joi, 31 august 2023

Doar Sfânta Liturghie mai tine lumea.


."NE ÎNVĂȚA ODATĂ PĂRINTELE ARSENIE BOCA...Roagă-te, oricând, oricum, oriunde, dar numai roagă-te"
..."Roagă-te şi gândeşte-te la tot ce vrei, şi gândurile tale se vor curăţi prin rugăciune; „roagă-te şi fă ce vrei” şi faptele tale vor fi plăcute lui Dumnezeu, iar pentru tine folositoare şi mântuitoare. Roagă-te şi nu te teme de nimic, nu te înfricoşa de necazuri, nu te înspăimânta de năpăstuiri, căci rugăciunea le va înlătura. Roagă-te oricum, numai să te rogi mereu, şi nu te nelinişti de nimic; fii vesel şi liniştit cu duhul, căci rugăciunea te va înţelepţi."
 
."NE ÎNVĂȚA ODATĂ PĂRINTELE ARSENIE BOCA...Roagă-te, oricând, oricum, oriunde, dar numai roagă-te"
..."Roagă-te şi gândeşte-te la tot ce vrei, şi gândurile tale se vor curăţi prin rugăciune; „roagă-te şi fă ce vrei” şi faptele tale vor fi plăcute lui Dumnezeu, iar pentru tine folositoare şi mântuitoare. Roagă-te şi nu te teme de nimic, nu te înfricoşa de necazuri, nu te înspăimânta de năpăstuiri, căci rugăciunea le va înlătura. Roagă-te oricum, numai să te rogi mereu, şi nu te nelinişti de nimic; fii vesel şi liniştit cu duhul, căci rugăciunea te va înţelepţi."

 

Rolul energetic al ficatului în organism

 

1. Asigurã libera circulaţie a energiei
2. Stocheazã sângele
3. Controleazã tendoanele
4. Se manifestã la nivelul unghiilor
5. Se deschide la nivelul ochilor
6. Gãzduieşte sufletul eteric (Hun)
1. Asigurã libera circulaţie a energiei
Ficatul este responsabil de funcţionarea armonioasã a tuturor organelor interne, inclusiv de a sa. Caracteristica ficatului este de a „înflori” şi de a înlãtura depresia.
Stagnarea energiei ficatului, cauzatã de schimbãri emoţionale, poate afecta funcţia ficatului de menţinere a liberei circulaţii a energiei şi se poate manifesta la urmãtoarele trei niveluri:
a) starea emoţionalã b) digestia / secreţia bilei c) energia şi sângele
a) Starea emoţionalã: mintea va putea fi liniştitã numai atunci când ficatul îşi îndeplineşte funcţia menţinerii liberei circulaţii a energiei. De asemenea, armonia energiei şi a sângelui depind de aceastã funcţie a ficatului.
Disfuncţia ficatului este însoţitã de depresie sau de excitaţie.
Atunci când energia ficatului stagneazã pot apãrea simptomele: depresie, paranoia, izbucnirea lacrimilor.
Dacã apare hiperactivitatea energiei ficatului atunci este posibilã manifestarea unei stãri de irascibilitate, ameţeli, vertij, insomnie, coşmaruri.
In timp ce disfuncţia ficatului conduce adesea la schimbãri emoţionale, în acelaşi fel, o stare de iritare mentalã prelungitã poate afecta libera circulaţia a energiei, asiguratã de ficat.
b) Ficatul are o influenţã importantã în procesul digestiei. Disfuncţia ficatului poate afecta secreţia şi eliberarea bilei, cât şi funcţia digestivã a splinei şi a stomacului.
c) Deşi plãmânii şi inima deţin rolul principal în circulaţia sanguinã, totuşi aceasta nu poate fi bine îndeplinitã în cazul în care funcţia ficatului de menţinere a liberei circulaţii a energiei nu este bine îndeplinitã. Dacã aceastã funcţie este deficitarã apare stagnarea energiei dar şi a sângelui.
Stagnarea sângelui cauzatã de blocarea funcţiei ficatului de menţinere a liberei circulaţii a energiei duce la simptomele: presiune în piept, dureri în regiunea hipocondriacã, dismenoree şi chiar apariţia unor formaţiuni.
2. Stocarea sângelui
Atunci când funcţia ficatului (Yang-ul ficatului) este mai slabã este influenţat nivelul energetic al acestuia. Funcţia fiind mai slabã, ficatul va trimite mai puţin sânge în locurile necesare, ceea ce duce la apariţia oboselii.
Dacã sângele ficatului (Yin-ul ficatului) este deficient, vor apãrea crampe musculare, ticuri şi tremurãturi ale muşchilor.
3. Controlarea tendoanelor
Tendoanele sunt ţesuturile principale ce leagã articulaţiile şi muşchii, controlând mişcarea membrelor. Activitatea tendoanelor (de contractare sau de relaxare) este influenţatã de sângele ficatului, ce le hrãneşte şi le umezeşte.
Deficienţa sângelui ficatului (Yin-ului ficatului) va duce la o slabã hrãnire a tendoanelor, ceea ce genereazã spasme, contracturi, flexie şi extensie slabe, amorţeli în membre, crampe, tremurãturi, slãbiciunea muşchilor, ş.a.m.d.
4. Se manifestã la nivelul unghiilor
Atunci când sângele ficatului este suficient, unghiile vor fi puternice.
Deficienţa sângelui ficatului duce la muierea şi la subţierea unghiilor, sau chiar la deformarea lor.
5. Se deschide la nivelul ochilor
Meridianul ficatului este conectat cu ochii. Sângele ficatului hrãneşte şi umezeşte ochii, dându-le capacitatea de a vedea.
Insuficienţa sângelui ficatului poate genera miopie, vedere neclarã, ochi „uscaţi”.
Cãldura ficatului poate duce la apariţia durerilor la nivelul ochilor, senzaţia de arsurã.
6. Gãzduieşte sufletul eteric (Hun)
Sufletul eteric este cel care dã capacitatea de a fi de neclintit, de a face planuri, de a fi hotãrât, de a avea atitudini creative. Atunci când apare excesul la nivelul ficatului, sufletul eteric este cel care va genera furia.
Energia ficatului ascensioneazã asemenea unui copac (ficatul corespunde elementului lemn). Ficatul are legãturã cu creşterea, în sensul de creştere personalã, de capacitatea de a te transforma. „Impotmolirea” este legatã de o stagnare a energiei ficatului.
Ficatul genereazã capacitatea de a face planuri. Se spune cã el este asemenea unui general de armatã. Vezica biliarã dã abilitatea de a lua decizii, ficatul şi vezica biliarã fiind strâns legate.

ÎNGRIJESTE-TE SA TE PUI IN RANDUIALA MAI INTAI PE TINE ÎNSUTI ȘI NUMAI DUPA ACEEA SA VORBESTI DESPRE HRISTOS

Vin oameni și mi se plâng că le vorbesc copiilor lor, rudelor și prietenilor lor despre Dumnezeu, așa cum vorbesc și eu, dar nu îi ascultă. Odată a venit o doamnă și mi s-a plâns pentru același motiv. Și i-am răspuns:

– Draga mea, ca să te ascult, trebuie mai întâi să crezi și să te încrezi în Hristos. Și numai după aceea să vorbești despre Acela. Tu urmezi cele pe care le-a spus Hristos? Îl iubești? Te-ai dăruit trup și suflet Aceluia? Ca să vorbești despre Hristos, trebuie să te nevoiești să arunci patimile și păcatele tale. Faci aceasta?

– Nu, fiindcă sunt om și mă mânii și mă enervez și mă cert. Ei, am clevetit și eu când m-au clevetit pe nedrept. Este omenesc aceasta, măicuță, eu nu sunt Dumnezeu. El ar putea să îndure totul, eu nu pot. Uite, săptămâna trecută soacra mea și mi-a făcut observație că în mâncare am pus mai puțin untdelemn. Trebuia să mi-o spună în fața soțului meu? Mai bine îmi spunea în taină. Iar eu m-am mâniat și am alungat-o, dar fără să știe soțul meu. Să învețe altădată să nu mai vorbească.

– Draga mea, atât de important era ceea ce ți-a spus, încât ai alungat-o pe nepusă masă? Dacă scoți atâta răutate, cum mai pretinzi să te asculte când vorbești despre Hristos? Știi ce spun în sinea lor? Îngrijește-te să te pui în rânduială mai întâi pe tine însuți și numai după aceea să vorbești despre Hristos.

– Da, așa îmi spun și eu mă supăr, deoarece cred în Hristos.

– Da, iubirea mea, dar cel care crede în Dumnezeu, nu face acestea pe care le faci tu. Când credem în Dumnezeu, ne străduim să nu-L rănim și facem ce ne-a învățat, iar nu ceea ce ne convine, după care vorbim despre Dumnezeu. Cum se împacă toate acestea? Adică se poate să avem doi părinți, pe Dumnezeu și pe diavolul? Nu se poate. Vom urma fie pe unul, fie pe celălalt. Ca să-L urmezi pe Dumnezeu, trebuie să primești să faci ceea ce vrea El, iar nu ceea ce vrei tu. Dacă urmezi voii Lui, atunci nu te va deranja ce va spune soacra ta, mama ta, soțul tău, vecinul. Căci fiii lui Dumnezeu sunt nobili și nu se ocupă cu astfel de lucruri de nimic. Ai înțeles?

– Am înțeles, dar este foarte greu să fac ceea ce mi-ați spus.

– Atunci, dacă este greu să trăiești lângă Hristos, nu ai dreptul să vorbești despre Hristos. Conștiința nu te mustră pentru toate acestea pe care le-ai făcut?

– Mă mustră.

– Atunci de ce nu te îndrepți pe tine însuți, astfel încât să dobândești dragostea lui Hristos al nostru și să fii fericită lângă El? Atunci El îți va pune în gură cuvintele Sale, pe care le vei spune mai întâi ție însăți, iar apoi și la ceilalți. Și să fii sigură că toți ceilalți te vor asculta și vor primi pe Hristos în inima lor, fiindcă vei fi devenit mai întâi tu însăți pildă de bunătate și dragoste pentru Hristos.

 

🌿Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului 31 august


 
Cinstitul Brâu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, cel adus în Constantinopol într-un sicriaș de aur cu pecetluire împărătească, a fost pus în biserica pe care dreptcredinciosul împărat Teodosie cel Tânăr o zidise în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la locul ce se numea Halcopratie, adică "târgul de aramă". După mulți ani, pe vremea împărăției lui Leon, femeia lui, Zoe, era supărată de duhul cel necurat. Pentru aceea, împăratul și rudele lui aveau mâhnire; deci se făceau multe rugăciuni către Dumnezeu pentru împărăteasa care pătimea.
Odată i s-a arătat o vedenie dumnezeiască, spunându-i că de se va pune pe dânsa Brâul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, va lua tămăduire. Împărăteasa a spus această vedenie bărbatului ei, împăratul Leon, și îndată împăratul a rugat pe patriarh și a dezlegat pecetea, apoi s-a deschis sicriul și s-a aflat întreg cinstitul Brâu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, nici câtuși de puțin vătămat de vechimea vremii, și l-a sărutat pe el cu cucernicie. Când patriarhul l-a întins pe el deasupra împărătesei, îndată s-a scăpat de chinuirea diavolească și a câștigat desăvârșit tămăduirea bolii sale.
Atunci toți cu bucurie au preamărit pe Hristos Dumnezeu și pe Preacurata Maica Lui cântând cântări de mulțumire; iar cinstitul Brâu punându-l într-aceeași raclă de aur, l-a pecetluit cu pecetea împărătească, și a așezat prăznuire întru cinstea Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, întru aducerea aminte de minunea ce s-a făcut cu sfântul ei Brâu, prin singurul darul acela, și prin milostivirea și iubirea de oameni a Aceluia ce S-a născut dintr-însa, adică lui Hristos Dumnezeul nostru.


CELE TREI "OTRAVURI" PENTRU SUFLET...

 

Buddha spunea ca exista trei lucruri care otravesc sufletul si ca acestea sunt:
"Atasamentul"
"Respingerea"
"Ignoranta"
"Atasamentul" ne duce la a ne agata de oameni si lucruri, la a ne crede stapanii lucrurilor si ai oamenilor, ai grupurilor, prietenilor, copiilor, partenerului si chiar pana si ai locurilor prin care mergem.
Asa functioneaza mintea noastra. Asa ne agatam de tot.
Atasamentul genereaza gelozie, agresiuni asupra celorlalti, pentru ca, credem ca ne vor lua ceea ce "credem" ca e al nostru.
Nimic, absolut nimic nu e al nostru. Nimic nu ne apartine. Nu suntem stapanii nici macar ai trupului nostru; in momentul mortii va trebui sa-l lasam in urma.
Atasamentul e sursa suferintei. Pentru ca prin atasament negam Marele si Nobilul Adevar:
"Nimic nu e permanent"...
Iar daca nimic nu e permanent ce sens are sa ne agatam de ceva care la un moment dat va disparea?
Exemplu: o casnicie esuata deja de mult timp me face sa suferim ani de zile. De ce? Pentru ca atasamentul nu permite loc acceptarii.
Scapam de suferinta atasamentului doar daca invatam sa acceptam.
Trebuie doar sa acceptam ca oamenii au dreptul sa-si schimbe preferintele, sa se razgandeasca.
E cam asa:
" inainte nu-mi placea pizza, acum da, imi place mult".
Ei da, oamenii se schimba in orice: atitudini, gusturi, activitati, opinii. Iar in unii dintre ei, nici iubirea nu e pentru totdeauna.
Cand cineva reuseste sa lase sa plece ce NICIODATA NU A FOST AL SAU, sentimentul de bine e unul indescriptibil.
Atasamentul este principala sursa de suferinta.
"Respingerea"
Asta duce la furie si ura.
Sa vrei ca ceva sa nu existe, sa vrei sa indepartezi din viata ta ceva care e pus acolo pentru a-l accepta, e inutil. Orice ai face, acel ceva care te deranjeaza va fi acolo, n-ai sa-l poti indeparta.
Poate sa te deranjeze un vecin. Dar departe de a intra in conflict cu el, incearca sa descoperi de ce te deranjeaza atat de mult. Ce din tine proiectezi asupra lui. Iar daca NU IL POTI ELIMINA, va trebui sa inveti sa traiesti cu el.
Respingerea este o alta sursa de suferinta infinita.
"Ignoranta"
E necunoasterea legilor univerale.
Orice rau pe care il faci, intr-un fel sau altul, se intoarce la tine.
Necunoasterea legii karmei, ignorarea ei, reprezinta inca o otrava foarte puternica pentru suflet...
Dalai Lama




Orice-ul tau , mereu va fi un pansament pentru unii si-o rana pentru altii . Oricum , in toti acesti ani , am realizat ca nu merita sa te expui cu sufletul in plutire pentru nimeni , cu atit mai putin in aceasta lume virtuala , ci ca cel mai intelept , este sa faci si sa taci .
Si poate sa fii persecutat , mai degrabă decât persecutor .
Sa te răstignești pe tine mai degrabă , decât pe alții . Lasă-te nedreptățit mai degrabă decât să nedreptățești pe cineva . Lasă-te asuprit mai degrabă decât să fii zelos .
Preferă bunătatea în locul dreptății .
- Si-am mai remarcat fara sansa de a gresi in afirmatie , cum ca pretutindeni capacitatea de a distinge intre bine si rau , intre viciu si virtute , dreptate si nedreptate , pare a fi la indemana tuturor .
Este atit de vizibil !
P.S. rusine sa va fie , tuturor celor care ati recurs si recurgeti la nimicniciile , bataia de joc si nesimtirea din care sinteti nascuti si-n care sigur veti continua sa existati . Cei ca si voi , nu va veti schimba niciodata . Inteleg ca e greu pentru foarte multi in vremurile acestea , insa macar om , te poti stradui a fi .
   - Iubire celor ramasi aproape . 🙇

„Soarele să nu apună peste mânia voastră”. (Efeseni 4:26)


Mânie

Mânie
Mânia lui Ahile

Mânie (în latină ira) este o stare de iritare puternică, dar trecătoare, provocată de un fapt care contrariază, generând o stare agresivă. Furia este o stare de mânie extremă, în care se pierde stăpânirea de sine.

În creștinism

Pe lângă mânia obișnuită (care este un păcat capital) există și o altfel de mânie, mânia lui Dumnezeu (care se abate asupra celor ce păcătuiesc, credincioși sau necredincioși) și, asemenea ei, mânia sfântă pe care o simt credincioșii față de propriile fapte păcătoase.

Biblia menționeaza mânia de multe ori. Câteva Exemple:

Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie , căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu. (Iacov 1:19‭-‬20)

Mâniați-vă și nu păcătuiți.” Să n-apună soarele peste mânia voastră (Efeseni 4:26)

Nu te grăbi să te mânii în sufletul tău, căci mânia locuiește în sânul nebunilor. (Eclesiastul 7:9)

În comportament

În comportamentul uman reacția poate fi deliberată, afectând concentrarea și discernământul, un om mânios poate recurge la acte violente fără a ține cont de consecințe. Starea de mânie poate fi declanșată de unul sau mai mulți factori externi sau stres emoțional persistent , mai poate surveni din pierderea răbdării, nemulțumiri sau conflicte. Energia eliberată în corpul uman este uneori negativă cu o durată care variază de la o persoană la alta, mânia poate modela gândurile și acțiunile cuiva care îl determină să se abată de la regulile impuse.[1]

 

Binețe, Om asumat!

 "Nicio boală nu se vindecă până ce nu rezolvi emoția care ți-a creat-o.
Schimbă gândirea, schimbă mediul, și te vindeci.
Medicamentele nu-ți vindecă emoțiile, ci îți tratează simptomele.
Vindecarea îți aparține. Tu te vindeci, nu medicul, nu terapeutul. Ei doar tratează.
Fii conștient(ă) de puterea creației tale: dacă ai putut crea una sau mai multe boli, sigur poti crea și vindecarea, sănătatea.
E viața ta. Nimeni nu te poate afecta decât dacă îi permiți tu.
Nu poate fi altcineva de vină pentru problemele tale.
E viața ta! Cum să îți pot eu face rău fără permisiunea ta?
Aa, permiți tuturor să îți mâzgalească viață și să îți arunce gunoiul lor în sufletul tau? E alegerea ta.
Viața ta e responsabilitatea ta, și doar a ta.
Asumă-ți responsabilitatea pentru tine, pentru ceea ce ai permis să devii, și schimbă ceva de azi.
Nu-ți mai plânge de milă, ci folosește-ți energia să cureți și să reconstruiești.
Cum? Nu mai fă ce ai facut până acum. Fă invers.
Ce ai de pierdut? Boala? Super!
Sau rămâi acolo si spune-le tuturor că la tine nu se poate, la tine e greu, nimeni nu suferă ca tine, și că nimeni nu are boala pe care o ai tu. Plătește-i pe alții să-ți facă treaba. Felicitări!
Alegerea îți aparține.
Alege-te.


Binețe, Om asumat!"

Metoda unică prin care creierul scapă de orice problemă.


 
În prezent, art terapia este folosită ca și psihoterapie pentru eliminarea blocajelor interioare, normalizarea stării emoționale și îmbunătățirea funcționării creierului. Iată cum poți folosi terapia prin artă chiar la tine acasă.

1. Dacă ai obosit, desenează flori.

2. Dacă ești furios, desenează linii.

3. Dacă te doare sufletul, modelează.

4. Dacă ești plictisit, desenează flori colorate.

5. Dacă îți este frică, împletește macrame.

6. Dacă îți faci griji, confecționează origami.

7. Dacă vrei să te relaxezi, desenează ornamente.

8. Dacă ești indignat, rupe hârtie în bucăți mici.

9. Dacă trebuie să-ți amintești ceva, desenează labirinturi.

10. Dacă ești disperat, desenează drumuri și cărări.

11. Dacă trebuie să înțelegi, să clarifici ceva, desenează o mandala.

12. Dacă trebuie să-ți recapeți puterile, desenează peisaje.

13. Dacă trebuie să-ți sistematizezi gândurile, desenează pătrate.

14. Dacă trebuie să-și înțelegi sentimentele, desenează-ți autoportretul.

15. Dacă trebuie să găsești soluție la o problemă, desenează valuri și inele.

16. Dacă ești într-un punct mort și trebuie să mergi mai departe, desenează spirale.

17. Dacă trebuie să te concentrezi la un scop, desenează rețele și țeluri.

18. Dacă nu-ți place ceva, redesenează o imagine.

19. Dacă ești trist, desenează un curcubeu.

20. Dacă trebuie să reții ceva, desenează pete colorate.

Winston Churchill spunea: „ Pictura este o metodă excelentă de distragere. Nu știu nimic altceva ce ar putea înghiți mintea, fără s-o obosească. ”

31 AUGUST ASEZAREA ÎN RACLĂ A PREACINSTITULUI BRÂU AL MAICII DOMNULUI


 

31 AUGUST ASEZAREA ÎN RACLĂ A PREACINSTITULUI BRÂU AL MAICII DOMNULUI
O mare sărbătoare de care ar trebui să ținem cont cu toții..."
..."În Sfânta Tradiție a rămas istoria potrivit căreia Cinstitul Brâu i-a fost încredinţat Sfântului Apostol Toma, de către Fecioara Maria, în Grădina Ghetsimani, când acesta a venit să-i viziteze mormântul.
...Nefiind prezent la înhumarea Maicii Domnului, Apostolul Toma s-a întristat foarte tare și, pentru a-i mângâia suferința, Sfânta Fecioară i-a lăsat ca amintire brâul său, țesut din păr de cămilă, în timp ce se înălța la Cer, ca dovadă a vieții ei pământești.
...Două femei evlavioase din Ierusalim au făgăduit că vor păstra cinstitul Brâu.
Maica Domnului, cu puțin înainte de adormirea Sa, i-a cerut Sfântului Evanghelist Ioan să împartă acestora și cele două veșminte ale sale.
Misiunea de păstrare, din generație în generație, a continuat-o o fecioară evlavioasă ce provenea din această familie.
...Prima minune savarsita cu ajutorul Sfantului Brau este inregistrata in secolul X, atunci cand imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept se vindeca intr-un mod miraculos de boala si incepe sa brodeze Braul Maicii Domnului cu fir de aur, apoi il aseaza intr-o racla daruita de catre imparatul Arcadie. De atunci, calendarul ortodox prevede praznuirea Braului in fiecare an pe 31 august.
„Bucură-te, acoperământul lumii, cel mai lat decât norul!”.
Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre."
(Sursa; Doxologia)


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor