luni, 30 decembrie 2024

"Chiar dacă ești un înger, vor exista oameni care vor fi deranjați de sunetul aripilor tale." ~



 Un psiholog a scris într-o carte:
"Chiar dacă ești un înger, vor exista oameni care vor fi deranjați de sunetul aripilor tale." ~ El a folosit această frază pentru a arăta clar că percepțiile și emoțiile altor oameni nu au nimic de-a face cu tine. Gândurile celorlalți nu îți definesc valoarea. Vei întâlni mulți oameni care vor încerca să-și proiecteze nesiguranțele asupra ta și există riscul să accepți imaginea celorlalți. Pentru a te proteja, trebuie să interiorizezi că ceilalți nici măcar nu au capacitatea de a te defini. Nu sunt capabili să vadă în interiorul tău. Iar percepția lor despre tine nu este altceva decât un semn al calităților lor. Chiar dacă ești bun, vor exista întotdeauna oameni care vor spune altceva; Dar nu ești o reflectare a altora.

CUNUNA ANULUI --“Binecuvântează, Doamne, cununa anului bunătății Tale…”

 „Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”

Pomelnicul este o listă cu numele persoanelor, în viaţă sau decedate, pe care le pomeneşte preotul în slujbe sau în rugăciuni. Termenul de pomelnic vine de la „a pomeni” – aducere aminte. Deci a pomeni – în ritualul creştin – înseamnă a rosti numele cuiva în cadrul unui serviciu religios pentru a chema harul lui Dumnezeu, pentru a căpăta iertarea păcatelor lui, etc.
În Noul Testament acest termen de pomenire este folosit de multe ori:
🔴 Atunci când în casă la Simon leprosul, femeia păcătoasă a turnat mir pe capul lui Iisus şi El a zis:
„Oriunde se va propovădui Evanghelia se va spune ce a făcut ea, SPRE POMENIREA EI” (Matei 26:13).
⚪️ Lui Corneliu sutaşul păgân, pentru că era foarte milostiv i se arată un înger al Domnului şi-i spune: „Corneliu!… Rugăciunile tale şi milosteniile tale s-au suit, SPRE POMENIRE, înaintea lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 10:4-31).
🔴 Tâlharul de pe crucea din dreapta lui Iisus a zis: „POMENEŞTE-MĂ Doamne, când vei veni în împărăţia Ta”(Luca 23:42).
CUNUNA ANULUI
Cei care doresc ca numele lor să fie citite săptămânal, în cadrul Sfintei Liturghii, pe parcursul întregului an calendaristic, pot lãsa un pomelnic la pangarul bisericii noastre (dl. Viorel/dna. Ciorba)
🔴 Lista numelor de pe pomelnic să includă rudeniile apropiate (părinți, soț/soție, copii, bunici etc), precum și numele duhovnicului. Se pot scrie nume atât la vii, cât si la adormiti.
⚪️
🔴 Readucem aminte cã noi, preotii, nu ne putem ruga în locul dumneavoastrã, ci numai împreunã cu dumneavoastrã. Chiar dacã sunteti pomeniti la Altar, e nevoie de multã rugãciune personalã.
⚪️ Pentru nevoi speciale (concrete), orice crestin poate lãsa un pomelnic la fiecare Liturghie la care participã.
🔴 Toate pomelnicele ce se dau pentru pomenirea pe parcursul unui an calendaristic, CUNUNA ANULUI, sunt înscrise pe o listã generală de pomelnice. Toate aceste nume se pomenesc săptămânal în taină, de către pãrintii slujitori.
⚪️ Vă rugăm frumos să precizați pe pomelnic pe aceia care au nevoi speciale (bolnavi, închiși, etc…).
🔴 Pentru orice schimbare ce intervine în unele din aceste situații (nasteri, îmbolnãviri, decese), vă rugăm să ne anunțați pentru a face modificările necesare.

„Binecuvântează, Doamne, CUNUNA ANULUI ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri. Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune.”
 
 
Rugăciunea 1: Binecuvintează, Doamne, viața noastră și ne izbăvește în Anul cel Nou care vine și în toți anii vieții noastre de necazuri, de primejdii, de războaie și de toată răutatea și nedreptatea, dăruindu-ne tuturor zile bune și îndelungate, cu bună sporire și folos în munca noastră, cu fericire și liniște, ca să-Ți mulțumim pururea pentru toate și Ție mărire să înălțăm, împreună și Părintelui Tău Celui fără de început și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh acum și pururea și în vecii vecilor. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi păcătoșii. Amin.
 Rugăciunea 2: Dumnezeul dumnezeilor și Domnul domnilor, făcătorul cetelor celor de foc și lucrătorul puterilor celor fără de trup, meșterul celor cerești și al celor pământești, pe Care nimeni dintre oameni nu L-a văzut, nici poate să-L vadă; de Care se teme și se cutremură toată făptura; Cel ce a aruncat din cer pe căpetenia îngerilor, care din trufie și-a încordat grumazul oarecând și s-a lepădat de slujba sa prin neascultare și pe îngerii cei împreună cu dânsul potrivnici, care s-au făcut diavoli, i-a aruncat în întunericul cel adânc al iadului, fă ca blestemul acesta, ce se face în numele Tău cel înfricoșător, să fie spre îngrozirea acestui povățuitor al vicleniei și a tuturor taberelor lui, Care au căzut împreună cu el din lumina cea de sus, și pune-l pe fugă; și-i porunceste lui și diavolilor lui să se depărteze cu totul, ca să nu facă nicio vătămare acestui suflet pecetluit; ci acești pecetluiți să ia tăria puterii ca să calce peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului. Că se laudă și se cinstește și de toată suflarea cu frică se slăvește preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


 

Rugaciune de multumire pentru anul care a trecut

 


Dumnezeule nemărginit, îngenunchez cu umilinţă înaintea ta, în cea din urmă zi a anului acestuia.

Cât de mare a fost bunătatea ta şi cât de multe au fost binefacerile cu care m-ai copleşit în anul acesta! De la tine am primit viaţa şi sănătatea; tu ai dat rod câmpiilor, mi-ai dăruit cele trebuincioase, şi de câte nenorociri m-ai păzit! Şi dacă ai îngăduit să mi se întâmple ceva rău, tot spre binele meu ai rânduit aceasta, pentru ca, dacă nu te iubesc când îmi faci bine, să-mi aduc aminte de tine măcar când mă pedepseşti. Şi totuşi cât de nerecunoscător ţi-am fost, câte păcate am săvârşit,........ cât de puţin m-am gândit la tine!

Pătruns acum de gânduri mai bune, iată-mă îngenuncheat înaintea Tronului tău.

Îţi mulţumesc, Doamne, pentru binele pe care mi l-ai făcut; îţi mulţumesc pentru toate harurile primite de la tine şi chem toată curtea cerească a îngerilor ca să-ţi mulţumească, deoarece mare a fost bunătatea ta faţă de mine!

Îţi cer iertare, Doamne, pentru toată nerecunoştinţa mea, îţi cer iertare pentru că nu am împlinit legea ta, îţi cer iertate pentru că de atâtea ori am păcătuit şi astfel am răsplătit cu răutate şi nerecunoştinţă milostivirea ta!

Hotărârea mea bună din aceste clipe, de a nu te mai supăra pe viitor şi de a-ţi arăta mai multă recunoştinţă, să îmblânzească, Doamne, mânia ta, de care m-am învrednicit, şi dă-mi ca, înainte de a ieşi din acest sfânt lăcaş, să aud din gura ta cuvântul de iertare! Tată ceresc, te rog, împacă-te cu un fiu care îţi cere iertare pentru greşeli; întoarce faţa ta către un păcătos care se căieşte şi întăreşte-i făgăduinţa de a te iubi cu statornicie aici pe pământ, ca să se bucure pe veci de vederea strălucirii tale dumnezeieşti.

Amin.

Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu

Doamne, Iisuse Hristoase, Dum­ne­zeul nostru, Dumnezeule a toată milosti­vi­rea și îndurarea, Care ai ne­­măsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oa­meni, căzând acum către a Ta slavă cu frică și cu cutremur aduc Ție mul­țu­mire pentru binefa­cerile de care m-ai învrednicit pe mine, nevrednicul robul Tău.

Te slă­vesc, Te laud și Te cânt ca pe un Domn, Stăpân și Făcător de bine. Și iarăși căzând înaintea Ta, Îți mulțu­mesc și cu smerenie mă rog nemăsu­ratei și negrăitei Tale milostiviri ca și de acum înainte să-mi dăruiești faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine și de aproapele meu. Izbăvește-mă de tot răul și necazul. Dăruiește-mi liniște. Și mă învrednicește ca în toate zilele vieții mele totdeauna mulțu­mire să-Ți aduc și să grăiesc și să cânt cele preabune Ta­tălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 


Rugăciune de mulțumire pentru anul care trece
„Doamne al vieții și al veșniciei,
Îți mulțumesc din adâncul sufletului pentru toate darurile Tale
Pe care le-am primit în acest an ce se încheie.
Pentru zilele de bucurie, care mi-au umplut inima,
Și pentru încercările prin care m-ai întărit și m-ai apropiat de Tine.
Îți mulțumesc pentru sănătatea mea și a celor dragi,
Pentru pâinea cea de toate zilele,
Și pentru pacea din casa mea.
Chiar și în momentele grele, Tu ai fost lângă mine,
Sprijin și nădejde în toate.
Te rog, primește recunoștința mea pentru dragostea și grija Ta,
Pentru binecuvântările văzute și nevăzute.
Ajută-mă să pășesc în noul an cu o inimă plină de credință,
Să slujesc voii Tale și să aduc lumină celor din jur.
Fie Numele Tău lăudat acum și în vecii vecilor.
Această rugăciune este potrivită pentru a încheia anul cu recunoștință și smerenie.

 

Ajunul Anului Nou

 

Cu Hristos, născut duhovnicește și-n sufletele noastre, întineriți prin tinerețea Lui și înnoiți prin noutatea Lui, să ne îndreptăm spre Noul An cu năzuința de a-l petrece cu sănătate, belșug de lumină și împliniri. Dar mai ales, cu dorința de a ne trăi deplin strămoșeasca credință Ortodoxă: în întregul ei adevăr, în întreaga ei putere, în întreaga ei frumusețe, în întreaga ei sfințenie.

Cu bucurie, sete și foame de Dumnezeu, Biserica noastră strămoșească, îndeosebi după 1990, ne îndeamnă stăruitor ca noaptea dintre ani să o petrecem cu rugăciune în sfintele locașuri: întâi să ne întâlnim cu Dumnezeu, Cel Ce a făcut timpul și stăpânește veacurile, și apoi cine dorește, să se adauge petrecerilor citadine sau, de ce nu?, să împlinească alaiul de tradiții din noaptea de Anul Nou păstrate cu statornicie în lumea satului românesc.

Dacă în timpul regimului comunist doar pe la mănăstiri se săvârșeau slujbe de priveghere până la ore adânci din noapte, în sate și orașe acest lucru era cu desăvârșire oprit. În pofida interdicției, românii, credincioși și consecvenți relației cu Dumnezeu, nu au uitat niciodată spusele unei frumoase pricesne: „totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”. Astfel, deși oamenii nu se puteau întâlni la biserica din sat sau din oraș ca în zilele noastre, mulți dintre ei își îngemănau rugăciunile săvârșite în tihna casei lor, petrecând cu Dumnezeu la cumpăna dintre ani, începând veleatul cu Cel mai presus de timp, după cum se întâmpla în vremea copilăriei mele.

Nu am să uit niciodată taina nopții dintre ani, așa cum mi s-a descoperit la vremea nevinovatei vârste, când noi, junii, ne pregăteam să mergem cu uratul. După ce în serile pașnice ale Crăciunului repetițiile se întețeau, iar tobele, buhaii și harapnicele se auzeau tot mai des, în ajunul Anului Nou, ulițele satului se umpleau de larmă, căci ieșeam să le urăm gospodarilor cele cuvenite.

În toată zarva țâncilor, mama trebăluia de zor să împlinească o rânduială din bătrâne vremi statornicită: cu două zile înainte de trecerea dintre ani, pregătea cu multă migală colacii cu care avea să-i primească pe urători, numindu-i „colacii Sfântului Vasile”. Apoi, cu o grijă aparte, primenea candela, amintindu-ne că se înnoiește timpul și toate se cade să fie curate. Din aceeași ancestrală rânduială făcea parte și obligativitatea copiilor de a îngriji de lighioanele din curte: și bunica, și mama „ne informau cu toată convingerea” că doar odată într-un an, adică în noaptea de ajun, animalele capătă grai și „nu se cade să se vaite la cele ale vecinilor că nu sunt bine îngrijite și hrănite”. Nu vă închipuiți ce credibilitate aveau în mintea noastră aceste legi nescrise și rostite cu deplină fermitate de părinți ori de bunici. Cu o atenție sporită de râvna ca necuvântătoarele din gospodărie să aibă cu ce se mândri în fața suratelor învecinate, eu și frații, ajutați de tata, pregăteam totul ca pentru o veritabilă inspecție, pe care mama o făcea în fugă; abia după aceea ne dădea îndelung așteptata dezlegare să plecăm la urat, dar nu înainte de a ne înfățișa la icoana Mântuitorului ca să facem o scurtă rugăciune, dorind ca lucrarea noastră să se așeze sub ochiul cel veghetor al Domnului, devenindu-ne călăuză pe ulițele satului. Seara ori târziu în noapte ne întorceam acasă, adeseori înghețați de frig și sleiți de foame, și ne năpusteam în bucătărie unde, întotdeauna, găseam bolborosind molcom o oală cu sarmale ce împrăștia în odaie un miros ademenitor. Dimineață o luam de la capăt cu sorcovitul, dar nu mult timp, căci era îndătinată și ajungerea la biserică, unde slujba căpăta un aer cu totul special, iar oamenii se arătau dornici să simtă și primenirea duhovnicească odată cu cea a timpului.

Mai târziu am aflat că bunica și mama în noaptea de ajun, după ce noi plecam cu uratul, începeau un fel de priveghere. La lumina candelei sau a focului din vatră rosteau sau citeau rugăciuni până după miezul nopții. Într-un an, fiind foarte răcit și neputând merge cu tovarășii mei la urat, am rămas cu bunica. Afară satul gemea de vuietele urătorilor, dar în casa bătrânei atmosfera părea desprinsă din filele patericului. Lumina candelei veghea odaia, iar bunica, ținând un ceaslov foarte vechi în mână, citea Acatistul Mântuitorului Hristos, iar apoi, a Sfântului Vasile cel Mare.

Așa petreceau bătrânii la cumpăna dintre ani, așa să petrecem și noi. Cu Hristos născut duhovnicește și-n sufletele noastre, întineriți prin tinerețea Lui și înnoiți prin noutatea Lui, să ne îndreptăm spre Noul An, cu năzuința de a-l petrece cu sănătate, belșug de lumină și împliniri. Dar mai ales, cu dorința de a ne trăi deplin strămoșeasca credință Ortodoxă: în întregul ei adevăr, în întreaga ei putere, în întreaga ei frumusețe, în întreaga ei sfințenie.

Randuieli Bisericesti pentru Calendarul Ortodox 2025

https://noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2025 

 


Zile de post si posturi - Calendar Ortodox 2025

  • Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
  • Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie )
  • Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul ( 29 august )
  • Inaltarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie )
  • Postul Sfintelor Pasti ( 19 februarie - 07 aprilie )
  • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 04 iunie - 28 iunie )
  • Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august - 14 august )
  • Postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie - 24 decembrie )

Zile in care nu se savarseste Sfanta Liturghie

  • Miercuri si vineri in saptamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti ( 04 aprilie si 06 aprilie )
  • Luni si marti in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti ( 09 aprilie si 10 aprilie)
  • Vineri in saptamana Patimilor ( 06 aprilie )

Nu se fac nunti

  • In toate zilele de post de peste an
  • In zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora
  • In saptamana lasatului sec de carne ( 11 februarie - 17 februarie )
  • In Postul Sfintelor Pasti ( 18 februarie - 08 aprilie )
  • In Saptamana Luminata ( 09 aprilie - 15 aprilie )
  • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 04 iunie - 28 iunie )
  • In Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august - 15 august )
  • In postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie - 24 decembrie )
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza ( 25 decembrie - 6 ianuarie )

Sarbatori bisericesti nationale - Calendar Ortodox 2025

  • Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor ( 17 mai )
  • Sf. Apostol Andrei cel intai chemat - Ocrotitorul Romaniei ( 30 noiembrie )

Zile si sarbatori legale in care nu se lucreaza

  • 1 si 2 ianuarie, Anul Nou
  • 08 aprilie si 09 aprilie, prima si a doua zi de Pasti
  • 1 mai, ziua internationala a muncii
  • 27 mai si 28 mai, prima si a doua zi de Rusalii
  • 15 august, Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie, Sfantul Andrei
  • 1 decembrie, Ziua Nationala
  • 25 si 26 decembrie, prima si a doua zi de Craciun

Zile si date importante

  • Duminica, 17 mai, Ziua Nationala a Familiei
  • Duminica, 7 iunie , Ziua mamei si copilului
  • 1 septembrie - Ziua rugaciunii pentru mediu
  • 13 noiembrie Ziua Bibliei

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor