Nascut pe taramurile indepartate ale Asiei, cultivat acum cu predilectie in regiunile mediteraneene, Laurus Nobilis
este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri ca o planta nobila, prin
virtutile sale terapeutice. Se spune ca atunci cand si-au dorit sa
cucereasca Dacia, soldatii romani isi revigorau organismul cu infuzii
din frunze de dafin, pentru a alunga oboseala si pentru a avea mai multa
forta in lupta. De atunci si pana astazi, de-a lungul timpului,
beneficiile dafinului asupra organismului au fost descoperite unul cate
unul, iar medicina actuala si cosmetica sau alte domenii folosesc
dafinul in cele mai variate scopuri.
La noi in tara, cea mai utilizata forma a dafinului este cea de condiment in mancaruri. Nu degeaba sarmalele capata un gust special atunci cand sunt adaugate, nu mai mult de doua frunze uscate de dafin, in oala in care fierb. Acelasi gust special il capata si fripturile de porc sau de pui, dar si alte feluri de mancare, pentru ca dafinul este un condiment care se asorteaza unei game largi de mancaruri.
Calitatile dafinului nu sunt insa doar de natura culinara, acesta fiind cunoscut ca o planta cu rol antiseptic, stimulativ pentru activitatea stomacului, benefic in combaterea fermentatiilor intestinale, a starilor de insomnie, in eliminarea starilor de oboseala sau a durerilor menstruale. In cazul afectiunilor respiratorii (bronsite, gripa) insotite de tuse, dafinul are un rol expectorant. Astfel, pentru combaterea tusei, se foloseste infuzia de frunze uscate de dafin, 5 g la o ceasca de ceai; din aceasta infuzie se beau cate trei cesti pe zi, de preferinta dupa masa.
Boabele de dafin au si ele un rol important in combaterea reumatismului. Astfel, se prepara o decoctie din 60 g boabe la un litru de apa fierbinte. Se lasa la fiert, la foc mic, pana cand cantitatea scade la jumatate si se beau doua-trei cesti pe zi. Foarte util tot in combaterea reumatismului este si uleiul de dafin, preparat astfel: se pun la macerat 200 grame foi de dafin in 100 g alcool, intr-un recipient acoperit, de preferat din sticla. Se amesteca cu un litru de ulei si se tine 6 ore la bain-marie, se lasa la racit, se strecoara si apoi se pastreaza la rece. Cu acest ulei se face masajul zonelor dureroase afectate de reumatism.
In mediul rural, atunci cand insectele invadeaza casa, se ard pe jaratic frunze de dafin, iar mirosul intepator raspandit alunga insectele si purifica aerul.
Datorita continutului mare de substante antiseptice, fructele de dafin sunt folosite si in cosmetica, ca ingrediente in compozitia unor creme cu rol dezinfectant sau de indepartare a acneei. De asemenea, dafinul este folosit si in compozitia unor creme anticelulitice sau in sampoane antimatreata.http://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/6340-dafinul-exotic-si-terapeutic?fbclid=IwAR2DLZRqhHcvcT440bJ5a-1dxZT0fr7G6H_4t9STjmznk_CNgoypkpqwmWU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.