luni, 7 septembrie 2020

Primim de la cititori: Un preparat inedit - Rachiu de propolis

Am primit de la domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, o noua reteta originala, foarte interesanta. Rachiul de propolis are aceleasi proprietati ca tinctura de propolis, insa este mult mai bun la gust. Speram sa va fie de folos!
Catre echipa Dacic Cool: Recent, am gasit o reteta foarte buna, acutala acum, in perioada toamnei si a iernii. Este vorba de Rachiul de propolis. Preparatul are proprietati vindecatoare, la fel ca  binecunoscuta tinctura de propolis, numai ca este mai bun la gust! In loc de alcool etilic (alcool alimentar) de 70-96 de grade, se foloseste rachiu de tescovina (30-40 de grade sau chiar mai mult). Va trimit reteta si modul de preparare a rachiului de propolis. Va doresc numai bine si sanatate! Cu stima si respect, Marcus Ioan

Prepararea rachiului de propolis
Acest rachiu (jinars, cum i se spune in Ardeal) de propolis se poate prepara acasa cu usurinta. Are proprietati curative similare cu ale tincturii de propolis pe care o stim cu totii, dar este mai bun la gust. Cu acest medicament miraculos se poate incepe ziua, caci se poate administra dimineata. 
Ingrediente: 1 litru de rachiu de tescovina (de casa) de 30-40 de grade (poate fi si mai tare), 200 de grame de propolis brut maruntit fin (eu maruntesc propolisul intr-un mojar de bronz), 3-4 linguri de miere de salcam (nu este neaparat obligatorie).

Metoda de preparare a rachiului de propolis
Se introduce propolisul in rachiu, intr-un vas de sticla cu dop (eu folosesc o sticla de doi litri, dar se poate folosi si un balon de laborator). Preparatul se incalzeste la bain-marie (eu folosesc o oala), la 40-50°C si se amesteca pana cand propolisul se dizolva complet in alcool. Rachiul de propolis se pune apoi intr-o sticla de culoare inchisa si se pastreaza la loc intunecos. Timp de o luna, preparatul se agita zilnic, dar este recomandat sa fie agitat timp de doua luni. Dupa aceasta perioada de agitare, se strecoara cu ajutorul unei strecuratoare dese sau al tifonului. Eu la strecurarea tincturii de propolis folosesc hartie de filtru de laborator, dar acest rachiu de propolis poate fi mai gros, de aceea este recomandata folosirea unei strecuratori dese sau a tifonului.
La rachiul de propolis astfel obinut se pot adauga inca 200-300 ml rachiu de tescovina. De asemenea, i se poate adauga miere de salcam, cateva linguri, dupa gustul fiecaruia. Dar se poate folosi si fara miere, la fel ca tinctura de propolis. Eu personal nu as mai dilua acest rachiu de propolis (deci nu l-as dilua cu 200-300 ml rachiu de tescovina), ci l-as lasa asa cum iese dupa preparare (descrisa mai sus). In loc de rachiu de tescovina se poate folosi alcool etilic (alcool alimentar) de 70°. In acest caz se obtine tinctura de propolis pe care o cunoastem cu totii. In cazul prepararii acestei tincturi de propolis nu se mai dilueaza cu alcool (200-300 ml).
Din reziduul de propolis care ramane dupa strecurare se poate prepara un unguent de propolis, astfel: Reziduul de propolis se fierbe timp de 10 minute in 500 de grame de unt (cu continut de grasime 82%), apoi se strecoara. Propolisul brut poate fi cumparat de la apicultori, din piata sau de pe internet.

Indicatii terapeutice, mod de administrare
Ajuta la vindecarea bolilor de oase (regenerarea sangelui si a oaselor); este antibiotic (distruge bacteriile); vindeca unele boli de piele, de pilda ciuperca la picioare (se pensuleaza de doua ori locul afectat de ciuperca); vindeca ranile provocate de arsuri, rani infectate, contuzii; favorizeaza buna functionare a plamanilor si circulatia sangelui; pentru boala parodontala si alte afectiuni bucale, precum inflamatia gingiei, se foloseste ca pensulatie; ajuta in ulcerul duodenal si peptic (se iau zilnic cate 40 de picaturi diluate in 100 ml de lapte cald, pe stomacul gol); diminueaza inflamatia rinichilor si a ficatului (se iau 2 x 40 de picaturi in fiecare a doua zi, diluate in 100 ml apa calduta); prostatita (se iau zilnic cate 40 de picaturi); tensiune mare (se iau zilnic cate 30 de picaturi); ajuta in angina pectorala; pentru faringita si raceli se face zilnic gargara cu cate 40 de picaturi diluate in 100 ml de apa calduta.

Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868, dupa ora 18.00, sau la adresa de e-mail janosm3@gmail.com . Dumnealui tine sa mentioneze ca nu da consultatii, nici sfaturi.  

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor