duminică, 18 august 2019

Conexiune in Brahma, expozitie de pictura si grafica la MTR

In perioada 26 august - 9 septembrie 2019, Muzeul National al Taranului Roman gazduieste la Sala Irina Nicolau expozitia de pictura si grafica Conexiune in BrahmaEvenimentul expozitional reuneste lucrarile unor artisti inspirati de prezentul relativ si de nevoile omului contemporan, alaturand medii plastice precum pictura si grafica: Liusic Vrapciu (1952-1993) - artist plastic si Vladimir Paun-Vrapciu (1976) - arhitect si artist plastic.
Vladimir Paun-Vrapciu, arhitect si artist plastic, si Liusic Vrapciu, artist plastic, va vor convinge ca obiectele acceptate drept creatii artistice unicat pot depasi zona expozitionala, dobandind si o functie de design decorativ de interior. Dinamismul lucrarilor prezentate descrie foarte bine un prezent si un prezent apropiat in care ceea ce este frumos este si adaptabil nevoilor de zi cu zi in designul interior, gustul fiind modelat continuu de particularitatile prezentului. Lucrarea de arta se bucura astfel de o mai buna integrare in designul interior si in dimensiunea sociala.
Prin intermediul acestei expozitii de pictura si grafica se doreste a se arata puternica conexiune in brahma (in creatie) dintre artisti. Brahma este zeul hindus al creatiei si unul dintre membrii trinitatii Trimurti, alaturi de zeii Shiva si Vishnu. Nu trebuie confundat cu Spiritul Cosmic Suprem din filosofia hindusa, Brahman (radacina cuvintelor Brahma si Brahman este aceeasi). Brahma este zeu personalizat. El este rezultanta interactiunii a doua forte, una centripeta si alta centrifuga, ale universului. Totodata el se situeaza intre Brahman - fiinta suprema absoluta impersonala, si brahmanul - preotul.
Expozitia Conexiune in Brahma este si un omagiu, o demonstratie de respect si recunostinta aduse de Vladimir Paun-Vrapciu creatiilor lui Liusic Vrapciu, care l-au inspirat si stimulat sa isi realizeze lucrarile prezentate aici.
Expozitia poate fi vizitata la Sala Irina Nicolau pana pe 9 septembrie 2019, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.

Istoria ascunsa a unui portret-simbol - Tristan Tzara, o noua expozitie la MNAR

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita, din 17 august 2019, sa vizitati miniexpozitia-investigatie avand ca tema misterioasa "disparitie" a portretului poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy in 1924 si publicat in revista „Contimporanul” in acelasi an. Expozitia cuprinde "exponate-proba" care documenteaza intregul proces de descoperire a unui tablou celebru, considerat disparut de catre cercetatori, dar aflat in tot acest timp sub ochii nostri. 
Intrigata de unele detalii ale lucrarii, curatorul Monica Enache a pornit cercetarea de la presupunerea ca Portretul lui Tristan Tzara aflat la MNAR a fost suprapus peste pictura din 1924. Propunandu-si sa elucideze aceasta dilema, curatorul povesteste ca intr-o prima etapa, impreuna cu restauratorii laboratorului de pictura ulei al muzeului, am analizat pictura in lumina razanta, fapt ce a oferit un prim argument. Prin acest procedeu a devenit vizibil faptul ca actuala compozitie este pictata peste o alta, iar volumele evidentiate in acest mod se suprapun pe traseele de baza ale compozitiei din 1924, atat cat se poate decela examinand reproducerea din "Contimporanul".
Cu concursul Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Optoelectronica - INOE 2000 s-a realizat o excelenta analiza cu raze X a picturii, care a permis confirmarea ipotezei. 
In cadrul expozitiei, publicul va putea studia atat portretul lui Tristan Tzara, cat si imagini ale picturii, realizate in lumina razanta si fluorescenta, alaturi de radiografii, toate proband  prezenta portretului interbelic dedesubtul celui care se poate admira astazi in colectiile MNAR.
De asemenea, se va putea urmari si un material video infatisand fragmente din retrospectiva M.H. Maxy (1965) de la Sala Dalles, momentul in care portretul a fost pentru prima data expus dupa interventia artistului, in varianta pe care o cunoastem astazi. 
Cu acest prilej, se lanseaza Caietele Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, o publicatie periodica ce-si propune sa comunice publicului ultimele studii si cercetari ale specialistilor nostri. Primul numar este dedicat expozitiei Istoria ascunsa a unui portret-simbol - Tristan Tzara.
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00-18.00.
Accesul se face pe baza biletului de intrare in galerie (15 lei – adulti, 7,5 lei – pensionari, gratuit pe timpul vacantelor pentru elevi, 75% reducere pentru studenti, pe baza legitimatiei).
Ora limita de acces: 17.00.
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/9625-istoria-ascunsa-a-unui-portret-simbol-tristan-tzara-o-noua-expozitie-la-mnar

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor