vineri, 29 martie 2019

Remedii contra asteniei de primavara

Primavara, in special in lunile martie-aprilie, apar adesea stari de oboseala nejustificata. Schimbarea de anotimp reprezinta un stres pentru organismul nostru, iar acest lucru se poate repercuta asupra starii de sanatate, fie declansand dezechilibre sau accentuand unele afectiuni deja instalate. In ultima perioada, se pare ca batalia dintre sezonul rece si primavara nu a avut un final clar, astfel incat zilele cu temperaturi ridicate au alternat cu zilele reci. Unor astfel de salturi ale temperaturii, este clar ca organismului ii este greu sa se adapteze. De aici rezulta dezechilibrele resimtite cel mai adesea prin stari inexplicabile de epuizare. Pentru a trece mai usor peste aceste schimbari, este nevoie de un sistem imunitar puternic. 
Daca natura se trezeste la viata, primavara este, pentru noi, o perioada in care starile de somnolenta sunt tot mai dese in timpul zilei, iar noptile pot fi, pentru unii, un sir obositor de insomnie. De multe ori, avem senzatia, chiar după 8 ore de somn, ca nu am dormit suficient si ne trezim obositi, cu o stare de spirit alterata, cu incapacitate de concentrare. Ce e de facut in astfel de situatii? Ei bine, organismul trebuie ajutat sa treaca cu bine peste acest episod de schimbari. Pentru ca dinamica acestor modificari de temperatura este destul de rapida, este necesar sa ne fortificam organismul, astfel incat efectele tranzitiei dintre anotimpuri sa nu fie atat de accentuat. 
Iata cateva remedii care ne ajuta sa trecem cu brio peste aceste efecte secundare ale primaverii: 
1. Mierea si alte produse apicole. Este bine stiut faptul ca mierea este folosita ca remediu impotriva oboselii, datorita complexului de substante benefice organismului. Stramosii nostri o foloseau ca medicament impotriva unei game ample de afectiuni si o pretuiau ca pe o veritabila comoara. Pe langa miere, care poate fi consumata in fiecare dimineata, ca indulcitor in ceai sau cafea, mai exista si alte produse apicole care dau rezultate foarte bune in combaterea starilor de oboseala. Unul dintre acestea este laptisorul de matca. Consumat in stare cruda, acesta revigoreaza organismul si ii confera suficienta putere ca sa poata trece cu bine peste socul schimbarilor de temperatura. Curele cu laptisor de matca se fac primavara si toamna, iar persoanele care consuma laptisor de matca au o imunitate mult mai mare si nu resimt efectele secundare ale sezoanelor de tranzitie. Propolisul si polenul sunt alte apicole cu eficienta maxima in prevenirea si combaterea starilor de oboseala. Pastura este si ea un excelent ajutor. Este foarte important ca produsele apicole sa fie achizitionate din surse sigure, sa fie de calitate si sa le fie respectate conditiile de pastrare. 
2. Verdeturile de primavara. Daca acest anotimp poate sa aduca stari de indispozitie si de epuizare fizica si psihica, exista si atuuri de care putem beneficia. Verdeturile de primavara sunt adevarate depozite de minerale si alte substante care refac necesarul de energie al organismului. Fie ca este vorba de spanac sau leurda, salata sau ceapa verde, consumate in stare cruda, acestea sunt adevarate comori pentru sanatate.
3. Plimbarile in natura. Chiar daca starea este una de oboseala, plimbarile in aer liber ajuta foarte mult. Avem nevoie de aer curat ca sa ne refacem fizic si psihic, avem nevoie de miscare. Starile de letargie, perioadele de sedentarism indelungate, nu fac decat sa accentueze efectele neplacute ale perioadei de tranzitie. Daca vremea permite, se pot face plimbari in parcuri sau paduri, pe jos sau cu bicicleta. Este important sa stim sa ne acordam timp pentru noi insine, pentru a ne reface starea de bine. Sa nu uitam ca primavara nu este doar momentul in care natura reinvie, ci si perioada in care noi putem renaste, ne putem reseta obiectivele, iar sanatatea este mereu prioritara. Intalnirile cu prietenii si voia buna dau organismului comanda de bine, iar zambetul este unul dintre cele mai de pret medicamente. (Sursa: salute.it, Foto: pixabay.com)
Noi va recomandam cu drag mierea Apidava, mierea romaneasca din inima Transilvaniei.
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/9487-remedii-contra-asteniei-de-primavara

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor