marți, 2 ianuarie 2024

Arena Invingatorilor – Daciana Tarasi, fizician, antreprenor si cofondator MELINIS

 

Arena Învingătorilor – Daciana Tarași, fizician, antreprenor si cofondator MELINIȘ
Invitată: Daciana Tarași, cofondator Meliniș (www.melinis.ro, office@melinis.ro
, 0722.965.620)
Realizator: Cecilia Caragea

Cecilia Caragea: Am auzit că în satul Mierea din Ținutul Buzăului se fac niște dulciuri sănătoase de către doi antreprenori: doamna Daciana Tarași, fizician, și domnul Constantin Pascu, chimist. Și am venit și noi să aflăm despre ce este vorba! Dulciurile pe care le produceți se numesc Meliniș. De unde acest nume?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: E un nume pe care l-am căutat, l-am căutat îndelung, pentru că produsele noastre aveau nevoie de un nume… deoarece ele nu sunt nici gemuri și nu sunt nici miere. Și-atunci aveam nevoie de ceva care să arate că sunt altceva, că sunt speciale.

Cecilia Caragea: Aveau nevoie de un nume! Dar de ce acest nume?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Meli vine de la miere, atât în latină, cât și în greacă, iar niș vine de la Nișcov, care este râul, pârâul care străbate valea noastră.

Cecilia Caragea: Pe care este și satul Mierea!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Prin spatele halei trece Nișcovul…

Cecilia Caragea: Și ați găsit acest nume, Meliniș, pentru aceste dulciuri sănătoase, care, așa cum ați spus, nu sunt nici miere, dar nici gemuri, nici dulcețuri. Sunt niște dulciuri sănătoase pe care le produceți după o metodă proprie și sunt fără fierbere și fără uscare, din ceea ce am înțeles.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Ce au special Meliniș-urile… în primul rând, faptul că sunt produse la temperaturi joase. Adică undeva la 30 și ceva de grade, până la 40, astfel încât mierea să nu fie afectată în niciun fel și fructele să-și păstreze proprietățile cât mai aproape de natural.

Cecilia Caragea: Concret, cum produceți aceste dulciuri sănătoase? Cum se face că fructe proaspete puse în miere… puteți să le conservați și să le oferiți consumatorilor la borcan?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Noi amestecăm fructele crude cu miere, spre deosebire de alte produse care sunt pe piață, care sunt cu fructe uscate. Acolo este pur și simplu un amestec fizic, nu e nimic altceva. Noi punem fructul crud. În prezența mierii, fructele încep să lase apă. În mod normal, ar fermenta un amestec de genul acesta. Ce facem noi este să eliminăm apa într-un ritm extrem de lent. De fapt, ritmul pe care ea îl are, să se evapore.

Cecilia Caragea: Într-un ritm natural.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da, adică sunt produse la care poate să ia două-trei săptămâni.

Cecilia Caragea: Așadar, este vorba de produse pentru care este nevoie de mult timp pentru a le prepara.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Și, în tot acest timp, mierea, cumva, se îmbibă de savoarea fructului. Deci este o chimie între cele două, poate o alchimie…

Cecilia Caragea: Între miere și fruct, da.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și savoarea fructului este surprinzător pusă în evidență de miere.

Cecilia Caragea: Știm că mierea este un foarte bun conservant!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: În cazul nostru, zaharurile din miere sunt cele care păstrează produsul. Și nu este nevoie de nimic altceva, produsele nu au niciun alt fel de conservant, de ceva chimic…

Cecilia Caragea: Aditiv, colorant…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Totul este fruct și miere!

Cecilia Caragea: Așadar, fructele proaspete, crude, pe care noi, de exemplu, adăugăm miere, acasă, atunci când ne facem o salată de fructe, lasă apă. Ceea ce faceți dumneavoastră este: fructele proaspete, crude, în combinație cu mierea, le supuneți unor procese de eliminare a apei, în mod natural.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Acesta este tot procesul! Deci nu este… când spui proces, ar trebui să fie ceva foarte special, ceva chimic… Nu! Procesul este simplu, este firesc… Seamănă foarte mult cu ceea ce fac albinele în stup când prepară mierea. Noi ținem produsul, amestecul, la  o temperatură de 30 și ceva de grade și ajutăm acest amestec,  într-o atmosferă de umiditate controlată, deci într-o atmosferă foarte uscată, să evapore apa, să elibereze apa…

Cecilia Caragea: Ați spus că este ceva simplu. Vă cred! Dar, ca să realizezi acele lucruri simple, nu este întotdeauna foarte ușor. De exemplu, în stup, albinuțele țin cald, dau din aripi, astfel încât mierea să ajungă să nu fie cu foarte multă apă în ea. Înțeleg că… ceva asemănător faceți și dumneavoastră,  dar dumneavoastră aveți nevoie, totuși, de niște utilaje. Știu că ați construit o hală. Deci nu cred că este chiar așa de simplu!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Aparent este simplu, într-adevăr. Am construit, într-adevăr, o hală, avem utilaje, pe care a trebuit să le construim… Nu le-am făcut noi. Din fericire, am găsit colaboratorii care să poată să facă acest lucru.

Cecilia Caragea: Deci ați găsit pe cineva care să facă aceste utilaje după cum ați solicitat dumneavoastră.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!

Cecilia Caragea: Este vorba de români care au făcut…?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da, da! Persoane din generația veche, care lucrează atât inoxul… și fac și adaptări electronice.

Cecilia Caragea: Și a fost dificil?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Pentru ei, să le construiască, sau pentru noi, să găsim formula?

Cecilia Caragea: Presupun că a fost dificil, totuși, și pentru dumneavoastră, și pentru ei. Pentru că dumneavoastră trebuia să vă dați seama la ce soluție tehnică doriți să ajungeți, să comunicați acest lucru, ei să înțeleagă și apoi să construiască, efectiv, nu?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Ca orice lucru nou, are nevoie de multe etape. A fost nevoie de o primă etapă, în care noi ne-am bătut foarte mult capul să știm ce vrem! Și abia după aceea am putut să mergem să cerem anumite lucruri. Dar, bineînțeles, încă lucrăm la ele. Adică lucrăm cu ele, dar mereu mai apare câte ceva… un parametru de care trebuie să ținem cont, o anumită caracteristică…

Cecilia Caragea: Da, trebuie să știi ce să ceri și apoi să urmărești dacă nu cumva mai vrei o îmbunătățire.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Bineînțeles!

Cecilia Caragea: Și ați reușit să aveți utilajele de care aveați nevoie să începeți producția…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Oricum, partea aceasta de utilaje a fost doar un aspect al problemei. Au fost multe altele de rezolvat. La început, am crezut că avem nevoie de un spațiu mic în care să producem Meliniș-urile, dar, în timp, ne-am dat seama că, ca să putem îndeplini toate cerințele DSV-ului și tot ceea ce este necesar… până la urmă a ieșit o hală de 300 de metri pătrați, care a trebuit construită…  și nu e ușor de făcut lucrul acesta… Pe lângă hală, a fost partea  de brevetare, care nici ea n-a fost simplă. Sunt lucruri care durează, se fac pe parcursul a niște ani… Și, în momentul în care am început producția și credeam că este totul gata, adică aveam agrementarea DSV, aveam brevetul, aveam hala…

Cecilia Caragea: Utilajele…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: O parte din utilaje, într-o variantă mai simplă le-am avut la început… Noi am crezut că, OK, am făcut ce era mai greu și acum urmează să începem să producem Meliniș-uri. N-a fost deloc așa, pentru că nu este ușor să introduci pe piață un produs nou. Chiar dacă este un produs sănătos, trebuie să putem explica despre ce este vorba, ce înseamnă, de ce este sănătos… Și, ca să educăm piața pentru un produs nou, e nevoie de timp, e nevoie de…

Cecilia Caragea: De muncă, de inspirație…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Exact! Meliniș-ul are ceva foarte special! În general, te aștepți ca produsele care  sunt bune pentru sănătate, care fac bine să fie ceva amar, neplăcut la gust, pe care să te forțezi să-l iei. Nu e cazul la Meliniș-uri! Ele sunt ceva care ne ajută să fim mai sănătoși, să ne păstrăm sănătatea, dar sunt și niște delicatese.

Cecilia Caragea: Sunt bune, sunt dulci…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Nu numai că sunt dulci, sunt foarte aromate.

Cecilia Caragea: Parfumate, așa, cumva…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da, sunt foarte parfumate! Mierea ia, cumva, tot ce e mai bun din aroma și savoarea fructului și o păstrează, o pune în evidență. Și, atunci, ele sunt și niște delicatese, ceea ce este un lucru extrem de rar pentru un produs, să fie o delicatesă…

Cecilia Caragea: Și bun, și sănătos!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Exact! Produsele noastre conțin miere. Mierea este dulce… Și sunt persoane care, la un moment dat, ne spun: „Produsele voastre sunt prea dulci!”

Cecilia Caragea: Dulci ca mierea!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Sunt dulci ca mierea, bineînțeles! Mierea este un cu totul alt dulce. Adică, spre deosebire de zahăr și chiar de produsele pe bază de fructoză și alte lucruri care se folosesc ca îndulcitori, mierea este un produs pe care corpul nostru, natura știe să-l proceseze.

Cecilia Caragea: Deci este ceva prietenos…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și chiar persoane care au probleme de glicemie, în momentul în care consumă miere, Meliniș-uri, cu moderație, de fapt, la un moment dat, ajung să regleze… bineînțeles, controlând tot timpul și văzând ce se întâmplă acolo… Își dau seama că, în timp, consumul de miere și de Meliniș le face bine.

Cecilia Caragea: Chiar există studii despre miere, că, dacă începi să consumi miere în loc de zahăr, în timp, nu ajungi la hiperglicemie, nu ajungi la diabet. Este o recomandare extrem de importantă! Cei care știu că s-ar putea să dezvolte o asemenea afecțiune gravă au recomandarea de a consuma miere în loc de zahăr. Și, cu cât mai repede faci această trecere de la zahăr la miere, la dulciuri sănătoase, e cu atât mai bine pentru sănătatea ta. Și toate aceste lucruri sunt dovedite. Și e acel lucru simplu, pe care-l știm cu toții: prevenția este mult mai bună!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și moderația!

Cecilia Caragea: Și moderația, da!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și, până la urmă, faptul că sunt dulci te împiedică să mănânci mult. Nici miere nu poți să mînânci cu lingura. Iei un pic. Este o delicatesă! Se mănâncă… se ia câte puțin.

Cecilia Caragea: Corect! Prevenția și moderația!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Copiilor le plac foarte mult. Sunt copii care nu consumă, de exemplu, gemuri sau nu consumă dulcețuri. Nu au… Cred că n-au acea savoare… Nu știu neapărat să spun de ce, dar mulți bunici sau părinți ne-au semnalat acest lucru… Meliniș-urile le plac. Sau copii care nu consumă cătină sau…

Cecilia Caragea: Bine, cătina are și un gust mai deosebit, e greu să îți placă…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Așa este! E un fruct dur, nu e deloc prietenos, nici pentru adulți, mai ales pentru copii. Măcar adulții știu că fac un efort pentru sănătate…

Cecilia Caragea: Știu, dar e destul de mare efortul pe care trebuie să-l facă.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Așa este! Dar produsele noastre pe bază de cătină sunt prietenoase, adică am putea spune că am îmblânzit, cumva, gustul cătinei și sunt plăcute!

Cecilia Caragea: Deci aveți și Meliniș de cătină! Apropo: ce varietate de Meliniș-uri aveți?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: E foarte largă varietatea. În special fructele de pădure: afine, mure, zmeură. Nu de mult, avem aronia, goji. Chiar dacă sunt fructe exotice, acestea sunt, toate, produse la noi, mă refer la aronia și la goji, din plantații ecologice. Apoi Meliniș de gutui, de pere… de vișine… e unul dintre cele mai apreciate.

Cecilia Caragea: De piersici, de caise am văzut că aveți…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Și cătină. La cătină chiar avem mai multe variante. Este unul din fructele pe care le-am lucrat în mod special. La început, am avut probleme, pentru că este greu de prelucrat. Era nevoie să le scoatem sâmburii, pentru că sunt tari, sunt duri, nu sunt deloc plăcuți. Numai că… cătina, din fericire, are și mult ulei, dar acest ulei pe noi ne împiedica să procesăm așa cum ne-am fi dorit, pentru că uleiul se ridică la suprafață și împedică evaporarea apei. Dar, până la urmă, am găsit soluții. Și avem chiar mai multe produse pe bază de cătină. Avem și cu miere polifloră, avem și cu miere de salcâm.

Cecilia Caragea: Și, dintre toate sortimentele, care se vinde cel mai bine?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Meliniș-ul de trandafiri! Trandafirii au un loc special, o dată, în inima noastră, după aceea… plantația de trandafiri este a noastră, deci noi îi culegem. Nu numai pentru noi este foarte bun, ci este extrem de apreciat de toată lumea, pentru că este foarte aromat. Toată savoarea aceea, tot parfumul trandafirului de Damasc este îmbibat, este captat de miere.

Cecilia Caragea: Așadar, nu este vorba doar de fructe proaspete, crude în miere, ci și de petale de trandafiri în miere!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da, noi venim cu o tehnologie pe care o putem folosi în extrem de multe locuri. Ea deschide niște căi, este un alt fel de proces de conservare, care, foarte probabil, mai târziu, o să fie folosit în tot felul de produse, mai ales legate de sănătate.

Cecilia Caragea: Deja încep să simt că v-ați gândit la diferite utilizări ulterioare.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Aceste dezvoltări chiar au venit peste noi. Adică, înainte să ne gândim, au venit ele la noi. La un moment dat, lucrând la un amestec de miere cu cătină, ni s-a întâmplat ceva ce n-am fi vrut să se întâmple: au fermentat. La început, ni s-a părut că este un dezastru… dar, până la urmă, am reușit să stabilizăm produsul. Pentru că era altceva… nu se punea problema să-l comercializăm. Trebuia să facem ceva cu el. Ne-am uitat, era bun de consum, am început să-l consumăm și ne-am dat seama, după niște luni de consum intens, că sunt beneficii cu totul și cu totul deosebite în urma consumului acestui produs.

Cecilia Caragea: Deci dumneavoastră ceea ce încercați să faceți în producția Meliniș-urilor este să opriți procesul de fermentare a fructelor în miere.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Mai mult decât atât, să nu ajungem…  Cel puțin, inițial, asta încercam, să nu cumva să ajungă să fermenteze, pentru că nouă ni se părea că este ceva de nedorit. Noi, între timp și chiar în momentele acelea în care încercam, din toate puterile, să nu se întâmple lucrul acesta, citeam cât de importantă este fermentația, cât de multe beneficii aduce sănătății și mai ales sănătății digestive. Dar nu făceam legătura! De-abia după aceea ne-am dat seama… aici, tot ceea ce se întâmplă atât de extraordinar este legat de fermentație.

Cecilia Caragea: S-a întâmplat, la un moment dat, acest accident, a fermentat o tranșă de cătină pusă în miere, accidental, și ați început să o consumați dumneavoastră, în familie.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!

Cecilia Caragea: Era puțin cam acrișoară…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Puțin acrișoară… era plăcută!

Cecilia Caragea: Totuși, plăcută!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Totuși, plăcută, da. După ce a fermentat acest produs, ne-am dat seama că, de fapt, se deschide o nouă cale, că avem, în continuare, extrem de mult de explorat. Am început prin a produce acest nou Meliniș, dar e o gamă specială, este o gamă pe care am denumit-o Hebe. Aici, borcanele sunt mai mari, pentru că, în mod normal, este nevoie de o cură, de a lua pe termen lung. Beneficiile, ca la orice produs natural, se văd în timp. Am observat că, pur și simplu, partea de digestie funcționa mai bine, după aceea, că aveam mai multă energie… în momentul în care făceam sport, ne reveneam mai ușor după niște exerciții mai grele, după niște drumeții mai intense… Ne-am dat seama că, pur și simplu, ne simțim mai bine! Pe partea de digestie au apărut îmbunătățiri. După aceea, în momentul în care mergeam pe munte, ne mișcam mult mai bine, ne reveneam mult mai ușor. La fel, după schi… Partea de concentrare mentală… puteam să lucrăm mult mai mult, capul era mai limpede. Toate acestea sunt niște lucruri care, într-un fel, par mărunte, dar sunt extrem de importante. Cumva, ne ajută, pur și simplu, să ne menținem… Chiar în situații dificile și de lucru intens… ne dau energie!

Cecilia Caragea: E o doză de energie, o doză de sănătate!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! După aceea, lucrurile s-au dus și mai departe, pentru că am observat efecte legate de piele, de sănătatea și de calitatea pielii…

Cecilia Caragea: Cătina, în mod tradițional, știm, e bună pentru piele.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Așa este! Noi o recomandăm atât intern, cât și extern. Ni s-a părut extrem de important, la un moment dat, să nu folosim doar intern cătina în miere, ci să începem să o folosim și extern.

Cecilia Caragea: Pentru că, atunci, vom fi și sănătoase, și frumoase!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Din fericire, da! E ceva cu totul special, deci nu este o cremă obișnuită ceea ce facem noi.

Cecilia Caragea: Deci ați lansat primul produs cosmetic…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Pe bază de cătină și miere. Dar, foarte important, este un produs fermentat. Aceasta îl face foarte special!

Cecilia Caragea: Deci cătină fermentată în miere.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!

Cecilia Caragea: Altceva mai conține acest produs?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Nu.

Cecilia Caragea: Deci este vorba tot de un produs curat, să spunem așa.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da, nu folosim niciun fel de suporți, care se folosesc, în mod normal, în cosmetică. Este doar principiul activ. De aceea, se și aplică într-un mod cu totul deosebit. Ea, fiind doar cătină și miere, arată… maro. Nu suntem obișnuiți să dăm cu ceva maro pe piele! Și aici deschidem drumuri noi, pentru că modul de utilizare este foarte diferit. Se ia foarte puțin din cremă și se diluează în apă. Modul de aplicare este ceva de genul următor: foarte puțin pe un deget, mâna cealaltă umezită în apă, se dizolvă acel ceva puțin în apă, rezultă o soluție… acea soluție o folosim pe piele. O putem da pe față, o putem da pe mâini sau pe orice altă zonă a pielii considerăm că avem nevoie. În mod normal, se poate greși, încerci să-ți dai mult și normal că nu e deloc plăcut… și culoarea este maro… și e lipicioasă…

Cecilia Caragea: Senzația e…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: E un pic neplăcută. Dar acestea sunt informații că am folosit prea mult și că soluția aceea pe care avem nevoie să o dăm trebuie să fie mult mai diluată.

Cecilia Caragea: Spuneați că nu conține decât cătină fermentată în miere, nimic altceva. Atunci, care este termenul de valabilitate al acestui produs?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: La toate produsele noastre, termenul de valabilitate este de doi ani, ca la orice produse pe bază de miere.

Cecilia Caragea: Pentru că știm că aceasta este reglementarea legală la tot ce ține de miere.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Dar, pe de altă parte, mierea este un produs care știm că, de fapt, nu se degradează. Este și situația produselor noastre. Dar suntem obligați de DSV și de cerințele legale să punem un termen de valabilitate de doi ani.

Cecilia Caragea: Doi ani, toate produsele, și cele alimentare, și acest produs cosmetic.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!

Cecilia Caragea: Așadar, toate produsele dumneavoastră au un termen de valabilitate de doi ani… Și ele cum se păstrează? Noi, acasă, cum le ținem? În cămară, în frigider? Produsul cosmetic trebuie ținut la rece sau nu?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Toate se păstrează la temperatura camerei. În cămară, poate să fie foarte bine, dacă nu e o cămară rece. Dar temperatura camerei e ideală, e temperatura la care se păstrează mierea, în mod normal. În frigider… chiar nu le face bine, pentru că mierea tinde să cristalizeze și, atunci, e un pic neplăcut. Noi chiar… produsele pe bază de miere polifloră le obligăm să cristalizeze foarte fin, de la început, tocmai ca să nu se facă acele cristale mari, grosiere, care nu sunt deloc plăcute. De aceea, toate produsele au denumirea de cremă, toate produsele pe bază de miere polifloră se numesc și cremă.

Cecilia Caragea: Pentru că le supuneți unui proces de cristalizare controlată, astfel încât să fie acolo un cristal mic.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!

Cecilia Caragea: Fin, plăcut…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Fin. Și această textură se păstrează în timp. Aceste produse din miere polifloră sub formă de cremă au o consistență mai degrabă de șerbet, șerbetul acela pe care-l știam de pe vremea bunicilor. Aceea e consistența. Dar este doar miere… și în cazul acesta.

Cecilia Caragea: Așadar, există produse pe care le preparați cu miere de salcâm și se numesc, pur și simplu… Meliniș de vișine… adică vișine în miere. Dar am văzut că aveți și produse pe care scrie miere cremă. Și asta înseamnă că este vorba de miere polifloră, pe care ați utilizat-o în acest produs. Deci fructe în miere polifloră, care, pe lângă faptul că sunt supuse acestui proces, fără fierbere, fără uscare, eliminarea apei în mod controlat, în timp, este vorba și de acest proces de cristalizare controlată.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Este un procedeu foarte cunoscut în afară, în Vest, este foarte folosit. La noi a pătruns destul de recent…

Cecilia Caragea: Această cristalizare controlată… Și, apropo de materia primă, de miere și de fructe, cu ce furnizori lucrați?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Încercăm să găsim produse cât mai sănătoase, cât mai curate. Din această cauză, în momentul de față, folosim doar miere ecologică, în toate produsele. Chiar dacă produsul nu are certificarea ecologică… Pentru o parte din produse avem certificarea ecologică, dar nu pentru toate. Dar în toate produsele folosim miere ecologică. Pentru că așa suntem siguri și vrem să fie și clienții noștri siguri.

Cecilia Caragea: Și presupun că miere ecologică românească.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Bineînțeles!

Cecilia Caragea: Și fructele?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și fructele, la fel, încercăm să fie de la producătorii locali cât mai aproape de noi, dar se întâmplă, câteodată, să mergem și mai departe, în funcție de ce reușim să găsim în zonă.

Cecilia Caragea: Și plantația de trandafiri o aveți chiar dumneavoastră!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!

Cecilia Caragea: Deci ați reușit să faceți un lanț, întrucâtva, să aveți plantație de trandafiri și această unitate de producție.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Dacă fructe găseam în altă parte, legat de trandafiri… era mai delicat. Și-atunci am preferat să avem plantația noastră. E și ceva cu totul special, în momentul în care înfloresc trandafirii, după aceea, în momentul în care îi procesăm… Este atât de plăcut să lucrezi în parfumul acela, toată hala este îmbibată de mirosul lor…

Cecilia Caragea: Deci, pe lângă faptul că ați inventat, ați elaborat, ați implementat această metodă de producere a acestor dulciuri sănătoase, v-ați spus… „de ce să nu facem și o plantație de trandafiri?”

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Zona, aici, este extrem de frumoasă, suntem în mijlocul unei păduri imense și cred că e un loc minunat pentru o plantație de trandafiri. Suntem aproape de Dealu Mare, de Dealurile Istriței, sunt extrem de multe plantații legate de vin, foarte mult legate de vin…

Cecilia Caragea: Da, e cunoscută zona!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și noi avem plantația noastră de trandafiri, din care nu facem vin, facem Meliniș-uri. Dar, ca idee, este o idee cu care cochetăm foarte mult și ne gândim că poate, în viitor, acest Meliniș să și-l poată face oamenii… cei care au plantații de diferite fructe. Această idee, în care, imediat, din plantație, să ajungi să ai un produs, cum pentru vii este vinul… ar putea fi folosită și această tehnologie Meliniș. Cumva, producătorii, să zicem, de fructe de pădure sau mici, mijlocii producători de alte fructe…

Cecilia Caragea: Care au livezi…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Care au livezi, da… să aibă o mică unitate de producție în care să poată să conserve fructele în miere. Credem că s-ar putea dezvolta foarte frumos această idee, pentru că avem foarte multă miere, care, din păcate, pleacă la export la prețuri mici, avem foarte multe fructe, cărora nu le dăm deloc valoare. Dar am putea produce aici ceva care să aibă valoare. Și Meliniș-ul ar putea fi una dintre idei, una dintre soluții.

Cecilia Caragea: Da, este problema României: avem materie primă, pe care o exportăm, dar ar trebui să facem noi diferite produse de calitate cu acea materie primă.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Exact!

Cecilia Caragea: Cu miere și cu fructe!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Exact! Și Meliniș-ul vine și deschide direcții! Adică… ceea ce face, de fapt, este că propune o metodă de conservare. După aceea, sunt nenumărate variante în care se poate folosi acest lucru. Noi am venit cu partea aceasta de delicatese, la început, pentru că… cu ea „ne-am jucat”, ne plăceau, am dus lucrurile în direcția aceasta, dar sunt multe alte direcții în care se poate duce.

Cecilia Caragea: Pe zona de sănătate, după cum spuneați, cu toate acele produse fermentate, pe zona de frumusețe, cu produse cosmetice…

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Idei avem…

Cecilia Caragea: Și putere de muncă!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Din fericire! De exemplu, pe partea de produse cosmetice, foarte probabil o să dezvoltăm aceste produse, o să vrem să facem combinații, de exemplu, cu trandafiri sau cu alte fructe extrem de benefice pielii, sănătății. Ceea ce ne mai dorim, iarăși, este să fie studiate produsele, mai ales cele fermentate, să înceapă să fie în atenția specialiștilor…

Cecilia Caragea: Din sănătate, din frumusețe… Ați început asemenea colaborări?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Avem. În momentul de față, este în desfășurare un studiu pe partea de Parkinson, care are rezultate foarte frumoase în momentul de față. Se studiază îmbunătățirea digestiei și a stării de bine. În momentul de față, avem deja începute două colaborări. Una este cu Catedra de Nutriție de la Facultatea de Medicină din Cluj… și un alt studiu clinic, care este în desfășurare în București. Ceea ce ne dorim noi, pe viitor, este să fie multe alte studii!

Cecilia Caragea: Da, să sperăm că vor fi din ce în ce mai multe studii, pentru că sunt produse care merită!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! În momentul de față, ele sunt doar pe plan național, ne-am dori să ieșim cu ele și afară, pentru că este mare nevoie de…

Cecilia Caragea: Dulciuri sănătoase!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Este un produs românesc, care în momentul de față este doar în România. Este un produs cu care se poate ieși afară, este un produs valoros.

Cecilia Caragea: Și vă gândiți să mergeți la târguri, în alte țări?

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Sunt târgurile acestea foarte mari de prezentare de produse, o să vrem să mergem… să vedem ce se întâmplă, cum sunt primite.

Cecilia Caragea: Deci vă doriți, așa, încet-încet, să ieșiți cu aceste produse și pe piața externă.

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Da, pentru că dăm cu totul altă valoare atât mierii, cât și fructelor românești!

Cecilia Caragea: Vă dorim mult succes! Bineînțeles, așteptăm cu nerăbdare să lansați și alte produse și să pătrundeți și pe alte piețe!

Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Așa să fie! Să vă audă cineva acolo sus!

Cecilia Caragea: Așa să fie ! https://accmediachannel.ro/emisiuni/arena-invingatorilor-daciana-tarasi-fizician-antreprenor-si-cofondator-melinis/

Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor