești puțin e mult mai de folos decât să fii morocănos și acritură cu cei din jur! 😁
8. Menține conexiunea cu cei dragi, oferă-le și primește tandrețe ... tandrețea e importantă!
9. Ai grijă să te relaxezi, să dormi suficient și să te bucuri de viață!"

Dacă vara se termină, nu contează. Toamna este începutul unui alt basm, care nu este mai puțin frumos!

 Nu vreau să subliniez situația, dar în curând vine TOAMNA....


În toamna sufletului se strâng roadele de peste an.
Ai pus sămânța bună și ai îngrijit-o cu iubire, vei culege iubire.
Ai sădit frici, ură, ranchiună, furii și negativitate, nu te aștepta să culegi altceva.
Fiecare își pune în „cămara” sufletului rezerve pentru iarnă, provizii pentru restul anului, adică ce a îngrijit.
Nu poți culege decât ce ai semănat tu. Nimeni nu te-a obligat să faci așa și nu altfel.
Învață-ți lecțiile pentru viitor.
Ești mulțumit(ă)? Continuă.
Nu ești mulțumit(ă)? Schimbă ceva. Orice.
Schimbă-te!
O toamnă frumoasă, încărcată cu roade de iubire îți doresc!
Binețe, OM fain!

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor