joi, 27 iulie 2023

Se călătorește vara zice Pintilie Călătorul

 Se duce vara ca o pâine, vine iarna ca un câine!

27 iulie! Pantelimonul în calendarul creștin ortodox sau Ziua în care se scutură mărul de aur din Rai. Ba chiar Ziua în care se călătorește vara! Să nu înțelegeți greșit, nu e singura zi în care să călătorim vara, ci e ziua când vara pleacă spre alte lumi. Deși eu nu cred, pentru mine momentul venirii verilor ca și plecarea lor, a fost de la un timp o mare taină. O foarte mare taină! Se zice că Pantelimonul e și ziua de naștere a lui Pintilie Călătorul! Ce coincidență bizară 😅😉!
  De fapt este ultima zi a unui lung șir de sărbători populare, de superstiții ancestrale amestecate cu religia creștină, ce au un rol în sufletul românilor de la sate, de a-i feri de furiile unui zeu din panteonul ortodox, matusalemicul Sf. Ilie din 20 iulie, patronul focului, fulgerelor și trăsnetelor, furios peste măsură că nu poate împlini porunca dumnezeiască dată după ce a fost judecat pentru uciderea părinților, aceea de a omorî toți diavolii. Și nu este singur, el are un vizitiu în credința populară, Ilie Pălie, cel care îi pedepsește pe cei ce lucrează în zilele interzise din iulie, adică tocmai atunci când sunt călduri ucigătoare.
Sf. Pantelimon ori Pintilie Călătorul
este unul dintre sfinții creștini, pomenit în data de 27 iulie/9 august, după calendarul ortodox nou ori vechi.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, pe numele de botez Pantoleon, adică “cel în toate puternic ca un leu”, numit doctorul fără de arginți, deci nu cerea plată pentru binefaceri, are un c.v. tipic sfinților calendarelor creștine. Adică provine dintr-o familie mixtă, pagân-creștin, este atras de creștinism prin învățăturile date de mamă și după ce ajunge în inima imperiului roman, este ucis pentru nelepădarea de noua credință. Făcuse o importantă școală de medicină a vremii și este ales ca medic personal al împăratului roman Maximilian, cel care dă și ordinul de decapitare al medicului. După legenda creștină se spune că din rănile sale curgea sânge şi lapte, alții spun doar lapte iar măslinul prăpădit de care fusese legat, a înflorit și rodit foarte bogat. Corpul său aruncat în foc a rămas intact. Sfântul Pantelimon este considerat protectorul medicilor, tămăduitorul şi ocrotitorul ostașilor. În această zi, vracii îşi culeg ierburile de leac.

Dar cine este Pintilie Călătorul? Nu l-ați întâlnit în drumurile voastre, pe grupurile de Grecia, Turcia ori ale zări mediteraneene? Nu l-ați văzut pe stângaciul furios care tună și trăsnește atât de rău încât a speriat-o și pe Fecioară, care l-a blestemat pentru că a făcut-o să sară din scaunul ei ceresc, ba i-a confiscat 🤪mâna și piciorul drept? N-ați văzut niciun prunc țâșnind direct din burta mamei dacă tună în această zi de 27 iulie?

Creștinarea lumii în primul mileniu după Isus a adus o mare de legende, alături de faptele reale. Așa și cu Sf. Pantelimon și întreaga pleiadă de sfinți care, cum spunea un învățat, a fost creată de om să-l dubleze pe Dumnezeu cu mulți, foarte mulți semizei. Doar că, mai ales în primele secole după Hristos, oamenii simpli și analfabeți nu înțelegeau slujbele creștine ținute obligatoriu în latină și greacă, așa că și-au creat propriul calendar plin de personaje miraculoase. Ulterior, așa cum s-a întâmplat cu marile sărbători, s-a produs un fel de melanj de nume și fapte, cu îngăduința bisericilor un timp, pe principiul fă-te frate cu dracul până treci puntea. Totul pentru câștigarea adepților.  O viață religioasă mai bogată și mai interesantă decât religia oficială. Așa a apărut și Pintilie Călătorul!

Ei bine, Pintilie Călătorul este fratele netrebnic și cam nebun al lui Ilie, SântIlie, e cel mai mic dintre frați și care e ascuns de popor tocmai în ziua unui sfânt bun, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon .
  De fapt biserica susține că este aceeași persoană, Pintilie Călătorul este Sf. Pantelimon, doar că poporul îl alintă așa. To be, or not to be 🤔s-ar întreba bătrânii satelor 😄 știind cât de cuminte și supus este Pantelimon și cât de focos e Pintilie Călătorul. Care mai e și sărbătorit regește de poporul român, încă rămas dator credințelor vechi, frumoase de altfel, căci Pintilie Călătorul, Sf. Pantelimon, este ultima sărbătoare a focului din luna patronată de împăratul Iulius Caesar. El și Caesar s-au născut în aceeași lună, numită așa după împăratul roman! Ce onoare 😉!

Luna lui Cuptor, e o lună a focului aprig cum este și cea de acum. O lună în care vechii țărani nu munceau la câmp decât în prima săptămână, căci în rest aveau interzis prin legile strămoșești, tocmai de teama focului soarelui. Aceste obiceiuri erau cu mult înainte de creștinism și o legendă chiar vorbește despre certurile dintre înțelepciunea nativă, populară, bazată pe observația naturii de omul simplu, analfabet de regulă și normele impuse de noua religie, creștinismul, când s-a instalat în viața satelor: ”un popă, făcându-se mai breaz ca noi și ca să ne facă și pe noi să muncim în aceste sfinte sărbători ținute din moși-strămoși cu multă sfințenie, s-a dus în aceste zile de sărbătoare să strângă niște fân cosit de curând. Țăranii nu voiau să iasă la câmp din respect și frică de Circovi. Preotul, că are să-i ciricăie el! Preotul a mers singur la adunat fânul, iar un trăsnet cade din cer senin, aprinde fânul și ne omoară pe bietul popă!”

Dar interdicția avea să apară, doar că iată, la peste un secol încă mai există în unele sate iar unele dintre sărbătorile zise păgâne – Rusaliile – sunt acum cinstite de biserica ortodoxă. Biserica Ortodoxă Română nr. 4 din anul 1907, avem recomandări. Ori poate anateme?!:

„Deoarece mulţi săteni ţin încă şi astăzi obiceiuri şi sărbători idoleşti, cu toate că ierarhii Bisericii dintotdeauna n-au încetat a sfătui pe creştinii noştri să se ferească de ele. Însuşi Sf. Sinod al Sfintei noastre Biserici autocefale ortodoxe Române a votat în şedinţa din 29 mai anul 1874, un regulament împotriva sărbătorilor de origină idolatră. Acest regulament, promulgat în 3 iulie 1874, cuprinde mai întâi sărbătorile bisericeşti şi naţionale ce tot creştinul ortodox român e dator a ţinea, apoi dispune la art. 3 următoarele: Orice alte sărbători superstiţioase precum: Joile după Paşti, Rusaliile, Ilie Palie, Foca, Pintilie Călătorul, Răpotinul, Drăgaica, Paparuda, Circovii, Filipii, Chirică Şchiopul, sunt oprite a se serba, ca nişte rămăşiţe din timpul idolatriei şi care nu aduc nici un folos sufletesc, ci numai pagube celor ce le serbează, împiedecându-i de la lucrări folositoare şi dând prilejul Ia petreceri deşarte şi vătămătoare. Preoţilor le recomandăm a sfătui pe enoriaşi de a părăsi asemenea sărbători păgânești, care nu sunt potrivite cu demnitatea de creştin şi cu învăţăturile Sfintei Evanghelii şi ale Bisericii”. Și partea cea mai interesantă, lipsită de mila creștină, o lege pământeană fără intervenția dumnezeirii: „De aceea, cei care de acum înainte s-ar apuca sa facă ceva din cele zise mai înainte, după ce au fost puşi în cunoştinţă, poruncim ca aceştia, dacă ar fi clerici, să se caterisească, iar dacă ar fi laici, să se afurisească”. Dumnezeu l-a iertat pe Ilie că și-a ucis părinții, ba i-a dat și un car de foc și o misiune importantă. Slujitorii pământeni ai lui Dumnezeu, poruncesc în numele șefului pentru fapte muuult mai mărunte!
Pintelie Călătorul nu era singurul nebun din familia lui Sânt Ilie. Din contră, toți frații și surorile erau așa, doar de aceea ultimele se numeau Pantelii, Pălii sau Pârlii, niște entități rele ce pârjolesc lanurile în urma lor, omoară lucrătorii ce stau în bătaia soarelui de prânz, de ciudă că oamenii nu le acordă respectul cuvenit. Parcă se leagă cu odihna de după prânz a popoarelor mediteraneene?

Dar ce chermeze se făceau în familia lor căci potrivit tradițiilor vechi, 7 zile înainte și 7 după ziua Sf. Ilie, erau reguli stricte ce interziceau anumite munci făcute de femei (ce vremuri 😥faine!), ba chiar erau zile ce dădeau puteri nebănuite nevestelor. Una dintre ele era Ciurica, cea care te ciuruia în bătaie. Pe vremuri femeia avea (mai are oare?) voie să facă în această zi doar o turtă coaptă în țest, din care să mănânce toată familia, obligatoriu și bărbatul ei. După asta poate să-l cotonogească bine . Se spune că în tradiția populară asta era ziua femeilor și nu 8 martie. Bărbații care pot, au libertate, pleacă de acasă de Ciurica. Sărbătoarea bine petrecută, după reguli vechi, aduce belșug, sănătate și pace în familie dar cu o condiție: nu da din casă nici măcar gunoiul. Ce viață pe femeile care sunt fane Ciurica 😏 O personalitate virtuală hibridă, creată în popor din doi sfinți de sex diferit, ciudat, Chiriac și Iunița, se crede că patrona un grup de femei puternice în lupta cu societatea dură a patriarhatului. Femei, vreți să vă bateți soțul și preotul să nu vă pedepsească? 15 iulie e ziua ideală dar aveți grijă, dacă faceți ceva treabă prin casă, vă bat bărbații pe voi de vă fac nu ciur, ci sită cu găuri mari! Ori dacă bărbatul are minte și… curaj, vă bate el în avans ca să nu mai puteți ridica palma de Ciurica 😄.

Despărțirea anotimpuilor
Ciudată lună este cuptor! Cât este de cald în luna asta Cuptor, tot atât de frig va fi și în luna lui Făurar.

27 iulie, sărbătoarea Sf. Pantelimon, este ziua considerată de despărţire a anotimpurilor. Adică cum se spunea, se întoarce crugul Cerului spre toamnă şi iarnă, că păsările, în special berzele, se pregătesc de plecare în ţările calde, iar cerbul iese din râu vestind răcirea apei. Cele două anotimpuri din calendarul popular sunt despărțite de sărbătoarea lui Pintilie Călătorul, hotarul dintre vară şi toamnă, pentru că acum, pe 27 iulie/9 august „se întoarce crângu’ (crugul cerului sau bolta cerească) spre toamnă”. Altfel spus, se călătoreşte vara, adică pleacă, se termină acest anotimp. S-ar mai zice că Pintilie jelea amarnic în ceruri căci se des­parte vara de toamnă cum se desparte fiul de mamă dar tot el este cel care se roagă de vară să revină şi la anul și să ajute oamenii cu recolte bogate.
  

 În Istoria Câmpulungului, a istoricului C. D. Aricescu dar și Claudiu Neagoe, în Câmpulungul medieval şi premodern, arată că, începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, atestat documentar anul 1431, serbările de trecere, de călătorie a verii, erau marcate de un târg, bâlci anual, numit cândva Sborul/bâlciul de la Sf. Ilie. Era împărțit în două locuri: cel cu tot felul de unelte casnice și agricole ținut lângă mănăstirea Negru Vodă şi târgul de vite de la biserica Marina. Negustorii brașoveni aduceau la bâlciul anual de la Câmpulung arme, coase, cuțite, furci, pluguri, broaște de uși, balamale, clopote, vase ceramice, stofe, mătăsuri, în vreme ce sibienii aduceau chimire, șei, hamuri, căpestre, bice şi vase de lemn mai târziu venind și negustorii turci, care aduceau orez, piper, ghimber, stafide, smochine, migdale, multe alte condimente. Acest bâlci pe care l-am apucat și eu în mileniul III, avea un final aparte, în noaptea de 27 spre 28 iulie, oarecum singular în zona Munteniei și cunoscut popular ca:

Împerecherea rudarilor
Ultima zi a Bâlciului de Sântilie de la Câmpulung Muscel, numită Pantelimonul sau Împerecherea rudarilor, era dedicată cunoaşterii, căsătoriei ori divorțului rudarilor din satele şi cătunele locuite de aceştia, cei din nordul şi din sudul Carpaţilor Meridionali: Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov şi Sibiu, deci și cei ale căror case le vedeți la Cetățeni (am scris aici), pe malul Dâmboviței și de unde biserica noastră îi vrea alungați pentru a nu mai păta drumul spre mica mânăstire din vârful colinei.

Despre acest obicei cunoscutul etnolog Ion Ghinoiu povestea în Sărbători și obiceiuri româneşti: „ultima zi (a bâlciului) era dedicată, în exclusivitate, rudarilor din satele şi cătunele de rudari de pe laturile de nord şi de sud ale Carpaților Meridionali care soseau aici, în număr mare, pentru a face cunoștință şi a se căsători. Ceremonialul se compunea din mai multe secvențe: sosirea rudarilor în seara sau în dimineața zilei de 27 iulie; gătitul fetelor candidate la căsătorie prin îmbrăcarea lor în costume populare româneşti; cunoașterea şi distracția tinerilor în cursul zilei de 27 iulie; „împerecherea” (căsătoria) tinerilor care se fac nevăzuți în noaptea de 27 / 28 iulie; consfințirea colectivă a căsătoriilor de către obștea lărgită a rudarilor pe platoul pieței din centrul vechi al orașului Câmpulung unde se joacă în special brâul după fluier. Acum, în dimineața zilei de 28 iulie, participanții la târg văd cine cu cine s-a legat. Cu acest prilej se rezolvau şi divorțurile: soții plecau, în noaptea de Pantelimon, în compania altor parteneri.”

Un ceremonial aparte care pe vremuri, atunci când rudarii respectau cutumele strămoșești, aducea ceva farmec etniei dar și târgului. Totul se desfășura nu haotic, ci după un ritual complex, respectând timpii și obiceiurile prenupţiale, nupţiale şi post­nup­ţiale, când se consfinţeau de către mai marii obștei ruda­rilor căsătoriile și divorțurile din acea unică noapte. Azi acest obicei a dispărut, ultimul dacă nu mă înșel a fost acum doi ani! Și nu pot decât să-l compar cu târgul de fete de pe muntele Găina, o datină străveche a moților, care se făcea tot în luna lui Cuptor. Se spune că moții și cei din Țara Crișurilor urcau muntele Găina aducând printre altele și zestrea fetelor de măritat iar cei ce aveau feciori de însurat, un chimir plin cu aur și argint.  Cuplurile care se plăceau se cununau pe loc, de preoții care participau la târg special pentru acest fapt. Apoi urma veselia iar seara plecau spre case noile familii. Dincolo de spectacol, rolul principal era evitarea cosangvinizării, o chestie aducătoare de mari nenorociri în tradiția populară! Deși banul, averile, aveau să-i facă pe mulți să închidă ochii la această datină bună, cum ar spune bătrânii, de la vlădică până la opincă, adică de la case regale până la familiile de țărani!


 Cam așa și cu rudarii ce se strângeau la Câmpulung Muscel din multe sate de sub munte, special pentru a îndeplini o veche taină, precum moții și crișenii Muntelui de Aur, Găina. Că și rudarii sunt oameni ai ținuturilor noastre, ei își zic vechi rumâni, aleși de Dumnezeu să devină oameni din viermii lemnului și să lucreze linguri și alte chestii, cum spune legenda! O altă istorie plină de mistere! Un obicei vechi de secole al unei etnii venetice dar atât de asemănător cu a urmașilor de daci romanizați. Care mă duce cu gândul și la Iberia, la Sacromonte de Granada, la conflictul dintre etnii ori cum se poate transforma cultura locului de-a lungul timpului ….

Tradițiile mor, istoria devine o mare necunoscută, sufletele noastre seamănă din ce în ce mai mult cu blocurile ca niște cuburi pentru copiii de grădiniță, vopsite în toate culorile curcubeului, ce au înlocuit frumoasa arhitectură veche. Devin asemeni pământului uscat și crăpat în ridurile căruia se văd straturile gunoaielor, semnul proastei evoluții a omenirii. Ne aplatizăm inimile, le schimbăm unica culoare vie într-una rece, moartă, devenim insensibili la adevărata frumusețe, la diversitatea lumii, a ființelor umane și nu doar ele, la trecutul fără de care astăzi n-am fi. Adevărat a zis Nikolai Berdiaev:

Tradiția este în comuniune cu misterul istoriei.

Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa:

 "De ce ti-e greu sa stai o duminica acasa si sa te rogi..? Spune dragul moşului, de ce? De ce nu asculti  ce ti-a poruncit Dumnezeu? Ia spune-mi duminica trecuta de ce nu ai fost la Biserica? ..-Nu am fost.  - Vezi!...  Vezi, cum lucreaza diavolul, cand ar trebui sa mergi la Biserica iti da treaba, iar cand trebuie sa stai acasa, te impinge dracu de la spate...hai.. hai...du-te...du-te! De 10 ori mai placuta ai sa fii inaintea lui Dumnezeu dacă ai să stai acasă să te rogi, cand esti necurata , pentru că  implinesti porunca lui Dumnezeu, decat daca te-ai duce la 10 biserici odata!  Ai auzit de Maica Domnului? Ai auzit ca statea in Sfanta Sfintelor tot timpul şi era hrănită de înger? Dar 7 zile pe luna iesea afara si statea cu fecioarele la templu. Daca Maica Domnului a fost ascultatoare si supusa poruncii lui Dumnezeu, atunci tu de ce nu poti sa fii? Baaaaa.......!  Ia ascultăăăă...., Asculta ce-ti spune acest hârb legat cu sârmă.....! Poate să se spele femeia cu o tonă de sapun si să se infasoare intr-un metru cub de tampoane ca tot necurata este si n-are voie sa intre in Biserica...ai inteles? Asa vrea Dumnezeu!  Daca Dumnezeu vrea asa... nu-i vina femeii, vina ei este daca nu ascultă şi nu se supune. Pe sus sa zboare femeia  in Biserica si nimic să nu atingă, să stea numai în aer  ca o pasăre, ascultand Sf liturghie ca tot spurca aerul din biserică cu răsuflarea ei. In aer stau ingerii ascultand glasul Evangheliei, nu femeia necurata!. Femeia sa stea acasa si sa se roage,. ..si nu in Biserica ca este sfintita de arhiereu..., nu in pridvor ca-i sfintit odata cu biserica ..., nu in curtea Bisericii ca este sfintită inainte de a fi zidita biserica..., ai inteles? Pe nimic sfânt să nu calce şi de nimic sfânt să nu se atingă. Nici de oamenii din Biserică să nu se atingă că nici ei nu mai pot săruta Sfintele Icoane,nu mai pot lua Sfânta Anaforă pentru că necuraţi devin şi ei până seara. Uită-te la femeia aiasta, e preoteasă, e mamă la 15 copii, pe nici unul nu l-a omorât, pe toţi i-a născut, niciodată nu s-a dus la biserică când era necurată. A ascultat de Dumnezeu dumnezeieste de aceea a dat naştere la cincprezece copii. De aceea e frumoasă şi sănătoasă. Câte duminici a lipsit ea de la Biserică ca să împlinească porunca lui Dumnezeu de a naşte, de a da viaţă si de a păzi sfinţenia lui Dumnezeu? Câte?  Câte duminici din 40 de zile ori câte 15 ? Si tu daca stai o duminică acasă să te rogi, mori? Nu mori dragul moşului că ascultarea de Dumnezeu dă viaţă. Mori numai dacă asculţi de cel ce te mână hai du-te, du-te şi spurcă Locaşul cel Sfânt.  Ai inteles...sigur că ai înţeles..., manca-te-ar Raiul sa te manance, cum sa nu intelegi!, hai sa vă facă moşu o rugăciune ca să ne întâlnim la rai...". (Dan Antonovici, mărturie, 15.09.2012, cuvinte spuse de Părintele Cleopa mamei sale)

Medicina holistica - medicina viitorului? OVIDIU BOJOR


 

Medicina holistica - medicina viitorului?

 OVIDIU BOJOR 

"Tratamentul holistic inseamna sa vindeci concomitent trupul si sufletul, prin toate mijloacele"

- In studiile si articolele pe teme de sanatate, se foloseste, in ultima vreme, un termen la mare "moda", pe care v-as ruga sa il explicati: medicina holistica.
- Conform medicinii chineze, tot ceea ce este viu poseda energie (denumita Qi), forta energetica vitala sau activitate vitala. Medicina holistica porneste de la acest principiu si incearca prin toate mijloacele sa intareasca energia vitala, astfel incat, dupa declansarea bolii, sa aduca organismul intr-o stare de echilibru cat mai apropiata de normalitate. Acest lucru se poate realiza prin metode de tratament naturale, energetice, informationale, lipsite de toxicitatea si efectele secundare pe care le au medicamentele chimice, folosite de medicina clasica.
O abordare holistica presupune ca exista o forta vitala in fiecare pacient si ca aceasta este singura capabila sa determine cauza bolii si modalitatea de restabilire a echilibrului. Un medic specializat in holistica stie sa recunoasca simptomele fortei vitale, iar remediile sale terapeutice nu sunt indreptate spre contracararea unui efect, ci pentru a stimula energia Qi, astfel fiind restabilita starea de sanatate a intregului organism. Forta vitala, odata trezita, elimina boala; pacientul trebuie doar sa aiba rabdare si sa actioneze in aceeasi directie cu aceasta forta. Practic, trebuie sa aiba incredere in inteligenta acestei forte. Toate procesele fizico-bio-chimice sunt controlate perfect de forta vitala. Boala apare pentru ca noi impiedicam energia vitala sa-si faca treaba asa cum ar trebui, iar de multe ori, actionam inconstient impotriva ei. Conform medicinii holistice, pacientul trebuie inteles si tratat in functie de un ansamblu de factori: fizici, emotionali, sociali, spirituali si economici. Tratamentul holistic inseamna sa vindeci concomitent trupul si sufletul, prin toate mijloacele. De aceea, cand se doreste tratarea unei afectiuni, trebuie sa se tina cont de toate aspectele din viata bolnavului, inclusiv de emotiile cu care ne confruntam. Mania, stresul sau tristetea sunt sentimente care consuma energia organismului si scad dramatic numarul globulelor albe, influentand negativ imunitatea. De asemenea, este important si cum ne odihnim. Imunitatea creste daca-i dam organismului suficient timp de refacere, prin activitati recreative si somn odihnitor. Este indicat sa dormim intre orele 23 si 1 noaptea, fiindca in acest interval, ficatul curata mai eficient sangele si isi regenereaza celulele. Respiratia este o alta componenta de importanta majora in medicina holistica. In reglarea imunitatii, plamanii joaca un rol esential. O respiratie corecta, profunda (toracica si abdominala) inseamna o mai buna oxigenare a celulelor. Multe boli sunt determinate de slaba oxigenare celulara, aceasta favorizand cresterea nivelului de radicali acizi - un mediu care imbatraneste prematur organismul. Dar alimentatia este cea mai importanta componenta de care trebuie sa tinem cont, atunci cand este vorba de sanatate. Daca alimentatia este echilibrata, adaptata calitativ si cantitativ, ne putem considera sanatosi in proportie de 90%. Este esential sa consumam fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, care stimuleaza imunitatea, cum ar fi vitaminele A, C, E, B1, B5, B6, B9 si B15. De asemenea, si mineralele sunt foarte importante pentru biochimia organismului: fara calciu, potasiu, magneziu, zinc, seleniu, crom, organele interne nu functioneaza corespunzator. Alimentatia trebuie sa contina suficiente fibre vegetale, care dezvolta flora intestinala normala, stiindu-se ca imunitatea este influentata si de flora intestinala echilibrata, care nu lasa germenii patogeni sa ne atace organismul.

- Credeti ca holistica este viitorul medicinei?

- Categoric da, fiindca noi ne-am nascut "intregi", dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Este imposibil sa imparti corpul omenesc in segmente, asa cum face medicina alopata. De exemplu, daca ai nevoie de un diagnostic exact, trebuie sa mergi la cel putin 10 medici specialisti. Dar fiecare vede numai segmentul lui; vede copacul, nu si padurea. Iar de multe ori, medicatia prescrisa pentru o afectiune poate inrautati o alta boala de care sufera acelasi pacient. Iata de ce este atat de important ca fiecare om sa fie tratat holistic... Importanta este si comunicarea dintre medic si pacient. Ca sa poti sa tratezi omul in integralitatea lui, trebuie sa ai un dialog deschis, sincer cu pacientul, pentru ca acesta sa aiba incredere in terapie, dar si libertatea de a alege intre mai multe posibilitati de tratament. Medicul trebuie sa aiba rabdare sa te asculte, dar pentru aceasta ar trebui sa aiba cel mult 10 pacienti pe zi - ceea ce, din pacate, este imposibil de realizat in Romania, cel putin la acest moment.

- Ce terapii naturale accepta medicina holistica? Daca unele ramuri par sigure, tratamentul cu plante, de pilda, altele par mai degraba jocuri copilaresti: meloterapia, cromoterapia... Chiar te poti vindeca prin muzica sau culori?

- Intotdeauna se gaseste cineva care combate un adevar sau altul. Cert este ca toate terapiile holistice se bazeaza pe experiente verificate de-a lungul timpului. De pilda, se stie ca muzica este "simtita" si de plante. La o muzica frumoasa, planta reactioneaza pozitiv: infloreste, se dezvolta mai repede si mai complet. La o muzica stresanta, se ofileste si moare. S-a constatat ca vacile dau mai mult lapte pe "Anotimpurile" lui Vivaldi, fara a avea pretentia ca au o cultura muzicala. Iar culorile au o mare influenta asupra psihicului uman. Fiecare culoare are un rol bine stabilit asupra omului: verdele linisteste si este un calmant excelent pentru organism, in vreme ce rosul incita, este hipertensor si excitant. Medicina traditionala indiana, Ayurveda, foloseste de mii de ani aplicarea culorilor pentru reenergizarea si armonizarea organismului, iar efectele pot fi demonstrate! Dar sa va raspund la intrebare: terapiile holistice sunt fitoterapia, gemoterapia, dietoterapia, apiterapia, aromaterapia, acupunctura, presopunctura, reflexoterapia, fizioterapia, sacroterapia, meloterapia, cristaloterapia, bioenergia, biometeorologia, balneologia, helioterapia, talasoterapia, tratamente cu namol, masajul, shiatsu etc. Alaturi de acestea, homeopatia, care este una dintre cele mai importante metode holistice de restabilire a sanatatii. Toate aceste elemente "mici" ajuta in procesul terapeutic. Dar ele trebuie conduse de specialisti, de oameni care au studiat aceste forme de terapie.

- Dvs. va numarati printre ei. Articolele si cartile pe care le-ati publicat v-au creat o autoritate incontestabila. Va intreb deci: cum sa traim holistic? Ce ar trebui sa facem ca sa fim sanatosi? Cum ar trebui sa arate o zi ideala din viata noastra?

- Fundamentala este respectarea celor sapte elemente care prelungesc viata. Chiar am scris o carte in care prezentam cele 7 elemente care scurteaza viata, si cele 7 elemente care o prelungesc, de fapt, viziunea mea despre tineretea fara batranete si viata fara de moarte. Invidia, lupta neloiala pentru existenta, fuga dupa bani si acumulari materiale cu orice pret si prin orice mijloace, suprapoluarea cu tutun, alcool, alimente chimizate, indepartarea de natura si de legile ei, greselile pe care le facem sub aspect moral, etic si religios ne scurteaza viata. In schimb, ne putem prelungi viata daca tinem cont de cateva sfaturi extrem de utile pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca. Iata-le prezentate pe scurt:

Alimentatia

Preferati legumele

 In mod normal, suntem obisnuiti, inca din copilarie, sa luam trei mese principale pe zi. Exista insa unele afectiuni in care se recomanda cinci mese pe zi in loc de trei, dar aceasta numai la sfatul medicilor specialisti. Personal, recomand un regim preponderent ovo-lacto-vegetarian, dar nu exclusivist. In copilarie si in tinerete, sunt necesare si proteine animale usoare (peste alb, piept de pui, carne de curcan fara piele). Pe masura ce inaintam in varsta, necesarul in proteine animale trebuie redus. Nu se recomanda carnea rosie si grasimile animale. In cazul in care nu puteti renunta la carne, mancati inaintea ei o salata de legume. De asemenea, consumati fructe proaspete, dar la 30 de minute dupa masa. Un studiu recent a demonstrat ca, in cazul in care masa incepe cu carne, numarul leucocitelor creste la 20.000, spre deosebire de legume sau fructe, unde numarul de leucocite se pastreaza in cadrul valorilor normale, de 9.000. Nu va grabiti la masa! Mestecati bine alimentele, de cel putin 15-20 ori inainte de a le inghiti, si nu beti apa inainte de masa sau in timpul mesei. Este bine sa va ridicati de la masa cu cinci minute inainte de a fi satui, nu cu cinci minute dupa ce v-ati saturat. Alegeti macar o zi de post pe saptamana, pentru dezintoxicarea organismului. Eu, respectand aceste reguli, de 60 de ani nu mi-am schimbat greutatea corporala si nu am luat nici un medicament!

Odihna
O zi optima trebuie sa se compuna din 8 ore de munca activa, 8 ore de odihna activa (sport, muzica, dans, plimbari, lectura etc) si 8 ore de somn. Nu intotdeauna putem respecta acest ciclu ideal. Foarte important este insa sa respectam cele 8 ore de somn, in special pe masura ce inaintam in varsta. Nu va culcati decat la trei ore dupa cina; este bine ca inainte de culcare sa faceti o scurta plimbare.

Evitarea sedentarismului

 Evitati sedentarismul

O viata normala este conditionata de miscare. Aceasta asigura tonicitatea musculara si oxigenarea organismului. Chiar si dupa pensionare, continuati sa fiti activi. Inactivitatea este primul pas spre boala; asadar, munciti sau ocupati-va de un hobby, intr-un ritm obisnuit si continuu timp de opt ore pe zi. Nu neglijati nici gimnastica zilnica, in aer curat. Dormiti cu fereastra intredeschisa, atat timp cat sezonul va permite.


Cultivarea optimismului

Factori importanti pentru sanatate sunt optimismul si increderea in noi insine si in cei din jurul nostru. De aceea, trebuie sa respingem tot ceea ce este negativ in relatiile interumane. Sa ne inchipuim ca viata este o oglinda in care privim continuu: daca zambim, zambetul se intoarce spre noi. Toate gandurile si actiunile noastre de fiecare clipa, de fiecare zi, trebuie sa fie pozitive, senine, optimiste. Vor beneficia de acestea toti cei din jurul nostru, dar in primul rand, noi insine!

Prevenirea poluarii

Aici ma refer, evident, la poluarea mediului, dar si la faptul ca traim intr-o increngatura de iradiatii, praf si decibeli, la care contribuie telefoanele mobile, traficul aglomerat din marile asezari urbane, televizoarele, calculatoarele, microundele neprotejate etc. Acesta este, din pacate, tributul pe care il platim confortului si civilizatiei moderne. Totodata, prin poluare ma mai refer si la "otravirea" lenta pe care noi insine ne-o provocam prin alimentatia deficitara, prin consumul de alcool, tutun, droguri, medicamente sintetice, bauturi acidulate, conserve etc.

Suprema porunca

Dintre cele trei mari virtuti teologice - credinta, speranta si iubirea - pe primul loc eu as situa iubirea, ca factor determinant. Iubirea fata de Creator si fata de aproapele nostru. Sub aspect spiritual, recomand armonia in cadrul familiei, armonia relatiilor sociale si a relatiilor interumane. Prietenii si cei dragi din familie sunt un adevarat "pansament" sufletesc, atat timp cat acestia emana optimism si vorbe bune. Cu prietenii ne distram, comunicam foarte bine, ceea ce ne aduce satisfactii si ne destinde. Din pacate, nu acelasi lucru se intampla si in familie. Deseori, ca urmare a provocarilor vietii si a lipsurilor materiale, viata de familie devine o permanenta vaicareala, o sursa de conflicte si de stres. Parintii fac o mare greseala: nu doar ca nu mai comunica intre ei, dar nu mai comunica nici cu copiii, si de aici pleaca multe rele. Astazi, familia abia daca se mai reuneste la sfarsitul saptamanii, si nici atunci nu se aloca suficient timp pentru o comunicare eficienta intre membrii ei. Copiii nu mai invata nimic de la parinti, iar rolul societatii in aceasta directie s-a minimalizat. Ei sunt "pe cont propriu" intr-o lume perfida, nemiloasa, iar din aceasta cauza, o apuca pe cai gresite: devin infractori, cad prada unor abuzuri sau dependente periculoase. Numai o legatura stransa intre parinti si copii poate opri acest dezastru, si alocarea unui timp suplimentar pentru dialog si sprijin.

- Dar nu putem vorbi de iubire fara credinta.

- Credinta este esentiala pentru sanatatea noastra trupeasca. Din punctul meu de vedere, nu este absolut necesar sa "recitam" o rugaciune luata din cartile de rugaciuni. Mai important este dialogul intim, sincer, profund, cu Divinitatea. Seara, timp de cel putin 10 minute, sa recapitulam ce am facut bine si ce am facut rau peste zi si sa ne punem actiunile viitoare in mainile Creatorului. Este de ajuns o rugaciune simpla: "Doamne, ajuta-ma ca maine sa fiu mai bun si sa fac mai mult bine decat am facut azi!". Astfel, ramane in noi permanent dorinta de a face bine, de a darui, care este rasplatita de obicei inmiit.

Sfantul Serafim de Sarov si Parintele Arsenie Boca.


Serafim de Sarov este sfantul la care a fost condus Arsenie Boca de catre Fecioara Maria pe Muntele Athos. Desigur ca atunci cand s-a intamplat aceasta minune Sarov trecuse in lumea cealalta de aproape 100 de ani.
Dumnezeu a vrut sa ne lege de acest sfant al Rusiei nu intamplator ci dintr-un motiv tainic.
Arsenie se roaga la Dumnezeu sa-i trimita un duhovnic pentru a fi intitat in isihasm si a primi un indrumator in tainele secrete ale mantuirii. Se roaga dar in zadar. Abia cand se roaga Fecioarei Maria aceasta ii apare si ii raspunde conducandu-l, transportandu-l prin minune intr-o padure la acest sfant al Rusiei numit Serafim de Sarov.
Nu intamplator unul din cei mai mari sfinti ai Romaniei, Arsenie Boca are acest traseu spiritual.
Deloc intamplatoare este si minunea cand Iisus ii vorbeste si ii spune sa nu-L mai picteze si sa mearga sa picteze in inimile oamenilor căci timpul este aproape…
Dar Arsenie nu asculta.
Deloc intamplator Romania este numita Gradina Maicii Domnului.


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor