vineri, 21 iunie 2019

Pepenele rosu – fructul vedeta al verii

Se apropie sezonul estival, perioada in care ne bucuram de vacante si de cele mai variate si mai delicioase fructe. De departe, vedeta verii este pepenele rosu, cu gustul sau racoritor si placut, indragit atat de copii, cat si de adulti. Sarac in calorii, pepenele rosu asigura o cantitate apreciabila din doza zilnică recomandată de vitamina C si de vitamina A, fiind fructul preferat si in cazul celor care vor sa scape de excesul de greutate. 

Ce contine pepenele rosu?
 Pe langa gustul sau dulce si racoritor, pepenele rosu este o excelenta sursa de vitamine, minerale, dar si de fibre. Astfel, consumul de pepene rosu ajuta la procesul de digestie, dar protejeaza si zona gastrointestinala. Cei care sufera de dereglari ale tensiunii arteriale ar trebui sa consume pepene rosu, deoarece acesta contine o cantitate apreciabila de potasiu. Licopenul este un antioxidant regasit in cantitati destul de mari in rosii, insa si pepenele rosu il contine, ba chiar in cantitati mai mari. De ce este atat de apreciat acest antioxidant? Ei bine, licopenul are capacitatea de a detecta radicalii liberi si de a-i anihila, ajutand astfel la prevenirea, dar si la combaterea unei game vaste de afectiuni. Se poate consuma pepenele rosu ca atare sau sub forma de suc (chiar si impreuna cu alte fructe), iar beneficiile asupra sanatatii sunt vizibile intr-un timp foarte scurt.
Iata ce contine pepenele rosu: vitamina A, C, D, E, B6 si B12 si minerale (fier, calciu, magneziu sau fosfor). Sportivilor le este recomandat consumul de pepene rosu, mai ales in combaterea febrei musculare sau impotriva crampelor musculare, datorita continutului de citrulina. Aceasta substanta are capacitatea de a sustine circulatia sanguina.

Cura cu pepene rosu.
 Pentru ca are un gust foarte placut, pepenele rosu este unul dintre fructele preferate de catre cei care vor sa scape de kilogramele in plus. Consumul acestui fruct timp de 10 zile consecutive ajuta la detoxifierea organismului, dar in acelasi timp ii ofera si energie.
Continutul bogat in antioxidanti ajuta organismul sa lupte impotriva afectiunilor, chiar si a celor mai grave.

Beneficiile consumului de pepene rosu.
 Specialistii recomanda consumul de pepene rosu atat pentru calitatile diuretice, cat si pentru alte beneficii. Persoanele care consuma pepene rosu sunt protejate impotriva formarii pietrelor la rinichi. Cantitatea de acid uric din sange se diminueaza la cei care consuma zilnic acest fruct.
Se pare ca cel mai important component al pepenelui rosu este licopenul, de care am amintit mai sus. Ei bine, acesta este responsabil si de buna functionare a sistemului cardiovascular, dar si a sistemului osos. Datorita continutului bogat de potasiu, pepenele rosu este excelent in ajutarea la fixarea calciului in oase.
Bogat in compuși fenolici, cum sunt flavonoizii, carotenoizii și triterpenoizii, pepenele rosu are proprietati antioxidante și antiinflamatorii. Pe langa aceste proprietati, pepenele este si un bun diuretic natural, cu efect neutralizant asupra acizilor din organism. Pepenele are un efect alcalin, prevenind afectiunile declansate de alimentatia dezechilibrata.
Cu un conținut bogat in vitamina C, pepenele rosu sustine sistemul imunitar. Iata de ce curele cu pepene rosu sunt benefice nu doar adultilor, ci si copiilor, in special celor care au sistemul imunitar slabit.

Pepenele rosu in frumusete.
 Pe langa incontestabilele beneficii aduse sanatatii, pepenele rosu poate fi folosit cu succes in frumusete. Astfel, nu doar consumul fructului sau a sucului proaspat este important pentru o piele impecabila, ci si aplicarea de masti in care sa se adauge pepene rosu. Masca cu pepene rosu si miere se prepara amestecand ingredientele in proportii egale. Amestecul se intinde bine pe fata si se lasa sa actioneze timp de 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa rece. Pepenele rosu se mai poate amesteca si cu iaurt, iar aceasta masca va avea efecte vizibile in diminuarea ridurilor. Un alt ingredient cu care se poate amesteca pepenele rosu este avocado. Masca va avea efect puternic hidratant. 

Vila interbelica din zona Primaverii

Aceasta vila fermecatoare construita in 1937 este amplasata in cea mai buna zona rezidentiala din Bucuresti. Imobilul beneficiaza de o gradina generoasa, una dintre cele mai mari din zona, pe care sunt plantate conifere, ce creeaza vara o umbra racoroasa si protejeaza fatada de strada principala. Vila a fost consolidata integral in anul 2000 si reamenajata in 2018, cu inlocuirea tuturor instalatiilor. Imobilul este dotat cu finisari de cea mai buna calitate, intre care piatra naturala si lemn masiv, armonizate ingenios cu mobilierul si solutiile tehnologice de ultima ora (incalzire in pardoseala, recirculare apa calda menajera, sisteme de control smart). 
In reamenajarea interiorului s-a tinut cont de caracteristicile originale ale casei, pastrandu-se si punandu-se in valoare detaliile de epoca: arcadele elegante, coloanele ornamentale, elementele de lemn masiv sculptat, ferestrele in stil venetian cu influente maure, decorate cu vitralii pictate manual in stil Art Nouveau. Zona generoasa de recreere din exterior cuprinde spatii de relaxare, foisor si loc de joaca pentru copii.
Anul de constructie a vilei se suprapune cu perioada de infiintare a cartierului Primaverii. Proiectat de Octav Doicescu (1902-1981), unul dintre cei mai importanti arhitecti romani din perioada interbelica, acest cartier se situa in prima parte a secolului trecut in afara Bucurestiului. Parcelarea apartinea zonei trasate in 1932 de Banca Marmorosch-Blank in cartierul Jianu-Bordei si era delimitata de strazile Herastrau, Armindenului, Jean Monnet si bulevardul Mircea Eliade. In aceeasi perioada (1930-1935) s-a amenajat si Lacul Herastrau, prin asanarea unei zone mlastinoase.
Locuintele proiectate in anii ’30 de arh. Octav Doicescu au fost create pentru muncitorii de la Uzina de Gaze si Electricitate si au respectat cu strictete o serie de principii de urbanism: erau construite in stil modernist si aveau cel mult un etaj. Arhitectul isi va construi in 1939 o casa in acest cartier, pe str. Mircea Eliade nr. 2 colt cu str. Herastrau, unde va locui pana la finalul vietii. Dupa preluarea puterii de catre comunisti, cartierul a fost ales de acestia ca zona rezidentiala pentru nomenclaturistii vremii si a devenit “Cartierul Interzis” - accesul era permis doar rezidentilor, fiind extrem de bine pazit.
Situata intr-un cartier exclusivist cu o istorie aparte, in imediata apropiere a celui mai mare parc din Bucuresti, vila reprezinta o resedinta ideala pentru o familie in cautarea celor mai bune scoli si licee, ce isi doreste sa profite de aerul curat si linistea zonei.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor