vineri, 15 aprilie 2022

Înverșunata ură biruiește iubirea.

 


Cel ce scula morții din morminte era închis sub piatra rece și grea a unui mormânt.


Fariseii și cărturarii, mai-marii preoților Îl prinseseră

Și credeau că Îl zdrobiseră.


Ucenicii și prietenii Lui stăteau ascunși

Își tăinuiau lacrimile.

Așteptau.


Își aduceau aminte de cuvintele Lui.

Se agățau de ele cum se agață cel rămas în valuri de barca izbăvitoare.


Mult se clătinaseră în credința lor.

Dragostea rămăsese nezdruncinată.


Erau câteva suflete înflăcărate, mai ales ale celor 2 Marii.

Maica Domnului trăia mai departe patimile Fiului ei.

Fiecare strigăt, fiecare suspin al Lui răsuna în sufletul său îndurerat.


În toată ființa Sf. Fecioare nu mai rămăsese decât ecoul prelungit al patimilor Mântuitorului.


În sufletele celor apropiați de Domnul răsună furtuni de îndoieli și de îndurare.


În Grădina Ghetsimani s-a făcut tăcere

Și ura osânditorilor nu s-a liniștit.


Pr. Valerian Grecu


 Iubirea nu are așteptări. Teama este plină de așteptări. Atunci când te temi, faci tot ceea ce faci pentru că te aștepți să fii nevoit, dar te aștepți ca şi ceilalţi să facă acelaşi lucru. Aşa se explică de ce teama rănește atât de uşor, în timp ce iubirea nu rănește pe nimeni. Noi avem așteptări, iar dacă acestea nu se împlinesc, ne simțim răniţi – nu ni se pare drept.


Îi condamnăm pe cei din jur pentru că nu ne-au împlinit aşteptările. Cine iubeşte nu are așteptări. El face ceea ce face pentru că doreşte şi nu este deranjat dacă alți oameni nu doresc să facă la fel, căci el nu interpretează faptele altora la modul personal. Întrucât nu se așteaptă să se întâmple ceva anume, dacă lucrul respectiv nu se întâmplă, nu se simte deranjat. Orice s-ar întâmpla, el nu suferă, căci tot ceea ce se întâmplă este în regulă pentru el. Aşa se explică de ce îndrăgostiților viaţa li se pare "în roz"; ei nu se așteaptă ca partenerii lor să facă ceva anume şi nu simt obligaţii faţă de aceştia.


Iubirea este bazată pe respectul reciproc. Teama nu respectă pe nimeni, nici măcar pe sine. Dacă îmi pare rău pentru tine înseamnă că nu te respect, că nu te las să iei propriile tale decizii. Când eu iau deciziile în locul tău, înseamnă în mod evident că nu am încredere în tine. Lipsa respectului conduce automat la tentativa de a controla viaţa celuilalt. În marea majoritate a cazurilor, atunci când le spunem copiilor noştri cum să-şi ducă viaţa, noi facem acest lucru pentru că nu îi respectăm. Ne pare rău pentru ei şi încercăm să facem în locul lor ceea ce ar trebui să facă ei înșiși.


Dacă nu ne respectăm pe noi înşine, ne va părea rău pentru noi, ni se va părea că nu suntem destul de buni ca să reuşim în această lume. Cum ne-ar putea respecta alţii în aceste condiţii? Atunci când spunem: "Bietul de mine, nu sunt suficient de puternic, nu sunt suficient de frumos, nu sunt suficient de inteligent, nu am cum să reușesc", înseamnă că nu avem nici un pic de respect pentru propria noastră fiinţă. Auto-compătimirea se naște din lipsa respectului de sine.


Iubirea este nemiloasă, ei nu-i pare rău pentru nimeni; în schimb, este plină de compasiune. Teama este foarte miloasă; celui care se teme îi pare rău pentru toţi cei din jur. Lui îi pare rău de alţii pentru că nu îi respectă, pentru că nu îi crede suficient de puternici pentru a reuşi. Pe de altă parte, iubirea respectă pe toată lumea. Cine iubeşte pe altcineva crede că acesta poate reuşi prin propriile sale forţe. El crede că acesta este suficient de puternic, de inteligent, de bun pentru a-şi stabili propriile sale decizii. Nu se grăbeşte în nici un caz să ia decizii în locul celuilalt.


Evident, dacă acesta din urmă dă greş, el îi întinde mâna, îl ajută să se ridice şi îi spune: "Continuă. Mai devreme sau mai târziu vei reuşi, sunt convins de acest lucru". Aceasta înseamnă compasiune, care nu are nimic de-a face cu mila. Compasiunea se naşte din respectul reciproc şi din iubire; mila se naşte din teamă şi din lipsă de respect.

Iubirea este complet responsabilă. Teama evită responsabilitatea, dar asta nu înseamnă că ea nu este responsabilă pentru faptele ei. Încercarea de a evita responsabilitatea este una din cele mai mari greşeli pe care le facem, căci orice acţiune are anumite consecinţe.


Dacă facem o anumită opţiune, noi vom obţine un anumit rezultat sau o anumită reacţie. Chiar dacă nu luăm nici o decizie, tot vom obţine un rezultat sau o reacţie. Într-un fel sau altul, noi vom ajunge să experimentăm toate consecinţele propriilor noastre acţiuni şi decizii. De aceea, oamenii sunt complet responsabili pentru acţiunile lor, chiar dacă nu doresc să fie. Chiar şi atunci când alţi oameni încearcă să plătească în locul nostru, tot vom ajunge să plătim şi noi, dar atunci vom plăti dublu. Când altcineva încearcă să fie responsabil în locul nostru, el nu face altceva decât să amplifice drama.

Iubirea este întotdeauna amabilă. Teama este întotdeauna lipsită de amabilitate. Ea ne umple de obligaţii, de aşteptări, ne învaţă să nu îi respectăm pe cei din jur, să evităm asumarea responsabilităţii şi să ne pară rău pentru alţii. Cine s-ar putea simţi bine în asemenea condiţii? Tot ceea ce se petrece în jurul nostru ne agresează, ne înfurie, ne întristează, ne face să ne simţim geloşi sau trădaţi.

Cine iubeşte o face necondiţionat, fără justificări. Noi iubim pe altcineva aşa cum este şi îl lăsăm să fie cel (sau cea) care este. Dacă nu îmi place cum este o femeie, nu are nici un rost să stau alături de ea; cel mai bine este să îmi caut pe altcineva, care este aşa cum doresc eu să fie. Noi nu avem dreptul să încercăm să schimbăm pe nimeni, la fel cum nimeni nu are dreptul să încerce să ne schimbe pe noi.

Dacă ne vom schimba vreodată, o vom face pentru că aşa vom dori noi, pentru că ne propunem să renunțăm la suferinţă.

CORPUL DIAVOLULUI

 Acuzațiile noastre, nemulțumirile, reproșul, condamnarea, supărarea, cel care contrazice, învinuirea, lupta pentru eu mai presus de toate, pentru adevarul si dreptatea mea, apărarea, gândurile negative, cel care jignește, umilește, acuza, critica, judeca, ironizeaza, sunt toate duhuri ale întunericului, SUNT CORPUL DIAVOLULUI, SUNT DIAVOLUL INSUSI.


Cele 10 porunci paradoxale ale vieții

 Lumea nu va fi întotdeauna de partea ta, aceasta este realitatea... și nu ar trebui să lăsăm asta să ne descurajeze să ne creăm și să livrăm magnifica noastră obsesie. Maica Tereza avea un semn pe peretele lui Shishu Bhavan, casa de copii din Calcutta, care a fost luat din Cele zece porunci paradoxale, publicat inițial de Kent M. Keith în 1968, în timp ce era încă la școală. Iată lista lui completă. 

1. Oamenii sunt ilogici, nerezonabili și egocenți. ♡ Iubește-i... oricum. 

2. Dacă faci bine, oamenii te vor acuza de motive ascunse egoiste. ♡ Fă bine... oricum.

 3. Dacă ai succes, câștigi prieteni falși și dușmani adevărați. ♡ Reușește... oricum.

 4. Binele pe care îl faci astăzi va fi uitat mâine. ♡ Fă bine... oricum. 

5. Onestitatea și sinceritatea te fac vulnerabil. ♡ Fii sincer... oricum.

 6. Cei mai mari bărbați și femei cu cele mai mari idei pot fi doborâți de cei mai mici bărbați și femei cu cele mai mici minți. ♡ Gândește-te în mare... oricum. 

7. Oamenii preferă pe cei defavorizați, dar urmează doar câinii de top. ♡ Luptă-te oricum pentru câțiva defavorizați. 

8. Ceea ce petreci ani de zile construind poate fi distrus peste noapte. ♡ Construiește... oricum.

 9. Oamenii chiar au nevoie de ajutor, dar te pot ataca dacă îi ajuți. ♡ Ajută oamenii... oricum. 

10. Dă lumii tot ce ai mai bun și vei fi lovit în dinți. ♡ Oferă lumii tot ce ai mai bun... oricum.

 Spovedania unui Stareț sfânt, Părintele Filothei Zervakos - găsita, după moartea sa, printre însemnările sale: ☆ Nu-L iubesc pe Dumnezeu din tot sufletul meu, din toată inima și din tot cugetul meu. ☆ Nu fac ascultare de poruncile Domnului. ☆ Nu mă rog și nu studiez cu atenție. ☆ La sfintele Slujbe și la privegheri, chiar și în vremea Dumnezeieștii Liturghii, stau în biserică fără frică, luare aminte și evlavie. ☆ De multe ori am gânduri necuviincioase, rușinoase, necurate și hulitoare. ☆ Nu am adevărată pocăință, nici întristare, nici lacrimi. ☆ Nu mă spovedesc curat și cu zdrobire de inimă; nici nu am simțirea că spovedania mea se face înaintea Atotcunoscătorului Dumnezeu, Care pretutindenea este. ☆ Nu-l iubesc pe aproapele ca pe mine însumi. ☆ Sunt mândru, împotrivitor, iubitor de slavă, iubitor de sine, limbut, caut să plac oamenilor; vorbesc în deșert, vorbesc mult, glumesc și râd pentru lucruri prostești, clevetesc, judec, osândesc, spun minciuni, mă mânii, mă înfurii și țin minte răul. ☆ Nu am înfrânare, răbdare, blândețe, smerenie. ☆ Sunt robul pântecelui, lacom, mănânc în ascuns, sunt capricios, nestatornic. ☆ Păcătuiesc cu cuvintele și cu faptele, cu voie și fără voie, întru știință și întru neștiință; sunt leneș și trândav și din această pricină de multe ori am pofte rele și rușinoase și gânduri necuviincioase, rușinoase, necurate și de mândrie. ☆ Pentru aceste păcate pe care le-am mărturisit înaintea lui Dumnezeu și înainte ta, Părinte, și pentru altele nenumărate, care din uitare sau din neștiință am trecut cu vederea să le mărturisesc, cer iertare de la Dumnezeu. Iată un bun exemplu de spovedanie curată și simplă, fără justificări si îndreptățiri .... 😊


CULTIVAREA CONSTIINTEI HRISTICE

 

1. Neacceptarea gândurilor și programelor negative, gen:
- nu cred
- nu pot
- nu vreau
- nu sper
- nu sunt
- nu am
- nu doresc
2. Acceptarea gândurilor pozitive - înlocuirea fiecărui gând negativ cu unul pozitiv:
- eu cred
- eu pot
- eu vreau
- eu sper
- eu sunt
- eu am
- eu doresc
3. Non judecarea
- a ta
- a celorlalți
4. Eliminarea lucrurilor negative:
- relații toxice
- emoții negative
- idei negativiste
- alimente nesănătoase
- stil de viață nesănătos
- atașamente de substanțe
5. Iertarea:
- de sine
- celorlalți
6. Iubirea:
- de sine
- pentru ceilalti
- pentru natura
- pentru toate ființele
- pentru întreaga creație
- pentru întregul univers
Mă iert - Te iert
Mă accept - Te accept
Mă iubesc - Te iubesc
Mă respect - Te respect
Mă onorez - Te onorez
7. Comunicarea cu Dumnezeu:
Vorbiți, comunicați cu Dumnezeu zilnic.
Dati-va întâlnire cu Dumnezeu zilnic. Pentru inceput 10-15 minute pe zi.
Măriți treptat perioada, în așa fel să fiți la un moment dat in permanenta conectați la Dumnezeu.
Sacralizarea vieții:
- rugăciune
- meditație
- hrana sănătoasă
- mișcare în natură
- exerciții fizice
- voluntariat
- acțiuni caritabile
Sa va fie de folos!

Cică...Vreți adevărul….dar nici 0,0001% nu sunteți capabili să-l primiți, nu sunteți capabili să-l credeți sau să-l conștientizați … darămite să-l mai și trăiți...
Vreți încredere... Dar vă mințiți amarnic la primul hop pe care îl întâmpinați…
Vreți respect... Dar ucideți fără să conștietizați măcar (inclusiv prin modul vostru PRIMITIV de hrănire )…
Vreți iubire... Dar căutați haotic doar falsa iubire.
Vreți armonie... Dar creați mereu dezastru în jurul vostru!
Vreți Spiritualitate... Dar sunteți atât de superficiali, leneși și comozi …
Vreți sănătate... Dar alegeți de cele mai multe ori mâncarea grasă și procesată...din carnea animalelor ucise fără alt motiv decât îmbuibarea voastră!
Vreți respect... Dar cu prima ocazie bârfiți pe la spate!
Vreți iluminare...Dar trăiți în temeri, frici, gelozii și frustrări… NEJUSTIFICATE...
Vreți un suflet care să vă fie alături și sa fie totul ,,roz,,... Dar cărați după voi trecutul egocentrist și bagajul egoist încărcat în spate…
Vreți înțelegere... Dar nu sunteți dispuși să înțelegeți sau să mângâiați rănile celuilalt…
Vreți siguranță și pe cineva alături... Dar înșelați cu prima ocazie….
Vreți copii deștepți și lăudați de gura lumii... Dar nu le ascultați opiniile și dorințele și nu îi susțineți în alegerile lor…
Vreți trezire - Dar dormiți cu ochii deschiși …
Vreți dragoste - Dar sunteți prea deprimați ..
Vreți succes - Dar nu riscați nimic ….
Vreți ….vreți … și iar vreți, dar nu lucrați cu voi nici măcar un minut pe zi .
Trăiți vremuri în care lucrurile materiale vă par mult mai importante decât starea voastră interioară.
Iată pe scurt, de ce vă pierdeți energia atât de ușor și nu știți de ce vă simțiți epuizați.
Vă plângeți de oboseală...e firesc... sufletul vostru a obosit să vă mai suporte alegerile făcute…


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor