luni, 3 martie 2025

Rețetă de exersare a virtuților în timpul Postului Mare Sfântul Cuvios Antim din Chios

 


Vremea pentru rodnicia pomilor este primăvara. La fel și vremea virtuților este Sfântul și Marele Post, când vom munci pentru a completa îndatoririle și pagubele anilor trecuți!

Să crească rugăciunea!

Să crească lectura!

Să crească virtutea!

În fiecare seară să privegheați mai mult în rugăciune! Să înceteze cuvintele! Să lipsească discuțiile, pentru că, prin tăcere, veți reuși totul!

Sfântul și Marele Post este o perioadă de exersare a virtuții. Anotimpul acesta reînnoiește natura. Vedem toți copacii cum revin la viață. Scot noi frunze și flori și se pregătesc pentru a rodi. Și astfel să completeze paguba altor ani. Același lucru trebuie să facă și omul. În fiecare an trebuie să dobândească o nouă viață, o nouă râvnă, o nouă putere, o dragoste dumnezeiască, pentru a da naștere unor noi roade de virtuți, pe care să le oferim Binefăcătorului Dumnezeu. Însă vremea pentru rodnicia pomilor este primăvara. La fel și vremea virtuților este Sfântul și Marele Post, când vom munci pentru a completa îndatoririle și pagubele anilor trecuți.

 

– Gheronda, poate fi cineva virtuos din fire?

– Cineva poate fi din fire simplu, iubitor de linişte, blând. Acestea însă sunt daruri fireşti pe care i le-a dat Dumnezeu şi pe care el trebuie să le cultive, pentru a le înmulţi. Prin nevoinţa pe care o va face, va primi darurile duhovniceşti, harismele Sfântului Duh.

– Înţelepciunea este un dar de la Dumnezeu sau virtute care se dobândeşte încet-încet prin lucrarea duhovnicească pe care o face cineva?

– Ascultă, înţelepciunea este dar. Să spunem că tu nu ai acest dar, însă ai altul. Cultivând darul pe care îl ai, cultivi odată cu el şi înţelepciunea împreună cu alte virtuţi, completând astfel virtuţile care îţi lipsesc. De pildă, când cineva se nevoieşte cu înfrânarea, cultivă totodată şi tăcerea, trezvia, rugăciunea, înţelepciunea etc.

Toate virtuţile şi toate patimile se cultivă, depinde însă de lucrarea pe care o face omul. Dacă va cultiva virtuţile, se vor dezvolta virtuţile, iar patimile vor fi înăbuşite. Dacă va cultiva patimile, ele se vor dezvolta şi virtuţile vor fi înăbuşite. Dacă le cultivă pe amândouă, se vor dezvolta amândouă şi va ieşi ceva amestecat. Ca să înţelegeţi aceasta, gândiţi-vă la o grădină care are şi flori şi buruieni. Dacă sunt cultivate buruienile, acestea vor creşte, iar florile vor fi înăbuşite. Dacă sunt cultivate florile, ele vor creşte şi vor înăbuşi buruienile. Dacă sunt cultivate toate împreună, nu vei putea deosebi florile de buruieni.

Pentru ca omul să sporească, trebuie să cunoască ce patimi are şi să se străduiască să le taie. De asemenea, trebuie să cunoască darurile pe care Dumnezeu i le-a dat şi să le cultive. Dacă le cultivă cu smerenie, repede se va îmbogăţi duhovniceşte. Dacă cineva lucrează duhovniceşte, devine bun, dacă rămâne nepăsător, devine rău.

Am văzut suflete care, deşi aveau un ogor roditor, fiindcă l-au lăsat necultivat, s-a umplut de tufe şi mărăcini. Iar alte suflete, al căror ogor era plin de tufe şi mărăcini, l-au desţelenit şi l-au săpat, şi s-a făcut roditor. La ce folos dacă Dumnezeu ne-a dat un ogor bun, iar noi l-am lăsat să devină pădure deasă? Ce să ne facă Dumnezeu dacă în ogorul nostru ar putea rodi trestia de zahăr, iar noi suntem mulţumiţi cu trestia de baltă şi nu ne îngrijim să o dezrădăcinăm şi să cultivăm trestia de zahăr? Din trestiile de baltă poţi să faci numai coşuri, nu să scoţi şi zahăr…

Dumnezeu va cere socoteală de la fiecare dintre noi, dacă a înmulţit sau nu darul pe care i l-a dat. Dacă cuiva i-a dat cinci daruri, acela trebuie să le facă zece; nu este de-ajuns să le facă nouă. De aceea, pe cât poate cineva, să se nevoiască cu smerenie şi cu discernământ ca să ia notă maximă, căci Dumnezeu va cere socoteală dacă a dublat talantul pe care l-a primit, dacă pe cei doi i-a făcut patru, dacă pe cei cinci i-a făcut zece. Prin urmare, orice talant care este dublat este răsplătit de Dumnezeu cu nota maximă. Iar dacă cineva, din multă râvnă, şi nu din egoism, dintr-un talant va face zece, acest fapt Îl va înduioşa nu numai pe Dumnezeu, ci şi pe oamenii cu inimă de granit.

Extras din Patimi și virtuți – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

Iată ce se va întâmpla cu tine dacă bei apă CALDA

 

Iată ce se va întâmpla cu tine dacă bei apă CALDA în fiecare dimineață 👇🏼

💧 Corpul tău va fi întinerit.
💧 Intestinele vor funcționa ca un ceas.
💧 Va exista o pierdere treptată în greutate fără niciun efort.
De ce este așa?

Medicina antică tibetană afirmă că prima boală umană a fost indigestia, iar primul remediu a fost apa fiartă. Este considerat cel mai bun remediu pentru combaterea oboselii, a obezității și a altor boli. Dar astăzi medicii nu recomandă fierberea apei, ci, dimpotrivă, sfătuiesc să bea doar apă crudă.

Apa fierbinte fierbinte este foarte usoara, potoleste bine setea si este complet digerata de organism in 24 de minute.
CUM SĂ BEAȚI CORECT APA ❗️

1. Începeți-vă dimineața cu un pahar de apă fierbinte (cel puțin, caldă). Acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru corpul tău.

2. Bea apa incet, in inghitituri mici.

3. Fierbeți apa o dată. Răciți-l la o temperatură confortabilă, astfel încât să rămână fierbinte, dar să nu se opărească și beți-l cu 30 de minute înainte de micul dejun. Fierbeți un nou lot de apă înainte de fiecare masă.

4. Cel mai bun mod de a răci apa clocotită este să o răcești cu abur (sub capac).5. Apa băută imediat înainte de masă provoacă boli respiratorii și suprimă digestia. În timpul mesei - accelerează metabolismul și stimulează digestia. După masă - crește fermentația în intestine, încetinește metabolismul și promovează creșterea în greutate.

6. Apa fiartă răcită care a stat mai mult de 6 ore devine grea. Este dăunător organismului și provoacă probleme intestinale. Apa care a fost răcită prin turnarea ei dintr-un recipient în altul de multe ori devine și ea grea.

7. Nu se recomanda amestecarea apei fierbinti fierbinti cu apa rece sau cruda.

Potrivit învățăturilor orientale, apa fierbinte este considerată secretul tinereții veșnice. În același timp, cel mai rău lucru pe care îl poate face o persoană pentru corpul său este să bea apă rece sau să bea cu gheață.

Ce inseamna cuvantul "incerc"

 "O sa incerc asta, o sa incerc cealalta…O sa incerc sa fiu intr-un anume fel, o sa incerc sa fac alegerile potrivite, sa imi implinesc visele.” Asta spunem si auzim foarte des. Intrebarea este: daca incerci mereu, cand o sa si fii, cand o sa faci si cand o sa ai ceea ce vrei? Daca incerci mereu sa traiesti, cand o sa si traiesti cu adevarat?

„Incerc” inseamna in-cerc. Cand incerc, sunt in cerc. Ma invart pana ametesc, dar asta nu inseamna ca sunt in viata, ca imi urmez inima, ca fac ce simt. Inseamna doar ca ma mint sau ca evit sa-mi afirm adevarul, fata de mine si fata de altii.

Cand spui ca incerci, maschezi nesiguranta, neincrederea, nehotararea, frica de a nu gresi.

Alegerile autentice sunt inabusite, in timp ce alegerea de a nu face nicio alegere este mereu prezenta. Cand spui ca incerci, de fapt alegi sa stai la intersectia dintre doua drumuri. Nu alegi niciunul, nu faci niciun pas inainte pe unul dintre ele. Doar incerci s-o faci. Ridici piciorul, dar nu-l pui niciodata jos. Daca l-ai pune, asta ar insemna ca faci deja.

Asadar, opreste-te din incercat si fa alegeri. Fii cine vrei, fa ce simti si alegi sa faci. Arunca-te, ai incredere! Iesi din cercul mental al fricii, si traieste! Fii treaz de-a binelea, intra in teren si joaca! Riscurile sunt mai mari, dar si bucuria e pe masura.”


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor