vineri, 26 aprilie 2024

„Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel”! (Ioan 12:13)


 

Duminica Floriilor - semnificații, tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocşi prăznuiesc, astăzi, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele și care ne amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot astăzi îi serbăm pe toți aceia care poartă nume de flori.

Duminica Floriilor, menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc și deschide „Săptămâna Mare” sau „Săptămâna Patimilor”, care pregătește Paștile. 

„Floriile sunt motiv de bucurie pentru ortodocșii români și în fiecare an retrăim parcă intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, smerit pe asin. Încărcată de semnificații, această sărbătoare are parte, pe tot cuprinsul țării, de obiceiuri și tradiții, care creează de secole o conexiune profundă între noi toți, continuând să ne definească. În această zi îi sărbătorim și pe cei care poartă nume de flori și le transmit cele mai bune gânduri și un sincer „La mulți ani”!


_______

Sărbătorii Floriilor îi precede Sâmbăta lui Lazăr, înviat de către Iisus Hristos, la patru zile de la moartea acestuia. După această minune, Mântuitorul va fi așteptat și aclamat de mulţimile care l-au întâmpinat cu ramuri de finic la porţile cetăţii Ierusalimului. Astăzi, în amintirea acestei întâmpinări, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie și le împart creștinilor, care le păstrează peste an pentru a fi folosite la vindecarea diferitelor boli.

Însă tradițiile și obiceiurile specifice Floriilor diferă de la o zonă la alta. Astfel, în ajunul acestei zile, în Muntenia și Dobrogea se făcea un ceremonial complex, după modelul colindelor, dedicat lui Lazăr sau Lăzărică, zeitate a vegetației. Fetele obișnuiau să caute a afla prin diferite metode, dacă se vor căsători sau nu în anul în curs.

În anumite regiuni, la miezul nopții, fetele fierb busuioc, iar apa este folosită în ziua de Florii pentru a-și spăla părul, care astfel va fi frumos și strălucitor. 

În această zi, gospodina casei scoate în curte veșmintele și le scutură de praf, în mod simbolic de tot ceea ce este rău.

Tot astăzi se mănâncă pește și, în diferite zone ale țării, se coace un număr de pâini echivalent cu cel al membrilor familiei, forma și mărimea fiind în funcție de vârsta celui căruia îi este atribuită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor